Veza izmedju metroa, 8 slojeva i srusene dzamije u Capljini

danas

Post by danas »

Bosanac sa dna kace wrote:...znam da su pocetkom 20-tih godina 16. vijeka posljednji katolici napustili Beograd i crkva od njihovog samostana pretvorena je u dansnju Bajrakli dzamiju!
nije tacno uopste!

bajrakli dzamija se originalno zvala cohadzi dzamija i bila je jedna od vise od 250 dzamija u beogradu koje su podignute za turske vladavine. podignuta je mislim krajem 16-og vijeka, a pretvorena je u katolicku crkvu za vrijeme 20-togodisnje austrijske vladavine srbijom. kada su austrijanci otisli, objekat je ponovo postao dzamija, sada sa novim imenom bajrakli.

inace, od svih tih dzamija u beogradu (izmedju 250 i 300) sve do jedne su porusene osim ove kad je srbija dobila nezavisnost. i bajrakli dzamija je bila do pola spaljena, ali se neko sjetio da je zadrzi i obnovi, primarno za vjerske potrebe diplomata sa "istoka" (citaj turske). u uzoj srbiji danas ima manje od 10 dzamija iz otomanskog perioda (mislim da je tacan broj 3, ali ne mogu da tvrdim zasigurno), a bilo ih je na hiljade i sigurno vise nego u bosni recimo. mislim da je poznato da su u svim srpskim gradovima spaljene i porusene sve (mnogobrojne) dzamije, mesdzidi, vakufi, medrese..., a muslimansko stanovnistvo je masovno protjerano (otuda recimo prezimena poput valjevac ili uzicanin medju muslimanima u bosni).

inace, turska imperija je vrlo rijetko rusila postojece bogomolje i gradila nesto na tim temeljima -- ili su ostavljali bogomolje gdje jesu, a ako su ih i dirali, onda ih nisu rusili i unistavali do temelja, vec su ih pretvarali u dzamije dodajuci minare i islamske detalje (primjer: aja sofija u istambulu).
danas

Post by danas »

zaboravila sam da dodam da su tito i njegova bezboznicka komunisticka partija stavili bajrakli dzamiju pod zastitu drzave poslije drugog svjetskog rata, kao nacionalno i kulturno blago.
Prenj

#28 Re: Veza izmedju metroa, 8 slojeva i srusene dzamije u Caplj

Post by Prenj »

T wrote:
Jedan je capljinski politicar, nakon ciscenja grada od muslimana, rusenja dzamije i zatiranja svakog traga o postojanju nehrvatskih identiteta u juznoj Hercegovini, docekao zagrebackog povjesnicara, borca za ljudska prava koji je za neku mirovnu organizaciju istrazivao modalitete pomirenja "zavadjenih bosanskohercegovackih naroda". Fino ga je pogostio, odslusao njegove argumente o nuznosti suzivota i potrebi da katolici sami sagrade srusenu dzamiju, a onda ga je poucio ovom pricom:"Nedavno su mi dosli nekakvi Talijani, isto tako jako zabrinuti za balije, ali ja sam ih onda upitao sta oni misle zasto Capljina nema metro. Oni nisu znali. A onda sam ih upitao zasto Rim nema metro. Zato sto Rim lezi na osam povijesnih slojeva i ne bi bilo uredu kroz njih busiti tunele. E, to je to, rekao sam im: Capljina lezi ne na osam, nego na osamdeset osam povijesnih slojeva, i svaki sloj je hrvatski i katolicki. Zato je ovo vjecna hrvatska zemlja, pa ce takva i ostati. A Rim ce nestati ako im dozvolite da sagrade dzamiju, ako ih pustite da dodaju deveti, muslimanski sloj. Tako sam im rekao, da shvate zasto se srusila ova capljinska dzamija koju nismo mi srusili, nego ju je srusila povijest, onih osamdeset osam slojeva pod nasim gradom." [/b]
http://www.bhdani.com/arhiva/70/tekst370.htm
Rim ima metro
Bosanac sa dna kace

Post by Bosanac sa dna kace »

@danas mislim da sam negdje citao o Bjarakli dzamiji da je bila katolicka crkva, ne znam tacno koja knjiga...Evlija Celebija u Beogradu biljezi 270 dzamija... Inace to sto si rekla za rusenje dzamija po Srbiji je tacno, po dogovoru izmedju Porte i Srba, Srbi su bili duzni da garantuju slobodu i zivot svim muslimanima, medjutim protjerali su ih sve...U Beogradu ih je ostalo 40, i Bajrakli dzamiju je dao obnovit knez Milos, kako je sam naveo za ''tursku siortinju'' koja nije imala novaca da se izseli...

Da, Rim ima metro a ima i dzamiju! :-)
gavrilo

Post by gavrilo »

Bosanac sa dna kace wrote:Da, Rim ima metro a ima i dzamiju! :-)
ej zamisli... ima i sinagogu :shock:

al' eto ... jedna dzamija posebno capljinu ugrozava... :shock:
Bosanac sa dna kace

gavrilo wrote:
Oduvijek je imao, cini mi se prije bilo koje crkve! :roll:
gavrilo

Post by gavrilo »

Bosanac sa dna kace wrote:
gavrilo wrote:
Oduvijek je imao, cini mi se prije bilo koje crkve! :roll:
ma ne radi se o tome... nego hocu samo da kazem koji je ono kreten. dzamija ugrozava slojeve rvacke povijesti ... ne
Bosanac sa dna kace

Jah koji idiot!!! :x :x
gavrilo

Post by gavrilo »

da me ne razumijete pogresno... srbe koji tako razmisljaju isto prezirem
T

#35 Re: Veza izmedju metroa, 8 slojeva i srusene dzamije u Caplj

Post by T »

Prenj wrote:
T wrote:
Jedan je capljinski politicar, nakon ciscenja grada od muslimana, rusenja dzamije i zatiranja svakog traga o postojanju nehrvatskih identiteta u juznoj Hercegovini, docekao zagrebackog povjesnicara, borca za ljudska prava koji je za neku mirovnu organizaciju istrazivao modalitete pomirenja "zavadjenih bosanskohercegovackih naroda". Fino ga je pogostio, odslusao njegove argumente o nuznosti suzivota i potrebi da katolici sami sagrade srusenu dzamiju, a onda ga je poucio ovom pricom:"Nedavno su mi dosli nekakvi Talijani, isto tako jako zabrinuti za balije, ali ja sam ih onda upitao sta oni misle zasto Capljina nema metro. Oni nisu znali. A onda sam ih upitao zasto Rim nema metro. Zato sto Rim lezi na osam povijesnih slojeva i ne bi bilo uredu kroz njih busiti tunele. E, to je to, rekao sam im: Capljina lezi ne na osam, nego na osamdeset osam povijesnih slojeva, i svaki sloj je hrvatski i katolicki. Zato je ovo vjecna hrvatska zemlja, pa ce takva i ostati. A Rim ce nestati ako im dozvolite da sagrade dzamiju, ako ih pustite da dodaju deveti, muslimanski sloj. Tako sam im rekao, da shvate zasto se srusila ova capljinska dzamija koju nismo mi srusili, nego ju je srusila povijest, onih osamdeset osam slojeva pod nasim gradom." [/b]
http://www.bhdani.com/arhiva/70/tekst370.htm
Rim ima metro
Prenj, nije sustina teksta da li fasista iz Capljine zna da li Rim ima ili nema metro
Last edited by T on 04/08/2005 12:55, edited 1 time in total.
T

Post by T »

gavrilo wrote: al' eto ... jedna dzamija posebno capljinu ugrozava... :shock:

... fasista je to, Gavrilo, ne razmislja on k'o normalan covjek
Prenj

#37 Re: Veza izmedju metroa, 8 slojeva i srusene dzamije u Caplj

Post by Prenj »

T wrote:
Prenj wrote:
Rim ima metro
Prenj, nije sustina teksta da li fasista iz Capljine zna da li Rim ima ili nema metro
Nije nego.
Sustina je da se citirani razgovor vjerovatno nikada nije desio, nego da je to sve produkt mastarija usijane nacionalisticke glave.
T

#38 Re: Veza izmedju metroa, 8 slojeva i srusene dzamije u Caplj

Post by T »

Prenj wrote:
T wrote:
Prenj wrote: Rim ima metro
Nije nego.
Sustina je da se citirani razgovor vjerovatno nikada nije desio, nego da je to sve produkt mastarija usijane nacionalisticke glave.
Daj molim te, Prenj, uhavizaj se.
... a ta usijana nacionalisticka glava koja je sve ovo izmislila je Miljenko Jergovic!?
Mislim da je Hercegovina dala i vecih fasista od ovog Capljinca, i sustina njegovog "izlaganja" je u stvari bio smisao djelovanja vecine njih. Uostalom, to se vidi i po onome sto su radili. Ostavili su dovoljno valstitih djela iza sebe, koja govore umjesto njih.
Prenj

#39 Re: Veza izmedju metroa, 8 slojeva i srusene dzamije u Caplj

Post by Prenj »

T, de ziv bio procitaj cijeli tekst u Danima, fino pise da je to izgovorio "jedan capljinski politicar"
T

#40 Re: Veza izmedju metroa, 8 slojeva i srusene dzamije u Caplj

Post by T »

Prenj wrote:T, de ziv bio procitaj cijeli tekst u Danima, fino pise da je to izgovorio "jedan capljinski politicar"
... a to je "argument" da se razgovor nikada nije ni desio?
Nije prvi put, da se u medijima ne navodi identitet, nego samo izjava.
Prenj

#41 Re: Veza izmedju metroa, 8 slojeva i srusene dzamije u Caplj

Post by Prenj »

T wrote:
Prenj wrote:T, de ziv bio procitaj cijeli tekst u Danima, fino pise da je to izgovorio "jedan capljinski politicar"
T kao teret.
Da dopunim: Sustina je da se citirani razgovor sa Talijanima o Rimu, metrou i slojevima istorije, nije nikada desio, nego da je to sve produkt mastarija usijane nacionalisticke glave.

Treba li prikaciti i nekakav dijagram ili je ovo dovoljno?
T

#42 Re: Veza izmedju metroa, 8 slojeva i srusene dzamije u Caplj

Post by T »

Prenj wrote:
T wrote:
T kao teret.
Da dopunim: Sustina je da se citirani razgovor sa Talijanima o Rimu, metrou i slojevima istorije, nije nikada desio, nego da je to sve produkt mastarija usijane nacionalisticke glave.

Treba li prikaciti i nekakav dijagram ili je ovo dovoljno?
De Boga ti popusti me sa tim igranjem sa slovima, jer to samo vodi u beskraj sa besmislenim igrama

Citirani dio, jeste produkt nacionalisticke glave, ali u tekstu nigdje nisam nasao potvrdu ovoga sto ti pises, da se navedeni dijalog nikada nije ni desio. Osim toga, sve i da jeste, vec sam ti rekao, hercegovacki fasisti su iza sebe ostavili jako dosta djela koji govore u prilog da oni ovakve misli veoma lako pretvaraju u djela.
BigusDickus

Post by BigusDickus »

ARHIVA DANI 70, MART / OZUJAK 1998.
Odlicno... :roll: hajmo sad svi da se zakopamo po arhivama, da vidimo sta su pojedini bolesnici, na raznim stranama, svojevremeno izjavljivali. Onda cemo to sve skupa malo zaciniti sa "[ovdje_umetnuti_nacionalnu_vjersku_ili_teritorijalnu_pripadnost] fasisti", pa "prozivati" nekog mrtvaca i uporediti ga sa nekim drugim jos "mrtvijim" mrtvacem... :roll:
T

Post by T »

BigusDickus wrote:
ARHIVA DANI 70, MART / OZUJAK 1998.
Odlicno... :roll: hajmo sad svi da se zakopamo po arhivama, da vidimo sta su pojedini bolesnici, na raznim stranama, svojevremeno izjavljivali. Onda cemo to sve skupa malo zaciniti sa "[ovdje_umetnuti_nacionalnu_vjersku_ili_teritorijalnu_pripadnost] fasisti", pa "prozivati" nekog mrtvaca i uporediti ga sa nekim drugim jos "mrtvijim" mrtvacem... :roll:

Na zalost, to sto je za tebe arhiva, tamo je i danasnjica.
"Epiteti" sa "kojima cemo sve to zaciniti" su epiteti koje su odredila necija djela.
BigusDickus

Post by BigusDickus »

Budala je budala, takav je bio jucer, takav je danas, a vrlo vjerovatno ce i ostati takav. Ako ces na osnovu jednog primjera, covjeka koji ima nesrecu da nije obdaren sposobnoscu zdravog razmisljanja, donositi sud o svim (u ovom slucaju) hrvatima, katolicima, hercegovcima, gradjanima Capljine... nebitno... onda si definitivno na pogresnom tragu... :roll: i upravo takva razmisljanja dovode do sukoba, medjusobnih nacionalistickih optuzivanja... ukratko, ne vode nicemu dobrom...
T

Post by T »

BigusDickus wrote:Budala je budala, takav je bio jucer, takav je danas, a vrlo vjerovatno ce i ostati takav. Ako ces na osnovu jednog primjera, covjeka koji ima nesrecu da nije obdaren sposobnoscu zdravog razmisljanja, donositi sud o svim (u ovom slucaju) hrvatima, katolicima, hercegovcima, gradjanima Capljine... nebitno... onda si definitivno na pogresnom tragu... :roll: i upravo takva razmisljanja dovode do sukoba, medjusobnih nacionalistickih optuzivanja... ukratko, ne vode nicemu dobrom...

Da, budala je budala i ostaje budala...
Nigdje nisam rekao da na osnovu ove izjave donosim sud o svim Hrvatima, katolicima, Hercegovcima, gradjanima Capljine itd. Osim toga, svako onaj ko je sljedbenik ideje ovakvog bolesnika, sam je sebe svrstao na odredjenu stranu. Uostalom, nikome od nas, 92-95 nije tako daleka, da ne mozemo da se sjecamo tih desavanja. Tada su o svakome kroz njegova djela, govorile i ideje koje su im bliske.
BigusDickus

Post by BigusDickus »

Nadam se da nisi protumacio da se ono "budala" odnosi na tebe... :( naravno, mislio sam na onog "govornika" kojeg si citirao (da sad ne detaljiziram kako je njega prvo citirao Jergovic... :D jasno je o kome se radi... :D)

Ne kazem ja da treba sutjeti o tim dogadjanjima, jos manje da treba sutjeti o odgovornima za sve sto je ucinjeno na ovim prostorima, u tom periodu. Na kraju krajeva, zahvaljujuci njihovom "djelovanju" i danas, 10 godina poslije, svi osjecamo posljedice. Ali kada neko iznese odredjeni citat, onda valjda zeli time nesto reci... :-? Ovakav citat se, s obzirom da je autor ove gomile gluposti anoniman, vrlo lako moze protumaciti kao kvalificiranje svih ili vecine zitelja Capljine (u skladu sa citiranom izjavom) kao glupana, nacionalista, fasista itd.

U svakom slucaju, ne moze djelovati dobronamjerno i kao zelja da se rascisti sa necim iz proslosti, sto ce onda pomoci da nam u buducnosti svima bude bolje.
dr.pi

Post by dr.pi »

Jel 85 % generalizovanje? :D
manijak1

Post by manijak1 »

:oops: Zbrkana tema :oops:
T

Post by T »

BigusDickus wrote: Ali kada neko iznese odredjeni citat, onda valjda zeli time nesto reci...
Mislim da si odgovor na ovo, ti znao i prije nego si se javio na temu.
BigusDickus wrote: Ovakav citat se, s obzirom da je autor ove gomile gluposti anoniman, vrlo lako moze protumaciti kao kvalificiranje svih ili vecine zitelja Capljine (u skladu sa citiranom izjavom) kao glupana, nacionalista, fasista itd.
Koliko vidim, na forumu nikome ne smeta da citira izjave nekog Srbina ili Bosnjaka, niti bi taj citat doveo u vezu sa kvalificiranjem cijelog naroda kojem pripadaju nosioci nekih izjava
BigusDickus wrote: U svakom slucaju, ne moze djelovati dobronamjerno i kao zelja da se rascisti sa necim iz proslosti, sto ce onda pomoci da nam u buducnosti svima bude bolje.
Ako su Capljinci rascistili sa svojom prosloscu, onda ce nadam se i promijeniti ime mosta Franje Tudjmana u neko drugo ime. Ipak je poglavnik Franjo, bio nosilac fasizma koji je ostavio sve ovo iza nas sto ti spominjes, a oni, jeli kao, "osvijesteni" gradjani, najmanje sto mogu uraditi (nakon svega sto se desilo) jeste da promijene ime tom mostu?

P.S. koliko ovakvi tekstovi mogu (ili ne mogu) djelovati dobronamjerno, vidim i po tome, da niko nista slicno ne govori FairLife-u, dok ocito, svojim tekstovima upire u probleme ciji su nosioci gradjani srpskog ili bosnjackog naroda, a vidno je, nema ni priblizan nastup kada su u pitanju isti ti problemi ciji su nosioci pripadnici hrvatskog naroda...prema tome, mislim da je neosnovano sve ovo sto meni imputiras, sve dok se ovakve stvari, sasvim drugacije interpretiraju u nekim drugim slucajevima.
Post Reply