nije tacno uopste!Bosanac sa dna kace wrote:...znam da su pocetkom 20-tih godina 16. vijeka posljednji katolici napustili Beograd i crkva od njihovog samostana pretvorena je u dansnju Bajrakli dzamiju!
bajrakli dzamija se originalno zvala cohadzi dzamija i bila je jedna od vise od 250 dzamija u beogradu koje su podignute za turske vladavine. podignuta je mislim krajem 16-og vijeka, a pretvorena je u katolicku crkvu za vrijeme 20-togodisnje austrijske vladavine srbijom. kada su austrijanci otisli, objekat je ponovo postao dzamija, sada sa novim imenom bajrakli.
inace, od svih tih dzamija u beogradu (izmedju 250 i 300) sve do jedne su porusene osim ove kad je srbija dobila nezavisnost. i bajrakli dzamija je bila do pola spaljena, ali se neko sjetio da je zadrzi i obnovi, primarno za vjerske potrebe diplomata sa "istoka" (citaj turske). u uzoj srbiji danas ima manje od 10 dzamija iz otomanskog perioda (mislim da je tacan broj 3, ali ne mogu da tvrdim zasigurno), a bilo ih je na hiljade i sigurno vise nego u bosni recimo. mislim da je poznato da su u svim srpskim gradovima spaljene i porusene sve (mnogobrojne) dzamije, mesdzidi, vakufi, medrese..., a muslimansko stanovnistvo je masovno protjerano (otuda recimo prezimena poput valjevac ili uzicanin medju muslimanima u bosni).
inace, turska imperija je vrlo rijetko rusila postojece bogomolje i gradila nesto na tim temeljima -- ili su ostavljali bogomolje gdje jesu, a ako su ih i dirali, onda ih nisu rusili i unistavali do temelja, vec su ih pretvarali u dzamije dodajuci minare i islamske detalje (primjer: aja sofija u istambulu).