DGS Službenik:.. debela si kao krava...

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Himera

Post by Himera »

Vodenjak wrote:
Kaiser wrote:Apsolutno ne odobravam postupke omalovazavanja od strane sluzbenika DGS-a.

Ali apsolutno podrzavam da na izlazu iz drzave strranim drzavljanima treba traziti potvrdu o prijavi boravista. Ako hocemo pravnu drzavu to se tako radi. Meni nista ne znaci to sto je neko nashih korijena dosao u posjet roditeljima, ok, sve je to fino, ali ona i svi takvi su ovdje turisti. E pa kao sto se ja moram prijaviti kada odem u Njemacku i Svedsku tako se i oni trebaju prijaviti ovdje i platiti 1,5 KM boravisne takse dnevno. Tako se uspostavlja pravna drzava. Nemojte sad govoriti to je birokratija itd. Kad se to moram isto raditi po Evropi, e pa moraju i Evropljani ovdje.

A najbolji vam je primjer Hrvatska. I zasto se prijavljujemo kad idemo na more? Mislim mozes se ti svercati dok te ne uhvate. BTW meni su prije nekoliko godina na granici naplatiti prekrsajnu kaznu za neprijavljivanje. Tako se to radi.

..... Boravisna se taksa ne placa retroaktivno, na izlasku iz zemlje. Kad ne platis na vrijeme, placas kaznu...
......
Strani drzavljani u BiH nisu duzni placati nikakvu boravisnu taksu.
Popuni se obrazac koji kosta pola marke i ode u MUP gdje ti ga ovjere i gotovo.
To sto se tice zakona.

A sto se tice prakse, jegi ba, ne treba pretjerivati. Nikad me niko i nikad ni na jednoj granici nije pitao jesam li se koliko zadrzao i koliko i da li sam se prijavio. Pa sta mislite, sta bi bilo od, recimo, hrvatskog turizma kad bi se to tako radilo?

Nasih momaka u DGS-u sto se tice, mogu govoriti samo u svoje ime: Kad god sam presao granicu (a pocesto to radim, posebno ljeti), bili su zaista na nivou i moram reci mnogo prijazniji, korektniji i profesionalniji od npr. Slovenaca!
Da ima mangupa poput gore navedenog, ima!
I zato i treba uraditi upravo to sto je doticna osoba uradila da bi se sacuvao obraz svih onih koji svoj posao posteno rade!

More l i ova na pitanje što me redovno pregledaju za pasoš u kompjuteru na Izačiću mi je fer i korektan policajac rekao da je to kontra za vize u Sloveniji na koje sam mu ja odgovorio da ja sa tim nemam veze pa sam nama dobio odgovor da imam jer sam bio budala i uzeo državljanstvo dok me na ulazima u BIH preko rs-a redovno čeka trošak od deset eura da se me ne pregleda te onda dolazi sve ostalo na red(prijava,đe idem,koliko ostajem,što dolazim kad izlazim i šta radi uopšte prodana duša u BIH posle rata ovo sam citiro vođu smjene u Bos.Novom) a da hrvatske vlasti nepominjem:dva puta totalni pretres avta,kerovi nekoliko puta,razgovori u nekim sobama i kako mi jednom reče sve to zato samo što imam slovensko državljanstvo i ime po košarkašu D.Šolmanu.

Tako raja jebem ja one koji su započeli sve ovo (rat i sve ostalo)da ti treba pasoš da dođeš ko nekad brez u Bosnu i na more. :x :x :x :x
sudnjidan

Post by sudnjidan »

...More l i ova na pitanje što me redovno pregledaju za pasoš u kompjuteru na Izačiću mi je fer i korektan policajac rekao da je to kontra za vize u Sloveniji na koje sam mu ja odgovorio da ja sa tim nemam veze pa sam nama dobio odgovor da imam jer sam bio budala i uzeo državljanstvo...

Samo ovako treba, mozda jos ostrije. Znaci, reciprocitet, i to u pravom smislu rijeci. Ne samo da te (kao drzavljanina Slovenije) detaljno prekontrolisu (kao sto tvoji rade drzavljanima BiH na slovenackoj granici), nego da prije dolaska u BiH svratis dva puta u Ambasadu BiH u Ljubljani da izvadis vizu BiH i onda put pod noge.
A da ti nemas veze sa uvodjenjem viza za gradjane BiH: pa nemam ni ja veze sa Al-kaidom, mudzahedinima, Hamasom pa u Sloveniju ne mogu bez vize.
Samo reciprocitet.
sarkić ajid-paša

#28 adi

Post by sarkić ajid-paša »

Kako sam ja primjetio ova zena je izlazila iz BIH i to je bitna razlika od ulaska u BIH.Prema tome taj carinik nema sta da trazi od ove zene osim dokumenata.Ovo je prema meni samo problem sto je covjeku trebalo za kg janjetine i pokusao se ogrebati.To treba dignuti na najvisi nivo jer je taj policajac carinik ogledalo nase drzave i sramota nase drzave.
Za ulaz u neku zemlju morate imati novaca i na zahtjev policije i carine morate ih pokazati.Ja licno kad idem u neku zemlju uvjek nosim novaca jer znam za taj zakon.Taj zakon ima i Hrvatska ali osim u nekoliko slucajeva to neprimjenjuju.
Prosao sam Evropu uzduz i poprijeko i nikad mi niko nije trazio da pokazem novac.Moram reci za slovence da pretjeruju u svakom pogledu
ali u okviru propisa.Kad ugledaju BIH pasos redovna je maksimalna provjera.Jednom su mi skidali cipele i provjeravali ali korektno su zamolili da se izujem.
iceman ze

Post by iceman ze »

Uh jesam se svega i nacitao ovdje,s obzirom da sam duze vrijeme bio na neki nacin vezan za granicu.....

kao prvo meni je zao ove djevojke koja je ocigledno naletila na naseg ''strucnjaka'', koji je ocigledno obadivao zrtvu. Ja sam protiv ovakvih ljudi i nadam se da ce im neko i nekada doci za vrat, a vjerujem da hoce, jer to je pitanje vremena.

Druga stvar, ko kaze da netreba imati novac prilikom ulaska , po Zakonu o prelasku drzavne granice, te po Zakonu o kretanju i bporavku stranaca, ono iznosi 100 KM po jednom danu, i taj novac ako nema moze ga vratiti sa granice.

Treca stvar, isto tako ako se utvrdi da postoji prekrasaj po navedenim zakonima, istina je da nemoze policajac dgs-a na licu mjesta sankcionisati, nego uz Zahtjev za pokretanje prek.postupka proslijediti Sudiji za prekrsaje, koji ce ako utvdi ogovornosti izreci kaznu.....

cetvrta stvar, kako ja znam na navedenom gran.prijelazu ima video nadzorni sistem, tako da u svojoj prituzbi ta djevojka moze traziti, izmedu ostalog i pregledavanje tog video zapisa, jer po0 meni tesko ce se moci dokazati ova prica bez konkretnih dokaza, s obzirom da nema svjedoka osim policajaca.

peta stvar, eupm i ostali nabrojani ne rade po prituzbama nego za to postoji Unutrasnja kontrola dgs-a, koja se sprovesti istragi i utvrtditi osnovanost iste. Ovdje ce biti tesko ista dokazati jer nije kako sam ja skontao bilo uzimanja mita.......a s druge strane ako je bilo mogu i nju teretiti za davanje.....

sesto, meni stvarno nije jasno zasto djevojka nije trazila rukovodioca smjene na gran.prijelazu i njemu se pozalila.......ovako sto ja mogu ponuditi je da nazove 057/340-002 , ovo je centrala dgs-a u Sarajevu, neka trazti da je prespoje sa Unutrasnjom kontrolom i neka porazgovara iz prve ruke, i neka se kloni ona mup-ova......dok oni zaprime, dostave i proslijede procice i godina
danas

Post by danas »

joj iceman...
djevojka je IZLAZILA iz drzave, nema joj on sta traziti lovu za boravak. znaci, tip je samo lovio mito, a ona ako je i "nudila" novca nije ga "nudila" sama od sebe vec zato sto joj je on prvi trazio novac (pogotovo me se dojmilo kako joj je rekao da ce sa 30 eura sve da zaboravi...)...
a izrazi "debela si kao krava" nisu zasluzeni nicim...
valterbranisarajevo

Post by valterbranisarajevo »

U ovom slucaju opet ne smijemo podleci generaliziranju. Opet je u pitanju 10% lopova i kriminalaca koji prljaju ugled sluzbe za koju rade.

Ipak moje misljenje je da DGS, s obzirom na novcana sredstava koja su ulozena u njega nije opravdao svoja ocekivanja. Cesto rigorozne kontrole i maltretiranje gradjana na granicama ne donose nikakve efekte. Onaj ko je cist prelazi granicu na granicnom prelazu, a onaj ko ima oraha u dzepu prelazi granicu na nelegalnim prelazima kojih ima jako puno. U stvari mislim isto toliko kao kada su grnice cuvale entitetske policije. Na zalost. :(

A sada evo jedan moj dozivljaj sa granice. Prosle godine sam posjetio svoju rodbinu u nekim Skandinavskim drzavama. Naslusao sam se raznim prica: maltretirace te Slovenci, ako oni ne onda Austrijanci. Medjutim nista od toga. Prosao sam Gruskovlje, Sentilj, Spielfield svugdje ljubazni i profesionalni granicni policajci. Onda povratak, jos laksi prelazak. Napokon nakon dva dana puta dolazimo nazad u BiH. Granicni prelaz Bosanska Gradiska (DGS i Carina RS) Sofer uzima mikrofon: Ne znam da li znate ali obicaj je da se uzme jedna kesa i da svako stavi u nju koliko moze inace se moze desiti da nas izdvoje iz kolone i da na granici ostanemo nekoliko sati. Molim Vas da u kesu ne ubacujete metalne Svedske i Norveske krune nego samo papirnate, Euri mogu i metalni. Tako je i bilo- kesu vozac predaje debelom nalickanom cariniku i rampa se dize!
Akcija

Post by Akcija »

Ponavljam djevojaka je rodjena i odrasla u njemackoj, njihov je drzavljanin, ima njihov pasos, proputovala je europu uzduz i poprijeko, i nigdje nije dozivjela slicno. I mi se nadamo da postoji video nadzor na granicnom prijelazu koji ce pomoci u hvatanju osumljicenih.

Danas se tokom dana obratila nadleznom njemackom ministarstvu i kontaktirala ambasadu u Sarajevu. (EU)Njemacka stiti svoje drzavljane pa su tako ovi iz ambasade obeceli provjeriti sve ono sto je navedeno u izjavi i preko svojih institucija sankcionisati počinitelje.
sudnjidan

Post by sudnjidan »

Molim Vas da u kesu ne ubacujete metalne Svedske i Norveske krune nego samo papirnate, Euri mogu i metalni.
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
iceman ze

Post by iceman ze »

ja nebih toliko ocrnjavao DGS kroz postojanje jednog slucaja, u koji nesumnjam da nije istinit. Ipak mi smo drzava koja je porusena, i teku procesi koji ce dovesti do uspostavljanje reda i pravde u njoj. Vi govorite o nekom postenju u nekim drugim zemljam, kako mozete idealizirati i reci da tamo sve funkcionise besprijekorno i zasniva se na pravdi, pa sta onda tamo rade sudovi, mora da su bez posla.

Ja vjerujem u DGS da ima jako kvalitetne pojedince , koji nisu ni blizu ovnih o kojima pricamo, i koji vole svoj posaokoji rade i dovoljno su se skolovali.

Video zapis na prijelazima nije bezveze, on bas i sluzi za neke stvari da se dokaze da je neko bio na prijelazu ili nije. Jer ako ce se voditi neki postupak on mora biti zanosvan na cinjenicama. Sta ocekujete od korupmiranog sluzbeika da ce reci......''Jest bila je jedna iz Njemacke, takvog opisa i trazio sam joj novac.......'' mi govorimo o cinjenicama, da li su te dvije osobe bile u kontaktu ili ne, pa tek onda kako je konverzacija tekla, pa da li su ostali sluzbenici-svjedoci culi ili nisu.......sve je to vrlo tesko za dokazati i potvrditi........ako jos i bude ista od toga, jer citava prica stoji na klimavim nogama, a da bi se nesto sprovelo i dokazalo trebaju cvrsci temelji i dokazi.........meni je zao sto se to desava u nasoj zemlji, i ja bih takve sto otimaju na cesti iza resetaka, jer tamo im je mjesto......ali daj boze da dode do toga....
Azrijela

#35 Re: DGS Službenik:.. debela si kao krava...

Post by Azrijela »

Ni ja nemam dobrih iskustva s GP Orasje. Nama je isto carinik pravio probleme kad smo htjeli privremeno uvesti robu, mi smo se okrenuli i otisli dalje na drugi prijelaz, gdje su bili normalni ljudi i legalo usli u Bosnu, ali smo se morali vratiti nazad na Orasje s bosanske strane, jer smo cekali nas kombi da prode. Kad nas je taj carinik vidio s bosanske strane, poslao je policijsko auto za nama (mi smo sjelili u obliznjem kaficu i cekali kombi) i drzao nas je skoro cijelu noc. Tada nam je jedan momak rekao da je taj covjek poznat po korupciji i da mu damo 100 eura da nas pusti. Nama je pomogao drugi carinik, koji se smilovao nakon visesatne torture i vratio nam dokumente, jer smo imali normalni, legalni ulaz u zemlju.

Sretan kraj ove price je i u tome, da smo culi da je taj korumpirani carinik koji je nas maltetirao postao tamo sef.
Ne idem na GP Orasje!!! Rade predem vecu kilometrazu! :x
Prenj

Post by Prenj »

valterbranisarajevo wrote:U ovom slucaju opet ne smijemo podleci generaliziranju. Opet je u pitanju 10% lopova i kriminalaca koji prljaju ugled sluzbe za koju rade.

Ipak moje misljenje je da DGS, s obzirom na novcana sredstava koja su ulozena u njega nije opravdao svoja ocekivanja. Cesto rigorozne kontrole i maltretiranje gradjana na granicama ne donose nikakve efekte. Onaj ko je cist prelazi granicu na granicnom prelazu, a onaj ko ima oraha u dzepu prelazi granicu na nelegalnim prelazima kojih ima jako puno. U stvari mislim isto toliko kao kada su grnice cuvale entitetske policije. Na zalost. :(

A sada evo jedan moj dozivljaj sa granice. Prosle godine sam posjetio svoju rodbinu u nekim Skandinavskim drzavama. Naslusao sam se raznim prica: maltretirace te Slovenci, ako oni ne onda Austrijanci. Medjutim nista od toga. Prosao sam Gruskovlje, Sentilj, Spielfield svugdje ljubazni i profesionalni granicni policajci. Onda povratak, jos laksi prelazak. Napokon nakon dva dana puta dolazimo nazad u BiH. Granicni prelaz Bosanska Gradiska (DGS i Carina RS) Sofer uzima mikrofon: Ne znam da li znate ali obicaj je da se uzme jedna kesa i da svako stavi u nju koliko moze inace se moze desiti da nas izdvoje iz kolone i da na granici ostanemo nekoliko sati. Molim Vas da u kesu ne ubacujete metalne Svedske i Norveske krune nego samo papirnate, Euri mogu i metalni. Tako je i bilo- kesu vozac predaje debelom nalickanom cariniku i rampa se dize!
Da li si to prijavio?
radeljas

#37 ne cudi

Post by radeljas »

ako sam dobro informisan glavni covjek za dgs je onaj keaml causevic, kreten kakvog se rijetko vidja. stranka za bih - okupljaliste lopova, kretena, idiota zeljnih bogacenja i vlasti (sto im ne fali). ako i nije on pretpostavljam da je opet neko stranacki podoban citaj "lik koji je tu da zbrine praunuke" od onoga sto nakrade dok je stranka na mandatu. a i kad budu u opoziciji opet ce biti tala.
cekam samo trenutak da se dese opsti nemiri i da se pocnu guzonje linchovati.
buhtelj

Post by buhtelj »

Na srpskoj in makedonskoj granici su svi korumpirani, tako da tamo vec znas unaprjed kanj uraditi !!!
Vjerojatno ni u BiH nije ful drukcije.??? Tako da je uvjek imati metalne EURe sa sobom :lol: :lol: :lol: ....GOLDEN RULE na balkanskim granicama
veseljak

Post by veseljak »

pa ako je mala debela nije je ni uvrijedio!

sta joj je trebo reci da je vitka jela jel?

dajte molim vas... :?
Drug_Tito

Post by Drug_Tito »

Apsolutno ne odobravam postupke omalovazavanja od strane sluzbenika DGS-a.

Ali apsolutno podrzavam da na izlazu iz drzave strranim drzavljanima treba traziti potvrdu o prijavi boravista. Ako hocemo pravnu drzavu to se tako radi. Meni nista ne znaci to sto je neko nashih korijena dosao u posjet roditeljima, ok, sve je to fino, ali ona i svi takvi su ovdje turisti. E pa kao sto se ja moram prijaviti kada odem u Njemacku i Svedsku tako se i oni trebaju prijaviti ovdje i platiti 1,5 KM boravisne takse dnevno. Tako se uspostavlja pravna drzava. Nemojte sad govoriti to je birokratija itd. Kad se to moram isto raditi po Evropi, e pa moraju i Evropljani ovdje.
Sta ako neko ima Bosanski pasos ali dolazi kao turista, da li takva osoba mora da se prijavi?
Drug_Tito

Post by Drug_Tito »

Znaci vise nemam potrebe da cuvam nas pasos. Kada sam bio zadnji put u BiH moja rodbina mi nije dala da se prijavi, bojali se da ce me odvesti u vojsku ako me uhvate :-) Haj reko, ni je ni vama lako, rat se zavrsio davnih dana a ovi jos brinu o vojsci. Ali sam cuo da vise nema vojske, pa sada vise ne moraju brinuti. Ali nisam znao da je to neki zakon, oni su mi rekli nemoj se prijavljivati, a meni to na jedno uho uslo na drugo izaslo. A gdje se to prijavi?? Ide se u MUP ili negdje drugdje?
danas

Post by danas »

Drug_Tito wrote:A gdje se to prijavi?? Ide se u MUP ili negdje drugdje?
koliko se sjecam, na granicnom prelazu (recimo, na aerodromu, na pasoskoj kontroli). daju ti i neki papir, ti popunis (adresa gdje ostajes i tako to) , i onda to vratis kada izlazis. mislim da je to to. ne znam treba li se prijavljivati u MUP-u. to nikad nisam radila, ali mozda treba.
Drug_Tito

Post by Drug_Tito »

Ja sam usao u BiH tako sto sam predao pasos, covjek vidio da sam Musliman, gledao me malo cudno deset sekundi. Zatvorio pasoso, opet me gledao nekih 5 sekundi. Otvorio pasos, opet me gledao cudno onda bacio pogled na pasos, pa opet na mene, prelistao korice i rekao prolazi. To je bilo ja mislim na Gradiski. Tada sam imao nas pasos. Nisam se nigdje prijavio, kao sto rekoh, rodbina se bojala da me nece pokupiti :-) . Ali ja sam mislio kada su pricali o toj prijavi da misle da izvadim licnu kartu u RS.
valterbranisarajevo

Post by valterbranisarajevo »

Ne na zalost nisam prijavio. U stvari u toj kesi su se nasla i moja 2 EURA !

Ja sam po prirodi postovalac zakona ali tu su me uhvatili na krivoj nozi, recimo da je to bio trenutak slabosti. Kasnije sam se 100 puta pokajao zbog te svoje odluke.

U stvari kada je vozac to rekao, prvo sam bio zblanut., zatim sam pomislio: necu da dam iz principa, a nakon toga sam skontao: zar nakon 50 sati mrcvarenja jos nekoliko sati cekanja i eto. :(

Znaci za mito i korupciju smo i sami krivi. Ali recimo mnogi koji su tu ubacili novac imali su za to debeli razlog. U autobusu je bilo ves masina i sporeta.

Najinteresantnija je predaja novca. To je u stvari kljuc, sve je dobro isplanirano i tesko dokazivo.

Vozac izlazi sa kesom, otvara prtljaznik, on i carinik se zavlace i pregledaju kofere. Vozac se vraca bez kese. Znaci sam trenutak predaje novca niko ne vidi, a carinik uvijek moze reci da nije nista dobio te da je novac u stvari zadrzao vozac (sto je isto moguce mada ne vjerujem) :?
danas

Post by danas »

glede ovih "kesa" sa parama, evo jedan vrlo dobar tekst maje lovrenovic iz pproslogodisnjih DANA:

Draga moja BiH
Ne dam vam moj euro

Nevjerovatno iskustvo putnice kući
Maja Lovrenović

U rano jutro nedjelje 4. jula, nakon dvadesetpet sati vožnje, autobus iz Amsterdama prešao je slovensko-hrvatsku granicu. Ukočeni putnici se bude i bezuspješno protežu u svojim tijesnim sjedištima. Za sat-dva stići ćemo u Slavonski Brod, i na sljedeću, hrvatsko-bosansku granicu. Šofer se okreće prvom putniku iza sebe i govori: "Momak, de pokupi od putnika, nek' svako da euro po torbi, da ne bude problema na granici."

Potpisnicu ovih redaka taj događaj možda i ne bi toliko uzrujao da ta rečenica nije bila izgovorena upravo tako, rutinski, samorazumljivo, business as usual manirom. I da dotični "momak" nije isto tako samorazumljivo spremno, kao da se radi o najnormalnijem i najprirodnijem zahtjevu, ustao sa svoga mjesta i bez ikakvog pitanja doista krenuo od putnika do putnika, u prikupljanje eura po torbi, da ne bi bilo problema na granici. Inače nisam sklona javnim vratolomijama, no ovaj put mi je, valjda nakon desetak godina što gledam i slušam takve stvari, definitivno bilo dosta. Na moje glasno pitanje postavljeno šoferu: "Izvinite, je li to službena ili neslužbena cifra?", nastupio je muk u autobusu. Ponovila sam ga još nekoliko puta i preformulirala u: "Plaćamo li to mito, reket?", ali odgovora dobila nisam.

Tek nekolicina suputnika je reagirala s negodovanjem, a samo jedan stariji gospodin je pokazao dovoljno osobnog dostojanstva da također glasno zatraži da se "od granice ne pravi ciganija". Ostatak je, pognuvši glavu i šuteći, odbrojao svoje eure. Međutim, izgleda da prikupljena svota ipak nije bila zadovoljavajuća, pa su proradili mobilni telefoni. Do mene dopire rečenica: "Ima jedna što neće da plati."

Kako se granica približava, napetost u autobusu raste. Povremeno se čuju poluglasni uzdasi: "Joj, samo da nas ne počne rovit, onda nećemo nikad krenut dalje", što bi bila i istina, jer prtljažnik autobusa je prepun i dalo bi se u njemu naći svačega. Prelazimo most i Savu i stižemo pred carinike Republike Srpske. I kako nije na vrijeme bila prikupljena dovoljna svota, zaista smo odvojeni na stranu. Moramo izaći van, te svako uzeti svoju torbu iz prtljažnika i spremiti se da ih otvorimo na pregled. Na većini lica vidi se potpuna panika. Dok se čeka dolazak carinika i početak pregleda, šofer me ljutito pita šta ja to mislim postići ili promijeniti, i pokušava mi prodati onu izlizanu mudroserinu o stanju stvari na ovom svijetu i kako ja tu ne mogu ništa. Pritom mu pobjegne informacija da je cifra, zapravo, stotinu eura po autobusu. Postaje poprilično jasno da se radi o uhodanoj šemi. Razmišljam da sastavim pismo lordu Ashdownu i da mu prepustim računicu o tome koliko ovakvih autobusa dnevno ovuda prođe u ljetnim mjesecima, pet ili deset ili više. Sa strane stoji debeli švercer, histerično srče dimove iz cigarete i toliko je bijesan na novonastalu i neplaniranu situaciju, da se sav zajapurio i ne može ni govoriti. Kakve li drskosti, da mu se neko ovako upetlja u očito unaprijed dogovorene poslove! I šta je normalnije nego da i ostali putnici, čak i oni koji ne švercaju ništa, plaćaju da bi on mogao proći granicu sa svojom robom! Malo dalje, smjerno umotana hadžinica, kako joj se šofer obraća, također panično moljaka da se plati, eto, ne radi nje, "već da jadni ljudi ne čekaju, ko će sad to opet sve vraćati nazad u torbe kad oni raskopaju, ionako smo se toliko napatili jadni u životu, eto, da se barem ove muke poštedimo". Da groteska bude potpuna, cijela drama se odvija pored žute table na kojoj piše SRPSKI BROD.

Suvozač se ubrzo vraća iz cariničke kućice, s olakšanjem, dobili smo još jednu šansu, i čak i oni koji su nešto ranije imali snage da odbiju platiti, nakon ovakve demonstracije moći, u žurbi daju novce, samo da što prije krenemo dalje.

Ponovo u autobusu, otkrivam da je moguće potonuti još dublje. Počinje kakofonija posteriornog samoopravdavanja i samoobmanjivanja: "Ma ja, moraš ti svuđe na ovom svijetu platit", "Bome, ja sam dala dva eura, džaba ti je, to je tako naučito od malih noga", "Šta ćeš, mora se tako živit, to ti je vazda tako bilo i vazda će bit", a hadžinica ne prestaje sa svojim nesebičnim samožrtvovanjem za stvar, kako to nije zbog nje već zbog jadnih šofera, no ušuti kad je podsjetim da ti šoferi rade za vrlo fine novce i ono što upravo na ovakvim turama dobiju mimo plaće. Stariji čovjek, koji sjedi ispred mene, pokušava mi također objasniti neke stvari na ovom svijetu, i da je kod nas u Bosni jednostavno tako kako jeste i da tu niko ništa ne može, da su mito i korupcija svuda. Odgovaram mu da taj carinik svoju gebiru ubire samo zato što zna da može, i da su kod nas u Bosni mito i korupcija svuda upravo zato što takvi kao on šutke plaćaju takve harače, i da se prvi korak, prva crta protiv toga može povući i učiniti upravo u ovakvim situacijama. A moj suputnik se podrugljivo smije.

Zbog tog smijeha i pišem ovaj tekst. Upravo zbog takvih samodovoljnih sitnih licemjera koji ne vide dalje od svog nosa, a kojima su usta puna reda i zakona, i ugledanja na Europu, i kritike prema mitu i korupciji, i kuknjave nad teškim stanjem u našoj Bosni, a koji će se uvijek spremno pognuti iz pasa pred silom, i zatvoriti oči pred bezakonjem i zločinom, i čekati da im neko drugi kakvom čarolijom stvori pravnu državu, ne pitajući se o svojoj, nedajbože, kakvoj ulozi u stvaranju iste. I možda jest smiješno, a znam da promijeniti neće ama baš ništa, ali svoj euro svejedno - ne dam!
FFK as Lucy01

Post by FFK as Lucy01 »

Ne treba generalizovati, ali kao sto neko rece, granicnici su ogledalo zemlje, jer su obicno prvi ljudi koje stranac susrece i htjeli mi to ili ne, ljudska bica su sklona generalizovanju. To znaci da neko ko prvi put dolazi u nasu zemlju, moze zbog par kretena da stekne potpuno pogresnu sliku.

Ovo je malo off topic, ali moram vam ispricati kada je moj prijatelj prije jedno 5 godina nazvao Bosansku ambasadu u DC da obnovi Bosanski pasos. Prvo pitanje koje ga je sluzbenica pitala je: Hocete li Srpsku, Hrvatsku ili Bosnjacku varijantu pasosa :lol: :lol: :lol: :lol: a on kaze: ma daj mi sve tri, nek se nadje :lol: :lol: :lol: :lol:
pitt

Post by pitt »

Ne spominji nasu amasadu i konzulat........leglo primitivizma i krkanluka. E ba....na glavni broj konzulata se niko ne javlja vec morate poruke ostavljati (na koje niko ne odgovara). E-mail se redovno veraca a stranica MIP-a niej u funkciji .....jebo sve razvijene zemlje afrike ..... :D:D
Prenj

Post by Prenj »

Sta drugo ocekivati od zemlje u kojoj prvi clanovi Predsjednistva bez imalo stida kradu svoju drzavu. :( :x
pape
Location: Od jedne zene te boli jedna glava, ... od dvije zene, dvije glave.

Post by pape »

:D :D :D Ja nemam problema sa granicnim sluzbenicima, ..... samo mi se naklone, .... i masu mi, ... masu, ... masu. :zzzz: :lol:
Image
:roll: Ne znam, ... mozda zato sto nisam deb`o. :zzzz:
nebi

Post by nebi »

pape wrote::D :D :D Ja nemam problema sa granicnim sluzbenicima, ..... samo mi se naklone, .... i masu mi, ... masu, ... masu. :zzzz: :lol:
Image
:roll: Ne znam, ... mozda zato sto nisam deb`o. :zzzz:
ma znaju oni da ti transportujes travu i radnice sa Kanalstraat.... :D :D
bescarinska zona
Post Reply