Kočenje

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
MrSini

Post by MrSini »

da osjetim svaki pokret i zvuk motora
Zvuk je važan meni jer po zvuku znam koje je opterečenje motora i da li treba prebaciti u manju ili vecu brzinu.
Frutek

Post by Frutek »

MrSini wrote:
da osjetim svaki pokret i zvuk motora
Zvuk je važan meni jer po zvuku znam koje je opterečenje motora i da li treba prebaciti u manju ili vecu brzinu.
Upravo tako!
BigusDickus

Post by BigusDickus »

Šeha wrote:
ovejaraS wrote: kocenje - kocnicom i samo kocnicom jer ti samo ime kaze kocnica je za kocenje. kociti masinom je primitivizam jer se tako sve u motoru opterecuje i haba i trosi visestruko vise i brze nego kada ostavis da masina radi ono za sta je stvorena - za ubrzavanje i vucu. moderni kocioni sistemi su uvezani sa komp. jedinicom koja odvojeno daje naredbe svakom tocku posebno, tako da ima itekakvog meraka u jurcanju kroz krivine upotrebljavajuci gas i kocnicu i koncetrisuci se vise na putanju i procjenu puta, i ne bakcuci se sa kvacilom koje u ekstremnim situacijama zna biti visak, ali to je mozda malo previse za pocetnike, pa vas vise necu opterecivati :)
Kakva gomila gluposti :roll:
vala bas... :D strucnjak 1/1... :D
ovejaraS

Post by ovejaraS »

Šeha wrote:
ovejaraS wrote: kocenje - kocnicom i samo kocnicom jer ti samo ime kaze kocnica je za kocenje. kociti masinom je primitivizam jer se tako sve u motoru opterecuje i haba i trosi visestruko vise i brze nego kada ostavis da masina radi ono za sta je stvorena - za ubrzavanje i vucu. moderni kocioni sistemi su uvezani sa komp. jedinicom koja odvojeno daje naredbe svakom tocku posebno, tako da ima itekakvog meraka u jurcanju kroz krivine upotrebljavajuci gas i kocnicu i koncetrisuci se vise na putanju i procjenu puta, i ne bakcuci se sa kvacilom koje u ekstremnim situacijama zna biti visak, ali to je mozda malo previse za pocetnike, pa vas vise necu opterecivati :)
Kakva gomila gluposti :roll:

seha, koliko dugo imas vozacku i jesi li upoznat sa savremenim tokovima auto-industrije i tajnama auto-moto racing laboratorija koje uvode "inteligentne" kocione sisteme koje kud-i-kamo nadmasuju danasnje prednosti kocenja masinom??? stisni pa odgovori, lako je omalovazavati.
ovejaraS

Post by ovejaraS »

Šeha wrote:
ovejaraS wrote:seha, koliko dugo imas vozacku i jesi li upoznat sa savremenim tokovima auto-industrije i tajnama auto-moto racing laboratorija koje uvode "inteligentne" kocione sisteme koje kud-i-kamo nadmasuju danasnje prednosti kocenja masinom??? stisni pa odgovori, lako je omalovazavati.
Imam vozacku 10 godina, vozio sam i posjedovao i automatik i manual i tiptronic. Trenutno posjedujem kola koja imaju jedan od najsavremenijih kocionih sistema u auto industriji. Vozio sam po evropskim i sjev. americkim putevima i po gradu i po autoputu.

Sa manuelnim mjenjacem kocenje je lakse, osjecaj je bolji, sigurnost je veca, kontrola nad automobiliom je veca. Jedina prednost automatika je u guzvi, kad ti gas i ne treba nego samo jases na kocnici (malo je pustis pa je opet pritisnes... i tako do kuce :roll: )

Sa tokovima auto industrije sam upoznat, dok sa tajnama nisam (jer onda ne bi bile tajne, zar ne :))

Eto odgovorih, sta sad?

fino si odgovorio, nije lose, da smo u skoli dao bi ti makar vrlo-dobar, medjutim daleko si od 5+ ali, zar ne smatras da je krajnje retardirano da ljudi koji aute koriste iskljucivo za udobni prevoz kupuju ih sa super iritirajucim i primitivnim kvacilima i zeljeznim sipkama koje po milion puta moraju rastezati tamo-vamo iako imaju neznatno skuplju opciju npr. bezstepene transmisije koja totalno rasterecuje i uljepsava takvu voznju. drugo su agresivci i napaljeni adolescenti, ali oni su u manjini u odnosu na regularne vozace.
Last edited by ovejaraS on 27/07/2005 23:42, edited 1 time in total.
BigusDickus

Post by BigusDickus »

Sad ide malo googlanja u potrazi za "tajnama"... :D
ovejaraS

Post by ovejaraS »

BigusDickus wrote:Sad ide malo googlanja u potrazi za "tajnama"... :D

evo otkricu vam par: vec u krajnjoj fazi testiranja su vozila pokretana tecnim vodikom i iz kojih ce izduv biti vodena para, tj. pitka voda! vec se uveliko priprema serijska proizvodnja i posebne pumpne stanice, tako da ce za 20-ak godina danasnji prljavi auti biti totalni idiotluk, da ne govorimo o mjenjacima, a auti nece imati jedan krkanski motor, nego 4 elektro zajedno sa hi-tech kocnicama - svaki smjesten u dubinu felgi, tako da se dobiva enormni dodatni prostor u autu, a karoserija dobiva potpuno drugaciji oblik od danasnjih i nema potrebe za haubom, itd...
ovejaraS

Post by ovejaraS »

Šeha wrote:Ja cekam da cujem te tajne 8-)
Ovo su opstepoznata istrazivanja koja traju godinama... umm...pardon, decenijama 8-)

e neke od onih nedokucivih tajni ne bih otkrivao djabaluka ovako po forumu - one najcuvanije nudim po cijeni od 100 EUR, pa ko voli nek izvoli 8)
The_Flyer2002

Post by The_Flyer2002 »

Šeha wrote:[
Ako auto koristis iskljucivo za "udobni prevoz" kako kazes, od tacke do tacke, po dobrim, ravnim putevima automatik ti je ok. Ako ne uzivas u kontroli svog vozila, ako te ne zanima njegov puni potencijal automatik je sasvim ok. Da nije ok ne bi se prodavao.

Da li je retardirano voziti manual? Apsolutno ne? Pametnije je iz vise razloga:
- Manja potrosnja --- NIJE ISTINA
- Manja cijena (od 1000 - 1500 dolara u U.S.)
- Bolje i brze kocenje --- NIJE ISTINA- Veca kontrola nad vozilom --- NIJE ISTINA CINI TI SE

Vozio sam sve transmisije i kada bih birao uvijek bi uzeo auto sa manuelnom transmisijom..(doduse jedino sto nisam probao jos je onaj tkzv. SMG mjenjac)

pogledaj toyotu recimo tacnije scion tC koji ima manju potrosnju sa automatikom.

kocenje nema nikakve veze sa vrstom mjenjaca

kontrola nad vozilom nema veze sa mjenjacem vec sa suspenzijom.
ako si mislio na kontrolu recimo brzine ili mozda stisnuti gas u krivini --- to skoro ne prestavlja nista. novi automatici "fataju" dobro. nema vise onog cekanja (skoro sekunda prije nego presalta).

ako ces bas sportski voziti mozes i automatika saltati rucno.
The_Flyer2002

Post by The_Flyer2002 »

ovejaraS wrote:
Ovo su opstepoznata istrazivanja koja traju godinama... umm...pardon, decenijama 8-)

e neke od onih nedokucivih tajni ne bih otkrivao djabaluka ovako po forumu - one najcuvanije nudim po cijeni od 100 EUR, pa ko voli nek izvoli 8)
Image

jel dosta ili 'oces jos???

haj da cujemo te tajne.
danas

Post by danas »

ma uzmite DSG mjenjac i gotovo... imas sve brzine (nije automatik) ali nema onog primitivnog rucnog mjenjaca i kvacila, nego saltas sa pedalicama na volanu. pa mozes da kocis kako ti je volja...
i vuk sit, i ovce na broju :D
Frutek

Post by Frutek »

The_Flyer2002 wrote: kocenje nema nikakve veze sa vrstom mjenjaca
Topic je bio namijenjen kočenju kao procesu a ne samo kočnica kao sastavnog dijela automobila. Ovo gore što tvrdiš nije uopšte istina jer automatic ne može kočit motorom (da bi kočio motorom koristiš mjenjač :) )

By the way, kad otvorih topic o kočenju, automatic auta mi nisu bila ni na kraj pameti. To su meni igračke, a ne kola :-?

Uostalom, već sam u jednom od mojih ranijih postova rekao šta mislim o automaticima :oops:
ovejaraS

Post by ovejaraS »

The_Flyer2002 wrote:
ovejaraS wrote:

Image

jel dosta ili 'oces jos???

haj da cujemo te tajne.

sorry, predomislio sam se, cijena je skocila na $10,000 :D
ovejaraS

Post by ovejaraS »

danas wrote:ma uzmite DSG mjenjac i gotovo... imas sve brzine (nije automatik) ali nema onog primitivnog rucnog mjenjaca i kvacila, nego saltas sa pedalicama na volanu. pa mozes da kocis kako ti je volja...
i vuk sit, i ovce na broju :D

a sta ti vozas, today-girl, ako nije secret 8-)
The_Flyer2002

Post by The_Flyer2002 »

Frutek wrote:
The_Flyer2002 wrote: kocenje nema nikakve veze sa vrstom mjenjaca
Topic je bio namijenjen kočenju kao procesu a ne samo kočnica kao sastavnog dijela automobila. Ovo gore što tvrdiš nije uopšte istina jer automatic ne može kočit motorom (da bi kočio motorom koristiš mjenjač :) )

By the way, kad otvorih topic o kočenju, automatic auta mi nisu bila ni na kraj pameti. To su meni igračke, a ne kola :-?

Uostalom, već sam u jednom od mojih ranijih postova rekao šta mislim o automaticima :oops:

buraz imam sve ali meni se cini da je ova tema otisla na sta je bolje automatik ili manuelni i svak ima svoje misljenje.

sto se tice kocenja motorom 90% ljudi nezna kako to "pravilno" izvesti vec ga samo na silu gurne u manju brzinu i pusti gas. ovo steti motoru, mjenjcu kao i putnicima.

kocnice sluze za kocenje.
The_Flyer2002

Post by The_Flyer2002 »

http://www.acrobax.org/archives/1000EURI_WEB.jpg
otvori stranicu 10 puta

HOCEMO TAJNE!!!!
ovejaraS

Post by ovejaraS »

The_Flyer2002 wrote:http://www.acrobax.org/archives/1000EURI_WEB.jpg
otvori stranicu 10 puta

HOCEMO TAJNE!!!!

stani ba, zajebavo sam se, otkud ja da znam ikakve tajne, pojma ba nemam, nego sam mislio nekoga izlevatiti za 100 EUR preko PM (private message) :-)
The_Flyer2002

Post by The_Flyer2002 »

ovejaraS wrote:
The_Flyer2002 wrote:http://www.acrobax.org/archives/1000EURI_WEB.jpg
otvori stranicu 10 puta

HOCEMO TAJNE!!!!

stani ba, zajebavo sam se, otkud ja da znam ikakve tajne, pojma ba nemam, nego sam mislio nekoga izlevatiti za 100 EUR preko PM (private message) :-)
:x :x

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
danas

Post by danas »

ovejaraS wrote:a sta ti vozas, today-girl, ako nije secret 8-)
nije secret -- vozim WV Golf 1.8 T, a cekam da mi dodje Audi A3 sa DSG opcijom.

inace smatram da je kocenje motorom nesto sasvim ispravno, i da je znak dobrog vozaca ako se kocnica ne koristi puno. automatska auta su inferiorna na neki nacin -- nema mi nista mrze kad niz strmo brdo moram da derem kocnicu u automatskom autu, isto neka budala jer ne mogu da usporim motorom...
ali ne volim ni standardni mjenjac previse, i nisam vezana pupcanom vrpcom za kvacilo -- tako da mi je ovaj DSG najbolja opcija. eto.
Fair Life

#45 Re: Kočenje

Post by Fair Life »

Frutek wrote:(...)
3. Takođe, da li se koristite lerom (idete u 4 brzini, vidite semafor, samo izbacuješ u ler i polako na kočnicu bez stepenovanja ikakvog)?
Ako se zelis glave nanosati TO ne radi.
whow

#46 Re: Kočenje

Post by whow »

Fair Life wrote:
Frutek wrote:(...)
3. Takođe, da li se koristite lerom (idete u 4 brzini, vidite semafor, samo izbacuješ u ler i polako na kočnicu bez stepenovanja ikakvog)?
Ako se zelis glave nanosati TO ne radi.
Molim te pojasni zasto?
Post Reply