Ljetovanje u Neumu?

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

.Acrobat.

Post by .Acrobat. »

Misliš kao kod nas, u BiH?
:lol: :lol: :lol:
verbeke

Post by verbeke »

Ja baaa...to sam mislio! :lol: :lol: :lol:
luciferino

Post by luciferino »

Evo 'oću i ja u Neum, ali dvije godine kasnije :D , pa de na pokrećem novu temu, iščeprkah ovu. Ne bi mi bilo prvi put, prije rata sam ljetovala svake godine tamo, ali hoću da vidim kako je sad.

Može li mi neko reći može li se lako naći privatni smještaj jednom kada se nađete tamo? Mrsko mi se natezati preko telefona, pa bih radije ovako avanturistički.
bengin

Post by bengin »

Bio dole prije 3 sedmice.
Utisci i savjeti:
U privatni smještaj kod hotela Zenit ne ići ni pošto. Pogotovo u kuće s donje strane ceste kraj mora. Razlog: puno komaraca. Navodno je bilo planirano i špricanje ali kako čujem ništa se nije promijenilo.
Što se cijena tiče, dole sam nailazio na robu koja je čak i jeftinija od one u ostalom dijelu zemlje (BiH). Npr. meso im je jeftinije, tako da onima koji planiraju na put u Neum savjetujem da se djaba ne tovare sa hranom. Osim toga, svidja mi se što je plaćanje u KM tako da nema šanse da vas zapale ko u Hrvatskoj jer dok se čovjek preračuna iz kn u KM, ode stopedeset vozova.
Put za Neum preko Svitave ne bih poželio ni svom najvećem dušmanu. Strava i užas. 50 km pustahije i vožnje na ivici izletanja s veoma uskog puta. Pogotovo kada se na veoma uskoj i neravnoj cesti križate s autobusima i kamionima. Ako već morate, savjetujem da tom dionicom vozite u raaaaaanim jutarnjim satima. Osim toga, morate bit' 100% sigurni da vam je auto OK jer da vam gore stane, bilo bi isto k'o da ste zaglavili u Sahari. Nigdje nikog.
A sada o utiscima s plaže i s većernjih šetnji. Dole čovjek ne može otić' a da ne naleti na barem 20 insana iz vlastite čaršije tako da ako neko planira u zijan, Neum mu je "out of option". Plaža, barem ona kod Zenita i Sunca (prljava voda), i raja na njoj je posebna prića. Puno seljakluka i papanluka. Svuda unaokolo dekice i dušeci dimenzija bračnog kreveta ispunjeni dajdžincama, strinama i nanama u šamijama i dimijama s Bog te pit'o kojih padina drage nam BiH. O šarenilu i ljepoti naglasaka, dijalekata, običaja i kućnog odgoja da ne pričam. Što se tiče većernjih šetnji i onog čega se čovjek tu nagleda i nasluša, to je posebna priča. Iste one nane, dajdžince i strine se čudom čude čiki koji kraj šetališta pravi palačinke i njegovoj spravici pomoću koje razvlači tijesto kao i djeridima koje vam stavlja na palačinke (mljeveni keks, orasi, kokos i sl.). Da se naježiš.
Prema tome, što se mene tiče, Neum ima svojih za i protiv. Stvar je samo u tome šta čovjek traži.
luciferino

Post by luciferino »

Hvala na odgovoru, a i nasmija me pravo s dekicama i dušecima veličine bračnog kreveta. :lol: :lol: :lol: Sada su tu naše nane, nekada su bili Česi.
Inače planiram ići autobusom, zauzeti položaj u Neumu par dana, a onda skoknuti na jednodnevni izlet do Dubrovnika, itd. Iskreno, hoću da vidim dedinu kuću koju su prodali prije nekih 6 godina i sve me neka tuga hvata. Čujem da su im hoteli puni, vrhunac je sezone pa su i cijene malo skočile, a meni sada pada odmor. Zato hoću u privatni smještaj s komarcima ili bez komaraca (evo i u Sarajevu su me izujedali ;-) )
melb26sa

Post by melb26sa »

car-x wrote:i mislim da je hotel stella najbolja preporuka.. ako vec hoces u hotel
Nemoj Stellu. Divni krasni ali uspet se uz one stepenice pa jos ako ces par puta gore - dole ne preporucujem.
banjaluka078

Post by banjaluka078 »

Bengin,hvala za "raport". Spremam se za Neum, pa me interesuju cijene soba/apartmana. Znas li sta o tome?

Hvala.
bengin

Post by bengin »

banjaluka078 wrote:Bengin,hvala za "raport". Spremam se za Neum, pa me interesuju cijene soba/apartmana. Znas li sta o tome?

Hvala.
Ja sam prije 15.07. za dvokrevetnu sobu sa kupatilom i terasom sa pogledom na more i ljetnom kuhinjom u kući koja ima vlastiti komad obale i koja je 20 metara od mora plaćao 20 KM po osobi.

Sretno
banjaluka078

Post by banjaluka078 »

Ja kontam od 1.9, kad djeca odu u skolu, a ja se mogu odmoriti. :D
To mi zvuci super...mogu li biti tako dosadna pa zamoliti njihov broj na pp.
luciferino

Post by luciferino »

A zna li iko koliko košta povratna autobuska karta Sarajevo-Neum?
babanovac

Post by babanovac »

bengin wrote:Bio dole prije 3 sedmice.
Utisci i savjeti:
U privatni smještaj kod hotela Zenit ne ići ni pošto. Pogotovo u kuće s donje strane ceste kraj mora. Razlog: puno komaraca. Navodno je bilo planirano i špricanje ali kako čujem ništa se nije promijenilo.
Što se cijena tiče, dole sam nailazio na robu koja je čak i jeftinija od one u ostalom dijelu zemlje (BiH). Npr. meso im je jeftinije, tako da onima koji planiraju na put u Neum savjetujem da se djaba ne tovare sa hranom. Osim toga, svidja mi se što je plaćanje u KM tako da nema šanse da vas zapale ko u Hrvatskoj jer dok se čovjek preračuna iz kn u KM, ode stopedeset vozova.
Put za Neum preko Svitave ne bih poželio ni svom najvećem dušmanu. Strava i užas. 50 km pustahije i vožnje na ivici izletanja s veoma uskog puta. Pogotovo kada se na veoma uskoj i neravnoj cesti križate s autobusima i kamionima. Ako već morate, savjetujem da tom dionicom vozite u raaaaaanim jutarnjim satima. Osim toga, morate bit' 100% sigurni da vam je auto OK jer da vam gore stane, bilo bi isto k'o da ste zaglavili u Sahari. Nigdje nikog.
A sada o utiscima s plaže i s većernjih šetnji. Dole čovjek ne može otić' a da ne naleti na barem 20 insana iz vlastite čaršije tako da ako neko planira u zijan, Neum mu je "out of option". Plaža, barem ona kod Zenita i Sunca (prljava voda), i raja na njoj je posebna prića. Puno seljakluka i papanluka. Svuda unaokolo dekice i dušeci dimenzija bračnog kreveta ispunjeni dajdžincama, strinama i nanama u šamijama i dimijama s Bog te pit'o kojih padina drage nam BiH. O šarenilu i ljepoti naglasaka, dijalekata, običaja i kućnog odgoja da ne pričam. Što se tiče većernjih šetnji i onog čega se čovjek tu nagleda i nasluša, to je posebna priča. Iste one nane, dajdžince i strine se čudom čude čiki koji kraj šetališta pravi palačinke i njegovoj spravici pomoću koje razvlači tijesto kao i djeridima koje vam stavlja na palačinke (mljeveni keks, orasi, kokos i sl.). Da se naježiš.
Prema tome, što se mene tiče, Neum ima svojih za i protiv. Stvar je samo u tome šta čovjek traži.
Sto se nocnog zivota tice ima jedan detalj,nema ga od Turske do Costa Brave...Kad se navece kolo zaigra nasred setalista "nekog doktora tamo...".
Imas i vaterpolo uakmice navece,skoro svaki treci dan-naravno navija se protiv Neuma,jer ne vole ni oni nas.Domaci vaterpolisti se osjecaju ko BiH reprezentativci u Sirokom.
DaysleepeR

Post by DaysleepeR »

babanovac wrote:
bengin wrote:Bio dole prije 3 sedmice.
Utisci i savjeti:
Sto se nocnog zivota tice ima jedan detalj,nema ga od Turske do Costa Brave...Kad se navece kolo zaigra nasred setalista "nekog doktora tamo...".
Imas i vaterpolo uakmice navece,skoro svaki treci dan-naravno navija se protiv Neuma,jer ne vole ni oni nas.Domaci vaterpolisti se osjecaju ko BiH reprezentativci u Sirokom.
Vaterpolo klub Neum je ujedno i reprezentacija BiH u vaterpolu.

Tako je dogovoreno jer se nigdje drugo u BiH ne igra vaterpolo i to na njihovu inicijativu.
Isto tako im je drzava na njihov zahtijev dozvolila da igraju u hrvatskoj ligi.

Pa ti navijaj protiv.

Inace ljetovanje u Neumu je cisti mazohizam i bacanje para.
No gore rupe ni veceg ustaskog legla.
basta sljezove boje

Post by basta sljezove boje »

kako se nigdje drugdje u BiH ne igra vaterpolo? Sjecam se da je moj prijatelj koji je u ratu izasao igrao u Sarajevu u nekom klubu, mislim da su bili druga liga :?
DaysleepeR

Post by DaysleepeR »

basta sljezove boje wrote:kako se nigdje drugdje u BiH ne igra vaterpolo? Sjecam se da je moj prijatelj koji je u ratu izasao igrao u Sarajevu u nekom klubu, mislim da su bili druga liga :?
Bila nekad sarajevska Bosna ali dugo ne djeluje

Igrao sam i ja u Bosni 1994 u ratu na Bembasi. :D
Fakticki pokrenuta kako bi se bivsi igraci ispalili vani, ja se javio iz zezancije.

Trenirali do prve granate. :D
luciferino

Post by luciferino »

E sto i vi znate, da prostite, prnut coeku u ceif :x
Pa citava je Dalmacija manje-vishe kriticna. Istra je zaaaaakon, ali nema se para za to. :roll:
Hocu da se okupam, da vidim dedinu kucu i da pecam ribu na ono malo prkno s udicom i plovkom. Zaboli me uho za ustashe i krstove po brdima. Ako bude sranja, fino se pokupimo i vratimo istog dana ako treba.

Ja bih najrađe negdje u Bosnu, ali ponude su kriza! I ko je kriv?

Hajte, ljubim vas sve ko Boga, nemojte samo ispolitizirat temu.
DaysleepeR

Post by DaysleepeR »

luciferino wrote:E sto i vi znate, da prostite, prnut coeku u ceif :x
Pa citava je Dalmacija manje-vishe kriticna. Istra je zaaaaakon, ali nema se para za to. :roll:
Hocu da se okupam, da vidim dedinu kucu i da pecam ribu na ono malo prkno s udicom i plovkom. Zaboli me uho za ustashe i krstove po brdima. Ako bude sranja, fino se pokupimo i vratimo istog dana ako treba.

Pa nemozemo biti nerealni.

Neum ako je izasta nije za pecanje i kupanje.
luciferino

Post by luciferino »

DaysleepeR wrote:
luciferino wrote:E sto i vi znate, da prostite, prnut coeku u ceif :x

Pa nemozemo biti nerealni.

Neum ako je izasta nije za pecanje i kupanje.
Ma hajde, uvijek se kakva babura može ulovit na dječiju pecaljku. Jedva čekam, ko u stara dobra vremena. :-) Zamisli kako je meni bilo, svako ljeto od 1980. pa do 1991. u Neumu po 2-3 mjeseca. I vazda smrdila kanalizacija kod hotela Sunce...5 me dana neće ubiti. ;-)

Moram vam još reći da sam rezervisala smještaj vrlo brzo (počela jučer, a jutros potvrdili rezervaciju), i praaaaavo su bili poletni (da kucnem u drvo). Živo me interesuje kako će se ponašati kasnije. Ako budu fini, preporučim ih.
bengin

Post by bengin »

DaysleepeR wrote:
basta sljezove boje wrote:kako se nigdje drugdje u BiH ne igra vaterpolo? Sjecam se da je moj prijatelj koji je u ratu izasao igrao u Sarajevu u nekom klubu, mislim da su bili druga liga :?

Fakticki pokrenuta kako bi se bivsi igraci ispalili vani, ja se javio iz zezancije.

hohohoh....
sad si me podsjetio na onaj klip ratnih nadrealista i pripreme BH vaterpolo reprezentacije. Dolazi tip sa dva kanistera a selektor ga čeka pored praznog bazena i pita: "Jes' donio vodu?"
:D :D :D :D :D :D :D :D
banjaluka078

Post by banjaluka078 »

luciferino wrote:A zna li iko koliko košta povratna autobuska karta Sarajevo-Neum?
http://www.globtour.com/index.asp?M=Rezultati

Prometuje Svakodnevno Vrijeme polaska 10:00 Vrijeme dolaska 13:50 Jedan smjer 133 HRK Povratna 213 HRK
babanovac

Post by babanovac »

Neum nije los za porodicu,da budemo jasni.
basta sljezove boje

Post by basta sljezove boje »

Neum je sunce i more i to je to :-D

a sto se tice prica o nacionalizmu, u Neumu mozete iznajmiti sobu i kod Hrvata, i kod Bosnjaka, i kod Srba, kako vam vec odgovara :-D

za one koje zanima vise od kupanja i suncanja - parties, razgledanja, kazalisne predstave i nije nesto. Moze se ici na izlet do Stona, Peljesca, Dubrovnika :-D
babanovac

Post by babanovac »

Ima u jutro,oko 8 autobus iz Ploca za Dubrovnik,4 marke po osobi (primaju KM iako je unutarhrvatska linija).
Navece oko 9 sam u Neumu,taman da se jednom okupa.
debela

Post by debela »

basta sljezove boje wrote: sto se tice prica o nacionalizmu, u Neumu mozete iznajmiti sobu i kod Hrvata, i kod Bosnjaka, i kod Srba, kako vam vec odgovara :-D
jebo mater da je meni znati kojim ti kanalima i vezama danonocno propagiras na ovom forumu pa neka se planeta srusi. na svakoj jebenoj temi provlacis svoju pricu punu -izama, da kazem skraceno jer bi nabrajanje potrajalo. zajebala si, cini mi se, sve dosadasnje slucajeve.
serpico

Post by serpico »

Ja sam malo gledao onu ponudu Neuma odnosno hotela sunce i nista ne razumijem. Sve oni popusti za ovo dijete, za ono dijete i na kraju jos uvijek ne znam koliko kosta dnevno za 2 odraslih i cetvoro djece od 2,4, 10 i 13 godina.

http://www.hotel-sunce.com/hr/default.html
DaysleepeR

Post by DaysleepeR »

bengin wrote:
DaysleepeR wrote:

hohohoh....
sad si me podsjetio na onaj klip ratnih nadrealista i pripreme BH vaterpolo reprezentacije. Dolazi tip sa dva kanistera a selektor ga čeka pored praznog bazena i pita: "Jes' donio vodu?"
:D :D :D :D :D :D :D :D
Kad sam ja trenirao bilo je vode u bazenu ali je bila zelena :D

A sve ukupno je licilo na nadrealiste :D
Post Reply