Stari dio Sarajeva na listi UNESCO-a?
-
Prenj
Da ne bi pricali uludo sljedecih deset stranica, kako je ovdje cesto obicaj, evo kriterija UNESCA, procitajte ih, i pokusajte ocijeniti da li se Sarajevo u to uklapa. Imajte na umu, da je za vrednovanje nekih od njih ipak potrebno imati odredjena ekspertna znanja, "my mahala view" nije odgovarajuca alatka.
Preneseno iz "Operational Guidelines for the Implementation of the
World Heritage Convention"
http://whc.unesco.org/archive/opguide05-en.pdf
II. THE WORLD HERITAGE LIST
II.A Definition of World Heritage
Cultural and Natural Heritage
45. Cultural and natural heritage are defined in Articles 1 and 2
of the World Heritage Convention.
Article 1
For the purposes of this Convention, the following shall be
considered as "cultural heritage";
- monuments: architectural works, works of monumental
sculpture and painting, elements or structures of an
archaeological nature, inscriptions, cave dwellings and
combinations of features, which are of klix universal
value from the point of view of history, art or science;
- groups of buildings: groups of separate or connected
buildings which, because of their architecture, their
homogeneity or their place in the landscape, are of
klix universal value from the point of view of history,
art or science;
- sites: works of man or the combined works of nature and of
man, and areas including archaeological sites which are of
klix universal value from the historical, aesthetic,
ethnological or anthropological points of view.
Article 2
considered as "natural heritage":
- natural features consisting of physical and biological
formations or groups of such formations, which are of
klix universal value from the aesthetic or scientific
point of view;
geological and physiographical formations and precisely
delineated areas which constitute the habitat of threatened
species of animals and plants of klix universal value
from the point of view of science or conservation;
- natural sites or precisely delineated natural areas of
klix universal value from the point of view of science,
conservation or natural beauty
Jako bitan pojam
klix universal value
49. klix universal value means cultural and/or natural
significance which is so exceptional as to transcend national
boundaries and to be of common importance for present and
future generations of all humanity. As such, the permanent
protection of this heritage is of the highest importance to the
international community as a whole. The Committee defines
the criteria for the inscription of properties on the World
Heritage List.
Vazno upozorenje
52. The Convention is not intended to ensure the protection of all
properties of great interest, importance or value, but only for a
select list of the most klix of these from an
international viewpoint. It is not to be assumed that a property
of national and/or regional importance will automatically be
inscribed on the World Heritage List.
Preneseno iz "Operational Guidelines for the Implementation of the
World Heritage Convention"
http://whc.unesco.org/archive/opguide05-en.pdf
II. THE WORLD HERITAGE LIST
II.A Definition of World Heritage
Cultural and Natural Heritage
45. Cultural and natural heritage are defined in Articles 1 and 2
of the World Heritage Convention.
Article 1
considered as "cultural heritage";
- monuments: architectural works, works of monumental
sculpture and painting, elements or structures of an
archaeological nature, inscriptions, cave dwellings and
combinations of features, which are of klix universal
value from the point of view of history, art or science;
- groups of buildings: groups of separate or connected
buildings which, because of their architecture, their
homogeneity or their place in the landscape, are of
klix universal value from the point of view of history,
art or science;
- sites: works of man or the combined works of nature and of
man, and areas including archaeological sites which are of
klix universal value from the historical, aesthetic,
ethnological or anthropological points of view.
Article 2
considered as "natural heritage":
- natural features consisting of physical and biological
formations or groups of such formations, which are of
klix universal value from the aesthetic or scientific
point of view;
geological and physiographical formations and precisely
delineated areas which constitute the habitat of threatened
species of animals and plants of klix universal value
from the point of view of science or conservation;
- natural sites or precisely delineated natural areas of
klix universal value from the point of view of science,
conservation or natural beauty
Jako bitan pojam
klix universal value
49. klix universal value means cultural and/or natural
significance which is so exceptional as to transcend national
boundaries and to be of common importance for present and
future generations of all humanity. As such, the permanent
protection of this heritage is of the highest importance to the
international community as a whole. The Committee defines
the criteria for the inscription of properties on the World
Heritage List.
Vazno upozorenje
52. The Convention is not intended to ensure the protection of all
properties of great interest, importance or value, but only for a
select list of the most klix of these from an
international viewpoint. It is not to be assumed that a property
of national and/or regional importance will automatically be
inscribed on the World Heritage List.
-
rasta
klix....klix...eto koliko sam mogao razmjeti ovaj text na engleskom , opet mogu tvrditi da imamo sta ponuditi kao unikate bilo da se radi o stvarima koje smo imali prije nego danas mocna evropa ili suzivot danas mogu komotno reci 4 religije koje , kako sam vec rekao , nema drugdje nego u jeruzalemu zbog cega nam i "tepaju" da smo evropski jeruzalem!
medjutim na temu sam se prije svega javio zbog iritirajucih postova koji su omalovazavali MOJ grad i njegovu historiju!
Prenj jedino sto mogu reci je da je tvoja tvrdnja da je mostar onda dobio certifikat na "lijepe oci" , tacna samo ne znam zasto ga onda sarajevo nije dobilo?
medjutim na temu sam se prije svega javio zbog iritirajucih postova koji su omalovazavali MOJ grad i njegovu historiju!
Prenj jedino sto mogu reci je da je tvoja tvrdnja da je mostar onda dobio certifikat na "lijepe oci" , tacna samo ne znam zasto ga onda sarajevo nije dobilo?
-
Prenj
Da li u Sarajevu ima ista tako lijepo kao sto je to Stari most????rasta wrote:klix....klix...eto koliko sam mogao razmjeti ovaj text na engleskom , opet mogu tvrditi da imamo sta ponuditi kao unikate bilo da se radi o stvarima koje smo imali prije nego danas mocna evropa ili suzivot danas mogu komotno reci 4 religije koje , kako sam vec rekao , nema drugdje nego u jeruzalemu zbog cega nam i "tepaju" da smo evropski jeruzalem!
-
Prenj
Nemoj tako Kaiser, mahale lijepe kao sto je nasa, nigdje nema.Kaiser wrote:Ako nisi znao, a nisi, u Zenici na jos manjem prostoru nego u Sarajevu postoje sinagoga, rimokatolicka i srpska pravoslavna crkva, te dzamija.
![]()
EU, ukinite nam vizeeeee. Narod je prolupao potpuno
- Kaiser
Prenj wrote:Nemoj tako Kaiser, mahale lijepe kao sto je nasa, nigdje nema.Kaiser wrote:Ako nisi znao, a nisi, u Zenici na jos manjem prostoru nego u Sarajevu postoje sinagoga, rimokatolicka i srpska pravoslavna crkva, te dzamija.
![]()
![]()
![]()
![]()
-
rasta
evo prvi put cujem i tacno je da nisam znao da mi reci znas li barem priblizno kada su tacno izgradjene i jedna i druga i treca i cetvrta!?Kaiser wrote:Ako nisi znao, a nisi, u Zenici na jos manjem prostoru nego u Sarajevu postoje sinagoga, rimokatolicka i srpska pravoslavna crkva, te dzamija.rasta wrote: kako sam vec rekao , nema drugdje nego u jeruzalemu
![]()
ili su to oni samonikli objekti koji su izgradjeni odmah poslije rata da se narod u duhu vjere oporavi od bijede i gladi?
unaprijed zahvalan na odgovoru!
-
rasta
ima!Begova dzamija!!!!!!cak sta vise izgdradjena je negdje u isto vrijeme dok doduse ni priblizno starom nije kozja curpija iako je isto tako izgrdradjena negdje u XVI vijeku isto tako na principu luckog mosta medju prvima u EVROPI!!!!Prenj wrote:Da li u Sarajevu ima ista tako lijepo kao sto je to Stari most????rasta wrote:klix....klix...eto koliko sam mogao razmjeti ovaj text na engleskom , opet mogu tvrditi da imamo sta ponuditi kao unikate bilo da se radi o stvarima koje smo imali prije nego danas mocna evropa ili suzivot danas mogu komotno reci 4 religije koje , kako sam vec rekao , nema drugdje nego u jeruzalemu zbog cega nam i "tepaju" da smo evropski jeruzalem!
-
rasta
cuj ako ne mozes normalno voditi diskusiju bez provokacija onda cemo dalje pricati mada ne vidim smisla raspravljati se sa "tipom" koji tvrdi da je 80% posto objekata u staroj jezgri grada sarajeva staro 30 godina?Prenj wrote:Nemoj tako Kaiser, mahale lijepe kao sto je nasa, nigdje nema.Kaiser wrote:Ako nisi znao, a nisi, u Zenici na jos manjem prostoru nego u Sarajevu postoje sinagoga, rimokatolicka i srpska pravoslavna crkva, te dzamija.
![]()
![]()
![]()
![]()
- Kaiser
[/quote]
evo prvi put cujem i tacno je da nisam znao da mi reci znas li barem priblizno kada su tacno izgradjene i jedna i druga i treca i cetvrta!?
ili su to oni samonikli objekti koji su izgradjeni odmah poslije rata da se narod u duhu vjere oporavi od bijede i gladi?
unaprijed zahvalan na odgovoru![/quote]
Eh sad, ne bih ti znao reci kad su izgradjeni svi ti objekti, ali definitivno su izgradjeni puno prije rata o kojem govoris. Naravno, mogu malo istrazivati i reci ti poslije.
Al evo bilo bi interesantno cuti da li u Bosni postoji jos ijedan grad koji ima sve 4 bogomolje u centru. Ja npr znam da u Doboju postoji sinagoga, ali nisam siguran da li postoji i katolicka crkva u centru grada. U vecim gradovima uglavom uvijek postoje dzamija i obe crkve.
Ili je ovo malo previse off topic

evo prvi put cujem i tacno je da nisam znao da mi reci znas li barem priblizno kada su tacno izgradjene i jedna i druga i treca i cetvrta!?
Eh sad, ne bih ti znao reci kad su izgradjeni svi ti objekti, ali definitivno su izgradjeni puno prije rata o kojem govoris. Naravno, mogu malo istrazivati i reci ti poslije.
Al evo bilo bi interesantno cuti da li u Bosni postoji jos ijedan grad koji ima sve 4 bogomolje u centru. Ja npr znam da u Doboju postoji sinagoga, ali nisam siguran da li postoji i katolicka crkva u centru grada. U vecim gradovima uglavom uvijek postoje dzamija i obe crkve.
-
Prenj
rasta wrote: ima!Begova dzamija!!!!!!cak sta vise izgdradjena je negdje u isto vrijeme dok doduse ni priblizno starom nije kozja curpija iako je isto tako izgrdradjena negdje u XVI vijeku isto tako na principu luckog mosta medju prvima u EVROPI!!!!

POND DE GARD (South of France):
Example of a Stone Arch Bridge - Built by the Romans over two thousand year ago.
-
rasta
Prenj evo da te naucim (po ko zna koji put ) nesto...to sto si nam postirao je akvadukt dakle jedan oblik mosta koji sluzi kako mu i ime govori za prijelaz vode preko njega sto su gradili rimljani a nikako nije pjesacki most!!
druga stvar ako malo bolje pogledas lukove kojih naravno ima vise da bi se na svaki od njih teret ravnomjerno rasporedio , dakle obim je puno puno puno manji od obima koji ima recimo stari most u mostaru sto (kad si se vec poceo razbacivati slikicama ) mozes uporediti ako stavis i sliku starog pa prst na celo...i kontaj!
druga stvar ako malo bolje pogledas lukove kojih naravno ima vise da bi se na svaki od njih teret ravnomjerno rasporedio , dakle obim je puno puno puno manji od obima koji ima recimo stari most u mostaru sto (kad si se vec poceo razbacivati slikicama ) mozes uporediti ako stavis i sliku starog pa prst na celo...i kontaj!
-
rasta
evo prvi put cujem i tacno je da nisam znao da mi reci znas li barem priblizno kada su tacno izgradjene i jedna i druga i treca i cetvrta!?Kaiser wrote:
nadji molim te i javi iako i ne pricamo ni o jednom ni o drugom gradu a posebno ne o zenici jer (posto vidim da me nisi dobro razumio) dakle ta fizicka blizina bogomolja je metafora za sta?za suzivot ljudi razlicitih religija prije svega jer smatram da smo jedna nacija-Bosanci!
kad smo vec ko suzivota i "kulta komsiluka" (ne znam da li ti je poznat ovaj pojam) opet ne mozes porediti jednu zenicu i sarajevo...dokaz za to ti je recimo divljanje navijaca celika na stadiona i skandiranja navijacima iz sarajeva pro-cetnickih pjesama!naravno da su se ovi kasnije izvinuli i trazili oprost ali poslije svog zla koje nas je zadesilo to mi je van pameti pa nebi dalje pricao o suzivotu i medjuvjerskoj toleranciji...barem ne u zenici!
-
Prenj

Evo jos jedan primjer graditeljstva starih Rimljana, znaci most cija je starost oko dvije hiljada godina.
Ovaj most takodjer NIJE u listi svjetske bastine.
http://id-archserve.ucsb.edu/arthistory ... idges.html
"The Severan Bridge near ancient Arsameia in southeastern Turkey, is situated at the mouth of a deep gorge where Cendere Cayi torrent eases out into the Kahta plain. The simple, unadorned, single, majestic arch (at 34.2 meters, the second largest arch ever achieved by the Romans), leaps across the turbulent waters with the grace of a ballet dancer. It helps to place things in perspective to remember that this piece of competent local engineering in the remote frontiers of the empire achieved a span not significantly short of the span of the greatest vaults of the capital's imperial baths."
-
rasta
http://www.zenica.ba/index.php?option=c ... &Itemid=44
kaiser izvoli link i procitaj na njemu 4 ili 5 pasus gdje se spominje izgradnja prvih bogomolja a da one nisu islamske...e kad procitas to onda otidji na link koji sam dao u jednom od prethodnih postova pa procitaj kad je sarajevo imalo sinagogu i pravoslavnu crkvu....
kaiser izvoli link i procitaj na njemu 4 ili 5 pasus gdje se spominje izgradnja prvih bogomolja a da one nisu islamske...e kad procitas to onda otidji na link koji sam dao u jednom od prethodnih postova pa procitaj kad je sarajevo imalo sinagogu i pravoslavnu crkvu....
-
Prenj
Ne znam, obrati se Turcima, na njihovoj teritoriji se nalazi most.rasta wrote:Prenj popravljas seevo budi realan pa reci da recimo jedan ovakav most koji je izgradjen u to doba i koji je sigurno bio maximalno dostignuce covjeka tog doba nije stavljen pod zastitu UNESCO-a?ako nije uopste...(da ne bude da branim samo sarajevo
)
-
rasta
toliko o tvojoj kompetentnosti na zadanu temuPrenj wrote:Ne znam, obrati se Turcima, na njihovoj teritoriji se nalazi most.rasta wrote:Prenj popravljas seevo budi realan pa reci da recimo jedan ovakav most koji je izgradjen u to doba i koji je sigurno bio maximalno dostignuce covjeka tog doba nije stavljen pod zastitu UNESCO-a?ako nije uopste...(da ne bude da branim samo sarajevo
)
-
Prenj
Ovdje je moguce naci cijelu bazu gradjevina, cijim vec letimicnim pregledanjem je moguce spoznati dosta o nasem mjestu u svjetskoj bastini.
http://en.structurae.de/structures/index.cfm
Evo jos jedan lijepi most, Pont de Nyons, Francuska, sa rasponom luka od 40 metara (most u Mostaru ima raspon luka od 27 metara) , koji TAKODJER nije u listi svjetske bastine
http://en.structurae.de/structures/data ... D=s0002499

http://en.structurae.de/structures/index.cfm
Evo jos jedan lijepi most, Pont de Nyons, Francuska, sa rasponom luka od 40 metara (most u Mostaru ima raspon luka od 27 metara) , koji TAKODJER nije u listi svjetske bastine
http://en.structurae.de/structures/data ... D=s0002499

-
Prenj
Bas naprotiv Rasta, ti si taj koji ofrlje, argumentima srca i patriotizma svo vrijeme raspravlja.rasta wrote:toliko o tvojoj kompetentnosti na zadanu temuPrenj wrote:Ne znam, obrati se Turcima, na njihovoj teritoriji se nalazi most.rasta wrote:Prenj popravljas seevo budi realan pa reci da recimo jedan ovakav most koji je izgradjen u to doba i koji je sigurno bio maximalno dostignuce covjeka tog doba nije stavljen pod zastitu UNESCO-a?ako nije uopste...(da ne bude da branim samo sarajevo
)
UNESCO wrote:III. PROCESS FOR THE INSCRIPTION OF PROPERTIES ON THE WORLD HERITAGE LIST
III.A Preparation of Nominations
120. The nomination document is the primary basis on which the
Committee considers the inscription of the properties on the
World Heritage List. All relevant information should be
included in the nomination document and it should be crossreferenced
to the source of information.
121. Annex 3 provides guidance to States Parties in preparing
nominations of specific types of properties.
122. Before States Parties begin to prepare a nomination of a
property for inscription on the World Heritage List, they
should become familiar with the nomination cycle, described
in Paragraph 168.
-
rasta
pa da je iz srca i patriotizma jeste a to "ofrlje" nebi komentarisao!
jedna stvar koju moras da shvatis je da UNESCO trazi specificnost ne samo u graditeljskom smislu nego i znacenju npr. jednog mosta koji (kao i svaki drugi most) sluzi spajanju ljudi a pogotovo kada se tu radi o spajanju razlicitosti i tu lezi ta specificnost starog mosta u mostaru...
sve ovo mozes i procitati na internetu(kao sto sam i ja) da je taj isti mostar dobio taj certifikat prije svega radi njegovog znacenja za grad za ljude u njemu i naravno radi njegove starosti te i komplikovanosti izgradnje jednog takvog objekta u to doba...
jedna stvar koju moras da shvatis je da UNESCO trazi specificnost ne samo u graditeljskom smislu nego i znacenju npr. jednog mosta koji (kao i svaki drugi most) sluzi spajanju ljudi a pogotovo kada se tu radi o spajanju razlicitosti i tu lezi ta specificnost starog mosta u mostaru...
sve ovo mozes i procitati na internetu(kao sto sam i ja) da je taj isti mostar dobio taj certifikat prije svega radi njegovog znacenja za grad za ljude u njemu i naravno radi njegove starosti te i komplikovanosti izgradnje jednog takvog objekta u to doba...
-
tempora
Ja bih, ako je ikako moguce, da se prvo zastite slobodne povrsine grada koje jos ( a pitanje je minuta i momenata ) nisu otete sto je u Starome Gradu prije pravilo no izuzetak. Jer ako gdje ima tjesnijeg naroda onda je zasigurno onaj u mahali.
" Skloni auto jer kisa pada na njega i odbija se pa mi udara u fasadu!"
"Neces se tu parkirati, smeta mi oluku!" (!?!?)
( o upotrebi automobila u gradu moglo bi se puno toga napisati, no gore navedeni kontekst je u svrhu predodzbe)
To sto dziberluk prosiri stepeniste na trotoaru ulice, ili da zabetonirati stubove rezervisuci si mjesto ispred kuce, sto ogradu svoje basce produzi pola metra na ulicu, sto ti komsija svaki puta izadje pred vrata i opominje te da kada prolazis ulicom njegova ograda pada ili se odronjava (!?!)sto ne da kamionu proci do tvoje kuce jer On zivi na broju jedan....i tako redom i tako dalje. Primjeri se smjenjuju od komicnih, tragikomicnih do ni u najludjim snovima nezamislivim ali kako to obicno biva i najstvarnijim!
Uneskova zastita je daleki san. Grad treba spasavati od nas samih.
P.S.
Krajnje sam sretna sto je Stari dobio Uneskovu zastitu ali moramo biti svjesni da tu privilegiju nismo dobili po kriterijiumima nego iz nekih drugih razloga.
" Skloni auto jer kisa pada na njega i odbija se pa mi udara u fasadu!"
"Neces se tu parkirati, smeta mi oluku!" (!?!?)
( o upotrebi automobila u gradu moglo bi se puno toga napisati, no gore navedeni kontekst je u svrhu predodzbe)
To sto dziberluk prosiri stepeniste na trotoaru ulice, ili da zabetonirati stubove rezervisuci si mjesto ispred kuce, sto ogradu svoje basce produzi pola metra na ulicu, sto ti komsija svaki puta izadje pred vrata i opominje te da kada prolazis ulicom njegova ograda pada ili se odronjava (!?!)sto ne da kamionu proci do tvoje kuce jer On zivi na broju jedan....i tako redom i tako dalje. Primjeri se smjenjuju od komicnih, tragikomicnih do ni u najludjim snovima nezamislivim ali kako to obicno biva i najstvarnijim!
Uneskova zastita je daleki san. Grad treba spasavati od nas samih.
P.S.
Krajnje sam sretna sto je Stari dobio Uneskovu zastitu ali moramo biti svjesni da tu privilegiju nismo dobili po kriterijiumima nego iz nekih drugih razloga.
- valterbranisarajevo
Evo i jedna mala anketica da malo ozivimo nastojanja u ostvarivanju ove ideje koja bi ucinila zivot u nasem gradu ljepsim.
Zamolio bih jos jednom urednistvo Sa-x da ako nekada budu u prilici otvore neki page gdje ce gradjani ostavljanjem svojih podataka eventualno dati svoju podrsku ovoj ideji. Ja sam siguran da ce odziv biti veliki.
Valjda tolko mozemo uciniti za nas grad i ne dozvoliti da se on i bukvalno pretvori u selendru.
Zamolio bih jos jednom urednistvo Sa-x da ako nekada budu u prilici otvore neki page gdje ce gradjani ostavljanjem svojih podataka eventualno dati svoju podrsku ovoj ideji. Ja sam siguran da ce odziv biti veliki.
Valjda tolko mozemo uciniti za nas grad i ne dozvoliti da se on i bukvalno pretvori u selendru.
-
amanjarabi
Sarajevo ima potencijal da postane jednoga dana jedan lijep gradic. To ono danas nije. Iz dana u dan je sve gora selendra. Ne cine grad sareno obojene fasade vec mnogo vise.
Unesco je prica za malu djecu. Pogledaj uvjete i prodji cuvenom Bascarsijiom. Mozda 10% Starog grada ispunjava kriterije UNESCa.
Danasnji izdled BAscarsija je dobila pocetkom 70 godina!!!
Unesco je prica za malu djecu. Pogledaj uvjete i prodji cuvenom Bascarsijiom. Mozda 10% Starog grada ispunjava kriterije UNESCa.
Danasnji izdled BAscarsija je dobila pocetkom 70 godina!!!