aludiras sigurno na politicare... nase politicare. meni je primjera radi drago da je sa strane onemoguceno da radikali dodju na vlast republike srpske. dalje je kroz pritisak sa strane parlament manjeg entiteta usvojio amandmane gdje se status bosnjaka i hrvata izjednacava sa srbima.rainbow_sex wrote:uglavnom nista komplikovano, samo da svojim odlukama a ne tudjim doprinesu nekakvoj stabilizaciji procesa.
suzivot... da ili ne?
-
gavrilo
-
Division
Pa normalno, protiv moze biti samo onaj ko je bio na drugoj strani. Pusti ovu srpsku propagandu koja tvrdi suprotno, javi se 3 srba i 1 komunjara iz mijesanog braka i par ovih popisulja pobjegulja i provode mi pacifizam. Umjesto ove glupe gavrine ankete provedite anketu gdje ste bili 92-95, pa da vidis 'istinu'.No_Comment wrote:Aferim... nishta nisi izmislio... sve su to gole cinjenice koje neki ovde zele da se shto prije zaborave... mogu ti reci da velika vecina onih koji su branili Bosnu od shumskih terorista hvala bogu djeli tvoje i Handzarovo mishljenje...Division wrote:Opet standardna srpska propaganda okrivljuju za sve muslimane Bosne. Mi smo htjeli suzivot i imali smo suzivot, nazalost Srbi u Bosni su smatrali da ne mogu imati suzivot sa ostalim narodima u BiH, nego su zeljeli suzivot sa Srbima iz Srbije. Vi ste prekinuli taj suzivot agresijom nad ostalim narodima u BiH, ma ko vas jebe vise, nije niko ovdje budala, a ovih par popisulja sto se javlja ovdje moze okaciti svoj pacifizam tamo gdje je proveo 92-95(citaj Njemacka, Svedska, Danska, itd.).
!
-
rainbow_sex
u principu mislim na 80% ljudi, a i politicari su samo ljudialudiras sigurno na politicare... nase politicare.
a sto se tice izjednacavanja i davanja prava , pa mislim ako je to neki pomak onda smo gavro daleko dogurali
-
kub lajkan
Division wrote:Pa normalno, protiv moze biti samo onaj ko je bio na drugoj strani. Pusti ovu srpsku propagandu koja tvrdi suprotno, javi se 3 srba i 1 komunjara iz mijesanog braka i par ovih popisulja pobjegulja i provode mi pacifizam. Umjesto ove glupe gavrine ankete provedite anketu gdje ste bili 92-95, pa da vidis 'istinu'.No_Comment wrote:Aferim... nishta nisi izmislio... sve su to gole cinjenice koje neki ovde zele da se shto prije zaborave... mogu ti reci da velika vecina onih koji su branili Bosnu od shumskih terorista hvala bogu djeli tvoje i Handzarovo mishljenje...Division wrote:Opet standardna srpska propaganda okrivljuju za sve muslimane Bosne. Mi smo htjeli suzivot i imali smo suzivot, nazalost Srbi u Bosni su smatrali da ne mogu imati suzivot sa ostalim narodima u BiH, nego su zeljeli suzivot sa Srbima iz Srbije. Vi ste prekinuli taj suzivot agresijom nad ostalim narodima u BiH, ma ko vas jebe vise, nije niko ovdje budala, a ovih par popisulja sto se javlja ovdje moze okaciti svoj pacifizam tamo gdje je proveo 92-95(citaj Njemacka, Svedska, Danska, itd.).
!
Ovako otprilike izgleda i nasa jadna stvarnost.
Jedna je prica za javnost i medjunarodne cimbenike, a sasvim druga spika je u vaspitno-obrazovnom miljeu dzamijsko-crkvenog tipa.
Isti onaj milje koji bi zabranio, ne samo mijesanje. Zabranio bi da razlicita etnicka stada disu isti vazduh, zabranio bi da komuniciraju. Kad bi mogao zabranio bi da se priblizavaju jedni drugima na manje od 10 metara. Ako bi ikako mogao. A sreca pa ne moze. I u buducnosti ce moci sve manje i manje. I moci cemo "zagadjivati" svoju naciju i vjeru zeneci se sa pripadnici(a)ma "onih drugih". Druzeci se sa njima. Razgovarajuci.
Isti je to milje koji ne moze razumjeti sta je asfalt i sta je beton. Dzaba sto nabace kravatu i isfiltriraju rjecnik. Asfalt i beton su im nerazumljivi pojmovi i ostace to dok su zivi. Jednostavno, nisu napravljeni od tog materijala da mogu to shvatiti...
- Murat Sabanovic
dok god srbija podzava zlocinacku republiku srpsku,genodicnu tvroevinu,
suzivota nece biti
dok god srbi ne priznaju bosnu i hercegovinu kao svoju drzavu suzivota nece biti
dok god ne dodje do izvinenja majkama srebrenice suzivota nece biti
dok god mladic i karadzic dobijaju podrsku od vlade republike srpske suzivota nece biti.
trenutno suzivot nije moguc iz bezbroj razloga
ako bosnjaci prihvate suzivot a srbi ne priznaju svoje greske ,
istorija ce se za 50 godina opet ponoviti.
suzivota nece biti
dok god srbi ne priznaju bosnu i hercegovinu kao svoju drzavu suzivota nece biti
dok god mladic i karadzic dobijaju podrsku od vlade republike srpske suzivota nece biti.
-
elle
ma kakav irak, imaju oni dovoljno jada, tri samara i mrs na kakvu livadu pa izigravaj "patriotu"Krivokapic wrote:jebo te popisulja, idi u irak ako hoces jos da se ratujesDivision wrote:Opet standardna srpska propaganda okrivljuju za sve muslimane Bosne. Mi smo htjeli suzivot i imali smo suzivot, nazalost Srbi u Bosni su smatrali da ne mogu imati suzivot sa ostalim narodima u BiH, nego su zeljeli suzivot sa Srbima iz Srbije. Vi ste prekinuli taj suzivot agresijom nad ostalim narodima u BiH, ma ko vas jebe vise, nije niko ovdje budala, a ovih par popisulja sto se javlja ovdje moze okaciti svoj pacifizam tamo gdje je proveo 92-95(citaj Njemacka, Svedska, Danska, itd.).
iskreno zelim da nasa dijeca ponovo zive zajedno i grade bolju i svijetliju buducnost i nadam se da to nije samo san ili jos jedna utopija
-
Division
E vidis PAPAK, kad budes skontao da 90% Srba i Hrvata, NE ZELE da zive sa tobom u Bosni,nego vise vole druge drzave od Bosne, onda ne zelim ni ja sa takvima. Ti avlijaneru vjerovatno ni ne znas ni sta si ni gdje si. I normalno da ne zelim zagadjivati svoju naciju nit vjeru drugom, ali ti si komunisticki avlijaner pa ne razumijes to...kub lajkan wrote:Division wrote:Pa normalno, protiv moze biti samo onaj ko je bio na drugoj strani. Pusti ovu srpsku propagandu koja tvrdi suprotno, javi se 3 srba i 1 komunjara iz mijesanog braka i par ovih popisulja pobjegulja i provode mi pacifizam. Umjesto ove glupe gavrine ankete provedite anketu gdje ste bili 92-95, pa da vidis 'istinu'.No_Comment wrote: Aferim... nishta nisi izmislio... sve su to gole cinjenice koje neki ovde zele da se shto prije zaborave... mogu ti reci da velika vecina onih koji su branili Bosnu od shumskih terorista hvala bogu djeli tvoje i Handzarovo mishljenje...
!
Ovako otprilike izgleda i nasa jadna stvarnost.
Jedna je prica za javnost i medjunarodne cimbenike, a sasvim druga spika je u vaspitno-obrazovnom miljeu dzamijsko-crkvenog tipa.
Isti onaj milje koji bi zabranio, ne samo mijesanje. Zabranio bi da razlicita etnicka stada disu isti vazduh, zabranio bi da komuniciraju. Kad bi mogao zabranio bi da se priblizavaju jedni drugima na manje od 10 metara. Ako bi ikako mogao. A sreca pa ne moze. I u buducnosti ce moci sve manje i manje. I moci cemo "zagadjivati" svoju naciju i vjeru zeneci se sa pripadnici(a)ma "onih drugih". Druzeci se sa njima. Razgovarajuci.
Isti je to milje koji ne moze razumjeti sta je asfalt i sta je beton. Dzaba sto nabace kravatu i isfiltriraju rjecnik. Asfalt i beton su im nerazumljivi pojmovi i ostace to dok su zivi. Jednostavno, nisu napravljeni od tog materijala da mogu to shvatiti...
-
Televizione
ali smo ga unistili. Da su neki htjeli suzivot rat nikada ne bi ni poceo.Opet standardna srpska propaganda okrivljuju za sve muslimane Bosne. Mi smo htjeli suzivot i imali smo suzivot,
Gledajte televiziju i zabavljate se. Bosna napreduje kao nikada do sada.
-
gavrilo
... i onda okrenes pricu i kazes radi osoba kao sto je division 90 % hrvata i srba ne vide bosnu kao svoju domovinu. da li si ikada to razmislio?Division wrote:E vidis PAPAK, kad budes skontao da 90% Srba i Hrvata, NE ZELE da zive sa tobom u Bosni,nego vise vole druge drzave od Bosne
-
elle
gavro samo ljudi dobre volje su sposobni tako gledati na stvari, sumnjam da je division na to spremangavrilo wrote:... i onda okrenes pricu i kazes radi osoba kao sto je division 90 % hrvata i srba ne vide bosnu kao svoju domovinu. da li si ikada to razmislio?Division wrote:E vidis PAPAK, kad budes skontao da 90% Srba i Hrvata, NE ZELE da zive sa tobom u Bosni,nego vise vole druge drzave od Bosne
Division dozvoli da te pitam kako bi stanovnici BIH trebali da zive s obzirom da ne smatras da mogu zivjeti zajedno?
Jednostavno pitanje, molim jednostavan odgovor
hvala
-
Televizione
e sad se i televizione pita. Ako 90% Srba i Hrvata, NE ZELE da zive sa papcima jel to "propaganda" ili ima i na papcima nesto?E vidis PAPAK, kad budes skontao da 90% Srba i Hrvata, NE ZELE da zive sa tobom u Bosni,nego vise vole druge drzave od Bosne, onda ne zelim ni ja sa takvima.
drugo sto se pita, ako je demokratija onda i tih "90%" nesto znaci ili drugacije receno, smatrali se da bi "takvima" trebalo sada natrljati ledja jer ne misle kao ja? Ili je demokratija - gdje se svako izjasnjava po savjesti i ubjedjenju - ili mu se ubjedjenje .....
-
kub lajkan
Intelektualac brdsko-planinskog tipa, kad budes shvatio sta je asfalt javi se pa cemo dalje...Division wrote:E vidis PAPAK, kad budes skontao da 90% Srba i Hrvata, NE ZELE da zive sa tobom u Bosni,nego vise vole druge drzave od Bosne, onda ne zelim ni ja sa takvima. Ti avlijaneru vjerovatno ni ne znas ni sta si ni gdje si. I normalno da ne zelim zagadjivati svoju naciju nit vjeru drugom, ali ti si komunisticki avlijaner pa ne razumijes to...
-
praznina
Sada gore pomenuto preslikaj na druga 2 naroda i kada oni raščiste sa svojim kukoljem e tek onda može doći do suživota a inače ne.Murat Sabanovic wrote:dok god srbija podzava zlocinacku republiku srpsku,genodicnu tvroevinu,
suzivota nece biti
-
haris303
I ovako i onako, i ovakav i onakav, taj je nama suživot suđen ..... nema mi tu šta da se izjašnjavamo puno .... treba to gledati kao jedan vid "zagrljaja" koji mora biti da bi bilo i nas i njih, htjeli mi to tako ili ne, valjalo nam ili ne, suživot mora da bude .... koliko jak i iskren to je nešto drugo....ali mora biti .... a kada već mora biti ne treba ga sa druge strane činiti bolnijim nego što jeste.
-
hananah
U prvom svjetskom ratu dio familije moga oca je bio smaknut od cetnicke ruke, isto se ponovilo u drugom s.r. pa potom u zadnjem agresorskom ratu. U medjuvremenu pomirenja, povratak na "rodnu grudu", i "dobrosusjedski" odnosi.
Zelim li da ja i moja djeca budemo sljedeca generacija koja ce biti poubijana od njihove ruke jer se ocigledno historija ponavlja. Ne zelim!
Za suzivot nisam, jesam za susjedske odnose u smislu oni tamo mi ovamo ali za mjesanje nisam. Zasto? Zelim zivjeti zivot u miru i opusteno a ne cekati da se opet dogodi. Ne mrzim ih ali s njima vise imati zajednicku domovinu ne zelim, no ko mene pita, ni one kojima su izginuli kao meni
Zelim li da ja i moja djeca budemo sljedeca generacija koja ce biti poubijana od njihove ruke jer se ocigledno historija ponavlja. Ne zelim!
Za suzivot nisam, jesam za susjedske odnose u smislu oni tamo mi ovamo ali za mjesanje nisam. Zasto? Zelim zivjeti zivot u miru i opusteno a ne cekati da se opet dogodi. Ne mrzim ih ali s njima vise imati zajednicku domovinu ne zelim, no ko mene pita, ni one kojima su izginuli kao meni
-
hananah
Gavrilo, preradikalno citas moj post. Bosna se ne mora dijeliti da bi svako imao svoju "avliju", neke insitucije moraju biti zajednicke, sto ne znaci da se narod mora mijesati, jer iskustvo iz historije govori da ce doci do novog pokolja ako se ponovno budemo mijesali sa Srbima, cast Hrvatima. Moje skromno misljenje.
Last edited by hananah on 27/07/2005 18:51, edited 1 time in total.
-
sure_alma
sto se tice zajednickog zivota to ce biti tesko i jeste tesko..nema se povjerenja....
ja imam raje koji su srpske nacionalnosti ali uvijek tu ima nesto sto ne mogu ni ja sama da objasnim...sve je nama lijepo i krasno, ali ja opet drzim neku distancu...
historija se puno puta ponavljala, i ovaj rat nas je dokrajcio..zato srbe za prijatelje nema problema, ali distanca uvijek ce biti tu..
i kum djetetu mi nece biti srbin/srpkinja, i kum na vjencanju nece mi biti srbin/srpkinja, i tako dalje...
sad da pisem da su srbi fantasticni i da sve sto je bilo da je to samo neka farsa, ma ne mogu brate mili..
nisam neki veliki nacionalista, ali cinjenice su tu..
samo mi muslimani smo merhametli i ne znam zasto ali poslije svakog rata nakon sto nas srbi dobro potaru mi muslimani hocemo da im se ulizemo u dupe...ne znam majke mi...
ali, helem, ko voli nek izvoli, ko ne voli ne mora i eto...
pozdrav svima
ja imam raje koji su srpske nacionalnosti ali uvijek tu ima nesto sto ne mogu ni ja sama da objasnim...sve je nama lijepo i krasno, ali ja opet drzim neku distancu...
historija se puno puta ponavljala, i ovaj rat nas je dokrajcio..zato srbe za prijatelje nema problema, ali distanca uvijek ce biti tu..
i kum djetetu mi nece biti srbin/srpkinja, i kum na vjencanju nece mi biti srbin/srpkinja, i tako dalje...
sad da pisem da su srbi fantasticni i da sve sto je bilo da je to samo neka farsa, ma ne mogu brate mili..
nisam neki veliki nacionalista, ali cinjenice su tu..
samo mi muslimani smo merhametli i ne znam zasto ali poslije svakog rata nakon sto nas srbi dobro potaru mi muslimani hocemo da im se ulizemo u dupe...ne znam majke mi...
ali, helem, ko voli nek izvoli, ko ne voli ne mora i eto...
pozdrav svima
-
Frutek
Mišljenja sam neće biti suživota u smislu miješanja naroda kao što je to bilo nekada. Ali neka forma suživota ili saradnje je neophodna jer ne možemo izgradit zid između Federacije i RS-a.
Mislim da insitucije trebaju biti zajedničke jer se država nikad neće podijelit!!! To Srbima nije uspjelo u onakvom jednom ratu, pa neće ni u miru. Država BiH ostaje cjelovita ali će imati neke "nevidljive" granice ili podjele. Kao što Alma reče za drugove, drugarice Srbe ili Srpkinje, sve je to ok, al nešto fali, tj. povjerenje fali...A čim nema povjerenja da ti toj osobi možeš nešto reći, popričati o bilo čemu, sjest ono ko raja prava, zagidit -- onda to je samo površno pretvaranje i maltene neko lažno prijateljstva -- ne mora biti ni lažno ali pravo prijateljstvo nije garant.
Podjele o kojima govorim se nastavljaju i dan danas i u miru. Termin "povratak - svak na svoje" pije vode u veoma malim procentima. Ljudi se sve više odlučuju na potez povratka s tim da će tamo otići, uzeti svoju kuću, isti dan je prodati lokalnom Srbinu ili Bošnjaku (zavisno od lokacije) i onda ide ili u inostranstvo ili u dio BiH gdje je apsolutna većina narod kojem ta osoba pripada. To je sad najčešći scenario koji govori da je vrijeme suživota, bratimljenja stvar prošlosti
Mislim da insitucije trebaju biti zajedničke jer se država nikad neće podijelit!!! To Srbima nije uspjelo u onakvom jednom ratu, pa neće ni u miru. Država BiH ostaje cjelovita ali će imati neke "nevidljive" granice ili podjele. Kao što Alma reče za drugove, drugarice Srbe ili Srpkinje, sve je to ok, al nešto fali, tj. povjerenje fali...A čim nema povjerenja da ti toj osobi možeš nešto reći, popričati o bilo čemu, sjest ono ko raja prava, zagidit -- onda to je samo površno pretvaranje i maltene neko lažno prijateljstva -- ne mora biti ni lažno ali pravo prijateljstvo nije garant.
Podjele o kojima govorim se nastavljaju i dan danas i u miru. Termin "povratak - svak na svoje" pije vode u veoma malim procentima. Ljudi se sve više odlučuju na potez povratka s tim da će tamo otići, uzeti svoju kuću, isti dan je prodati lokalnom Srbinu ili Bošnjaku (zavisno od lokacije) i onda ide ili u inostranstvo ili u dio BiH gdje je apsolutna većina narod kojem ta osoba pripada. To je sad najčešći scenario koji govori da je vrijeme suživota, bratimljenja stvar prošlosti
-
gavrilo
pa pocni da govoris sve toj osobi i vidjeces da je covjek kao tiFrutek wrote:Kao što Alma reče za drugove, drugarice Srbe ili Srpkinje, sve je to ok, al nešto fali, tj. povjerenje fali...A čim nema povjerenja da ti toj osobi možeš nešto reći, popričati o bilo čemu, sjest ono ko raja prava, zagidit
-
gavrilo
hano ako cemo da idemu u istoriju srbi imaju hiljadu razloga da nevjeruju hrvatima i muslimanima. mora se jednom podvuci crta.hananah wrote:Gavrilo, preradikalno citas moj post. Bosna se ne mora dijeliti da bi svako imao svoju "avliju", neke insitucije moraju biti zajednicke, sto ne znaci da se narod mora mijesati, jer iskustvo iz historije govori da ce doci do novog pokolja ako se ponovno budemo mijesali sa Srbima, cast Hrvatima. Moje skromno misljenje.
cast hrvatima... sa srbima ni slucajno.