Muhammed a.s. - Bozji poslanik ili ne?

Rasprave o vjerskim temama.
Fair Life

#26 Re: Muhammed a.s. - Bozji poslanik ili ne?

Post by Fair Life »

zena wrote:...ali ne znam zasto neki od vas imaju potrebu da dokazuju stvari koje same pom sebi nisu za dokazivanje...
Zasto? Zato sto je tesko prihvatiti nepovrediv i nekritican stav kojemu se ne smije suprostaviti.

Jednostavno - DOGMA.
___
Da li jednostavno vjerovati ili je potrebno provjeravati tvrdnju da 100 vragova sjedi na vrhu igle ? Hocemo li zauzeti kritican stav prema ovoj "istini" ?
Kwaheri

#27 Re: Muhammed a.s. - Bozji poslanik ili ne?

Post by Kwaheri »

Fair Life wrote:
zena wrote:...ali ne znam zasto neki od vas imaju potrebu da dokazuju stvari koje same pom sebi nisu za dokazivanje...
Zasto? Zato sto je tesko prihvatiti nepovrediv i nekritican stav kojemu se ne smije suprostaviti.

Jednostavno - DOGMA.
___
Da li jednostavno vjerovati ili je potrebno provjeravati tvrdnju da 100 vragova sjedi na vrhu igle ? Hocemo li zauzeti kritican stav prema ovoj "istini" ?
Naravno da je tesko prihvatiti nepovrediv i nekritican stav kojemu se ne smije suprotstaviti...ali to sam vec objasnila...to se zove vjera.

Drugo, "istina" koju si navela nema bas puno veze s ovom temom... tema je ozbiljna...nije bajkica...
progDVB

#28 Re: Muhammed a.s. - Bozji poslanik ili ne?

Post by progDVB »

zena wrote:Blagi Boze...kakvo je ovo pitanje_Da li mislite da postoji dovoljno potvrda u samom Kur'anu da je Muhammed a.s. upravo taj najavljivani,_?

Ne bi bilo lose da malo poradis na logici... zasto bi neko vjerovao da Kur-an potvrdjuje najavljivanog Poslanika, koji je usput, on prenio covjecanstvu, ako ne vjeruje da je Kur-an rijec Bozija uopce?

Onaj ko vjeruje u aksiome postavljene samom pripadnoscu nekoj vjeri ili grupi uopce ovakvo pitanje ne treba... to se vjeruje...i to je vjera...to se ne dokazuje... znas kao u matematici, nesto od cega se polazi i sto je osnov... ljudi ovdje imaju pravo da vjeruju ili ne...ali ne znam zasto neki od vas imaju potrebu da dokazuju stvari koje same pom sebi nisu za dokazivanje...
Pa nije pitanje upuceno samo onima koji vjeruju u Kur'an, nego pitam i one koji ne vjeruju. Mene samo zanimaju tudja misljenja, i nista drugo,...valjda forum i sluzi za takve stvari??
Zanima me zasto oni koju vjeruju u Kur'an, misle da je Muhammed a.s. zaista Boziji poslanik, tj. sta njih iz Kur'ana drzi u uvjerenju da je bas on taj, a pitam i one koji ne vjeruju sta njih odbija od te tvrdnje, tj. zasto smatraju da Kur'an onakav kakav jeste nije knjiga Bozije objave
Ja ne osporavam da neko ima pravo da vjeruje ili ne vjeruje, i zaista ne znam u kakvu si me to grupu svrstala recenicom zasto neki od vas....
Zaista,. niti koga zelim da vrijedjam, niti nekome namecem misljenje, samo zelim da cujem i druge sta misle, usotalom i sve druge teme na ovom forumu sluze za to da ljudi iznesu svoja misljenja.
Pokusaj da malo pazljivije citas moja pitanja, pa ces vidjeti da mi logika uopste nije slaba strana. Pitao sam da li postoji ili ne postoji dovoljno potvrda u samom Kur'anu da on nije samo literrano djelo Muhammeda a.s nego da je on rijec Bozija i da li sam Kur'an u sebi krije dokaze za takvo nesto, kao i argumente onih koji ne vjeruju u to. Ja samo ocekujem da se jave i jedni i drugi i iznesu svoje misljenje.
Fair Life

#29 Re: Muhammed a.s. - Bozji poslanik ili ne?

Post by Fair Life »

zena wrote:Drugo, "istina" koju si navela nema bas puno veze s ovom temom... tema je ozbiljna...nije bajkica...
Ova "istina" je dugo vremena bila kamen spoticanja katolickoj crkvi u srednjem vijeku. Ovo nije bajkica !
Engram

Post by Engram »

nema vjere..vjeruje se u deda-mraza i bajke

islam je stvar ubjedenja

:)
progDVB

#31 Re: Muhammed a.s. - Bozji poslanik ili ne?

Post by progDVB »

Fair Life wrote:

Jednostavno - DOGMA.
___
Ljudi, sta vam je, ja samo pitam koji su neciji razlozi zbog kojih vjeruje u nesto.
Ok, fair life, ako ti vjerujes iz ciste dogme, onda OK, ja samo pitam koji su razlozi zbog kojih beko u nesto vjeruje. Svako vjerovatno ima svoje vlastite razloge. Ako neko misli da ima i neke dokaze koje zeli da podijeli sa nama, neka ih objavi ovdje. Ovaj pod forum valjda i sluzi da razgovaramo o tome??
Fair Life

#32 Re: Muhammed a.s. - Bozji poslanik ili ne?

Post by Fair Life »

progDVB wrote:Ok, fair life, ako ti vjerujes iz ciste dogme, onda OK...
Mislim da se nismo razumijeli. Ja ne vjerujem u dogmaticne tvrdnje koje zahtijevaju da se prihvate same od sebe po sistemu "uzmi ili ostavi".
Ja radije - ostavim.
progDVB

Post by progDVB »

OK, ocigledno te onda nisam najbolje shvatio.
Dakle, ti si se izjasnio da ne vjerujes jer tamo nemas nikakvih dokaza nego samo mogucnost slijepog vjerovanja po sistemu uzmi ili ostavi....sta ostali misle?
hananah

Post by hananah »

Elizabeth_something: A daragi ljudi sto vi smarate s tim Muhamedom! Ne mozete se pomiriti da je to sve bajka i da je neko izmislio i muhameda i kur'anske dogadjaje,isto kao sto su ljudi izmisljali da postoje azdahe i zmajevi i sl! cccc
:lol: :lol: Pa ja Lizice, u to doba su postojali takvi kompjuterski programi, nauka je bila toliko napredna, matematika da ne govorim pa je napisati Kuran bilo sasvim lako napisati, prosto i jednostavno :lol: :lol:
Procitaj malo neke stvari iz Kurana pa ih poredi sa otkricima iz recimo 20. stoljeca, pa onda nekom reci da se ne moze pomiriti sa bajkom. Cini mi se da se ti ne mozes pomiriti s necim.
progDVB

#35 Re: Muhammed a.s. - Bozji poslanik ili ne?

Post by progDVB »

Fair Life wrote:
Jednostavno - DOGMA.

Ovu temu i jesam otvorio da cujemo argumente jednih i drugih, onih koji misle da je sve dogma, i onih koji misle da je vise od toga. Zar nije najbolje otvoriti temu na kojoj ce svi iznijeti svoje misljenje i pokusati to da odbrane??
Pozeljno je i da jedni druge ne vrijedjaju :D
sojka

Post by sojka »

Zar ne postoje razgovori koji se vode sami sa sobom?..monolog..

Ako neshto znash i u to vjerujesh, nema potrebe za silnom polemikom...troshish energiju na djela.;)
hananah

Post by hananah »

sojka wrote:Zar ne postoje razgovori koji se vode sami sa sobom?..monolog..

Ako neshto znash i u to vjerujesh, nema potrebe za silnom polemikom...troshish energiju na djela.;)
:lol: :lol: :lol: :lol: zivio govornik :lol: :lol: pogotovo ovako pametan, senzualan i seksipilan :lol: :lol: onako monoloski samo razmisljam u sebi, ne mora se komentarisati, nisam nista rekla samo sam ostala zadivljena :lol: :lol: u sebi, monoloski 8)
progDVB

Post by progDVB »

sojka wrote:Zar ne postoje razgovori koji se vode sami sa sobom?..monolog..

Forum nije mjesto za monologe, jer bi onda sama ideja foruma bila besmislena.
Ovdje smo valjda da na temama na kojima mislimo da imamo sta za reci, da to i kazemo?
Svako ko misli da nema sta za reci, to jednostavno moze i da zadrzi za sebe....barem to nije diskutabilno...a ko ima sta da kaze, ovo i jeste mjesto za to ;-)
Kwaheri

#39 Re: Muhammed a.s. - Bozji poslanik ili ne?

Post by Kwaheri »

ProgDVB
ok....mozda se nismo razumjeli...
mišljenja sam da ako neko vjeruje u Kur'an, tj. da je Kur'an riječ Božija...i ako je onaj koji ju je prenio ljudima rekao da je on posljednji Božiji poslanik, onda mu i to vjerujem...

Dokaza da je Kur'an istina je mnogo...svako od nas ko vjeruje u da je istina, ima svoj put i način na koji je došao do toga... te se stvari, ja vjerujem, ne objašnjavaju bash puno...za to postoje teolozi, koji su od toga napravili nauku...meni licno vazniji je onaj unutarnji osjecaj koji me vodi..a ne teološki, naucni, teleoloski, filozofski i ini dokazi koje su nam predocavali neki umni ljudi kroz stoljeća (ali da se razumijemo, ne osporavam nicije dokaze...)...

btw...dobra tema... i bez ljutnje...
Kwaheri

#40 Re: Muhammed a.s. - Bozji poslanik ili ne?

Post by Kwaheri »

Fair Life wrote:
zena wrote:Drugo, "istina" koju si navela nema bas puno veze s ovom temom... tema je ozbiljna...nije bajkica...
Ova "istina" je dugo vremena bila kamen spoticanja katolickoj crkvi u srednjem vijeku. Ovo nije bajkica !
ohhh... stvarno?
Vidis to je stvarno jedna ozbiljna institucija... bajkicu, cika, bajkicu mi kazi...
Qwert

Post by Qwert »

Zar nije religija apstraktna i da svako (ne)dokazivanje postojanja iste je besmisleno i osudjeno na propast :shock:
Rottweiler

#43 Re: Muhammed a.s. - Bozji poslanik ili ne?

Post by Rottweiler »

Eshedu en la ilahe illallah ve eshedu enne Muhammeden abduhu ve Resuluhu

Svjedocim da nema drugog Boga osim Allaha i da je Muhammed Boziji rob i poslanik
dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

#44 Re: Muhammed a.s. - Bozji poslanik ili ne?

Post by dr.gog »

Starije teme se ne aktiviraju na ovakav način, jer veliki broj starih diskutanata naprosto nije prisutan pa nije moguće da nakon 3 godine odgovore itd itd.

Drugo, ultimativno obraćanje, "galama", i traženje polemike u svakoj temi u stilu "brošura o zabludama" mi izaziva alergiju :twisted: .

Da skratim,Forum nije katedra niti služi za misionarenje.Iznosite tekstove iz razne literature ali uz vlastitu postavku za dijalog.

Klasično pranje mozga copy-pasteom rezultiraće banovanjem jer spada u "trolovanje".

Pregledajte starije diskusije jer je pdf Religija specifičan i potrebno je da prije diskusije bar približno steknete uvid u znanje i tvrdnje drugih forumaša, a ne da po stoti put svi skupa čitamo jedno te isto.

pdf religija ne služi za obraćanje-konvertiranje, pobijanje dogmi ili teološko poklapanje drugih svjetonazora.Ukoliko želite rasprave te vrste, imate pp i lični internet kontakt.Izuzetak su teme koje se pripreme ozbiljno i uz maksimalno poštivanje drugih svjetonazora, uz iznošenje vlastitih razmišljanja, a ne slijepih ponavljanja sadržaja brošura i vjeronaučne literature.

Procjenu tema vrši moderator(leonid breznjev, dr.gog).

Veoma rado ćemo vam pomoći u razvoju i održavanju tema na nivou koji zaslužuje vaš i svjetonazor drugih učesnika.
zgubidann

#45 Re: Muhammed a.s. - Bozji poslanik ili ne?

Post by zgubidann »

Ja mislim da je on vjerovao u ono o cemu je prico, i da je za svog zivota postao Kralj i pomogao ljudima u svoje doba ,a mislim da su ga Mojsije i Isus zajebali sa pricom o jednom bogu mogo je tu bit orginalniji.
Post Reply