Alkohol (All About)

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

mirota

#26 Re: Alkohol (All About)

Post by mirota »

mayab wrote: 20/11/2025 11:50 Vidim ja ovdje ima hedonista ,
ali čini mi se još više latentnih alkoholičara :izet: ,
kad vidim rečenice tipa " ko to još pije zbog ukusa i mirisa", " neću piti nikako , kad ne mogu puno :lol: " i tako dalje i tako bliže! :mrgreen:

Zaista , ko ne može ćejfiti i guštati u alkoholu , i ostati (ipak) bistre glave , bolje da nikako i ne pije :thumbup:
potpisujem...mogao dugo cejfiti, do 5 casica zeste, ali odjednom pala klapna, 5 god bas lesenja, i tacka stavljena !!! zdravlje je u pitanju, onda nema zeze

p.s.

inace autoru teme klap klap, odlicna tema
MMM1977

#27 Re: Alkohol (All About)

Post by MMM1977 »

mayab wrote: 20/11/2025 11:50 Vidim ja ovdje ima hedonista ,
ali čini mi se još više latentnih alkoholičara :izet: ,
kad vidim rečenice tipa " ko to još pije zbog ukusa i mirisa", " neću piti nikako , kad ne mogu puno :lol: " i tako dalje i tako bliže! :mrgreen:

Zaista , ko ne može ćejfiti i guštati u alkoholu , i ostati (ipak) bistre glave , bolje da nikako i ne pije :thumbup:
Jbg, ja imam baš veliku toleranciju na alkohol, tačnije na vino jer samo to pijem, ponekad toceno pivo ali to je par komada godišnje. Ne znam kada sam se napio zadnji put iako količinski popijem puno.
mirota

#28 Re: Alkohol (All About)

Post by mirota »

pa zavisi koju vrstu vina pijes, koji je procenat alkohola, jedes li ili ne uz pice, bla bla bla...popij 5 rakijica na prazan stomak pa se javi
DonieBrasco

#29 Re: Alkohol (All About)

Post by DonieBrasco »

Jedno je popiti casu/dvije vina, piva uz hranu, ono cejfiti, isto tako u drustvu-prododu, kao i zestinu. A drugo je lesiti se uz hranu, dok gledas utakmicu, u drustvu-provodu, naglasak je na kolicinama.
MMM1977

#30 Re: Alkohol (All About)

Post by MMM1977 »

mirota wrote: 20/11/2025 12:05 pa zavisi koju vrstu vina pijes, koji je procenat alkohola, jedes li ili ne uz pice, bla bla bla...popij 5 rakijica na prazan stomak pa se javi
Jača su vina. Matuško Dingač, Nuić Trnjak, Kovačević Aurelius, Aleksandrović Regent i ponekad Vranac Pro Corde. Uvijek je tu neka meza, a što se tiče rakije to ne pijem gotovo nikad, baš rijetko jednu za aperitiv.
MMM1977

#31 Re: Alkohol (All About)

Post by MMM1977 »

DonieBrasco wrote: 20/11/2025 12:08 Jedno je popiti casu/dvije vina, piva uz hranu, ono cejfiti, isto tako u drustvu-prododu, kao i zestinu. A drugo je lesiti se uz hranu, dok gledas utakmicu, u drustvu-provodu, naglasak je na kolicinama.
Ja popijem uglavnom jednu čašu

Image
nepass1

#32 Re: Alkohol (All About)

Post by nepass1 »

Rijetko sa rajom se bas ono olesimo, inace vikendom odcejfim 2-3 pive. Volim u zimskom periodu paulaner salvador popiti.
Nekad par mjeseci ne popijem ni kap
Vino i zesce ne volim i ne konzumiram. Rakije posebno ne mogu
nepass1

#33 Re: Alkohol (All About)

Post by nepass1 »

mirota wrote: 20/11/2025 12:05 pa zavisi koju vrstu vina pijes, koji je procenat alkohola, jedes li ili ne uz pice, bla bla bla...popij 5 rakijica na prazan stomak pa se javi
Ma kad mozak navikne onda se moze popiti. Ja kad sam bas puno pio, sjecam se zena dobila stalni ugovor ja na godisnjem. Zove javlja potpisala, ja razduzio sam na terasi haman flasu jacka, sigurno nekih 0.6l da sam popio. Normala skroz.
Poslije jos smiksam nake vocne koktele sa vodkom kad je dosla, da nazdravimo. Ona dva ja ostatak bokala. Tu mi je kraj bio :D Sad popijem tri salvadora za sat i bgm uhvati me fino :D
4L0n3

#34 Re: Alkohol (All About)

Post by 4L0n3 »

Meni vjera ne dozvoljava da pijem - a da se ne napijem :D
Nisam fan olesavanja, mada zalomi se nekad da ga preceram i nisam sebi zahvalan iduci dan nikako.

Prije par godina sam se bacio iskljucivo na neke stranjske brlje tj. Whiskey, samo sam to pio. Vremenom skontam da je dobra i piva vala, za umjereni “buzz” ne smeta ni iduci dan. Mada se od pive fino moze i usrat, tako da za neke pismenije prilike ala restorani i svadbe pijem iskljucivo bijelo vino.
toska

#35 Re: Alkohol (All About)

Post by toska »

MMM1977 wrote: 19/11/2025 22:32
toska wrote: 17/11/2025 07:29 Alkohol je vid samolječenja i nametnuta ispomoć u nekim socijalnim situacijama, proslave, derneci i sl.
Samolječenje je primarna upotreba.

Nešto drugo, besmisao kategorizacije alkoholnih pića po kvaliteti.
Baš niko ih ne pije rade ukusa, arome itd. već zbog zajedničkog sastojka, koštalo 5 ili 500KM.

Zato licemjerje nije samo za jednu stranu.
Kako bolan ne pijem radi ukusa i arome? Pa kad je vino dobro onda naprosto uživam upravo u tome, da mi je cilj da se olešim kupovao bih brlju od 5 km a ne vino od 40.
Da li bi ga pio da nema isti sastojak kao ta brlja?
Ovo nema veze sa za i protiv alkohola već motivima konzumacije, a to sigurno nije ukus.
Chloe
Photo mod

#36 Re: Alkohol (All About)

Post by Chloe »

Ne konzumiram nikako alkohol. Imala sam jedno novogodišnje pijanstvo, par pokušaja guckanja i stavila tačku.
Osjećaj pospanosti. Društvo ostavljala nakon dva gutljaja bambusa a kamo li nešto jače, i išla kući spavati.

Za rasploženje i opuštanje mi ne treba, nerijetko sam bila "predmet" klađenja nekih poznanika da sam pijana jer mi je raspoloženje odlično, smijeh, pjesma, ples ... a oko mene svi pod dozom alkohola bar toliko da se opuste.

U kući nikad nije bili i danas nema alkohola. Može u goste doći ko god, alkohol neće dobiti.
Što se tiče hrane, i sama koristim vino, pivo u kuhinji, samo rijetko.
Koliko je s vjerske strane ok, a prakticiram namaze,
ne znam, ali smatram da kuhanjem ostaje samo aroma ( tako se pravdam :facepalm: ) :D

Tata je imao period kad se gušio u alkoholu, nije bio agresivan, nikad nije ugrozio svoj posao,
ili nas finsnasijski, ali je bio dosadan, non stop pričao, geldala sam kako ga ljudi izbjegavaju,
ako je povraćao palkala sam od tuge i ljutnje jer je radio sebi to,
meni su ostala mučna sjećanja na ta njegova pijanstva, tako da imam i s te strane određene blokade,
i nisam mogla zamisliti da dijelim život, rađam djecu nekom ko ikako pije alkohol,
koliko zbog sebe toliko što nisam željela da djeca dožive ono što ja ili ne daj Bože još gore.

Neki ljudi znaju postaviti sebi granicu, ponekad uzeti čašu dvije, u određenim situacijama,
dok oni koji svaki dan uzimaju čašicu - dvije, su mi u istoj ravni sa onima koji piju i više od toga,
alkoholičari.
mirota

#37 Re: Alkohol (All About)

Post by mirota »

po definiciji SZO, svaki dan ko pije bar 2 casice i vise jeste alkos...vikend oblokivanje koje prakticiraju na zapadu, iako popiju kolicinski vise cesto nije alkoholizam
MMM1977

#38 Re: Alkohol (All About)

Post by MMM1977 »

mirota wrote: 20/11/2025 13:42 po definiciji SZO, svaki dan ko pije bar 2 casice i vise jeste alkos...vikend oblokivanje koje prakticiraju na zapadu, iako popiju kolicinski vise cesto nije alkoholizam
Ja zato pijem svaki drugi dan :D
HelaS

#39 Re: Alkohol (All About)

Post by HelaS »

Chloe wrote: 20/11/2025 13:22 Ne konzumiram nikako alkohol. Imala sam jedno novogodišnje pijanstvo, par pokušaja guckanja i stavila tačku.
Osjećaj pospanosti. Društvo ostavljala nakon dva gutljaja bambusa a kamo li nešto jače, i išla kući spavati.

Za rasploženje i opuštanje mi ne treba, nerijetko sam bila "predmet" klađenja nekih poznanika da sam pijana jer mi je raspoloženje odlično, smijeh, pjesma, ples ... a oko mene svi pod dozom alkohola bar toliko da se opuste.

U kući nikad nije bili i danas nema alkohola. Može u goste doći ko god, alkohol neće dobiti.
Što se tiče hrane, i sama koristim vino, pivo u kuhinji, samo rijetko.
Koliko je s vjerske strane ok, a prakticiram namaze,
ne znam, ali smatram da kuhanjem ostaje samo aroma ( tako se pravdam :facepalm: ) :D

Tata je imao period kad se gušio u alkoholu, nije bio agresivan, nikad nije ugrozio svoj posao,
ili nas finsnasijski, ali je bio dosadan, non stop pričao, geldala sam kako ga ljudi izbjegavaju,
ako je povraćao palkala sam od tuge i ljutnje jer je radio sebi to,
meni su ostala mučna sjećanja na ta njegova pijanstva, tako da imam i s te strane određene blokade,
i nisam mogla zamisliti da dijelim život, rađam djecu nekom ko ikako pije alkohol,
koliko zbog sebe toliko što nisam željela da djeca dožive ono što ja ili ne daj Bože još gore.

Neki ljudi znaju postaviti sebi granicu, ponekad uzeti čašu dvije, u određenim situacijama,
dok oni koji svaki dan uzimaju čašicu - dvije, su mi u istoj ravni sa onima koji piju i više od toga,
alkoholičari.
Milina mi bilo čitati. Žao mi situacije s tatom, ali... ostalo - svaka čast.
Altsa

#40 Re: Alkohol (All About)

Post by Altsa »

Ponekad casa vina uz rucak ili pivo uz rostilj. A i rucak mora biti uz koji se moze piti. To je ono što popijem. Zestoka ne mogu osim Jameson-a :D A nisam se napio od fakulteta.
Last edited by Altsa on 21/11/2025 11:43, edited 1 time in total.
Altsa

#41 Re: Alkohol (All About)

Post by Altsa »

NediM17 wrote: 16/11/2025 14:37
Truba wrote: 16/11/2025 14:18 Nit pijem nit me zanima
Makar misno vinceko?
Samo na pricestu :D
PixelDrifter

#42 Re: Alkohol (All About)

Post by PixelDrifter »

Alkohol... Vise stete nego koristi. Mada je crno domace vino iz Stoca fantasticno, okus fenomenalan. Receno ovo ne pijem skoro nikada.
problemnatravunu

#43 Re: Alkohol (All About)

Post by problemnatravunu »

Ja , kako rekoh , pijem u normalnim količinama , dakle čisti hedonizam.... nemam razvijenu nikakvu ovisnost , dakle , bez ikakvog problema mogu ne popiti ništa alkoholno , danima , mjesecima ....
Ova dnevna konzumacija , popije se ta čaša - dvije (naveče uvijek) , i onda , voda , uglavnom mineralna , Kiseljak ili tešanjski Princess Mg
desni

#44 Re: Alkohol (All About)

Post by desni »

mirota wrote: 20/11/2025 13:42 po definiciji SZO, svaki dan ko pije bar 2 casice i vise jeste alkos...vikend oblokivanje koje prakticiraju na zapadu, iako popiju kolicinski vise cesto nije alkoholizam
Ja sad pijem samo pivo. Prosjek 2 ili 3 litre dnevno, jesam li alkoholičar po definiciji?
Pijem svaki dan, tokom cijele godine i zaboli me :lol: :lol:
Nekad sam pio samo rakiju šljivovicu, od svoje 16 godine nekih 20 godina okvirno :lol:
Iz kraja sam đe šljiva rađa, pa sam vidio kako je to lijepo 8-)
Zadnjih 10 godina prešao na pivu. Znači nekih 30 godina manjeg ili većeg korištenja alkohola :-D
Imo sam jednog rođu koji je pio litar rakije dnevno i doživio 89 pokretan i zdrav :thumbup:
Piću alkoholna pića dok ne umrem :D
moimoi

#45 Re: Alkohol (All About)

Post by moimoi »

Dakle po szo mi smo alkoholicarska familija :D

Meni su kao djetetu davali bevandu.

Vino i pivo su prehrambeni proizvodi. Ja se toga drzim.

I zasto je ova tema na forumu “zdravlje”? .. onda bi i slatkisi trebali biti… realno vise stete organizmu nanose od alkohola :D
sikstinajn

#46 Re: Alkohol (All About)

Post by sikstinajn »

do unazad 10 godina baš sam se opijao , skoro svake noći litar vina (onog malo skupljeg).
to je prirodno imalo svoju posljedicu u vidu mamurluka
(mamurluk zvuči smiješno u stvari to je bolest), ujutro...valja na pos'o.
tu svoju vinopijsku ceremoniju bih počinjao ljeto -zima oko 19 nula nula.
onda sam jedne noći shvatio da ću se , ako tako nastavim prevoriti u alkoholičara.
mrzim alkoholičare.
odlučio sam da prestanem.

pa sam se jednog dana presvuk'o.
u trkača.
i tako umjesto da u 19 otvorim flašu otišao bi da trčim.
što mi i nije bio neki problem jerbo sam cijelog života sportista-rekreativac.

i tako....istrčim svojih pešest kilometara.
vratim se kući i popijem....

čaj od đumbira s limunom. :-?
zasladim medom.
jetinije je a ujutro nisam mamuran.
naspavan sam.

spreman :D
snijeg_led

#47 Re: Alkohol (All About)

Post by snijeg_led »

sikstinajn wrote: 29/11/2025 22:32 do unazad 10 godina baš sam se opijao , skoro svake noći litar vina (onog malo skupljeg).
to je prirodno imalo svoju posljedicu u vidu mamurluka
(mamurluk zvuči smiješno u stvari to je bolest), ujutro...valja na pos'o.
tu svoju vinopijsku ceremoniju bih počinjao ljeto -zima oko 19 nula nula.
onda sam jedne noći shvatio da ću se , ako tako nastavim prevoriti u alkoholičara.
mrzim alkoholičare.
odlučio sam da prestanem.

pa sam se jednog dana presvuk'o.
u trkača.
i tako umjesto da u 19 otvorim flašu otišao bi da trčim.
što mi i nije bio neki problem jerbo sam cijelog života sportista-rekreativac.

i tako....istrčim svojih pešest kilometara.
vratim se kući i popijem....

čaj od đumbira s limunom. :-?
zasladim medom.
jetinije je a ujutro nisam mamuran.
naspavan sam.

spreman :D
Trcim do naše klupe da ti dam poljubac. I nosim dvije case i flašu vina da nazdravimo “za sve ove godine”…. Hocu opet da te napijem
WINK :kiss:
sikstinajn

#48 Re: Alkohol (All About)

Post by sikstinajn »

snijeg_led wrote: 30/11/2025 07:22

Trcim do naše klupe da ti dam poljubac. I nosim dvije case i flašu vina da nazdravimo “za sve ove godine”…. Hocu opet da te napijem
Ma može draga :)

Mada znam da i ljubavne veze koje počinju sa alkoholom na kraju ne završe dobro.
snijeg_led

#49 Re: Alkohol (All About)

Post by snijeg_led »

sikstinajn wrote: 30/11/2025 12:11
snijeg_led wrote: 30/11/2025 07:22

Ma može draga :)

Mada znam da i ljubavne veze koje počinju sa alkoholom na kraju ne završe dobro.
Nišra ne može stati izmedju naše ljubavi, ni boca vina ni velika piva. :kiss:
Last edited by snijeg_led on 02/12/2025 23:04, edited 1 time in total.
mayab

#50 Re: Alkohol (All About)

Post by mayab »

Post Reply