Zašto Sarajevo nije zapadna evropa?Vjecita_zavrzlama wrote: ↑12/11/2025 21:21Mozda u tuzli bihacu ali bogami sarajevo je sve osim zapadne evrope …ustvari objasni kako mislispemanapemani wrote: ↑12/11/2025 18:04 Naziv teme u skladu sa Dodikovim narativom, parafraziram - njima je glavna džamija i šta tamo kazu.
Iskreno, nisam Bosnjak, ali im se iskreno divim šta sve trpe i nadam se da će istrpiti, pa i radi moje guzice.
Nicije maslo nije za ramazana, ali realno, Bosnjaci su za Hrvate i Srbe - zapadna Europa - da iskoristim stihove pjesme Atheist rap.
Govorim kao neko ko nije Bosnjak, a živim u gradu gdje je 80% Bosnjaka.![]()
Bajramska Baklava koalicija kod reisa
- Point.
#26 Re: Bajramska Baklava koalicija kod reisa
-
Vjecita_zavrzlama
#27 Re: Bajramska Baklava koalicija kod reisa
Jer je previse konzervativan u odnosu na neke tipa Tuzla i BihacPoint. wrote: ↑13/11/2025 06:51Zašto Sarajevo nije zapadna evropa?Vjecita_zavrzlama wrote: ↑12/11/2025 21:21Mozda u tuzli bihacu ali bogami sarajevo je sve osim zapadne evrope …ustvari objasni kako mislispemanapemani wrote: ↑12/11/2025 18:04 Naziv teme u skladu sa Dodikovim narativom, parafraziram - njima je glavna džamija i šta tamo kazu.
Iskreno, nisam Bosnjak, ali im se iskreno divim šta sve trpe i nadam se da će istrpiti, pa i radi moje guzice.
Nicije maslo nije za ramazana, ali realno, Bosnjaci su za Hrvate i Srbe - zapadna Europa - da iskoristim stihove pjesme Atheist rap.
- dr_Evil
#28 Re: Bajramska Baklava koalicija kod reisa
Nije Z. Europa jer Zarvzlama nije mogao pronaci kafu na bascarsiji nego je dobio caj
Ili ti ga svako kroji prema svojoj mjeri, i moje oci vide samo ono sta zelim da vide.
Svi mi malo patimo od tog problema
Ili ti ga svako kroji prema svojoj mjeri, i moje oci vide samo ono sta zelim da vide.
Svi mi malo patimo od tog problema
- Point.
#29 Re: Bajramska Baklava koalicija kod reisa
Kako misliš, objasni?Vjecita_zavrzlama wrote: ↑13/11/2025 10:48Jer je previse konzervativan u odnosu na neke tipa Tuzla i BihacPoint. wrote: ↑13/11/2025 06:51Zašto Sarajevo nije zapadna evropa?Vjecita_zavrzlama wrote: ↑12/11/2025 21:21
Mozda u tuzli bihacu ali bogami sarajevo je sve osim zapadne evrope …ustvari objasni kako mislis![]()
-
breuer
#30 Re: Bajramska Baklava koalicija kod reisa
pa Sarajevo, kao i BiH svakako ne pripadaju Zapadnoj Evropi...ne vidim u čemu je problem...
-
Vjecita_zavrzlama
#31 Re: Bajramska Baklava koalicija kod reisa
Sarajevo je prilicno konzervativno i ako je najveci i glavni grad,posebno stari dio grada.A npr u Bihacu je skroz druga situacija drugi mentalitet, vjera nije bitna kao npr u Starom Gradu.Tuzla je opet vec poznata.Zenica je konzervstivnija od Sarajeva, ali je Sarajevo veca konzerva od ranije navedenih, rekao bih i Mostara(ali nisam toliko uppznat to kolega @dr_Evil zna gore vise on je iz tih krajeva
- Point.
#32 Re: Bajramska Baklava koalicija kod reisa
Znači do vjere je?Vjecita_zavrzlama wrote: ↑13/11/2025 12:58Sarajevo je prilicno konzervativno i ako je najveci i glavni grad,posebno stari dio grada.A npr u Bihacu je skroz druga situacija drugi mentalitet, vjera nije bitna kao npr u Starom Gradu.Tuzla je opet vec poznata.Zenica je konzervstivnija od Sarajeva, ali je Sarajevo veca konzerva od ranije navedenih, rekao bih i Mostara(ali nisam toliko uppznat to kolega @dr_Evil zna gore vise on je iz tih krajevaPoint. wrote: ↑13/11/2025 11:44Kako misliš, objasni?Vjecita_zavrzlama wrote: ↑13/11/2025 10:48
Jer je previse konzervativan u odnosu na neke tipa Tuzla i Bihac)
- dr_Evil
#33 Re: Bajramska Baklava koalicija kod reisa
Vjecita_zavrzlama wrote: ↑13/11/2025 12:58Sarajevo je prilicno konzervativno i ako je najveci i glavni grad,posebno stari dio grada.A npr u Bihacu je skroz druga situacija drugi mentalitet, vjera nije bitna kao npr u Starom Gradu.Tuzla je opet vec poznata.Zenica je konzervstivnija od Sarajeva, ali je Sarajevo veca konzerva od ranije navedenih, rekao bih i Mostara(ali nisam toliko uppznat to kolega @dr_Evil zna gore vise on je iz tih krajevaPoint. wrote: ↑13/11/2025 11:44Kako misliš, objasni?Vjecita_zavrzlama wrote: ↑13/11/2025 10:48
Jer je previse konzervativan u odnosu na neke tipa Tuzla i Bihac)
Kakve su to glupe price tita ti, ko da nikad nisi proveo vikend u Capajebu. Kao student sam rado dolazio u Capajebo da ruzim
Ne mozes porediti Sarajevo sa malim sredinama tipa Bihac gdje se svi iole znaju u generaciji. Nocni zivot svojevremeno u Mostaru je bio odlican, 2 univerziteta, a studenata iz citave BiH i Hrvatske, ali opet je Sarajevo veca sredina i to se osjetilo. Mostar je grad sa veliko G, jednostavno urbana tradicija, Sarajlijice obicno su uvijek nastupale sa visine i sa pomisli da su metropola prema svima i brzo bi promijenili misljenje kad bi upoznali grad, ali infrastrukturno je smijesno poredit grad(carsija) sa 80.000 i 250.000 stanovnika.
Nisam nikad u tim svojim odlascima tamo pomislio da su konzervativni, jedino sta sam osjetio je gadjenje prema djeci od nekih imucnijih roditelja sa carsije sa kojima sam po prirodi studentske funkcije morao sjedit za istim stolom. Totalni odrod od realnosti, droga i brodovi.
-
Vjecita_zavrzlama
#34 Re: Bajramska Baklava koalicija kod reisa
Logicno, gdje je vjera jaca ,ljudi su konzervativniji.Sta je tu cudno?Point. wrote: ↑13/11/2025 13:07Znači do vjere je?Vjecita_zavrzlama wrote: ↑13/11/2025 12:58Sarajevo je prilicno konzervativno i ako je najveci i glavni grad,posebno stari dio grada.A npr u Bihacu je skroz druga situacija drugi mentalitet, vjera nije bitna kao npr u Starom Gradu.Tuzla je opet vec poznata.Zenica je konzervstivnija od Sarajeva, ali je Sarajevo veca konzerva od ranije navedenih, rekao bih i Mostara(ali nisam toliko uppznat to kolega @dr_Evil zna gore vise on je iz tih krajeva)
-
Vjecita_zavrzlama
#35 Re: Bajramska Baklava koalicija kod reisa
Bijelo veze s tim nemadr_Evil wrote: ↑13/11/2025 13:16Vjecita_zavrzlama wrote: ↑13/11/2025 12:58Sarajevo je prilicno konzervativno i ako je najveci i glavni grad,posebno stari dio grada.A npr u Bihacu je skroz druga situacija drugi mentalitet, vjera nije bitna kao npr u Starom Gradu.Tuzla je opet vec poznata.Zenica je konzervstivnija od Sarajeva, ali je Sarajevo veca konzerva od ranije navedenih, rekao bih i Mostara(ali nisam toliko uppznat to kolega @dr_Evil zna gore vise on je iz tih krajeva)
da bas je konzervativno, vise se saspe bijelog u kanalizaciju kao visak u Sarajevu nego u svim ostalim gradovima sto se posmrce za citav vikend
![]()
Kakve su to glupe price tita ti, ko da nikad nisi proveo vikend u Capajebu. Kao student sam rado dolazio u Capajebo da ruzim![]()
Ne mozes porediti Sarajevo sa malim sredinama tipa Bihac gdje se svi iole znaju u generaciji. Nocni zivot svojevremeno u Mostaru je bio odlican, 2 univerziteta, a studenata iz citave BiH i Hrvatske, ali opet je Sarajevo veca sredina i to se osjetilo. Mostar je grad sa veliko G, jednostavno urbana tradicija, Sarajlijice obicno su uvijek nastupale sa visine i sa pomisli da su metropola prema svima i brzo bi promijenili misljenje kad bi upoznali grad, ali infrastrukturno je smijesno poredit grad(carsija) sa 80.000 i 250.000 stanovnika.
Nisam nikad u tim svojim odlascima tamo pomislio da su konzervativni, jedino sta sam osjetio je gadjenje prema djeci od nekih imucnijih roditelja sa carsije sa kojima sam po prirodi studentske funkcije morao sjedit za istim stolom. Totalni odrod od realnosti, droga i brodovi.
Onda nismo imali isto iskustvo.Ja sam ih upoznao drugacije,ali pricam o mahalama
- dr_Evil
#36 Re: Bajramska Baklava koalicija kod reisa
Pa dobro, stare mahale izmedju sebe zasigurno imaju svoja pravila, tako je i u svakoj staroj carsiji gdje stanovnistvno nije protjerano. Ljudi se znaju od stoljeca sedmog, zna se kome se prvo ide na Bajram, i iz cije baste se ne kradu tresnje. Ali nije isto pricati o mahali, i kada ta ista omladina ode u grad da se provede, zavede, ili napravi koje dijete na mahramu. Te su mahale obicno grad u grad, tvrdjava.Vjecita_zavrzlama wrote: ↑13/11/2025 13:24Onda nismo imali isto iskustvo.Ja sam ih upoznao drugacije,ali pricam o mahalamadr_Evil wrote: ↑13/11/2025 13:16Vjecita_zavrzlama wrote: ↑13/11/2025 12:58
Sarajevo je prilicno konzervativno i ako je najveci i glavni grad,posebno stari dio grada.A npr u Bihacu je skroz druga situacija drugi mentalitet, vjera nije bitna kao npr u Starom Gradu.Tuzla je opet vec poznata.Zenica je konzervstivnija od Sarajeva, ali je Sarajevo veca konzerva od ranije navedenih, rekao bih i Mostara(ali nisam toliko uppznat to kolega @dr_Evil zna gore vise on je iz tih krajeva)
da bas je konzervativno, vise se saspe bijelog u kanalizaciju kao visak u Sarajevu nego u svim ostalim gradovima sto se posmrce za citav vikend
![]()
Kakve su to glupe price tita ti, ko da nikad nisi proveo vikend u Capajebu. Kao student sam rado dolazio u Capajebo da ruzim![]()
Meni je nekako kao Hercegovcu uvijek bilo zanimljivo kako Bosancima treba litar rakije i kilo cevapa pa da naprave festu, dok smo mi Hercegovci tradicionalno ukoceni, ono Mostarci su FGR na petnestu.
- dr_Evil
#37 Re: Bajramska Baklava koalicija kod reisa
Pa o cemu onda pricamo? Sta za tebe znaci biti konzervativan?
-
Vjecita_zavrzlama
#38 Re: Bajramska Baklava koalicija kod reisa
Npr jel za tebe konzervstivnost ako ti je big no da ti kcerka useli sa deckom prije braka? Da hoda u mini suknji? Da se uda za drugu vjeru?
Stav o lgbt populaciji
Nekako je vjera jaca u SA u odnosu na npr Bihac, gdje znam osobe koje su otvoreno gay..selo sprem glavnog grada a opet narod nekako blizi zapadu
- Rejhana
#39 Re: Bajramska Baklava koalicija kod reisa
Vjecita_zavrzlama wrote: ↑13/11/2025 13:24Pa dobro, stare mahale izmedju sebe zasigurno imaju svoja pravila, tako je i u svakoj staroj carsiji gdje stanovnistvno nije protjerano. Ljudi se znaju od stoljeca sedmog, zna se kome se prvo ide na Bajram, i iz cije baste se ne kradu tresnje. Ali nije isto pricati o mahali, i kada ta ista omladina ode u grad da se provede, zavede, ili napravi koje dijete na mahramu. Te su mahale obicno grad u grad, tvrdjava.
Meni je nekako kao Hercegovcu uvijek bilo zanimljivo kako Bosancima treba litar rakije i kilo cevapa pa da naprave festu, dok smo mi Hercegovci tradicionalno ukoceni, ono Mostarci su FGR na petnestu.
Pa ne bi se baš složila.
Kod bosanaca više prevladava piva na feštama, dok je s druge strane kod nas u Hercegovini i u Mostaru rakija i travarica bila tradicionalno piće. Sa dolaskom Austro-Ugara i građenjem vinarija nešto se više popularisalo vino. Negdje sam čitala jedan novinski članak iz perioda Kraljevine SHS, kako je džemat iz Donje mahale izbacio hodžu iz džamije jer je bio pijan.
- dr_Evil
#40 Re: Bajramska Baklava koalicija kod reisa
Pa dobrooo, nisam bas mislio na to - tacno na odabir pica. Svakako da ja nigdje ne idem na put bez litar travarice ili loze, "za nedobog". Evo ti primjer, ljetos setam kerce po Bunici, 10 ujutru, bosanci zapalili rostilj, harmonika i hanume kolo plesu. E sad ja tebe pitam, kad ces ti mostarca u kolu vidit, a pogotovo u 10 ujutru?Rejhana wrote: ↑13/11/2025 13:36Vjecita_zavrzlama wrote: ↑13/11/2025 13:24Pa dobro, stare mahale izmedju sebe zasigurno imaju svoja pravila, tako je i u svakoj staroj carsiji gdje stanovnistvno nije protjerano. Ljudi se znaju od stoljeca sedmog, zna se kome se prvo ide na Bajram, i iz cije baste se ne kradu tresnje. Ali nije isto pricati o mahali, i kada ta ista omladina ode u grad da se provede, zavede, ili napravi koje dijete na mahramu. Te su mahale obicno grad u grad, tvrdjava.
Pa ne bi se baš složila.
Kod bosanaca više prevladava piva na feštama, dok je s druge strane kod nas u Hercegovini i u Mostaru rakija i travarica bila tradicionalno piće. Sa dolaskom Austro-Ugara i građenjem vinarija nešto se više popularisalo vino. Negdje sam čitala jedan novinski članak iz perioda Kraljevine SHS, kako je džemat iz Donje mahale izbacio hodžu iz džamije jer je bio pijan.
To je ta opustenost koja nas bas i ne krasi. Ni kad si najvise pjana neces zaigrati uz neke narodnjake sta su na redovnom reperotaru po Bosni
- dr_Evil
#41 Re: Bajramska Baklava koalicija kod reisa
Vidim da se polahko to mijenja, prije desetak godina nije bilo normalno zivjeti skupa, a cini mi se da sad to najvise radi omladina sta dolazi sa sela u grad. Dakle, ne, to nije normalno nigdje na brdovitom balkanu, gdje god crkva ili dzamija ima bilo sta da se pita. Cak sto vise rekao bih da nije normalno u Europi van protestanskih zemalja. Imao sam prijateljicu italijanku, dosla malo do Skandivije na master, kaze sto dalje da moze da se provede, ubrzo je ostala trudna sa jednim ozenjenim, koja je to filozofska misao bila, kako reci roditeljima da je trudna(25 joj bilo), vs pobacaj i vjecni katolicki pakao.Vjecita_zavrzlama wrote: ↑13/11/2025 13:33Npr jel za tebe konzervstivnost ako ti je big no da ti kcerka useli sa deckom prije braka? Da hoda u mini suknji? Da se uda za drugu vjeru?
Stav o lgbt populaciji
Nekako je vjera jaca u SA u odnosu na npr Bihac, gdje znam osobe koje su otvoreno gay..selo sprem glavnog grada a opet narod nekako blizi zapadu
Nah, sve je to OK
- enko 1964
- Grijem se na: južnu interkonekciju
#42 Re: Bajramska Baklava koalicija kod reisa
E jebo ga ti, ima previše muslimana, džamija, Arapa i Turaka. Smrdi na burek, pače i furdenjaču. Nema kupit krmetine.Point. wrote: ↑13/11/2025 06:51Zašto Sarajevo nije zapadna evropa?Vjecita_zavrzlama wrote: ↑12/11/2025 21:21Mozda u tuzli bihacu ali bogami sarajevo je sve osim zapadne evrope …ustvari objasni kako mislispemanapemani wrote: ↑12/11/2025 18:04 Naziv teme u skladu sa Dodikovim narativom, parafraziram - njima je glavna džamija i šta tamo kazu.
-
mali_balon
#43 Re: Bajramska Baklava koalicija kod reisa
Krmetine vala imaenko 1964 wrote: ↑13/11/2025 13:56E jebo ga ti, ima previše muslimana, džamija, Arapa i Turaka. Smrdi na burek, pače i furdenjaču. Nema kupit krmetine.Point. wrote: ↑13/11/2025 06:51Zašto Sarajevo nije zapadna evropa?Vjecita_zavrzlama wrote: ↑12/11/2025 21:21
Mozda u tuzli bihacu ali bogami sarajevo je sve osim zapadne evrope …ustvari objasni kako mislis![]()
- enko 1964
#44 Re: Bajramska Baklava koalicija kod reisa
Vi se odvaljujete uz gangu.dr_Evil wrote: ↑13/11/2025 13:44Pa dobrooo, nisam bas mislio na to - tacno na odabir pica. Svakako da ja nigdje ne idem na put bez litar travarice ili loze, "za nedobog". Evo ti primjer, ljetos setam kerce po Bunici, 10 ujutru, bosanci zapalili rostilj, harmonika i hanume kolo plesu. E sad ja tebe pitam, kad ces ti mostarca u kolu vidit, a pogotovo u 10 ujutru?Rejhana wrote: ↑13/11/2025 13:36Vjecita_zavrzlama wrote: ↑13/11/2025 13:24
Pa dobro, stare mahale izmedju sebe zasigurno imaju svoja pravila, tako je i u svakoj staroj carsiji gdje stanovnistvno nije protjerano. Ljudi se znaju od stoljeca sedmog, zna se kome se prvo ide na Bajram, i iz cije baste se ne kradu tresnje. Ali nije isto pricati o mahali, i kada ta ista omladina ode u grad da se provede, zavede, ili napravi koje dijete na mahramu. Te su mahale obicno grad u grad, tvrdjava.
Pa ne bi se baš složila.
To je ta opustenost koja nas bas i ne krasi. Ni kad si najvise pjana neces zaigrati uz neke narodnjake sta su na redovnom reperotaru po Bosni![]()
Oj motiko odbiću ti uši
ti si mojoj dodijala duši
- enko 1964
#45 Re: Bajramska Baklava koalicija kod reisa
Nisam tražio, pričaju da nema.
I da, ne podnose ga što je gej
-
Vjecita_zavrzlama
#46 Re: Bajramska Baklava koalicija kod reisa
To te lazu krmetine ima, i previseenko 1964 wrote: ↑13/11/2025 14:04Nisam tražio, pričaju da nema.
I da, ne podnose ga što je gej![]()
A to za gay no comment, o ovome vam i govorim..najveci homofobi su obicno skriveni pederi
-
NediM17
#47 Re: Bajramska Baklava koalicija kod reisa
Progresivni zavrzlama "doljegnu" iz svoje vukojebine u Sarajevo, jok u Bihac jal Tuzlu koja mu je bliza zavicaju.
-
Vjecita_zavrzlama
- dr_Evil
#49 Re: Bajramska Baklava koalicija kod reisa
ne smatram gangase autohtonim hercegovcimaenko 1964 wrote: ↑13/11/2025 14:01Vi se odvaljujete uz gangu.dr_Evil wrote: ↑13/11/2025 13:44Pa dobrooo, nisam bas mislio na to - tacno na odabir pica. Svakako da ja nigdje ne idem na put bez litar travarice ili loze, "za nedobog". Evo ti primjer, ljetos setam kerce po Bunici, 10 ujutru, bosanci zapalili rostilj, harmonika i hanume kolo plesu. E sad ja tebe pitam, kad ces ti mostarca u kolu vidit, a pogotovo u 10 ujutru?Rejhana wrote: ↑13/11/2025 13:36
Pa ne bi se baš složila.
To je ta opustenost koja nas bas i ne krasi. Ni kad si najvise pjana neces zaigrati uz neke narodnjake sta su na redovnom reperotaru po Bosni![]()
Oj motiko odbiću ti uši
ti si mojoj dodijala duši![]()
-
detroit-mercy
#50 Re: Bajramska Baklava koalicija kod reisa
BiH je iz godine u godinu konzervativnija. Nema tu sta da se polemise, kada ne zivis tu svaki dan vidis te promjene.dr_Evil wrote: ↑13/11/2025 13:16Vjecita_zavrzlama wrote: ↑13/11/2025 12:58Sarajevo je prilicno konzervativno i ako je najveci i glavni grad,posebno stari dio grada.A npr u Bihacu je skroz druga situacija drugi mentalitet, vjera nije bitna kao npr u Starom Gradu.Tuzla je opet vec poznata.Zenica je konzervstivnija od Sarajeva, ali je Sarajevo veca konzerva od ranije navedenih, rekao bih i Mostara(ali nisam toliko uppznat to kolega @dr_Evil zna gore vise on je iz tih krajeva)
![]()
Ovi koji su tu ne primjete, jednostavno sindrom skuhane zabe.