Ljudi na birou za zaposljavanje
Moderator: anex
-
benjo75
#27 Re: Ljudi na BIRO-vu
Koja tema,liku smeta što neko ima barem hebeno zdravstveno od ove ušljive države i eto što i od njegovih para se to kao finansira a ne sneta mu što finansira milion nekih političara i njihovih uhljeba i milion nekih drugih grupa i kategorija koji primaju pare nizašto..
Ko ste vi da tvrrdite da su samo na birou radi hebenog zdravstvenog,hebalo vas zdravstveno,bahato derište.
Kome je uopšte potrebno to njihovo hebeno zdravstveno osiguranje kad ta sve živo moraš ići privatno ljekaru.
Znate li vi uopšte koliko ljudi ima da su u godinama u kojim i ne mogu raditi,koliko ih ima bolesnih koji isto ne mogu raditi,.niti mogu,niti ih hoće bilo ko zaposliti.
I šta biste vi sada sa tom populacijom,da ih sve poskidaji,nek pocrkaju samo da vaše pare ne troše a da viškom para se počaste političari, njihovi uhljebi i još milion nekih na budžetu..
I sam spadam u tu skupinu i vjerujte da bi i volio da me skinu sa hebenog biroa jer od njega nemam baš ništa.
Isto tako bih htio da me ova šugava država oslobodi od plaćanja bilo kakva poreza istoj..
Pogledajte samo šta normalne države rade i kako tretiraju tu populaciju,tu istu populaciju kojoj od svake marke ova ušljiva tvorevina uzme 17 posto.isto kao i nekom debilu što izigrava političara sa plaćom od po nekoliko hiljada i čija se plaća finansira isto od ovog nezaposlenog kojeg niko ne pita ima li čime platiti a ne dao bog da mu da kakvu pomoć.
Ako već ušljiva tvorevina nije u stanju osigurati ni to hebeno zdravstveno nek fino oslobodi te ljude od plaćanja bilo kakva poreza..
I nisu svi milioneri kako pojedini tvrde da su samo na birou radi zdravstvenog a ovamo milione zarađuju..
Da je ova ušljiva država i d od države takvi ljudi bi trebali imati pomoć od države a pustiti službe da rade svoj posao, odnosno kontrolisati rad na crno i ko bude uhvaćen da mu se uskrati pomoć.
Ali ne,pojedincima smetaju takvi,troše "njihove" pare a ne smeta im da te "njihove" pare troše kreature poput rame,njive i ostalih milion debila što obnašaše vlast u ovom jadu
Ko ste vi da tvrrdite da su samo na birou radi hebenog zdravstvenog,hebalo vas zdravstveno,bahato derište.
Kome je uopšte potrebno to njihovo hebeno zdravstveno osiguranje kad ta sve živo moraš ići privatno ljekaru.
Znate li vi uopšte koliko ljudi ima da su u godinama u kojim i ne mogu raditi,koliko ih ima bolesnih koji isto ne mogu raditi,.niti mogu,niti ih hoće bilo ko zaposliti.
I šta biste vi sada sa tom populacijom,da ih sve poskidaji,nek pocrkaju samo da vaše pare ne troše a da viškom para se počaste političari, njihovi uhljebi i još milion nekih na budžetu..
I sam spadam u tu skupinu i vjerujte da bi i volio da me skinu sa hebenog biroa jer od njega nemam baš ništa.
Isto tako bih htio da me ova šugava država oslobodi od plaćanja bilo kakva poreza istoj..
Pogledajte samo šta normalne države rade i kako tretiraju tu populaciju,tu istu populaciju kojoj od svake marke ova ušljiva tvorevina uzme 17 posto.isto kao i nekom debilu što izigrava političara sa plaćom od po nekoliko hiljada i čija se plaća finansira isto od ovog nezaposlenog kojeg niko ne pita ima li čime platiti a ne dao bog da mu da kakvu pomoć.
Ako već ušljiva tvorevina nije u stanju osigurati ni to hebeno zdravstveno nek fino oslobodi te ljude od plaćanja bilo kakva poreza..
I nisu svi milioneri kako pojedini tvrde da su samo na birou radi zdravstvenog a ovamo milione zarađuju..
Da je ova ušljiva država i d od države takvi ljudi bi trebali imati pomoć od države a pustiti službe da rade svoj posao, odnosno kontrolisati rad na crno i ko bude uhvaćen da mu se uskrati pomoć.
Ali ne,pojedincima smetaju takvi,troše "njihove" pare a ne smeta im da te "njihove" pare troše kreature poput rame,njive i ostalih milion debila što obnašaše vlast u ovom jadu
-
Ci-Nick
#28 Re: Ljudi na birou za zaposljavanje
Stanite ispred biroa ujutro u 7 i biljezite.
Negdje sam nedavno pisao da je (koliko se sjećam) preko 60 % nezaposlenih iznad 45 godina starosti.
Ko će normalan primiti nezaposlenu osobu starosti 55 do 65 godina koja je radila u Željezari, Krivaji, Borcu, i slično i nije bila radno aktivna posljednjih 10 godina.
Koliko god se priča da posla ima,.. ima za mlade i zdrave. Pogledajte oglase, šta se traži, konobar, skladištar, vozač,
terenski komercijalista, call agent sa znanjem njemačkog i engleskog, pa zamislite čovjeka sa 60 godina na tim poslovima.
I da,.. Vlada se sjeti svih kategorija pa udjeli neku sadaku a nezaposleni su u posljednjih dvadeset godina dobili sramotnih 100 maraka.
Negdje sam nedavno pisao da je (koliko se sjećam) preko 60 % nezaposlenih iznad 45 godina starosti.
Ko će normalan primiti nezaposlenu osobu starosti 55 do 65 godina koja je radila u Željezari, Krivaji, Borcu, i slično i nije bila radno aktivna posljednjih 10 godina.
Koliko god se priča da posla ima,.. ima za mlade i zdrave. Pogledajte oglase, šta se traži, konobar, skladištar, vozač,
terenski komercijalista, call agent sa znanjem njemačkog i engleskog, pa zamislite čovjeka sa 60 godina na tim poslovima.
I da,.. Vlada se sjeti svih kategorija pa udjeli neku sadaku a nezaposleni su u posljednjih dvadeset godina dobili sramotnih 100 maraka.
Last edited by Ci-Nick on 13/09/2025 23:36, edited 1 time in total.
-
benjo75
#29 Re: Ljudi na birou za zaposljavanje
Ci-Nick wrote: ↑13/09/2025 23:29 Stanite ispred biroa ujutro u 7 i biljezite.
Koliko god se pričalo da posla ima,.. ima za mlade i zdrave. Pogledajte oglase, šta se traži, konobar, skladištar, vozač,
-
dječak sa šibicama
#30 Re: Ljudi na birou za zaposljavanje
Ne znam kakve benefite imas na birou, osim zdravstvenog.
E sad, nekad je zdravstveno osiguranje imao svako, a danas bi gospoda ukidala i onima koji imaju preko biroVa.
Uvijek prave stvari i stvarni problemi na meti, pascad, zdravstveno osiguranje
E sad, nekad je zdravstveno osiguranje imao svako, a danas bi gospoda ukidala i onima koji imaju preko biroVa.
Uvijek prave stvari i stvarni problemi na meti, pascad, zdravstveno osiguranje
-
benjo75
#31 Re: Ljudi na birou za zaposljavanje
dječak sa šibicama wrote: ↑13/09/2025 23:47 Ne znam kakve benefite imas na birou, osim zdravstvenog.
Uvijek prave stvari i stvarni problemi na meti, pascad, zdravstveno osiguranje![]()
- bavi
#32 Re: Ljudi na BIRO-vu
A sto ne mozete radit? Jel Vam ovo '75 godiste? Ako jeste to su nikakve godine.benjo75 wrote: ↑13/09/2025 23:08 Koja tema,liku smeta što neko ima barem hebeno zdravstveno od ove ušljive države i eto što i od njegovih para se to kao finansira a ne sneta mu što finansira milion nekih političara i njihovih uhljeba i milion nekih drugih grupa i kategorija koji primaju pare nizašto..
- I naravno Dzej
#33 Re: Ljudi na birou za zaposljavanje
Nemaš nikakve benefite i ako je puni naziv ustanove u Kantonu Sarajevo npr. JU Služba za zapošljavanje Kantona Sarajeva. Ne znam samo koga su oni ikad zaposlili . Kompletna ta ustanova izgleda arhaično i kao iz Titinog vakta, nekakve babetine koje cekaju penziju u foteljama, radi se sa strankama do 13h, a posle toga bježanija po pijacama, kafama itd. Svrha su sami sebi, i ako po ovom novom zakonu ne budu ima li nikakve veze sa zdravstvenim osiguranjem, ne znam zašto treba da postoje uopšte, ja bih to prebacio privatnim agencijama. Ali neće se to desiti, njima još bolje jer neće morati ovjeravati kartone, ležaja cijeli dan.dječak sa šibicama wrote: ↑13/09/2025 23:47 Ne znam kakve benefite imas na birou, osim zdravstvenog.
Uvijek prave stvari i stvarni problemi na meti, pascad, zdravstveno osiguranje![]()
-
benjo75
#34 Re: Ljudi na BIRO-vu
Ne radi se ovdje o jednom čovjeku i ne mislim vama ovdje izlagati zašto i zbog čega neko ne može raditi.bavi wrote: ↑13/09/2025 23:58A sto ne mozete radit? Jel Vam ovo '75 godiste? Ako jeste to su nikakve godine.benjo75 wrote: ↑13/09/2025 23:08 Koja tema,liku smeta što neko ima barem hebeno zdravstveno od ove ušljive države i eto što i od njegovih para se to kao finansira a ne sneta mu što finansira milion nekih političara i njihovih uhljeba i milion nekih drugih grupa i kategorija koji primaju pare nizašto..
dječak sa šibicom a i kolega prije njega su to fino objasnili i ukazali na sraman odnos ove tkz državice prema nezaposlrnim "milionerima"sa biroa,tako da nema potrebe da ponavljam isto..
Za kolegu što spomenu ono 100 km,ja ih nisam ni podigao,nek se hebu i oni i njihovo 100 maraka.
Isto kažem za to "njihovo" hebeno zdravstveno ali ako će već od ove ušljive države praviti drugu švicu tako što će im ukidati zdravstveno,pa hajde bujrum ali prvo nek ih fino oslobode plaćanja poreza bilo kakve vrste..
- Ozimician
#35 Re: Ljudi na birou za zaposljavanje
Zašto čovjek od 60 god. ne bi mogao raditi takve poslove?Ci-Nick wrote: ↑13/09/2025 23:29 Stanite ispred biroa ujutro u 7 i biljezite.
Moj otac ima 64 god. i radi kao prevoznik sa kombijem i malim kamionom.
Pa u Njemačkoj se u penziju ide sa 67 god., jel misliš da neko vozača kamiona ili komercijalistu pita može li raditi do 67 ili ne?
Tačno je da su ti ljudi izgubili radnu naviku, ako su je ikad i imali i njima je svaki posao "naporan", to stoji.
-
bumerangss
#36 Re: Ljudi na birou za zaposljavanje
Nemaju zdravstveno svi koji su na biroudječak sa šibicama wrote: ↑13/09/2025 23:47 Ne znam kakve benefite imas na birou, osim zdravstvenog.
Moja rodica udata ali je osigurana preko muža jer je poslodavac njenog muža tražio da preko njega osigura ženu i dvoje djece a da bi on platio manje poreza
Ona na birou samo zbog GRAS-ove karte koja je bila 20 a sad je 28 KM a radnička je 60 KM i ako bi nekad nesta opet "kanulo" kao onda 100 KM u koroni sto su dobili
Mnogi se nadaju da ce nekad imati neke koristi od tog dugogodišnjeg staža na biro pa mozda cak i penziju dobiti bez dana radnog staža
Znam mnogo žena čiji muževi solidno zarađuju pa one ne žele raditi nego su eto domačice
Zaposleni ne placaju zdravstveno nezaposlenima nego sebi i svako sebi placa zdravstveno iako ga ne koristi pod predpostavkom da ce ga nekad koristiti
Tako i biro placa zdravstveno za svakog nezapislenog nesto simbolicno mislim oko 8KM iz svoji sredstava a koja se pune od naknade za nezaposlene koja se odbija od plate svakog zaposlenog sto se vidi na platnoj listi
Mislim da je 1,5% od bruto plate sto je kod mene oko 30KM a i poslodavac placa mislim isto toliko
Sad ce opet zaposleni reci eto placam im opet tako zdravstveno ali ne, to placas sebi ako dobije otkaz da mozes dobivati onu naknadu sa biroa 3 6 12 mjeseci po oko 500 KM ovisno o dužini radnog staža
-
Ci-Nick
#37 Re: Ljudi na birou za zaposljavanje
Istina je da Službe za zapošljavanje koštaju ali od toga najmanju koristi imaju nezaposleni.
https://uredbpk.zdk.ba/registar_zaposle ... hboard.php
Osnovna plata ovih što udaraju muhure sa SSS je 1.815 KM, znači izguraju dobro preko 2000,00 KM.
Osnovna plata portira je 1.437,00 KM.
Starosna struktura nezaposlenih u 2023. god.
od 15 do 19 godina 5.700
od 20 do 24 godine 24.390
od 25 do 29 godina 29.400
od 30 do 34 godine 24.250
od 35 do 39 godina 28.120
od 40 do 44 godine 28.550
od 45 do 49 godina 29.910
od 50 do 54 godine 32.830
od 55 do 59 godina 34.900
od 60 do 65 godina 33.830
Dakle preko 100.000 je teškozaposlivih zbog godina.
Nekvalifikovanih je 82.600 nije lako ni njih zaposliti.
Ne mogu navoditi broj jer ga ne znam ali jedan dio nezaposlenih su invalidi ili osobe koje psihofizički nisu radnosposobne za dobar dio poslova.
Tako da broj onih koji ne žele da rade ili rade neprijavljeni ne prelazi 100.000
https://uredbpk.zdk.ba/registar_zaposle ... hboard.php
Osnovna plata ovih što udaraju muhure sa SSS je 1.815 KM, znači izguraju dobro preko 2000,00 KM.
Osnovna plata portira je 1.437,00 KM.
Starosna struktura nezaposlenih u 2023. god.
od 15 do 19 godina 5.700
od 20 do 24 godine 24.390
od 25 do 29 godina 29.400
od 30 do 34 godine 24.250
od 35 do 39 godina 28.120
od 40 do 44 godine 28.550
od 45 do 49 godina 29.910
od 50 do 54 godine 32.830
od 55 do 59 godina 34.900
od 60 do 65 godina 33.830
Dakle preko 100.000 je teškozaposlivih zbog godina.
Nekvalifikovanih je 82.600 nije lako ni njih zaposliti.
Ne mogu navoditi broj jer ga ne znam ali jedan dio nezaposlenih su invalidi ili osobe koje psihofizički nisu radnosposobne za dobar dio poslova.
Tako da broj onih koji ne žele da rade ili rade neprijavljeni ne prelazi 100.000
-
benjo75
#38 Re: Ljudi na birou za zaposljavanje
Taj ko se nada da će bilo šta dobiti od ove nakaradnr tvorevine je budala.bumerangss wrote: ↑14/09/2025 00:28Nemaju zdravstveno svi koji su na biroudječak sa šibicama wrote: ↑13/09/2025 23:47 Ne znam kakve benefite imas na birou, osim zdravstvenog.
Moja rodica udata ali je osigurana preko muža jer je poslodavac njenog muža tražio da preko njega osigura ženu i dvoje djece a da bi on platio manje poreza
Ona na birou samo zbog GRAS-ove karte koja je bila 20 a sad je 28 KM a radnička je 60 KM i ako bi nekad nesta opet "kanulo" kao onda 100 KM u koroni sto su dobili
Mnogi se nadaju da ce nekad imati neke koristi od tog dugogodišnjeg staža na biro pa mozda cak i penziju dobiti bez dana radnog staža![]()
Znam mnogo žena čiji muževi solidno zarađuju pa one ne žele raditi nego su eto domačice
Zaposleni ne placaju zdravstveno nezaposlenima nego sebi i svako sebi placa zdravstveno iako ga ne koristi pod predpostavkom da ce ga nekad koristiti
Tako i biro placa zdravstveno za svakog nezapislenog nesto simbolicno mislim oko 8KM iz svoji sredstava a koja se pune od naknade za nezaposlene koja se odbija od plate svakog zaposlenog sto se vidi na platnoj listi
Mislim da je 1,5% od bruto plate sto je kod mene oko 30KM a i poslodavac placa mislim isto toliko
Sad ce opet zaposleni reci eto placam im opet tako zdravstveno ali ne, to placas sebi ako dobije otkaz da mozes dobivati onu naknadu sa biroa 3 6 12 mjeseci po oko 500 KM ovisno o dužini radnog staža
1.5 posto.a biro čitavih 8 kmova
-
Ci-Nick
#39 Re: Ljudi na birou za zaposljavanje
Neće te poslodavac sa 60. osim ako nije neki opasan robovlasnik.Ozimician wrote: ↑14/09/2025 00:26Zašto čovjek od 60 god. ne bi mogao raditi takve poslove?Ci-Nick wrote: ↑13/09/2025 23:29 Stanite ispred biroa ujutro u 7 i biljezite.
Moj otac ima 64 god. i radi kao prevoznik sa kombijem i malim kamionom.
Pa u Njemačkoj se u penziju ide sa 67 god., jel misliš da neko vozača kamiona ili komercijalistu pita može li raditi do 67 ili ne?
Tačno je da su ti ljudi izgubili radnu naviku, ako su je ikad i imali i njima je svaki posao "naporan", to stoji.
- bavi
#40 Re: Ljudi na birou za zaposljavanje
Opisi mi opasnog robovlasnika? I jesmo li mi ostali glupi sto radimo?
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#41 Re: Ljudi na birou za zaposljavanje
Vozac je deficitaran
Trebal kome deda koji realno ne zna nista sto ne donosi lovu odmah
Trebal kome deda koji realno ne zna nista sto ne donosi lovu odmah
- bavi
#42 Re: Ljudi na birou za zaposljavanje
Sam si rekao fali vozaca, treba Centrotransu. Svake godine se nude besplatne obuke. Vjerujem za godine da ne pitaju.
Itekako ispastamo zbog ovih 350 000 ljudi. Nema uplata u pio, zdravstveno se poklanja (nije samo 8 km, jer ko zaglavi u bolnici ili mu lijekovi trebaju to su vec hiljade maraka koje mi budele uplacujemo a istovremeno nama se uskracuje kvalitet i izbor lijekova da bi se osigurao toliki broj ljudi), manje placenih poreza ...
-
suspect_zero
- Sanjarko
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#45 Re: Ljudi na birou za zaposljavanje
Samo u mojoj ulici dvojca nocni cuvari na crno 60-65g
Svi mi ispastamo zbog toga
Rad na crno, rad ovako rad onako, a konstantno se prosipa prica o kamari nezaposlenih. Svi nesto rade, samo je pitanje zasto se sve to tolerise, pusta, prijavi ga msjesec pa ga odjavi on nastavlja dalje regularno
Dijasporu regularno drzis na spisku
Kazem opet, nikakav problem za ljude koji su stvarno zapeli u nekom limpu, ili zbog zdravstvenog stanja ili zbog X faktora i da mu se placa nesto, ali realno takvih je najmanje.
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#46 Re: Ljudi na BIRO-vu
Ja ti danas dam kontakt za 10 PLACENIH poslova gdje te ne pitaju za godine. Fizicki poslovi jesu, ne previse teski, ali sta da se radi.benjo75 wrote: ↑13/09/2025 23:08 Koja tema,liku smeta što neko ima barem hebeno zdravstveno od ove ušljive države i eto što i od njegovih para se to kao finansira a ne sneta mu što finansira milion nekih političara i njihovih uhljeba i milion nekih drugih grupa i kategorija koji primaju pare nizašto..
To da nema posla, nema al u kurcu. Nece te niko? Neces ti nikog da ti sef bude.
Najmanje je zapelih i bolesnih, vise lelemudana i ovih sto na crno rade
Jednako je tesko naci posao nekome ko tek pocinje da trazi posao
-
ljubijankic
#47 Re: Ljudi na birou za zaposljavanje
Hiljada ljudi viška u javnim ustanovama, ništa ne rade, a i ono sto treba da urade sjebu. A mi pričamo o tome sto neko koristi zdravstveno preko biroa

-
Ci-Nick
#48 Re: Ljudi na birou za zaposljavanje
Opasan robovlasnik.
Evo primjer.
Firma iz Zenice, da ne navodim naziv, zapošljava bilo koga pa i ove iznad 60. Radiš za minimalac radiš dvije ili 3 subote, štancaš nekakve metalne dijelove na masinama u negrijanom prostoru i radiš dok izdržiš, mjesec, dva, tri, godinu.
On uzima od biroa subvenciju za doprinose.
-
Ci-Nick
#49 Re: Ljudi na birou za zaposljavanje
Već sam gore naveo. Plata uposlenog sa SSS u Službi zapošljavanja sa doprinosima oko 3000 maraka.ljubijankic wrote: ↑14/09/2025 07:25 Hiljada ljudi viška u javnim ustanovama, ništa ne rade, a i ono sto treba da urade sjebu. A mi pričamo o tome sto neko koristi zdravstveno preko biroa![]()
![]()
Znači zdravstveno za 300 nezaposlenih.
Razumio bi da se neko buni protiv postojanja Službe za (ne)zapošljavanje ili raznoraznih agencija sa izuzetno visokim platama ali napadati nezaposlenog, napadati 82.000 NK osoba koje ne znaju tablicu množenja.
Hajd nek mi navedu poslove koje oni mogu raditi a da su deficitarni.
Last edited by Ci-Nick on 14/09/2025 08:15, edited 1 time in total.
- mayab
#50 Re: Ljudi na birou za zaposljavanje
Definitivno bi trebalo revidirati te spiskove sa biroa , totalno je beskorisno da se time reguliše to neko obavezno zdravstveno osiguranje !
Pogotovo glede najava o većem uvozu stranih radnika, pa hajmo prvo prečešljati te spiskove, imati čistu situaciju ljudi koji hoće i mogu raditi , i onih koji ne mogu i ne žele
Ne znam da li se itko ko je otišao "vani" raditi i živjeti skinuo sa spiska nezaposlenih na birou
Pogotovo glede najava o većem uvozu stranih radnika, pa hajmo prvo prečešljati te spiskove, imati čistu situaciju ljudi koji hoće i mogu raditi , i onih koji ne mogu i ne žele
Ne znam da li se itko ko je otišao "vani" raditi i živjeti skinuo sa spiska nezaposlenih na birou