US Open 2025
Moderators: _BataZiv_0809, Charuga, Tomahawk11
- Billy The Pljuc
#26 Re: US Open 2025
Neću ništa novo napisati kad napišem da je Sinner vjerovatni pobjednik ovog GS po svemu prikazanom do sada od strane favorita. Isto sam i predviđao još tamo na ovogodišnjoj Wimbledon temi računajući da je prepreku zvanu Alcaraz savladao mentalno upravo u finalu istog. Noletu kapa dole, u njegovim godinama gurati ovako na najvećim turnirima može samo najveći ali mu najmanje šanse dajem za osvajanje. Kako i tamo napisah, može on još uvijek tresti sve ostale osim ovog dvojca mada nije bez šansi u polufinalu. Sinner mi je nekako prebrutalan kako se bliži kraj, fokusiran, motivisan i svejedno protiv koga će igrati u finalu s tim da očekujem naravno da će Felixa otresti bez nekih problema na putu do istog.
- necko_hz
#27 Re: US Open 2025
U historiji nije bilo igrača koji je mogao u kontinuitetu udarati brze i snažne loptice kao Sinner, a sa tako malo rizika. Bilo je ballstrikera poput Aggasija i Saffina, agresivnih baselinera poput Thiema, Wawrinke, Almagra, Blakea, Delpa, pa kontrolisano agresivnih poput Đokovića i Nadala, ali niko nije imao ovakvu brzinu udaraca i kontrolu u isto vrijeme. Tehnika mu je PERFEKCIJA.
Novakova, Thiemova i Rafina kontrola bila je savršena, volumen udaraca, snaga, varijacije, versatilnost, ali svi su oni morali i usporavati razmjene u tom procesu, nekad slajsati, nekad spinovati, nekad slati mrtve loptice ili kontrolisano napadati gradeći ili čekajući pravu priliku za totalni napad.
Ovome je maltene svaka loptica jedna vrsta napada i to je smrt za igrače koji imaju bilo kakvu tehničku manu ili kojima je potrebno više vremena za namještanje na udarce. To je sličan epilog kao kada Rafi dovedeš igrača bez bekhenda, znaš šta slijedi.
Dakle, kao što su Roger, Rafa, Novak, Carlos donijeli svoje novitete u tenis, nešto avangardno i posebno, Sinnerov novitet je taj da je u stanju igrati ultra-agresivni rizični tenis bez, a ovo posebno bolesno zvuči, prevelikog rizika.
Ne vidim kako se Felix može izvući bez teških batina, ako ovaj bude na ovakvom nivou.
Novakova, Thiemova i Rafina kontrola bila je savršena, volumen udaraca, snaga, varijacije, versatilnost, ali svi su oni morali i usporavati razmjene u tom procesu, nekad slajsati, nekad spinovati, nekad slati mrtve loptice ili kontrolisano napadati gradeći ili čekajući pravu priliku za totalni napad.
Ovome je maltene svaka loptica jedna vrsta napada i to je smrt za igrače koji imaju bilo kakvu tehničku manu ili kojima je potrebno više vremena za namještanje na udarce. To je sličan epilog kao kada Rafi dovedeš igrača bez bekhenda, znaš šta slijedi.
Dakle, kao što su Roger, Rafa, Novak, Carlos donijeli svoje novitete u tenis, nešto avangardno i posebno, Sinnerov novitet je taj da je u stanju igrati ultra-agresivni rizični tenis bez, a ovo posebno bolesno zvuči, prevelikog rizika.
Ne vidim kako se Felix može izvući bez teških batina, ako ovaj bude na ovakvom nivou.
- Billy The Pljuc
#28 Re: US Open 2025
Ti to ljepšenecko_hz wrote: ↑04/09/2025 11:02 U historiji nije bilo igrača koji je mogao u kontinuitetu udarati brze i snažne loptice kao Sinner, a sa tako malo rizika. Bilo je ballstrikera poput Aggasija i Saffina, agresivnih baselinera poput Thiema, Wawrinke, Almagra, Blakea, Delpa, pa kontrolisano agresivnih poput Đokovića i Nadala, ali niko nije imao ovakvu brzinu udaraca i kontrolu u isto vrijeme. Tehnika mu je PERFEKCIJA.
- necko_hz
#29 Re: US Open 2025
Sve si i ti rek'o, samo se nadovezah.
Jer fakat je ovo što radi i kako to radi nešto novo.
Ali Alcarazu ću, ako prođe Đokovića, dati veću šansu u finalu. Mislim da njegov 'A' nivo u direktnom match-upu poništava Sinnerov i da je, gledajući ga u posljednje vrijeme, počeo dostizati određenu taktičku a i mentalnu zrelost da ga sprovodi na pravi način.
No tu se rađa zanimljiv trougao između njega, Sinnera i Novaka. Novakov tenis poništava Carlosa, Carlosov Jannika, a Jannikov Đokovića. Previše je mečeva odigrano već da bi ignorisali taj patern.
Đoković nas je naučio, kroz sve prethodne godine, da je njegov teniski nivo najviši ikada, ali neporecivo je da i egzekucija istog zavisi od protivnika. Odnosno, negdje će mu biti lakše i komfornije pokazati ga, a negdje teže. Carlosov igrački repertoar, pored svih vrlina, ima svoje tačke eksploatacije koje Đoković može koristiti, kao što je koristio Federerove i Nadalove, dok Sinnerov nema. Sinnera doslovno moraš nadigrati i razbiti na isti način na koji on razbija tebe.
Sve u svemu, Đoković ako ne odigra najbolje što može, neće proći Carlosa. Može čak i ubjedljivo izgubiti. Ali ako odigra, ovogodišnji AO je pokazao kakav ishod može biti.
A nivo koji mu može donijeti pobjedu nad Carlosom, ujedno je i nivo koji mu može donijeti i Slam. No, iluzorno bi bilo misliti da mu protiv Sinnera u finalu neće biti dosta teže.
Ali Alcarazu ću, ako prođe Đokovića, dati veću šansu u finalu. Mislim da njegov 'A' nivo u direktnom match-upu poništava Sinnerov i da je, gledajući ga u posljednje vrijeme, počeo dostizati određenu taktičku a i mentalnu zrelost da ga sprovodi na pravi način.
No tu se rađa zanimljiv trougao između njega, Sinnera i Novaka. Novakov tenis poništava Carlosa, Carlosov Jannika, a Jannikov Đokovića. Previše je mečeva odigrano već da bi ignorisali taj patern.
Đoković nas je naučio, kroz sve prethodne godine, da je njegov teniski nivo najviši ikada, ali neporecivo je da i egzekucija istog zavisi od protivnika. Odnosno, negdje će mu biti lakše i komfornije pokazati ga, a negdje teže. Carlosov igrački repertoar, pored svih vrlina, ima svoje tačke eksploatacije koje Đoković može koristiti, kao što je koristio Federerove i Nadalove, dok Sinnerov nema. Sinnera doslovno moraš nadigrati i razbiti na isti način na koji on razbija tebe.
Sve u svemu, Đoković ako ne odigra najbolje što može, neće proći Carlosa. Može čak i ubjedljivo izgubiti. Ali ako odigra, ovogodišnji AO je pokazao kakav ishod može biti.
A nivo koji mu može donijeti pobjedu nad Carlosom, ujedno je i nivo koji mu može donijeti i Slam. No, iluzorno bi bilo misliti da mu protiv Sinnera u finalu neće biti dosta teže.
- ultima_palabra
#30 Re: US Open 2025
Mislim da je to previse pojednostavljeno. Sinner jeste kriptonit za Djokovica, Sinner-Alcaraz je 50-50 kad se sve uzme u obzir, a Djokovic i Alcaraz se nisu dovoljno sastajali u zadnje vrijeme da bi mogli dati pravi sud. Zato ce sutrasnji mec biti interesantan. Carlos na ovom turniru ima dosta manje oscilacija nego inace, ne sjecam se kad nije izgubio set do polufinala.
- ultima_palabra
#31 Re: US Open 2025
Dakle ipak Novak-Carlos prvi par u petak.
- necko_hz
#32 Re: US Open 2025
Pojednostavljeno da, ali mislim da je suština takva.ultima_palabra wrote: ↑04/09/2025 15:27Mislim da je to previse pojednostavljeno. Sinner jeste kriptonit za Djokovica, Sinner-Alcaraz je 50-50 kad se sve uzme u obzir, a Djokovic i Alcaraz se nisu dovoljno sastajali u zadnje vrijeme da bi mogli dati pravi sud. Zato ce sutrasnji mec biti interesantan. Carlos na ovom turniru ima dosta manje oscilacija nego inace, ne sjecam se kad nije izgubio set do polufinala.
Govorimo o osam mečeva odigranih u periodu kada su obojica bili konkurentni, većina u završnici turnira. I vidjeli smo da Novak lako može izgubiti, čak i u tri seta, ako malo ili malo više podbaci, ali da kada donese najbolji tenis, uglavnom potčini Alcaraza sebi jer je u stanju eksploatisati ga na više načina nego što je ovaj njega.
Alcaraz jeste sada i taktički i mentalno bolji i, s obzirom na ono što sam vidio od obojice na turniru, ne očekujem da mu Novak uzme više od seta, ali to je zato što ne mogu pretpostaviti nikako na kakvom nivou će biti.
Ako bude na pristojnom, mislim da će Alcaraza mnogo lakše ugroziti nego Sinnera jer Carlosove tehničke tačke eksploatacije, bez obzira koliko radio na njima, uvijek će biti prisutne u nekoj mjeri da ih ovaj iskoristi.
Ne kažem da će pobijediti, ali nakon ovogodišnjeg AO-a, ništa me ne bi iznenadilo.
- necko_hz
#34 Re: US Open 2025
Ovih nekoliko zadnjih iz Torina. Nadrealno kakva pucačina, posebno iz ovog 'court-level' ugla.
- ultima_palabra
#35 Re: US Open 2025
Satra sparina, nece se ovo Noletu svidjeti.
- ultima_palabra
- necko_hz
#38 Re: US Open 2025
Vidim i vjetar puše, biće veselo Nolu, nema šta.
- sve_ovo_ja
#39 Re: US Open 2025
Ovaj gem je morao uzeti Alcaraz na 4:4, sve je imao u svojim rukama.
- necko_hz
#40 Re: US Open 2025
Pravio je opasne gluposti danas, ovakav Novak je bio zreo za još teže batine od ovih.
- Better Man
#41 Re: US Open 2025
Alcaraz i Sinner su trenutno bez premca u tenisu i budu li ih zaobilazile povrede, teško da će ih ko moći pobijediti.
-
MMM1977
#42 Re: US Open 2025
Jel' se ovaj Sinner i dalje drogira? Naprosto je nerealno sa kakvom lakoćom igra dok se protivnik muči na gotovo svakom poenu. Kako je krenulo neće se kvalitetno oznojiti u polufinalu US Opena...
- Edin H.
#44 Re: US Open 2025
Šta fali što se drogira, mlad je. 
- ultima_palabra
#45 Re: US Open 2025
Neocekivan otpor Felixa, dosta netipicnih gresaka Sinnera.
- Billy The Pljuc
#46 Re: US Open 2025
Da, ipak je ljudsko biće.
- Billy The Pljuc
#47 Re: US Open 2025
Ne sumnjam da će oba polufinalna meča Nećko izanalizirati kako smo to već i navikli. U ovom meču a za razliku od njihovog zadnjeg nedavnog susreta u Sinsinatiju, Felix je prikazao mnogo bolji otpor što na kraju nije imalo uticaja na konačni rezultat. Sinner do finala kojeg smo svi manje - više očekivali, osim možda McEnroa sa prognozom o američkom pobjedniku
.
- necko_hz
#49 Re: US Open 2025
Ne gledah Sinnera i Felixa, zaspah, ali svaka čast Felixu kad je nakon onakvog poraza prije par sedmica uspio otkinuti set.
Što se finala tiče, po meni 51:49 Carlos, mada je 50:50 bliže. Te nijanse koje su Carlosu potrebne da bi se izdigao zavise i od elemenata kojih, čini mi se, ni sam Carlos niti Ferrero nisu svjesni.
Ali ako odigra s pravom taktikom, mislim da dobija. Što je veliko 'ako'.
Ali teško je izbaciti iz glave ono što je Sinner par puta pokazao dosad protiv Carlosa, kad također uđe u kompjuterski precizan ritam sa osnovne, posebno na riternu, i počne gasiti ovoga.
To je uradio na RG-u u onom četvrtom setu kad je dobio, koliko, gotovo 16 poena zaredom? Tu nije uspio završiti, ali jeste na Wimbledonu.
Trava je zahtjevnija podloga, nepredvidiva, sa dosta nezgodnih odskoka, pa je i kvalitet tog finala bio, onako, tanak za njihov standard, ali mislim da se ovdje vrhunski meč ne može izbjeći.
Što se finala tiče, po meni 51:49 Carlos, mada je 50:50 bliže. Te nijanse koje su Carlosu potrebne da bi se izdigao zavise i od elemenata kojih, čini mi se, ni sam Carlos niti Ferrero nisu svjesni.
Ali teško je izbaciti iz glave ono što je Sinner par puta pokazao dosad protiv Carlosa, kad također uđe u kompjuterski precizan ritam sa osnovne, posebno na riternu, i počne gasiti ovoga.
To je uradio na RG-u u onom četvrtom setu kad je dobio, koliko, gotovo 16 poena zaredom? Tu nije uspio završiti, ali jeste na Wimbledonu.
Trava je zahtjevnija podloga, nepredvidiva, sa dosta nezgodnih odskoka, pa je i kvalitet tog finala bio, onako, tanak za njihov standard, ali mislim da se ovdje vrhunski meč ne može izbjeći.
- ultima_palabra
#50 Re: US Open 2025
Prvi dio cetvrtog seta, vidljivo je da se Sinner muci i da FAA igra na najvecem mogucem nivou (nekoliko nevjerovatnih defanzivnih poena). Rezultat na kraju te sekvence: 4-2 za Sinnera.