Ko kaže da ne znaju?! Znaju i te kako. Oni za mjesec uzmu koliko penzioner za godinu ili radnik za pola godine.
Boracki dodatak
Moderator: anex
- Haris.ba
#27 Re: Boracki dodatak
Pa eto. Uzimaju sebi svakako, ovako barem nesta i narodu zapadne.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#28 Re: Boracki dodatak
pa propala bi da se ljudi nisu angažirali
ipak više vrijedi 1 mjesec nego pola godine 1995
medjutim ljudskim okom to se ne može izmjeriti...nema vidljivu težinu masu ni zapreminu
s druge strane i bh telekom ima 100 inženjera koji rade i 150 fizikanera koji postavljaju žice ostali lade onu stvar po kancelarijama
i svi dobivaju placu
takav je zivot
i u vojsci neko je na prvoj crti neko je tajnik u bazi neko savjetuje koljevica i kasnije palamudi svima po medijima
svi su vojnici u nekom obliku
tako firme i vojska funkcionira
-
pepermint
#29 Re: Boracki dodatak
To je to care moj,nece drzava osiromasiti niti ce se borci obogatiti,jednostavno da se ima neka satisfakcija i da nas se odvoji od dezertera koji su amnestirani i kukavica koji su se preko korumpiranih doktora proglasili nesposobnima,a nakon rata odjednom opet sposobni..ja sam za sve provjere i da se nadje ko je gdje bio,ali i da se zna prva linija je prva linija,ali i onaj cikica sto mi je na konjima donosi hranu svaki dan dok sam ja u rovu bio,nije ni njemu lako bilo,ginuli su i oni,ginuli su i logisticari...i cate iz kasarne su isle kad su se trebale linije zacepiti..bilo je zita,a bilo je i kukolja..30 godina poslije,sigurno nas je vise umrlo nego sto ce docekati tu neku satisfakciju...pozdrav DomoviniTruba wrote: ↑07/08/2025 09:39 moraju se pronaći modaliteti zahvale borcima dok god ijedan bude živ
30 godina je prošlo tim ljudima se ne možemo dovoljno zahvaliti za sve sto su dali za državu
treba im redovito davati pa makar i godisnje neku simbolicnu sumu npr 250 km
primjer: zaspim usred ljeta pored otvorenog na kant prozora ujutro loš
a oni su 4 godišnja doba bili na crti
-
pepermint
#30 Re: Boracki dodatak
1.5 maraka, a u RS 3.5 ....kakvo ponizenje za borce Armije BiH,nije ljudi do para,ali ovo sto nam poturaju pred izbore, nece proci,necete dobit ni jedan glas,cak sta vise borci ce glasati kontra ovog ponizenja,nemojte ni tu marku ipo,nemojte nista,nastavite istim putem kao Sda,niste nista bolji..
-
Ci-Nick
#31 Re: Boracki dodatak
Nijemci su sračunali da 80% novca doniranog u humanitarne svrhe ne dođe do krajnjih korisnika. Pojedu ih organizacije.
Tako i ta udruženja su koštala stotine miliona a korist imao mali broj ljudi.
Nemam nista protiv da se novac dijeli sirokim narodnim masama, bez obzira da li se radi o borcima ili penzionerima.
Samo da to ne bude jednom rukom ti daje a drugom uzima s kamatama.
Evo penzije nesto rasle, povećali minimalne a sad hoće buduće penzionere da srokaju ispod svakog minimuma.
-
mishic
#32 Re: Boracki dodatak
Boraca je iz dana u dan manje ali na njihovo mjesto dolaze neki novi klinci pa brojnost ne opada.
Smišlja se još jedan od načina da se na ime i obraz boraca kupi pinka isto onako kako se kupi kroz nebrojena udruženja koja pojedoše milione dok istinski borci sada već u velikom broju kao penzioneri skapavaju.
Smišlja se još jedan od načina da se na ime i obraz boraca kupi pinka isto onako kako se kupi kroz nebrojena udruženja koja pojedoše milione dok istinski borci sada već u velikom broju kao penzioneri skapavaju.
- stubrijez
#33 Re: Boracki dodatak
Naprimali su se pojedinci raznih dodataka za ovih 30 i kusur godina, postoje oduvijek ti boracki dodaci samo nije to bilo transparentno, islo je putem tisu stranackih sema, bespovratni krediti, stipendije kojekakve, bajagi poticaji za obrt pa se prodaje poslije ciganima u staro gvozdje, svasta sam vido a mogu milsit sta je jos sve bilo, bolje da ne znam... znam ih masu nemaju dana staza, rade na crno da bi mogli sjedit na birou i primati sve sto se moze primati... ja nisam imao pojma da moje dijete npr. ima pravo na stipendiju kao dijete demobilisanog borca. Slucajno skontam, isao da platim porez, u poreskoj guzva, pitam sta je, kaze aplikacije za boracke stipendije, reko sta ba..? Dijete vec zavrsilo skolu.
Boracke organizacije... to ukinuti, ostaviti krovnu tj. dvije za svaki entitet ako mogu da se dogovore, ako ne mogu ukidaj i to. Dosta je godina proslo. To i povratnicke i organizacije za raseljena lica je najveci smecarski lopovluk ove drzave. Sve pogasit...
Boracke organizacije... to ukinuti, ostaviti krovnu tj. dvije za svaki entitet ako mogu da se dogovore, ako ne mogu ukidaj i to. Dosta je godina proslo. To i povratnicke i organizacije za raseljena lica je najveci smecarski lopovluk ove drzave. Sve pogasit...
- Billy The Pljuc
#34 Re: Boracki dodatak
Kasno vidjeh da postoji ova tema pa pročitah tvoj post. Ne vjerujem da ćeš ugroziti svoje radno mjesto mada iskreno ne znam šta uopšteno radiš ali vjerujem da bi trebao potražiti stručnu pomoć. Mišljenja sam takođe da svi mi bolujemo od PTSP-ja, nevezano bili u ratu kao vojnici ili civili i da nam se svima na kraju isto manifestuje na život i kvalitetu istog. I ja sam godinama bio svjestan da nešto nije u redu i bilo me iskreno i stid potražiti pomoć, kroz razgovor sa dobrim drugom na kraju i potražim pomoć van BiH i dobijem dijagnozu i adekvatnu terapiju. Ista se mijenjala vremenom ali i dan danas uzmem i trošim što mi je prepisano i vidim da to pomalo ide nabolje. Moj iskren savjet jeste da se raspitaš i napraviš taj korak, isto nužno ne znači da nećeš više biti u stanju ili ugroziti to šta već radiš danas, uglavnom posavjetuj se sa ljekarom i ako ništa vidi gdje si.
Apropo boračkog dodatka mogu napisati da mi neki prijatelji i poznanici uzimaju isti, nekima iskreno smatram da nije ni potreban dok za neke mnogo znači i koliko-toliko im pomaže kroz život. Slažem se da se na borcima uzimalo i uzima i da nam fakat ne treba hiljadu i jedna boračka organizacija mada razumijem želju da se ljudi okupljaju i registruju na osnovu pripadnosti nekoj jedinici, gradu ili oblasti. Nedavno i saznah da recimo nedavnu jednokratnu pomoć u iznosu od 200 KM borci koji primaju borački dodatak na kantonalnom nivou nisu dobili uz obrazloženje da ista ide samo onima koji su registrovani na federalnom nivou. Mene je to iskreno zaprepastilo i odmah mi "zamirisalo" na moguće malverzacije mada u suštini činjenica da mi imamo nekakav registar na federalnom i nekakav registar na kantonalnim nivoima dovoljno govori za sebe. Ne znam kakva je situacija u RS-u trenutno ali znam da je njihov borački dodatak bio manji nego u FBiH. Ne znam iskreno kako bi se ovaj problem uopšte mogao regulisati jednom za svagda, glupo mi je da niži nivoi imaju različitu vrstu pomoći jer borac je borac bez obzira gdje živi i da povrh svega ima opet neka pomoć na federalnom nivou. Isto tako nije u redu da pojedinci uzimaju bilo kakvu pomoć dok imaju drugu vrstu primanja koja može doći i iz rada na crno kako neko napisa ili neke vrste obrta ili biznisa koji nije registrovan na iste ali jeste na bliže članove porodice itd. itd. Trebalo bi fakat izvršiti reviziju i objediniti sve one kojima pomoć zaista jeste potrebna pa ako već novca ima onda ne vidim problem i da im se pomaže i sa većim iznosom od onoga koji trenutno primaju. Kako sam ja shvatio, ispravite me ako griješim, i taj borački dodatak je moguć do 57-58 godine života a što znači da velika većina boraca u vrlo skorom periodu neće imati pravo na isto. Po meni je i to pogrešno ali kako god preobiman i ozbiljan posao je sve neregularnosti ukloniti i napraviti jednu jedinstvenu bazu podataka sa onima koji pomoć zaista trebaju jer mnogi to i zaslužuju a sve one kojima tako nešto nije potrebno skinuti sa iste. Prirodnim zakonima i taj registar bi jednog dana prestao da postoji i samim time neće biti opterećenje nijednom budžetu.