Kupovina auta - Leasing ili Kredit

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

artur morgan

#26 Re: Kupovina auta - Leasing ili Kredit

Post by artur morgan »

Kes ako je moguce je najisplativija opcija.

Ostalo uz ucesce i dobro odvagati koliko ce na kraju kostati i koliko se mozes optimalno zaduziti.

Kupovina auta iskljucivo na kredit i to neki veci kredit nije mi dobra opcija osim nekih jeftinijih auta i manjih kredita.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#27 Re: Kupovina auta - Leasing ili Kredit

Post by konektovan »

Kredit je iz raja izasao.. :mrgreen:
artur morgan

#28 Re: Kupovina auta - Leasing ili Kredit

Post by artur morgan »

:mrgreen:

Ljudi kad kupuju auta vide auto zaljube se na prvu i sve ostalo postane nebitno kupi tebe auto nikom ne govoris da te ne sputavaju osim drugaru koji je lud ko i ti pa te podrzi da krhnes pare :D ...tesko se kontrolisati znam po sebi, kad god sam naumio kupit auto, kupim ga za max 7 dana

Sve drugo vagam i vagam...tv kad kupujem vise razmisljam trebali mi to nego auto :D
emko1234

#29 Re: Kupovina auta - Leasing ili Kredit

Post by emko1234 »

milojicabrzi wrote: 17/07/2025 15:04
emko1234 wrote: 17/07/2025 12:42 Za prosječnog bošnju leasing nije opcija. Ni operativni ni finansijski.

Vani vrlo velik procenat ljudi uzima operativni lizing. Zašto? Zato što mu nije problem platiti, cijena usluge nije skupa, vozi stalno novo auto, ne jebe se oko guma, servisa, osiguranja, garancija. Auto stane, uzme zamjensko dok njegovo ne riješe. Nakon 3-5 godina vrati to, uzme novo i nastavi plaćati.
Istina, auto nije njegov. Auto ne može prodati. Ali oni o tome ne misle na taj način. Auto je trošak a ne investicija ( pričam o fizičkim licima ) i on taj trošak ukalkuliše u trošak življenja isto kao što mi ukalkulišemo skuplje centralno grijanje 6 mjeseci.

Ima li računice? Ako si finansijski stabilan, itekako ima. Sve priče i troškovi, od postprodaje pa nadalje padaju u vodu. Poenta ove priče je asemblirana usluga. To je ono što plaćaš. Tvoje je da daš pare, za sve ostalo postoje ljudi koji se brinu o tome.

Pokretaču teme - kredit.
Shavatam ja da je to paket usluga i da to nekome odgovara, ali je preskupo. Ti i kad kupiš auto i vozaš 4-5 godina, cijelo vrijeme si u garanciji i imaš zamjensko vozilo i garanciju mobilnosti 24 h u cijeloj EU. Staviš all-season gume i mogu ti biti 4-5 godina. Ima ovih agencija kod nas što registruju, daš čovjeku pare i saobraćajnu, on sve završi, kući ti donese.

Nemaš ti puno peglanja sa novim autom, bar tih prvih 5 godina, a ne gubiš toliko puno sa kreditom, koliko si na zijanu sa operativnim leasingom.

Dakle, u svakoj opciji, prije kredit, pa svakih 5 godina mijenjati auto, nego bilo kakav leasing, finansijski ili operativni.

Mislim da je u operativnom leasingu, mjesečna rata oko 1000 KM, što nije malo, ljudi voze ozbiljne stambene kredite sa tom ratom...a gdje je gorivo itd.
Ali ti pričaš našom logikom tj logikom Bošnje. Vani ljudi to drugačije gledaju. Kod nas od 10 ljudi koji uzmu kasko na autu, 8 gleda opciju da barem isplati polisu ako ne da zaradi. Vani ljudi neće da se peglaju s nekim stvarima. Ne kažem da su uber gospoda, ali postoje stvari koje gledaju kao trošak od kojeg se ne može pobjeći. Ko vani kupi auto i gazi svaki dan 200km, naravno da mu se isplati operativni. Platiš malo skuplje neograničenu kilometražu ali ne razmisljaš o servisima, gumama, štetama i slično. S druge strane, kad kupiš auto na svoje ime, svi ti troškovi padaju na tebe. Eh sad kad uzmeš u obzir ozbiljne kilometraže i ozbiljna auta ( cjenovno ), jel bolje plaćati long term najam 1.500-1.800 eura mjesečno sa svim ili sam keširati auto od 70-80k eura na kojem ćeš svakako popušiti 50k u 5 godina. Što skuplje auto to veća pušiona.
Ovako plaćaš, zamjeniš, nastaviš plaćati. Stalno plaćaš ali stalno voziš novo. I kad kredit uzmeš stalno plaćaš.

On to auto za 5 godina vrati. Lizing ga proda Kramaru.
milojicabrzi

#30 Re: Kupovina auta - Leasing ili Kredit

Post by milojicabrzi »

Nemam ja logiku "Bošnje" čak naprotiv (Inače, malo mi je rogobatan taj izraz, pa hajde da koristimo izraz "stanovnika BiH").

Imam kasko na dva auta od toga na jednom koje je 2018. godina (znači preko 7 godina staro). Za ovih 15-ak godina, koliko imam kasko, ne znam da li sam ga jednom nešto sitno naplatio (neko me zakačio na parkingu), a nadavao sam se para za polise, tako da ne gledam stvari na taj način.

Jednostavno, logika operativnog leasinga je dosta skuplja od kupovine auta i mijenjanja svakih 4-5 godina za novo, da je to tako dobro, svi bi vani tako radili.

Ne znam da ima operativni leasing bez ograničenja kilometraže, ako i ima, rata je sigurno astronomska.

Imaj u vidu da pričaš o nekim ratama od 1000-1500 eura, ljudima u zemlji gdje je prosječna plata cca 1200 KM.
BlackRiver

#31 Re: Kupovina auta - Leasing ili Kredit

Post by BlackRiver »

Ja u Austriji vozio na leasing Peugeot 2008 3 godine.

Ono servisa sto sam trebao uraditi, uradio u BiH u ovlastenom Peugeot servisu.

Nakon 3 godine otisao u drugu auto-kucu i dobio 15k za auto kada sam uzimao drugo za kes.

Generalno, leasing + kasko su me izasli jeftinije nego da sam uzimao kredit u tom periodu.
Adi-g

#32 Re: Kupovina auta - Leasing ili Kredit

Post by Adi-g »

Kakve su ovo ponude operativnog lizinga i porsche gdje se nudi npr seat leon za 375KM mjesecno. Znam da je limit 40.000km. Sta se jos placa na ovu cijenu? Osiguranje, kasko, nesto dodatno?
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: 508 SW

#33 Re: Kupovina auta - Leasing ili Kredit

Post by sime_cipol »

Adi-g wrote: 02/11/2025 16:08 Kakve su ovo ponude operativnog lizinga i porsche gdje se nudi npr seat leon za 375KM mjesecno. Znam da je limit 40.000km. Sta se jos placa na ovu cijenu? Osiguranje, kasko, nesto dodatno?
Kasko u njihovom osiguranju, održavanje redovno u ovlaštenom. I ako se prekorači kilometraza penali, odnosno bude veca rata
moee

#34 Re: Kupovina auta - Leasing ili Kredit

Post by moee »

Adi-g wrote: 02/11/2025 16:08 Kakve su ovo ponude operativnog lizinga i porsche gdje se nudi npr seat leon za 375KM mjesecno. Znam da je limit 40.000km. Sta se jos placa na ovu cijenu? Osiguranje, kasko, nesto dodatno?
Kasko i registracija obavezni u ASA CO. Održavanje u ovlaštenom servisu. Eventualno povećanje kilometraže na 20.000 km/god. dodatno cca 130-150 KM/mj. To ti je u realnosti rata min 600-700 KM/mj. Nakon 4 god im vratiš auto sa 40.000 pređenih km, a za koje si platio preko 30.000 KM.
House

#35 Re: Kupovina auta - Leasing ili Kredit

Post by House »

ma samo keš.
Post Reply