Presuda u procesu BiH protiv Dodika i Lukica, i njene posljedice
-
DonieBrasco
#26 Re: Presuda u procesu BiH protiv Dodika i Lukica, i njene posljedice
Povlacenje drzave, institucija, struktrura, mehanizama pred jednim likom i njeogovim prijetanjama, njegovom decenijskom ludilu koje kosta drzavu i sve narode, buducnost i zivoti mnogih i same drazve su upropasteni njegovim djelovanjem, i opet eto povuci se radi mira a on neka radi sta hoce idalje.

- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
- Peacean
#28 Re: Presuda u procesu BiH protiv Dodika i Lukica, i njene posljedice
Pa u srbiji već žele da ga razapnu, krene li vučić sa bilo čim imaće pet puta većih problema nego sada. Dok god opozicija u RS ne stoji uz snsd ne mogu oni ništa veće od bojkota pokrenuti.
-
mishic
#29 Re: Presuda u procesu BiH protiv Dodika i Lukica, i njene posljedice
Teško je odrediti ko je u većem problemu. On ili Vučić?
Mafijaške metode vladavine, pljačkaške diktature i naglašeno fašiziranje društva prepoznati su neprihvatljivim kako za širu međunarodnu tako i za lokalnu zajednicu i ta svijest se budi i širi. Postalo je jasno kuda to vodi.
No otrgnuti se iz toga i razbiti mrežu koju je takva vladavina izgradila nije lahko. Ni u BiH ni u Srbiji.
A što i gdje se to prije dogodi to će ta sredina krenuti u drugom, sretnijem smjeru i pravcu. Suština je da se raspoloženje prelijeva od onoga diktatorskog, režimskog ka onome zakonitom, pravnom, demokratskom...
Od zarobljenog ka institucionalnom...
Mafijaške metode vladavine, pljačkaške diktature i naglašeno fašiziranje društva prepoznati su neprihvatljivim kako za širu međunarodnu tako i za lokalnu zajednicu i ta svijest se budi i širi. Postalo je jasno kuda to vodi.
No otrgnuti se iz toga i razbiti mrežu koju je takva vladavina izgradila nije lahko. Ni u BiH ni u Srbiji.
A što i gdje se to prije dogodi to će ta sredina krenuti u drugom, sretnijem smjeru i pravcu. Suština je da se raspoloženje prelijeva od onoga diktatorskog, režimskog ka onome zakonitom, pravnom, demokratskom...
Od zarobljenog ka institucionalnom...
- SmokingMan
#30 Re: Presuda u procesu BiH protiv Dodika i Lukica, i njene posljedice
Ne voli njega ni Aleksandar, pogotovo kada je bilo ovo "vaganje" oko zadnjih izbora, ako neko drugi prođe on će postati novi miljenik SNS.a. Dodik je samo partner iz potrebe, što i pokazuje Miletovo sve intenzivnije dodvoravanje jer zna da je i njegov kraj relativno blizu. Samo je bitno ko će i na koji način da sprovede njegov pad. Autobusima prisilno doveden narod u pripitom stanju na mitinzima može svašta slušati, neovisno o tome što ništa i ne razumiju.
Vućić je dobar, Mile uz njega izgleda još bolji.
Zajedno su jači, Srbija i Srpska,
Neraskidive veze, ali iz toga proizilaze interesi.
Čuvaj mene, a ja ću tebe.
Ako padnem ja, možda ćeš sutra i ti,
Ti od naroda, ja od svoje taštine.
Vućić je dobar, Mile uz njega izgleda još bolji.
Zajedno su jači, Srbija i Srpska,
Neraskidive veze, ali iz toga proizilaze interesi.
Čuvaj mene, a ja ću tebe.
Ako padnem ja, možda ćeš sutra i ti,
Ti od naroda, ja od svoje taštine.
-
LSD
#31 Re: Presuda u procesu BiH protiv Dodika i Lukica, i njene posljedice
Ko god misli da ce najkorumpiraniji dio vlasti (pravosudje i tuzilastvo) osuditi a potom i strpati ovog zlikovca u zatvor, taj je ozbiljno deluzivan.
- Prpa.ba
#32 Re: Presuda u procesu BiH protiv Dodika i Lukica, i njene posljedice
Pod pritiskom mozda presuda bude i uslovna. Kriv, ali nastavlja po svom. 
-
DonieBrasco
#33 Re: Presuda u procesu BiH protiv Dodika i Lukica, i njene posljedice
Ne treba da nas iznenadi da stranci kroje takvu presudu, jer svejedno decenijama mu podilaze u mnogo cemu.
Njima je bitan mir a to sto je konstantna napetost i problemi ih ne interesuje.
Njima je bitan mir a to sto je konstantna napetost i problemi ih ne interesuje.
-
geoxx
#34 Re: Presuda u procesu BiH protiv Dodika i Lukica, i njene posljedice
Nebitno kakva i kolika kazna bude, on ce dobiti zabranu obavljanja politicke duznosti. Jedno je kazna, drugo mjera sigurnosti. To njega brine. Kazna vjerovatno nece visoka, mozda cak i uvjetna ili do godinu dana zatvora sto se moze otkupiti. Ali mjera sigurnosti ide svakako.
Sto se njegovih poteza tice, vjerovatno je od Orbana dobio dobre vijesti u vezi Trumpa.
- PreWiBa
- Grijem se na: Plin i centralno
- Horoskop: Lav
#35 Re: Presuda u procesu BiH protiv Dodika i Lukica, i njene posljedice
Ovo je možda teorija zavjere, ali mislim da ono "izbacivanje" SNSD-a iz vlasti nije bilo džabe.
Trojka se rukama i nogama kao da se bore da izađu iz vlasti na nivou države, a SDA bježi od bilo kakve prekompozicije.
Kao da niko ne želi da preuzme odgovornost za ono što slijedi...
Trojka se rukama i nogama kao da se bore da izađu iz vlasti na nivou države, a SDA bježi od bilo kakve prekompozicije.
Kao da niko ne želi da preuzme odgovornost za ono što slijedi...
-
DonieBrasco
#36 Re: Presuda u procesu BiH protiv Dodika i Lukica, i njene posljedice
https://www.klix.ba/vijesti/bih/karan-m ... /250218072
Direktne prijetnje se nastavljaju i opet niko nista.
Direktne prijetnje se nastavljaju i opet niko nista.
- tramvajtrojka
- Prpa.ba
#38 Re: Presuda u procesu BiH protiv Dodika i Lukica, i njene posljedice
Kako mislis nece biti nista od presude?tramvajtrojka wrote: ↑18/02/2025 11:54 pa ja sam ti napisao da nece biti nista od presude vjeruj malo informacijama![]()
- tramvajtrojka
#39 Re: Presuda u procesu BiH protiv Dodika i Lukica, i njene posljedice
pa po informacijama koje sam ja imao bice oslobodjen optuzbi nece biti osudjen, ali moze doci do promjena to sam cuo sredinom procesa da slucaj toliko pravno ne drzi voduPrpa.ba wrote: ↑18/02/2025 11:55Kako mislis nece biti nista od presude?tramvajtrojka wrote: ↑18/02/2025 11:54 pa ja sam ti napisao da nece biti nista od presude vjeruj malo informacijama![]()
- Prpa.ba
#40 Re: Presuda u procesu BiH protiv Dodika i Lukica, i njene posljedice
Promjena ce u tom slucaju svakako biti. 
-
geoxx
#41 Re: Presuda u procesu BiH protiv Dodika i Lukica, i njene posljedice
Tesko je pricati sta drzi, a sta ne drzi vodu kad ti u vezi ovog nemas prakse, niceg. Prvi postupak ikad za ovo krivicno djelo koje ne postoji nigdje.
Iako sam se i ja nacitao takvih analiza da pravno klimavo stoji. Ne treba zaboraviti da je sud jedva potvrdio optuznica i da ju je vracao na ispravku.
Mozda na kraju samo mali Milos nastrada. Ionako ga niko ne benda 2%.
Iako sam se i ja nacitao takvih analiza da pravno klimavo stoji. Ne treba zaboraviti da je sud jedva potvrdio optuznica i da ju je vracao na ispravku.
Mozda na kraju samo mali Milos nastrada. Ionako ga niko ne benda 2%.
-
zigson
#42 Re: Presuda u procesu BiH protiv Dodika i Lukica, i njene posljedice
A kako tacno ne drzi vodu, ako je crno na bijelo djelo. Ako nesto govoris reci do kraja ili sutitramvajtrojka wrote: ↑18/02/2025 12:14pa po informacijama koje sam ja imao bice oslobodjen optuzbi nece biti osudjen, ali moze doci do promjena to sam cuo sredinom procesa da slucaj toliko pravno ne drzi voduPrpa.ba wrote: ↑18/02/2025 11:55Kako mislis nece biti nista od presude?tramvajtrojka wrote: ↑18/02/2025 11:54 pa ja sam ti napisao da nece biti nista od presude vjeruj malo informacijama![]()
- mousstapha
#43 Re: Presuda u procesu BiH protiv Dodika i Lukica, i njene posljedice
Definitivno jako vazan proces i nekako imam osjecaj da se u javnosti jos uvijek ne potencira koliko je ovo vazan proces za drzavu. Ukoliko presuda bude optuzujuca, onda cemo svakako imati priliku vidjeti koliko daleko je spreman ici i koliku podrsku moze dobiti, a tu su kljucni opozicija u RS-u i Srbija.
Jako je zanimljiv geopoliticki momemant. Dolazak Trumpa, njegovi pregovori sa Putinom, izgubljenost Evrope u novom svijetu, protesti studenata u Srbiji, vucicevi kontra mitinzi.
Postoji li mogucnost da presuda bude samo zabrana obavljanja politickih funkcija, bez zatvora? U tom slucaju bi se sve odvijalo na politickoj ravni, bez odlaske Rame Isaka u Banja Luku da ga hapsi.
Jako je zanimljiv geopoliticki momemant. Dolazak Trumpa, njegovi pregovori sa Putinom, izgubljenost Evrope u novom svijetu, protesti studenata u Srbiji, vucicevi kontra mitinzi.
Postoji li mogucnost da presuda bude samo zabrana obavljanja politickih funkcija, bez zatvora? U tom slucaju bi se sve odvijalo na politickoj ravni, bez odlaske Rame Isaka u Banja Luku da ga hapsi.
-
statixx
#44 Re: Presuda u procesu BiH protiv Dodika i Lukica, i njene posljedice
Ne vidim kako se Lukic moze izvuci, onda ono dvoje prije njega, sto podnesose ostavke, ispadaju levati. 
-
statixx
#45 Re: Presuda u procesu BiH protiv Dodika i Lukica, i njene posljedice
Vec ih vidim kako napustaju dobro placene poslove i spasavaju Dodika.Takođe, svi predstavnici srpskog konstitutivnog naroda i Republike Srpske na nivou BiH, kao i svi zaposleni u institucijama BiH povućiće se iz zajedničkih institucija i prekinuti rad.
- Prpa.ba
#46 Re: Presuda u procesu BiH protiv Dodika i Lukica, i njene posljedice
To bi jos bio idealan potez. Nazalost, pametniji su od toga. Svi ce oni ostati na poslovima, i blokirati sve sto mogu, kako god mogu.
- Prpa.ba
#47 Re: Presuda u procesu BiH protiv Dodika i Lukica, i njene posljedice
Tuzilastvo ambiciozno.Tužitelj Nedim Ćosić je najavio da će Tužilaštvo BiH tražiti zatvorsku kaznu blizu maksimalne za krivično djelo za koje se terete, a što je do pet godina zatvora.
Također, i za Dodika i za Lukića bit će zatražena 10-godišnja zabrana obavljanja javnih odnosno političkih funkcija.
-
geoxx
#48 Re: Presuda u procesu BiH protiv Dodika i Lukica, i njene posljedice
Ne treba zaboraviti da je covjek izmislio nekakvu operaciju da izgura izricanje presude u vakat Trumpa. On je svjestan da je Schmidt ovo krivicno djelo nametnuo na gorivo Amerikanaca, dok je EU standardno bila rezervisana. Uzdao se da tih Amerikanaca, koji su de facto naceli ovaj proces, nece biti.
I evo nas sad. Gledajuci sta Trump prica i radi u svijetu, da li bi bilo koga iznenadilo da ti Amerikanci vise ne podrzavaju OHR, a samim tim i proces protiv Dodika. Da li OHR ima ikakvu, bar deklarativnu podrsku Amerike, a da ne pricamo o faktickoj podrsci koja je bila unazad 30 godina? Mene ne bi iznenadilo da nema.
I evo nas sad. Gledajuci sta Trump prica i radi u svijetu, da li bi bilo koga iznenadilo da ti Amerikanci vise ne podrzavaju OHR, a samim tim i proces protiv Dodika. Da li OHR ima ikakvu, bar deklarativnu podrsku Amerike, a da ne pricamo o faktickoj podrsci koja je bila unazad 30 godina? Mene ne bi iznenadilo da nema.
- Prpa.ba
#49 Re: Presuda u procesu BiH protiv Dodika i Lukica, i njene posljedice
Sto je mozda najludje u svemu, upitno je koliko je vlastima SAD-a ova situacija i u ovom trenutku uopste na radaru cak i uz srpsko lobiranje.
Mislim da na bilo kakvu formu podrske ne mozemo racunati, u najboljem slucaju nece ni znati dati instrukcije bilo kome, a u najgorem nas mozda budu gledali kao Gazu, punu radikal mazlemz koje treba deportovati radi mira.
Mislim da na bilo kakvu formu podrske ne mozemo racunati, u najboljem slucaju nece ni znati dati instrukcije bilo kome, a u najgorem nas mozda budu gledali kao Gazu, punu radikal mazlemz koje treba deportovati radi mira.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#50 Re: Presuda u procesu BiH protiv Dodika i Lukica, i njene posljedice
jbt ja sam sve vrijeme mislio da mu sude za nešto drugo
ma dobije do godinu nepravomoćno
otkupi kad bude pravomoćno
ma dobije do godinu nepravomoćno
otkupi kad bude pravomoćno