Bosanski jezik - sta je ispravno?

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Sanjarko

#26 Re: Bosanski jezik - sta je ispravno?

Post by Sanjarko »

Chloe wrote: 29/01/2025 09:23
plain vanilla wrote: 29/01/2025 09:01
Chloe wrote: 29/01/2025 08:30 Moja djeca da su u pitanju, apsolutno ne bih u tome vidjela problem, ispravno je jedno i drugo,
svakako će predavač koristiti izraz na koji je navikao.
nek' ih uče hljeb, svakako ću ih poslati u trovinu po KRUH,
uočit će razliku, tražiti objašnjenje, lijepo bih im objasnila kakve se govorne razlike pojavljuju
po regijama u BiH, em djeca imaju bogatiji riječnik, em s godinama bi mogli i prepoznavati
s kojeg područja BiH dolaze neki novi poznanici koji su "zemljaci" i prihvatati kao normalno,
a ne sa omalovažavanjem što je kod nas česta pojava ( primjer - tema).
Pa valjda bi ih predavacica trebala uciti da je oboje pravilno, a ne govoriti da je njena inacica jedina ispravna. Roditelji su dijete poslali u skolu da nauci sta je pravilno, a ne sta je u nekoj regiji vise koristeno. Ko je ta Jasmina da ona kaze da je hljeb nepravilno?
Ona je ta koja djecu treba nauciti da je i kruh i hljeb pravilno, a ne nametati neka svoja pravila. Ja bih je prijavila.
Zašto se odmah starta sa atakom na nastavnicu/predavačicu?

Odmah pretpostavka da djeca govore istinu, a nastavnica neka neobrazovana iili bezobrazna vještica? :-D

Da li bi možda prije ikakve prijave razgovarala i pitala da li je to istina, ili je možda nesporazum?

Sve češća pojava gdje roditelji napadaju prosvjetne radnike bez ikakvih provjera i razgovara,

na osnovu žalbi i suza djece.
Moj rahmetli tata otisao i razgovarao sa uciteljicom u 1 razredu osnovne skole. Nisam i danas imam problem s jezikom koji sam koliko toliko ispravio. Sa c, ch, dj, dz i slicnim stvarima. Disleksiju mozda imao i imam i dan danas ali u blazoj formi.

I sta je bilo, zena mi davala 2, 3 pa i 4 iz jezika nasega s ispravljanim tekstom gdje sam pogrijesio u ovih slova, a posto sam bio utucen prethodno i demotivisan s tim ocjenama losim ne samo iz naseg jezika nego iz drugih predmeta jer jedan vuce druge, pocelo se moje stanje i ocjene da se popravljaju tokom skole od 1-4 razreda pa nadalje, do 7 razreda, 8 vec bio kritican, tinejdzerske i pubertetske godine i doba me pucalo, uglavnom znaci osnovna skola.

Zavrsio te razrede vise sa vrlo dobrom ocjenom, a skolu sa prosjekom iznad 3,5 ili oko 3,5.

Posto nisu dali da upisem informatiku za koju sad kukaju kako nemaju kadrova, 1 razred te skole primali umjesto 2, silom morao da upisem elektrotehniku. Ona bi me mozda i zanimala i zavrsio bi je da mi u toj skoli nije jedan profesor dao 2 s tackom.

Ubio me u pojam i demotivisao itd, utukao me i sl. Ja se jedini u razredu javio da semu nacrtam na tabeli i nacrtao, ispricao sta nam je on govorio na casu i pogrijesio u semi samo jednu stvar nisam nacrtao, ne sjecam se tacno sta je bilo u pitanju, da li sklopka ili tranzistor, i on mi dao 2 s tackom.

Ostalo je historija. A uvijek i matematike i Engleskog jezika imao 5, ponekad 4 ali rijetko na sta su neki profesori ne znam da li su bili ljubomorni ali su govorili kako to da iz tih predmeta imam tako dobre ocjene a iz njihovih ne.

Krivo im bilo mozda. Sta znam.
eluna

#27 Re: Bosanski jezik - sta je ispravno?

Post by eluna »

nivla wrote: 28/01/2025 13:47 da je studirala bosanski jezik znala bi da je ispravno i pantalone i hlače, kao i hljeb pored kruha, ona pokušava nametnuti kao normu dijalekat karakterističan za selo iz kojeg je došla
tačno tako .....Ljuta krajina je u blizini Zagreba, i oni čak šta više govore tim narječjem ..... i to je specifikum "tog sela" mada to odumire sa jačanjem svijesti o bitnosti Bosanskog jezika.......od ostalih mjesta u Bosni tako se govori još jedino tamo gdje je većina Katoličkog življa koje nastoji da se Hrvatizira.
NediM17

#28 Re: Bosanski jezik - sta je ispravno?

Post by NediM17 »

"Cak stavise" je pleonazam, dakle nepismenost.
I nije "sta vise" nego stavise.
I nasla pisat' o jeziku. :mrgreen:
Da ne govorim o malim i velikim slovima.
eluna

#29 Re: Bosanski jezik - sta je ispravno?

Post by eluna »

sead1 wrote: 29/01/2025 06:56 Hahah
Kao sto rekoh iz Posavine sam (Brcko) a sjesam se da je i moja nena rahmetli za to govorila IBRICIC/IBRIK ali isto tako znala je reci KANA!
nemojte brkati arhaični Bosanski jezik, i Bosanski jezik ...... Turski DžezvE su naša džezvA ............ nemojte brkati narječja i/ili žargone .....ovdje u Hessenu sam se nekako i navikla da ujutro kad dolazim na posao ljudima kažem "može", ali da im kažem "moj" - za dobro jutro, nikako ne mogu da prebacim .....

prema zvaničnom Bosankom jeziku pravilno je i pantalone, ali pošto je i HR zvanični jezik u BiH, koristimo i i njihov naziv Hlače ......itd ...
eluna

#30 Re: Bosanski jezik - sta je ispravno?

Post by eluna »

plain vanilla wrote: 29/01/2025 08:02
Ludzak wrote: 29/01/2025 07:37 Oko čega se polemiše, je li kruh ili je hljeb. Ako je Krajiškinja onda će govoriti da je kruh ispravniji.
Nema ispravnijeg po pravopisu, ili je nesto pravilno ili nije.
Nametati vlastite preferencije kao pravilo je vrlo lose. Zar nije lijepo sto imamo sinonime, jezik nam bogatiji...
tako je ....pa čovjek fino obajsnio da mu smeta što mu djecu uči da je izraz "hljeb" neprvilan :-) :-)
sead1

#31 Re: Bosanski jezik - sta je ispravno?

Post by sead1 »

Da sada ne markiram prijasnje postove, i ako sam dobro shvatio "tipa -papak, lazljiva djeca, napadanje pros.radnika" itd itd.

Kao prvo odgajam i vaspitavam djecu da budu iskrena i postena pa onda sve drugo..
Drugo, kruh,hlace itd. itd. mi nesmetaju ALI mogla je reci kada je moje dijete na jednoj od slika (radni listovi) reklo HLJEBa ona ga ispravila i rekla da TO NIJE ISPRAVNO nego KRUH!-da, ali isto tako u nekim dijelovima BiH kaze se kruh!
I upravo radi toga je meni dijete kod kuce doslo zbunjeno i pitalo zasto HLJEB nije ispravno! Jer tu rijec upotrebljava od svog rodjenja.
Jeli razumijete poentu price?
Dozer

#32 Re: Bosanski jezik - sta je ispravno?

Post by Dozer »

sead1 wrote: 29/01/2025 13:30 Da sada ne markiram prijasnje postove, i ako sam dobro shvatio "tipa -papak, lazljiva djeca, napadanje pros.radnika" itd itd.

Kao prvo odgajam i vaspitavam djecu da budu iskrena i postena pa onda sve drugo..
Drugo, kruh,hlace itd. itd. mi nesmetaju ALI mogla je reci kada je moje dijete na jednoj od slika (radni listovi) reklo HLJEBa ona ga ispravila i rekla da TO NIJE ISPRAVNO nego KRUH!-da, ali isto tako u nekim dijelovima BiH kaze se kruh!
I upravo radi toga je meni dijete kod kuce doslo zbunjeno i pitalo zasto HLJEB nije ispravno! Jer tu rijec upotrebljava od svog rodjenja.
Jeli razumijete poentu price?
Naravno. I odgovoreno je vec - i hljeb i kruh je u BiH ispravno. Tu si ti trebao reagovati i otici uciteljici, ili kome vec, i pitati sta je problem, jer su sluzbeni jezici u BiH B-H-S, sto znaci da je sve ispravno.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#33 Re: Bosanski jezik - sta je ispravno?

Post by Truba »

polozaj slavenskih jezika prema britaniki

Image

ne mogu naci jos ljepse drvo nacrtano sa slavenskim jezicima
sinuhe

#34 Re: Bosanski jezik - sta je ispravno?

Post by sinuhe »

Jeste učiteljica pogriješila i morala je znati.
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#35 Re: Bosanski jezik - sta je ispravno?

Post by PreWiBa »

Truba wrote: 29/01/2025 13:58 polozaj slavenskih jezika prema britaniki

Image

ne mogu naci jos ljepse drvo nacrtano sa slavenskim jezicima
Meni je interesantno, jest nam vokabular često sličan, ali kada neki Poljak ili Čeh npr. priča meni je to kao sa neke druge planete. Možda je i do izloženosti, ne znam, ali meni je to dokaz da neki jezik ne čine samo riječi, dosta je i do intonacije, izgovora, akcenta...

Slavenski narodi su bili pod raznim uticajima drugih kultura i njihovih lingvističkih finesa.
U biti, kada bi uzeo neku knjigu sa slavenskim riječima, da Italijan ili Grk to čitaju, najbliži bi bili našim južnoslavenskim dijalektima, Nijemci zapadnoslavenskim...
Čak se po meni u našem pisanju isto vidi taj puno jači uticaj latinskog. Južnoslavenske jezike u pisanoj formi oblikuje to što je sve izrazito tvrdo, tj. kako se piše tako se i govori. Ruski je puno mekši, Poljski kao da je pisao neki Švabo, pa otuda one zajebancije za raznoraznim cz, sz i slično.
eluna

#36 Re: Bosanski jezik - sta je ispravno?

Post by eluna »

sehohari wrote: 29/01/2025 17:10
Meni je interesantno, jest nam vokabular često sličan, ali kada neki Poljak ili Čeh npr. priča meni je to kao sa neke druge planete. Možda je i do izloženosti, ne znam, ali meni je to dokaz da neki jezik ne čine samo riječi, dosta je i do intonacije, izgovora, akcenta...

Slavenski narodi su bili pod raznim uticajima drugih kultura i njihovih lingvističkih finesa.
U biti, kada bi uzeo neku knjigu sa slavenskim riječima, da Italijan ili Grk to čitaju, najbliži bi bili našim južnoslavenskim dijalektima, Nijemci zapadnoslavenskim...
Čak se po meni u našem pisanju isto vidi taj puno jači uticaj latinskog. Južnoslavenske jezike u pisanoj formi oblikuje to što je sve izrazito tvrdo, tj. kako se piše tako se i govori. Ruski je puno mekši, Poljski kao da je pisao neki Švabo, pa otuda one zajebancije za raznoraznim cz, sz i slično.
zavisi od oblasti, branše u kojoj ste .... ili da kažem teme na koju diskutujete ..... npr sa POljakinjom sam sjedila na kafi cijelih 2 sata, teme opšte, što bi se reklo ženske, upotrijebile smo translatora za par riječi samo ...... ovdje gdje radim - te 3, 4 osnovne rečenice koje nam trebaju sa klijentima iste su na haman pa svim slavenskim jezicima ....i poprilično dobro razumijem sve njih - Čehe, Poljake, Slovake, Bugari i Rumuni posebno, itd ...
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#37 Re: Bosanski jezik - sta je ispravno?

Post by plain vanilla »

eluna wrote: 30/01/2025 05:29
zavisi od oblasti, branše u kojoj ste .... ili da kažem teme na koju diskutujete ..... npr sa POljakinjom sam sjedila na kafi cijelih 2 sata, teme opšte, što bi se reklo ženske, upotrijebile smo translatora za par riječi samo ...... ovdje gdje radim - te 3, 4 osnovne rečenice koje nam trebaju sa klijentima iste su na haman pa svim slavenskim jezicima ....i poprilično dobro razumijem sve njih - Čehe, Poljake, Slovake, Bugari i Rumuni posebno, itd ...
samo sto rumunski nije slavenski jezik
eluna

#38 Re: Bosanski jezik - sta je ispravno?

Post by eluna »

plain vanilla wrote: 30/01/2025 07:34
eluna wrote: 30/01/2025 05:29
samo sto rumunski nije slavenski jezik
svejedno mi je - razumijemo se
Naslovnica

#39 Re: Bosanski jezik - sta je ispravno?

Post by Naslovnica »

Rumune ne možeš razumjeti, možeš ubosti svaku stotu riječ, pod uslovom da ne govoriš neki od romanskih jezika, talijanski, francuski i sl, ali i to nije garancija.
Nama iz Bosne lakše razumjeti talijana i naučiti talijanski (za 3 mjeseca) nego rumuna. :-)
Živio sam tamo skoro godinu dana.
plain vanilla

#40 Re: Bosanski jezik - sta je ispravno?

Post by plain vanilla »

eluna wrote: 30/01/2025 07:40

mozda si talentovana za jezike pa razumijes, ali rumunjski nema nikakvu slicnost s nasim jezikom

sto se mene tice, ne razumijem vala ni Slovence kamoli koga dalje :D
sinuhe

#41 Re: Bosanski jezik - sta je ispravno?

Post by sinuhe »

Mislim da bih lako savladao slavenske jezike. I šteta što nam nisu toliko poznati kroz pop-kullturu kao engleski.
broj dva

#42 Re: Bosanski jezik - sta je ispravno?

Post by broj dva »

Dozer wrote: 29/01/2025 09:16 Sta danas uopste znaci "pravilno" ili "ispravno"?

Po kojem rjecniku se uopste te stvari klasifikuju i ravnaju? Halilovicevom? Koliko ja znam, taj rjecnik nikad nije zvanicno usvojen, a da ne pricamo o tome da je covjek sam sebe ispravljao 3x. Dobro se sjecam koliko sam se "svadjao" s djecom kad su iz skole dolazili i govorili da su dobili 2 ili 3 iz neke pismene jer su pisali "lopta" umjesto "hlopta", ili "dao sam Dadi loptu" umjesto "dao sam Dadu loptu" (ime osobe je Dado, a nastavnik sandzo), itd.itd., a sve ovo zbog nakarada u tada nezvanicnom Halilovicevom rjecniku.

Na drugoj strani imamo govorni jezik koji je, logicno, vezan za kraj iz kojeg neko dolazi, i za svakoga je ispravno ono kako on/a govori.
Medjutim, pravopis i gramatika su jasni (bar su bili do famoznog SDA Halilovica), i tu nema toga odakle neko dolazi, pa se po tome moze i ravnati sta je ispravno u govoru, a sta ne.

S trece strane, tj. vec 10-ak godina, imamo i ciljano fabrikovanje izgovora rijeci, gdje se vjestacki od bosanskog pokusava napraviti razlicit jezik od hrvatskog i srpskog. Meni licno je to tragikomicno, i potpuno pogresno. Vec smo na X tema pricali o svemu ovome, ali hajde da se podsjetimo.

Npr. obratite paznju u medijima kako se izgovara/akcentira "pArlAment", "fEstIval", "zAbAva", "nApUstiti", "dOpUstiti", dok takvog akcentiranja istovremeno nema u "parlamentarno", "zabavljanje", "napustanje", "dopustenje/dopustanje", itd., jer ako bi se primjenjivalo ono nakaradno akcentiranje i u ovim rijecima, to bi zvucalo toliko rogobatno da se ne bi moglo slusati, i svi bi zvucali kao da zavijaju.

Onda imamo i totalno besmisleno otezanje samoglasnika u mnogim rijecima poput "prOOOblem", ali nije i "prOOOblematicno", itd.

Cesto vidim da ljudi ne znaju kako se pisu negacije, pa imamo "ne potrebno", "ne moguce" itd., a sve cesce se moze vidjeti i nepravilno koristenje priloga "s' i "sa",cak i u medijima, gdje ljudi ne znaju da ne mogu ici 2 suglasnika "s" jedan iza drugog, pa dobijemo "bio sam s Sanelom" ili "sjedio sam s sarajlijom", kao i drugu varijantu "sjedio sam sa Arminom" (moze i ovako, ali je ispravnije "s Arminom"), itd.
Jezik je živa stvar, živi razvija se umire, ali definitivno ne radi rječnika, pravopisa i ostalih pokušaja standardizacije, koja nije loša stvar ali nije ni ludačka košulja da ograniči slobodu i kreativnost jezika
eluna

#43 Re: Bosanski jezik - sta je ispravno?

Post by eluna »

plain vanilla wrote: 30/01/2025 08:08
eluna wrote: 30/01/2025 07:40

mozda si talentovana za jezike pa razumijes, ali rumunjski nema nikakvu slicnost s nasim jezikom

sto se mene tice, ne razumijem vala ni Slovence kamoli koga dalje :D
a to jeste
broj dva

#44 Re: Bosanski jezik - sta je ispravno?

Post by broj dva »

Naslovnica wrote: 29/01/2025 08:11
Ludzak wrote: 29/01/2025 07:37 Oko čega se polemiše, je li kruh ili je hljeb. Ako je Krajiškinja onda će govoriti da je kruh ispravniji.
Nametati vlastite preferencije kao pravilo je vrlo lose. Zar nije lijepo sto imamo sinonime, jezik nam bogatiji...
Pravilno je i kruh i hljeb, i hlače i pantalone.
Ja govorim panja i tole.
8-)
A štruca, jede li ko to ?
Naslovnica

#45 Re: Bosanski jezik - sta je ispravno?

Post by Naslovnica »

broj dva wrote: 30/01/2025 08:20
Naslovnica wrote: 29/01/2025 08:11

Pravilno je i kruh i hljeb, i hlače i pantalone.
Ja govorim panja i tole.
8-)
To kada sam na gradilištu :thumbup: :lol:
plain vanilla

#46 Re: Bosanski jezik - sta je ispravno?

Post by plain vanilla »

broj dva wrote: 30/01/2025 08:20
samo nimet :D
muha_sa

#47 Re: Bosanski jezik - sta je ispravno?

Post by muha_sa »

Najispravnije je panja :D
Dozer

#48 Re: Bosanski jezik - sta je ispravno?

Post by Dozer »

broj dva wrote: 30/01/2025 08:19
Dozer wrote: 29/01/2025 09:16 Sta danas uopste znaci "pravilno" ili "ispravno"?

Po kojem rjecniku se uopste te stvari klasifikuju i ravnaju? Halilovicevom? Koliko ja znam, taj rjecnik nikad nije zvanicno usvojen, a da ne pricamo o tome da je covjek sam sebe ispravljao 3x. Dobro se sjecam koliko sam se "svadjao" s djecom kad su iz skole dolazili i govorili da su dobili 2 ili 3 iz neke pismene jer su pisali "lopta" umjesto "hlopta", ili "dao sam Dadi loptu" umjesto "dao sam Dadu loptu" (ime osobe je Dado, a nastavnik sandzo), itd.itd., a sve ovo zbog nakarada u tada nezvanicnom Halilovicevom rjecniku.

Na drugoj strani imamo govorni jezik koji je, logicno, vezan za kraj iz kojeg neko dolazi, i za svakoga je ispravno ono kako on/a govori.
Medjutim, pravopis i gramatika su jasni (bar su bili do famoznog SDA Halilovica), i tu nema toga odakle neko dolazi, pa se po tome moze i ravnati sta je ispravno u govoru, a sta ne.

S trece strane, tj. vec 10-ak godina, imamo i ciljano fabrikovanje izgovora rijeci, gdje se vjestacki od bosanskog pokusava napraviti razlicit jezik od hrvatskog i srpskog. Meni licno je to tragikomicno, i potpuno pogresno. Vec smo na X tema pricali o svemu ovome, ali hajde da se podsjetimo.

Npr. obratite paznju u medijima kako se izgovara/akcentira "pArlAment", "fEstIval", "zAbAva", "nApUstiti", "dOpUstiti", dok takvog akcentiranja istovremeno nema u "parlamentarno", "zabavljanje", "napustanje", "dopustenje/dopustanje", itd., jer ako bi se primjenjivalo ono nakaradno akcentiranje i u ovim rijecima, to bi zvucalo toliko rogobatno da se ne bi moglo slusati, i svi bi zvucali kao da zavijaju.

Onda imamo i totalno besmisleno otezanje samoglasnika u mnogim rijecima poput "prOOOblem", ali nije i "prOOOblematicno", itd.

Cesto vidim da ljudi ne znaju kako se pisu negacije, pa imamo "ne potrebno", "ne moguce" itd., a sve cesce se moze vidjeti i nepravilno koristenje priloga "s' i "sa",cak i u medijima, gdje ljudi ne znaju da ne mogu ici 2 suglasnika "s" jedan iza drugog, pa dobijemo "bio sam s Sanelom" ili "sjedio sam s sarajlijom", kao i drugu varijantu "sjedio sam sa Arminom" (moze i ovako, ali je ispravnije "s Arminom"), itd.
Jezik je živa stvar, živi razvija se umire, ali definitivno ne radi rječnika, pravopisa i ostalih pokušaja standardizacije, koja nije loša stvar ali nije ni ludačka košulja da ograniči slobodu i kreativnost jezika
Tacno. Ali su rjecnik i pravopis, ipak, nesto sto je potrebno svakom jeziku i drustvu, jer bez toga bi svako pricao kako hoce i vrlo brzo se niko medjusobno ne bi razumjeo zbog milijarde lokalizovanih rijeci i zraza.
Dozer

#49 Re: Bosanski jezik - sta je ispravno?

Post by Dozer »

Naslovnica wrote: 30/01/2025 08:03 Rumune ne možeš razumjeti, možeš ubosti svaku stotu riječ, pod uslovom da ne govoriš neki od romanskih jezika, talijanski, francuski i sl, ali i to nije garancija.
Nama iz Bosne lakše razumjeti talijana i naučiti talijanski (za 3 mjeseca) nego rumuna. :-)
Živio sam tamo skoro godinu dana.
Nema ga k'o madjarski.... Taj jezik nema nista slicno s bilo kojim drugim jezikom, totalno zasebno, i nerazumljivo. Bugare, Rumune, Poljake, Cehe, Slovake, Makedonce, Ruse i Ukrajince mogu donekle razumjeti i pohvatati sta govore, ali Madjari su odron, a u sredini izmedju svih ostalih. Nikako mi nije jasno kako se taj jezik uglavio medju ove ostale....
Povrh svega, ni engleski im ne ide. Udjes u Budimpesti u McDonalds i narucujes rukama sa slika jer niko ne prica engleski :lol:
eluna

#50 Re: Bosanski jezik - sta je ispravno?

Post by eluna »

Dozer wrote: 30/01/2025 09:02 Tacno. Ali su rjecnik i pravopis, ipak, nesto sto je potrebno svakom jeziku i drustvu, jer bez toga bi svako pricao kako hoce i vrlo brzo se niko medjusobno ne bi razumjeo zbog milijarde lokalizovanih rijeci i zraza.
ne razumiju se ni ovako ......poodavno je gospođa u nekoj ćenskoj grupi stavila slično pitanje jer nije znala šta da radi, samo što je njenoj djevojčici sarajevska "učiteljica" naredila da malenu pošalje logopedu kako bi joj "ispravio riječi haman, hastal, pendžer, itd" .....da rezimiramo - učiteljica niti zna šta je posao logopeda, niti zna šta su Turcizmi, niti zna šta je arhaični jezik, zna samo da postoji logoped koji se bavi "jezikom" :mrgreen:
Post Reply