Moj rahmetli tata otisao i razgovarao sa uciteljicom u 1 razredu osnovne skole. Nisam i danas imam problem s jezikom koji sam koliko toliko ispravio. Sa c, ch, dj, dz i slicnim stvarima. Disleksiju mozda imao i imam i dan danas ali u blazoj formi.Chloe wrote: ↑29/01/2025 09:23Zašto se odmah starta sa atakom na nastavnicu/predavačicu?plain vanilla wrote: ↑29/01/2025 09:01Pa valjda bi ih predavacica trebala uciti da je oboje pravilno, a ne govoriti da je njena inacica jedina ispravna. Roditelji su dijete poslali u skolu da nauci sta je pravilno, a ne sta je u nekoj regiji vise koristeno. Ko je ta Jasmina da ona kaze da je hljeb nepravilno?Chloe wrote: ↑29/01/2025 08:30 Moja djeca da su u pitanju, apsolutno ne bih u tome vidjela problem, ispravno je jedno i drugo,
svakako će predavač koristiti izraz na koji je navikao.
nek' ih uče hljeb, svakako ću ih poslati u trovinu po KRUH,
uočit će razliku, tražiti objašnjenje, lijepo bih im objasnila kakve se govorne razlike pojavljuju
po regijama u BiH, em djeca imaju bogatiji riječnik, em s godinama bi mogli i prepoznavati
s kojeg područja BiH dolaze neki novi poznanici koji su "zemljaci" i prihvatati kao normalno,
a ne sa omalovažavanjem što je kod nas česta pojava ( primjer - tema).
Ona je ta koja djecu treba nauciti da je i kruh i hljeb pravilno, a ne nametati neka svoja pravila. Ja bih je prijavila.
Odmah pretpostavka da djeca govore istinu, a nastavnica neka neobrazovana iili bezobrazna vještica?![]()
Da li bi možda prije ikakve prijave razgovarala i pitala da li je to istina, ili je možda nesporazum?
Sve češća pojava gdje roditelji napadaju prosvjetne radnike bez ikakvih provjera i razgovara,
na osnovu žalbi i suza djece.
I sta je bilo, zena mi davala 2, 3 pa i 4 iz jezika nasega s ispravljanim tekstom gdje sam pogrijesio u ovih slova, a posto sam bio utucen prethodno i demotivisan s tim ocjenama losim ne samo iz naseg jezika nego iz drugih predmeta jer jedan vuce druge, pocelo se moje stanje i ocjene da se popravljaju tokom skole od 1-4 razreda pa nadalje, do 7 razreda, 8 vec bio kritican, tinejdzerske i pubertetske godine i doba me pucalo, uglavnom znaci osnovna skola.
Zavrsio te razrede vise sa vrlo dobrom ocjenom, a skolu sa prosjekom iznad 3,5 ili oko 3,5.
Posto nisu dali da upisem informatiku za koju sad kukaju kako nemaju kadrova, 1 razred te skole primali umjesto 2, silom morao da upisem elektrotehniku. Ona bi me mozda i zanimala i zavrsio bi je da mi u toj skoli nije jedan profesor dao 2 s tackom.
Ubio me u pojam i demotivisao itd, utukao me i sl. Ja se jedini u razredu javio da semu nacrtam na tabeli i nacrtao, ispricao sta nam je on govorio na casu i pogrijesio u semi samo jednu stvar nisam nacrtao, ne sjecam se tacno sta je bilo u pitanju, da li sklopka ili tranzistor, i on mi dao 2 s tackom.
Ostalo je historija. A uvijek i matematike i Engleskog jezika imao 5, ponekad 4 ali rijetko na sta su neki profesori ne znam da li su bili ljubomorni ali su govorili kako to da iz tih predmeta imam tako dobre ocjene a iz njihovih ne.
Krivo im bilo mozda. Sta znam.