Kako natjerati suvlasnike da prodaju ili kupe udio u nekretnini.

Pravna pitanja, dileme, problemi... Razmijenite svoja iskustva.

Moderator: _BataZiv_0809

gidra

#26 Re: Kako natjerati suvlasnike da prodaju ili kupe udio u nekretnini.

Post by gidra »

Seyfo wrote: 15/01/2025 13:39 A šta ako imam suvlasnika koji ne želi ni u kom slučaju da proda jer misli koristiti i zaboli ga što nije vlasnik 1/1, a ja hoću da prodam jer me ta nekretnina ne zanima? Da li u tom slučaju sudska dioba pije vode? Ja znači kao suvlasnik 50% od ukupno dva suvlasnika zatražim sudsku diobu a on je ne želi a ne želi ni kupiti moj dio jer je švorc?
napisano ti je sve...
nađeš advokata da pokrene sudsko razvrgnuće suvlasništva tj. civilnu diobu i dalje ide samo.
Nema da ne može, sve može. Ako ti taj suvlasnik ne kupi, sud će prodati za vas (ne samo tvoj dio, negko komplet objekat), naplatiti troškove i isplatiti ti dio koji te sljeduje i drugom suvlasniku isto.
To je najgora varijanta po sviju, zato se najbolje dogovoriti i izbjeći vrijeme i novac koji ćeš dati sudu i advokatima.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#27 Re: Kako natjerati suvlasnike da prodaju ili kupe udio u nekretnini.

Post by Truba »

ovaj moja advokat doduše u srbiji je jeftin
ali cijenu povećava broj sudionika nas je 5 i borimo se protiv pokojnog strica i cijena raste na vrtoglavih po 300 evra za mrdanje prstom (žalba tužba ovo ono)
dok sam bio sam bilo je 100 eura
kad pobijediš sam...pobijediš za sve
kad igrate zajedno...skuplje

zato je bolje da jedan pokrene

ne znam kako je u bih moj advokat se samo bavio predtužbama (bicikl, ugovor o djelu, otkazi i tome slično) a za hidrogradnju radi probono
Ateista

#28 Re: Kako natjerati suvlasnike da prodaju ili kupe udio u nekretnini.

Post by Ateista »

Zna li neko kako ide kada jedan ili vise suvlasnika nekretnine zivi u inostranstvu, nema se nikakav kontakt sa tom osobom/osobama, cak sta vise ako nisu sigurni ni da li je ta osoba jos ziva? Postoji li nacin da se pokrene postupak na sudu i da onda sud pokusa naci tu osobu, sta ako ne moze da je nadje?
Truba

#29 Re: Kako natjerati suvlasnike da prodaju ili kupe udio u nekretnini.

Post by Truba »

hm...daju oglas u novinama ili na ploči?
Haris.ba

#30 Re: Kako natjerati suvlasnike da prodaju ili kupe udio u nekretnini.

Post by Haris.ba »

Ateista wrote: 15/01/2025 14:02 Zna li neko kako ide kada jedan ili vise suvlasnika nekretnine zivi u inostranstvu, nema se nikakav kontakt sa tom osobom/osobama, cak sta vise ako nisu sigurni ni da li je ta osoba jos ziva? Postoji li nacin da se pokrene postupak na sudu i da onda sud pokusa naci tu osobu, sta ako ne moze da je nadje?
Dodjeli se toj osobi advokat po sluzbenoj duznosti i objavi se javno oglas o prodaji.
Sve moze.
Truba

#31 Re: Kako natjerati suvlasnike da prodaju ili kupe udio u nekretnini.

Post by Truba »

u srbiji je nedolazak = prihvataš se svog dijela
ili se slažeš s odlukom suda
gidra

#32 Re: Kako natjerati suvlasnike da prodaju ili kupe udio u nekretnini.

Post by gidra »

Truba wrote: 15/01/2025 13:42 meni je moj advokat rekao da se sudskim putem može natjerati da dobiješ svoje pare
osobno imam 3/86 kuće u leskovcu :mrgreen: 1/5 u surdulici i 1/ 12 u aleksincu :D

sve zajedno vrijedi ko kokošinjac u podacama
Može, na ličnom primjeru, zato i poznajem ovu tematiku.
Mi porodično bili suvlasnici 11/12 na nekim finim placevima u Kantonu Sa. kroz naslijeđe, ima tu duluma i duluma, ni na kraj pameti mi nije padalo da to riješimo 1/1.
Kad jedan dan poziv sa suda za ovu civilnu diobu, nisam ni znao do tada šta je, ovaj što je 1/12 suvlasnik pokrenuo istu.
Pošto imam ove raje u advokaturi, objasniše to oni meni uz pivu šta to znači i kažu, slušaj možemo se mi ganjati obzirom da je zemlja i da se fizički može podijeliti, pa ćeš onda imati i žalbi sigurno kako su tom fizičkom diobom i izdvajanjem njihovog 1/12 dijela oštećeni i da im je dio izgubio na vrijednosti itd itd.
Najbolje ti je, uzmi telefon, nazovi, ponudi cifru i kupi, najeftnije ćeš proći, pa makar dao i malo više novca.
I tako bi, "natjeraše" me da kupim ono što mi u tim trenucima nije trebalo.
Kupio uz dogovor, poslije platio porez i uknjižio 1/1, sad je inflacija (u prethodnih par godina), odradila svoje i to sada vrijedi puno više, sreća u nesreći :D
Sad da riješavam još skuplje bi me izašlo.
Truba

#33 Re: Kako natjerati suvlasnike da prodaju ili kupe udio u nekretnini.

Post by Truba »

ljudi su lijeni umre baba ne obave ostavinsku umre deda isto... umre roditelj isto...

lijeni ljudi
to su oni sto izgube zdravstveno jer se ne jave nakon mjesec od otkaza
Ateista

#34 Re: Kako natjerati suvlasnike da prodaju ili kupe udio u nekretnini.

Post by Ateista »

Truba wrote: 15/01/2025 14:03 hm...daju oglas u novinama ili na ploči?
Cak i ako je druga osoba u inostranstvu? Ako ne cita nase novine, ko kaze da ce vidjeti?
nivla

#35 Re: Kako natjerati suvlasnike da prodaju ili kupe udio u nekretnini.

Post by nivla »

Ateista wrote: 15/01/2025 14:13
Cak i ako je druga osoba u inostranstvu? Ako ne cita nase novine, ko kaze da ce vidjeti?
taki je zakon, na oglasnoj u opstini stave obavijest, prodje rok zalbe, pred zakonom sve cisto
Ateista

#36 Re: Kako natjerati suvlasnike da prodaju ili kupe udio u nekretnini.

Post by Ateista »

Haris.ba wrote: 15/01/2025 14:04
Ateista wrote: 15/01/2025 14:02 Zna li neko kako ide kada jedan ili vise suvlasnika nekretnine zivi u inostranstvu, nema se nikakav kontakt sa tom osobom/osobama, cak sta vise ako nisu sigurni ni da li je ta osoba jos ziva? Postoji li nacin da se pokrene postupak na sudu i da onda sud pokusa naci tu osobu, sta ako ne moze da je nadje?
Dodjeli se toj osobi advokat po sluzbenoj duznosti i objavi se javno oglas o prodaji.
Sve moze.
Kome se dodijeli advokat?
Sta ako se osoba koja se na javlja ne javi ni na kakav oglas i ako mozda nije ni ziva? Mogu li ostali vlasnici dobiti taj dio ako se ta osoba ne javlja?

Znam za takav slucaj, gdje osoba koja je odlucila da se nikom ne javlja i zivi preko bare ima dio vlasnistva, pa ovi ovdje ne znaju kako da rijese oko naslijedstva. Ako ta osoba umre ili ako ne vec umrla, vjerovatno nece ni saznati za to.
Ateista

#37 Re: Kako natjerati suvlasnike da prodaju ili kupe udio u nekretnini.

Post by Ateista »

nivla wrote: 15/01/2025 14:16
taki je zakon, na oglasnoj u opstini stave obavijest, prodje rok zalbe, pred zakonom sve cisto
:thumbup: Hvala na informaciji.
Truba

#38 Re: Kako natjerati suvlasnike da prodaju ili kupe udio u nekretnini.

Post by Truba »

Boli njih djon
Takav je zakon
Znas koliko bi bilo malverzacija da nije
nivla

#39 Re: Kako natjerati suvlasnike da prodaju ili kupe udio u nekretnini.

Post by nivla »

Ateista wrote: 15/01/2025 14:17

kad je stari rahmetli legalizovao kucu, bilo 69 vlasnika na jednom dijelu parcele oko 1-2 m2, on uplatio neku sitnu odstetu tad oko 100ak km, objavljeno bilo na oglasnoj tabli u opstini, niko se nije javio niti zalio u roku od 30 dana i to je onda preslo u njegovo vlasnistvo
Truba

#40 Re: Kako natjerati suvlasnike da prodaju ili kupe udio u nekretnini.

Post by Truba »

nama je stric pokrao sve u srbiji nesto prije bombarodavanja
sudu je trebalo ravno 20 godina da preko neke medjudrzavne suradnje zatraži naše mišljenje o tome (sva sreća nisu mijenjane adrese)
kad smo rekli ne slazemo se s ugovorom o poklonu, deda je bio star, nije znao za sebe iako je bio pismen postpisao se s X ( :lol: mos misliti ugovora o poklonu s x) plašio se sina koji je imao pištolj...svašta nešto
onda smo cekali godinu dana i dobili smo dopis imate mjesec dana da pokrenete tuzbu inace ugovor o poklonu nakon 30+ 14 dana postaje 100% neuništiv

iskreno ja sam bio i prekrižio imovinu tu tamo bašme sud iznenadio...
medjuim ima neka caka ljudi su od njega kupovali zemlju čak iako piše napomena u katastru nije sprovedena ostavinska
sad i njih treba ganjati...mislim daje to ono kad kupiš stan od lika a za 5 godina se pojavi još jedan nasljednik :lol:

u medjuvremenu umre stric a posto nije imao djece dobio sam po petinu od polovice njegovih udjela u tim kucama...i gradeivinsmi zonama sto je imao s kompanjonima
ma cirkus
Last edited by Truba on 15/01/2025 14:29, edited 1 time in total.
Ateista

#41 Re: Kako natjerati suvlasnike da prodaju ili kupe udio u nekretnini.

Post by Ateista »

Truba wrote: 15/01/2025 14:21
Boli njih djon
Takav je zakon
Znas koliko bi bilo malverzacija da nije
nivla wrote: 15/01/2025 14:23
Ateista wrote: 15/01/2025 14:17

kad je stari rahmetli legalizovao kucu, bilo 69 vlasnika na jednom dijelu parcele oko 1-2 m2, on uplatio neku sitnu odstetu tad oko 100ak km, objavljeno bilo na oglasnoj tabli u opstini, niko se nije javio niti zalio u roku od 30 dana i to je onda preslo u njegovo vlasnistvo
:thumbup:
Hvala na informacijama, nisam to znao.
Moram im prenijeti, da znaju da mogu tako ako bas zatreba.
dječak sa šibicama

#42 Re: Kako natjerati suvlasnike da prodaju ili kupe udio u nekretnini.

Post by dječak sa šibicama »

Hipotetski, imovina se dijeli na 6 ljudi, troje zeli da se proda, troje ne zeli i ne zele dati pare ovoj prvoj trojici, kako se to presudi?
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#43 Re: Kako natjerati suvlasnike da prodaju ili kupe udio u nekretnini.

Post by _BataZiv_0809 »

Truba wrote: 15/01/2025 13:54 ovaj moja advokat doduše u srbiji je jeftin
ali cijenu povećava broj sudionika nas je 5 i borimo se protiv pokojnog strica i cijena raste na vrtoglavih po 300 evra za mrdanje prstom (žalba tužba ovo ono)

ne znam kako je u bih moj advokat se samo bavio predtužbama (bicikl, ugovor o djelu, otkazi i tome slično) a za hidrogradnju radi probono
:lol:
NediM17

#44 Re: Kako natjerati suvlasnike da prodaju ili kupe udio u nekretnini.

Post by NediM17 »

Pa kad truba predje u katolike? :mrgreen:
Truba

#45 Re: Kako natjerati suvlasnike da prodaju ili kupe udio u nekretnini.

Post by Truba »

srbin katolicke vere
Truba

#46 Re: Kako natjerati suvlasnike da prodaju ili kupe udio u nekretnini.

Post by Truba »

_BataZiv_0809 wrote: 15/01/2025 14:29
Truba wrote: 15/01/2025 13:54 ovaj moja advokat doduše u srbiji je jeftin

:lol:
teško je to objasniti traje evo 26 godina
ali sud je poništio ugovor o poklonu i vratio imovinu ne na djeda nego njegove nasljednike koji su svi redom mrtvi
nije uvažio dopise sa smrtovnicama i ostavinskim raspravama
tako da duh ludog strica i dalje lebdi familijom

to je onaj što je reko mom tati ti si bre kapitalista prodaj vikendicu i daj meni pare (mrtav ozbiljan)
hodo s pištoljom jugoslavijom :D
gidra

#47 Re: Kako natjerati suvlasnike da prodaju ili kupe udio u nekretnini.

Post by gidra »

Truba wrote: 15/01/2025 14:27 nama je stric pokrao sve u srbiji nesto prije bombarodavanja
sudu je trebalo ravno 20 godina da preko neke medjudrzavne suradnje zatraži naše mišljenje o tome (sva sreća nisu mijenjane adrese)
kad smo rekli ne slazemo se s ugovorom o poklonu, deda je bio star, nije znao za sebe iako je bio pismen postpisao se s X ( :lol: mos misliti ugovora o poklonu s x) plašio se sina koji je imao pištolj...svašta nešto
onda smo cekali godinu dana i dobili smo dopis imate mjesec dana da pokrenete tuzbu inace ugovor o poklonu nakon 30+ 14 dana postaje 100% neuništiv

iskreno ja sam bio i prekrižio imovinu tu tamo bašme sud iznenadio...
medjuim ima neka caka ljudi su od njega kupovali zemlju čak iako piše napomena u katastru nije sprovedena ostavinska
sad i njih treba ganjati...mislim daje to ono kad kupiš stan od lika a za 5 godina se pojavi još jedan nasljednik :lol:

u medjuvremenu umre stric a posto nije imao djece dobio sam po petinu od polovice njegovih udjela u tim kucama...i gradeivinsmi zonama sto je imao s kompanjonima
ma cirkus
sve se nema, a građevinske zone po Srbiji se imaju, kapitalista :D
Truba

#48 Re: Kako natjerati suvlasnike da prodaju ili kupe udio u nekretnini.

Post by Truba »

realno za naše uvjete to ništa ne vrijedi
al biće drago ako se nekad dobije 500evrića za nešto
dr_Evil

#49 Re: Kako natjerati suvlasnike da prodaju ili kupe udio u nekretnini.

Post by dr_Evil »

gidra wrote: 15/01/2025 14:34
sve se nema, a građevinske zone po Srbiji se imaju, kapitalista :D
Trubac je vrhunski brat komunist :D nije do njega nego do sistema :D
Gray

#50 Re: Kako natjerati suvlasnike da prodaju ili kupe udio u nekretnini.

Post by Gray »

dječak sa šibicama wrote: 15/01/2025 14:28 Hipotetski, imovina se dijeli na 6 ljudi, troje zeli da se proda, troje ne zeli i ne zele dati pare ovoj prvoj trojici, kako se to presudi?
pa piše iznad, sud proda i podijeli pare svoj šestorici
Post Reply