trocadero wrote: ↑03/01/2025 23:36
sehohari wrote: ↑03/01/2025 19:34
Da
I par puta nam je nešto trebalo za auto
Bulvalno sve im mora dovući kurir iz Gruda, Sarajeva
Cijelo područje, 100 ili nešto kilometara, nema pošten auto-otpad
Naravno da ti ne treba nešto za auto svaki dan, ali to je indikator razvoja, koliko biznisa i tkd.
Ja sam ljetos dio za auto našao odmah.Samo sam imao drugi problem .Nije imao ko da mi ga zamjeni.Svi zauzeti iako ih ima podosta. Nisam mogao doći na red od Hrvata. Jbt pa pola Dubrovnika kod njih popravlja auta, servise, mijenja gume....Dosta veliku lovu na tom obrću, baš su ga dobro razvili ...taj biznis.
Ja pričam o svom iskustvu. Spojnici za naš auto je mogao doći tek sutra. Komšija je morao zamijeniti dosta dijelova na svom Golfu, većinu stvari je tek mogao dobiti iz zapadne Hercegovine, Tešnja...
Naravno, i sami dijelovi su onda skuplji, jer ako moraš sve dovući sa strane, to ide u cijenu. Nisu samo majstori skuplji (i bezobrazniji), jer im se može.
Da, dosta radnji zna biti puno zbog Dubrovčana. Dosta Trebinjaca isto dole radi, od konobara i čistačica do doktora specijalista.
Ali ne možeš svu svoju ekonomiju svesti na parazitiranje.
Istina jeste da dole slabo ima biznisa kao takvih, jakih firmi, ili firmi uopće. Što je veoma čudno, jer realno gledano imaju kakvu-takvu osnovicu (hidroelektrane, pa i donekle ovaj sad novopridošli turizam) da naprave nešto. Tek kada odeš negdje drugo osjetiš to.
Ne znam, govorim metaforično, ali ja, kada se vraćaš iz i. Hercegovine pa uđeš u onu poslovnu zonu u Bišće polje na magistrali, osjećaš se kao da si u nekom drugom svijetu. Biznisi, ljudi nešto kupuju, vrti se sve.
Ali, to je normalno. Jednostavno, nema puno ljudi, daleko od svega. Kada se spomene Trebinje, zaboravlja se reći da je to mjesto sa jedva više stanovnika od Hadžića. Na cijelom potezu od Tjentišta pa do Ivanice, to je nekih 120 kilometara, živi ljudi koliko i na Ilidži. Kome da otvoriš nešto tu?
A kao što rekoh, daleko od svega. Naravno, tu je Dubrovnik, ali i on nema ništa sem turizma, nije to sada baš nešto što će ti unaprijediti položaj, jer za fakultet, neke sofisticiranije poslove, opet moraš ići negdje drugo.