Srbija, Srbi i srpski nacionalizam: kako, zašto i dokle...
-
dječak sa šibicama
#26 Re: Srbija, Srbi i srpski nacionalizam: kako, zašto i dokle...
Kad vec spominjes druge pravoslavne crkve, postoji velika razlika izmedju SPC i drugih, krucijalna razlika zbog koje mnogi SPC niti ne svrstavaju u pravoslavlje kao takvo.
SPC je militantna militaristicka organizacija koja se temelji na svetosavlju, pravoslavlje je sekundarno, manje bitno, folklorno. SPC po mnogo cemu lici na islamske politicko-religijske pokrete gdje je vjerski lider ujedno i politicki, Iran je takav naprimjer a postoje i nedrzavni pokreti koje se voli nazivati teroristima.
Problem sa takvim organizacijama je sto mijesanje politike i religije nikada ne rezultira nekim dobrim rezultatom, ili se sve svodi na radikalizam ili na banalnu svrhu samom sebi kakav je Vatikan naprimjer. Vatikan danas, a nekad u proslosti i Vatikan je bio slican SPCu, cak su i vojnicke pohode organizovali. Danas se militarizam u KC ogranicava na pojedine svecenike koji posvecuju oruzje, fundamentalno KC to ne bi smjela jer slijedi ideju pacifizma ali pojedinci pa i cijele grupe ignorisu temelje svoje religije.
SPC truje srpski narod vijekovima, vec opjevano guslarstvo i deseterac od malog Milorada vec u pelenama pravi radikala koji masta o istrazi poturica i obracunu sa svima. A neprijatelj SPCa je svako, belosvetske urote, ustase, muslimani, pa na kraju krajeva i drugi pravoslavci. Samim stim sto ne zele biti pod kapom SPC, oni su neprijatelji.
Uz sve to SPC je mracna, kad god sam bio u SPC crkvi, nisam se osjecao ugodno. Mracno, tmurno, bradurine u crnoj konfekciji, morbidni zvuci, potpuna razlika u odnosu na neku misu KC ili sarenilo dzamije, govorim vizualno.
Deklarrativno svaka religija je mirotvorna, na rijecima, vecina njih u praksi nije to. SPC je u praksi radikalno nemirotvorna. Temelj velikosrpstva je u SPC, svetosavlju, iako srpski istoricari vole reci da je ono staro tek stotinjak godina mislim da je ideja dosta duza a vremenom postaje sve radikalnije jer se radjaju novi mitovi, nove frustracije od novih poraza.
Mozda je svetosavlje preuzelo SPC kao svoj stozer tek u 20 vijeku ali ideja velikosrpstva traje dosta duze.
Mislim da oni nisu usamljeni u velikodrzavnickim idejama, takve postoje u svakom narodu, problem kod Srba je to sto je kako rekog crkva fundament projekta i prakticno glavni stab, i sto je ideja kroz crkvu i religiju rasprostranjena presiroko medju narodom. Kad imas toliki % radikala, to nikada nije dobro.
Velikosrpstvo nikada nije ni porazeno, samo je izgubilo par ratova, ideja i dalje postoji.
SPC je militantna militaristicka organizacija koja se temelji na svetosavlju, pravoslavlje je sekundarno, manje bitno, folklorno. SPC po mnogo cemu lici na islamske politicko-religijske pokrete gdje je vjerski lider ujedno i politicki, Iran je takav naprimjer a postoje i nedrzavni pokreti koje se voli nazivati teroristima.
Problem sa takvim organizacijama je sto mijesanje politike i religije nikada ne rezultira nekim dobrim rezultatom, ili se sve svodi na radikalizam ili na banalnu svrhu samom sebi kakav je Vatikan naprimjer. Vatikan danas, a nekad u proslosti i Vatikan je bio slican SPCu, cak su i vojnicke pohode organizovali. Danas se militarizam u KC ogranicava na pojedine svecenike koji posvecuju oruzje, fundamentalno KC to ne bi smjela jer slijedi ideju pacifizma ali pojedinci pa i cijele grupe ignorisu temelje svoje religije.
SPC truje srpski narod vijekovima, vec opjevano guslarstvo i deseterac od malog Milorada vec u pelenama pravi radikala koji masta o istrazi poturica i obracunu sa svima. A neprijatelj SPCa je svako, belosvetske urote, ustase, muslimani, pa na kraju krajeva i drugi pravoslavci. Samim stim sto ne zele biti pod kapom SPC, oni su neprijatelji.
Uz sve to SPC je mracna, kad god sam bio u SPC crkvi, nisam se osjecao ugodno. Mracno, tmurno, bradurine u crnoj konfekciji, morbidni zvuci, potpuna razlika u odnosu na neku misu KC ili sarenilo dzamije, govorim vizualno.
Deklarrativno svaka religija je mirotvorna, na rijecima, vecina njih u praksi nije to. SPC je u praksi radikalno nemirotvorna. Temelj velikosrpstva je u SPC, svetosavlju, iako srpski istoricari vole reci da je ono staro tek stotinjak godina mislim da je ideja dosta duza a vremenom postaje sve radikalnije jer se radjaju novi mitovi, nove frustracije od novih poraza.
Mozda je svetosavlje preuzelo SPC kao svoj stozer tek u 20 vijeku ali ideja velikosrpstva traje dosta duze.
Mislim da oni nisu usamljeni u velikodrzavnickim idejama, takve postoje u svakom narodu, problem kod Srba je to sto je kako rekog crkva fundament projekta i prakticno glavni stab, i sto je ideja kroz crkvu i religiju rasprostranjena presiroko medju narodom. Kad imas toliki % radikala, to nikada nije dobro.
Velikosrpstvo nikada nije ni porazeno, samo je izgubilo par ratova, ideja i dalje postoji.
-
Kuvet
#27 Re: Srbija, Srbi i srpski nacionalizam: kako, zašto i dokle...
“Svaki Bosnjak bi se trebao radjati sa dvije glave. Kad jednu otfikare, druga da shvati sta se desilo.”
Sidran
U Beogradu sam bio dosta puta, a posljednji put prije nekoliko mjeseci. Tacno je ovo sto postavljac teme govori. Nesnosljiva kolicina nacionalizma u posljednje vrijeme, sto se mene tice, zavrsio je sa mnom.
Sidran
U Beogradu sam bio dosta puta, a posljednji put prije nekoliko mjeseci. Tacno je ovo sto postavljac teme govori. Nesnosljiva kolicina nacionalizma u posljednje vrijeme, sto se mene tice, zavrsio je sa mnom.
- Haris.ba
#28 Re: Srbija, Srbi i srpski nacionalizam: kako, zašto i dokle...
Kako si to uspio izjednacit?Vjecita_zavrzlama wrote: ↑10/11/2024 12:32 sta srbijanci misle kad dodju u Sarajevo? Ojacan islam u javnom zivotu itd itd
To je njihovo vidjenje.Svi mi mislimo kako smo mi super, a oni anamo cudjaci freakovi
Cuj pojacan Islam. Strasno. Odmah istraga poturica?
Ovdje pricamo o nacionalizmu, a ti o tome prepadaju li se ljudi pokrivenih zena....
-
Vjecita_zavrzlama
#29 Re: Srbija, Srbi i srpski nacionalizam: kako, zašto i dokle...
Prepadaju se i sekularni bosnjaci politickog islama a da ne pricamo o nemuslimanimaHaris.ba wrote: ↑10/11/2024 12:40Kako si to uspio izjednacit?Vjecita_zavrzlama wrote: ↑10/11/2024 12:32 sta srbijanci misle kad dodju u Sarajevo? Ojacan islam u javnom zivotu itd itd
To je njihovo vidjenje.Svi mi mislimo kako smo mi super, a oni anamo cudjaci freakovi
Ovdje pricamo o nacionalizmu, a ti o tome prepadaju li se ljudi pokrivenih zena....
-
mehoxy
#30 Re: Srbija, Srbi i srpski nacionalizam: kako, zašto i dokle...
Zasto bi nas trebalo biti briga sta srbijanci misle o nama ? nismo mi njima napravili genocid.
- Haris.ba
#31 Re: Srbija, Srbi i srpski nacionalizam: kako, zašto i dokle...
Daj primjer politickog islama.Vjecita_zavrzlama wrote: ↑10/11/2024 12:50Prepadaju se i sekularni bosnjaci politickog islama a da ne pricamo o nemuslimanimaHaris.ba wrote: ↑10/11/2024 12:40Kako si to uspio izjednacit?Vjecita_zavrzlama wrote: ↑10/11/2024 12:32 sta srbijanci misle kad dodju u Sarajevo? Ojacan islam u javnom zivotu itd itd
-
dobar,ti?
#32 Re: Srbija, Srbi i srpski nacionalizam: kako, zašto i dokle...
Prepadaju se posteni cetnici pokrivenih zena i muskaraca sa bradom 
- Haris.ba
#33 Re: Srbija, Srbi i srpski nacionalizam: kako, zašto i dokle...
Šta je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić htio da postigne tvrdnjama da je osumnjičeni za dvostruko ubistvo Alija Balijagić ”ekstremni, radikalni islamista” i da je moguće da je to uradio jer je u kući ubijenih vidio ikone, istovremeno govoreći o zločinu nad muslimanima u Vraneškoj dolini teško je odgonetnuti, ali one dodatno šire nemir i paniku u Crnoj Gori, ocijenili su sagovornici Vijesti.
Ovakvim ljudovima treba nesta argumentovano objasnjavati?Portal In4s, jedan od Vučićevih medija u Crnoj Gori, objavio je u srijedu bez ikakvih dokaza “istraživački” članak u kome povezuje Balijagićev zločin sa osvetom za masakr u Šahovićima, optužuje pojedine rukovodioce lokalne policije islamske vjeroispovijesti da su bili u dosluhu sa odbjeglim osumnjičenim ubicom, i podnosioce rezolucije o genocidu Šahovićima i “čelnike islamske vjeroispovijesti” da “podrivaju multietnički sklad”, pozivajući se isključivo na neimenovane “ogorčene Bjelopoljce”.
-
mehoxy
#34 Re: Srbija, Srbi i srpski nacionalizam: kako, zašto i dokle...
Oni rat u Bosni nisu dobili, ali ga sigurno nisu ni izgubili. Dobili su vlastiti etnicki ocisceni entitet, sto je ogromna greska Alije. Zato ideja i dalje postoji.dječak sa šibicama wrote: ↑10/11/2024 12:37
O Hrvatskoj vise ne govore, zato sto tamo definitivno vise ne mogu napraviti nista, to je gotova stvar.
- Edin H.
- Edin H.
#36 Re: Srbija, Srbi i srpski nacionalizam: kako, zašto i dokle...
Poredjenje sa Hrvatskom uopšte ne stoji, jer okolnosti nisu bile iste.mehoxy wrote: ↑10/11/2024 13:01Oni rat u Bosni nisu dobili, ali ga sigurno nisu ni izgubili. Dobili su vlastiti etnicki ocisceni entitet, sto je ogromna greska Alije. Zato ideja i dalje postoji.dječak sa šibicama wrote: ↑10/11/2024 12:37
O Hrvatskoj vise ne govore, zato sto tamo definitivno vise ne mogu napraviti nista, to je gotova stvar.
A Alija je inače baš imao mnogo opcija.
Ovo može govoriti samo neko ko nije tada bio u ratu.
-
Naslovnica
#37 Re: Srbija, Srbi i srpski nacionalizam: kako, zašto i dokle...
Kako vam se samo da nedjeljom ujutro otvarati ovakve teme i diskutovati o Srbima, Srbiji, velikosrpstvu?

-
mehoxy
#38 Re: Srbija, Srbi i srpski nacionalizam: kako, zašto i dokle...
Pa cinjenica je da su u Hrvatskoj definitivno izgubili rat, i da vise nemaju (bolje receno ne mogu) sta traziti tamo. Nisam ni tvrdio da su okolnosti bile iste.Edin H. wrote: ↑10/11/2024 13:06Poredjenje sa Hrvatskom uopšte ne stoji, jer okolnosti nisu bile iste.mehoxy wrote: ↑10/11/2024 13:01Oni rat u Bosni nisu dobili, ali ga sigurno nisu ni izgubili. Dobili su vlastiti etnicki ocisceni entitet, sto je ogromna greska Alije. Zato ideja i dalje postoji.dječak sa šibicama wrote: ↑10/11/2024 12:37
A Alija je inače baš imao mnogo opcija.
Ovo može govoriti samo neko ko nije tada bio u ratu.
Druga stvar, ne interesuje me kakve je opcije Alija imao, izabrao je najgoru. Izabrao je opciju zbog koje ce opet necija djeca da ginu masovno za Bosnu, a obzirom koliko je sada prevalentna islamofobija u svijetu, crno nam se pise.
-
dječak sa šibicama
#39 Re: Srbija, Srbi i srpski nacionalizam: kako, zašto i dokle...
Nije Aliju niko nista ni pitao, dobio papir na potpis, ako neces potpisati idu sankcije.
Srbi nisu mogli biti porazeni u BiH, niti je moguce poraziti ih. Ali nisu ni dobili rat, cilj nije bio 49% vec 70% a po mogucnosti i vise.
Srbi nisu mogli biti porazeni u BiH, niti je moguce poraziti ih. Ali nisu ni dobili rat, cilj nije bio 49% vec 70% a po mogucnosti i vise.
-
DebelinJoe
#40 Re: Srbija, Srbi i srpski nacionalizam: kako, zašto i dokle...
Zato što ekipa koja vodi susjednu državu po imenu Srbija i ovog nedjelje sanja da moje drzave nestane, da budemo kažnjeni jer smo to što jesmo i jer maštaju da nas sve potrpaju u masovne grobnice.Naslovnica wrote: ↑10/11/2024 13:12 Kako vam se samo da nedjeljom ujutro otvarati ovakve teme i diskutovati o Srbima, Srbiji, velikosrpstvu?
![]()
Njima mozgovi na tu temu rade i nedjeljom.
-
Naslovnica
#41 Re: Srbija, Srbi i srpski nacionalizam: kako, zašto i dokle...
OK, ništa onda.DebelinJoe wrote: ↑10/11/2024 13:55Zato što ekipa koja vodi susjednu državu po imenu Srbija i ovog nedjelje sanja da moje drzave nestane, da budemo kažnjeni jer smo to što jesmo i jer maštaju da nas sve potrpaju u masovne grobnice.Naslovnica wrote: ↑10/11/2024 13:12 Kako vam se samo da nedjeljom ujutro otvarati ovakve teme i diskutovati o Srbima, Srbiji, velikosrpstvu?
![]()
-
DebelinJoe
#42 Re: Srbija, Srbi i srpski nacionalizam: kako, zašto i dokle...
Da se razumijemo, ja ne mrzim ni Srbe, ni BG ni Srbiju. BG je divan i lijep grad, imaju mnogo muzeja, knjižara, parkova, i instituta, galerija, pozorišta...Naslovnica wrote: ↑10/11/2024 13:57OK, ništa onda.DebelinJoe wrote: ↑10/11/2024 13:55Zato što ekipa koja vodi susjednu državu po imenu Srbija i ovog nedjelje sanja da moje drzave nestane, da budemo kažnjeni jer smo to što jesmo i jer maštaju da nas sve potrpaju u masovne grobnice.Naslovnica wrote: ↑10/11/2024 13:12 Kako vam se samo da nedjeljom ujutro otvarati ovakve teme i diskutovati o Srbima, Srbiji, velikosrpstvu?
![]()
![]()
Ja sam dijete osamdesetih, kao klinac sam maštao da budem Piksi kad porastem. Slušam Bajagu, Galiju i Van Gogh, gledao sam sve reprize Boljeg života. Kao dijete sam gledao sve one ludo zabavne i loše srpske filmove osamdesetih, Tesnu kožu, Žikine dinastije, kasnije se radovao kad je Đoković rasturao mrskog Nadala...Gledao Tomu u kinu.
Ali ono što se danas dešava u Srbiji, to mi se ne dopada
-
saimidin
#43 Re: Srbija, Srbi i srpski nacionalizam: kako, zašto i dokle...
Ko je i malo pismen vrlo dobro zna koja mitomanija vlada kod komšija i kako malo treba da opet krenu u osvete dahijama
Problem jeste što je u
puno nepismenih i što takvu vlast biraju, tako da svakim danom se smanjuje razlika u vojnoj snazi, i novi rat naj je svaki dan bliže
Ps
Bio jednom prije 15 god u bg, isto sajam, sve mi je isto djelovalo tada kao što opisa u prvom postu za sadašnje stanje
Nakon toga što bi rekao vešović, ja u bg mogu samo na tenku
Problem jeste što je u
Ps
Bio jednom prije 15 god u bg, isto sajam, sve mi je isto djelovalo tada kao što opisa u prvom postu za sadašnje stanje
Nakon toga što bi rekao vešović, ja u bg mogu samo na tenku
- muha_sa
#44 Re: Srbija, Srbi i srpski nacionalizam: kako, zašto i dokle...
svi u napad wrote: ↑10/11/2024 11:23 Mi smo toliko izbuseni od strane njihovih obavjestajnih organa da iskreno se pitam da li postoji i jedan nas politicar da nije u kolu sa njima ili sa susjedima. Mi nismao nikad za ovih 30 godina poslija rata radili na jacanju drzave niti na patriotizmu. Na nasu politicku scenu su dosli ljudi koji se nikad nisu bavili politikom niti su bili dovoljno intelektualno jaki da bi nesto stvorili u korist naroda i drzave. Od svih partijskih lidera jedino je Zlaja bio politicar no zahvaljujuci svojoj narcisoidnosti i on je dao dusmanima Zakon o drzavljanstvu i tako i sam doprinjeo rastakanju drzave. Neiskustvo i politicka neobrazovanost se vidjela od samog starta. Bosnjacki clanovi Predsjednistva su se npr. usrali od srece kad su im dusmani dosli sa prijedlogom da svaki clan Predsjednistva bira svoje ambasadore. Ko klenovi su progutali taj mamac misleci samo kako ce na taj nacin uhljebiti rodbinu i prijatelje na divna ambasadorska mjesta ne razmisljajuci o posljedicama. Sta smo dobili zahvaljuci tome. Naravno dobili smo da 2/3 ambasadora ne radi za drzavu i da ih samo njihove vodje mogu smjeniti. Umjesto da se kaze okej idemo birati ambasadore i konzule po kljucu ali prvo broj istih se donosi po procentu stanovnistva/naroda kako je to bilo i u staroj Yugi pa Bosna nije imala isti broj ambasadora kao Srbija a onda nakon provjera saglasnost za imenovanje daju sva tri clana Predsjednistva. No kao sto rekoh zinu guzica da ubacim dajdzincu, kuma blizu i dalju rodbinu i jarane pa jebes drzavu.
Sto se tice Srbije situacija je gotovo beznadezna. I kad bi doslo da intervencije Zapada i mjenjanja politickog sistema trebalo bi najmanje 100 godina da izbacis mitove iz njihovih glava a za to nema niko volje. Pa ljudi moji ko ce njima izbiti iz glave bitku na Kosovu. Dzaba fakti da sv. Sava nije bio nikakav prosvetitelj da Marko kraljevic nije bio nikakav heroj i drugi argumenti o njihovim mitovima jer oni slusaju i citaju druge fakte i oni su zakon. Pa kolika je njihova bila moc u vezi toga navest cu primjer Marka kraljevica o kojem smo mi malo stariji ucili u nasim skolama u bivsoj Yugi. Znaci komunisti su takodjer pustili da se njihovi mitovi uce u skolama. Sve su to omogucili njihovi kadrovi koji su u vecini slucajeva bili ruralnog porijekla i koji su odrasli na tim mitovima. Ti isti kadrovi koji su se kleli Titi na vjernost su promjenili dresove i od komunista postali cetnici. Pogledajte sastav njihovih politicara i sve ce vam biti jasno. Pa oni su od Cosica napravili disidenta a covjek se vozao Galebom sa Titom i bio njegov vjerni slugan.
Dakle sto se tice njihovog nacionalizma on je gotovo neunistiv a da bi se unistio potrebno je puno godina i truda a zato niko u svijetu nema vremena. Mene vise brine nas problem a to je da li ce se nekad pojaviti neki politicar ili stranka koji bi poveli ovu drzavu u pravom smjeru. Ovo sada sto se nalazi na nasem politickom tlu je nedorasla interesna grupa koja bezdusno unistava zemlju. Sa ovim sto nam se nudi sada mi nemamo nikakve sanse za napredak. Zivjeli
Ne treba nama neprijatelj--mi smo sami sebi najveci neprijatelji.
Bezbroj primjera--od ponašanja u saobracaju pa na dalje--da ne nabrajam
- tramvajtrojka
#45 Re: Srbija, Srbi i srpski nacionalizam: kako, zašto i dokle...
Jedini istinski mir na Balkanu je vladao tog prelijepog proljeca 99e
, sve drugo je povuci potegni sa spc talibanima
-
trocadero
#46 Re: Srbija, Srbi i srpski nacionalizam: kako, zašto i dokle...
DebelinJoe wrote: ↑10/11/2024 12:18 Meni je fascinantno kod Srba koliko oni poznaju svoju historiju, makar i izmišljenu. Svaki Srbin od pet do 105 godina zna svaki detalj o ova srpska ustanka, zna kakav je ogrtač nosio Karađorđe, zna kakvih je konja jahao Miloš Obilić, zna kakav je mač imao car Lazar. Bitka na Mišaru, na Marici, na Ceru, na Kolubari, sve znaju...
I bar svaki treći Srb bi zabranio arapske brojeve!
Prvi put si na tom sajmu, kupi li kakvu knjižicu?
-
radostan dan
#47 Re: Srbija, Srbi i srpski nacionalizam: kako, zašto i dokle...
Svaka li zajebe poštena čovjeka, od Eve do Merhunise...
-
DebelinJoe
#48 Re: Srbija, Srbi i srpski nacionalizam: kako, zašto i dokle...
Jesam. Tri kupio, jednu od Kusturice, da se malo smijem kakvih je gluposti napisao. Pa jednu od poznatog srpskog pisca Meše Selimovića. Treća je knjiga o lažima.trocadero wrote: ↑10/11/2024 18:22DebelinJoe wrote: ↑10/11/2024 12:18 Meni je fascinantno kod Srba koliko oni poznaju svoju historiju, makar i izmišljenu. Svaki Srbin od pet do 105 godina zna svaki detalj o ova srpska ustanka, zna kakav je ogrtač nosio Karađorđe, zna kakvih je konja jahao Miloš Obilić, zna kakav je mač imao car Lazar. Bitka na Mišaru, na Marici, na Ceru, na Kolubari, sve znaju...
![]()
I bar svaki treći Srb bi zabranio arapske brojeve!![]()
Prvi put si na tom sajmu, kupi li kakvu knjižicu?
-
JovicSA
#49 Re: Srbija, Srbi i srpski nacionalizam: kako, zašto i dokle...
Možda kada budemo imali paralelnu stvarnost i kult nekog islamskog Šešelja, islamskog Kusturice i paralelne istorije islama i Bošnjaka, tada DA. Trenutno ni blizu ičeka sličnog.Vjecita_zavrzlama wrote: ↑10/11/2024 12:32
sta srbijanci misle kad dodju u Sarajevo? Ojacan islam u javnom zivotu itd itd
- SmokingMan
#50 Re: Srbija, Srbi i srpski nacionalizam: kako, zašto i dokle...
Imao sam pomješana iskusta sa srbijancima kroz teambuilding, trebalo bi mi malo više vremena i koje dodatno putovanje u BG da malo bolje iz prve ruke korigujem neke moje stavove, iluzije. Pogotovo u pogledu beograđanke sa periferije. Štabi dao
PS: prethodno sam izbrisao post sa iskustvima sa prethodna dva temabuldina, nekako mi se činilo da je to manje relevatno za temu, previše materijala za dosadu.
Joe, dobar post
PS: prethodno sam izbrisao post sa iskustvima sa prethodna dva temabuldina, nekako mi se činilo da je to manje relevatno za temu, previše materijala za dosadu.
Joe, dobar post