Pronalazak vode i bunar
-
1Dante1
#26 Re: Pronalazak vode i bunar
To je to, svi pokupili pamet. Vise puta pitam da se pojasne cinjenice da su ljudi kopali i vise godina, razlicite lokacije, nisu nasli dok "rasljar" kako ih vrijedjate nije nasao.
Da se razumijemo, jebe mi se za bilo koga licno, ne vjerujem u razne baba vange, ali kada sam pogledao desetak videa, poslusao iskrene komentare ljudi kojima je PRONASAO VODU zainteresovalo me da cujem sta se misli o tome.
Ipak, razocaran sam kada se pokrene prica "ta ce on, debil jedan" za bilo koju situaciju. Pa jebemu mater, je li tesko pogledati koji video i reci "namjesteno" debili lazu i slicno.
Znaci video, covjek tvrdi da je kopao na 10 mjesta, potrosio 20.000KM, kopao godinama i nije nasao. Cak je bio skeptican i prema ovom zadnjem "rasljaru" i skoro odustali, da bi se voda pojavila. Nakon toga ga opet zovu, nadje vodu na vrh brda i opet neko povrsno komentarise?
Da se razumijemo, jebe mi se za bilo koga licno, ne vjerujem u razne baba vange, ali kada sam pogledao desetak videa, poslusao iskrene komentare ljudi kojima je PRONASAO VODU zainteresovalo me da cujem sta se misli o tome.
Ipak, razocaran sam kada se pokrene prica "ta ce on, debil jedan" za bilo koju situaciju. Pa jebemu mater, je li tesko pogledati koji video i reci "namjesteno" debili lazu i slicno.
Znaci video, covjek tvrdi da je kopao na 10 mjesta, potrosio 20.000KM, kopao godinama i nije nasao. Cak je bio skeptican i prema ovom zadnjem "rasljaru" i skoro odustali, da bi se voda pojavila. Nakon toga ga opet zovu, nadje vodu na vrh brda i opet neko povrsno komentarise?
- JohnnyS
#27 Re: Pronalazak vode i bunar
Tako ljudi pogledaju desetak videa i vjeruju da nas prskaju iz zraka
- arman1
- Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
- Vozim: šta klepim
- Horoskop: BOG
#28 Re: Pronalazak vode i bunar
Imaš par rašljara koji stvarno imaju rezultate, armiju hohštaplera koji uzimaju od naivnih i ljude koji su na YT vidjeli kako se rašljari. Kod familije je dolazio lik koji je stvarno našao jake žile i sam kaže da nekad jednostavno ne ide. Na istom placu on ne može da osjeti drugi nakon 2 min nađe. Par puta je žestoko omanuo i to sam otvoreno prizna, a bude i ludih zahtjeva.Laplace wrote: ↑02/08/2024 13:54Sad malo pomjeramo golove.arman1 wrote: ↑02/08/2024 13:35Jako pogrešna teza. Po nekim naučnicima koji ne odbacuju 100% mogučnost pronalaska podzemnih voda alternativnim metodama jako je bitno:Laplace wrote: ↑02/08/2024 13:04
Valjda bi lakše našao vodu na par centimetara "dubine" nego na 15 metara. Voda je voda.
Poenta je da se u strogo kontrolisanim uslovima nije pokazala statistički značajna razlika između predviđanja rašljara i nasumičnog pogađanja. Na stranu to što za za pronalaženje vode rašljama nema podloge u zakonima prirode.
Srećna okolnost je što vode ima skoro svuda pa često pogode.
- da li je tekuća,
- koji minerali su u njoj
- sastav zemljišta okolo.
Izvršeno je 720 eksperimenata, pod uslovima koje su prihvatili rašljari, a rezultati su pokazali da se po efikasnosti rašljarenje ne razlikuje od bacanja novčića.
https://wol.jw.org/hr/wol/d/r19/lp-c/101992284
Priča kako su ga iznad jablanice zvali zbog bunara za neke vikendice. Tu gdje je trebao gledati stao malo da pogleda neke vočke. Nakon minutu se pomjeri i na mjestu gdje je bio otisak čizme vidi skupila se voda. Gazda odmah rekao ne trebaš ni gledati dao mu nešto na kafu i pokazao put ni za stranu. Naknadno od jednog mještana sazna da je gazda iskopao 3 rupe i nije našao vodu. Skontao da se zbog vrste tla na samoj površini skuplja voda ali u malim količinama. Kad je izbušio ove rupe - bunare i ta površinska voda počela oticati. Tek su na susjednom placu našli žilu.
- Peacean
#29 Re: Pronalazak vode i bunar
Zar vi stvarno mislite da će rašljari pokazivati snimke kada promaše? Na svim tim reportažama se prikazuju samo uspješni slučajevi kada ga ubode, niko ne radi reportažu o promašajima...
-
1Dante1
-
1Dante1
#31 Re: Pronalazak vode i bunar
Apsolutno vjerujem da promasi, ne znam koji je odnos. Ni sam on ne tvrdi da ce biti tu voda, on daje instrukcije gdje bi trebala biti, a sam kaze da se i promasi. Pojma nemam koliko naplacuje, kaze koliko ko "halali".
- Peacean
#32 Re: Pronalazak vode i bunar
Pa i ti i ja da krenemo da tražimo vodu koristeći pvc cijev noseći dres želje ne bi bili ništa manje uspješni od njih
- dječak sa šibicama
#33 Re: Pronalazak vode i bunar
On da bi nasao vodu uz pomoc raslji, mora imati neke nadnaravne sposobnosti poput bioenergicara recimo?
Bioenergicari, stvarnost ili patka? meni je jedan vrtio iznad glave rukom, kaze imas vodu u koljenu. A ja imao vodu, sad nemam samo se izlijecilo, imao nesto malo bolilo me koljeno kod promjene vremena. E sad...
Visak? sta on pokazuje?
Rasljar mora imati neku sposobnost koju obicni ljudi nemaju. Meni je to malo onako, ne znam.
Onda moram vjerovati i da Torabi lijeci pokretima ruke
Mozda je stvarno patka u tome da nauci nesto o tipovima zemljista, zna gdje bi moglo ili ne bi moglo biti, pa ide na blef. Ako nadje, i dobro je nasao je vodu platice mu, ako ne nadje kaze pa jbg nema vode.
A posto je zemlja puna vode, podzemnih voda, pa naci ce je nekad negdje
samo promasaje ne snima, ne objavi na YT, i ispada da on to radi ko zmaj.
Bioenergicari, stvarnost ili patka? meni je jedan vrtio iznad glave rukom, kaze imas vodu u koljenu. A ja imao vodu, sad nemam samo se izlijecilo, imao nesto malo bolilo me koljeno kod promjene vremena. E sad...
Visak? sta on pokazuje?
Rasljar mora imati neku sposobnost koju obicni ljudi nemaju. Meni je to malo onako, ne znam.
Mozda je stvarno patka u tome da nauci nesto o tipovima zemljista, zna gdje bi moglo ili ne bi moglo biti, pa ide na blef. Ako nadje, i dobro je nasao je vodu platice mu, ako ne nadje kaze pa jbg nema vode.
A posto je zemlja puna vode, podzemnih voda, pa naci ce je nekad negdje
-
foton
#34 Re: Pronalazak vode i bunar
Ma kad se udruze Torabi i rasljar, gdje im je kraj
- Dope_Man
#35 Re: Pronalazak vode i bunar
Da, imao je Randi eksperiment, al i mnogi drugi.Laplace wrote: ↑02/08/2024 11:54 Čini mi se da je Randy napravio eksperiment sa rašljarima, koji su trebali pogoditi gdje je voda. Ono u stilu da je u nekim zatvorenim posudama bilo vode a neke su bile prazne, pa je rašljar trebao opgoditi gdje ima vode a gdje nema. Pokazalo se da nisu ništa efikasniji u pronalaženju vode od nekoga ko će nasumično pogađati, tj. da je svejedno da li ćeš dovesti rašljara ili lika koji će napamet lupiti: "tu je voda". Efikasnost manje-više 50%.
Niti u jednom kontrolisanom istrazivanju nije bilo znacajno boljeg pogadjanja od slucajnog.
Sjecam se da sam citao jedno u kom su rasljari rekli da mora biti tekuca voda, al OK je da su cijevi. I naravno postavljena hrpa cijevi, odredi u kojima tece voda... odredjivali kao i ja kad bi igrao loto.
Naravno, izgovori su da eksperimentalni uvjeti ometaju aure i slicne price.
-
HelaS
#36 Re: Pronalazak vode i bunar
Da su bušili još koji metar, tačno bi probili dno Tihog okeana, i vjerovatno bi izazvali veliku poplavu Mostara, koji je, inače, na nekih 70-tak m nadmorske visinearman1 wrote: ↑02/08/2024 13:44 Prije 2 ili 3 godine firma iz okoline Mostara je tražila vodu zbog tehnološkog procesa.
1. trag je bila "vidovita marta" kako ja zovem ove alternativce. Poslije je lokaciju potvrdila firma iz Tuzle koja se profesionalno bavi bušenjem industrijskih bunara. Našli su vodu na oko 270m dubine i to dovoljno jaku za industrijski proces (hlađenje alata za sječenje i bušenje) i kao tehnološka za selo u kom se nalazi.
Prije "vidovite marte", geolozi su rekli da je tu voda sigurno na 500 i više metara što je neupotrebljivo.
https://www.fhmzbih.gov.ba/slike/klima/ ... MOSTAR.pdf
- arman1
- Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
- Vozim: šta klepim
- Horoskop: BOG
#37 Re: Pronalazak vode i bunar
I šta je pisac "hotio" rekti. Selo je Podgorani. Raspitaj se o terenu i NV.HelaS wrote: ↑02/08/2024 21:50Da su bušili još koji metar, tačno bi probili dno Tihog okeana, i vjerovatno bi izazvali veliku poplavu Mostara, koji je, inače, na nekih 70-tak m nadmorske visinearman1 wrote: ↑02/08/2024 13:44 Prije 2 ili 3 godine firma iz okoline Mostara je tražila vodu zbog tehnološkog procesa.
1. trag je bila "vidovita marta" kako ja zovem ove alternativce. Poslije je lokaciju potvrdila firma iz Tuzle koja se profesionalno bavi bušenjem industrijskih bunara. Našli su vodu na oko 270m dubine i to dovoljno jaku za industrijski proces (hlađenje alata za sječenje i bušenje) i kao tehnološka za selo u kom se nalazi.
Prije "vidovite marte", geolozi su rekli da je tu voda sigurno na 500 i više metara što je neupotrebljivo.![]()
https://www.fhmzbih.gov.ba/slike/klima/ ... MOSTAR.pdf
- Laplace
#38 Re: Pronalazak vode i bunar
Pogađa i promašuje kao kod bacanja novčića: pola-pola.
A i hodže koji pišu zapise naplaćuju "koliko halališ" (bar tako kažu ljudi koji su im išli) pa svaki ima kuću kao da je milioner.
- Laplace
#39 Re: Pronalazak vode i bunar
I ja mislim da je ovo najvjerovatnije.dječak sa šibicama wrote: ↑02/08/2024 14:40 On da bi nasao vodu uz pomoc raslji, mora imati neke nadnaravne sposobnosti poput bioenergicara recimo?
Visak? sta on pokazuje?
A posto je zemlja puna vode, podzemnih voda, pa naci ce je nekad negdjesamo promasaje ne snima, ne objavi na YT, i ispada da on to radi ko zmaj.
-
1Dante1
#40 Re: Pronalazak vode i bunar
Ja mogu da prihvatim da si u pravu i da su oni obicne ublehe. Ono sto me buni jeste cinjenica gdje ljudi kazu da nikada vode nije bilo, da su busili, cak i pokazu prazne bunare, dok na njegovu asistenciju voda se nadje.
- Laplace
#41 Re: Pronalazak vode i bunar
Mislim da je @dječak sa šibicama na tragu objašnjenja.