OC Bjelasnica i Igman

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Haris033

#26 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by Haris033 »

Haris.ba wrote: 06/06/2024 22:48
Haris033 wrote: 06/06/2024 22:16 Sramota koliko se para ulaze iz budzeta u Bjelasnicu, a pitanje je da li ce u narednim godinama uopšte biti snijega? U zimske centre sa nadmorskom visinom ispod 2000m se ne ulaze.
Zato nemamo normalnu deponiju, vodovod, grijanje, prevoz..
100 miliona KM će se izdvojiti iz budžeta KS za ZOI, a neka sića za Kantonalna javna komunalna preduzeća.
To sto se ulaze u Bjelasnicu nema veze sa tim drugim problemima. Npr.deponija - ne mogu se dogovoriti gdje ce se graditi. Ima ideja o spalionici. Dokle je to ne znam. Vjerovatno i tu problem lokacija.
Vodovodne cijevi se mijenjaju. Nije ni tu bas nista da se desava.

Bjelasnica je nesto sto se planira da donosi novac. I ZOI nije komunalno preduzece. Ne moze sve odmah, ali ne ulaze se samo u zimski period. I mislim da ce sa vremenom se i pojacati ljetni period. Turizam je nesto sto donosi novac i za taj komunalni dio. A kanton se ocito dao u turizam jer se jos niko od naroda ne buni ko sto se inace buni za sve ostalo.

I trojka se bacila se sto se tice komunalnoga vise na rjesavanje grasa. Tako da nije bas da se nista oko komunalnih usluga ne radi.
“Bjelasnica je nesto sto se planira da donosi novac”, a Sarajevo neka se guši u smogu, smeću, neka nema javnih parkinga, parkova, neka gužvi u saobraćaju, neka nam građani piju prljavu vodu i plaćaju najskuplje grijanje..

Novci građana KS idu u kojekakve žice i staze koje nemaju garanciju da su ekonomski isplative i ovise o padavinama i turistima..
Da se razumijemo i da ima snijega, nažalost, Bjelašnica nikada neće izgraditi imidž i imati broj turista kao na Jahorini, jer Bošnjo zna samo za nargile, te ponuditi piletinu, baklave i hurmašice po hotelima i restoranima, bez alkohola..

Sto se ne ulaze u bob stazu i skakaonice? I bib staza i skakaonice su odrzive bez snježnih padavina..
splinter

#27 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by splinter »

Haris vs. Haris :lol:
tramvajtrojka

#28 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by tramvajtrojka »

Haris033 wrote: 07/06/2024 11:41
Haris033 wrote: 06/06/2024 22:16 Sramota koliko se para ulaze iz budzeta u Bjelasnicu, a pitanje je da li ce u narednim godinama uopšte biti snijega? U zimske centre sa nadmorskom visinom ispod 2000m se ne ulaze.
100 miliona KM će se izdvojiti iz budžeta KS za ZOI, a neka sića za Kantonalna javna komunalna preduzeća.
To sto se ulaze u Bjelasnicu nema veze sa tim drugim problemima. Npr.deponija - ne mogu se dogovoriti gdje ce se graditi. Ima ideja o spalionici. Dokle je to ne znam. Vjerovatno i tu problem lokacija.

Bjelasnica je nesto sto se planira da donosi novac. I ZOI nije komunalno preduzece. Ne moze sve odmah, ali ne ulaze se samo u zimski period. I mislim da ce sa vremenom se i pojacati ljetni period. Turizam je nesto sto donosi novac i za taj komunalni dio. A kanton se ocito dao u turizam jer se jos niko od naroda ne buni ko sto se inace buni za sve ostalo.

I trojka se bacila se sto se tice komunalnoga vise na rjesavanje grasa. Tako da nije bas da se nista oko komunalnih usluga ne radi.
“Bjelasnica je nesto sto se planira da donosi novac”, a Sarajevo neka se guši u smogu, smeću, neka nema javnih parkinga, parkova, neka gužvi u saobraćaju, neka nam građani piju prljavu vodu i plaćaju najskuplje grijanje..

Novci građana KS idu u kojekakve žice i staze koje nemaju garanciju da su ekonomski isplative i ovise o padavinama i turistima..
Da se razumijemo i da ima snijega, nažalost, Bjelašnica nikada neće izgraditi imidž i imati broj turista kao na Jahorini, jer Bošnjo zna samo za nargile, te ponuditi piletinu, baklave i hurmašice po hotelima i restoranima, bez alkohola..

Sto se ne ulaze u bob stazu i skakaonice? I bib staza i skakaonice su odrzive bez snježnih padavina..
Samo cu ti reci ovo jesi li svjestan činjenice da jedina dva objekta koja su propala nakon olimpijade i stalno su bili u minusu su bili bob staza i skakaonice :mrgreen:
F&N
Location: Od Ciglana do Podhrastova, Breke i Mejtasa including Jezero...

#29 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by F&N »

Ne treba ulaziti s covjekom u polemike, sam sebi proturjeci.
Kontras klasicni.

Nego @tramvajtrojka ima li kakvih info hoce li se ova ulaganja odraziti na cijene kako dnevnih tako i sezonskih karti?
Haris033

#30 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by Haris033 »

Puca forum od Vaše pameti :-D
tramvajtrojka

#31 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by tramvajtrojka »

F&N wrote: 07/06/2024 11:49 Ne treba ulaziti s covjekom u polemike, sam sebi proturjeci.
Kontras klasicni.

Nego @tramvajtrojka ima li kakvih info hoce li se ova ulaganja odraziti na cijene kako dnevnih tako i sezonskih karti?
A jos je rano u vezi toga, a ako i bude bice simbolično a ne deranje po usima kao na Jahorini :-)

Image
Image
Image

sav plato na babinom dolu su poravnali i zavrseno je sredjivanje sad je ostala hidro sjetva trave i tjt
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#32 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by konektovan »

Ma ja, svake godine simbolicno dizanje cijena.. :mrgreen:
Ateista

#33 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by Ateista »

Do nekih 5-10% je po meni Ok ako bude novog vertikalnog transporta i novih staza, bez novog transporta mislim da nije opravdano dizati ikako cijene.
tramvajtrojka

#34 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by tramvajtrojka »

Ateista wrote: 07/06/2024 12:53 Do nekih 5-10% je po meni Ok ako bude novog vertikalnog transporta i novih staza, bez novog transporta mislim da nije opravdano dizati ikako cijene.
pa Bjelašnica je imala i pojeftinjenje prosle sezone za odredjenu skuoinu karata, povecanje je neminovno kad skontas da oni placaju vecu cijenu struje, goriva, maziva, vode itd. itd. ped do deset % je prihvatljivo a ne kao na Jahorini da ti za jednu osobu treba preko stoje za jedan dan skijanja
Ateista

#35 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by Ateista »

Bjelasnica i Jahorina privlace totalno razlicit tip turista, i naravno nikad nece biti iste. Jahorina ima dosta blaze staze, tamo se dolazi zbog prestiza i sminke, da se pokazes da si bio tu, napravis selfi, okacis na FB i slicno. Dolazi se da pokazes skupu opremu koji imas, da pokazes ljudima da imas para, samo skijanje je u drugom planu. Iako i na Bjelasnici ima sve ovoga, Bjelasnica ima puno zahtjevnije i opansije staze ima dosta ljudi koji dolaze upravo zbog tih staza, jer im blage staze na Jahorini vise nisu zanimljive i ne nude dovoljno adrenalina. Uz dovoljno ulaganja, Bjelasnica bi se trebala profilisati u tom pravcu pravih skijasa i onih koji vole adrenalin, Jahorinu ce ostati za sminkere. Vec ti je receno da ova ulaganja nemaju veze sa svim ostalim sto pominjes, da jedno ne iskljucuje drugo i slicno, te da bob staza i skakaonice nisu isplative. Volio bih i ja da se to popravi, ali pitanje je koliko bi to bilo isplativo, uz dobar marketing i sve mozda danas i bi, ko zna, ali to je puno rizicnije ulaganje od ovoga u vertikalni transport. Na Bjelasnici je zimi u sezoni ogromna guzva, skijasa ima, moglo bi biti i vise uz vise staza i vertikalnog transporta.
Ateista

#36 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by Ateista »

tramvajtrojka wrote: 07/06/2024 12:57
Ateista wrote: 07/06/2024 12:53 Do nekih 5-10% je po meni Ok ako bude novog vertikalnog transporta i novih staza, bez novog transporta mislim da nije opravdano dizati ikako cijene.
pa Bjelašnica je imala i pojeftinjenje prosle sezone za odredjenu skuoinu karata, povecanje je neminovno kad skontas da oni placaju vecu cijenu struje, goriva, maziva, vode itd. itd. ped do deset % je prihvatljivo a ne kao na Jahorini da ti za jednu osobu treba preko stoje za jedan dan skijanja
Razumijem za cijene struje, opet nadam se da ce korisnici bar nesto osjetiti u smislu staza i vert transporta, da ne bude veca cijena a ostalo sve manje vise slicno. Ok, uredjenje staza i ostalo sto rade, ali za vecu cijenu raja ocekuje nove staze i novi transport.
El_comadante

#37 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by El_comadante »

Bob staza je bila u planu da se renovira, međutim zbog neriješenih imovinsko pravnih odnosa je na čekanju. Komunisti kad su pravili nisu pitali nikoga ništa, a sada je problem jer je napravljeno dijelom na privatnoj imovini. Prvo se to mora riješiti.
F&N

#38 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by F&N »

Ateista wrote: 07/06/2024 13:03

Bjelasnica i Jahorina privlace totalno razlicit tip turista, i naravno nikad nece biti iste. Jahorina ima dosta blaze staze, tamo se dolazi zbog prestiza i sminke, da se pokazes da si bio tu, napravis selfi, okacis na FB i slicno. Dolazi se da pokazes skupu opremu koji imas, da pokazes ljudima da imas para, samo skijanje je u drugom planu. Iako i na Bjelasnici ima sve ovoga, Bjelasnica ima puno zahtjevnije i opansije staze ima dosta ljudi koji dolaze upravo zbog tih staza, jer im blage staze na Jahorini vise nisu zanimljive i ne nude dovoljno adrenalina. Uz dovoljno ulaganja, Bjelasnica bi se trebala profilisati u tom pravcu pravih skijasa i onih koji vole adrenalin, Jahorinu ce ostati za sminkere. Vec ti je receno da ova ulaganja nemaju veze sa svim ostalim sto pominjes, da jedno ne iskljucuje drugo i slicno, te da bob staza i skakaonice nisu isplative. Volio bih i ja da se to popravi, ali pitanje je koliko bi to bilo isplativo, uz dobar marketing i sve mozda danas i bi, ko zna, ali to je puno rizicnije ulaganje od ovoga u vertikalni transport. Na Bjelasnici je zimi u sezoni ogromna guzva, skijasa ima, moglo bi biti i vise uz vise staza i vertikalnog transporta.
Prije 2 godine na Babinom sretnem neku ekipu iz Splita, vidi se dobri skijasi. I tako u pricu Jahorina - Bjelasnica - Vlasic. Ljudi kazu bukvalno to, pravo skijanje je na Bjelasnici.
Pa nije dzaba Ivica Kostelic kupio 2 apartmana na Bjelasnici.

Realno da se renoviraju i bob staza i skakaonice to se ne moze komercijalizirati.
Ja mislim da Igman treba gurati u tom nekom pravcu "zracne banje" sto fkt jeste Igman.
Napraviti staza za hiking, za offroad biking, i obicnih staza za bicikla, mobilijara za djecu da ljudi s porodicama dolaze.

Jedno vrijeme je na Malom polju radio onaj restoran i imali su one spuzve za djecu da se igraju, svaki vikend bilo prepuno Malo polje, sad kako je to stalo, bukvalno nikog nema.

Mislim da u ovom segmentu na Igmanu uopste nisu potrebna velika ulaganja a rezultati bi bili ogromni.
Haris.ba

#39 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by Haris.ba »

Ja mislim da bi bob staza bila isplativija ljeti nego zimi.

A Igman je zapostavljena planina. Tamo fakat moze da se svasta napravi za vanjsku zabavu.
_Reds_

#40 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by _Reds_ »

Šta ces napraviti, odmah bi ti se javilo 10 Harisa033 i 20 ekoakcija.

Ljudi vole da je divlje, a sto niko ne idu u to dvilje to je drugi par opanak.

Za vikend 50 ljudi ces max naci kako seta po sumama Igmana. Smeta sporsti centar, smetaju staze. Bjelasnica betoniran, a nije urbanizovana ni 0,5%.

Smetaju neboderi u teskom centru, nedaju Skenderiju, to je za spomenika. Kokunizam ovdje nije izasao iz glava 50% ljudi, iako smo 30 godina u kapitalizmu. Ali zanimljivo da ti isti komunisti nikoga pitali nisu ni zastoi, pravili tamo gdje su mislili da treba praviti. Da se kod njih pitala svaka šuša, nikada se nista ne bi napravilo.
Haris033

#41 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by Haris033 »

Naravno da smetaju neboderi u starom centru Sarajeva! Jedino se slažem da KSC Skenderija treba iz temelja promijena.
Nego, zamislite da u Beču u 1. Bicirku dođe lola iz pm i kaže “Ovdje će biti neboder”?!?
Šuša ste vi koji ste došli i od urbanog Sarajeva napravili
kasabu. Nikakve to veze nema sa komunizmom i kapitalizmom.
Priimitivizam je prava riječ za Vas!
Dovoljno je vidjeti Veliko polje na Igmanu i primitivizam ispod svakog drveta..
Auto ispod svakog drveta, rostilj na travi, džiberska muzika i to pomnoženo sa par stotina.
Jedini svijetli primjer kako treba da izgleda jedno pl. izletište je Bijambare, a u zadnje vrijeme i Stojčevac.
O potencijalu bob staze i skakaonica ne bi sa Vama raspravljao, jer Vi pojma nemate!
Haris.ba

#42 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by Haris.ba »

Haris033 wrote: 07/06/2024 18:22 Nego, zamislite da u Beču u 1. Bicirku dođe lola iz pm i kaže “Ovdje će biti neboder”?!?
Mislis kako su Austrougari dosli u Sarajevo i porusili skoro citav stari grad?
Haris033

#43 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by Haris033 »

Haris.ba wrote: 07/06/2024 19:52
Haris033 wrote: 07/06/2024 18:22 Nego, zamislite da u Beču u 1. Bicirku dođe lola iz pm i kaže “Ovdje će biti neboder”?!?
Mislis kako su Austrougari dosli u Sarajevo i porusili skoro citav stari grad?
E, baš ti je poređenje za 10! :lol:
_Reds_

#44 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by _Reds_ »

Zato je vazno da dodje Miskovic ;)
Haris033

#45 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by Haris033 »

Bolje Mišković na Stupu nego Tihomir B. na MD! :izet:
TC poput Delte na Stupu bi bio pun pogodak, dok bi 3 nova nebodera u strogom centru grada predstavljali pravi urbicid!

Btw, nisam ja prodao Standard Miškoviću, već oni koji su vladali ovim gradom 30 godina i isti oni koji su prodali ili uništili predratne gigante Energoinvest, FDS, Milkos, Unis, FAMOS, Standard, Zoru, Žicu, Magros, Alhos, Klas, Pivaru..

A kada ste već prodali Standard Miškoviću, pustite istog neka pravi bilo šta, jer i bilo šta je bolje od onog rugla na ulazu u Sarajevo što ga “krasi” 20 godina.
Vaše nebodere gradite na području ulice Bojnička, tamo im je mjesto, a ne u strogom centru grada..

I da, “bitno” je dati preko 100 miliona KM (novac od građana KS) za luksuz i kvazi projekte po Bjelašnici, a mizeriju ili ništa za zdravstvo, deponiju ili spalionicu otpada, bolji vodovod, grijanje, saobraćaj, parkinge, parkove i igrališta..

Niko da obrati pažnju na kanalizacione cijevi u KS??? Kada su se zadnji put čistile iste? Ne daj Bože većih padavina. Od začepljenih cijevi većina grada bi bila poplavljena.
Haris.ba

#46 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by Haris.ba »

Danas na Ravnoj planini se otvara Dino(saur) park.

Ljudi znaju.
F&N

#47 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by F&N »

❗️🆙❗️Danas najavljujemo dva od nekoliko projekata na kojima naš tim vrijedno radi.
Projekat broj 1 :

1️⃣Dječiji park - smješten na lokaciji Badin Do, dostupan svim našim posjetiteljima a naročito mališanima! Park nudi kako zimske tako i ljetne sadržaje a sastojat će se od jedne pokretne trake sa kupolom, dva baby ski lifta, pokretne trake bez kupole. U ponudi će biti podloga za ljetno skijanje, trase za tubing, ZIP Line te bike staza na naše najmlađe.

Projekat broj 2:

2️⃣Zamjena Ski lifta Kotlovi - Imajući u vidu da je ski lift Kotlovi izgrađen još u vrijeme zimskih olimpijskih igara, čija je izlazna stanica na samom vrhu Bjelašnice, ukazana je potreba za izgradnjom novog. Riječ je o površinskom isklopivom liftu koji se gradi na trasi stare instalacije, sa kapacitetom od 900 skijaša po satu. Polazna stanica se nalazi u zoni gornjeg dijela staze Kolijevka, dok je izlazna stanica na vrhu Bjelašnice. Obzirom da se sam ski lift nalazi na nadmorskoj visini iznad 1800 mnv, očekuje se da će se izgradnjom ove instalacije omogućiti upravo skijanje u ranim zimskim mjesecima, sve dok u toj zoni ima snijega.

#staytuned
F&N

#48 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by F&N »

@tramvajtrojka

da li je pocelo krcenje sume za Kolijevku 2?

Nekako Bjelasnici najvise faki tih blazih staza.

Mislim da bi se i juzna strana Bjelasnice trebala aktivirati u buducnoati. Jeste da je ona problematicna sa snijegom ali bi bilo super, to bi bas obogatilo ponodu jer mi se cini da je na onoj tamo strani i manji nagib i cistina je, mogla bi se napraviti jedna staza makar do one kucice do korita.
DaysleepeR

#49 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by DaysleepeR »

Ne vladam podacima pa neću ni diskutovati o isplativosti bob staze i skakaonica.
Moguće da u periodu od 1984 do 1992 zaiste nisu bile isplative.
Međutim, sada je 2024 godina, neke stvari se danas više cijene.

Ako se ne isplati obnoviti ih i staviti u operativno stanje, mogu se barem malo srediti da ne propadaju.
Npr. skakaonice.
VladaFBiH

#50 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by VladaFBiH »

Haris.ba wrote: 07/06/2024 14:19 Ja mislim da bi bob staza bila isplativija ljeti nego zimi.

A Igman je zapostavljena planina. Tamo fakat moze da se svasta napravi za vanjsku zabavu.
na netu se vrtila neka studija o bob stazi i zaključak je da se ne isplati - jednostavno troši jako puno el. energije da bi se isplatila.
Post Reply