Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Kakvo traženje belaja?
Policija aposlutno nema pravo da te pita gdje si krenuo, gdje radiš, ko ti je ljubavnica, šta si doručkovao...
S njima treba u potpunosti, smireno i prijatno sarađivati u smislu da im daš dokumente koje traže, poslušaš naredbe (izađi iz auta ili otvori gepek).
Nemaju pravo da ti postavljaju privatna pitanja niti imaš obavezu da na njih odgovaraš.
Nemaju pravo da te pretresaju niti diraju (mogu tražiti da izvadiš sve iz džepova, ali ti svojom rukom).
Nemaju pravo pretresati tvoje vozilo bez naloga, mogu samo izvršiti pregled.
Imaš apsolutno pravo da snimaš cijeli postupak svojim telefonom i ne smiju ti to zabraniti. Nemaju pravo tražiti od tebe da brišeš snimke ili da ti pregledavaju sadržaj na telefonu.
Imaš pravo da tražiš ime i prezime policajca i broj značke.
Bilo kakvo postupanje mimo ovoga, prekoračenje ovlasti policajaca, prijetnje i slično - obavezno prijavi unutrašnjoj kontroli.
Ne razumijem šta je smiješno?
Hoćeš uspjeti napisati nešto konkretno ili ti se sva komunikacija svodi na smajliće?
Jedno je šta te smiju pitati drugo je na šta ti želiš odgovoriti.
Na ta pitanja o tome gdje radim i gdje sam krenuo nisam nikada odgovarao i do sada nije bilo nikakvih daljnjih problema zbog toga.
Pregledaju dokumente, nekad pitaju da se otvori gepek i nastavim svojim putem.
Kakvo traženje belaja?
Policija aposlutno nema pravo da te pita gdje si krenuo, gdje radiš, ko ti je ljubavnica, šta si doručkovao...
S njima treba u potpunosti, smireno i prijatno sarađivati u smislu da im daš dokumente koje traže, poslušaš naredbe (izađi iz auta ili otvori gepek).
Nemaju pravo da ti postavljaju privatna pitanja niti imaš obavezu da na njih odgovaraš.
Nemaju pravo da te pretresaju niti diraju (mogu tražiti da izvadiš sve iz džepova, ali ti svojom rukom).
Nemaju pravo pretresati tvoje vozilo bez naloga, mogu samo izvršiti pregled.
Imaš apsolutno pravo da snimaš cijeli postupak svojim telefonom i ne smiju ti to zabraniti. Nemaju pravo tražiti od tebe da brišeš snimke ili da ti pregledavaju sadržaj na telefonu.
Imaš pravo da tražiš ime i prezime policajca i broj značke.
Bilo kakvo postupanje mimo ovoga, prekoračenje ovlasti policajaca, prijetnje i slično - obavezno prijavi unutrašnjoj kontroli.
Zašto se ovako smiješ Sve što je napisao, tačno je
Zašto se ovako smiješ Sve što je napisao, tačno je
Aha tacno onome sto nema pojma o zivotu i prica mahalske price.Ova spika moze proci u svrakinom,tamo negdje u onim birtijama đe sjede oni sto nemaju pojma ni kad su dosli.
studiorum_tuzlaensis wrote: ↑16/04/2022 03:26
Kažeš mu da radis u nekom federalnom ministarstvu saobraćaja, FMUP ili nesto slično, i odmah nastavljas put uz, "sretno kolega".
Ne možeš se kompromitovati jer je to nevezano za razlog zaustavljanja.
I naletis na nekoga da ti zatrazi sluzbenu iskaznicu znacku iposlije te sjebe zbog laznog predstavljanja i cvilis po forumu
studiorum_tuzlaensis wrote: ↑16/04/2022 03:26
Kažeš mu da radis u nekom federalnom ministarstvu saobraćaja, FMUP ili nesto slično, i odmah nastavljas put uz, "sretno kolega".
Ne možeš se kompromitovati jer je to nevezano za razlog zaustavljanja.
I naletis na nekoga da ti zatrazi sluzbenu iskaznicu znacku iposlije te sjebe zbog laznog predstavljanja i cvilis po forumu
Pa ako si neki referent onda nemas znacku , ili moze ti ostat kuci. U pitanju je rutinska kontrola obicnog drota na magistrali, a ne racija FUPa ili akcija SIPE. Kakvo ba lazno predstavljanje hahaha, sta ga boli karina đe radim ili đe mi žena radi ekstenzije. Nisam na poligrafu.
sto se njega tiče mogu u state departmentu radit a njemu reći da u Bingu gulim na viljuskaru. Totalno nebitno za ono sto njega interesuje, a to je CVAJA na kafu.
Pa ako si neki referent onda nemas znacku , ili moze ti ostat kuci. U pitanju je rutinska kontrola obicnog drota na magistrali, a ne racija FUPa ili akcija SIPE. Kakvo ba lazno predstavljanje hahaha, sta ga boli karina đe radim ili đe mi žena radi ekstenzije. Nisam na poligrafu.
sto se njega tiče mogu u state departmentu radit a njemu reći da u Bingu gulim na viljuskaru. Totalno nebitno za ono sto njega interesuje, a to je CVAJA na kafu.
Posto nemaju razlog da te pitaju gdje radis i to je samo obicno cavrljanje da provjere koliko para imas i mogu li iznuditi rucak, nemaju pravo ni da traze dolazivanje gdje radis. Jedino ako im se postavis kao "nadredjeni" koji im govori sta da rade, tada bi imali pravo da provjere jesi li to sto tvrdis.
Kako god, mislim da je takvo lazno predstavljanje jako glupo, ako posumnjaju da lazes mogu pomisliti da nesto ozbiljnije krijes dok imas potrebe lagati da si nesto sto nisi, onda uvijek mogu provjeriti ko radi ba poziciji za koju tvrdis da je tvoja i slicno. Nisam siguran mogu li ti napisati kaznu za lazno predstavljanje, ali te sigurno ako skontaju da lazes mogu ispeglati.
MarshalDodik wrote: ↑16/04/2022 10:41
Nemam niti jedno pozivno iskustvo sa uniformisanim policajcima, zbog toga ih prezirem.
Moze biti do tvog stava kad te zaustave, jer kod mene je potpuno suprotno, samo par puta sam imao iskustvo da nisu bili bas ljubazni ali opet nista strasno, u svim drugim slucajevima uvijek potpuno ljubazni i korektni. Iskustva sa policijom sam osim u BiH imao i u Crnoj gori, Albaniji, Njemackoj, Sloveniji, i svi su bili korektni, cak i slovenci.
Kao sto si rekao, u pitanju je ispipavanje terena za kafu i niko te neće peglati sa tim.
Nisi sebe inkrimisao da si rekao bilo šta, pa i da radis u ministarstvu saobraćaja... peglati te mogu, ali zašto bi?
To su seoske lole koje postavljaju takva pitanja na cesti, a nikakvi istražitelji. Takvom je mrsko popunit i prekrsaj i radije bi koju markicu preko pogače.
Moje iskustvo vezano za saobraćajnu djelatnost je MUP KS kao najprofesionalniji u drzavi, pa onda MUP RS. Ostalo da Bog sačuva.
Sa njima treba znati lijepo, ali nikad se ne odgovara isto staroj drtini kao prema mlađem policajcu. Posebno ako je u pitanju rutinska kontrola, i cist si, onda nema straha od kazne taman da si se predstavio kao glumac kamernog teatra.
Last edited by studiorum_tuzlaensis on 16/04/2022 11:48, edited 1 time in total.
Ateista wrote: ↑16/04/2022 11:28
Nisam siguran mogu li ti napisati kaznu za lazno predstavljanje, ali te sigurno ako skontaju da lazes mogu ispeglati.
Lazno predstavljanje je davanje laznog imena i prezimena.
A jedan od osnovnih poslova policajca je utvrdjivanje identiteta. E sad, sta je identitet? Je li identitet ako te pita sta i gdje radis.
Da, davanje laznog imena i prezimena se sigurno tretira kao lazno predstavljanje, za laganje o radnom mjestu nisam siguran ali sumnjam, cisto iz razloga sto nemaju nikakav razlog da te to pitaju, dok imaju pravo sto kazes da ti utvrde identitet.
E sad, ako su u pitanju neke inspekcije rada i slicno, oni mozda imaju pravo to da te pitaju i samim tim bi mozda i mogli pisati kaznu za davanje laznih podataka sluzbenom licu. Nisam pravnik, ali pretpostavljam da je tako nekom logikom.
Tacno je polovicu likova koje se ovdje identificiraju kao osjetljive latice japanske ruze sevap istresti naopacke prilikom policijske kontrole. Ima pravo da te pita, i ima obavezu da postupa u skladu sa Zakonom o zastiti licnih podataka i Pravilnika o nacinu postupanja policijskih sluzbenika uprave policije nadleznog MUP-a. Ti cak imas pravo da ako se radi o upisivanju podataka u evidenciju kontrolisanih osoba, da saljes zahtjev i vidis zbog u koju svrhu ce se podaci upotrijebiti. Na kraju krajeva, to ispitivanje osim tog informativnog dijela je dobar okidac za bilo koga da zna s kim ima posla
studiorum_tuzlaensis wrote: ↑16/04/2022 11:46
Moje iskustvo vezano za saobraćajnu djelatnost je MUP KS kao najprofesionalniji u drzavi, pa onda MUP RS. Ostalo da Bog sačuva.
Sa njima treba znati lijepo, ali nikad se ne odgovara isto staroj drtini kao prema mlađem policajcu. Posebno ako je u pitanju rutinska kontrola, i cist si, onda nema straha od kazne taman da si se predstavio kao glumac kamernog teatra.
Jos davno sam cuo da policija bas cijeni kada vozac nakon zaustavljanja izadje iz vozila i da im dokumente, i imam utisak da to jeste tacno i uglavnom to radim. Jbg ja u vecini slucajeva nisam cist jer brzo vozim.
Naravno, ovo za izlazenje iz auta se odnosi samo na BiH i eventualno okolne drzave, za EU nisam siguran ali znam da u americi to ni u ludilu ne treba raditi.
Revolucionar ★ wrote: ↑16/04/2022 11:48
Tacno je polovicu likova koje se ovdje identificiraju kao osjetljive latice japanske ruze sevap istresti naopacke prilikom policijske kontrole. Ima pravo da te pita, i ima obavezu da postupa u skladu sa Zakonom o zastiti licnih podataka i Pravilnika o nacinu postupanja policijskih sluzbenika uprave policije nadleznog MUP-a. Ti cak imas pravo da ako se radi o upisivanju podataka u evidenciju kontrolisanih osoba, da saljes zahtjev i vidis zbog u koju svrhu ce se podaci upotrijebiti. Na kraju krajeva, to ispitivanje osim tog informativnog dijela je dobar okidac za bilo koga da zna s kim ima posla
Po meni je pitanje iz prvog posta sasvim realno, jer jasno je da policija u vecini slucajeva takva pitanja postavlja iz sasvim drugih razloga, pa bi bilo zanimljivo znati zvanicno njihova ovlastenja u tim situacijama. Ja ne vidim ni jedan opravdan razlog zasto bi saobracajnog policajca zanimalo gdje radis, ali ne mogu sa sigurnoscu tvrditi da li sakonski imaju praco da te to pitaju ili ne.
@Ateista ja izlazim iz auta samo ako sam kriv, ako te pozove u svoje auto još, uh odlicno
Razgovor sa murijom je kao sa ženom. Pun zamki i navlakusa. U pitanju je procjena tj. mini krim obrada. Neko se snalazi neko ne. Sa druge strane je čovjek, a ne babaroga.
Imam prijatelja svaki put kad ga zaustave, prepadne se, pa ga često golog skinu, na granici uvijek skoro, iako je uvijek čist.
Sa druge strane znam ljude koji non stop drogirani i pijani, ili sa oruzjem i drogom usred noći voze i stalno ih zaustavljaju i nikad ne pretresu. To im je ko neki adrenalin .
Ja sam s jaranom bio kad su ga presretaci zaustavili zbog prekrsaja, on izasao iz vozila i iznervirao ih tim postupkom. Rekli mu da se vrati u vozilo, kontrola, na kraju haman 300KM kazne ukupno
Osim "komedije" vezane za ispipavanje terena u kontekstu da li da uzmu cvaju ili ne, znala/i smo imati tako komičnih konverzacija sa policajcima, da je to za ne povjerovati. Pisala sam jednom kako je mužu, nakon uvida u vozačku na kojoj piše da treba nositi naočale ILI sočiva, policajac mrtav hladan rekao pa gdje su ti naočale, kaže on nosim sočiva trenutno, a ovaj veli "ali na vozačkoj piše i naočale I sočiva."
Znaju nekad biti i simpatični, prijatelja koji je brzo vozio su zaustavili (a imao je fakat poplavu u kući) - policajac ga pitao gdje žuriš, poplavilo mi, veli policajac "je li se digao parket", "jeste", "uh, bježi onda" i pusti ga...
Da, mnoga pitanja iako zvuce banalno i nepotrebno, zapravo nisu slucajno postavljena.
Dobra analogija sa razgovorom sa zenom @studiorum_tuzlaensis
Samo sto su kod nas u policiji mahom zaposleni likovi (cast izuzecima koji ima itetkako) bez puno licne kulture u ophodjenju i socijalne inteligencije, pa ti svako pitanje mirise na janjetinu.
MarshalDodik wrote: ↑16/04/2022 10:41
Nemam niti jedno pozivno iskustvo sa uniformisanim policajcima, zbog toga ih prezirem.
Moze biti do tvog stava kad te zaustave, jer kod mene je potpuno suprotno, samo par puta sam imao iskustvo da nisu bili bas ljubazni ali opet nista strasno, u svim drugim slucajevima uvijek potpuno ljubazni i korektni. Iskustva sa policijom sam osim u BiH imao i u Crnoj gori, Albaniji, Njemackoj, Sloveniji, i svi su bili korektni, cak i slovenci.
Pa kad se najkulturnije vozim a on iz dosade bas mene izabere da me zaustavi i crva ( ili jos gore kad sjede u autu pri tome su im upaljene samo pozicije i po noci ne znam o kome je rijec pa odjednom istrci sa lampom da me zaustavi bez ikakvog povoda) kakav cu imati stav.
Dok se zaustavljam vec sam mu najmilije poslao odakle su došli a dok me ispituje i dok mu dodajem papire nastavljam u sebi izmisljati psovke.
Stvarno mi ne igra ulogu njihova ljubaznost zbog koje bi trebao imati ljepse misljenje o njima.
studiorum_tuzlaensis wrote: ↑16/04/2022 12:00
@Ateista ja izlazim iz auta samo ako sam kriv, ako te pozove u svoje auto još, uh odlicno
Razgovor sa murijom je kao sa ženom. Pun zamki i navlakusa. U pitanju je procjena tj. mini krim obrada. Neko se snalazi neko ne. Sa druge strane je čovjek, a ne babaroga.
Imam prijatelja svaki put kad ga zaustave, prepadne se, pa ga često golog skinu, na granici uvijek skoro, iako je uvijek čist.
Sa druge strane znam ljude koji non stop drogirani i pijani, ili sa oruzjem i drogom usred noći voze i stalno ih zaustavljaju i nikad ne pretresu. To im je ko neki adrenalin .
Meni je to postalo navika pa izlazim i kod rutinskih konttola, ali realno rijetko su rutinske.
To je tacno, policija ima te neke sablone po kojem procjenjuje ljude, primijetio sam da mene "vole" i uvijek su ok prema meni i pored toga sto imam dugu kosu pa sto neke asocira na hasisare i narkomane.
Granicna policija je posebna prica, cuo sam isto za ljude koje stalno peglaju jer izgledaju sumnjivo, oni pogotovo imaju sablone da procjenjuju ljude.