Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Produži dalje! wrote:Kada se kršćanstvo pojavilo najprije kao pokret sljedbenika Isusa u početku je bilo zabranjivano ali kada su vlastodršci(Rimljani) uvidjeli da se isti zalažu za pokornost i mirno rješavanje problema dobro su to iskoristili i stvorili "crkvu" kao instituciju gdje su "odabrani" određivali pravila dok ih istovremeno nisu poštovali...
Tacno. Rim je oko 300 godina nase ere bio u velikom opadanju jer nije mogao da odrzava i placa armiju. Istovremeno, hriscani su bili pokorna religija: ne ubij, pruzi drugi obraz, i slicno. Konstantin I je postao prvi pokrsteni vladar, a negdje 380 g. hriscanstvo je postalo i zvanicna religija starog Rima.
Naravno, to ce da stoji sve dok Bird ovo ne procita i prokomentarise
Ja sam prosao put od Ateiste do Vjernika. Milos Boziju i Bozije Vladanje sam osjetio i u svakom trenutku osjecam na svojo kozi u svojoj dusi u svome zivotu. Nedavno sam naisao i procitao knjigu autora Bill Bryson koja se zove Istorija svacega (ili tako nekako), knjiga je jedna od onih popularnih naucnih knjiga pisanih fantasticno prilagodljivim jezikom uopste izvanredno stivo. Pokusava sazeti sva naucna saznanja o postanku svijeta, Svemira, zivih organizama i covjeka. Niti jednom u knjizi se ne spominje Bog, ali nakon citanja ove fascinante knjige moja prva misao je bila Boze kako si mocan, tvoja moc je iza dosega nase svijesti, nije cudo sto obican covjek moze biti izmanipulisan tumacima bozije volje.
water wrote:Ja sam prosao put od Ateiste do Vjernika. Milos Boziju i Bozije Vladanje sam osjetio i u svakom trenutku osjecam na svojo kozi u svojoj dusi u svome zivotu...
I znas sta: neka ti je sa srecom.
Steta da nisi u mogucnosti da sam sebi budes vodilja. Samim tim ces mnogo cega propustiti.
water wrote:Ja sam prosao put od Ateiste do Vjernika. Milos Boziju i Bozije Vladanje sam osjetio i u svakom trenutku osjecam na svojo kozi u svojoj dusi u svome zivotu...
Steta da nisi u mogucnosti da sam sebi budes vodilja. Samim tim ces mnogo cega propustiti.
Vidis, tu dolazi do nerazumijevanja; Ja JESAM sam sebi vodilja, ja i samo ja odgovaram za sebe, svoje postupke, moju djecicu. Ja ne pripadam nikakvoj organiziranoj religiji upravo jer ne podnosim niciju interpretaciju, iaok sam u vjerovanju blizak islamsko, judeo, kriscanskom objasnjenju. Samo o tome se radi. Dugo, vjeruj mi dugo razmisljam o vjerovanju, i znam samo jednu stvar. Vjera u Bozije porijeklo ovoga svijeta kojeg znam me je ucinila sretnijim i stvari oko mene jasnijim. Molim te, ako ti nije mrsko da nam svima objasnis, sta je to sto ja propustam (da te citiram).
Vidis, tu dolazi do nerazumijevanja; Ja JESAM sam sebi vodilja, ja i samo ja odgovaram za sebe, svoje postupke, moju djecicu. Ja ne pripadam nikakvoj organiziranoj religiji upravo jer ne podnosim niciju interpretaciju, iaok sam u vjerovanju blizak islamsko, judeo, kriscanskom objasnjenju. Samo o tome se radi. Dugo, vjeruj mi dugo razmisljam o vjerovanju, i znam samo jednu stvar. Vjera u Bozije porijeklo ovoga svijeta kojeg znam me je ucinila sretnijim i stvari oko mene jasnijim. Molim te, ako ti nije mrsko da nam svima objasnis, sta je to sto ja propustam (da te citiram).
Sorry, you lost me.
Pocitaj svoj prvi komentar, zatim drugi. Nesto je tu za mene u koliziji.
Ja jedino vjerujem da postoji život u drugim galaksijama i ti vanzemaljci( ja glupa naziva) su se spuštali na zemlju i nisu nevidljivi mada se to čuva pod most confidential secret- area 51 (koja stvarno postoji).
Produži dalje! wrote:Ja jedino vjerujem da postoji život u drugim galaksijama i ti vanzemaljci( ja glupa naziva) su se spuštali na zemlju i nisu nevidljivi mada se to čuva pod most confidential secret- area 51 (koja stvarno postoji).
Nije li prakticno da je to bas "Area #51" pod Stjenovitim Planinamaq kojom se ne moze ni pjeske prici? Od toliko aerodroma u svijetu, oni bas tamo.
Ne vjerujem da nas vanzemaljci posjecuju. Najbliza zvijezda u Kentauru je 4.2 svijetlosne godine X 300.000 km na sat =.... puno brate. A Kentaur nema ni planetarni sistem.
Ali, price su interesantne. I posebno za one koji vjeruju u nesto "vanzemaljsko."
ustrijelio dijete u naramku
prestala sam u boga vjerovati. Nema te, boze
rekla sam, prekrizen si za sva vremena
i tacka. Jer bog sto pusta da djecu, majkama
u narucju, ubijaju onako, ni zbog cega,
naprosto iz zabave, takav bog meni ne treba
A drugi – kako god hoce
Inace, prije rata sam mislila da bi se nebesa
na mene srucila ako bih prestala
u boga vjerovati. A eto, nije se desilo nista
Ni crijep nije napukao na krovu moje kuce
Ja sam i dalje ja. Sarajevo je i dalje Sarajevo
Nebo i dalje nebo. I eno stoji gdje je i prije bilo
Iako boga nema. Mislim, nema ga za mene
A drugi – kako god hoce
Sve se kotrlja po starom
Cak mi se cini da mi je ovako lakse. Ovako,
bez boga ne umijem ti to, bojim se, objasniti
Znas, pjesaci se lakse bez iceg u rukama
nego kad vukljas cekere. Jeste, dobro sam rekla
Bez boga, nekako se lakse pjesaci
kroz ovaj guravi zivot. Jedino, svaki cas osjetim
da su mi ruke prazne
ATEIST
Jest, ne vjerujem u Starog. Doduse, nas dvojica
Vazda smo njegovali dobrosusjedske odnose.
I pogranicnih puskaranja medju nama ti nema.
Kad god ga sretnem, uljudno naklonim se:
“cijenim i postujem”, ali da vjerujem u njega
to nikad, ni on, od mene nije zahtijevao,
nit mu je naumpadalo.
Jer morao bi, prije toga, da svijet ovaj razida
Do temelja. i ponovo ga sklopi. A to je puno
Posla. Ne isplati se, zbog mene, poduzimati
Tolike gradjevinske radove.
Ako mu ovakav ne valjam, nek se obrati sebi.
Ali ja mislim bilo bi, s njegove strane, licemjerno
Da se sad pocne lupati sakom po celu:
“Ma sta ja ovo stvorih, majka mi zalosna?!”
Uostalom, sta hoce, njegove dnevne naredbe,
Svih deset, izvrsavam uredno, na minut tacno,
Te mu ispada, u neku ruku, da mi je pretpostavljeni,
Iako ne postoji. I bolje sto ga nema,
U protivnome, valjalo bi preispitati
Njegovu odgovornost za sve sto se u Bosni dogodilo.
Znam ja odlicno: ljudski zivot je Sibir,
A bog je bunda kroz koju minusi ne prolaze.
Al’ sta cu kad volim cvokotati. U cvokotu je
Ljudska istina ponajdublja.
Cak mislim: treba da na svijetu
Ima nevjerovanja. To isto kazu mi mnogi
Eksperti za onaj svijet. Kad bi svi vjerovali,
Ovaj svijet bio bi poluprazan, ko guma kamionska
Dopola izduvana. Ili dopola napumpana.
To ne bi izdrzalo voznju po nebeskome,
Punom rupcaga, makadamu.
I njemu treba nevjerovanje.
Pogotovo kad je gvozdeno, ko ovo moje.
Njime iznutra armira stvari. Da se ne sljuhnu.
Ne spihtijaju. Jest, u moje nevjerovanje
Moze se uzdati kao u punu pusku.
Ja sam ti kao oni borovi iz Primorja,
Sto na burama jakim izrastu ukoso –
To ni Bog ne ispravi.
U GORAZDU DOSAO HODZA PA OBJASNJAVA
borcima da se ne treba bojati pogibije
jer uzivacija na ovom svijetu nije nista
prema uzivaciji na onome gdje im sljeduje
sto meraka sve jedan veci od drugoga
Docarava dzennetske basce kroz koje teku vode
milion puta od Une smaragdnije
opisuje kao pouzdan ocevidac banane
narandze hurme sto tamo spremne cekaju
da ih mrtvim rukama beru Ma jebes hurme
ima li tamo deset u pola?pita ga Crni
Hodza se pravi necuo i nastavlja sa detaljnim opisom
milina dzennetskih prosto mi dodje krivo sto sam
jos na dunjaluku a ne vec davno na ahiretu
i ovaj zivot ovdje pricini mi se ko gubljenje vremena
Zavazda svatih: do ovog svijeta
drzi jedino osoba koja ne drzi do sebe
A je li neko hodza ( opet ce Crni ) iz tvoje familije u ovam ratu poginuo? Nije sucur Alahu
Ma gdje su vijernici i nevjernici da dodaju zacina ovoj temi?
Kada ne trebam vjernike, jave se od svuda sa nekakvim kuratim citatima napisanim od onih koji su bez vode i hrane zivjeli u pustinji... i halucinirali.
Dajte da vidimo gdje je bog(inja) koja vas vodi, ko vam daje potporu... kako bog to po vasem misljenju radi... sta je vasa reakcija kada vas "poziva" i na koji nacin... i da li su vam oci permanentno izvrnute nagore...
C'mon guys and klix: dajte da ovo rijesimo. Nesto ste mi isuvise tihi.
a ja sam prosao obrnuti put, od vjernika do nevjernika
a evo i zasto
Zasto je zbrisao iz Jasenovca? Iz Srebrenice, iz Kazana, Ausvica... Zasto je dozvolio da Rev. Jones odvede 900 vijernika u Gajanu pa da ih sve potruje cijanidom, ukljucujuci djecu? Mora da je bio zauzet necim na drugom kraju svijeta kada je 800.000 ljudi u Ruandi bilo masakrirano. Neka vrlo zauzeta osoba, kojoj je trebalo samo 6 dana da stvori svijet, a ni qurcem nije mrdnuo da spasi nesto zitelja koji su ginuli u njegovoj svetoj kuci--u bogomolji. I to pozivajuci ga po imenu: "Boze, pomozi. Spasi nas." A on, valjda sto je toliko star, pa ne cuje: "Ha, sta to govorite?" Moze i to biti. Sam bog zna.
digger wrote:Ma gdje su vijernici i nevjernici da dodaju zacina ovoj temi?
digger wrote:Dajte da vidimo gdje je bog(inja) koja vas vodi, ko vam daje potporu... kako bog to po vasem misljenju radi... sta je vasa reakcija kada vas "poziva" i na koji nacin... i da li su vam oci permanentno izvrnute nagore...
...evo jednog vjernika...vjernice tacnije receno...koja btw nema namjeru dodavati zacine na ovu dobro zacinjenu temu...i zacina treba umjeti dodati...i s mjerom...
...prozivas da ti pokazem Boga...koji me vodi, koji i pruza potporu...bez da nadugo objasnjavam, reci cu ti jedno...tvoje nevjerovanje u Bozije postojanje ne dokazuje da Ga nema...jer moje vjerovanje u Boga nije zasnovano na "privilegiji" prema kojoj sam ga ja vidjela a ti nisi...valjda je tu kljucna rijec "vjerovanje" a ne znanje o postojanju Boga...vec sam to jednom rekla liku koji se zvao Tifa...nase poimanje svijeta i zivota je razlicito samo iz jednog razloga...moj zivot nije samo ono kroz sta se moze umom proci...ali me to nece navesti da tebe, kao covjeka vrijeđam...ako nista vise nisam naucila od Boga koji me vodi, dosta je i to...da postujem covjeka, stvorenje Bozije...pa makar...
digger wrote:i da li su vam oci permanentno izvrnute nagore...
...stalno...upirem oci u svoju dusu...ni to ti ne mogu pokazati...jer vjera, ljubav, samilost, tuga, radost...sve je to tamo...
digger wrote:Kada ne trebam vjernike, jave se od svuda sa nekakvim kuratim citatima napisanim od onih koji su bez vode i hrane zivjeli u pustinji... i halucinirali.
...vidis..
"NE UBIJ",
"NE UKRADI",
"LJUBI BLIZNJEG SVOGA",
"ONAJ KO UBIJE JEDNOG COVJEKA NEPRAVEDNO, KAO DA JE POBIO CIJELI SVIJET...",
"NE RADI DRUGOME STO NE BI VOLIO DA DRUGI RADE TEBI",
"NAJBOLJI OD VAS JE ONAJ KOJI JE NAJVISE KORISTAN LJUDIMA",
"NIJE MUSLIMAN ONAJ CIJI KOMSIJA PROVEDE NOC GLADAN, A ON JE IMAO CIME DA GA NAHRANI"....
...itd...
...nezgodne neke halucinacije...za tvoju "skolu"..
digger wrote: C'mon guys and klix: dajte da ovo rijesimo. Nesto ste mi isuvise tihi.
...a ovo posljednje je umalo bio razlog da se ne javim...jedno je kad "diraš" moja osjećanja...ali nešto sasvim drugo kad vrijeđaš moju intiligenciju, postavljajuci ovo kao izazov vjernicima...dok nam se obracas kao idiotima...
...i da...sta bismo to trebali rijesiti? Niti je tvoje vjerovanje u Bozije nepostojanje nesto novo, niti je nasa vjera u postojanje Boga nesto novo...otakako je svijeta bilo je takvih kao ti, i ovakvih kao ja...a Boga mi, bice ih jos...dok je svijeta...
zasto si se nasla uvrijedjena? zao mi je ako je tako, ali zasto malo ne prosvrljas po postovima tvoje brace po vjeri, pa mozda onda da govorimo o vrijedjanju...
evo, da ti skratim posao: sa religijskog podforuma i iz postova samo-identifikovanih vjernika (koji samo nisu znali prije 10-ak godina sa koliko se prstiju krsti i na koju se stranu okrenes kad klanjas) mozemo da zakljucimo da oni koji ne vjeruju "nisu obdareni razumom" i da im je "zivot im isprazan i dosadan". diskretno i ne bas diskretno se provlace ideje da ce nevjernici zauvijek biti kaznjeni na onom svijetu (ovoliku brigu za moj zagrobni zivot jos nisam vidjela), jer naravno, svi nevjernici su amoralni, i predstavljaju najvece zlo ovoga svijeta. za kraj, i nasa inteligencija se cesto dovodi u pitanje, jer eto, vecina ljudi na dunjaluku vjeruje u boga a mi ne, pa smo naravno retardirani.
digger i ja? jaaaaooooooo
nemam pojma ko je digger. ima ljudi koji me znaju (sa foruma) pa ako treba nek priskoce i "posvjedoce" -- vjeruj mi, ovo je jedini nick pod kojim sam se ikada upisala. a ako me moderator banuje, nisam toliki mazohista da bih se vracala pod novim nikom. imas moju bezboznicku rijec. ja sam ja.
danas wrote:digger i ja? jaaaaooooooo
nemam pojma ko je digger. ima ljudi koji me znaju (sa foruma) pa ako treba nek priskoce i "posvjedoce" -- vjeruj mi, ovo je jedini nick pod kojim sam se ikada upisala. a ako me moderator banuje, nisam toliki mazohista da bih se vracala pod novim nikom. imas moju bezboznicku rijec. ja sam ja.
...hehe...mah...upitah...jer si odgovorila na post/repliku diggeru i jer sam od onih koji vjeruju ljudima, mada sam to i sama mogla provjeriti, ali nisam bas ljubitelj provjeravanja...
a sad...dalje...
danas wrote:zasto si se nasla uvrijedjena? zao mi je ako je tako, ali zasto malo ne prosvrljas po postovima tvoje brace po vjeri, pa mozda onda da govorimo o vrijedjanju...
evo, da ti skratim posao: sa religijskog podforuma i iz postova samo-identifikovanih vjernika (koji samo nisu znali prije 10-ak godina sa koliko se prstiju krsti i na koju se stranu okrenes kad klanjas) mozemo da zakljucimo da oni koji ne vjeruju "nisu obdareni razumom" i da im je "zivot im isprazan i dosadan". diskretno i ne bas diskretno se provlace ideje da ce nevjernici zauvijek biti kaznjeni na onom svijetu (ovoliku brigu za moj zagrobni zivot jos nisam vidjela), jer naravno, svi nevjernici su amoralni, i predstavljaju najvece zlo ovoga svijeta. za kraj, i nasa inteligencija se cesto dovodi u pitanje, jer eto, vecina ljudi na dunjaluku vjeruje u boga a mi ne, pa smo naravno retardirani.
ko vrijedja?
...uvrijeđena...mah...prejaka rijec ali fakat umalo ne preskocih cijelu temu zbog toga...ne volim takav nacin diskutiranja...gdje se jedni postavljaju kao "Bogom dani" da sve znaju, a ovi drugi ili kimaju glavom ili pocnu vrijeđati...(mislim da ce to jednog dana biti razlogom da se lagahno poselamim s ovim forumom)...tu ti je i odgovor na postavljeno pitanje...vjeruj sve cesce "preskacem" teme, jer ljudi vjernici ili ne...samo kopiraju tekstove, bez da svojom glavom (ili onim na sta se stalno pozivaju Bogomdanim razumom) skontaju sta to pisu...jer onaj ko kaze da je amoralnost kategorija rezervirana za nevjernike...trebao bi se upitati da nije ostao uskracen "kad je Bog pamet dijelio"...
...ne stojim iza rijeci koje pisu drugi...ranije sam se bacala u "popravljanje krivih Drina"...pokusavajuci popravljati "krive" interpretacije (bar islama sto se tice...)...ali Sizifov je to posao, a nema se ni vremena...nekako sam lagahno presla na onaj dio "ljudi, dajte da se ne vrijeđamo.."
zasto si se nasla uvrijedjena? zao mi je ako je tako, ali zasto malo ne prosvrljas po postovima tvoje brace po vjeri, pa mozda onda da govorimo o vrijedjanju...
stani malo, jel ti ovdje pokushavas reci nesto u stilu "joj zao mi je ako sam te uvrijedila, al i mene tvoja "braca" po vjeri stalno vrijedjaju tako da je ovo moje vrijedjanje malo amortizirano i treba pokazati razumijevanja prema tome", Ako to znachi to onda je sam pochetak vec losh. Ne vidim kako "zenu" dovesti u vezu sa svim sto bilo ko se ochituje kao Musliman napishe.
danas wrote:
evo, da ti skratim posao: sa religijskog podforuma i iz postova samo-identifikovanih vjernika (koji samo nisu znali prije 10-ak godina sa koliko se prstiju krsti i na koju se stranu okrenes kad klanjas) mozemo da zakljucimo da oni koji ne vjeruju "nisu obdareni razumom" i da im je "zivot im isprazan i dosadan". diskretno i ne bas diskretno se provlace ideje da ce nevjernici zauvijek biti kaznjeni na onom svijetu
Eh sad me chudi da je tebe ovo shokiralo, jer ovo manje vishe stoji u svim Svetim knjigama, parafraziram "ovaj put je pravi pa ti biraj i izvoli ovo su ti posljedice izbora". Ne vidim zasto bi te tangirala uopce pricha tih "vjernika" da ce nevjernici biti kaznjeni na onom svijetu, ako ti u to ne vjerujesh, ako se sve zavrshava 6 feet under. Imas vjernike i "vjernike".
I onda josh ovu moju grupu opetovane grijeshnike
danas wrote:ko vrijedja?
mogu shvatit zeninu reakciju na diggerov post, jer se digger potrudio da naglasi neravnopravnost bilo koga ko se nadje s njim u diskusiji, dakle udjes li u diskusiju poslije njegovog posta prihvatash taj polozhaj koji ti je on sam tako velikodusho podario, samouvjerenost i samopouzdanje su hvale vrijedne osobine, ali drzak ton mozhe pogoditi svako, chak se post mozhe kao lagano ismijavanje protumachiti, a onda smo opet na nivou onih koji tebe nazivaju retardiranom jer ne vjerujes