Ibro555 wrote: ↑18/02/2022 20:08
Gradim na svom zemljistu od 6 duluma, u centru zemljista, nije bas u sumi nego na poljoprivrednom zemljistu, odma tu do sume (koja je u mom vlasnistvu). Razumijem sto ne podrzavate ovakve ideje. Vec sam se raspitao i pokusao legalizirati to, ali morate shvatiti da BiH je drzava koja ne funkcionise kako treba sto mi pravi legalni proces mnogo tezi. Da predam zahtjev da se promjeni poljoprivredno zemljiste i da cekam mjesecima, okej nije problem, cekat cu mjesecima. Ali godinama da cekam? To ne mogu uraditi. Razumijem da mislis da ovo nije uredu graditi, ali gledajuci iz neutralne perspektive, cijela drzava nije uredu, a to sto ja stavljam 30m2 kucicu i bavim se poljoprivredom na svom zemljistu, siguran sam da ce mi Bog nekako oprostiti
Razumijem motive i razloge iz kojih zelite graditi na nezakonit nacin. Sa njima se nikako ne mogu saglasiti, pa sam zato prvobitno i napisao, u sustini: ".. procijeni razmjeru ulozenog i rizika".
Kakva je drzava BiH jako dobro znam, jer mi je zanimanje takvo da to moram znati i pokusati ostati normalan. A znam kava je drzava SFRJ bila, pa eto vise nije.
I kao gradjanin i kao pravnik profesionalac tvrdim da cekanje godinama na poljoprivrednu saglasnost jednostavno nije tacno, Ako organi i otezu i za to ima lijeka. I sudio sam te te stvari i prosao iste, kao trazilac te polj. saglasnosti, pa prosto znam sta govorim...
Sve mi se cini da vi trazite samo forumsku podrsku za vec formiranu namjeru gradnje na divlje. Zato smatram da ne mozemo govoriti o neutralnoj perspektivi, na koju se pozivate. Ja sam mozda medju malobrojnijim kojim nijedna vlast, bilo kakva vlast, ne bi nista uradila i kad bi saznala da sam bilo sta uradio na divlje. Medjutim, nisam htio da budem dio te "neutralne perspektive", dio te haoticne Bosne i Hercegovine, koja - istina- jeste postojeca, jer smatram da nam nasa domovina koju tako zdusno volimo i branimo u mnogim poljima, a tamo gdje to zaista treba- postovanje nacela legaliteta- nastojimo da je ZAJEBEMO (izvinjavam se na izrazu, ali nema boljeg opisa) gdje god mozemo. A usta su nam puna ljubavi i postovanja prema nasoj drzavi????Zato, moju brvnaru, moju i sadasnju i buducu oazu mira, gradim od 2019. godne, polako strpljivo, ulazem koliko mogu, ali legalno. Smatram da je to moj doprinos da makar moji buduci unuci ili cukununuci (ako ih bude) nekad mogu makar malo osjetiti, znati da zive u zemlji koja je makar malo uredjena.
Vec sad vidim da planirana gradnja nije ni blizu prvotno opisanog off-grida. Rjesavanje struje sa baterijama i agregatom, 2000 KM? Septicka- zidanje, itd itd...Vec do sada ulozeno? Znate li da je kubik sirove grube gradje na stovaristima presao 720 KM/m3 ??? Koliko ce vas stvarno kostati gradnja te "kucice" taman da ste vrhunski stolar/tesar?
Toliko o tome.
A sto se tice boga, odavno sam na vlastitoj kozi naucio da se u njega ne mogu pouzdati, pa niti ocekujem niti mi treba oprost. Neka mi pravi, iskonski vjernici bilo koje religije ne zamjere, nemam namjeru vrijedjati ih ili omalovazavati njihovo vjerovanje i bogobojaznost.
Moj moto je "samo- u se i u svoje kljuse".
Na ovoj temi kupim, motam kablove, gasim svjetlo.