Komunizam - najbolji za Balkan

PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#26 Re: Komunizam - najbolji za Balkan

Post by PipiDugaDevetka »

djibo wrote:U komunizmu su radnicu dobijali viškove, u kapitalizmu radnici jesu višak.

U komunizmu su lopovi iz firmi krali salamu, krevet, alat, u kapitalizmu lopovi kradu fabriku salame, fabriku kreveta, fabriku alata.

U komunizmu je puno ljudi kralo malo, u kapitalizmu malo ljudi krade puno.

Kad su komunisti došli na vlast oni su se iz šuma spustili u gradove, kapitalisti su iz gradova otišli u šume (Poljine, Pale ...).

U komunizmu smo po mišljenje morali ići u Beograd, u kapitalizmu po mišljenje moramo ići u Brisel.

U komunizmu se radilo malo i još su radnike zvali herojima rada, u kapitalizmu se radi puno i još te zovu neradnikom, lenčugom, parazitom.

U komunizmu, ako si hteo dobar posao ili stan nisi morao reći da si Bosanac, Hrvat ili Srbin, u kapitalizmu možeš govoriti šta god hoćeš, ionako nećeš dobiti ni dobar posao ni stan.

U komunizmu je bilo besplatno obrazovanje, zdravstvo, sigurno radno mesto, ali isto tako i male plate te loši i nekvalitetni proizvodi koji se brzo kvare.

U kapitalizmu uz male plate te loše i nekvalitetne proizvode koji se brzo kvare, nema ni besplatnog obrazovanja, zdravstva ni sigurnih radnih mesta.

U komunizmu nije bilo slobode izbora, ljudi su se bojali partije. U kapitalizmu postoji sloboda i mnogo više izbora. Ne moraš se bojati samo partije, možeš se bojati i za svoje radno mesto, za svoju platu, hoće li se rate kredita dizati, kako ćeš otplaćivati kredit ako se razboliš, hoćeš li moći platiti lečenje ako se razboliš, može li sebi neko priuštiti školovanje. Dakle ima puno više izbora od čega ćeš strahovati, a i dolaskom kapitalizma došla je i sloboda. Kapitalisti su rekli: konačno ste slobodni, slobodni, slobodni! Evo uzmite radne knjižice i slobodni ste! ....ovo je neciji pogled na komunizam... :D :D
GENIJALNO, samo mi malo smeta što je na ekavskom. Očigledno, tuđa pamet?
daddy-kool

#27 Re: Komunizam - najbolji za Balkan

Post by daddy-kool »

hAZNADAR wrote:Komunizam ili nesto drugo - se da rasrpavljati - jedan blazi oblik jednostranackog sistema je svakako potreban - prvenstveno Bosnjacima.

Komunizam nije idealan jer uz njega ide i ideologija i podobnost tog tipa - zadire u privatan zivot i uvodi standarde - imali smo iskustva sa time i neka hvala.

Ako mi je puna kapa skorojevica sto se busaju vjerom ili nacionalizmom, bore se protiv ateizma i uvode standarde ko je podoba na ko izdajnik ili otpadnik - neka hvala - ne treba mi komunizam jer je sve to isto sranje a drugo pakovanje.

Medjutim - treba nam ipak jednoobraznost u politici gdje nema izbora - vec da se strucnost probija u rukovodeca tijela. Kada vidim kako se Bosnjaci glodju izmedju sebe i trose svu energiju na prevare, monopole, grabez resursa i podapinjanje stupica - pa bolje je da samo jedna stranka vlada.

Najbolje bi bilo kada bi se konacno utvrdili nacionani ciljevi i granice preko kojih se ne moze prijeci. Glasanjem, bosnjackim saborom,.. bilo kako - ali da se konacno utvrdi volja vecina - i konto toga ustanovi politicko tijelo koje bi u okviru tih interesa vladalo - bez ideologije, pamfleta, standarda,.. itd. Demokratija i pluralizam nije za nas jos - treba nam blazi oblik diktature koji bi bio prijelazni period ka pravoj demokratiji - trebamo mi prvo sazriti za to.
Jednopartijstvo ili elitiziranje političkog rada definitivno ništa ne rješava. Jednopartijski sistem nije ostajao dugo takvim, po prirodi stvari su se javljale raznorazne frakcije unutar te iste partije, svaka sa svojim interesima i vrijednostima. Bolje je imati jasno razdvojene vrijednosti i interese u društvu, da ne bi biranjem jedne morali prihvatati i druge sa kojima se ne slažemo. Dok se ideologija dogmatično recitovala u takvim sistemima, realni problemi društva se nisu rješavali, često nije bilo ni javnog diskursa o njima.

Mislim da nama nedostaje više demokratije, pogotovo za naše društo sa niskim moralnim i karakternim vrijednostima. Bilo bi dobro da imamo češće izbore političara, čak i svake dvije godine na svim nivoima, zato što je to jedina prava kontrola nad njihovim radom.
grizly1991

#28 Re: Komunizam - najbolji za Balkan

Post by grizly1991 »

PipiDugaDevetka wrote:
djibo wrote:U komunizmu su radnicu dobijali viškove, u kapitalizmu radnici jesu višak.

U komunizmu su lopovi iz firmi krali salamu, krevet, alat, u kapitalizmu lopovi kradu fabriku salame, fabriku kreveta, fabriku alata.

Kad su komunisti došli na vlast oni su se iz šuma spustili u gradove, kapitalisti su iz gradova otišli u šume (Poljine, Pale ...).

U komunizmu smo po mišljenje morali ići u Beograd, u kapitalizmu po mišljenje moramo ići u Brisel.

U komunizmu se radilo malo i još su radnike zvali herojima rada, u kapitalizmu se radi puno i još te zovu neradnikom, lenčugom, parazitom.

U komunizmu, ako si hteo dobar posao ili stan nisi morao reći da si Bosanac, Hrvat ili Srbin, u kapitalizmu možeš govoriti šta god hoćeš, ionako nećeš dobiti ni dobar posao ni stan.

U komunizmu je bilo besplatno obrazovanje, zdravstvo, sigurno radno mesto, ali isto tako i male plate te loši i nekvalitetni proizvodi koji se brzo kvare.

U kapitalizmu uz male plate te loše i nekvalitetne proizvode koji se brzo kvare, nema ni besplatnog obrazovanja, zdravstva ni sigurnih radnih mesta.

U komunizmu nije bilo slobode izbora, ljudi su se bojali partije. U kapitalizmu postoji sloboda i mnogo više izbora. Ne moraš se bojati samo partije, možeš se bojati i za svoje radno mesto, za svoju platu, hoće li se rate kredita dizati, kako ćeš otplaćivati kredit ako se razboliš, hoćeš li moći platiti lečenje ako se razboliš, može li sebi neko priuštiti školovanje. Dakle ima puno više izbora od čega ćeš strahovati, a i dolaskom kapitalizma došla je i sloboda. Kapitalisti su rekli: konačno ste slobodni, slobodni, slobodni! Evo uzmite radne knjižice i slobodni ste! ....ovo je neciji pogled na komunizam... :D :D
Vidiš, dok sam ja ovo čitao nisam ni primijetio da je na ekavskom, ali tebi očito smeta samo zato što je srpsko.
seln

#29 Re: Komunizam - najbolji za Balkan

Post by seln »

grizly1991 wrote:
PipiDugaDevetka wrote:

Vidiš, dok sam ja ovo čitao nisam ni primijetio da je na ekavskom, ali tebi očito smeta samo zato što je srpsko.
Pipi, vehabijo! :D
nemoguce vruce

#30 Re: Komunizam - najbolji za Balkan

Post by nemoguce vruce »

Komunizam je proistekao iz Cionizma. Svi osnivaci iliti utemeljitelji komunizma su bili cionisti. Njihova biografija je dovoljna.
hrastov žižak

#31 Re: Komunizam - najbolji za Balkan

Post by hrastov žižak »

nemoguce vruce wrote:Komunizam je proistekao iz Cionizma. Svi osnivaci iliti utemeljitelji komunizma su bili cionisti. Njihova biografija je dovoljna.
upadoh sa stolice :lol: :lol: :lol:
esad_plavi

#32 Re: Komunizam - najbolji za Balkan

Post by esad_plavi »

El_Comunista wrote:Moje misljenje je da je najbolji oblik vladavine na Balkanu komunizam jer se pokazalo kroz vijekove da je ovaj narod stoka,da ne zna cijeniti slobodu i da mu je jednostavno potrebna cvrsta ruka da vlada njim i da ga usmjerava u bolje sutra.
Da li ce se roditi novi Tito ?! Ne vjerujem! Zbog idiota kakvi su bili Izetbegovic, Karadzic i njihove sluge mi smo se poklali i obezbjedili samo jedno: Da na tekovinama mrznje koju smo posijali ne raste zito narednih sto godina u nasoj lijepoj zemlji Jugoslaviji koju idioti rascjepise.
Mogu sada oni koji su u zatvorima za vrijeme Tita da likuju jer su nazalost pobijedili. Pobijedili oni.....mi propali! Nase sutra ne postoji!
Sta ciniti ?!
Ocito nisi dovoljno informiran, ako mislis da ta mrznja tece od cca zadnjih 30 godina.

Ali evo da te pitam nesto, sto je po meni osnovna mana komunizma, jel udure da radnik i profesor imaju identicne uslove zivota - iste plate, isti drzavni stan, isto auto, putuju na isto more itd.
Post Reply