Posao u Sarajevu

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

mali_balon

#26 Re: Posao u Sarajevu

Post by mali_balon »

DreamBosnia wrote: 07/10/2021 19:59 Da li ima neko preporuku za neku firmu u Sarajevu gdje ne rade kokoške/sirovine/hinje/kompleksaši (mentalni sklop zaposlenika koji uz političare rastjeruje ljude iz BiH)-firmu sa zdravim okruženjem, ne postavljaju glupa pitanja na intervjuu, nisu paranoični (nisu svi bolesno ambiciozni, ima nas normalnih), nude obuku početniku (niko ne može steći određene tehničke vještine i godine radnog iskustva ako ne radi, nismo mi krivi što nema prakse na faksu, ne bi ni oni koji su "popili svu pamet svijeta" stekli godine iskustva da ih neki tečić, jaran ili politički kolega nije ubacio), ne traže štelu (rade kao ekonomisti osobe bez ikakvih kvalifikacija ili bez neke struke koja se s poslom može povezati), nude razvoj karijere (ne želim biti "teta kopirka"), i sl.? Tražim posao ekonomiste. Poslala sam trocifren broj CVa, dobila dvocifren broj intervjua i nijedan posao. :mrgreen:
Il' su drugi natprosječno pametni, il' sam baksuz, il' se nalazim u pogrešnoj državi? :roll: :zzzz:
Nisam inače hejter, al' ova situacija u BiH i traženje posla ubi u pojam. :)
Sve potrebnr informacije imas ovdje pa opleti :mrgreen:

jadi-nas-nezaposlenih-t114485.html?start=4650
konami666

#27 Re: Posao u Sarajevu

Post by konami666 »

mk ultra wrote: 07/10/2021 20:34 Ja koliko vidim ti biras poslove

Neces onda nikad nista naci

To radno iskustvo i pocinjes za mizeriju za printerom ako vec to tako napominjes
Banka salter
Osiguranje salter i sazivanje ljudi
Itd itd... Vremenom kad pobjegne neko upadas ti
Ides vise koliko zelis
A zašto ne bi birala poslove? To da ne biraš posao je zaostavina sirotinje iz doba komunizma. Dajte mi veću lopatu i slično. Birati posao znaci birati u kojem smjeru želiš da ti ide karijera.
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#28 Re: Posao u Sarajevu

Post by mk ultra »

konami666 wrote: 08/10/2021 07:33
mk ultra wrote: 07/10/2021 20:34 Ja koliko vidim ti biras poslove

Neces onda nikad nista naci

To radno iskustvo i pocinjes za mizeriju za printerom ako vec to tako napominjes
Banka salter
Osiguranje salter i sazivanje ljudi
Itd itd... Vremenom kad pobjegne neko upadas ti
Ides vise koliko zelis
A zašto ne bi birala poslove? To da ne biraš posao je zaostavina sirotinje iz doba komunizma. Dajte mi veću lopatu i slično. Birati posao znaci birati u kojem smjeru želiš da ti ide karijera.
Trebas birat poslove ali trebas i raditi da bi imao referencu
Znam ih milion sa ekstra diplomama, od biraca nema jebaca
Hocu ja da radim u struKi, ja sam diplomirani arhitekt/inzinjer/ekonomist :lol:

Dakle, da bi dobijao bolje poslove moras imati referencu sa slabijeg
Dakle moras raditi i slabije placene poslove
Te poslove ako ti na razgovoru vide da si šaltao svakih 1mj, nijedan te ozbiljan poslodavac nece uzeti u obzir
Itd itd...

Biranja ima, kad dođeš do biranja top poslova
Al dati otkaz i sjediti kuci i traziti iz kuce top posao, to zaboravi... Samo ce se izjesti mentalno kako i vidis
konami666

#29 Re: Posao u Sarajevu

Post by konami666 »

mk ultra wrote: 08/10/2021 07:45
konami666 wrote: 08/10/2021 07:33

Te poslove ako ti na razgovoru vide da si šaltao svakih 1mj, nijedan te ozbiljan poslodavac nece uzeti u obzir
Itd itd...

Al dati otkaz i sjediti kuci i traziti iz kuce top posao, to zaboravi... Samo ce se izjesti mentalno kako i vidis
Referenca mogu biti i profesori sa fakulteta, kolege, ljudi sa mjesta gdje si radio praksu/diplomski rad. Neće joj bolja referenca biti šef fotokopirnice :)
Možes raditi u fotokopirnici, restoranu, na šalteru dok studiraš, čak je i poželjno jer pokazuješ budućem poslodavcu da nisi ispijao kafe ali kada završiš fakultet onda je vrijeme da predjes na ozbiljniji posao u rangu sa kvalifikacijama. Ako ne, koja je poenta studija? Bolje se onda baviti poljoprivredom, zanat završiti ili neki jedno/dvogodišnji studij web developmenta.
mk ultra

#30 Re: Posao u Sarajevu

Post by mk ultra »

konami666 wrote: 08/10/2021 08:09
mk ultra wrote: 08/10/2021 07:45

Itd itd...

Referenca mogu biti i profesori sa fakulteta, kolege, ljudi sa mjesta gdje si radio praksu/diplomski rad. Neće joj bolja referenca biti šef fotokopirnice :)
Možes raditi u fotokopirnici, restoranu, na šalteru dok studiraš, čak je i poželjno jer pokazuješ budućem poslodavcu da nisi ispijao kafe ali kada završiš fakultet onda je vrijeme da predjes na ozbiljniji posao u rangu sa kvalifikacijama. Ako ne, koja je poenta studija? Bolje se onda baviti poljoprivredom, zanat završiti ili neki jedno/dvogodišnji studij web developmenta.
Vi ili zivite u paralelnom svijetu ili niste ni poceli da radite/trazite posao

I ja sam tako hudinik u pocetku slao prepis ocjena, prosjek, pa jedno vrijeme i referece sa faxa koji je bilo :lol: koga briga?
Poslodavcu treba radnik, ne covjek sa fakulteta

Javne firme i ne pokusavaj, potapsace te po ramenu i kraj.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#31 Re: Posao u Sarajevu

Post by _BataZiv_0809 »

mk ultra wrote: 08/10/2021 07:45 Trebas birat poslove ali trebas i raditi da bi imao referencu

Itd itd...

Tako je...

Ja sam krenuo raditi jos na faxu, ono selidbe, nosanje namjestaja i veš mašina teskih ko tuč, nosanja šute u kantama jupola, pa onda istovar i utovar opreme kad su sajmovi i tako neke manifestacije, tu upoznam covjeka koji radi kao poslovodja u turistickoj agenciji, on me ubaci kao turistickog vodica, upoznam onda frajera ciji otac drzi manji hotel i dogovorim povremeni rad na recepciji hotela folovi golovi, nakon faxa radio bukvalno kao potrcko, čekač u redovima :lol: i kurir, predjem iz te firme u firmu kojoj smo radili usluge, iz nje u trecu, iz trece u cetvrtu gdje sam sad na solidnoj poziciji..... jebiga upoznas ljude tako, steknes neke konekcije kakve su takve su, sam sebe isprofilises, skontas kakav je svijet, kakvi su ljudi, celicis se, shvatis da su u zivotu samo problemi besplatni, a da se ostalo sve mora kupiti i potkupiti :D

Druga mi je solucija bila da sjedim kuci i cekam da se nesto desi, da me neko zovne.
konami666

#32 Re: Posao u Sarajevu

Post by konami666 »

mk ultra wrote: 08/10/2021 08:43
konami666 wrote: 08/10/2021 08:09

I ja sam tako hudinik u pocetku slao prepis ocjena, prosjek, pa jedno vrijeme i referece sa faxa koji je bilo :lol: koga briga?

Ne nego sam bio u toj situaciji, nisam mogao naći posao u BiH i onda počeo aplicirati za poslove vani i izgleda da vani vise cijene radnika i ljudsko biće. Reference su mi bili profesori sa faxa i projekti. Ako te samo gledaju kao radnika onda si na pogrešnom poslu :) zadnja dva posla nisu me ni pitali za reference niti za projekte, razgovor je vise bio da vide koji su mi ciljevi u profesionalnom smislu, da li se slaže sa ciljevima firme i kakav sam kao kolega, ljudsko bice. Reference i projekti postaju nebitni nakon sto na CV-u vide da si već radio sa tim stvarima. Zato i kažem, gledaj posao vani, kakve crne fotokopirnice sa fakultetskim obrazovanjem, cisti dead end job.
DreamBosnia

#33 Re: Posao u Sarajevu

Post by DreamBosnia »

Postavila sam ozbiljno pitanje za posao u Sarajevu za koji ne treba štela a nude normalne uslove rada.
Završila sam regularno (bez prepisivanja i kupovanja ispita) državni faks. Nedostatak prakse na faksu ima veze s NPP i uslovima.

Ne pitam za firme koje na ekonomske poslove ubace dijete (završilo gimnaziju, FPN, itd.) nekog jarana ili nekoga ko mu može valjati u korupciji i natjeraju nekog radnika da ga obuči.
Ne pitam za budžet za koji treba partijska knjižica. Zašto ljudi imaju predstavu da neko želi da radi na budžetu ako je dvije godine bez posla?
Ne pitam za firme u kojima rade osobe upitnih ljudskih kvaliteta (na forumu su ljudi pisali o detaljnim iskustvima u takvim firmama i kakve to posljedice ima za nastavak karijere).
Ne tražim menadžerski posao s min. iskustvom.
Pitam za ozbiljne firme koje nude normalne uslove, obuku i razvoj karijere.

Radiš poslove od kopiranja do nešto malo knjiženja i korespondencije. Ne odbijaš ništa. Kakvu referencu možeš imati od firme gdje ti je neko pravio probleme jer mu se može i gdje je radila štela u svim segmentima (obuka, prilika i zapošljavanje)?

Npr. referenca za nabavu su neki poslovi na nabavi ili predmeti na faksu koji se mogu povezati s tom oblašću i poznavanje asortimana proizvoda uz određenu obuku. Referenca je iskustvo u određenom sektoru. Pitanje je ko nudi ozbiljnu referencu?
Referenca za taj posao ne može biti rad u Bingu na kasi.

Dobije se čudom žnj posao da se radi bilo šta. Žnj posao ne može biti referenca i signal ozbiljnom poslodavcu da ste zdravo ambiciozni za rad u struci. Ljudi počnu raditi u pekarama i nikada ne dobiju priliku da rade u svojoj struci, a na "njihovim" poslovima rade osobe koje nemaju nikakve reference. Kako otići na intervju ako je isti u toku radnog vremena?

Pošalje se CV i za rad u trgovini ukoliko postoji mogućnost da osobu sutra prebace na ekonomski posao u istoj firmi.

Ode se na intervju kulturno obučen i pokaže se volja za rad ekonomskih poslova i borbu za razvoj firme, objasni se postupanje u određenim situacijama, itd. Da li firme raspisuju oglase pro forme i zezaju ljude s pitanjima zašto su na birou? Da ne pričam dalje, od čega mi se bljuje...

Nisam ters, al' hajmo realno... :sad:
mk ultra

#34 Re: Posao u Sarajevu

Post by mk ultra »

konami666 wrote: 08/10/2021 11:56
mk ultra wrote: 08/10/2021 08:43

Ne nego sam bio u toj situaciji, nisam mogao naći posao u BiH i onda počeo aplicirati za poslove vani i izgleda da vani vise cijene radnika i ljudsko biće. Reference su mi bili profesori sa faxa i projekti. Ako te samo gledaju kao radnika onda si na pogrešnom poslu :) zadnja dva posla nisu me ni pitali za reference niti za projekte, razgovor je vise bio da vide koji su mi ciljevi u profesionalnom smislu, da li se slaže sa ciljevima firme i kakav sam kao kolega, ljudsko bice. Reference i projekti postaju nebitni nakon sto na CV-u vide da si već radio sa tim stvarima. Zato i kažem, gledaj posao vani, kakve crne fotokopirnice sa fakultetskim obrazovanjem, cisti dead end job.
tema je posao u Sarajevu, a u sarajevu je odlično kako je u ostalim gradovima u državi
u ostalim gradovima se može naći dobar privatnik, ali uglavnom vezano za građevinu ili neku proizvodnju... i mnogo mnogo se radi...

dobio sam i ja pozivnicu za Rimca, ali nažalost morao da odbijem. vani poslove na njemačkom govornom tržištu jesam tražio jedno vrijeme, i odustao (njemački sam slab) i bio na jednom razgovoru online i onda su skontali da nemam dozvolu za rad u Austriji i pedala odmah.

ne znam, ako ste tako nafakali i dobijali poslove hladno, ja sa svojom strukom baš i nisam tako jednostavno ni vani ni ovdje uspijevao.
hadzinicasa

#35 Re: Posao u Sarajevu

Post by hadzinicasa »

DreamBosnia wrote: 08/10/2021 12:02 Postavila sam ozbiljno pitanje za posao u Sarajevu za koji ne treba štela a nude normalne uslove rada.
Završila sam regularno (bez prepisivanja i kupovanja ispita) državni faks. Nedostatak prakse na faksu ima veze s NPP i uslovima.

Ne pitam za firme koje na ekonomske poslove ubace dijete (završilo gimnaziju, FPN, itd.) nekog jarana ili nekoga ko mu može valjati u korupciji i natjeraju nekog radnika da ga obuči.
Ne pitam za budžet za koji treba partijska knjižica. Zašto ljudi imaju predstavu da neko želi da radi na budžetu ako je dvije godine bez posla?
Ne pitam za firme u kojima rade osobe upitnih ljudskih kvaliteta (na forumu su ljudi pisali o detaljnim iskustvima u takvim firmama i kakve to posljedice ima za nastavak karijere).

Radiš poslove od kopiranja do nešto malo knjiženja i korespondencije. Ne odbijaš ništa. Kakvu referencu možeš imati od firme gdje ti je neko pravio probleme jer mu se može i gdje je radila štela u svim segmentima (obuka, prilika i zapošljavanje)?

Npr. referenca za nabavu su neki poslovi na nabavi ili predmeti na faksu koji se mogu povezati s tom oblašću i poznavanje asortimana proizvoda uz određenu obuku. Referenca je iskustvo u određenom sektoru. Pitanje je ko nudi ozbiljnu referencu?

Dobije se čudom žnj posao da se radi bilo šta. Žnj posao ne može biti referenca i signal ozbiljnom poslodavcu da ste zdravo ambiciozni za rad u struci. Ljudi počnu raditi u pekarama i nikada ne dobiju priliku da rade u svojoj struci, a na "njihovim" poslovima rade osobe koje nemaju nikakve reference. Kako otići na intervju ako je isti u toku radnog vremena?

Pošalje se CV i za rad u trgovini ukoliko postoji mogućnost da osobu sutra prebace na ekonomski posao u istoj firmi.

Ode se na intervju kulturno obučen i pokaže se volja za rad ekonomskih poslova i borbu za razvoj firme, objasni se postupanje u određenim situacijama, itd. Da li firme raspisuju oglase pro forme i zezaju ljude s pitanjima zašto su na birou? Da ne pričam dalje, od čega mi se bljuje...

ovo sto ti trazis postoji, ali kao izuzetak.
ja sam s fakultetskom diplomom i magisterijem glancala staklena vrata od kancelarije, jer sef nije podnosio otiske prstiju na njima, a trazio da se zatvaraju, pa kad god ko udje ili izadje ja za njim sa onom spricalicom i krpicom, a bila sretna sto uopce radim. ovo je stvarnost, a to sto ti pricas jeste, trebalo bi biti tako u teoriji, ali nije. kod nas nije. kod nas je utopija. ali da nisam prosla ovo sto sam prosla, ne bih sad bila gdje jesam. tako da, svako iskustvo te oblikuje.
mk ultra

#36 Re: Posao u Sarajevu

Post by mk ultra »

DreamBosnia wrote: 08/10/2021 12:02

da

posla ima vjeruj mi
i ganjaj šta može, ne govorim ti bezveze vjeruj mi. radiš nešto, i dok radiš tražiš drugo... čisto radi neke mentalne čistoće

ne može drugačije.

imam dobar CV, 2 godine tražio posao (sa postojećeg posla)
bio na bruku razgovora
nekad početkom korone, jedno osiguranje tražilo tehničko lice za procjenu šteta na objektima, i ja sam to i radio (na požarima pregled štete i uzroka, pisanje izvještaja o tome itd..)
peglanje, došao u 4ti krug
prošlo sve
ispeglali nas mislim 20tak, bilo je ljudi i van SA, znači dolazak parking vrijeme itd itd
i na kraju ništa, oni neće time da se bave.

hoću reći, boli njih da izvineš neka stvar što si ti 4 puta u 1.5mj morao sve ostaviti, obući se otići na razgovor, spremiti se malo, biti tu 2h, platiti gorivo parking
i to mi se desilo, pa mogu ti sad na prvu nabrojati najmanje 10 firmi gdje sam tako ispeglan i odbiven, i na kraju ili niko nije primljen ili su primili boga pitaj koga, neko ko te poslove u životu nije radio

gdje se hrngači, npr za vođu gradilišta u libiji, odmah ponuđeno sve što može
DreamBosnia

#37 Re: Posao u Sarajevu

Post by DreamBosnia »

hadzinicasa wrote: 08/10/2021 12:10
DreamBosnia wrote: 08/10/2021 12:02 Postavila sam ozbiljno pitanje za posao u Sarajevu za koji ne treba štela a nude normalne uslove rada.

ovo sto ti trazis postoji, ali kao izuzetak.
ja sam s fakultetskom diplomom i magisterijem glancala staklena vrata od kancelarije, jer sef nije podnosio otiske prstiju na njima, a trazio da se zatvaraju, pa kad god ko udje ili izadje ja za njim sa onom spricalicom i krpicom, a bila sretna sto uopce radim. ovo je stvarnost, a to sto ti pricas jeste, trebalo bi biti tako u teoriji, ali nije. kod nas nije. kod nas je utopija. ali da nisam prosla ovo sto sam prosla, ne bih sad bila gdje jesam. tako da, svako iskustvo te oblikuje.
Neke firme od kojih sam očekivala profesionalan pristup na intervjuu, iznenadile su me negativno. :sad:
Guadalajara

#38 Re: Posao u Sarajevu

Post by Guadalajara »

_BataZiv_0809 wrote: 08/10/2021 09:38
mk ultra wrote: 08/10/2021 07:45 Trebas birat poslove ali trebas i raditi da bi imao referencu

Itd itd...

Tako je...

Ja sam krenuo raditi jos na faxu, ono selidbe, nosanje namjestaja i veš mašina teskih ko tuč, nosanja šute u kantama jupola, pa onda istovar i utovar opreme kad su sajmovi i tako neke manifestacije, tu upoznam covjeka koji radi kao poslovodja u turistickoj agenciji, on me ubaci kao turistickog vodica, upoznam onda frajera ciji otac drzi manji hotel i dogovorim povremeni rad na recepciji hotela folovi golovi, nakon faxa radio bukvalno kao potrcko, čekač u redovima :lol: i kurir, predjem iz te firme u firmu kojoj smo radili usluge, iz nje u trecu, iz trece u cetvrtu gdje sam sad na solidnoj poziciji..... jebiga upoznas ljude tako, steknes neke konekcije kakve su takve su, sam sebe isprofilises, skontas kakav je svijet, kakvi su ljudi, celicis se, shvatis da su u zivotu samo problemi besplatni, a da se ostalo sve mora kupiti i potkupiti :D

Druga mi je solucija bila da sjedim kuci i cekam da se nesto desi, da me neko zovne.
Jao :D
...
Poc'o sam u Svabiji
Selidbe, moleraj
Baustel sa Turcima
Kuntao sa Kurdima :mrgreen:
...
Ovde sam se slifovao
Ispek'o sam zanat :lol:
....
Nas'o bolju sljaku
Malo radio na kvaku
Nisam bir'o klijentelu
Prim'o svaku stranku :mrgreen:
konami666

#39 Re: Posao u Sarajevu

Post by konami666 »

mk ultra wrote: 08/10/2021 12:03

tema je posao u Sarajevu, a u sarajevu je odlično kako je u ostalim gradovima u državi
u ostalim gradovima se može naći dobar privatnik, ali uglavnom vezano za građevinu ili neku proizvodnju... i mnogo mnogo se radi...

dobio sam i ja pozivnicu za Rimca, ali nažalost morao da odbijem. vani poslove na njemačkom govornom tržištu jesam tražio jedno vrijeme, i odustao (njemački sam slab) i bio na jednom razgovoru online i onda su skontali da nemam dozvolu za rad u Austriji i pedala odmah.

ne znam, ako ste tako nafakali i dobijali poslove hladno, ja sa svojom strukom baš i nisam tako jednostavno ni vani ni ovdje uspijevao.
Znam, zato sam i pitao zašto ne traži poslove vani ako već nema šta traži u BiH :D
Austrijanci su zeznuti ako nisi već tamo i imas sve papire a sa Švabama sam imao nekoliko ponuda ali nikad mi Njemačka nije bila privlačna.
mk ultra

#40 Re: Posao u Sarajevu

Post by mk ultra »

Ma njemacki i znam nesto
A sta u FR? Meni je iskreno italija najdraza opcija, pa irska, pa švica ako bi se islo vani
c_g

#41 Re: Posao u Sarajevu

Post by c_g »

Kontam da ganjam nešto u Sarajevu, neki posao, ima li ko kakvih prijedloga? Sve osim konobarisanja, imam strah od ispadanja šoljica, nemam ruke za to.
DreamBosnia

#42 Re: Posao u Sarajevu

Post by DreamBosnia »

mk ultra wrote: 08/10/2021 12:03

KS ima oglase za posao (pro forme ili stvarne), ostatak BiH (ne brojim tu oglase koje budžet mora raspisati pro forme) je skoro mrtav po tom pitanju bez obzira na privredu i izvoz. Biroi su više sami sebi svrha. Otvorene molbe (pošalješ firmi da su voljan raditi ako ima/bude posla) nemaju nikakvu svrhu. Tešanj se aktivirao po pitanju oglasa (promjena na tržištu). Nije problem puno raditi. Problem je kad više od 90% firmi zapošljava preko štele (možeš biti s Marsa i imati žnj kvalifikacije, kvaka je da je firma u nekom talu ako te primi ili vraća neke kredite za tal) i kad neko liječi neke svoje komplekse na poslu. Vani da ne znam koliko neko ima iskustva, mora proći obuku. Treba čovjeku da se uhoda u neke procedure.
Post Reply