Al jok, kad se sjetim da za njih radi Vildana Selimbegovic.....odmah me mine zelja....hem das 3 KM......hem se nasekiras.....
Neka neka, imate vi Slobodnu Bosnu. Uz nju se mozete drogirat. Za mnoge od vas SB je jaca od duple doze Artana.
Pećanin je sa ispao papak, jer je pokušao na glup naćin spustiti Goranu, zbog toga što ga je ovaj provalio na prvoj press konferenciji...non grata wrote:Redovno sam kupovao DANE, misleci kako je to uistinu dobra novina koja gaji tradiciju opozicionog informisanja. Ali posljednja cetiri broja su prekaradsili. Cini se da im tiraz bas i nije najbolji pa su im naslovnice skandalozne, a kad prositas tekst - nista. Tresla gora, rodio se mis. Prvo Bregovic ( cisto sugestivno novinarsko ispitivanje, sto bi se oprostilo novinaru pocetniku, ali Pecaninu vala se), potom Abdic Hamdo o kojem nista novo nisu rekli, a sad ovaj neki general.......ma daaaaaaaaaj. Obracao sam im se pismom barem pet puta, i nikad nisu objavili. Ono sto objavljuju sami oni pisu, iskrenu kritiku nikad ne objavljuju.
A kap u punu casu je knjiga Emira S. koji za svog novinarskog staza nije napisao dobru recenicu, e sad je izdao knjigu. Pa dokle vise lazete..i to za tri marke........dosta.
Od sada citam samo CKM
Tako oni od tiraza prodatih novina zive i sve bla bla bla....rekla, kazala i slicno...JFK wrote:Kada covjek cita novine mora jedno da zna pri tome, a to je da se novine citaju izmedju redova. Da nema podizanja senzacije novine se nebi mogle uopste prodavati, na taj nacin se prodaju i novine na zapadu.
Sto nam samo dokazuje da BH pomalo prihvata zapadnu "demokratiju" ciji je motto opisan u jednoj recenici: Sucker is born every minute. (Slobodan prevod: Naivac se radja svake minute.) Dok je marketinga i suckers, kapitalizam ce da cvate.stochar wrote:Ma, ne kontaju ljudi mIRCi, da je cijeli svijet prevara... Ne pere ni Aquafresh onako kako pokazujju na reklami, niti Likvi moze oprati kaubojsku tavu da se sija niti je Oksidzen pauer toliko mocan, ne postoji Superman, ne postoji Djed Mraz ne postoji pravda na ovom svijetu... :)mIRCerka wrote:meni je to mocno pravo...makar su ga shuknuli VELIKIM novinama......T wrote:Ja nedavno kupio Start. Na naslovnici velikim slovima pise "Ekskluzivno za Start - Intervju sa Radovanom Karadzicem" :shock: ... ili nesto slicno
Kad u novinama, intervju sa nekim penzionerom koji ima isto ime i prezime kao anamo oni Radovan :zzzz:
i pokazali da su dali ono sto su i ponudili: intervju sa radovanom...
jest da nije onaj kojeg traze... :D
Ma kako da ne! 100% domace!SD-6 wrote:..."Kupujmo ,koristimo domace"...magazin
Saff![]()
![]()
E bas si neznalica i komplexas. Napisa tu gomilu neistina i tracheva a prigovaras Pecaninu na neobjektivnosti . Licno znam da je Pecanin diplomirao na Pravnom Fakultetu u Sarajevu prije rata te uz to drzao nekoliko istaknutih funkcija u tadasnjem studentskom esablishmentu . Nego ti prvo provjeri svoj "izvor informacija" .sudnjidan wrote:O Danima (ovo sam napisao u vrijeme afere oko Bregovicevog intervjua, ali misljenje nisam promijenio):
Dani su mi uz Avaz najgora novina koja izlazi u Sarajevu (Express van konkurencije), cak ih nekad volim nazvati "nezavisni Avaz", vjerovatno zbog porijekla "utemeljitelja" oba lista. Oni se sluzi istim reketashkim metodama kao i Avaz jedino sto nastupaju iz pozicije "nezavisnog" magazina kako stoji u zaglavlju novine sto se stampa u Zagrebu. Najveci kriminalci koji ovu drzavu varaju za stotine miliona maraka u Danima imaju status "uspjesnih privrednika", "biznismena godine", a za ove laskave titule dovoljno je samo dati oglas u Pecaninove novine.
BH Telekom je godinama placao oglase i u Danima nikad nije izasla nijedna rijec protiv "monopolista", "SDA-kompanije". Cim je oglasavanje prestalo, krenula je serija "dossiera" o kriminalu u BH Telekomu. Slicno stvari stoje i sa ostalim "uspjesnim" ili "kriminalnim" firmama (prefiks zavisi od toga reklamiraju li se ili ne reklamiraju u Danima) kao sto su Klas, Sarajevska pivara, ASA AUTO, FDS, Lijanovici, Aluminij...
Koje "nezavisno novinarstvo", pa Pecaninu su najdraze pare i njegov profit. Popljuvat ce i kolege iz profesije ako su konkurencija pri oglasavanju. Kada se nedavno Oslobodjenje posluzilo njihovom taktikom i objavilo intervju sa Mijom Brajkovicem, Senad Pecanin je imao obraza prigovoriti ljudima iz najstarijeg lista u drzavi da su se "prodali".
Sjetimo se kako se Pecanin nadao mjestu u diplomatiji (lik ima srednju strucnu spremu, ne racuna se poslijeratni brzopotezni "kurs" za stjecanje "akademske titule" na pragu pete decenije zivota), a kada ga je Lagumdzija odj...o, krenula je serija napisa o "diktatoru" na celu SDP-a, katastrofalnoj vlasti Alijanse, sto je neke gradjane navelo da na posljednjim izborima prije tri godine svoj glas daju nacionalistima.
O liku i (ne)djelu Senada Pecanina moglo bi se jos mnogo toga napisati, o glorificiranju (dok su mu davali kredite) pa pljuvanju (kada vise nije bilo finansijske koristi) familije Delimustafic. Najgore je sto se on uspio nametnuti kao nekakav "faktor" kojeg cak i stranci vole citirati u raspravama o stanju u bosanskohercegovackom drustvu, ne shvatajuci da je on najgori produkt beskrupuloznosti ovdasnjeg miljea.
Slucajno znam podatke o njihovim tirazima a pogotovu remitendi i Dani mogu sanjati da dostignu Avaz i SB, pa cak i Oslobodjenje. Zato su izmislili slogan "najutjecajniji bh. magazin" sto je zesca smijurija.
O SB
Cinjenica da kvalitet lista nije ujednacen: jedan broj odlican, drugi samo za prelistati; jedan clanak (najcesce Senad A.) fantastican, drugi katastrofalan). Ali, SB se nece poput Dana prodati za jedan oglas. Znam da su neki ljudi pokusavali platiti Avdicu da ih "popusti" ali u SB nisu odustali od svojih principa. Cinjenica je da SB cesto koristi vulgaran jezik i ponekad "bombasticne zakljucke" iz manjka argumenata, ali zar se moze drugacije protiv mafije koja prijeti da od BiH napravi latinoamericku banana drzavu (ako to vec nismo postali)? Za razliku od "vrhunskih snimaka na vrhunskom papiru" i bajatih dodataka (pokrenutih ne zbog citalaca vec zbog oglasivaca) u Danima, SB se bavi istrazivackim novinarstvom u pravom smislu rijeci. Pokrenuli su mnogo krupnih stvari, ne samo zbog svog tiraza, vec i zbog gradjana ove zemlje i zato im treba skinuti kapu. Uglavnom, za tri klase iznad Dana.
O Startu:
Nista konkretno. Okruglo pa na cose, nikakav istrazivacki text. Dokaz da su napravili text o "forumasima" sa Sarajevo-X govori koliko su inovativni
u pronalasku tema. Ipak, korektniji su od "nezavisnih reketasa" iz Dana. U Startu me najvise nervira pretjerana furka na jugonostalgiju. Pola novine bavi se takvim temama, ali kad skontam to su najjednostavniji textovi: odes u arhivu Oslobodjenja i eto tema koliko hoces.
E bas si neznalica i komplexas. Napisa tu gomilu neistina i tracheva a prigovaras Pecaninu na neobjektivnosti . Licno znam da je Pecanin diplomirao na Pravnom Fakultetu u Sarajevu prije rata te uz to drzao nekoliko istaknutih funkcija u tadasnjem studentskom esablishmentu . Nego ti prvo provjeri svoj "izvor informacija" .sudnjidan wrote:O Danima (ovo sam napisao u vrijeme afere oko Bregovicevog intervjua, ali misljenje nisam promijenio):
Dani su mi uz Avaz najgora novina koja izlazi u Sarajevu (Express van konkurencije), cak ih nekad volim nazvati "nezavisni Avaz", vjerovatno zbog porijekla "utemeljitelja" oba lista. Oni se sluzi istim reketashkim metodama kao i Avaz jedino sto nastupaju iz pozicije "nezavisnog" magazina kako stoji u zaglavlju novine sto se stampa u Zagrebu. Najveci kriminalci koji ovu drzavu varaju za stotine miliona maraka u Danima imaju status "uspjesnih privrednika", "biznismena godine", a za ove laskave titule dovoljno je samo dati oglas u Pecaninove novine.
BH Telekom je godinama placao oglase i u Danima nikad nije izasla nijedna rijec protiv "monopolista", "SDA-kompanije". Cim je oglasavanje prestalo, krenula je serija "dossiera" o kriminalu u BH Telekomu. Slicno stvari stoje i sa ostalim "uspjesnim" ili "kriminalnim" firmama (prefiks zavisi od toga reklamiraju li se ili ne reklamiraju u Danima) kao sto su Klas, Sarajevska pivara, ASA AUTO, FDS, Lijanovici, Aluminij...
Koje "nezavisno novinarstvo", pa Pecaninu su najdraze pare i njegov profit. Popljuvat ce i kolege iz profesije ako su konkurencija pri oglasavanju. Kada se nedavno Oslobodjenje posluzilo njihovom taktikom i objavilo intervju sa Mijom Brajkovicem, Senad Pecanin je imao obraza prigovoriti ljudima iz najstarijeg lista u drzavi da su se "prodali".
Sjetimo se kako se Pecanin nadao mjestu u diplomatiji (lik ima srednju strucnu spremu, ne racuna se poslijeratni brzopotezni "kurs" za stjecanje "akademske titule" na pragu pete decenije zivota), a kada ga je Lagumdzija odj...o, krenula je serija napisa o "diktatoru" na celu SDP-a, katastrofalnoj vlasti Alijanse, sto je neke gradjane navelo da na posljednjim izborima prije tri godine svoj glas daju nacionalistima.
O liku i (ne)djelu Senada Pecanina moglo bi se jos mnogo toga napisati, o glorificiranju (dok su mu davali kredite) pa pljuvanju (kada vise nije bilo finansijske koristi) familije Delimustafic. Najgore je sto se on uspio nametnuti kao nekakav "faktor" kojeg cak i stranci vole citirati u raspravama o stanju u bosanskohercegovackom drustvu, ne shvatajuci da je on najgori produkt beskrupuloznosti ovdasnjeg miljea.
Slucajno znam podatke o njihovim tirazima a pogotovu remitendi i Dani mogu sanjati da dostignu Avaz i SB, pa cak i Oslobodjenje. Zato su izmislili slogan "najutjecajniji bh. magazin" sto je zesca smijurija.
O SB
Cinjenica da kvalitet lista nije ujednacen: jedan broj odlican, drugi samo za prelistati; jedan clanak (najcesce Senad A.) fantastican, drugi katastrofalan). Ali, SB se nece poput Dana prodati za jedan oglas. Znam da su neki ljudi pokusavali platiti Avdicu da ih "popusti" ali u SB nisu odustali od svojih principa. Cinjenica je da SB cesto koristi vulgaran jezik i ponekad "bombasticne zakljucke" iz manjka argumenata, ali zar se moze drugacije protiv mafije koja prijeti da od BiH napravi latinoamericku banana drzavu (ako to vec nismo postali)? Za razliku od "vrhunskih snimaka na vrhunskom papiru" i bajatih dodataka (pokrenutih ne zbog citalaca vec zbog oglasivaca) u Danima, SB se bavi istrazivackim novinarstvom u pravom smislu rijeci. Pokrenuli su mnogo krupnih stvari, ne samo zbog svog tiraza, vec i zbog gradjana ove zemlje i zato im treba skinuti kapu. Uglavnom, za tri klase iznad Dana.
O Startu:
Nista konkretno. Okruglo pa na cose, nikakav istrazivacki text. Dokaz da su napravili text o "forumasima" sa Sarajevo-X govori koliko su inovativni
u pronalasku tema. Ipak, korektniji su od "nezavisnih reketasa" iz Dana. U Startu me najvise nervira pretjerana furka na jugonostalgiju. Pola novine bavi se takvim temama, ali kad skontam to su najjednostavniji textovi: odes u arhivu Oslobodjenja i eto tema koliko hoces.
1. Neko te je dobro slagao kada ti je rekao da je Pecanin PRIJE RATA diplomirao na Pravnom fakultetu.E bas si neznalica i komplexas. Napisa tu gomilu neistina i tracheva a prigovaras Pecaninu na neobjektivnosti . Licno znam da je Pecanin diplomirao na Pravnom Fakultetu u Sarajevu prije rata te uz to drzao nekoliko istaknutih funkcija u tadasnjem studentskom esablishmentu . Nego ti prvo provjeri svoj "izvor informacija" .
sudnjidan wrote:O SB
.
Ovdje bi bio suvisan bilo kakav komentar,svida mi se ovaj post ...Bravo Tebisudnjidan wrote:1. Neko te je dobro slagao kada ti je rekao da je Pecanin PRIJE RATA diplomirao na Pravnom fakultetu.E bas si neznalica i komplexas. Napisa tu gomilu neistina i tracheva a prigovaras Pecaninu na neobjektivnosti . Licno znam da je Pecanin diplomirao na Pravnom Fakultetu u Sarajevu prije rata te uz to drzao nekoliko istaknutih funkcija u tadasnjem studentskom esablishmentu . Nego ti prvo provjeri svoj "izvor informacija" .
2. Jedina "istaknuta funkcija u tadasnjem studentskom establismentu" koju je doticni obavljao je metiljanje oko studentskog lista Walter, ako izuzmemo lidersku poziciju u defileu studenata kroz grad (s pjesmom Druze Tito, mi ti se kunemo...) nakon trovanja salmonelom u studentskom domu Nedzarici. Tada je jadnik jos stanovao u studentskom domu. A saradnja sa Walterom mu nikako ne sluzi na cast jer su nesretnici i neznalice koji su uredjivali Walter mislili da krajem 80-ih doprinose "demokratizaciji bh. drustva", a zapravo su posluzili (toga nisu bili ni svjesni) sirenju "Miloseviceve antibirokratske revolucije" na BiH. Valja podsjetiti da su u Walteru pozivali na rusenje tadasnje garniture bh. politicara koja je bila na udaru srpskih mitingasa i zagovornika uvodjenja vanrednog stanja i vojne diktature.
Najsramnija uloga Waltera (time i Pecanina) je favorizovanje Nenada Kecmanovica u izboru za clana Predsjednistva Jugoslavije iz BiH. Tada je bio red na predstavnika iz reda srpskog naroda i jadna li nam majka da je njihov favorit prosao. Nakon sto je SDB otkrio spijunske kvalitete Kecmanovica, Walter je pronasao novog favorita - Dragana Kalinica, velikog humanistu i "borca za Jugoslaviju a protiv svakog oblika nacionalizma". Srecom, tada je postojala cestita omladinska novina - Nasi Dani (cije je ime kasnije neovlasteno uzeo Pecanin). Zahvaljujuci Nasim Danima na direktnom glasanju bh. gradjana (Pecanin tada nije imao pravo glasa u BiH) prosao je bh. patriota Bogic Bogicevic ciji je glas sprijecio drzavni udar tzv. JNA.
Neznalica , complexash i jos bih dodao demagog sa velikim D.sudnjidan wrote:1. Neko te je dobro slagao kada ti je rekao da je Pecanin PRIJE RATA diplomirao na Pravnom fakultetu.E bas si neznalica i komplexas. Napisa tu gomilu neistina i tracheva a prigovaras Pecaninu na neobjektivnosti . Licno znam da je Pecanin diplomirao na Pravnom Fakultetu u Sarajevu prije rata te uz to drzao nekoliko istaknutih funkcija u tadasnjem studentskom esablishmentu . Nego ti prvo provjeri svoj "izvor informacija" .
2. Jedina "istaknuta funkcija u tadasnjem studentskom establismentu" koju je doticni obavljao je metiljanje oko studentskog lista Walter, ako izuzmemo lidersku poziciju u defileu studenata kroz grad (s pjesmom Druze Tito, mi ti se kunemo...) nakon trovanja salmonelom u studentskom domu Nedzarici. Tada je jadnik jos stanovao u studentskom domu. A saradnja sa Walterom mu nikako ne sluzi na cast jer su nesretnici i neznalice koji su uredjivali Walter mislili da krajem 80-ih doprinose "demokratizaciji bh. drustva", a zapravo su posluzili (toga nisu bili ni svjesni) sirenju "Miloseviceve antibirokratske revolucije" na BiH. Valja podsjetiti da su u Walteru pozivali na rusenje tadasnje garniture bh. politicara koja je bila na udaru srpskih mitingasa i zagovornika uvodjenja vanrednog stanja i vojne diktature.
Najsramnija uloga Waltera (time i Pecanina) je favorizovanje Nenada Kecmanovica u izboru za clana Predsjednistva Jugoslavije iz BiH. Tada je bio red na predstavnika iz reda srpskog naroda i jadna li nam majka da je njihov favorit prosao. Nakon sto je SDB otkrio spijunske kvalitete Kecmanovica, Walter je pronasao novog favorita - Dragana Kalinica, velikog humanistu i "borca za Jugoslaviju a protiv svakog oblika nacionalizma". Srecom, tada je postojala cestita omladinska novina - Nasi Dani (cije je ime kasnije neovlasteno uzeo Pecanin). Zahvaljujuci Nasim Danima na direktnom glasanju bh. gradjana (Pecanin tada nije imao pravo glasa u BiH) prosao je bh. patriota Bogic Bogicevic ciji je glas sprijecio drzavni udar tzv. JNA.
hadzifejzovic pravi svoj dvosatni dnevnik ili kako da se vec nazove ta emisija, tako sto prepisuje teme vec obradjene u danima ili sl. bosni. pri tome nema nista svoje, nikakav novinarski duh, nista. katastrofa. obicno kopiranje valjda za ljude koji ne citaju novine, nemaju internet i nemaju kablovsku ili satelitsku.fadil schtil wrote:uporedite sad jednog hadzifejzovica - koji je inace pozitivan lik, nevezano za (pre)ratnu biografiju, ne i zaboravimo da je poklonio kompletnu zaradu od svoje knjige, prvo izdanje, 40-50000 km, djeci srebrenice - jasno se vidi da taj tip ne ljusti ozbiljniju literaturu jos od vremena studija.
hadzifejzovic pravi svoj dvosatni dnevnik ili kako da se vec nazove ta emisija, tako sto prepisuje teme vec obradjene u danima ili sl. bosni. pri tome nema nista svoje, nikakav novinarski duh, nista. katastrofa.
Naravno da je nedostojno pobijati ISTINITE CINJENICE. Kao sto se "Pecko" 1989. uvlacio u shup... svom profesoru velikosrbinu Kecmanovicu da bi izvukao licnu korist ne mareci za interese BiH, tako je 2002. pljuvao SDP (jer ga nisu poslali u diplomatiju) ne shvatajuci da su naredni izbori i prilika za popravni tek 2006. Zasto se ne bi podsjetilo sta je nekad pricao i radio Pecanin? Covjek je danas javna licnost, guru slobodarske i demokratske misli u BiH, a prve korake na javnoj sceni pravio je posredstvom Waltera trazeci smjenu "staljinista" iz predratne garniture bh. politike. I onda se volio slikati pred kamerama, pa i kada je zapjenusan trazio da se zbog salmonele u jednom obroku uvedu dodatni ispitni rokovi.whow wrote: Neznalica , complexash i jos bih dodao demagog sa velikim D.
Praviti analogije izmedu Senada , omladinskog lista Walter, Nenada Kecmanovica , JNA , anti-birokratske revolucije i slicnih fenomena sa kraja osamdesetih je najmanju ruku neozbiljno i nedostojno moga odgovora.
Ma, bravo. Neka onda "poslovni covjek" Pecanin ostavi na miru Shaju, Cengica, Bakira Alispahica koji takodje imaju sopstveni uspjesan biznis. Kakav je "poslovni covjek" dokazuju posljednja dva broja Dana. U predzadnjem broju "dupelizacki intervju" sa Nihadom Imamovicem (koliko sam upratio cetvrti intervju sa istim covjekom u zadnjih pet godina), a u zadnjem broju pljuvanje po "lopovskoj firmi" Lijanovici. Kakva je razlika izmedju Lijanovica i ASA auta? Onaj ko malo bolje zna nacin na koji obje firme funkcionisu (stvaranje ekstra profita kroz: sa jedne strane uvoz mesnog otpada bez carine; sa druge stranu prodaju navodnih domacih automobila bez carine i sa tri puta nizom poreskom stopom) shvatit ce da velike razlike nema. U oba slucaja drzava gubi milione maraka. Jedino su se Lijanovici malo htjeli "osamostaliti" i osnovali su vlastitu stranku pa ih ni HDZ vise ne stiti. Ali, razlog zasto imaju razlicit tretman u Danima je sto ASA auto daje reklame, a Lijanovici ne daju, vjerovatno zbog velikih troskova advokata za mnogobrojne sudske procese koji se vode protiv ove firme. "Poslovni covjek" Senad Pecanin? OK, od necega se mora zivjeti ali onda neka ne sere o Danima kao "nezavisnom magazinu" i to jos "najuticajnijem".whow wrote:
Ljubomora ispoljena u vidu primitivnih tracheva , lazi i samoobmane je ono sto je uvijek gushilo bosansku "Kulturno Sportsko Politicku " scenu .
Senad se pokazao i dokazao kao poslovan covjek koji za razliku od nekih koji imaju diplome menadzera biznisa i namaju banke u dzepu ,ima svoj sopstveni uspjesan biznis. Primjer za ugled , al izgleda nekima ljudima je lakse popljuvati uspjesnog covjeka nego mu cestitati.