Sarajevski S-bahn

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

NediM17

#26 Re: Sarajevski S-bahn

Post by NediM17 »

Kod nas ne znam da ih je bilo, ali u Srbiji i Hrvatskoj su u upotrebi upravo na ovim prigradskim relacijama bili tzv. šinobusi.

https://hr.wikipedia.org/wiki/H%C5%BD_serija_7221

Realni

#27 Re: Sarajevski S-bahn

Post by Realni »

NediM17 wrote: 17/12/2020 17:19 Kod nas ne znam da ih je bilo, ali u Srbiji i Hrvatskoj su u upotrebi upravo na ovim prigradskim relacijama bili tzv. šinobusi.

Ma moze i ova skalamerija :-) , samo neka vozi.
detroit-mercy

#28 Re: Sarajevski S-bahn

Post by detroit-mercy »

Haris.ba wrote: 17/12/2020 16:04 A sta ce nam tramvaj iznad Miljacke kada ima tramvaj haman uz Miljacku?

I zamislimo nase odrzavanje te konstrukcije. Sreca je kako nema mrtvih na postojecoj tramvajskoj prugi.
Kako bi se raja kacila na ovaj viseci trambaj :mrgreen:
united bosnae

#29 Re: Sarajevski S-bahn

Post by united bosnae »

detroit-mercy wrote: 17/12/2020 17:24
Haris.ba wrote: 17/12/2020 16:04 A sta ce nam tramvaj iznad Miljacke kada ima tramvaj haman uz Miljacku?

I zamislimo nase odrzavanje te konstrukcije. Sreca je kako nema mrtvih na postojecoj tramvajskoj prugi.
Kako bi se raja kacila na ovaj viseci trambaj :mrgreen:
Mnoge stvari su se promijenile u gradu, pa se izmedju ostalog niko vise ne kaci na tramvaje.
NediM17

#30 Re: Sarajevski S-bahn

Post by NediM17 »

Realni wrote: 17/12/2020 17:23
NediM17 wrote: 17/12/2020 17:19 Kod nas ne znam da ih je bilo, ali u Srbiji i Hrvatskoj su u upotrebi upravo na ovim prigradskim relacijama bili tzv. šinobusi.

Ma moze i ova skalamerija :-) , samo neka vozi.
Vozila je ova skula po cijeloj Evropi, sad naravno ima modernijih.

https://en.wikipedia.org/wiki/Uerdingen_railbus
https://en.wikipedia.org/wiki/Bombardier_Talent
https://en.wikipedia.org/wiki/Alstom_Coradia_LINT
https://en.wikipedia.org/wiki/Siemens_Desiro

I sad se koriste u mnogim evropskim zemljama, ali jok mi pametni.
Moglo bi ovo do Konjica na jednu stranu i do npr. Kaknja ili čak Zenice na drugu bandu.
drndalo

#31 Re: Sarajevski S-bahn

Post by drndalo »

Naravno da hi moglo, i naravno da ima para, samo nas ubjedjuju “neimari’ Fahro i Tihomir da je bolje umjesto zeljeznicke praviti nebodere...

Subvencija? Sto da ne, u cemu je problem? Stanice? Kinezi lete na Mjesec, a mi se zjbvmo sa izvidjacima radova... Do nas je, nije do Kineza...
eltroxin

#32 Re: Sarajevski S-bahn

Post by eltroxin »

drndalo wrote: 17/12/2020 18:34 Naravno da hi moglo, i naravno da ima para, samo nas ubjedjuju “neimari’ Fahro i Tihomir da je bolje umjesto zeljeznicke praviti nebodere...

Subvencija? Sto da ne, u cemu je problem? Stanice? Kinezi lete na Mjesec, a mi se zjbvmo sa izvidjacima radova... Do nas je, nije do Kineza...
‘Ta ce ba kinezi..
drndalo

#33 Re: Sarajevski S-bahn

Post by drndalo »

eltroxin wrote: 17/12/2020 18:42
drndalo wrote: 17/12/2020 18:34 Naravno da hi moglo, i naravno da ima para, samo nas ubjedjuju “neimari’ Fahro i Tihomir da je bolje umjesto zeljeznicke praviti nebodere...

‘Ta ce ba kinezi..
Jes’ vala... Jebo njiha kakvi smo mi strucnjaci...
Entropio
Vozim: njemackog premiuma
Horoskop: TDI

#34 Re: Sarajevski S-bahn

Post by Entropio »

Ma dobra ti je ideja jaro, ali u gradu gdje cirkulisu tramvaji stari 50 godina na raspalim prugama i oronulom asfaltu... tvoja ideja je naucna fantastika.
pritchard

#35 Re: Sarajevski S-bahn

Post by pritchard »

Zar nije i Efendic nakon izbora prestao buncati o izmjestanju glavne stanice iz epicentra grada i promijenio plocu spominjuci uspostavljanje prigradskog voza, nesto kao Beovoz u BG?

Pruga manje-vise pokriva cijelu metro zonu SA u kojoj zivi preko 550k stanovnika (Visoko, Breza, VG, SG, Centar, NS, NG, Ilidza, Lukavica, Hadzici, Ilijas, pa i Kiseljak i Pale se naslanjaju) i samo idiotu moze pasti na pamet da ukine liniju do samog centra te zone. Ugl, to bi bila fula stoljeca i niposto se ne smije desiti.
Haris.ba

#36 Re: Sarajevski S-bahn

Post by Haris.ba »

drndalo wrote: 17/12/2020 18:34

Problem je sto imas gras sa kojim imas visedecenijski problem isplacivanja subvencija. Najlakse reci daj subvenciju federalnim zeljeznicama, a gras u poluraspadu.

I ja bjh volio da neki sinobus proradi. Ali, volio bih da neko ko se razumije izracuna koliko bi ljudi se vozalo tim vozilom. I koliko bi to kostalo.
NediM17

#37 Re: Sarajevski S-bahn

Post by NediM17 »

Privatluk majka.

trambusek88

#38 Re: Sarajevski S-bahn

Post by trambusek88 »

Pa za početak bi se mogle Željeznice uključiti u budući jedinstveni tarifni sistem i makar u špicama da imaju linije za Raštelicu i Podlugove, i mogli bi za početak raditi i Mađari.

Najopterećenija autobuska linija je upravo ona prema Tarčinu čak i kad su linije 30/33 bile pokrivene sa 7 zglobnih vozila, i tu bi dobro došlo pojačanje par polazaka kad najviše ljudi ide na posao i djeca u školu.

A izmještanje željezničke stanice je svakako budalaština i laprdanje, nema ništa od toga.
Realni

#39 Re: Sarajevski S-bahn

Post by Realni »

Haris.ba wrote: 17/12/2020 21:02
drndalo wrote: 17/12/2020 18:34

Problem je sto imas gras sa kojim imas visedecenijski problem isplacivanja subvencija. Najlakse reci daj subvenciju federalnim zeljeznicama, a gras u poluraspadu.

I ja bjh volio da neki sinobus proradi. Ali, volio bih da neko ko se razumije izracuna koliko bi ljudi se vozalo tim vozilom. I koliko bi to kostalo.
Nista onda da seljemo emailove zastupnicima KSa, da se u budzetu planira svima nam mrzak izdatak za studiju izvodljivosti uspostavljanja ove linije ili ova studija vec postoji.
Van Halen

#40 Re: Sarajevski S-bahn

Post by Van Halen »

united bosnae wrote: 17/12/2020 16:41 Takodjer, nije mi jasno zasto je ideja stelista sa juzne strane Miljacke jos uvijek san... realno, to bi trebalo da bude jedan od prioriteta opstinskih vlasti.
Nastaviti setaliste od Čobanije (gdje prestaje "Obala Mak Dizdar") pa do Drvenije i dalje sve do parka Atmejdan.
Trebalo bi porusiti par stracara uz Miljacku i imali bi prvoklasnu setnicu duz rijeke.
Dobra ideja ali skola na Drveniji i Sinanagoga mislim ne dozvoljavaju to spajanje.
Realni

#41 Re: Sarajevski S-bahn

Post by Realni »

dr_Evil wrote: 17/12/2020 15:54
Van Halen wrote: 17/12/2020 15:46 Nisu dzaba vicevi o glupim Bosancima , kako kazu znas nas jebo nas. Valja pametovat i glumit neku visinu pa drugog ismijavat glupim folovima. Covjek nije napisao da se izmjesti,rekao je zasto ne ostsviti kako sada stoji
Kakvu crnu visinu i niko ga nije ismijao to sto ga ne podrzavam ne znaci da ga ismijavam postavio je temu da se prica o njoj znaci moze ocekivati da sve svi ili vecina ne slozi sa njim, hocemo da koristimo prugu kao tramvaj ili gradski metro(mislim da kod nas nema dobra rijec za to), onda cemo da pustimo voz da prolazi istom prugom i naravno da se na kraju ide na izmjestanje jer to ne ide.

Druga stvar zivimo u drzavi gdje je mentalitet da si fukaraa ako koristis tramvaj ili bus, jos ce neretva govana pronijet dok se to promijeni.

Zasto da unistivamo nesto sta vec imamo, kao da nemamo dovoljno sredstava da gradimo novo. Krasti manje i sve ce biti bolje. Ova drzava ima para, samo nestaju u stranackim i tajkunskim crnim fondovima.
Kao sto sam napisao u provm postu.Iako postoje price da ce se stanica izmjesiti (vjerovatno radi privatnog interesa elite) ja se NE SLAZEM SA TIM.

Koristenje automobila se u gradu se moze rijestiti u roku 24h.
1. Kazne za parkiranje
2. Porez na parking 50% koji ce se koristiti iskljucivo za javni prevoz.

Nista ne unistavati vec iskorsitit ono sto imamo.

Takoder, ako bi postojala ova linija, u dogovoru sa GRASOM uskalditi da na stanici cekaju dva tramvaja koja putnike odmah voze na saobracajna cvorista.
1. Stanica/Skenderija pa presjedaj gdje ti je volja
2. Stanica/Cvila -//--//--//--//-
dječak sa šibicama

#42 Re: Sarajevski S-bahn

Post by dječak sa šibicama »

Bilo bi to lijepo, ali prije ce na zapadu uvesti letece autobuse i tramvaje, nego kod nas ovo.
drndalo

#43 Re: Sarajevski S-bahn

Post by drndalo »

trambusek88 wrote: 17/12/2020 21:26 Pa za početak bi se mogle Željeznice uključiti u budući jedinstveni tarifni sistem i makar u špicama da imaju linije za Raštelicu i Podlugove, i mogli bi za početak raditi i Mađari.

Najopterećenija autobuska linija je upravo ona prema Tarčinu čak i kad su linije 30/33 bile pokrivene sa 7 zglobnih vozila, i tu bi dobro došlo pojačanje par polazaka kad najviše ljudi ide na posao i djeca u školu.

A izmještanje željezničke stanice je svakako budalaština i laprdanje, nema ništa od toga.
Ko hoce nadje nacin, ko nece izgovor... Cijeli svijet ima neke kombinacije tog tipa, a mi se pravimo pametni...

Gras ili Zeljeznica nije prava dilema, nego i Gras i Zeljeznice. Ako treba subvencija po prevezenim putniku, moze se i to izracunati. Dobro si spomenuo i Ugara, ja o tome lajem od rata. Znam 7 ljudi iz ZE koji svaki dan vozare u SA na posao, 3 koji vozare u kontru, u ZE svaki dan. Znam i par Visocaka i Kakanjaca... ZE-SA je 65 km, i kada bi se napravilo da se to vozi sat vremena, sa dobrim polascima, ko bi se od vozara vozio autom i zjbvo sa parkingom, tagom, guzvom na ulasku u grad u Vogosci ili Stupu... Ali jok, nama vozovi na pruznim prelazima staju cim ubrzaju da nekoga ne udare, pa tako 20x, umjesto da samo upale sirenu i brisace... :mrgreen:

Hajde sto nemamo vozove koji mogu ici 160 na sat, ali nama je i prosjek od 60 problem. Previse mi seremo za narod kojemu je Torabi selebriti... :skoljka:
pritchard

#44 Re: Sarajevski S-bahn

Post by pritchard »

Van Halen wrote: 17/12/2020 21:54
united bosnae wrote: 17/12/2020 16:41 Takodjer, nije mi jasno zasto je ideja stelista sa juzne strane Miljacke jos uvijek san... realno, to bi trebalo da bude jedan od prioriteta opstinskih vlasti.
Nastaviti setaliste od Čobanije (gdje prestaje "Obala Mak Dizdar") pa do Drvenije i dalje sve do parka Atmejdan.
Trebalo bi porusiti par stracara uz Miljacku i imali bi prvoklasnu setnicu duz rijeke.
Dobra ideja ali skola na Drveniji i Sinanagoga mislim ne dozvoljavaju to spajanje.
Naprave se tzv terase iznad Miljacke na tim uskim koridorima i rijesen problem. To koliko znam i stoji u regulacionim planovima, bas kao i za prosirenje uskog grla buduceg setalista kod stare centrale. Od Kozje do Vrela Bosne, nekih 17-18km hodanja bi se moglo iskljucivo setalistima... VB, Aleja, Ilidza, onda diskontinuitet od okretnice do stupskog Bulevara, onda opet ima prostor rezerviran za bicikliste/setace sve do Cobanije gdje se mora preci na Obalu KB pa kod At Mejdana opet i zapucati Darivom do Kozje. Ko kaze da nemamo setalista i zelenila?! :D Inace moja omiljena ruta bajkom.
Haris.ba

#45 Re: Sarajevski S-bahn

Post by Haris.ba »

Ukinut voz Tuzla Lukavac. A pricamo o Tarcin Sarajevo, ili Sarajevo Zenica.

Pa ima Zenica Sarajevo. Polazak u 7:18 8:43 dolazak. Ako ima neko da objasni zasto je voz nastiman da dolazi poslije 8 u Sarajevo?

Ima i lokalni. Polazak iz Zenice 4:54 6:38 dolazak Sarajevo.
Ili slijedeca satnica Zenica 15:47 -17:39.

Valjda u toj Zeljeznici nesta znaju pa nema voza 15 do 8 u Sarajevu iz Zenice. Evo, uveli su niskopodni za Maglaj. Barem ima iz Sarajeva u 16:30 polazak.
Realni

#46 Re: Sarajevski S-bahn

Post by Realni »

karanana wrote: 17/12/2020 15:52 ne trebam ni da gledam brojke o tome koliko ljudi iz pravca tarcina ide za grad i obrnuto na dnevnoj bazi i koliko od njih bi koristilo ovaj transport, a da odmah kazem da je ovo bespotrebno i neisplativo da se voz krece svakih 30-60 minuta i da bi stalo nakon dvije sedmice.
Mozda i treba da bude neisplativo sve dok:
1. Ljudi prestanu koristiti automobile (regulisati parking i pojacati porez ili cijene).
2. Ljudi prestanu korsititi BUS
3. I ukoliko Postojanje ove linije stimulise ljude da se presele u ta mjesta iz kojih bih brze trebao doci do centra vozom nego npr trolom sa Dobrinje ili tramvajem sa Ilidze.
muha_sa

#47 Re: Sarajevski S-bahn

Post by muha_sa »

drndalo wrote: 17/12/2020 19:10
eltroxin wrote: 17/12/2020 18:42

‘Ta ce ba kinezi..
Jes’ vala... Jebo njiha kakvi smo mi strucnjaci...
Prije ce oni spojit dvije obale kod Neuma nego ovi naši završit traJvansko stajalište Otoka :D
problemnatravunu

#48 Re: Sarajevski S-bahn

Post by problemnatravunu »

Tramvaj već imamo, e sad to što je on neefikasan, to je druga priča!
I trolejbus imamo, e sad što je primoran voziti(guzeljati) prastarom uskom jednotračnom cestom, to je isto druga priča!
I željeznička pruga je tu!

Dakle sve je već tu, kakvi viseći tramvaji i pičekmaterine

Pametno popraviti (softverski što bi se reklo) tramvajski promet, i još malo produžiti mrežu...
Završiti trolejbusku trasu u profilu 2+2 kolovozne trake, i još produžiti mrežu...
Tako isto i onu željezničku prugu iskoristiti pametno, i napraviti S bahn , što bi rekli Nijemci...

I nema tu puno pametovanja, samo što rustikalna seljačka firma tipa GRAS to nikada ne može iznijeti
:thumbup:
Juni

#49 Re: Sarajevski S-bahn

Post by Juni »

karanana wrote: 17/12/2020 15:52 ne trebam ni da gledam brojke o tome koliko ljudi iz pravca tarcina ide za grad i obrnuto na dnevnoj bazi i koliko od njih bi koristilo ovaj transport, a da odmah kazem da je ovo bespotrebno i neisplativo da se voz krece svakih 30-60 minuta i da bi stalo nakon dvije sedmice.
E kad bi izgradio dovoljan broj parkinga(ali ne na zelenim povrsinama), ljudima koji žive u uzem dijelu grada, kao i preduzecima dao mogucnost da uz naplatu opstini imaju svoja mjesta, a konsekventno počeo kaznjavati ova divlja i besplatna parkiranja, da vidiš kako bi svijest proradila i kako bi se u shoping iz Hadzica išlo vozom!
Juni

#50 Re: Sarajevski S-bahn

Post by Juni »

Realni wrote: 17/12/2020 14:55 Evo nesto sam poce da sanjarim.

Vec dosta godina kruzi prica o izmjestanju zeljeznicke stanice negdje van grada.

Zasto ne ostavimo sve kako jeste i iskoristimo skupu prugu i pruzni pojas, sa par dodatno izbetoniranih stanica u urbanoj sredini grada (Od Zeljeznicke Stanice- Do Stupa) npr. Buca Potok, Pofalici, Stup, Buljakovo, pa dalje Pejton/Otes, Osijek ..... Tarcin ili Brijesce, Rajlovac, Vogoscanska petlja .... Visoko. Smatram da je za ovaj projekat posjedujemo vec 80%+ izgradenu infrastrukturu.

1. Linija
Voz Tarcin- Zeljeznicka moze ici svakih 30-60 minuta i bez ovisnosti o saobracuju (sudari na pruznim prelazima, guzve i sl).
2. Linija
Zeljeznicka-Visoko, linija je moguca, ali dosta se treba raditi jer ima pruznih prelaza.

Da li je projekat Sarajevskog S-Bahna moguc.

Image
I ja o ovome godinama mastam!
Samo bih mozda dodala i trecu liniju iz Vogosce jer i tamo ima pruga
Post Reply