Anketa: Da li cete se vakcinisati protiv korone?

Moderator: O'zone

Locked

Da li cete se vakcinisati protiv korone?

1. Da, zelim da se vakcinisem
87
57%
2. Ne, ne zelim da se vakcinisem
41
27%
3. Ne znam, jos nisam odlučila/odlucio.
25
16%

Total votes: 153

daddy-kool

#26 Re: Anketa: Da li cete se vakcinisati protiv korone?

Post by daddy-kool »

Hoću, i to onu vakcinu koju preporuči Bill Gates. :mrgreen:
Last edited by daddy-kool on 07/12/2020 11:56, edited 1 time in total.
NelsonM

#27 Re: Anketa: Da li cete se vakcinisati protiv korone?

Post by NelsonM »

Dijaspora ce vam javiti ako prezivimo vakcine :D Iskreno ja cu se vakcinisati prvom prilikom, ali mislim da cu se u svabiji nacekati dok dodje red na mlade bez predstojecih stanja. Ali smatram da vakcinacija ne smije biti obavezna, to je razlika izmedju evrope i ovih ludjaka u aziji koji s vojskom nadgledaju svoje gradjane, jednostavno to ce samo ljude otjerati u teorije zavjere. ako se pokaze nakon nekoliko mjeseci da stvarno nisu opasne, veicna ljudi ce se predomisliti.
daddy-kool

#28 Re: Anketa: Da li cete se vakcinisati protiv korone?

Post by daddy-kool »

Kako će biti obavezna vakcina kada ih neće biti dovoljno još barem godinu dana?
laik1981

#29 Re: Anketa: Da li cete se vakcinisati protiv korone?

Post by laik1981 »

dr_Evil wrote: 07/12/2020 11:54 Ah pa tako, ti bi da te odgovorni sprijece da ne ubijes nekoga. Ali evo recimo da moja majka nije medju tim sta vakcina djeluje na njih, jer ucinkovitost nije 100%, da li ja tebe onda po narodnoj pravdi imam pravo ubiti i ne odgovarati za tebe? ILi ce drzava te uhapsit jer ubijas neduzne ljude, ili nikom nista da se branis ljudskom gluposcu
Istu tezu primijeni i za vakcinaciju protiv gripe. Da li se redovno vakcinises protiv gripe i da li smatras one koji se ne vakcinisu protiv gripe ubicama?

Vakcinacija treba biti dobrovoljna, jer, bojim se, da bi svaka prinuda imala kontraefekat..
spinel_

#30 Re: Anketa: Da li cete se vakcinisati protiv korone?

Post by spinel_ »

dr_Evil wrote: 07/12/2020 11:54 Ah pa tako, ti bi da te odgovorni sprijece da ne ubijes nekoga. Ali evo recimo da moja majka nije medju tim sta vakcina djeluje na njih, jer ucinkovitost nije 100%, da li ja tebe onda po narodnoj pravdi imam pravo ubiti i ne odgovarati za tebe? ILi ce drzava te uhapsit jer ubijas neduzne ljude, ili nikom nista da se branis ljudskom gluposcu
Glup rezon. Proizvodjac vakcine za moguce nuspojave a narocito za bolesne nikad nije kriv jel tako?
Moze da ne djeluje ni na tebe ni na tvoje ukucane i sta cemo onda?
I na kraju, neces nikad saznati da li je vakcina djelovala ili ne. Jer virusa ce uvijek biti. Evo virus gripe ces prvom prilikom pokupiti i sta onda?
Mogy87

#31 Re: Anketa: Da li cete se vakcinisati protiv korone?

Post by Mogy87 »

daddy-kool wrote: 07/12/2020 11:55 Hoću, i to onu vakcinu koju preporuči Bill Gates. :mrgreen:
Ja bez cipa sa interfejsom necu da razgovaram!

Da, prvom koja bude dostupna, a da je odobrena od strane kredibilnog regulatora.
meridiyan

#32 Re: Anketa: Da li cete se vakcinisati protiv korone?

Post by meridiyan »

banjaluka078 wrote: 07/12/2020 11:19 Nedostaje mi gore još opcija za glasanje. U principu, da, hoću, ali prije toga moram biti sigurna da je smijem primiti zbog nekih drugih oboljenja koje imam, zbog dugoročnog uticaja na njih. Ako to bude ok, onda nemam ništa protiv.
Brat i momak će svakako zbog svog posla biti među prvima koji će biti vakcinisani, tako da ću imati informacije iz prve ruke o eventualnim nuspojavama.
Razmisljao sam da postavim jos opcija ali sam odustao jer bi onda izgubila se smisao same ankete. Mislim da su dovoljne ove tri opcije u kojima se mozemo naci. Zato je postavljeno zelim/ne zelim a ne kategoricno DA/NE a sta ce biti ako bude je visa sila na koju nazalost mi ne mozemo uticati. Bitan je nas generalni stav o samom vakcinisanju.
Last edited by meridiyan on 07/12/2020 12:02, edited 1 time in total.
daddy-kool

#33 Re: Anketa: Da li cete se vakcinisati protiv korone?

Post by daddy-kool »

Nije jasno da li će vakcina ubiti ovu epidemiju ili će samo učiniti da vakcinisani postanu asimptomatični prenosioci virusa.
Puf

#34 Re: Anketa: Da li cete se vakcinisati protiv korone?

Post by Puf »

dr_Evil wrote: 07/12/2020 11:42
Puf wrote: 07/12/2020 11:35 Ovo treba da bude opcionalno.

Ko zeli neka se vakcinise i siguran je, nema sta popovati i palamuditi kako ovi sto se ne vakcinisu sire i ugrozavaju nekog. Vakcinises se i miran si.

Onaj ko ne zeli da se vakcinise njegov izbor, ako oboli oboli, ako prezivi prezivio i jest, ugroziti moze samo istomisljenika u vezi vakcinacije.

A ova prica "nece ovo nikad proci zbog ovih sto se ne vakcinisu" je debilna. Kao sto rekoh vakcinises se i ne sikiras se i ne zanima te ko se vakcinisao i ko ne, jer si ti rahat.
Sta ako ovaj nevakcinisani, zarazi moju staru i ista umre od korone, smijem li ga onda tuziti za ubistvo iz nehaja? Pitam za prijatelja
Vakcinisi staru.
laik1981

#35 Re: Anketa: Da li cete se vakcinisati protiv korone?

Post by laik1981 »

meridiyan wrote: 07/12/2020 12:01
banjaluka078 wrote: 07/12/2020 11:19 Nedostaje mi gore još opcija za glasanje. U principu, da, hoću, ali prije toga moram biti sigurna da je smijem primiti zbog nekih drugih oboljenja koje imam, zbog dugoročnog uticaja na njih. Ako to bude ok, onda nemam ništa protiv.
Brat i momak će svakako zbog svog posla biti među prvima koji će biti vakcinisani, tako da ću imati informacije iz prve ruke o eventualnim nuspojavama.
Razmisljao sam da postavim jos opcija ali sam odustao jer bi onda izgubila se smisao same ankete. Mislim da su dovoljne ove tri opcije u kojima se mozemo naci. Zato je postavljeno zelim/ne zelim a ne kategoricno DA/NE a sta ce biti ako bude je visa sila na koju nazalost mi ne mozemo uticati. Bitan je nas generalni stav o samom vakcinisanju.
Generalni stav je ok. 60% vakcinisanih je vise nego dovoljno za kolektivni imunitet ako dodamo procenat prokuzenosti.
Puf

#36 Re: Anketa: Da li cete se vakcinisati protiv korone?

Post by Puf »

Da bi imao stav o necemu moras imati nephodno (jako dobro) znanje o tom o cemu zelis imati stav u suprotnom je taj stav ekvivalent kravljoj balegi.

Odgovorno tvrdim da ni 2% stanovnistva ne zna dovoljno o medicini/biologiji, vakcinama, sastavu vakcina, tipovima vakcina, procesu stvaranja i testiranja vakcina itd... Tako da je generalni stav za qrac u svakom pogledu.
Last edited by Puf on 07/12/2020 12:10, edited 1 time in total.
dr_Evil

#37 Re: Anketa: Da li cete se vakcinisati protiv korone?

Post by dr_Evil »

spinel_ wrote: 07/12/2020 12:00
Glup rezon. Proizvodjac vakcine za moguce nuspojave a narocito za bolesne nikad nije kriv jel tako?
I na kraju, neces nikad saznati da li je vakcina djelovala ili ne. Jer virusa ce uvijek biti. Evo virus gripe ces prvom prilikom pokupiti i sta onda?
Ne rezon je odlican, glupo je uporedjivati sa gripom, svi nasi roditelji su odrasli sa tim virusom i imaju poprilicno razvijen imunoloski sistem protiv iste, vakcine koje postoje vec desetljecima su u uporebi i dovedene do "savrsenstva".

Mi se borimo protiv virusa, koji iako nije mnogo jaci od gripe, je novi u nasem okruzenju (iako pripada familijih vec vidjenih), te same vakcine nisu jednako djelotvorne. Svi imaju ljudsku duznost da budu suosjecajni i da zastitimo osjetljive. Smanjimo mogucnost sirenja, to je jedino sta mozemo uradit, dok ne saznamo koliko je ovo zaista efikasno.

Vec sam rekao ako si ti pakas da svojim izborom zelis da ubijes nekog starog, to je tvoje pravo, ali bi moje i svakog pravog domacina bilo da te odrobija kasnije zbog toga. Generalno smo postali previse svileni svi.
Mogy87

#38 Re: Anketa: Da li cete se vakcinisati protiv korone?

Post by Mogy87 »

NelsonM wrote: 07/12/2020 11:56 Dijaspora ce vam javiti ako prezivimo vakcine :D Iskreno ja cu se vakcinisati prvom prilikom, ali mislim da cu se u svabiji nacekati dok dodje red na mlade bez predstojecih stanja. Ali smatram da vakcinacija ne smije biti obavezna, to je razlika izmedju evrope i ovih ludjaka u aziji koji s vojskom nadgledaju svoje gradjane, jednostavno to ce samo ljude otjerati u teorije zavjere. ako se pokaze nakon nekoliko mjeseci da stvarno nisu opasne, veicna ljudi ce se predomisliti.
Plus povjerenje koje ce ljudi izgraditi kad vide da su se vakcinisali medicinski radnici.
dr_Evil

#39 Re: Anketa: Da li cete se vakcinisati protiv korone?

Post by dr_Evil »

Puf wrote: 07/12/2020 12:02
Vakcinisi staru.
Hocu, ali opet moze se desiti da je u tih famoznih 10%. I tada bih cijenio da je sto manje ljudi koji nosaju virus.

Pakas koji brine samo za svoju guzicu, dozvoljno, ali onda zavrsis kao dr. Nele
Mogy87

#40 Re: Anketa: Da li cete se vakcinisati protiv korone?

Post by Mogy87 »

Puf wrote: 07/12/2020 12:08
Da bi imao stav o necemu moras imati nephodno (jako dobro) znanje o tom o cemu zelis imati stav u suprotnom je taj stav ekvivalent kravljoj balegi.

Odgovorno tvrdim da ni 2% stanovnistva ne zna dovoljno o medicini/biologiji, vakcinama, sastavu vakcina, tipovima vakcina, procesu stvaranja i testiranja vakcina itd... Tako da je generalni stav za qrac u svakom pogledu.
Vidim koliko ti znanje posjedujes pa ne znas da postoje grupe ljudi koje se nece moci vakcinisati iz objektivnih razloga.
Last edited by Mogy87 on 07/12/2020 12:16, edited 1 time in total.
laik1981

#41 Re: Anketa: Da li cete se vakcinisati protiv korone?

Post by laik1981 »

dr_Evil wrote: 07/12/2020 12:09
Ne rezon je odlican, glupo je uporedjivati sa gripom, svi nasi roditelji su odrasli sa tim virusom i imaju poprilicno razvijen imunoloski sistem protiv iste, vakcine koje postoje vec desetljecima su u uporebi i dovedene do "savrsenstva".

Mi se borimo protiv virusa, koji iako nije mnogo jaci od gripe, je novi u nasem okruzenju (iako pripada familijih vec vidjenih), te same vakcine nisu jednako djelotvorne. Svi imaju ljudsku duznost da budu suosjecajni i da zastitimo osjetljive. Smanjimo mogucnost sirenja, to je jedino sta mozemo uradit, dok ne saznamo koliko je ovo zaista efikasno.

Vec sam rekao ako si ti pakas da svojim izborom zelis da ubijes nekog starog, to je tvoje pravo, ali bi moje i svakog pravog domacina bilo da te odrobija kasnije zbog toga. Generalno smo postali previse svileni svi.
Apsolutno nije glupo uporedjivati sa gripom. Gripa je potencijalno smrtonosna bolest, pogotovo za starije, a za djecu mnogostruko opasnija od covida. Da li se redovno vakcinises protiv gripe i da li smatras osobe koje se ne vakcinisu potencijalnim ubicama?

Ja mislim da ovdje ima dosta licemjerja i laznog moralisanja..
madner

#42 Re: Anketa: Da li cete se vakcinisati protiv korone?

Post by madner »

Fali opcija zavisi ko je pravi.

:D
spinel_

#43 Re: Anketa: Da li cete se vakcinisati protiv korone?

Post by spinel_ »

laik1981 wrote: 07/12/2020 12:15

Apsolutno nije glupo uporedjivati sa gripom. Gripa je potencijalno smrtonosna bolest, pogotovo za starije, a za djecu mnogostruko opasnija od covida. Da li se redovno vakcinises protiv gripe i da li smatras osobe koje se ne vakcinisu potencijalnim ubicama?

+1
Da, upravo to cijelo vrijeme pokusavam reci ali djaba :roll:
dr_Evil

#44 Re: Anketa: Da li cete se vakcinisati protiv korone?

Post by dr_Evil »

laik1981 wrote: 07/12/2020 12:15
dr_Evil wrote: 07/12/2020 12:09

Ne, glupo je, gripa je apsolutno poznata bolest, uporedjujes sa necim sta smo upoznali u toku 10mjeseci. I sjesti u auto je opasno po tebe i okolicu, ali nisi ubica osim ako nesavjesno vozis. Hodati okolo nevakcinisan, a znas da je dobar dio populacije osjetljiv jeste nesavjesno, prema tome sam presudi sta si.
dr_Evil

#45 Re: Anketa: Da li cete se vakcinisati protiv korone?

Post by dr_Evil »

Mozemo napraviti jos zanimljivijom, i reci da je osoba koja se nevakcinise dezerter, pobjegao (dobrovoljno i pri punoj svijesti) od odgovornosti i hoce kasnije da uziva u onome sta su drugi odbranili. Sasvim legalno, nema zakona protiv toga, cak sto vise oni ispali najpametniji. Ljudski pakas, ali se svima smije iz merca.

Sutra moze reci ako bude neke nuspojave evo jesam vam rekao i smijati se, a ne shvata da su ljudi dobrovoljno pristali da odbrane svoje ukucane.. dr.Nele
spinel_

#46 Re: Anketa: Da li cete se vakcinisati protiv korone?

Post by spinel_ »

Hocemo li dopustiti da budemo eksperimenti nakon ovoga?

Image
laik1981

#47 Re: Anketa: Da li cete se vakcinisati protiv korone?

Post by laik1981 »

dr_Evil wrote: 07/12/2020 12:23 Ne, glupo je, gripa je apsolutno poznata bolest, uporedjujes sa necim sta smo upoznali u toku 10mjeseci. I sjesti u auto je opasno po tebe i okolicu, ali nisi ubica osim ako nesavjesno vozis. Hodati okolo nevakcinisan, a znas da je dobar dio populacije osjetljiv jeste nesavjesno, prema tome sam presudi sta si.
Kakve veze ima sto je poznata ako je za mnoge opasna i potencijalno smrtonosna. Samo iskreno odgovori vakcinises li se redovno protiv gripe ili si samo jedan u nizu onih koji misle da su otkrili toplu vodu u zadnjih 8 mjeseci?

Okruzen si opasnim virusima i bakterijama citav zivot i kao asimptomatski prenosilac si potencijalna opasnost za rizicne skupine.. Znam da o tome nikad nisi razmiljao prije pojave covida.. Lazno moralisanje i forsiranje te lazne, novokomponovane samosvjesnosti je degutantno..
Puf

#48 Re: Anketa: Da li cete se vakcinisati protiv korone?

Post by Puf »

Mogy87 wrote: 07/12/2020 12:14
Puf wrote: 07/12/2020 12:08 Da bi imao stav o necemu moras imati nephodno (jako dobro) znanje o tom o cemu zelis imati stav u suprotnom je taj stav ekvivalent kravljoj balegi.

Vidim koliko ti znanje posjedujes pa ne znas da postoje grupe ljudi koje se nece moci vakcinisati iz objektivnih razloga.
Odakle si ti zakljucio da ja to ne znam? (koji dio posta to sugerise ili dokazuje ili uopste o tome prica)
spinel_

#49 Re: Anketa: Da li cete se vakcinisati protiv korone?

Post by spinel_ »

Puf wrote: 07/12/2020 12:31
Mogy87 wrote: 07/12/2020 12:14
Puf wrote: 07/12/2020 12:08 Da bi imao stav o necemu moras imati nephodno (jako dobro) znanje o tom o cemu zelis imati stav u suprotnom je taj stav ekvivalent kravljoj balegi.

Odakle si ti zakljucio da ja to ne znam?
ZakljuciLA je tako sto je svakom loncu poklopac :D
mishic

#50 Re: Anketa: Da li cete se vakcinisati protiv korone?

Post by mishic »

Još tokom agresije naučili smo da svaka granata ili svaki metak ne ubija. Jedni su ipak "trzali" na svaki pucanj, sklanjali se i čuvali koliko su mogli li ni to ih nije apsolutno spašavalo.

Drugi su se drčili, kuražili i tješili onom: "Ja sam vojnik sreće...", pa su stradali. Kako god, apsolutna kontrola nad sudbinom nije u rukama pojedinca.

No daleko je više stradalih među nemarnim, neodgovornim, neorganizovanim, onima koji se samo prepuste i ne poduzimaju ništa.

Više rizikujem ako me ne bocne nego ako me bocne... I to je to.
Locked