Da li biste usvojili dijete?

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Da li biste usvojili dijete?

Da
33
92%
Ne
1
3%
Nisam o tome nikad razmisljao/la
2
6%

Total votes: 36

Soul_Sista

Post by Soul_Sista »

Naravno da bih usvojila dijete a poslije bih usvojili i jednog dobrog taticu da citava familija bude kompletna :lol:
:D

8)
sojka

Post by sojka »

Promisljaj nije dovoljan.
Najvaznije je da se to dijete kod vas osjeca sigurno, udobno i voljeno.
Nadjemo li ljubav i zajednicku rijec, sve ostalo postaje lakse.

Mi mozemo imati milione i voljeti djecu, zeliti, imati sve uslove, a da se to dijete ipak ne osjeca ok.
denaja

Post by denaja »

hananah wrote:Ne treba na taj nacin razmisljati Denaja :( Ni slucajno :(
ispalo je da imam Bože sačuvaj šta protiv te djece:(
nemam ništa,ali ne bih htjela da bude još takvih manijaka poput otih,što su silovali itd...
Dezze

Post by Dezze »

Alfons Kauders wrote:
A wrote:
Alfons Kauders wrote: E pa to vec zavisi od starosti usvojenog djeteta...

Vecina ljudi se odlucuje na usvajanje jako mlade djece, iz vise razloga, od kojih si neke i sama navela. Kod nas je rijetkost usvajanje djece od recimo 5 ili vise godina.
To i jeste pitanje - da li usvajas dijete zbog sebe i svoje potrebe za roditeljstvom, ili zbog djeteta i zelje da mu se pruzi utociste.
Za mene je vrhunac istinske dobrote i altruizma slucaj roditelja koji usvoje hendikepirano dijete.
Vecina ljudi, ukljucujuci mene, su sebicni. Tako da vecina ljudi usvaja dijete upravo radi sebe (najcesce jer ne mogu imati svoje djece), a ne radi djeteta...

Bosna je ovo, dobrota i altruizam su kod nas samo drugi nazivi za glupost, tako je vazda bilo, tako ce i ostati...
Sve u zivotu, stagod da se radi, radi se iz nekog interesa. Tako da nije nista lose sto ce neko zbog sebe usvojiti dijete. Dijetetu tom dobro dodje, ili....????
Dezze

Post by Dezze »

denaja wrote:
hananah wrote:Ne treba na taj nacin razmisljati Denaja :( Ni slucajno :(
ispalo je da imam Bože sačuvaj šta protiv te djece:(
nemam ništa,ali ne bih htjela da bude još takvih manijaka poput otih,što su silovali itd...
Sumnjam da ce neko, ko bi tu djecu htio usvojiti, i znati background te jadne male djece... Bas zbog takvih stvari se historija djece uglavnom cuva kao velika tajna....
zlata

Post by zlata »

Soul_Sista wrote:Naravno da bih usvojila dijete a poslije bih usvojili i jednog dobrog taticu da citava familija bude kompletna :lol:

8)
Eh lakse ces naci fino dijete...neg' dobrog taticu. Jos osobito tamo u Svedskoj...gdje je drzava mnogima bolji babo od pravog babe.
Fair Life

Post by Fair Life »

Davno nekad dok je jos Ahmed Ben Bella vodio revoluciju moji roditelji su pokusali usvojiti dvoje (brata i sestru) sirocadi iz Alzira.

Nesretnim slucajem sve je ostalo samo na pokusaju mojih roditelja, jer to dvoje blizanaca kojima smo znali i ime i prezime su stradali (izgubili zivote) prije nego sto su dosli na odrediste. Iza toga roditelji su mi godinama bili neutjesni.

Ovdje se cesto toga sjetim, jer skoro svaki dan vidim jedan mladi "bijeli" bracni par koji je usvojio dvoje blizanaca, dvoje malih crncica.

A... posto ne pada iver daleko od klade...
Dezze

Post by Dezze »

Ima, znaci, jos finih ljudi.... :D
Soul_Sista

Post by Soul_Sista »

zlata wrote:
Soul_Sista wrote:Naravno da bih usvojila dijete a poslije bih usvojili i jednog dobrog taticu da citava familija bude kompletna :lol:

8)
Eh lakse ces naci fino dijete...neg' dobrog taticu. Jos osobito tamo u Svedskoj...gdje je drzava mnogima bolji babo od pravog babe.
Istina zlata. 8-)
Babo pa drzava! :D

Djece gladne na sve strane...samo cekaju ako ce se ko smilovati i na neki nacin im pomoci, pa i usvajanjem :(
No_Comment

Post by No_Comment »

Da sam Hollywudska zvjezda stvarno bih razmislio...

! :) :-)
Aorta

Post by Aorta »

Jednog dana, ako Bog da, usvojit cu dijete, nezavisno da li imam "svoje" ili ne.
alek

Post by alek »

ne
Saian

Post by Saian »

Meni ne bi dali :D, ja mislim da ne daju djeci da usvajaju djecu :D
sunday_morning

Post by sunday_morning »

naravno da bih, narocito ako ne bih imala svoju djecu..bez razmisljanja.
posto me je hananah ubola u osjetljivu tacku, malo cu duze..
apsolutno sam svjesna kakva su to djeca, kakve krize prozivljavaju i s cime se neminovno susrecu kroz odrastanje... naravno da je puno lakse odgajati nego preodgajati, ali isto tako, ta djeca vracaju ljubav desetorostruko, samo ako se zna s njima.
najgore mi je kada odem u dom, biti sa malom djecom, bebama..oni su emotivno jako gladni...i prosto se lijepe za tebe, trce prema tebi, miluju rucicama i hvataju za rub suknje. jako je tesko biti razuman u takvoj situaciji...niti se previse vezati za njih (jer poslije placu, dobiju temp -bebe- fali im da ih neko uspava ili jednostavno da su malo duze na necijem krilu..i osoblje koje radi ne moze na potrebe svakog djeteta odmah odgovoriti) a ako ih onako samo pomilujes po glavici, ne mozes izdrzati kada gledaju onako molecivo i stalno pruzaju rucice da se malo igraju...

brat i ja smo nagovarali starce u ratu da usvoje jedno dijete. i skoro su bili popustili, ali eto ipak su se na kraju predomislili... i danas dan mi je jaako zao zbog toga. kroz praxu sam radila sa njima i neke (starije) srecem u gradu, obavezno se jave, pozdrave, dodju da me poljube...ne mogu opisati koliko sam ponosna na mnoge od njih. ipak, moja slaba tacka su mladi bez r.s. koji napustaju dom nakon 18.te godine. o njima cesto i dosta razmisljam jer kroz sadasnji posao, koliko god radila/i, mislim da im se moze puno vise pomoci nego sto to cinimo trenutno. u SA je puno bolja situacija sto se tice ove populacije nego u ostatku BiH...a najveci problem je stan i posao, samo sto oni nemaju nikoga iza sebe da ih ''malo pogura''...

jos nesto kada je rijec o ovoj djeci...imam ambivalenatan stav kada su u pitanju ''hraniteljske'' porodice gdje su hranitelji zapravo staratelji djeci, za sto dobijaju i naknade od drzave; medjutim, i to je puno bolje i ponekada jedino rjesenje (kada je npr. zakonski nemoguce usvojiti dijete, zbog starosne dobi ili neceg drugog) nego da ta djeca odrastaju u institucijama i nikada ne spoznaju kako izgleda jedna porodica a vjerujte da ima djece i sa 12 god. koji nikada nisu vidjeli toplu porodicnu atmosferu...
nendertalac

Post by nendertalac »

Ako bih imala finansijskih sredstava da joj-mu pruzim bolji sansu za razvoj i zivot - da.

Ali - ja licno mislim da vecina ljudi ne bi trebali biti u mogucnosti da raspolazu svojom djecom. odnosno, za vecinu djece bi bilo bolje da ne zive sa svojim roditeljima.
nendertalac

Post by nendertalac »

sunday_morning wrote:naravno da bih, narocito ako ne bih imala svoju djecu..bez razmisljanja.
posto me je hananah ubola u osjetljivu tacku, malo cu duze..
apsolutno sam svjesna kakva su to djeca, kakve krize prozivljavaju i s cime se neminovno susrecu kroz odrastanje... naravno da je puno lakse odgajati nego preodgajati, ali isto tako, ta djeca vracaju ljubav desetorostruko, samo ako se zna s njima.
najgore mi je kada odem u dom, biti sa malom djecom, bebama..oni su emotivno jako gladni...i prosto se lijepe za tebe, trce prema tebi, miluju rucicama i hvataju za rub suknje. jako je tesko biti razuman u takvoj situaciji...niti se previse vezati za njih (jer poslije placu, dobiju temp -bebe- fali im da ih neko uspava ili jednostavno da su malo duze na necijem krilu..i osoblje koje radi ne moze na potrebe svakog djeteta odmah odgovoriti) a ako ih onako samo pomilujes po glavici, ne mozes izdrzati kada gledaju onako molecivo i stalno pruzaju rucice da se malo igraju...

brat i ja smo nagovarali starce u ratu da usvoje jedno dijete. i skoro su bili popustili, ali eto ipak su se na kraju predomislili... i danas dan mi je jaako zao zbog toga. kroz praxu sam radila sa njima i neke (starije) srecem u gradu, obavezno se jave, pozdrave, dodju da me poljube...ne mogu opisati koliko sam ponosna na mnoge od njih. ipak, moja slaba tacka su mladi bez r.s. koji napustaju dom nakon 18.te godine. o njima cesto i dosta razmisljam jer kroz sadasnji posao, koliko god radila/i, mislim da im se moze puno vise pomoci nego sto to cinimo trenutno. u SA je puno bolja situacija sto se tice ove populacije nego u ostatku BiH...a najveci problem je stan i posao, samo sto oni nemaju nikoga iza sebe da ih ''malo pogura''...

jos nesto kada je rijec o ovoj djeci...imam ambivalenatan stav kada su u pitanju ''hraniteljske'' porodice gdje su hranitelji zapravo staratelji djeci, za sto dobijaju i naknade od drzave; medjutim, i to je puno bolje i ponekada jedino rjesenje (kada je npr. zakonski nemoguce usvojiti dijete, zbog starosne dobi ili neceg drugog) nego da ta djeca odrastaju u institucijama i nikada ne spoznaju kako izgleda jedna porodica a vjerujte da ima djece i sa 12 god. koji nikada nisu vidjeli toplu porodicnu atmosferu...
Upravo to je nesto sto mene jako brine - buducnost svih onih koji cekaju 18ti rodjendan da se nadju na ulici. zamislite takav 18ti rodjendan?

Ne znam postoje li kod nas programi tzv. budi moj stariji brat - sestra?
nendertalac

Post by nendertalac »

ANKETA

Mislim da je ova anketa malo...

Sta dokazuje? Da ljudi nesto BI?

Ne znam sta hoces da dobijes rezultatima. Vecina ljudi koje ja znam BI ALI... - NECE

I kojim putem bi neko usvojio djete. Mene malo citava ta ideja oko usvajanja djece nervira. Mislim da je to sebicnost u stvari. Ljudi hoce da IMAJU SVOJE DJETE. Kad bi to neko radio iskljucivo za dobro djeteta - onda ne bi bilo situacija tipa - hocu ono tamo. Odnosno - djecak, djevojcica, bjela, crna, do godinu dana ... ko na rasprodaji. Mislim da bi bilo puno puta bolje da ljudi koji zaista nesto zele za dobro djeteta - ulazu u bolju snadbjevenost djecijih domova, sa vise vaspitacica, bolje obrazovanim, boljim sansama za obrazovanje. Mozda cak i ulaganje u neke male firme u kojima mogu poceti raditi recimo prvih godinu-tri gdje bi im se ostavila mogucnost da nauce, rade, zarade, ustede - pa onda napuste dom.
sunday_morning

Post by sunday_morning »

nendertalac wrote:Upravo to je nesto sto mene jako brine - buducnost svih onih koji cekaju 18ti rodjendan da se nadju na ulici. zamislite takav 18ti rodjendan?

Ne znam postoje li kod nas programi tzv. budi moj stariji brat - sestra?
@nendertalac - jako im je tesko, a s njima najvise pate odgajatelji koji su uz njih i po 15 godina, jer su im kao rodjena djeca, pred ocima rasli...skoro je u tz bio slucaj da je momak iz doma diplomirao na medicinskom fakultetu...svi su zaista bili ponosni, ali takvi su rijetki. vecina njih zeli da odmah po izlasku iz doma, kupi si mobitel, auto, da se zaposli..jer su zeljni samostalnosti i nekog ''normalnog'' zivota..da vec jednom, postanu kao drugi. medjutim, vrlo brzo nakon odlaska iz doma, ono malo para (donatoskih) koje imaju na racunu potrose i tada slijedi tezak period...s njima se dosta radi posljednju godinu boravka u domu, najvise na psiholoskoj pripremi...ali bez obzira, oni nastavljaju i nakon doma borbe sa vjetrenjacama...pocev od problema zbog nase konzervativne i iskvarene sredine pa do objektivnih otezavajucih okolnosti...

da, kod nas su poceli nesto da rade po pitanju tog programa...mislim 2003. dolazili su neki stranci (GB) zainteresirani da program odrade preko resornog ministarstva, samo iskrena da budem, ne znam dokle se s realizacijom doguralo.
nendertalac

Post by nendertalac »

Mislim da ima dosta ljudi koji bi ucestvovali u necem takvom - program "budi moj stariji brat/sestra" - ali nema toliko informacija putem televizije za takvo nesto. Ne znam zasto. Razumijem finansije - ali ne razumijem medijske kuce koje ne bi ucestvovale u pomoci da se vise o tome govori - promovise.

Najgore je to sto je ovo zaista siromasna zemlja i - svak se o svom jadu zabavio. Samim tim i najugrozenijima je puno teze nego u nekim bogatijim zemljama. Ali takvi programi omogucuju ljudima koji mozda ne mogu pomoci finansijski ali imaju zelju i volju da pomognu.
Bosanac sa dna kace

Post by Bosanac sa dna kace »

Mene interesuje da li je bolje usvojit dijete kad je jos uvijek dojence ili recimo dijete predskolskog uzrasta???? :roll:
dinash

Post by dinash »

ne znam. kako trenutno stvari stoje ne bih se usudio ni praviti djecu a kamoli usvajati ih. mada je jedna moja poznanica nedavno usvojila jednog klinca i super im je (i njoj, a i malom. zasad).
Bosanac sa dna kace

Pa ja se nadam da ce situacija bit bolja dok se ja ozenim i konacno se odlucim na taj korak, zapravo sam se ja vec odlucio samo jos da drugu polovinu ubijedim i to je to.....a ima do toga jos puno, sto bi se reklo na dugu je to stapu! :-)
nendertalac

Post by nendertalac »

Bosanac sa dna kace wrote:Mene interesuje da li je bolje usvojit dijete kad je jos uvijek dojence ili recimo dijete predskolskog uzrasta???? :roll:
fino sam ti bila odgovorila na ovo pitanje - i onda je ta poruka nestala... a nisam nista ruzno rekla dajem casnu rijec!

ali ovo je mozda dobro pitanje za par drugih gospodja koje, vidim, rade i imaju iskustva sa ovakvim stvarima.

moje laicko misljenje - ponovit cu ga - je da ako neko zaista zeli da pomogne djetetu i radi to iz te zelje, a ne zato sto ne moze da ima svoje djece, onda ne bi smjelo biti vazno koliko je djete staro. Roditeljstvo je u svim godinama i uzrastima i lijep i naporan posao. Ljudi koji usvajaju djecu, treba da posmatraju i djecu drugih porodica, usvojeno djete moze biti teze odgojiti, pogotovo starije djete jer ono vec ima neke navike koje mozda nisu u skladu sa ponasanjem usvojiteljske porodice, ali i bebe imaju komplikovane strane, ako znate na sta mislim. Roditeljstvo nije nesto sto covjek moze raditi iz potrebe. Roditeljstvo moze izdrzati jedino onaj ko to cini iz ljubavi.
Bosanac sa dna kace

Pa dobro ja bih zelio da usvojim dijete nekad kad se ozenim, ne zato sto ne mogu ili necu imat svoju djecu, mogao ili ne mogao da imam djecu ako sve ako Bog da ispadne kako treba usvojicu najmanje jedno...Razmisljam ponekad o tome...a do toga ima jos....
nendertalac

Post by nendertalac »

Bosanac sa dna kace wrote:Pa dobro ja bih zelio da usvojim dijete nekad kad se ozenim, ne zato sto ne mogu ili necu imat svoju djecu, mogao ili ne mogao da imam djecu ako sve ako Bog da ispadne kako treba usvojicu najmanje jedno...Razmisljam ponekad o tome...a do toga ima jos....
Pa evo - usvoji jedno sad. Neka spava i hrani se u domu, i nek mu oni materijalno obezbjedjuju isto kao drugoj djeci - a ti ga povremeno posjecuj i budi mu stariji brat. Jednog dana kad bude veliki - mozda ti i pomogne u usvajanju tog malog djeteta koje cuvas za neka buduca vremena - a koje danas raste bez roditelja.
Post Reply