U Bosni vec imaju pripremljeno sve. Na licnoj i vozackoj su barcodovi. I dovoljno bi bilo skenirati taj barcode da se dobiju sve informacije o osobi. Samo je potrebno uvesti kompjutere u auta. Znaci ne bi bilo vise zabusavanja diapecera, jer bi sve informacije bile dostupne policajcu jednim klikom.bandit_mo wrote: ↑28/09/2020 12:27Hvala na detaljnom objašnjenju. Ne djeluje mi izgledno da ćemo biti pioniri u impelentiranju. I nakon toliko godina fiskalizacije, upravi treba 6+ mjeseci dok ne skuži da joj ne pristižu računi obrnika koji ih jeuredno kucao, mogu samo zamisliti kakve bi obdje tek poteškoće bile.CikCikCikPogodi wrote: ↑28/09/2020 12:19Moraju imati dvije kamere. Jednu u autu, druga je na policajcu. Te dvije kamere su povezane. Kamera na policajcu ne snima dok je u autu. Kada policajac izade iz auta ona pocne snimati. To mozes vidjeti na Axon stranici. Oko pohranjivanja, trebaju uvesti kompjutere u auta, koji su povezani na posebnu VPN vezu. Ali za to treba izgraditi server centar, jer to ne mozes pohranjivati na obicni server zbog velicine podataka.
https://youtu.be/djrDPuzIglU
https://youtu.be/cObHTZJbywk
Da li treba uvesti bodycam u BiH policiji
- CikCikCikPogodi
#26 Re: Da li treba uvesti bodycam u BiH policiji
- CikCikCikPogodi
#27 Re: Da li treba uvesti bodycam u BiH policiji
Ovo je odlična stvar. Ovdje sam postavio video iz Baltimorea, gdje je kamera snimila policajce kako podmecu drogu. Oni mislili da je ugasena, a ona ih snimila sa telecim pogledima.avijon wrote: ↑28/09/2020 12:11 Naravno kod sve naopako, borba protiv korupcije pocinje od zadnjeg u lancu![]()
Da padne neka veca glava onda bi se svako zapitao a ne padne meho nebitan sam sebi a ne nekome drugom.
Slicna filozofija sa koronom, umre poznata licnost svi se prepadnu pricaju o tome, a umre neki smrtnik, ma ko ga jebe dosta je i zivioplatili mu da umre
![]()
- CikCikCikPogodi
#28 Re: Da li treba uvesti bodycam u BiH policiji
Ne misli tako, ima puno vise dobrih policajaca. Naravno svugdje ima cobana.Kilav Sunet wrote: ↑28/09/2020 12:50 debeli smrdljivi drotovi sa kulturom ponašanja ko u čobana i još im stavit kamere na prsa, pa samo bi bili snimci iz kafana i kladionica i kad čuvaju stražu automafiji
Ja sam tehnoloski orijentiran isto tako prema zajednici. Gledao sam u Seattle ima restoran FareStart, u kojem se bivsi narkomani, klosari i its. problematicnih ljudi uci da postanu kuhari. Samo bi ja to prosirio. Bio bi restoran/kafana, vocnjak i destilerija. Hocu da sto vise problematicnih ljudi skinem sa ulice. Da iskoristim polozaj koji se nadam da ću imati za to. Najveca pobjeda bi mi bila da ti ljudi otvore slicne biznise. Po ovom sto pisem mozes zakljuciti da nisam kabadahija.
- CikCikCikPogodi
#29 Re: Da li treba uvesti bodycam u BiH policiji
Dobra stvar ovih kamera je sto ih svako ne smije implementirati. Jest da implementacija traje postepeno, necete vidjeti odma da svaki policajci ih nosa.
Njih samo smije proizvodac sa svojim timom implementirati, tako nema nikakvih muljaza. Axonove kameru su puno bolje od Hytera kamera, jer nisu glomazne. Od Hytere kamere su ko malo veći GoPro, a i izgledaju mi lomljivo zato sto je ekran sa prednje strane, tako ako padne neko, kamera se razbije lako.
Njih samo smije proizvodac sa svojim timom implementirati, tako nema nikakvih muljaza. Axonove kameru su puno bolje od Hytera kamera, jer nisu glomazne. Od Hytere kamere su ko malo veći GoPro, a i izgledaju mi lomljivo zato sto je ekran sa prednje strane, tako ako padne neko, kamera se razbije lako.
-
espn
#30 Re: Da li treba uvesti bodycam u BiH policiji
Dron koji leti brzinom od 225 km/h prvi će stizati na mjesto nesreće

https://www.klix.ba/scitech/tehnologija ... /200928046

https://www.klix.ba/scitech/tehnologija ... /200928046
-
Milenkov buraz
#31 Re: Da li treba uvesti bodycam u BiH policiji
bodycam apsolutno da, samo problem je što to korumpiranim strukturama nije u interesu.
-
DonieBrasco
#32 Re: Da li treba uvesti bodycam u BiH policiji
Kako ce saobracajci uzimati cvaje od ovih ubica za volanom ? 
- CikCikCikPogodi
#33 Re: Da li treba uvesti bodycam u BiH policiji
Od saobracajaca treba napraviti novu diviziju sa posebnom obukom.
Ovdje treba policiji dati vise ovlasti. Pa kod nas ne smiju ni da satru nekoga sa ceste ako bjezi autom, ali za to treba imati branike za gurenje. Za Volkswagen to ne postoji, neki bi to mogli u grazama napraviti.
Ali za ove bodycamove treba i opreme u auto. Znaci moraju se nova vozila kupovati. Fordovi fabricki vec imaju napravljene kanale za napajanje opreme i zice. Pored punjača za radio, treba im i za kamere. Treba imati kompjuter u prtljagu, jer sada su kamere 4k rezolucije i treba im barem jedan mini pc za pohranu podataka i glatku sliku.
Ovo vuce dosta stvari, cak i nove uniforme koje imaju hvataljka za kameru.
Gledao sam video u kojem se kamera upali kad policajac potegne oruzje. Ali nisu objasnili kako to radi. Vjerovatno zato sto je bacanje para, jer na pojasu ima senzor.
-
DonieBrasco
#34 Re: Da li treba uvesti bodycam u BiH policiji
Obzirom da ih velika vecina jedva imaju osnovnu skolu tesko da ce se snaci sa tom tehnikom, prehljeb do preljeba.
- CikCikCikPogodi
#35 Re: Da li treba uvesti bodycam u BiH policiji
Ja ovdje samo planiram da nabijem 3-4 godine iskustva i da pokusam u drugu zemlju, Sjevernu Irsku, Kanadu ili Ameriku. Jedino ce mene sacuvati ovdje ako mi ponude vecu platu i bolju poziciju. Ja sam vise za Amerike, posto zavisno od osobe kako se ponasa pred mojim ocima, ako je klosar neki mogu se jako zajebano ponasati bez ikakve milosti. Već sam sebi i utupio u glvu, ako ce osoba se normalno ponasati i ja cu normalno, ako ce me zajebavati onda cu se I ja zajebavati sa njim.DonieBrasco wrote: ↑30/09/2020 11:30 Obzirom da ih velika vecina jedva imaju osnovnu skolu tesko da ce se snaci sa tom tehnikom, prehljeb do preljeba.
Nemam ja skole za policajac, imam likovnu akademiju. Ali svida mi se i volim taj posao. Jel me strah, jest, da nije lagao bi ili bi bio za ludnice.
I gradani moraju shvatiti do neke mjere da se ne moze predvidjeti ponasanje ljudi. Danas moze biti mirano, sljedeći dan neko moze dobiti flashback od rata, izvaditi automat iz supe, pa ubiti deset ljudi. Ja nikad ne kazem da se to ne moze desiti. Nego se pitam sta ako se desi.
- dr_Evil
#36 Re: Da li treba uvesti bodycam u BiH policiji
TI zelis da budes murjak, ali trenutno to nisi, ako sam dobro skontaoCikCikCikPogodi wrote: ↑30/09/2020 12:19Ja ovdje samo planiram da nabijem 3-4 godine iskustva i da pokusam u drugu zemlju, Sjevernu Irsku, Kanadu ili Ameriku. Jedino ce mene sacuvati ovdje ako mi ponude vecu platu i bolju poziciju. Ja sam vise za Amerike, posto zavisno od osobe kako se ponasa pred mojim ocima, ako je klosar neki mogu se jako zajebano ponasati bez ikakve milosti. Već sam sebi i utupio u glvu, ako ce osoba se normalno ponasati i ja cu normalno, ako ce me zajebavati onda cu se I ja zajebavati sa njim.DonieBrasco wrote: ↑30/09/2020 11:30 Obzirom da ih velika vecina jedva imaju osnovnu skolu tesko da ce se snaci sa tom tehnikom, prehljeb do preljeba.
Nemam ja skole za policajac, imam likovnu akademiju. Ali svida mi se i volim taj posao. Jel me strah, jest, da nije lagao bi ili bi bio za ludnice.
I gradani moraju shvatiti do neke mjere da se ne moze predvidjeti ponasanje ljudi. Danas moze biti mirano, sljedeći dan neko moze dobiti flashback od rata, izvaditi automat iz supe, pa ubiti deset ljudi. Ja nikad ne kazem da se to ne moze desiti. Nego se pitam sta ako se desi.
-
broj dva
#37 Re: Da li treba uvesti bodycam u BiH policiji
Svaki drzavni (a pogotovo privatni) sluzbenik ovlasten da upotrebljava prisilu bi mozda trebao da ima bodycam. Ne samo policajci nego recimo zaposleni u zatvorima, psihijatrijskim klinikama i slicno. Da se pazi na zloupotrebu sile i da se moze dokazati opravdanost (ili neopravdanost) koristenja sile.
- dr_Evil
#38 Re: Da li treba uvesti bodycam u BiH policiji
Kod nas vecinom nije problem nasilje nego korupcije. Ljudi daju dobrovoljno da ne bi platiili vece kazne, znaci samo ce poskupiti mito sa cvaje na 30, tako da se ispuni IMT prema onome sta pregledaje snimke.broj dva wrote: ↑30/09/2020 12:44 Svaki drzavni (a pogotovo privatni) sluzbenik ovlasten da upotrebljava prisilu bi mozda trebao da ima bodycam. Ne samo policajci nego recimo zaposleni u zatvorima, psihijatrijskim klinikama i slicno. Da se pazi na zloupotrebu sile i da se moze dokazati opravdanost (ili neopravdanost) koristenja sile.
Sjecam se kad su poceli oni radari prvo se govorili ne moze se tu nista kad se uslika, pa vidi vraga sada se i tu moze ubacit u saobracajnu da te izbrisu.
-
alipasijaner
#39 Re: Da li treba uvesti bodycam u BiH policiji
Takva su vremena da bi svi trebali imati bodycam..
- CikCikCikPogodi
#40 Re: Da li treba uvesti bodycam u BiH policiji
Najgore je to sto su sami gradani najvise krivi za takvo stanje, sto su voljni da to urade.dr_Evil wrote: ↑30/09/2020 12:50Kod nas vecinom nije problem nasilje nego korupcije. Ljudi daju dobrovoljno da ne bi platiili vece kazne, znaci samo ce poskupiti mito sa cvaje na 30, tako da se ispuni IMT prema onome sta pregledaje snimke.broj dva wrote: ↑30/09/2020 12:44 Svaki drzavni (a pogotovo privatni) sluzbenik ovlasten da upotrebljava prisilu bi mozda trebao da ima bodycam. Ne samo policajci nego recimo zaposleni u zatvorima, psihijatrijskim klinikama i slicno. Da se pazi na zloupotrebu sile i da se moze dokazati opravdanost (ili neopravdanost) koristenja sile.
Sjecam se kad su poceli oni radari prvo se govorili ne moze se tu nista kad se uslika, pa vidi vraga sada se i tu moze ubacit u saobracajnu da te izbrisu.
Oko radara, oni uvode tu tehnologiju, ali oni sigurno nemaju adekvatne servere, niti prostora na postojecim da se zabiljeze. Jer se kod nas sve nesto radi da se brzo sklepa i eto uradili smo. To treba postepeno ici, prvo adekvatna IT infrastruktura, pa onda uvoditi tehnologiju.
Meni bas pade nesto na pamet gledam 360 kameru, i kontam u sebi, kako bi se to moglo iskoristiti u kombinaciji sa VR tehnologijom za istrazivanje sudara, a i u isto vrijeme za obuku. Smatram da sam dobru ideju nanjusko, jest skupu, ali ono sto se moze dobiti od toga je puno vise od troskova.
- CikCikCikPogodi
#41 Re: Da li treba uvesti bodycam u BiH policiji
To je samo zdrav razum.
- CikCikCikPogodi
#42 Re: Da li treba uvesti bodycam u BiH policiji
Pripremam se vec duze vrijeme, i prije ovoga usvajanja odobrenja za objavu konkursa. Malo ucim sa strane, imam knjiga sa Amazona, tako da ucim i unaprijed.dr_Evil wrote: ↑30/09/2020 12:33TI zelis da budes murjak, ali trenutno to nisi, ako sam dobro skontaoCikCikCikPogodi wrote: ↑30/09/2020 12:19Ja ovdje samo planiram da nabijem 3-4 godine iskustva i da pokusam u drugu zemlju, Sjevernu Irsku, Kanadu ili Ameriku. Jedino ce mene sacuvati ovdje ako mi ponude vecu platu i bolju poziciju. Ja sam vise za Amerike, posto zavisno od osobe kako se ponasa pred mojim ocima, ako je klosar neki mogu se jako zajebano ponasati bez ikakve milosti. Već sam sebi i utupio u glvu, ako ce osoba se normalno ponasati i ja cu normalno, ako ce me zajebavati onda cu se I ja zajebavati sa njim.DonieBrasco wrote: ↑30/09/2020 11:30 Obzirom da ih velika vecina jedva imaju osnovnu skolu tesko da ce se snaci sa tom tehnikom, prehljeb do preljeba.
- dr_Evil
#43 Re: Da li treba uvesti bodycam u BiH policiji
Sretno, zaista bih zelio vidjeti murjaka koji je to zelio biti, a ne ove sta su dobili posao preko stranke (99.9% ih). Kako ocekivati da stite zakon oni koji su posao dobili nelegalno i to preko ljudi koji su debelo ogrizli u kriminal, nikada mi nece biti jasno.CikCikCikPogodi wrote: ↑30/09/2020 15:33
Pripremam se vec duze vrijeme, i prije ovoga usvajanja odobrenja za objavu konkursa. Malo ucim sa strane, imam knjiga sa Amazona, tako da ucim i unaprijed.
- CikCikCikPogodi
#44 Re: Da li treba uvesti bodycam u BiH policiji
Iz mojih izvora, vrlo je malo njih dobilo posao preko stranke. Najveci problem je sudstvo. One koje sam ja upoznao, mladi uglavnom, bas se ne slazu najbolje sa starijim kolegama, a i sa zakonodavstvom i sudovima. Zato njih dosta nema motivacije da urade posao kako treba, jer ga sudstvo ne radi. Ima tu nekih koje "mala plata" motivira da budu korumpirani.dr_Evil wrote: ↑30/09/2020 15:37Sretno, zaista bih zelio vidjeti murjaka koji je to zelio biti, a ne ove sta su dobili posao preko stranke (99.9% ih). Kako ocekivati da stite zakon oni koji su posao dobili nelegalno i to preko ljudi koji su debelo ogrizli u kriminal, nikada mi nece biti jasno.CikCikCikPogodi wrote: ↑30/09/2020 15:33
Pripremam se vec duze vrijeme, i prije ovoga usvajanja odobrenja za objavu konkursa. Malo ucim sa strane, imam knjiga sa Amazona, tako da ucim i unaprijed.
Ja imam hrvatski pasos i drzavljastvo, mogu ja sad otici u neke zemlje gdje dopustaju da budem policajac bez drzavljanstva, ali necu. Prvo cu ovdje, ako ne bude unaprijedenja pozicije, onda predati papire u par ambasada pa ko me primi tamo idem. Ovdje cu im samo ostaviti email, broj telefona, pa ako im zatrebam, bit cu dostupan.
- dr_Evil
#45 Re: Da li treba uvesti bodycam u BiH policiji
Losi su ti izvori prijatelju, jedini nacin dobijanja posla je preko poznanstva, to poznanstvo vuce dalje na nekoga u stranci. Vatrogasci je ista procedura.CikCikCikPogodi wrote: ↑01/10/2020 11:23
Iz mojih izvora, vrlo je malo njih dobilo posao preko stranke. Najveci problem je sudstvo. One koje sam ja upoznao, mladi uglavnom, bas se ne slazu najbolje sa starijim kolegama, a i sa zakonodavstvom i sudovima. Zato njih dosta nema motivacije da urade posao kako treba, jer ga sudstvo ne radi. Ima tu nekih koje "mala plata" motivira da budu korumpirani.
Ja imam hrvatski pasos i drzavljastvo, mogu ja sad otici u neke zemlje gdje dopustaju da budem policajac bez drzavljanstva, ali necu. Prvo cu ovdje, ako ne bude unaprijedenja pozicije, onda predati papire u par ambasada pa ko me primi tamo idem. Ovdje cu im samo ostaviti email, broj telefona, pa ako im zatrebam, bit cu dostupan.
Sanse da predas papire i dobijes posao jer si super, su ravne nuli rekao bih.(kod nas)
-
mali_balon
#46 Re: Da li treba uvesti bodycam u BiH policiji
Bas hocu da kazem da se bolje informise, znam lika od djetinstva je u tom specijalac folu, pripremo se od 5og osnovnedr_Evil wrote: ↑01/10/2020 11:26Losi su ti izvori prijatelju, jedini nacin dobijanja posla je preko poznanstva, to poznanstvo vuce dalje na nekoga u stranci. Vatrogasci je ista procedura.CikCikCikPogodi wrote: ↑01/10/2020 11:23
Iz mojih izvora, vrlo je malo njih dobilo posao preko stranke. Najveci problem je sudstvo. One koje sam ja upoznao, mladi uglavnom, bas se ne slazu najbolje sa starijim kolegama, a i sa zakonodavstvom i sudovima. Zato njih dosta nema motivacije da urade posao kako treba, jer ga sudstvo ne radi. Ima tu nekih koje "mala plata" motivira da budu korumpirani.
Sanse da predas papire i dobijes posao jer si super, su ravne nuli rekao bih.(kod nas)