U kojoj Banci otovoriti racun?

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Dr Arsla

#26 Re: U kojoj Banci otovoriti racun?

Post by Dr Arsla »

Vidal89 wrote: 04/01/2020 17:12 Ja otovorio u unicredit, 12mj nisu mi nista uzimali nakon toga placam 4 KM mjesecno i koristim aplikaciju m-ba

Msm da nema nigdje jeftinije
Ja u BBI za 3 KM mjesečno imam eBBI. Plata, kad pusti poslodavac u roku sat-dva maximalno bude na računu. Sve komunalije plaćam elektronski, konverzije valuta.
PS: doduše to sam dobio u nekoj akciji prije 6-7 godina i tad bilo 2 KM, u međuvremenu digli na 3. Ja prezadovoljan :-D
Ranni

#27 Re: U kojoj Banci otovoriti racun?

Post by Ranni »

Sad pogledah stranicu Privredne Banke Sarajevo... Sta je ovo majko mila? :shock:

http://www.pbs.ba/tarifa-naknada-u-posl ... icka-lica/
ExNihilo

#28 Re: U kojoj Banci otovoriti racun?

Post by ExNihilo »

Ranni

#29 Re: U kojoj Banci otovoriti racun?

Post by Ranni »

Njima ni jezicka varijanta stranice ne funkcionise a kamoli sta vise. Realno njih nisam ni razmatrao.
Btw, Sto stednja?
ExNihilo

#30 Re: U kojoj Banci otovoriti racun?

Post by ExNihilo »

Ranni wrote: 05/01/2020 16:22
Njima ni jezicka varijanta stranice ne funkcionise a kamoli sta vise. Realno njih nisam ni razmatrao.
Btw, Sto stednja?
Nevažno, samo pokazujem stranicu.
zlo zlo

#31 Re: U kojoj Banci otovoriti racun?

Post by zlo zlo »

Ranni wrote: 04/01/2020 22:25
vanjki wrote: 04/01/2020 21:47 ja bih ti takodjer preporucio Unicredit. Imam paket od 6KM i koristim mba i eba bankarstvo. Prednost im je veliki broj bankomata, dobra i jednostavna aplikacija za placanj preko mobitela i besplatno dizanje(bez provizije) na unicrdit bankomatima u inozemstvu.
Hvala za preporuku. Broj bankomata mi i nije toliko bitan jer i dalje namjeravam koristiti RBB racun za licne potrebe. S tim u vezi je logicno da cu novac od firme isplacivati na vlastiti racun - da ne bude zablude, firma je moja. Kljucno u cijelom procesu, kao sto ranije napisah, je njihov nacin poslovanja sa inostranstvom. Da pojasnim...

Ako meni klijent uplati iznos danas a ja na taj iznos cekam 7 dana da legne na neki dvizni racun, s kojeg jos cekam par dana da se konvertuje na tekuci racun firme uz neadekvatnu proviziju banke, to sigurno ne trazim. Isto se odnosi i na moje placanje koje vrsim preko firme...Naravno uz jos par zahtjeva koje ranije napisah... I opet da ne bude zablude, spreman sam ja platiti i neki paket za vodjenje racuna, eba i slicno. Ali za uzvrat trazim da banka omoguci sasvim jednostavno i pouzdano poslovanje za moje potrebe.

Po dosadasnjim iskustivma UniCredit bi moglo biti to... Negdje sam u raji cuo da ni SParkasse nije kao los. Ima li neko iskustva sa Intesom? BBI?
unikredit je super i kad imaš problema izlaze ti u susret, meni sve ostaje u unikreditu, nego želim novi tekuci zbog paypala, a i voljela bi debitnu visu zato, nju unikredit nema. Inače pisala sam u temu od paypala, bio mi hakiran, rusi mi ispraznili kartice vezane uz njega, paypal naravno sve vratili, a iz banke išli u susret sa svime ostalome, provjerama, besplatno mi nove kartice rade.
Ranni

#32 Re: U kojoj Banci otovoriti racun?

Post by Ranni »

zlo zlo wrote: 05/01/2020 16:34
Ranni wrote: 04/01/2020 22:25
vanjki wrote: 04/01/2020 21:47 ja bih ti takodjer preporucio Unicredit. Imam paket od 6KM i koristim mba i eba bankarstvo. Prednost im je veliki broj bankomata, dobra i jednostavna aplikacija za placanj preko mobitela i besplatno dizanje(bez provizije) na unicrdit bankomatima u inozemstvu.
Hvala za preporuku. Broj bankomata mi i nije toliko bitan jer i dalje namjeravam koristiti RBB racun za licne potrebe. S tim u vezi je logicno da cu novac od firme isplacivati na vlastiti racun - da ne bude zablude, firma je moja. Kljucno u cijelom procesu, kao sto ranije napisah, je njihov nacin poslovanja sa inostranstvom. Da pojasnim...

Ako meni klijent uplati iznos danas a ja na taj iznos cekam 7 dana da legne na neki dvizni racun, s kojeg jos cekam par dana da se konvertuje na tekuci racun firme uz neadekvatnu proviziju banke, to sigurno ne trazim. Isto se odnosi i na moje placanje koje vrsim preko firme...Naravno uz jos par zahtjeva koje ranije napisah... I opet da ne bude zablude, spreman sam ja platiti i neki paket za vodjenje racuna, eba i slicno. Ali za uzvrat trazim da banka omoguci sasvim jednostavno i pouzdano poslovanje za moje potrebe.

Po dosadasnjim iskustivma UniCredit bi moglo biti to... Negdje sam u raji cuo da ni SParkasse nije kao los. Ima li neko iskustva sa Intesom? BBI?
unikredit je super i kad imaš problema izlaze ti u susret, meni sve ostaje u unikreditu, nego želim novi tekuci zbog paypala, a i voljela bi debitnu visu zato, nju unikredit nema. Inače pisala sam u temu od paypala, bio mi hakiran, rusi mi ispraznili kartice vezane uz njega, paypal naravno sve vratili, a iz banke išli u susret sa svime ostalome, provjerama, besplatno mi nove kartice rade.
Hvala za info. Sutra cu ici svakako do UniCredit i RBB. Za ovu drugu nisam optimistican. Nigdje na stranici ne mozes naci bilo kakve troskove. Samo fizicka lica (u pravom smislu)...
ExNihilo

#33 Re: U kojoj Banci otovoriti racun?

Post by ExNihilo »

ProCredit ima ponajbolje uslove poslovanja s inostranstvom. Prilivi free, odlivi 5 KM.
Ranni

#34 Re: U kojoj Banci otovoriti racun?

Post by Ranni »

ExNihilo wrote: 05/01/2020 17:26 ProCredit ima ponajbolje uslove poslovanja s inostranstvom. Prilivi free, odlivi 5 KM.
Kako free? Moze pojasnjenje?
ExNihilo

#35 Re: U kojoj Banci otovoriti racun?

Post by ExNihilo »

Šta treba pojasniti?
Ranni

#36 Re: U kojoj Banci otovoriti racun?

Post by Ranni »

ExNihilo wrote: 05/01/2020 23:06 Šta treba pojasniti?
Npr legne ti uplata iz Irske, recimo 1000€. I Banka ti sve to prebaci na tvoj racun, pretpostavljam devizni. I ne uzme nikakvu proviziju ili kako?
Kako ide taj procea kod njih konkretno, je li ti to poznato?
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#37 Re: U kojoj Banci otovoriti racun?

Post by mk ultra »

vec sam ti gore napisao da sa njima prvo vidis, jer oni su najjeftiniji tu

ja radim sa paypalom, 5$ paypal uzme, banka 1%
ovo_mi_je_nick

#38 Re: U kojoj Banci otovoriti racun?

Post by ovo_mi_je_nick »

Razlika UniCredita i Raiffeisena je u tome što Raiffeisen prebaci u roku od pola sata uplaćeni iznos. UniCredit iz nekog razloga "moje" novce zadržava do zadnje minute radnog dana iako imam potvrdu da je taj iznos uplaćen u 8 AM. Iznos je od 500 KM u oba slučaja.
Ranni

#39 Re: U kojoj Banci otovoriti racun?

Post by Ranni »

mk ultra wrote: 06/01/2020 08:24 vec sam ti gore napisao da sa njima prvo vidis, jer oni su najjeftiniji tu

ja radim sa paypalom, 5$ paypal uzme, banka 1%
Hvala, nisam vidio....
Ranni

#40 Re: U kojoj Banci otovoriti racun?

Post by Ranni »

ovo_mi_je_nick wrote: 06/01/2020 08:31 Razlika UniCredita i Raiffeisena je u tome što Raiffeisen prebaci u roku od pola sata uplaćeni iznos. UniCredit iz nekog razloga "moje" novce zadržava do zadnje minute radnog dana iako imam potvrdu da je taj iznos uplaćen u 8 AM. Iznos je od 500 KM u oba slučaja.
Ako ti neku uplati 500KM, koliko d toga uzme Banka, u ovom slucaju RBB tj koliko na kraju dobijes na racun?

Hvala
Ranni

#41 Re: U kojoj Banci otovoriti racun?

Post by Ranni »

Evo sad sam bio u Rbb pa da podijelim s vama:

Treba bruka papira - ali to svugdje treba
Ide tekuci plus devizni racun
Traje 2 dana
Odrzavanje racuna 14,90 KM
Troskovi konverzije ili ti provizija 0.20% od iznosa, min 20KM

Kad budem iso u UniCredit napisem i to...
ovo_mi_je_nick

#42 Re: U kojoj Banci otovoriti racun?

Post by ovo_mi_je_nick »

Ranni wrote: 06/01/2020 10:17
ovo_mi_je_nick wrote: 06/01/2020 08:31 Razlika UniCredita i Raiffeisena je u tome što Raiffeisen prebaci u roku od pola sata uplaćeni iznos. UniCredit iz nekog razloga "moje" novce zadržava do zadnje minute radnog dana iako imam potvrdu da je taj iznos uplaćen u 8 AM. Iznos je od 500 KM u oba slučaja.
Ako ti neku uplati 500KM, koliko d toga uzme Banka, u ovom slucaju RBB tj koliko na kraju dobijes na racun?

Hvala
Jel se zezaš sa ovim pitanjem ? ili trolaš ili si nešto treće...
victom

#43 Re: U kojoj Banci otovoriti racun?

Post by victom »

Ako ti je bitna stabilnost, uzmi UniCredit jer je najveća banka... Nemoj RF jer su skupi i svaku sitnicu naplacaju... Provizije će svugdje biti... Uplate iz inostranstva dođu za 1-3 dana, zavisno iz koje banke ili zemlje je poslano. Sretno
Last edited by victom on 01/03/2021 02:42, edited 2 times in total.
Ranni

#44 Re: U kojoj Banci otovoriti racun?

Post by Ranni »

ovo_mi_je_nick wrote: 06/01/2020 13:24
Ranni wrote: 06/01/2020 10:17

Hvala
Jel se zezaš sa ovim pitanjem ? ili trolaš ili si nešto treće...
Ne zezam. Htio sam da procjenim koliko je procentualno ta njihova provizija da bih ima predstavu. Ali evo kao sto sam napisao rekli su mi u banci.
A pogledaj provizije nekih banaka u ranijem postu koji sam napisao... Ludnica...
Ranni

#45 Re: U kojoj Banci otovoriti racun?

Post by Ranni »

U Unicredit slicna situacija, tik povoljnija nego RBB:

- Otvaranje tekuceg i deviznog racuna
- Provizija posrednickih banka u nepoznatom iznosu
- Tekuci racun i EB odrzavanje etc. 20KM/Mjesecno
- Provizija pri konverziji sa deviznog na tekuci 0,1%
- 4-5 dana dok se otvori racun :shock: :shock: :shock:
victom

#46 Re: U kojoj Banci otovoriti racun?

Post by victom »

Ranni wrote: 08/01/2020 21:57 U Unicredit slicna situacija, tik povoljnija nego RBB:

- Otvaranje tekuceg i deviznog racuna
- Provizija posrednickih banka u nepoznatom iznosu
- Tekuci racun i EB odrzavanje etc. 20KM/Mjesecno
- Provizija pri konverziji sa deviznog na tekuci 0,1%
- 4-5 dana dok se otvori racun :shock: :shock: :shock:
pa to smo ti i rekli. :) sve je u 5 deka.
Primjer:
Neko ti pošalje 1000 CHF iz Svicarcke.
Svicarska banka uzme 50 CHF fiksno
Nasa banka uzme 20 CHF fiksno + nesto malo provizije
Onda dok to pretvoris u EUR ili KM, uzmu ti jos oko 1% provizije + ti dadnu neki očajni kurs, gdje izgubis jos 3% do 5% u odnosu na srednji kurs.

Ako primaš u Eurima, onda je situacija mnogo bolja jer je kurs bolji. A možeš direktno i € podići, koje možeš npr korisititi za plaćanje na benziskoj.

Tako da koju god banku da izabereš, manje više, dođe na isto.
Mjesečna naknada za vođenje računa ti je najmanji trošak.
Ja imam račun u UniCreditu već 15 godina, i nisam imao nikada problema.
Nisam imao probleme ni u RF, ali oni baš sve naplate.
Druge manje banke nisam ni probao,jer imam subjektivnu percepciju da manje banke više peglaju.
Last edited by victom on 01/03/2021 02:42, edited 2 times in total.
Ranni

#47 Re: U kojoj Banci otovoriti racun?

Post by Ranni »

Otvorio sam Tekuci racun i devizni uz to. Pare lijezu u € i na devizni racun. Tako da cu ja vrsiti konverziju u KM, vjerovatno odmah na tekuci. Provizija, bar kako su mi rekli je 0,1%.
Nevezano za ovo, koliko su neljubazni i neodgovorni, da sam to znao prije ne bih se upustio s njima u to. Pored toga 5x moras da im kazes sta zelis. Z EB traze 100KM za stick i milion nekih karafeka. Vjerujte cirkus zivi, kroz koji vjerovatno, manje vise, svi prolaze...
Del_Boy1

#48 Re: U kojoj Banci otovoriti racun?

Post by Del_Boy1 »

Još samo da kažeš o kojoj se banci radi, da se zna.
zlo zlo

#49 Re: U kojoj Banci otovoriti racun?

Post by zlo zlo »

pa napisao je EB valjda je jasno koja je :mrgreen:
Del_Boy1

#50 Re: U kojoj Banci otovoriti racun?

Post by Del_Boy1 »

Možda je tebi jasno, ja sam konto da je EB elektronsko bankarstvo. :D
Post Reply