Srbija se expresno naoruzava?

Locked
Haman2

#26 Re: Srbija se expresno naoruzava?

Post by Haman2 »

To je iskljucivo naoruzavanje u cilju odbrane, jer kako rece Dacic " Srbija nikad nije bila agresor". "Malo morgen" sto rece pokojni Slobodan Milosevic.
155_mm

#27 Re: Srbija se expresno naoruzava?

Post by 155_mm »

daddy-kool wrote:Ne valjaju ti planovi.
Nulti plan je kontrola Save i Drine, barem sa ove strane.
Zasad.
pa nisam konkretno govorio koje teritorije. ali da bude dovoljno da mozes u miru od susjeda i komsija da mucis svoju muku. otprilike se moze predpostaviti koje su to teritorije. mada se mora imati na umu da se boris za zivotni prostor protiv oni koji smatraju da ti je previse i onih 1x2 m za ukopati te.
155_mm

#28 Re: Srbija se expresno naoruzava?

Post by 155_mm »

mislim da se. ne treba zamarati pitanjima hoce li biti nekih sukoba ili ne. ne kosta te puno da smatras da hoce biti pa i da se zajebes u procijeni a kostat ce te previse u suprotnom slucaju.
155_mm

#29 Re: Srbija se expresno naoruzava?

Post by 155_mm »

takodje ne tteba puno razmisljati da li ce biti kakve flote ili nece. sigurno da ce biti interesa sa strane ali o tome odrucuju drugi.

naravno ovo sve govorimo u slucaju da plan A propadne.
Sanjarko

#30 Re: Srbija se expresno naoruzava?

Post by Sanjarko »

Ako bude rata znaci da me ceka bojiste. Mi s ovog podrucja bi morali ratovati silom prilika. Nema ideala itd. Silom prilika ko i u proslom ratu. A pripremaju se, kao sto vidimo. Avijacija za tuci po sirotinji opet tu, oklopnjaci za zauzimanja i slicno tu i sad Scila da ne pomislja niko njih za napad kazniti blokadom njihove avijacije, i to tu.

Samo puknu i uvedu ljudstvo na granice gdje hoce i eto. Sve mi djeluje ostvariv onaj moj scenario. Podjela Bosne izmedzu NATO saveza i Srbije uz podrsku Rusije. A mozda pokusaju i napasti dijelove USK i TK da spoje Banjaluku i Sjeverni dio Bosne sa Srbijom sto vise.

Uz sve i prepucavanja globalna i sve sta se desava u svijetu nije nista nevjerovatno i nemoguce.
Haman2

#31 Re: Srbija se expresno naoruzava?

Post by Haman2 »

Sta je spremila medjunarodna zajednica ostaje da vidimo. Nece se sve zavrsiti sa Kosovom. Sumnjam da ce BiH ostati po strani. Sve ovo sto radi Dodik nije iz njegove glave. On sprovodi necije isntrukcije. Sigurno je da SANU nastavlja stari posao. Dodik je svake sedmice u Beogradu na konsultacijama. Srbija se naoruzava, Bosnjaci su nezasticeni bili i ostali. Uzdati se u nekoga sa strane nije pametno. Dok docekas pomoc izgine 80.000 ljudi.

Image

Bosnjacki politicari nisu nikakvi vizionari. Nije to bio ni A. Izetbegovic. " Mirno spavajte rata nece biti, ja vam se dragim Bogom kunem da izbjeglice necete biti, za rat je potrebno dvoje " Itd, itd. Ima ona narodna " uzdaj se use i u svoje kljuce". Bosnjaci nikako da shvate njeno znacenje.
Last edited by Haman2 on 29/10/2019 18:34, edited 2 times in total.
Benjo34

#32 Re: Srbija se expresno naoruzava?

Post by Benjo34 »

Mislim da je čak sukob nekog inteziteta, u vojnim obrisima ovdje itekako moguć, nažalost. Jednostavno, Europa je dezorijentisana, na jednoj strani imamo Njemačku, Britaniju koje se ježe Ruskog uticaja, imamo pasivne francuze, ove manje države, ja to kažem manje bitne i nemaju nešto protiv Rusa da se umješaju u Europu.

Ostaje nam da se što više približimo Americi koja se vraća na ove prostore i držimo se zapada, što više, također jako bitno, zapravo najbitnije, jačati namjensku industriju, da ne dočekamo to što možda slijedi kao 90tih godina.

Srbija se ne naoružava bez razloga, svjesni su da imaju 2 opcije, biti neutralni(pro ruski nastrojeni) i čekati da im uzmu i Vojvodinu ili ući u Nato. S obzirom da za njih Nato ne dolazi u obzir, ostaje im da pokušaju vojno da uzmu Genocidnu pod svoje i ratuju. Vjerovatno misle da je ovo neki trenutak kome bi mogli uzeti komad Bosne dok je EU u haosu i Ameri se nisu skroz vratili.
MarshalDodik

#33 Re: Srbija se expresno naoruzava?

Post by MarshalDodik »

Vizionar 1985 wrote:Ako bude rata znaci da me ceka bojiste. Mi s ovog podrucja bi morali ratovati silom prilika. Nema ideala itd. Silom prilika ko i u proslom ratu. A pripremaju se, kao sto vidimo. Avijacija za tuci po sirotinji opet tu, oklopnjaci za zauzimanja i slicno tu i sad Scila da ne pomislja niko njih za napad kazniti blokadom njihove avijacije, i to tu.

Samo puknu i uvedu ljudstvo na granice gdje hoce i eto. Sve mi djeluje ostvariv onaj moj scenario. Podjela Bosne izmedzu NATO saveza i Srbije uz podrsku Rusije. A mozda pokusaju i napasti dijelove USK i TK da spoje Banjaluku i Sjeverni dio Bosne sa Srbijom sto vise.

Uz sve i prepucavanja globalna i sve sta se desava u svijetu nije nista nevjerovatno i nemoguce.
Izvini, meni je smijesna prva recenica. Mozda je ona i istinita, ako mi pojasnis i dokazes, ali svejedno izazivat ce mi i dalje malo podsmijeh-malo zal.
Kako to da narod silom natjeraju na bojista? Nije mi jasno. Ko to radi, kakva sila to moze?
Takvoj "sili" koja je kadar natjerati stotinu/e hiljada ljudi na liniju (u smrt) onda im toliko ljudstvo nije ni potrebno jer ce svejedno valjda sami pregaziti protivnika kad su tako sposobni ( usput protivnika koji je takodjer sastavljen od slicnih natjeranih nevoljnika)
General War

#34 Re: Srbija se expresno naoruzava?

Post by General War »

...jedva cekam, kad haman, haze, insomija...krenu srcem na tenjak..ima ceTnici do Nisa da bjeze :D
Sanjarko

#35 Re: Srbija se expresno naoruzava?

Post by Sanjarko »

MarshalDodik wrote:
Vizionar 1985 wrote:Ako bude rata znaci da me ceka bojiste. Mi s ovog podrucja bi morali ratovati silom prilika. Nema ideala itd. Silom prilika ko i u proslom ratu. A pripremaju se, kao sto vidimo. Avijacija za tuci po sirotinji opet tu, oklopnjaci za zauzimanja i slicno tu i sad Scila da ne pomislja niko njih za napad kazniti blokadom njihove avijacije, i to tu.

Izvini, meni je smijesna prva recenica. Mozda je ona i istinita, ako mi pojasnis i dokazes, ali svejedno izazivat ce mi i dalje malo podsmijeh-malo zal.
Kako to da narod silom natjeraju na bojista? Nije mi jasno. Ko to radi, kakva sila to moze?
Takvoj "sili" koja je kadar natjerati stotinu/e hiljada ljudi na liniju (u smrt) onda im toliko ljudstvo nije ni potrebno jer ce svejedno valjda sami pregaziti protivnika kad su tako sposobni ( usput protivnika koji je takodjer sastavljen od slicnih natjeranih nevoljnika)
Pa u Zenici sam. Imam necakinju, nije jos ni prohodala, sestru, porodicu, poznanike itd. Mislis da bi otvorili granice da nas sve puste u EU ili negdje drugo i dok bi otvorili granice, cak znaci ako bi ih otvorili, ja bi silom prilika morao ratovati dok se oni ne izvuku.

Ne znam sta nije jasno.
MarshalDodik

#36 Re: Srbija se expresno naoruzava?

Post by MarshalDodik »

Vizionar 1985 wrote:
MarshalDodik wrote:

Pa u Zenici sam. Imam necakinju, nije jos ni prohodala, sestru, porodicu, poznanike itd. Mislis da bi otvorili granice da nas sve puste u EU ili negdje drugo i dok bi otvorili granice, cak znaci ako bi ih otvorili, ja bi silom prilika morao ratovati dok se oni ne izvuku.

Ne znam sta nije jasno.
A dobro to.
Mislio sam da postoji neka druga sila izvana koja moze tjerati narod na linije, mimo tvojih individualnih ljudskih razloga i inspiracija.
Jer naslusao sam se prica od drugih kako ih je neko negdje pokupio, podijelio im puske i natjerao u boj.
Bas mnogo je bilo takvih nevoljnika u prethodnom ratu , pa se pitam kako takva sila koja je spremna biti saucesnik u ubistvima cak i svog stanovnistva nije sravnila protivnika. Mora da je to bio sudar titana s obje strane.
155_mm

#37 Re: Srbija se expresno naoruzava?

Post by 155_mm »

masovne grobnice iz proslog rata su najvise napunjene onima koji se iz ovog ili onog razloga se nisu mogli ili htjeli braniti. ili ih nije imao ko braniti.

najmanje je u masovnim grobnicama onih koji su mogli i htijeli da se brane.
155_mm

#38 Re: Srbija se expresno naoruzava?

Post by 155_mm »

naravno veoma bitna stvar, a to je pokazao prosli rat, je imati osnovne vjestine da se znas braniti. kako licne vjestine tako i kolektivne vjestine.
155_mm

#39 Re: Srbija se expresno naoruzava?

Post by 155_mm »

ali to je sve plan B u slucaju da plan A zakaze. ne vidim zbog cega ne bi primili 1.5 miliona izbjeglica iz BiH. kad su mogli toliko sirijaca, pakistanaca i ostalih sto ne bi i bosnjane. pa nisu bosnjani sugavi.
155_mm

#40 Re: Srbija se expresno naoruzava?

Post by 155_mm »

ali opet, plan ko plan, nikad ne znas sta biti moze sa njim. e zbog toga smatram da bi trebalo imati rezervni plan B.
Maraschino

#41 Re: Srbija se expresno naoruzava?

Post by Maraschino »

Henry Chinaski wrote:
Maraschino wrote:
Henry Chinaski wrote:Sve ovo je bezazleno u trenutnoj konstalaciji snaga ali se interesi svjesskih sila mijenjaju na dnevnoj osnovi.
Svi čekaju da se igra okrene u njihovu korist, a to se mora jednom desiti, uloge se stalno rolaju.
Tada će najbolje proći onaj ko je najpripremljeniji, a to definitivno nismo mi.

Mi uglavnom strateški planiramo dan unaprijed i nemamo pojma šta se sprema.
Onda će nam ostati opcija da se opet goloruki odbranimo uz ogromne žrtve ili da nestanemo.

Ove šuplje patriotske priče za djecu da smo se mi odbranili i da ćemo se opet odbraniti piju vode nekome ko ima 17 godina ili 8 razreda škole.
Ostali znaju da će biti onako kako se globalna politika dogovori, a da bi imao uticaja na nju, moraš imati jednu od dvije stvari: biti jak ili imati šta ponuditi nekome da ti pomogne.
Opet ti ne rece konkretno sta mi moramo uraditi jer se Srbija naoruzava.

Rata u Europi nece biti ni za sto godina(ko ziv ko mrtav).
Srbija ce promijeniti tri generacije naoruzanja dok joj zatreba. Ne vidim nikoga ko bi brlog preko Drine napao a oni nemaju hrabrosti ponovo ici ratovati u druge zemlje.
Treba ih samo hajcati neka se naoruzavaju. Nista im nece pomoci ako ih potjera onaj ko ih je jednom tukao.
Rat je vrlo izgledna opcija u narednih 10-20 godina i u zavisnosti od političkih kretanja USA-Rusija-Turska-EU (čak i interesi kine mogu se uključiti u jednačinu). Nije važno koliko će trajati i ko će šta dobiti, važno je da će ljudi izginuti i da ćemo se nakon toga opet miriti. Problem je što će opet nas izginuti najviše.
Ono što nas može spasiti je traženje prijatelja na zapadu, približavanje NATO-u i EU, a to se može tako što bi vlast počela da misli o tome, a ne kako da se opari u jednom mandatu kroz privatizaciju i guranjem naprijed likova poput Zahiragića.
Obrazovanje nam je u qurcu, korupcija na sve strane, sve pametno odlazi i ovo je pravi put da se oslabimo što prije.

Ostaće samo oni koje će biti najlakše izmanipulisati da ginu za ideale i koje je sad najlakše izmanipulisati da glasaju za slatkorječive kriminalce.

Mi smo skloni da od sveka pravimo šegu ali vidimo dokle nas to dovede. Svakih par desetina godina nas prepolove i ostanu nam samo mediokriteti koji nas zatupljuju.
http://www.sarajevotimes.com/hr-valenti ... ashington/

Zanimljivo, zasto li se sastao i kakva je to poruka ili se nije imao s'kim sastati pa daj sta das.

10-20 godina relativno brzo prodje pa po tome treba pristupiti kupovini suhe hrane.
Srbija se koprca od 2000te god. i sada vec razmisljaju da to sve sruse i ponovo padnu na dno. Nema mi logike.
Nikome na ovim prostorima nije u interesu bilo kakav rat. To ne bi bio lokalni rat nego bi se i sire osjetile posljedice istoga.
Ovo naoruzavanje je bildanje misica ne bi li se neko ustrasio sto naravno nece niko.
Ovo naoruzavanje ce da crpi Srbiju kao parazit.
Ne smiju nikoga napasti(iz puno razloga) a njih nece niko to je sigurno pa cemu naoruzavanje koje puno kosta.

Ovo boldirano ti je nista ako znamo kako se formira vlast na drzavnom nivou. Imamo nesto prijatelja sto je ostalo iza Alije a ostalo, nula.

Sve dok u BiH postoji OHR, VP, EUFOR...do rata ne moze doci. Da bi oni napustili ovu zemlju moraju se ispuniti neki uslovi(koje su oni smislili) da bi zemlja mogla ici dalje. Djikani to osporavaju a nase balije i kamenjarci precutno podrzavaju jer drugacije ne znaju plivati.
...i nikome rat nije opcija.
General War

#42 Re: Srbija se expresno naoruzava?

Post by General War »

155_mm wrote:masovne grobnice iz proslog rata su najvise napunjene onima koji se iz ovog ili onog razloga se nisu mogli ili htjeli braniti. ili ih nije imao ko braniti.

najmanje je u masovnim grobnicama onih koji su mogli i htijeli da se brane.
Tamam posla, srebrenica se branila do 95 i znamo kakvu je sudbinu dozivila...
Jedno je htjeti a drugo imati cime, jedno je imati volje a drugo je imati znanja, jedno je imati muda a drugo je imati plan.. sva ta tri faktora su dovela do katastrofe, a bogami jos jedna se nadzire.
Maraschino

#43 Re: Srbija se expresno naoruzava?

Post by Maraschino »

MarshalDodik wrote: A dobro to.
Mislio sam da postoji neka druga sila izvana koja moze tjerati narod na linije, mimo tvojih individualnih ljudskih razloga i inspiracija.
Jer naslusao sam se prica od drugih kako ih je neko negdje pokupio, podijelio im puske i natjerao u boj.
Bas mnogo je bilo takvih nevoljnika u prethodnom ratu , pa se pitam kako takva sila koja je spremna biti saucesnik u ubistvima cak i svog stanovnistva nije sravnila protivnika. Mora da je to bio sudar titana s obje strane.
ne vjerujes u ovo?
Sanjarko

#44 Re: Srbija se expresno naoruzava?

Post by Sanjarko »

Ma zatekao bi me rat i cisto sumnjam da bi dosao do bojista uopste. Bio bi i ja vjerovatno u koloni sa izbjeglicama. Nismo sugavi ali ne bi nas tako lako ni primili iako imamo pola porodice vani. Mozda bi nas i primili lakse, ko zna.

Ako bi naravno opstali u prvom udaru. Tako je bilo i u proslom ratu vecinom. Ljude zatekao rat, nasli se u vojsci neki, neki u izbjeglistvu, neki u masovnim grobnicama, a neki ostali u obrucu.
Haman2

#45 Re: Srbija se expresno naoruzava?

Post by Haman2 »

155_mm wrote:naravno veoma bitna stvar, a to je pokazao prosli rat, je imati osnovne vjestine da se znas braniti. kako licne vjestine tako i kolektivne vjestine.
:thumbup:

Dijelim Tvoje mislenje

U proslom ratu Njemacka je primila puno izbjeglica iz BiH. I tada su joj trebali radnici kao i sada. Medju izbjeglicama je bilo puno mladih ljudi razlicitih profesija izvrsnih poznavalaca svoje struke. Osim toga ljudi su se brzo prilagodili, prihvatili njemacki nacin zivota - potpuno se uklopili u drustvo ali ipak svi su morali ici u: Australiju, N. Zeland, Kandu ili USA. Takav je bio plan raseljavanja sto nije bilo slucaj sa drugim zemljma : Holandija, Danska, Finska, Norveska, Svedska itd.
Zasto danas primaju tolike izbjeglice kad su taj problem mogli rijesiti ranije. Sad bi njihova djeca bila u punoj znazi, potpuno integrisani u njemacko drusvo. Ove sto dolaze nikad ne mogu integrisati, jer je njihova filozofija zivota drukcija.
Ja mislim da Zapadu nije stalo da Bosnjaci ostanu u BiH. Plan Cvetkovic- Macek je njihovo djelo koje su Cvetkovic i Macek samo realizirali. To je pokazao i nepotrebni poslednji rat u kome se dogodio genocid nad Bosnjacima greskom ili voljom medjunarodne zajednice.
Mozda bi bilo postenije da Evropa iskaze svoje namjere i da ljudi znaju sta ih ceka. Sakako, Evropa treba da ponudi opcije za BiH. Ratovati svakih 40 ili 50 godina glupa je stvar.
Last edited by Haman2 on 29/10/2019 19:39, edited 2 times in total.
General War

#46 Re: Srbija se expresno naoruzava?

Post by General War »

155_mm wrote:ali opet, plan ko plan, nikad ne znas sta biti moze sa njim. e zbog toga smatram da bi trebalo imati rezervni plan B.
Plan se pravi kad znas sa cime raspolazes...gubitnik nema plana, vec "damage control"...sto je u osnovi plan B, znaci negdje si pogrijesio u inicijalnoj procjeni.
155_mm

#47 Re: Srbija se expresno naoruzava?

Post by 155_mm »

u masovnim grobnicama u Srebrenici nisu ukopani oni koji su umrli sa puskom u ruci. da ne ulazimo u to zbog cega u trenutku pogibije nisu imali pusku u rukama nego neki svezane ruke
Sanjarko

#48 Re: Srbija se expresno naoruzava?

Post by Sanjarko »

Maraschino wrote: ...i nikome rat nije opcija.
Nadam se da je tako da ne kazem sta drugo jer odavno u to drugo na neki nacin sumnjam iako i dalje vjerujem.
MarshalDodik

#49 Re: Srbija se expresno naoruzava?

Post by MarshalDodik »

Maraschino wrote:
MarshalDodik wrote: A dobro to.
ne vjerujes u ovo?
Nema razloga da ne vjerujem, ali mi je svejedno neshvatljivo pa i smijesno.
General War

#50 Re: Srbija se expresno naoruzava?

Post by General War »

155_mm wrote:u masovnim grobnicama u Srebrenici nisu ukopani oni koji su umrli sa puskom u ruci. da ne ulazimo u to zbog cega u trenutku pogibije nisu imali pusku u rukama nego neki svezane ruke
..pa trebas uci...gdje nestadose oni sa puskom u ruci? Gdje je pomoc, gdje je obavjestajna...ne mozes sebe abolirati od toga pricajuci o vojnim temama, a onda zakljucis sa rezultatima a ne sa faktorima koji su doprinjeli tom rezultatu.
Locked