Neobjasnjiva matematika u rudniku

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

mishic

#26 Re: Neobjasnjiva matematika u rudniku

Post by mishic »

Jasno je da je ova računica površna i niko razuman neće je uzeti 100% tačnom. Ali...
Daleko veći broj ljudi nego što ima radnika u rudniku od tog i svih ostalih rudnika u BiH ima veću korist nego što je imaju radnici.
Da ne goivorimo o detaljima, svi ih znamo, kako lokalna vlast, stranke, menadžmenti i lešinari oko svakog rudnikia odnesu daleko, daleko više od onoga što se da radnicima. Da ne govorimo o uslugama koje rudnici plačaju privatnim firmama čiji osnivaći i vlasnici su upravo među tim lešinarima. Pogledajte kada se inspekcijski zaviri u poslovanje rudnika ko su dobavljaći, ko pruža usluge, gdje su tenderi...? To su rupe bez dna u koje iscure ti nedostajući milioni. Ali oko svakog rudnika imate timove moćnika (nije fer prozvati samo Kukića ali trenutno mi on na um pade) i da nam je uvid samo u njegov imovinski karton sve bi nam postalo jasno. A stotine i stotine je milionera čiji milioni su isisani iz rudnika. To su oni noci koje je trebalo ulagati u infrastrukturu, opremu i modernizaciju. Da je to rađeno ti bi rudnici sada bili rentabilni. Zakon kojim bi se uspjela povratiti nezakonito otuđena imovina od pljačkaša rudnika riješio bi sve njihove probleme. Ali oni koji kroje te zakone dio su tala. Oni čekaju gašenje, kupovinu koncesija i dugogodišnje isisavanje rudnog bogatstva ove zemlje u korist ličnog konta!!! Ko to ne konta nikakva matematika mu neće i ne može otvoriti oči.
mishic

#27 Re: Neobjasnjiva matematika u rudniku

Post by mishic »

A ako ipak ima netko kome sve ovo nije jasno neka pogleda video "Prsten oko Viteza" pa će mu postati jasno kako milioni i milijarde društvenih dobara preko noći postaju privatno vlasništvo pojedinaca koji potom decenijama ucjenjuju državu prodajući joj proizvode njene (državne) firme po višestruko većim cijenama. A policija, tužiteljstva i sudovi su pod komandom tih tajkuna.
To je zapravo najjasniji primjer (a ima ih na desetine i stotine) da je Hrvate najviše opljačkao Dragan Čović, Srbe Dodik, Bošnjake Bakir. Naravno oko njih su i njihovi sateliti, tajkuni, današnji gospodari firmi, radnih mjesta, novčanih tokova, profita, zakona i svega drugog. Sreću ima samo onaj ko se lično ili je nekoga svoga ispalio vani. Ostalima se crno piše jer će kao roblje skapavati u borbi za zalogaj hljeba. I da me ko pogrešno ne shvati, ovi pobrojani nemaju alternativu jer uz njih su i svi ostali učeći od njih postali ista bagra samo im je manje zapalo jer su manje vlasti imali. Sve koalicije, šestorke, petorke, demokrate, tehnokrate i šta god, ovdje funkcioniraju po principu jami i nosi, nema policije, nema tužiteljstva nema suda...
To i jeste pravi razlog Postojanja Tegeltija, Burzićki i ostalih
Bodkin

#28 Re: Neobjasnjiva matematika u rudniku

Post by Bodkin »

apsidejzi wrote:Danas smo obradovani vijescu kako se rudnik u Stranjanima (kod Zenice) zatvara zbog duga od cca 50miliona KM koji se gomilao proteklih 9 godina. Evo i vijesti:

https://www.klix.ba/vijesti/bih/edin-pa ... /191008105

Sad ja ovako kontam: 50mil na 9 godina je cca 5,5 mil/godisnje ili ti 463.000KM mjesecno. To je dakle minus koji je ostvaren.

Hajmo sad dalje: Ukupna godisnja proizvodnja 320.000 tona (izvor - web stranica rudnika) ili ti ga 26.666 tona mjesecno. Cijena uglja varira al haj da budemo pesimisticni kazemo 140KM/toni. TO nam daje 3,7 miliona prihoda mjesecno.

Imamo oko 1500 radnika sa prosjecnom platom od oko 1000KM. To je 1,5 miliona. Preostaje 1,2 miliona prihoda a da bi se nabila ona cifra od 0,46mil gubitka mora se trositi 1,6 miliona KM pored plata, MJESECNO evo vec 9 GODINA.

Ovo je neobjasnjiva matematika za mene. Sve radnike platis i onda uspijes skrsiti 1,6 miliona svaki mjesec, evo vec 108 mjeseci zaredom. Mogu razumjeti da dio ide na amortizaciju opreme i neki overhead ali da to bude 1,6 mil svaki mjesec je nekako mnogo.
Znaci da vodis firmu je da imas prihode i platis plate radnicima. Pogotovo rudnike. Nema drugih troskova
Janjicar

#29 Re: Neobjasnjiva matematika u rudniku

Post by Janjicar »

Zar nije cijena bila 60-70 KM/toni ?
apsidejzi

#30 Re: Neobjasnjiva matematika u rudniku

Post by apsidejzi »

Bodkin wrote: Znaci da vodis firmu je da imas prihode i platis plate radnicima. Pogotovo rudnike. Nema drugih troskova

Jel to ocekujes da ti ovdje neko napise bilans stanja i uspjeha... ja cudnih ljudi. Ova rudnicka matematika nije ni blizu...
belfy

#31 Re: Neobjasnjiva matematika u rudniku

Post by belfy »

apsidejzi wrote:
Bodkin wrote: Znaci da vodis firmu je da imas prihode i platis plate radnicima. Pogotovo rudnike. Nema drugih troskova

Jel to ocekujes da ti ovdje neko napise bilans stanja i uspjeha... ja cudnih ljudi. Ova rudnicka matematika nije ni blizu...
opet ti sa matematikom... ja ti lijepo samo rekoh da grijesis, a ti meni postavi pitanje za koje bih ti trebao dati bilans, a ovdje se sam bunis protiv toga. ljudi ti lijepo objasnjavaju, samo ti ne odstupas od onoga sto si zamislio. meni je odavno postalo mrsko objasnjavati na forumu. ja samo ukazem na gresku. a ti se mozes zahvaliti svim ostalim sto ti pokusavaju objasniti. mislim, bilo bi lijepo...
frngla

#32 Re: Neobjasnjiva matematika u rudniku

Post by frngla »

Naši rudnici su čini mi se najneefikasniji u europi, gledao sam grafike prije par godina. Npr. poljski rudar iskopa 20 puta više rude od bosanskog... Mislim da je tu sve jasno, već je ovim sreća što su EP na grbači, davno bi hljeba bili gladni, a izgleda da će zaista i biti kad ih ovi otkantaju sa grbače...
apsidejzi

#33 Re: Neobjasnjiva matematika u rudniku

Post by apsidejzi »

belfy wrote:
apsidejzi wrote:

opet ti sa matematikom... ja ti lijepo samo rekoh da grijesis, a ti meni postavi pitanje za koje bih ti trebao dati bilans, a ovdje se sam bunis protiv toga. ljudi ti lijepo objasnjavaju, samo ti ne odstupas od onoga sto si zamislio. meni je odavno postalo mrsko objasnjavati na forumu. ja samo ukazem na gresku. a ti se mozes zahvaliti svim ostalim sto ti pokusavaju objasniti. mislim, bilo bi lijepo...
Koga briga jel tebi mrsko il nije objasnjavati na forumu. Potpuno drugi covjek je citiran. Ne znam sto si dajes na znacaju misleci da je tvoje misljenje bitno.
Bodkin

#34 Re: Neobjasnjiva matematika u rudniku

Post by Bodkin »

apsidejzi wrote:

Ne. Ali da bi shvatio zasto su u dubiozi ne mozes stati na tome jer ima jos more izdataka izmedju
apsidejzi

#35 Re: Neobjasnjiva matematika u rudniku

Post by apsidejzi »

Bodkin wrote:
apsidejzi wrote:

Ne. Ali da bi shvatio zasto su u dubiozi ne mozes stati na tome jer ima jos more izdataka izmedju
Sigurno. Danas sam gledao kako se krece cijena uglja na svjetskom trzistu i vidio da je cca 60KM po toni. Sad ne znam koji kvalitet al ako je to cijena onda ovaj rudnik nije isplativ. Nazalost.
Heller

#36 Re: Neobjasnjiva matematika u rudniku

Post by Heller »

frngla wrote:Naši rudnici su čini mi se najneefikasniji u europi, gledao sam grafike prije par godina. Npr. poljski rudar iskopa 20 puta više rude od bosanskog... Mislim da je tu sve jasno, već je ovim sreća što su EP na grbači, davno bi hljeba bili gladni, a izgleda da će zaista i biti kad ih ovi otkantaju sa grbače...
To možda po učinku, jer na svakog rudara idu 3 parazita.
Post Reply