Dozer wrote:Nema 5 ostavinskih nakon smrti jednog roditelja, nego samo jedna. Na njoj vas pitaju hocete li uzeti svoj dio ili se odreci u korist nekoga drugog, i to je to. Kako se izjasnite, tako se dalje pise, i gotovo.SaraFina wrote: Ja mislim da sam razumjela wewu. Jer nakon očeve smrti majka bi dobila 50% od imovine, a djeca bi s majkom morala provesti ostavinsku raspravu za preostalih 50%. I ta polovina bi se podijelila onda na djecu i suprugu. (Majku)
Ovako djeca su se odrekla imovine u korist majke, bez djelidbe nakon očeve smrti i pojednostavila postupak.
Nakon smrti majke, tek će provesti ostavinsku raspravu i sve podijeliti. Ili se čak predhodno dogovoriti o podjeli.
A ovo majka može nekom pokloniti, otac također nije uzeto ni u razmatranje u wewinom slučaju. Tu su odnosi
U porodici kristalno jasni bili.
Logicno, sve zavisi od inicijalnog stanja, tj. kakav je tip vlasnistva bio, 1/1, 1/2, itd.
Nakon smrti roditelja u ovom slučaju oca ( bez obzira kako bilo provedeno 1/1 ili 1/2 na rahmetliji ) provela bi se ostavinska rasprava, da se djeca nisu odlučila odreći imovine u korist živućeg roditelja majke. Majka bi svakako kao supruga i u slučaju 1/1 i 1/2 imala pravo na nasleđe supružnika(U slučaju 1/2 veće logično)
Da pojednostave postupak djeca su se odrekla imovine u korist majke i ostavinsku raspravu/podjelu izvršiće tek kad majka preseli.
To mi je jedino logično. Ali wewa može pojasniti.