Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Postavljac teme otisao vani i sad palamudi kako nema auto, kako zivi u gradu sa najboljim prevozom i kako mu ne treba.
Kupio bi ga ti druze i vani, nego ti je skupo da ga posjedujes.
Ko se iole krece sto poslom sto privatno, bez auta ne moze. Kod mene je takav opis posla da firme daju auta na raspolaganje svojim uposlenicima, a sve zarad brzine i efikasnosti obavljanja istog.
spreca wrote:Zasto proizvode auta ako se bez njih moze?......zasto onda radimo i koji ce mi kurac lova ako je ne budem trosio na gluposti pa i na auto.
Bez auta nemogu ,jedino da si to nemogu priustiti onda bi se nekako navikao i patio
spreca wrote:Zasto proizvode auta ako se bez njih moze?......zasto onda radimo i koji ce mi kurac lova ako je ne budem trosio na gluposti pa i na auto.
Bez auta nemogu ,jedino da si to nemogu priustiti onda bi se nekako navikao i patio
zasto proizvode vijagru ako bez se bez nje moze?
Neko moze neko nemoze, isto kao i za auto ...ja mogu bez nje,mislim viagre ali bez "nje"tesko
Nisam imao auto 2 godine a imam porodicu i malo djete. Da se može može se, navikne se čovjek. Ali kada je auto došlo, pa neka 3-4 mjeseca dok nisam skontao da ga mogu koristiti svugdje i uvijek (navikao bez auta jebiga), e onda je druga priča. Te doktoru djecu, te na izlete, te u kupovinu, te namore, te kod familije, jednostavno životna olakšica. Bez auta sam u nabavku pješke išao, te dvije zime samo ukući sjedio, svako malo kad je djeci šta trebalo tipa doktora zovi familiju ili taxi, još uveče kad je par puta hitno bilo, zovi sestru, zovi starog da nas vozi.
Moglo se i bez interneta, zivjelo se, nije se ni znalo, te kompjuteri, laptopi, pametni ovi telefoni, a eto i sad se moze bez toga sto pokazuju stari ljudi na selima i slicno, ali moderan covjek koji zivi i radi u 2019 godini ne moze bez interneta i ne moze bez auta. Bar moje misljenje
Optimist wrote:Postavljac teme otisao vani i sad palamudi kako nema auto, kako zivi u gradu sa najboljim prevozom i kako mu ne treba.
Kupio bi ga ti druze i vani, nego ti je skupo da ga posjedujes.
O kakvom ti palamudjenju, svega ti?
Postavio pitanje, kratko opisao svoju situaciju i ostavio prostor za diskusiju bez ikakvog pametovanja sta i kako treba.
Sta te je pogodilo? Javni prijevoz? Pa cinjenica jebiga koja utice na moju situcaiju. Ima hiljade drugih.
Zasto si ne bi mogao priustiti auto ako imam stalno radno mjesto vec 20 godina i primanja isto toliko dugo?
Kako se uvijek nadje ovako neki napaceni koji ne moze podnijeti cinjenicu da ima ljudi koji zive vani i razmijenili bi koju sa rajom iz drzave iz koje poticu? (jos jedna smor-diskusija dijaspora-matica u najavi )
Mene nista nije pogodilo, a narocito nemam zelju da se vozam javnim prevozom.
Ako ides radnim danima javnim saobracajem na posao, kako provodis vikende?
Ides li negdje na izlete? Imas li porodicu? Kako se prebacujes u tom slucaju?
Ovdje si jedini napaceni ti, koji otvaras ovakvu temu, eto meni auto ne treba, da li treba vama.
Ne treba ni napominjati da u Njemackoj na 1000 stanovnika ima 550 registrovanih automobila, a u Bosni oko 250.
Koji dio recenice "kad mi zatreba, iznajmim" je bio tezak za razumjeti?
Ma ja, procitao(mozda?) i shvatio onako kako je htio shvatiti i opalio po tastaturi.
OK, to je to, dalje nemamo sta raspravljati.
corsa wrote:Pitanje je malo "oštro" postavljeno. Može se živjeti bez mnogih stvari, pokazalo se u ratu. Ali da je auto odavno postalo potreba, a ne luksuz, to je činjenica.
Tako je
Gradski prevoz nam je užasan. A i da je OK, pa valja nekada i van grada otići. Izlet, more, vucarati kese kad se po fasungu ide
Ne znam da li bih mogla bez auta, da moram, vjerojatno bih.
Ali meni je automobil stvarno potreba
Cim iznajmljujes, to znaci da ne mozes ni ti zivjeti bez auta. Samo si skontao da ti je mozda to jeftinija varijanta u ovom trenutku.
A da svaki vikend ides na izlet ili van grada ne bi ni ti rentao vec bi posjedovao svoje.
Statistika kaze da i pored tako dobro rijesenog gradskog prevoza u zapadnoj Evropi, ljudi imaju tolika vozila po glavi stanovnika. Sto li, pitanje je.
Ne znam čemu rasprava. Ja imam jako puno prijatelja koji živi vani i nemaju lično vozilo. Pritom imam iznadprosječna primanja za tu državu. Recimo drug u Amsterdamu samo i isključivo koristi biciklo. Putuje avionom ili vozom. Drugi primjer je kolegice u Minhenu, isti princip. 7 godina je živjela bez auta, na godišnji je dolazila avionom. Starci joj ovdje, kad dodje vozi njihovo auto. U januaru ove godine počela živjeti s momkom koji ima auto, također Sarajlija. Koriste ga samo vikendom.
Meni je to totalno ok rezon. Auto je potreba ljudima koji imaju takav posao, koji žive izvan grada, koji vode život koji zahtjeva da su stalno u pokretu, imaju porodice i djecu, nekretninu izvan grada i slicno. Naravno da komercijalista koji guli službeno 24 sata neće reći da mu je auto luksuz. ALi ljudi koji do posla putuju do sata dnevno, imaju organizovan i uredan gradski prevoz, pritom živi negdje gdje je ravnica, njima je biciklo idealno prevozno sredstvo.
Mozda treba postaviti pitanje, moze li se bez auta u gradu/zemlji koja nema uredjen gradski/zeljeznicki/javni prevoz?
Ja mogu bez auta jer mi je posao 10 min pjeske, a nemogu jer su mi djeca mala i moram ih jos voziti u vrtic/skolu, ne mogu jer ako hocu na izlet nemam ni busa ni voza ni zicare ni biciklistickih staza...
Mogu li ja zivjeti bez auta?
Ne zivim u centru grada i bez auta ne mogu i u granap, nista mi nije tako blizu, da ne pominjem zena na poso, ja na poso do kamiona i s posla, leti tamo leti vamo itd. Ne volim nikako zicati druge za prevoz niti volim igdje ici bez svog auta. Ne vozim nista skupo, ne kurcim se, do 5000 vrijednosti a mogu priustiti puno skuplje.
Možeš živjeti bez auta, ali u Beču.
Generalno možeš, ali na šta bi to ličilo ? Plus nikakav ozbiljan posao nemožeš raditi bez auta, isključujući kancelarijske poslove kojih je ionako sve manje.
Ma svugdje treba auto, samo je pitanje koliko ga moramo koristiti. U BiH je većini stanovništva potreba da ga voze skoro svaki dan jer nam je skoro sve neuređeno, dok onaj u Beču ima uređen sistem i može to smanjit umjesto 360 na 180 dana u godini jer ima fantastičan javni prijevoz i možda mu je do posla osim što je jeftinije i brže doći budem ili Ubahnom.
Ali, opet mi pretjerujemo. Pali se auto zbog 500 metara i 5 minuta, mrsko ljudima pješke u lokalni granap po hljeb i mlijeko. Posao mu 15 minuta pješke od kuće, auto se pali. Stvarno smo u neku debelu krajnost otišli.
Evo, živim u Zenici i mogao bih sve bez auta, ali nauštrb nerviranja i čega sve ne, auto je ipak velika olakšica i sloboda. Ali na posao idem pješke ili biciklom jer mi je 15 min pješke, u prodavnicu pješke, nekad na kafu biciklom i to. Treba nam samo malo svijesti.
Jimmy McNulty wrote:Ma svugdje treba auto, samo je pitanje koliko ga moramo koristiti. U BiH je većini stanovništva potreba da ga voze skoro svaki dan jer nam je skoro sve neuređeno, dok onaj u Beču ima uređen sistem i može to smanjit umjesto 360 na 180 dana u godini jer ima fantastičan javni prijevoz i možda mu je do posla osim što je jeftinije i brže doći budem ili Ubahnom.
Ali, opet mi pretjerujemo. Pali se auto zbog 500 metara i 5 minuta, mrsko ljudima pješke u lokalni granap po hljeb i mlijeko. Posao mu 15 minuta pješke od kuće, auto se pali. Stvarno smo u neku debelu krajnost otišli.
Evo, živim u Zenici i mogao bih sve bez auta, ali nauštrb nerviranja i čega sve ne, auto je ipak velika olakšica i sloboda. Ali na posao idem pješke ili biciklom jer mi je 15 min pješke, u prodavnicu pješke, nekad na kafu biciklom i to. Treba nam samo malo svijesti.
mislis da ovi u becu imaju direktnu liniju kucac- poso - kuca....hmmmm
Pa u Sarajevu komercijala radi po tacnom voznom redu, radu i programu. Mozes sat po njima stimati.
2 KM u grad, 2 KM iz grada. 4 KM ili manje od 2lit goriva. Parking nisam ni racunao.
100x sam sjeo na istu, a auto ostavio kuci, ako imam nekog posla u gradu od 3-4h. Ne kontam ljude koji rade u gradu 8h i idu na posao sa autom. Gorivo? Gdje parkiraju? Koliko ih to kosta?
sime_cipol wrote:Pa u Sarajevu komercijala radi po tacnom voznom redu, radu i programu. Mozes sat po njima stimati.
2 KM u grad, 2 KM iz grada. 4 KM ili manje od 2lit goriva. Parking nisam ni racunao.
100x sam sjeo na istu, a auto ostavio kuci, ako imam nekog posla u gradu od 3-4h. Ne kontam ljude koji rade u gradu 8h i idu na posao sa autom. Gorivo? Gdje parkiraju? Koliko ih to kosta?
Gdje parkiraju?! Pa gdje je dzaba, zato i idu naposao sa autom, eto gdje, po ulicama , sokacima, trotoarima... nas betterman, urani iz Visokog i onda kontejner u Vancasa izgura, da smjesti svoje auto....
pirmin wrote:Jednostavno pitanje.
A mozda i nije?
Tri godine sam bez auta, mislio sam kad ga prodam uzeti drugi ali eto, prolaze godine a ja se pravo navikao bez. Kad mi zatreba iznajmim i to je to.
Ogromna je prednost sto zivim u gradu sa najboljim javnim prevozom u Evropi pa je auto luksuz. Inace, da sam u drugoj sredini, vjerovatno bih bio prinudjen ponovo uzeti nesto.
ja sam to nešto tako kontala....da iznajmim kada mi zatreba...nema peglancije oko servisa, registracije, ovoga-onoga....al' opet skontam, treba mi često il' ne treba ne znam moram to fino opet prokontati.
sitni svercer wrote:
mislis da ovi u becu imaju direktnu liniju kucac- poso - kuca....hmmmm
Nemaju direktnu u smislu da ga odvuče pred ulazna vrata posla, ali imaju česte linije koje su "ublizu" tvoje lokacije. Makar sam ja takav osjećaj stekao nakon što sam proveo u Beču nekih 25 dana ukupno
sime_cipol wrote:Pa u Sarajevu komercijala radi po tacnom voznom redu, radu i programu. Mozes sat po njima stimati.
Cuj po komercijali sat navit, neko ko cita sa strane a ne zna jos bi povjerovo......mozes navi sat ali kolio ce kasnit to je pitanje