ETNICKO CISCENJE I GENOCID U SREBRENICI

90minut

#26 Re: ETNICKO CISCENJE I GENOCID U SREBRENICI

Post by 90minut »

julisiz es grant wrote:
90minut wrote:
julisiz es grant wrote:Ne znam odakle je slika, ali iz Srebrenice sigurno nije.
Jedini poznati slikovni trag masovnih egzekucija nastao u danima genocida u Srebrenici je par sekundi snimka Zorana Petrovića-Piroćanca, koji pokazuje tijela strijeljanih ispred skladišta u Kravici (a koji je on nesmotreno pustio u dokumentarcu na Studiju B par dana kasnije, a zatim pokušao da ga presnimavanjem ukloni sa originalne kasete).
Ima još i vazdušni snimak leševa na Branjevu prije ukopavanja (koji se vide kao skup tačkica).
Možeš li postaviti to ovdje?
Ako misliš na ubijene u Kravici, ovo je dio iz Piroćančevog videa od 0:42, uz njegov komentar. Kasnije je taj, i još par kompromitujućih dijelova na originalnoj kaseti presnimio nevezanim materijalom u namjeri da ih zauvijek izbriše svjestan njihove dokazne vrijednosti, ali je snimak sa Studija B ostao i došao do Haga (ovo i jeste dio koji je u haškim suđenjima korišten, gdje uspoređuju snimak sa Studija B i originalne kasete).

Uh struja proleti kroz tijelo..

Nisam ovo vidio ranije, a taj vazdušni snimak?
julisiz es grant

#27 Re: ETNICKO CISCENJE I GENOCID U SREBRENICI

Post by julisiz es grant »

Image
90minut

#28 Re: ETNICKO CISCENJE I GENOCID U SREBRENICI

Post by 90minut »

julisiz es grant wrote:Image
:thumbup:

Kad skontaš da ima snimaka u nekim kucama i dalje masovnih ubistava na stotine i stotine ako ne i hiljade..
Haman2

#29 Re: ETNICKO CISCENJE I GENOCID U SREBRENICI

Post by Haman2 »

Komentari kao diferencijalno-dijagnostički indikator epidemije psihičkih obolenja velikog dijela srpske nacije
Autor teksta: Prof.Dr. Nadan Filipović

Image
Psihijatrija
Na slici je znak na ulazu, ali nema m(j)esta

Nisam mogao izdržati a da ne objavim odabrane komentare teksta “Mit o genocidu – nikad kraja”. Pogledajte raja o kakvim se sve bolesnicima radi. Da su bogdo bolesnici samo ovi “komentatori” skriveni u mišje rupe anonimnosti, ni po muke, ali kada se uzme u obzir da su napaljene četničine – koljači postali maltene većinski dio srpske nacije, eeee, onda se trebaju svi zabrinuti.

“Hrabri” Srbi su udarili na Sloveniju (pušiona), Hrvatsku (totalna pušiona), Bosnu i Hercegovinu (pušiona), na Albance Kosova (totalna pušiona), dakle, zijanili su četiri rata u periodu 1991 - 1999, a imali su u rukama tenkove, avione, artiljeriju svih kalibara, neograničene količine municije, svu tehniku i logistiku bivše, naglo posrbljene JNA. Džabe im je bilo silno oružje, rana i džebana, kad je to bagra bezmuda koji su šatro hrabri kad nemilo dekaju topovima, minobacačima, PAT-ovima, PAM-ovima po Sarajevu i drugim bosanskim gradovima, kad spaljuju Nacionalnu biblioteku BiH, kad ruše preko sedam stotina džamija, kad preoravaju muslimanska mezarja, kad siluju bošnjačke žene, cure, nene i curice, kad logorišu Bošnjake i u jame ih poklane trpaju, ali kad ih maltene goloruka Armija BiH poče marisati na svim frontovima, bi ono “bježite četničke nogice, usrala vas guza”!

I niko njima ne valja, ni Slovenci, ni Hrvati, ni Bošnjaci, ni Crnogorci, ni Makedonci, svakako ni Albanci – samo i vječito oni su Srbi najpošteniji, najmiroljubiviji, neagresivni, ma… za na ranu priviti. Dakle, ne valja ni jedan narod (nacija) na prostoru bivše Juge, samo je “nebeski narod” neupitan.

I oni se usude trabunjati o Srebrenici kao o mitu. Idioti jedni, za vas ne vrijedi ni DNK-identifikacija svake pojedine žrtve srebreničkog genocida; za vas ne vrijedi niti jedna presuda Suda u Haagu; za vas ne vrijedi otvarati vam oči da vidite ono što cijeli svijet vidi. Veliki dio srpskog nacionalnog korpusa se ponaša kao dijete koje stavi rukice na oči i misli da ga tada niko ne vidi.

Plačipičke jedne, samo kukate: “Joooooj šta nam uradiše ustaše, pobiše nas milion i sedamsto hiljada samo u Jasenovcu, kako ga Vuk Drašković onomad nazva “najvećim srpskim podzemnim gradom”, pa četa đaka ubijenih u jednom danu, pa hipertrofirani broj od 7.000 streljanih samo u Kragujevcu, itd.itd., samo kao narikače kukate nad svojim po deset do dvadeset puta uvećanim žrtvama, a na tuđe se žrtve koje ste pobili i poklali, da čitatelji izvinu, pišate i kenjate. Za mnoge od vas je samo srpska žrtva – žrtva, a žrtve drugih poklanih naroda su kao neka lakša saobraćajna nesreća.

Arogantni ste i nakurčeni, a da za to nemate nikakva osnova. Uvijek ista pjesma, uvijek stalno kukanje i mitomanija.

Međutim, ako mnogi od Srba negirajući genocid u stvarnosti podržavaju genocid i prizivaju nove genocide, meni, kao pojedincu, preostaje jedino da kažem da su ustaše u Jasenovcu sa Srbima igrali ringe-ringe-jaja-u logor došao čika Paja, svaki Srbin muč, a ustaše čuč!!!

Kakve bre žrtve Jasenovca?! Hotel je to bio sa pet zv(ij)ezdica.

Ako za mnoge od vas u Srebrenici nije izvršen genocid, onda ja kažem, u svoje ime, da je priča o Jasenovcu i tamo poklanim Srbima srpska izmišljotina, jer ono što je vama Jasenovac, to je meni i svakom Bošnjaku, Srebrenica. Vi negirajte genocid u Srebrenici, ja negiram svaku vašu žrtvu od Turaka na ovamo.

Ima Boga, a nije On valjda Srbin! Zaigraće mečka na Terazijama, kadli-tadli! Nije ničija do zore gorila, pa neće ni vaša! Odl(j)epiće se Sandžak, reći će Pa-Pa i Vojvodina, poštenim Šumadincima će konačno kliknuti u glavama da hrane bagru u Beogradu pa će i oni imati autonomnu regiju sa samoupravom, a ostatak - Beogradski pašaluk će biti podvgnut dečetnikaciji, kao Nijemci nakon Drugog svjetskog rata.

Nema svim narodima oko vas mira dok se sami izmeđuse ne pokoljete, a i to će se desiti, jer da bi se živjelo valja raditi, a onaj što počiva ispod kruške onomad l(ij)po reče: "Ako ne umemo da radimo, umemo da se bijemo!" Više nikog biti nećete, a raditi ne umete! Pa živite i srbujte jedući mitove!

Evo vam na uvid "komentara" nekoliko četničkih bolesnika:

S.Z.Ž. “U mit o Srebrenici veruju samo muslimani u BIH. Neka slobodno veruju u bajke koje su sami osmislili, jer te njihove bajke sve više postaju basne.”

U čemu greše - “U čemu su zablude ili strateške greške t.z.v "bošnjake nacionalne politike"? Gledaju na Srbe kao nacionalni kolektivitet odvojeno "sa jedne i druge strane Drine", što je apsolutno pogrešno, jer je to jedan narod koji Republiku Srpsku vidi kao srpski nacionalni interes kao neki vid "satisfakcije" za nepravde u vezi sa Republikom Srpskom Krajinom, bombardovanjem 1999.godine i Kosovom i Metohijom u koji će uložiti svaku vrstu napora da je sačuvaju. U vezi sa navedenim vide samo milion i 80 ili koliko već Srba zapadno od Drine a ne vide onih 6 miliona istočno od Drine a što je katastrofalna greška. Politički se oslanjaju na nepouzdane i uveliko dokazane "političke licimjere" kako one blizu sebe tako i one "tamo dalje na Zapadu", od kojih očekuju "podršku" koju nikada neće imati "i uvijek s s njima na tankom ledu". Ne žele da vide i shvate i "srpsku perspektivu", da i Srbi imaju svoje nacionalne želje i ciljeve za koje su spremni da ulože makismum napora da ih ostvare.

Дух Чавеза: “Спремају укоп још око сто празних сандука.”

Anonimus: Kada su Srbi prvi napali bilo koga u okolini svojoj, osim porobljivace? Srbi nisu kao vi da zele da porobe bilo koga.Srbi prastaju i nakon strasnih strdanja u 6 vekova genocida nad nama u kojima ste UVEK vi odrodi (sa srpskim prazimenima) ucestvovali i za koje se nikada niste ni pokajali, ni izvinili,cak ni priznali nase stradanje. To je vasa kultura i cast i zato Srbi i zele da se odvoje od takvih zlocinaca i zive u miru kao civilizovani ljudi a ne kao zveri koje smatraju da ce da se posvete kad cine zlocine!?

Турас: “Чему грађење мита о геноциду кога није било ? Да ли је Босна србска држава? Сетите се Ђуре Пуцара Старог. Да ли је Тито хтео да после рата поруши џамије које су подигнуте на месту цркава или катедрала ? Хтео је али му неко (!?)није дозволио . И шта смо добили . Муслимане типа Џемала Бједића. Данас "бошњаке"које је срамота признати као ентитет . Јер они су потурице које данас уз помоћ запада врше геноцид (мирни)над србима као и рвати . Младићево стрељање злочинаца потуричких којих није било ни стотињак јер им је парафинском рукавицом доказано да су учествовали у стрељању стараца жене и деце (Орићеве хорде), проглашено је "геноцидом"али од њих самих уз помоћ западних медија и србских виртуалних интелектуалаца и западних корисних идиота на власти у Србији.”

BB: Zamislite drskosti od strane POTURICA, isto k'o i Siptari, a sada "montenegrinci", a ranije i "hrvati"i "makedonci" a uskoro "vojvodzani":dodju na deo srpske teritorije, daju sebi naziv "nacije" po toj nasoj teritoriji i to je onda nova "nacija", a Srbi su jedini genocidni i netolerantni ako im kazu istinu u lice, ili se, nedajboze, brane?!Pa, posto se tek "formiraju" kao "nacija", a nemaju svoju istoriju ni jezik, onda i to lepo pokradu kao i zemlju ranije i to ove njihove verske vodje sada ne samo opravdavaju, nego i forsiraju???!!!I opet oni imaju pravo da Srbe ubijaju na kucnom pragu, da im zatiru porodice i otimaju imovinu, a ako se Srbi samo BRANE, to je onda genocid, a njohovo prethodno ponasanje zatiranja postojanja, vere,i svega ostalog nije ni zlocin vredan pomena a kamo li suda, ili ne daj boze da se Jasenovac proglasi genocid.To je jedini logor u Evropi koji u WWII "nije" vrsio genocid jer su u njemu vecinom stradali Srbi

hmm: Да ли је Тито хтео да после рата поруши џамије које су подигнуте на месту цркава или катедрала ? Хтео је али му неко (!?)није дозволио .

Da Tito je hteo sve da poruši, u to uopšte ne sumnjamo. Komunisti su rušili sve što nije bilo u skladu sa njihovom ideologijom.
Nama ne smetaju džamije i to što se muslimani vernici bogu mole. Ja ne pripadam toj sorti Srba komunista, nisam za rat, a ni za bratstvo i jedinstvo. Smatram da je vlastima u Sarjevu potreban mit o genocidu, da bi onemogućili Srbe da referendumski, civilizovano napuste federaciju, jer ne može tobož genocidna zemlja biti država, i to je sad propaganda koju šire uspešno po svetu. Međunarodna zajednica ih podržava ne zato što ne znaju šta je istina, već im tako odgovara, neće oni iz bezbednosnih razloga islamsku državu blizu i zato drže Srbe na lancu. Mi i naši međusobni obračuni za njih su potpuno nebitni. Oni ih koriste u meri u kojoj im odgovara, da hoće bilo bi trajnog mira, ali neće. Nešto drugo oni ovde planiraju.

Crtica o neizl(j)ečivim bolesnicima
Haman2

#30 Re: ETNICKO CISCENJE I GENOCID U SREBRENICI

Post by Haman2 »

Etnicko ciscenje Podrinja zapocelo je vec u Prvom svjetskom ratu a nastavljeno u II, a zavrseno u ovom polednjem. Zlocini svake vrste ostali su tabu tema, nisu uvrstavani u nastavne planove osnovnih i srednjih skola a o na fakultetima studeniti istorije nisu puno ucili o tome. Tako je bilo sve do pojave njihe Vladimira Dedijera i Antun Miletić - Genocid nad Muslimanima BiH 1941 -1945. godine.
Vladimir Dedijer i Antun Miletić - Genocid nad Muslimanima BiH 1941 -1945.g

Image

Zločini genocida na području Višegrada – Zapisnik Zemaljske komisije Bosne i Hercegovine za utvrđivanje zločina okupatora i njihovih pomagača, Sarajevo, februar, 1947.

Početkom oktobra 1943. godine nalazili su se četnici u okolici Višegrada. Uoči 5.X.1943. napali su četnici na Višegrad, a iz Višegrada prije podne 5.X.1943. god. povukli su se ispred četnika domobrani, milicija i oko 100 SS. njemačkih vojnika, a odmah po tom upale su četničke bande u Višegrad pod komandom Dragiše Vasiljevića (37 godina, rodom iz Višegrada, poginuo navodno 1945. g.). Četnici su odmah zapalili jedan dio grada tako, da su izgorile dvije trećine grada, i odmah su počeli sa ubijanjem muslimanskog življa. Ubijali su gdje god su koga stigli, a osim toga prva tri dana i noći odvodili su žrtve na Drinski most i tu ih klali, a tada ih sa mosta bacali u Drinu. Neke su žrtve primorali da žive sa mosta skaču u Drinu, koja je u to vrijeme bila velika i hladna.

Ja to nisam svojim očima vidila jer sam se kao muslimanka sa svoje troje djece (od 3 -12 godina) krila u podrumu Milutina Filipovca (40 god. star, Srbin, sada službenik u Višegradu), ali sam to čula od svjedoka očevidaca Sadije Džino i Muje Džino,koji sada žive u Višegradu, a koji su se također tada krili i to na tavanu kuće nekog Hriste, blizu Drinskog mosta, odakle su promatrali šta četnici na mostu rade.

Prva tri dana četnici su bez prekida ubijali i klali narod. Tada je pobijeno mnogo svijeta, ali neznam imena sviju žrtava, jer je tada u Višegradu stradalo mnogo izbjeglica, koje su pobjegle u Višegrad ispred četnika iz Goražda, Čajniča, Priboja, Rudog i iz sela sreza višegradskog. Znam imena ovih žrtava, koje su četnici u ta tri dana pobili:

U muslimanskom selu Crnićima, koje je udaljeno oko jedan kilometer od Višegrada, u ta prva tri dana četnici su izvršili također pokolj. U tom selu oni su zatvorili u kuću Osmanagić Safeta, porodicu Osmanagića, u kojoj je bilo oko 15 članova, i porodicu Brankovića u kojoj je bilo oko 30 članova- samih djevojaka bilo je oko 15, kuću su zapalili, tako da su žrtve žive u kući izgorile. U Crnićima su tada poubijali još drugih žrtava tako, da broj poubijanih iznosi oko 100.

U selu Nezucima, koje je daleko jedan kilomeatar od Višegrada, tada su četnici pobili oko 70 lica, od kojih znam imena samo Toskić Behari, žena Mehina (za njezine nekoliko djece, znam da joj se najstarija kćerka zvala ŠuhraToskić, imala je 15 godina).

U ta prva tri dana držim da je u Višegradu i najbližoj okolici Višegrada pobijeno oko 2.000 žrtava. Osim zločina pokolja četnici su vršili zločine paljevine, pljačke i silovanja. Ne znam imena oštećenica, koje su četnici silovali, samo znam imena djevojaka i to: Umije iz sela Mioča 18 godina stara i djevojke Sadije, isto iz sela Mioća stara 19 godina. Ove dvije djevojke četnici su zatvorili u brijačnicu Rasima Mulahasića u Višegradu, gdje su ih silovali, a zatim ih zaklali.

Svi ovi zločini vršeni su po nalogu komandanta Dragiše Vasiljevića i nekog Moljevića, koji je osuđen u procesu zajedno sa Dražom Mihailovićem u Beogradu. Znam da je bio komandant četnički i neki Pavlović Dragomir, Miloradov, star 20 god. iz Osredaka, (boravište nepoznato), pa je sigurno i on imao udjela u vršenju ovih zločina.

Četvrti dan četnici su u Višegradu uspostavili vlast, a glavnina im je otišla prema Rogatici, a u Višegradu su ostale male snage. Četnici su postavili svoga načelnika nekog Čedu, star 40 godina, Nedićevac ubijen kasnije od NOV-a. Odmah po uspostavljanju vlasti jedna grupa četnika povela je Šaćiru Karčić (žena Jusufova, 38 godina, sada u Višegradu), sa njezino četvoro djece (od 10 god. na niže) da ih ubiju. Šaćiru su pronašli sa djecom sakrivenu kod neke Ljube i vodili su ih Drinskom mostu. Ovu grupu četnika, koja je vodila Šaćiru, srela je druga grupa četnika, koja je naredila sprovodnicima Šaćirinim da ne smiju ubiti Šaćiru i njezinu djece, nego da je imaju pustiti kući, i tako se Šaćira spasila.

Kroz par dana pohapsili su četnici po Višegradu sve Muslimane i jednu katolkinju, koje su pronašli, i zatvorili ih u zatvor u srezu. Među tima uhapšenima bila sam i ja, sa svoje troje djece, te Kasim Balić 45 god. star, sada u Dušču kod Višegrada, Meho Malohija 40 god, Šaćira Karčić, žena Jusufova stara 38 g., sa svoje četvero djece, sada se nalazi u Višegradu, Sadija Džino, sa jednim djetetom, stara 40 g. sada u Višegradu, Galićka 25 god. Hrvatica, i još oko 40 djece, kojima su četnici pobili roditelje. Svi smo mi bili potrpani u jednu sobu. Prve noći oko 12 sati došlo je do k nama u zatvor šest četnika i naredili nam da iziđemo, jer da će nas otpremiti u šumu "Sjemeć" i predate Hrvatima. Mi smo se nećkali, jer smo znali šta nas čeka i molili ih da nas ostave u zatvoru, dok ne svane, ali nam to nije pomoglo. Čim su nas izveli, pred zatvorom je Meho Malehija spustio iz naručja dvoje djece i nageo bježati u pravcu Drine. Za njim su otrčali četnici Živković Vojo, pok. Mikajla, 18 godina, iz Višegrada, sada u zatvoru Okružnog suda u Sarajevu i njegov brat Sreten Živković, 20 godina star, sada negdje u našoj vojsci. Nas su odveli do Medrese i kad smo stigli pred Medresu, dotrčao je među nas Rajko Savić (star 30 god. 1945 poginuo nesretnim slučajem) - stražar sreskog načelnika Čede (40 god star, ubijen 1943. od NOV-a). Rajko Savić sa revolverom u ruci zaprijetio je četnicima, da nas ne smiju pobiti i da nas moraju povratiti u zatvor i to ovim riječima: "Sram vas bilo, malo vam je turske krvi, natrag sirotinju u zatvor". Iza toga nas je Rajko Savić sam povratio u zatvor. Nakon pola sata došao je među nas u zatvor Živković Vojo i odveo Galićku, koja se više nije povratila. Ja nisam Voju prepoznala, jer je bio mrak u sobi, ali su mi drugi to rekli koji su ga prepoznali. Ujutro je došao isti taj Vojo sa bratom Sretenom i pitao nas, gdje nam je Galićka i Meho Malohija, a iza toga nam je rekao: "Eno vam Galićke, otputovala niz Drinu za Zvornik, a Mehe vam eno u Drini zaklanog, pa ako imate volju otiđite da ga vidite".

Drugu noć oko 10 sati došao je Vojo opet k nama u zatvor, probudio nas i pitao kako se zove ona bolesna žena u kući Sante Pape. Ja sam mu odgovorila da se zove Fatima Hamzić, udata Hodžić, (36 god stara) i pitala sam ga "zar je živa, pa to mi je rodica". Poslije toga on je otišao. Sutradan ranim jutrom došao je u zatvor Vaso Đurović, (38 god. star Srbin, ubijen kasnije od četnika) i kroz vrata samo upitao, je li među nama Fatima Hamzić. Ja sam mu rekla "pa zar nije kod vas, sinoć mi je Vojo Živković rekao daje kod vas". On je odgovorio "da ju je noćas baš Vojo Živković i odveo k nama u zatvor, pa da to znači, kad nije dovedena k nama, da ju je Vojo i ubio". Te su riječi čuli i Šaćira Karčić, Sadija Džino i Kasim Balić, svi sada u Višegradu.

Taj isti dan dovedeni su k nama u zatvor Šerfo Maslo (38 godina iz Višegrada) i još jedan mladić - musliman, kojemu ne znam imena. Oba su bila lakše ranjena prilikom bježanja ispred četnika. U sumrak istoga dana došli su u zatvor k nama Vojo i Sreten Živković i odveli ovu dvojicu ranjenih, rekavši da ih vode za bolnicu u Priboj. Toga dana data je još jedna soba za nas zatvorenike, u koju smo prešli ja sa moje troje djece, Sadija Džino sa djetetom - Mehmedom starim sedam godina i Kasim Balić. Još prije nego što smo mi dovedeni u zatvor u trećoj sobi bili su zatvoreni samo muškarci. U tu sobu neprestano su i za vrijeme dok smo se mi nalazili u zatvoru, dovodili zatvorenike i odvodili ih na ubijanje. Jednom sam vidila, kad su iz ove sobe odveli na ubijanje Dušana Alibabu, 30 god. star, Srbin, partizan. U istoj toj sobi bio je naki Balagija Avdo, 20 god., željezničar, sada na Ali-pašinom Mostu, kojeg je spasila njegova djevojka Lepa Bogdanović, koju su kasnije ubili četnici. Dušana Alibabu izveo je iz zatvora četnik Niko Đurić, (40 god. star, rodom iz Sasa, sr. Višegrad, sada na slobodi u Sasama).

Kad sam prešla u drugu sobu, kako sam gore navela, došao nam je jedne noći oko 9 sati Vojo Živković. Čim je došao sjeo je kraj peći pored nas. Kako u sobi nismo imali svjetla, to smo držali peć otvorenu, tako da je od plamena iz peći bilo u sobi dosta vidno. Čim je Vojo sjeo, izvadio je veliki nož iz korica, koji je bio sav krvav, a i ruke su mu bile zamazale okorjelom krvlju, jeo je s nama orahe, a jezgre je nabadao krvavim velikim nožem i tako ih primicao ustima. Tom prilikom nam je rekao: "Šerfu Maslu i onog mladića nisam odveo u bolnicu, nego sam ih zaklao ovim nožem, jer su oni bili ustaše". Ja sam mu ponudila da opere ruke od krvi i upitala ga kako može jesti tako krvavim rukama. Na to je on pristao, da opere ruke, koje sam mu ja poljevala vodom. Osim toga nam je tada rekao: "Sinoć sam ubio 30 ustaša u selu Crnićima". Ja sam ga upitala odakle ustaše u Crnićima, našto mi je on odgovorio: "Samo je li turčin, ustaša je. Sad bih ono tvoje muško dijete zaklao, ali neću za to što si se pazila sa mojom majkom".

Zatim je rekao da je umoran i pospan i da hoće kod nas da spava i naredio meni i Šaćiri Karčić da unesemo u sobu još jedan stol, na koji će on leći. Nas dvije unijele smo stol, sastavili sa stolom koji je već bio u sobi. Stolovi su se nalazili između moga kreveta i Sadije Džino. On je skinuo sa sebe bombe, redenik, revolver, pušku i krvavi nož izvađen iz korica i sve to stavio sebi pod glavu. Šaćira je zatim otišla udrugu sobu, a mi smo svi legli. Kasim, Sadija i djeca su odmah zaspala, što sam osjetila po hrkanju. Ja od straha nisam mogla spavati. Nakon jedno pola sata Vojo je ustao, prišao k meni i počeo mi rukama otvarati očne kapke. Ja sam ga tiho počela moliti da me pusti na miru i opirala se, na što je on uzeo nož u jednu ruku, a drugom me rukom stezao grlo, i kako se nisam usudila vikati ni otimati, to je on na meni rastrgao donje haljine i nada mnom izvršio silovanje. Poslije toga legao je na stol i spavao je do ujutro. Ujutro kada je otišao, ja sam plakala i svi su vidili na mome licu ogrebotine od nokata i ja sam im odmah ispričala sve o počinjenom silovanju. Poslije toga Vojo nije više dolazio u našu sobu.

Par dana iza toga došao je u sobu Sreten Živković, brat Vojin i odveo je mene i Kasima Balića, navodno na neki rad. On je nas odveo u selo Osojnicu, to je odmah preko drinske ćuprije, i tu nam naredio da skupljamo lješeve žrtava četničkih na kamaru, polijemo ih nekom tekućinom i zapalimo. Ja sam skupila na jednu kamaru 30 žrtava, to su sve bili muslimani i muslimanke, koje su četnici prije toga pobili. Zadnja žrtva koju sam metnula na kamaru bila je sestra od moje majke Aiša Međuseljac, stara 66 godina, rodom iz Višegrada i polila sam hrpu sa nekom tekućinom, koju mi je dao Sreten i zapalila. Kasim Balić mi je rekao da je on 28 leševa pokupio i zapalio. Osim Sretena Živkovića nije više bio ni jedan drugi četnik prilikom toga spaljivanja. Za vrijeme dok smo još palili stigao je Žarko (17 god. Nedićevac) stražar sreskog načelnika Čede i naredio da se odmah imamo vratiti u zatvor, i tako nas je spasio, jer bi nas sigurno Sreten tamo i ubio. Osim svoje tetke nisam prepoznala više ni jedne od žrtava.

Koncem oktobra došli su četnici i to na 25.X.1943. u utorak, a u treći utorak četnici su se povukli, a došli partizani, koji su sutradan produžili dalje. Odmah po tom opet dolaze četnici i zadržavaju se jedno dva do tri dana, a nakon toga dolazi partizanska Majevička brigada, koja nakon nedjelju dana odlazi prema Rogatici. Sa ovim partizanima otišla sam i ja sa svojom djecom prema Rogatici, a iz Rogatice u Sarajevo.

Komandant Majevičke brigade bio je Veljko Lukić - Kurjak, kojem sam ja prijavila Voju Živkovića, koji je već tada prešao u partizanske redove. Po naređenju Veljke Lukića, Nezir Pašić, oficir Jugoslovenske armije, rodom iz Tuzle, doveo je iz Dobruna Voju Živkovića u Višegrad, gdje ga je Veljko Lukić predao II krajiškoj brigadi. Prilikom sprovođenja Vojo Živković je priznao Neziru Pašiću daje ubio samo dvojicu ljudi.

1944. godine Ševal Tabaković, sin hodžin, 25 god. star, sada u Višegradu, došao je iz Sarajeva u Višegrad sa još četvoricom od kojih znam samo Sulejmana Hubića - Hanifinog, star 20 god. iz Višegrada i Rašida Ustamujića, 18 god iz Višegrada. Tada su u Višegradu bili Nijemci i četnici. Četnici su optužili Njemcima ovu petoricu da su partizanski špijuni. Nijemci su svu petoricu zatvorili, predali ih četnicima, a četnici Vojo i Sreten Živković, Slavko Filipovac, 20 god. star iz Višegrada, sada na slobodi u Višegradu, Ljubiša Tomić, sin Milicin, 20 god. star, sada u Višegradu, sa još par četnika kojima ne znam imena, odveli su gore navedenu petoricu muslimana u Kosovo Polje, dva kilometra od Višegrada i tu ih uveli u jednu kuću, skinuli ih gole, tukli ih i natjerali ih da jedan drugom grizu spolni organ i to tako da su od ugriza morali vriskati, a četnici su ih istovremeno tukli i boli po leđima noževima. Zatim su Rašida Ustamujića izveli iz kuće i zaklali, a ostalu četvoricu, svezane odveli do Drine. Kada su došli kraj Drine sva četvorica su se bacila u vodu, četnici su za njima pucali u vodu, tako da su trojica poginula u vodi, a jedini se Ševal Tabaković spasio. O ovom događaju sa Ševalom Tabakovićem i njegova četiri druga znam po pričanju Ševala Tabakovića.
Haman2

#31 Re: ETNICKO CISCENJE I GENOCID U SREBRENICI

Post by Haman2 »

Što Srebrenica znači meni, rođenom Nijemcu
Autor, Hermann Wild

Image

Što Srebrenica znači meni, rođenom Nijemcu, ali i većini ljudi u mojoj zemlji koja uopće ne zna da se genocid u Srebrenici dogodio? S druge strane, oni koji su znali počinju zaboravljati. Osjećam tugu i stid zbog toga, ali tako je to – u svijetu neprestano novi ratni užasi, klanja, ubijanja, silovanja, genocidi i čovjek prirodnim putem počne istiskivati slike tegoba da bi ostavio prostor za ono lijepo. Međutim, obrazovani ljudi u Njemačkoj, kao i oni koji se ne mire s nepravdom, znaju što se tada dogodilo.
Ne tražim krivca za genocid
U Srebrenici je 1995. rat pokazao svoje najnemilosrdnije lice. No, svaki rat nosi neko novo lice užasa. Baš kada pomislimo da ne može gore, pojavi se neka nova ratna strahota koja nas ostavi nijemima. 2002. sam posjetio Split i jedna starija žena me upitala: “Loši su Srbi, jel` tako?“ Nisam ništa odgovorio jer sam se bojao dirnuti u svježe rane. Ona je nastavila dalje: “Ranije nisu bili takvi, ali sada jesu. Znate, gospodine, taj rat je bio strašan kod nas, ali u Bosni je bio još gori.“ Ta žena je imala prezime koje imaju i Srbi i Hrvati. “Bijelo Dugme“, to jest Željko Bebek, je pjevao jednu pjesmu o takvoj osobi. Ne može se reći da je jedan rat gori od drugog, ne može se reći da bošnjačka majka, koja je izgubila sina i muža, pati više od srpske majke, da je silovana Hrvatica osjetila manje bolove i traume od silovane Bošnjakinje ili Albanke ili bilo koje druge žene na svijetu.

Ja ne tražim krivca za genocid, ne mogu suditi i osuđivati i to ponajviše zato šta nijedna poginula osoba neće time biti oživljena. Neću loše pisati o Srbima. Ne mogu reći da su svi Srbi zločinci, da su genocidan narod. S druge strane, već se ustalila svima poznata istina: zločin ima ime i prezime. Zločinca ne treba neprestano proklinjati jer mu time dajemo na važnosti, radimo na promociji zločina. To nije u redu, nikako nije. Pedofil, kada ubije ili siluje dijete, dobije više pažnje nego žrtva. Ja to neću činiti u svojem zapisu o Srebrenici!

Razračunao sam s duhovima prošlosti svoje zemlje
Muslimani u Srebrenici, to jest u Bosni, bili su žrtve mržnje i laži jedne fašističke politike i ideologije koja i u današnje doba ima svoje glasnike i zagovarače. Mogli bi neki reći: ”Baš se Nijemac našao da nekoga proziva fašistima!“ Da! Ja to mogu, u ovom i u drugim sličnim slučajevima, baš ja. Mogu da zovem fašistima one ljude koji su taj genocid lično učinili ili dali naredbu za to. Ja to mogu jer se u njemačkim školama otvoreno govori o zločinima Nijemaca u Drugom svjetskom ratu. Razračunao sam, kao i mnogi drugi Nijemci, s duhovima prošlosti naše zemlje. Meni je žao ljudi koji ne vide pored zdravih očiju. Većina Nijemaca danas prezire fašizam i zbog toga imam svako ljudsko pravo da glasnike četničke ideologije nazivam fašistima. Neka sami pogledaju u rječnik značenje ove riječi i vidjet će da oni to jesu.

Moj deda je imao sedam godina kad je Hitler postao legalni vladar Njemačke. Kad je počeo Drugi svjetski rat imao je 13 godina. 1943. imao je 17 godina i morao je ići u vojsku. Izgubio je brata u ratu, a on je poslije rata bio ratni zarobljenik u Rusiji. Bio je zarobljen kada je već dezertirao, ali uniformu je još uvijek nosio na sebi… U zarobljeništvu mu je bilo jako loše, kao i mnogim drugim Nijemcima, ali ni Rusima nije bilo bolje, postratna glad je bila posvuda. Niti jednom zarobljeniku nije lako. Kad su ljudi u ratu, nije lako, to je neprirodno stanje. Primjećujemo da se Srebrenica (rat u Bosni) i Drugi svjetski rat razlikuju i vremenski i po opsegu stradanja, ali postoji neka neshvatljiva potreba da ih čovjek usporedi, proba shvatiti, ne samo emocijama već i razumom. Što je to dovoljno lijepo u nama, dovoljno razumno i hrabro u želji da se pomiri nepomirljivo, da se prekrije ružno lice rata?

Slika u slici, tuga u tuzi
Šta se tiče Srebrenice, razmišljam o žrtavama, o njihovim mislima, o njihovim tugama, nadama, zebnjama… Moj deda, kao i drugi njemački ratni zarobljenici, imali su vremena oplakati, oprostiti se od svojih supruga, djece, sestara, braće, majki, očeva… Ali njihove familije nisu mogle da se oproste od svojih najmilijih u zatočeništvu. Pretpostavljali su da su negdje u Rusiji, živi ili mrtvi, a ratne zarobljenike je na životu održavala nada da će se možda jednog dana vratiti svojoj kući. Mogli su pisati pisma, a ponekad su i stizala. Ako ništa, barem je postojala nada.

Srebreničani nisu mogli ni to! Nisu imali vremena! Događaji su tekli brzinom koja je oduzimala nadu. Žene nisu stigle reći svojim muževima “volim te”, zagrliti ih, poljubiti, da zajedno popiju zadnju sabahsku kahvu. Nisu stigle reći ni: “Inšallah, vidjet ćemo se opet.“ Sinovima nisu više mogle biti nježne i stroge majke. Sinovi nisu dobili priliku odrasti. Majka ih neće oženiti, majka neće grliti svoju unučad, pripremati im pite, zaogrtati ih u “jufke“ svojeg majčinstva jer nafaka je nepovratno i nasilno ukinuta.

Govorimo o dvije kategorije žrtava – onima koji su poginuli i onima koji su preživjeli. Oni koji su preživjeli svojim životom nas podsjećaju na stradanje, zbog njihove tuge i pišem ove retke, jer, s njome, negdje duboko u sebi, najiskrenije suosjećam. Moj deda i svi njemački zarobljenici u Rusiji imali su nadu da će se vratiti. Srebreničani to nisu mogli imati. Vidio sam jednu srebreničku majku koja je držala sliku svog muža i sina iz 1985., kada je sretna obitelj bila na odmoru u Dubrovniku. Muža i sina su ubili, a u toj ženi je ostala praznina, koju popunjava jedna slika sa zajedničkog odmora. Ta slika u slici, tuga u tuzi, na jedan neobičan način meni je razumljiva. Kada ju gledam, zamišljam svoju ženu i djecu. Plačem nad slikom majke Srebrenice, a ujedno plačem nad svojom ženom, majkom moje djece. Ma šta me briga za mene, da umrem ili poginem u ratu, samo da su oni živi, a tuga i bol proizlazi iz misli da su moja voljena supruga i moji sinovi ostali sami, da tuguju jer mene nema, da tuguju jer ne znaju za moj kraj. Mojem dedi u Rusiji je bilo lakše nego onima koji su ga čekali da se pojavi na obiteljskom pragu. On je imao nadu, a oni su imali zebnju, stalni nemir, oni su pružali svoje ruke prema Rusiji dozivajući, a noću su plakali u jastuke.

Ne sumnjam da srebrenička majka, koja u rukama nosi sliku svoga muža i sina s ljetovanja, trpi strašne srčane bolove. I to ne samo onda kada dolaze crni dani sjećanja, godišnjice obilježavanja genocida, i kada se mnogi političari natječu u iskazivanju riječi sućuti, a slutimo da rade na vlastitoj propagandi. Ona te bolove, glasove svojih polupanih srčanih klijetki, glasove svoga sina i muža, osjeća svakog dana! Moje suosjećanje s njenom patnjom me baca na koljena, pružam svoje ruke prema Srebrenici dozivajući njenog muža i sina, osjećam zebnju i nemir. Možda sanja o lijepim danima u Dubrovniku kada su otac i sin plivali u moru, a ona ih gledala, možda se sjeća najljepšeg dječjeg osmijeha na svijetu! Grli svoj jastuk i sanja zajedničke zagrljaje, osjeća njihovu toplinu, njihov dah, sina na svome krilu i njegov miris, kada ga je hranila i pjevala mu sevdalinke. Zatim more postaje nemirno, sina i oca guta oluja. Nastupa buđenje, a snovi se utapaju u suzama, a jastuk postaje suzno mezarje. Ona zna da povratka nema, da njenih najmilijih više nema. Ona bi se vratila u san, pokušava zaspati, ali bol je jača.

Odmor u Dubrovniku postaje samo gorko sjećanje, jer taj genocid i taj rat su u bošnjačka srca, u njihove živote, ušla i ostala kao otrovan trn. Rane ostaju! I zato se može oprostiti, ali ne smije se zaboraviti!

Gdje je kraj ratnim apsurdima?
Mi Nijemci nećemo nikada zaboraviti šta smo učinili Jevrejima i drugim narodima. Oprostili su nam jer smo se ispričali i otvoreno pokazali da nam je žao. U jednom trenutku nastao je strašan konflikt među djedovima i unuci ma jer su se mladi pitali da li im je deda bio zločinac. Mrze svoje djedove koji su bili zločinci. Naravno da ima i izuzetaka, onih koji svoje djedove zločince slave, ali mali je taj broj.

Ove godine, na obljetnicu genocida u Srebrenici, kupio sam bosanske, hrvatske i srpske novine. U Njemačkoj se na željezničkoj stanici može kupiti “Avaz”, “Večernji list”, “Oslobođenje”, “Večernje novosti”, “Slobodna Dalmacija”, “Vesti”… Srpske novine su imale agresivne naslove, ali tekstovi su bili nešto oprezniji i umjereniji. Jesu li potrebne takve provokacije? Priznaje se genocid, ali iskreno žaljenje, po mojoj interpretaciji, ne postoji. Hrvatske novine otvoreno pišu o genocidu, emocije se čine iskrenima, čak i one izgovorene iz usta političara poput premijera Zorana Milanovića. Srpski političari moraju doći u Srebrenicu i Milanović u to vjeruje. Kada bi srpski predsjednik Nikolić pao na koljena u Srebrenici, kao nekad Brandt u Varšavi, ja bih povjerovao da je iskren. “Avaz“ je pisao kao i Hrvati, potresno i iz “prve ruke“, što je bilo za očekivati.

Srebreničani i Bošnjaci, koji su preživjeli rat, kao i djeca silovanih žena, trebaju pomoć. Ali ne samo kada se obilježavaju komemorativne obljetnice. Njihove traume bole svaki dan. Svaka osoba bi trebala da piše svoju knjigu o Srebrenici, o Bosni i o ratu – da se ne zaboravi. Iako su svjedočanstva stravična mi ne smijemo pred njima zanijemiti, ne smijemo šutjeti. Kad se ne zaboravi, onda se ne ponavlja. Srebrenica nije bio posljednji čin ratnog užasa na Balkanu. Kosovo je uslijedilo samo 4 godina kasnije. Albanci su bili masovno ubijani i NATO je reagirao bombardiranjem Srbije da pomogne žrtvama. Naučila je Zapadna Europa! Tako se barem činilo na prvi pogled, ali pritom je Sjenica na Sandžaku bila bombardirana i muslimani su opet poginuli… Gdje je kraj ratnim apsurdima?

Bošnjaci u Bosni su imali mogućnosti da se zlurado raduju zbog bombardiranja Srbije ili da budu solidarni sa Albancima koji su patili, ginuli i bježali u druge zemlje. Albanci su se vratili i sada na Kosovu Srbi kao manjina imaju problem. Gdje je kraj apsurdima, hoće li se taj začarani krug već jednom završiti. Nije važno šta su Bošnjaci tada mislili, jer je to bilo odmah poslije rata u Bosni. Važno je šta danas misle o tome. Samo solidarnost s drugima daje ovoj tuzi preduvjete za konačni mir. Rado se sjećam one Hrvatice u Splitu jer je pokazala neku vrst solidarnosti s Bosnom. Tako moraju svi sa svima, u svim smjerovima, ali treba naglasiti – netko više a netko manje, jer nisu svi radili jednake zločine. Međutim, žrtva je žrtva. I hrvatsku i bošnjačku i srpsku i njemačku i rusku majku jednako boli gubitak sina i muža.

Najbolje se to povezuje kad se slušaju ilahije hafiza Aziza Alilija. On je Albanac i uči ilahije na bosanskom. Glavni je imam džamije u Zagrebu. To je idealan primjer monoteističke vjere, a ona katolička i islamska u pravilu ne znaju za granice nacionalnosti i solidarnosti. Ja sam solidaran sa svim žrtvama Balkana i posebno sa žrtvama iz Srebrenice. Neka im Rahmet bude! Ja, koji sam rođeni Nijemac, ali nisam zločinac jer sam raskrstio sa zločinima svojih predaka. Isto će morati učiniti neki narodi Balkana da se uz njihovu naciju ne bi vezala imenica zločinac. Ja mogu voljeti svoju Njemačku, pružati ruke prema Rusiji, prema Bosni, prema čitavom svijetu, kao slobodoljubivi čovjek čiste savjesti.
BEHAR - Što Srebrenica znači meni, rođenom Nijemcu
Haman2

#32 Re: ETNICKO CISCENJE I GENOCID U SREBRENICI

Post by Haman2 »

Svjedočanstva preživjelih Srebreničana: Lovili su nas svaki dan

Image

U srpnju 1995. godine, u Srebrenici su pripadnici Vojske RS-a odvajali muškarce od žena. Među njima je bilo i dječaka koji su odvajani od svojih majki i poslije ubijeni. Samo nekima od njih pronađeni su posmrtni ostaci u masovnim grobnicama. O strahotama srebreničkog genocida za Radio Slobodna Evropa govore Srebreničani koji su samo zahvaljujući nekoj čudnoj sreći uspjeli preživjeti.

Elvir Salihović iz Srebrenice imao je samo devet godina 1995. I sam je mogao biti žrtva srebreničkog genocida da ga majka nije uspjela spasiti sakrivajući ga u svoje haljine:

„Nas, mušku djecu oni su odvajali sa osam, devet, deset, dvanaest godina. Imao sam sreće što sam bio manji. Bio sam uz majku. To mi je sve ostalo u sjećanju, kao da je bilo unazad godinu dana... Svaki put kad dođe do ovoga, ponovo se vrate sjećanja.“

Dva mjeseca u šumama od Srebrenice prema Kladnju živio je i Muhizin Omerović:

„Love vas svaki dan, ne znate teren, svaki korak može da znači korak na minu. Iza svakog dreveta vas vreba opasnost, može da bude zasjeda. Gledao sam direktno scene ubijanja na jednom brdu odakle sam uspio pobjeći i na kojem je ostalo nekih 700 ljudi zarobljenih. Gledao sam srpskog vojnika koji je ušao među te ljude i koje je onako, ne znam po kom principu, birao i pucao im u glavu iz pištolja. Znači, prolazio je između tih ljudi i pucao im u glavu. Ja sam bio s druge strane. Bio sam sakriven i tad sam imao želju da viknem, da kažem:’Ti si idiot!’ Ali nisam, jednostavno nisam. Dođete u situaciju da vam je svejedno hoće li vas više ubiti...“

Svi oni koji su se uspjeli spasiti bježeći prema Tuzli ili Kladnju nailazili su na razne zasjede. Vehid Dedić u jednoj takvoj zasjedi izgubio je deset svojih rođaka koji su bili maloljetni:

„U mene tetić, bio je maloljetan i nije prešao. Ni mojih 10 rođaka koji su bili maloljetni. Bili su od Kameničkog brda dole do asfalta na Mravincima - nisu uspjeli preći taj put. Ali ima nas da smo preživjeli i da ćemo svjedočiti do sudnjeg dana.“

Abdulah Halilović i danas nosi metak u ruci koji ga je pogodio 11. srpnja 1995. godine. Njegov otac i brat, kao i kolege policajci sa kojima je bježao strijeljani su na putu prema slobodnoj teritoriji:

„Imao sam nekoliko kolega iz Srebrenici koji su bili teško ranjeni. Pokušao sam im pružiti prvu pomoć, ali nije bilo spasa. Jedan od tih je bio Hukić Sabit, policajac iz Srebrenice. Njega je pogodila granata u lijevu stranu, pokidala mu dio donjih rebara, tako da sam ga previo, ali nije davao znakove života, ostao je tu. Najteži mi je momenat – to su Kamenice iznad Kravice, prva zasjeda gdje su mi stradali otac i brat. Oni su ostali. Otac je zvao: ’O Sejfulah, o Hajrudine, ako me čujete, ranjen sam. Vratite se.’ Stariji brat je sa mnom bio. On se vratio, i mi smo tek četvrti dan sreli na Udriču, ali oca nije našao. Moj otac je strijeljan u Kravici, a brat mi je strijeljan u Hodžićima, opština Zvornik. Tu je i pronađen.“

Za Omera Malića koji je na putu smrti gledao kako mu strijeljaju oca ovo su najteži dani:

„Na jednom dijelu puta sam bio iznemogao i nisam mogao dalje, tako da mi je tu došao brat i pitao me šta mi je. Ja sam mu rekao da nastavi dalje, da bar neko uspije preći – jer otac je već bio zarobljen na teritoriji Kravice. Da bar neko pređe živ. Uz božiju pomoć vratila mi se snaga i uspio sam i ja preći. Bilo je starih i mladih i djece od 15 godina. Poslije toliko vremena teško se prisjećati toga. Ne ponovilo se nikom. Veliko zlo, najveće zlo koje se moglo dogoditi golorukom narodu, ni krivom ni dužnom.“

Naši sugovornici kažu da se 19 godina poslije Srebreničanima čini i dalje velika nepravda.
Haman2

#33 Re: ETNICKO CISCENJE I GENOCID U SREBRENICI

Post by Haman2 »

Tesko je razumjeti odakle tolika mrznja, tesko je razumjeto zasto ubijati djecu, tesko je razumjeti kakav osjecaj imaju oni koji ubijaju nemocne civile, a posebno djecu i starce. Za tako nesto potrebno je imati posebnu licnost, poseban odgoj. Cesto se pitam, gdje su ti ljudi uceni mrznji, u porodici, skoli, uzoj ili siroj drustvenoj sredini. Neki sigurno znaju objasnjenje ali o tome sute.
Haman2

#34 Re: ETNICKO CISCENJE I GENOCID U SREBRENICI

Post by Haman2 »

Etnicko ciscenje Bosnjaka sa prostora na kojima zive nije od juce. Ovo sto se desilo u Srebrenici samo je eho davno zapocetih zlocina prema muslimanima.
Navodim samo neke primjere. Nasilono pokrstavanje, etnicko ciscenje- iseljavanje muslimana iz Srbije, zlocini prema civilima u balkanskim ratovima, prvom i drugom svjetskom ratu i ovom poslednjem.
Svijet je znao za te zlocine ali je zlocine nagradjivao zbog cega nasi istocni susjedi ne mogu razumjeti danasnji odnos svijeta prema Srbima i njihovoj poliici.
Istina, bilo je i onih koji su ispravno reagirali ukazujuci na prave problema. Medjutim, ko je slusao manjinu, vecina misli drukcije.

Image

Svetozar Markovic u svom djelu Srbija na istoku pise. “ Ocedvidno srpski narod nije priznavao nikakva prava Turcima (citaj muslimanima) svojim sugradjanima, clanovima iste drzave, da zive na srpskoj zemlji. Srpski narod je isao prosto da istrijebi Turke, to se pokazalo docnije u srpskim ustancima, gdje su Srbi ubijali Turke koji su im se na veru predali.

Srpski knjizevnik Milan Milicevic ce zabiljeziti 1871.gdine u svom Dnevniku koji je ostao najvecim dijelom neobjavljen. “Ne mogu nasi potomci znati istinu o nama jer je mi ne kazujemo, nego ono izlazemo sto nam podmiruje trenutni jadni racun”

Najbolji primjer predstavlja zbivanje na Cukur cesmi o kojem smo svi ucili kao izuzetno znacajnom istorijskom dogadjaju. Pravi istinu o ovom dogadju objavio je Kosta. N. Hristic, Zapisi starog Beogradjanina, na osnovu zapisa svoga oca Nikole, tadasnjeg ministra unutrasnjih poslova.

K. Dimitrijevic koristeci ove zapise u Politici expres pise “ kako smo godinama uceni na pogresnim istorijskim podacima”, pa navodi primjer Cukur cesme. “ Znacajan je podatak da 1862.godine nije od turskog nizama bio ubijen, nego samo tesko ranjen srpski segrt Sava Petkovic, kao sto pokazuje njegov spomenik u Dobracinoj ulici, gdje je uklesan cak i pogresan datum zbivanja. Istina o ovom dogadjuju iz politickih razloga morala se zataskati i drukcije prikazati”. Vidi opsirnije Politika expres Beograd, 31.12.1994-3.01.1995.godine.

Fhilip Kohen autor knjige Tajni rat Srbije, propaganda i histrorijska obmana Sarajevo 1996.godine, nadovezuje na tvrdnju srpskog knjizevnika Milana Milicevica iz 1871 pa kaze “ ako je historija umjetnicka galerija puna slika, s malo orginala i mnogo kopija, onda je srpska historija takva galerija, puna falsifikata koje je Evropa pa i Amerika dugo vremena prihvacala kao orginalne. Mnogi zapadni “eksperti” za Balkan eksploatisali su ih za svoje titule, a politicari za svoje prljave ciljeve”.

Poznate su sramne i besmislene lazi Slobodana Milosevica i Dr. Bore Jovica koje su sirili novinari i njegovi podredjeni, pocev od Boja na Kosovu gdje su "Srbi pobedili Osmanlije" i kao pobjednici pali u osmansko ropstvo, pa do poslednjeg poraza od NATO-a, gdje su svoj poraz po starom obicaju pretvorili u "srpsku pobedu"

Moglo bi se tu nabrajati do u nedogled, ali ipak da zakljucimo.Dobrica Cosic nije kazao nista novo, on je samo uoblicio ono sto su drugi govorili, pa to izgleda ovako.

„Mi lažemo da bi smo obmanuli sebe, da utešimo drugoga; lažemo iz samilosti,lažemo iz stida, da ohrabrimo, da sakrijemo svoju bedu, lažemo zbog poštenja.Lažemo zbog slobode. Laž je vid srpskog patriotizma i potvrda naše urođeneinteligencije. Lažemo stvaralački, maštovito, inventivno.“ Dobrica Ćosić, Deobe
Ili ove.
Laž je srpski državni interes.“ „Laž je u samom biću Srbina“. „U ovoj zemlji svaka laž na kraju postaje istina." "Srbe je toliko puta u istoriji spašavala laž..." Dobrica Ćosi

Himna Boze pravde a mozda bi bilo puno prilicnije kazati Boze istine i pravde.
Haman2

#35 Re: ETNICKO CISCENJE I GENOCID U SREBRENICI

Post by Haman2 »

Ja sam njihova greška

Ja sam ovdje došao kao izbjeglica, u proljeće ’93. Inače sam iz jednog sela, iz Vlasenice, ali ovdje sam došao sa svojom porodicom.

Image
Foto: Screenshot/Vimeo/ Peščanik

U stvari, tražili smo utočište u Srebrenici. Kao što znate, u to vrijeme Srebrenica je postala zaštićena zona UN i mi smo stigli ovdje kao izbjeglice. Bio sam prvi razred gimnazije u to vrijeme, 17 godina sam imao u julu ’95 – kaže na početku razgovora za Peščanik Nedžad Avdić, koji je 1995. preživeo streljanje u Petkovcima. Imao je 17 godina kada je zarobljen u Bratuncu.

U govoru koji je 11. jula ove godine održao na komemoraciji u Potočarima rekao je: „U tom organizovanom sistemu ubijanja dešavaju se greške kada vojnik propusti pregledati strijeljane. E ja sam njihova greška“.

Svetlana Lukić: Ko je bio još sa vama?

Nedžad Avdić: Majka, otac i tri mlađe sestre.

Svetlana Lukić: Gde ste bili kada su srpska vojska i Mladić, ušli u Srebrenicu?

Nedžad Avdić: Mi smo nakon nekoliko dana morali opet da bježimo, nakon što su vojnici UN napustili svoje punktove i otišli u bazu. S obzirom da je Srebrenica bila naše posljednje utočište, krili smo se, nismo znali kuda da idemo… Onda, morali smo da odlučimo gdje da bežimo. Majka i sestre su odlučile da idu u bazu UN-a u Potočare. Otac je odlučio da se priključi koloni. Čuli smo da treba kolona da ide prema Tuzli, da bježe ljudi i ko se osjećao da može da ide na taj put, on je išao… Bilo je pitanje za mene… Tako da sam ja odlučio da idem s njim, s obzirom da sam viđao mnoge masakre, zločine, ponašanja UNPROFOR-ovih vojnika u toku rata, i smatrao sam da oni nas neće zaštititi, ne mogu. Ja sam odlučio da idem sa ocem, i evo, danas sam preživio.

Svetlana Lukić: A vaš otac?

Nedžad Avdić: Moj otac nije. On je ubijen, u stvari ja sam oca odmah izgubio u tom haosu, zbog teškog granatiranja tamo gdje je ta kolona bila. Tamo je bilo 10-15 hiljada ljudi, uglavnom dječaka i muškaraca i jedan manji broj žena i djece. U tom haosu, oca sam odmah izgubio, i našao sam se među 15-ak hiljada ljudi… Otac je, na žalost, ubijen na jednoj drugoj lokaciji. Pronađen je u masovnoj grobnici. U stvari, strijeljan je iz blizine. Ja sam ostao na kraju te kolone, među hiljadu-dvije muškaraca.. Trebali smo ići prema Tuzli, a ja nisam znao gdje je Tuzla, samo sam znao da treba ići kroz minska polja i šume. Kolona je presječena i sjećam se samo da srpska vojska i policija zovu na megafone da izađemo, da se predamo, da ćemo biti tretirani u skladu sa svim ženevskim konvencijama. Ja sam nešto čuo o konvencijama, ali nisam znao šta to znači. Ali mi smo se i dalje krili i nakon što su oni obećali nama da nas neće ubiti, mi smo izašli.

Svetlana Lukić: Je l’ ste uhapšeni onda?

Nedžad Avdić: Mi smo izašli noseći ranjenike. Srpski vojnici su u to vrijeme ponašali se korektno i fer, sve dok nisu svi izašli iz šume, u stvari, htjeli su da namame sve ljude da izađu, da se ne bi neko sakrio… Nakon toga počinju torture, premlaćivanja, zlostavljanja i onda slijedi ono najgore… Mogao sam zamisliti da mogu ubiti jednog čovjeka, 10 ljudi, pa i stotinu, ali da ubiju sve to nikada nisam mogao pomisliti i još sebe u to ubjeđujem, kako je to moguće.

Svetlana Lukić: Sticajem okolnosti ste preživeli streljanje.

Nedžad Avdić: Kada pita neko: „Kako si se spasio?““, kažem: „Ne znam, Bog me spasio“… Bio sam pogođen u stomak, u ruku, u stopalo i nisam ni pomislio da bih mogao preživjeti.

Svetlana Lukić: Gde je ta lokacija bila?

Nedžad Avdić: Lokacija se nalazi 70-ak kilometara od Srebrenice. U stvari, to je jedno selo, Petkovci, kod Zvornika. U to vrijeme nisam znao gdje se nalazimo, s obzirom da su nas vozili na kamionima, zatvorena cerada. Sjećam se samo da sam virio kroz jednu rupu i uzimao kiseonik, s obzirom da je bio juli, jako, jako vruće unutra, ljudi su pili urin vlastiti… U stvari, kasnije ću saznati da je to škola u Petkovcima. Sjećam se razgovora ljudi na kamionu, dok su nas vozili, jedan od vojnika – vjerovatno njihov komandant – je rekao da se ne bojimo, da nas neće ubiti, da ćemo biti sa svojim porodicama u narednim danima i da nećemo imati večeru kad budemo zatvoreni u hangar, u Bratunac. Međutim, osjetio se sarkazam i ironija u njegovom glasu. On je znao za našu sudbinu. Naravno, mi nismo bili svjesni… Međutim, oni su imali plan za ubijanje i sve je bilo spremno…

Svetlana Lukić: Koga ste izgubili u ratu?

Nedžad Avdić: Pa, izgubio sam, ja ne volim da kažem „izgubio“, jer nisam izgubio, nego oni su ubijeni.

Svetlana Lukić: Izvinite.

Nedžad Avdić: Moj otac je ubijen. Moj amidža je sa mnom bio u školi. On je ubijen. Moja dva daidža, znači od moje majke dva brata, su ubijena; njihov sin; moja tetka je izgubila muža i tri sina i još mnoga bliža i dalja rodbina. I komšije. I naravno, svi oni koji su odlučili, neki moji rođaci – govorim o muškim rođacima – odlučili su da dođu ovde sa mojom majkom i sestrama, u bazu. Oni su odvojeni i ubijeni su na drugim lokacijama. Tako da, potpuno je svejedno bilo, da li odlučili se da idemo preko šume, da tražimo spas, da li odlučili da dolazimo u bazu UN, da tražimo utočište u Srbiji – bilo je potpuno svejedno. Imali smo jedino pravo da budemo ubijeni.

Ceo intervju možete pogledati na Pescanik.net.
Haman2

#36 Re: ETNICKO CISCENJE I GENOCID U SREBRENICI

Post by Haman2 »

LUSTIG: "Zločin je što se o genocidu u Srebrenici ne uči u udžbenicima!"

Image

Hrvatski producent, dvostruki oskarovac Branko Lustig izjavio je za Radio Slobodna Evropa da je zločin to što djeca u školama ne uče o genocidu u Srebrenici.

Smatra da djeca koja su preživjela genocid imaju životnu zadaću da govore o tome kako se to ne bi više nikome ponovilo. Lustig još uvijek ne vidi u mladima pokretače svijeta bez zla i mržnje.
Upitan za komentar činjenice da, primjerice, o genocidu u Srebrenici u školskim udžbenicima nema ni slova, Lustig kaže da je to zločin.

- To je samo za sebe zločin. I mislim da je to nedopustivo. Ja gdje god mogu govorim o Srebrenici. Na mene je ostavila jako veliki utisak kad sam bio tamo. Gledajući ovo sve što se dešava u Hagu i imajući svoju kćer koja je bila u Hagu, učestvovala u suđenju kao pravnik, ja ne mogu da shvatim da se to dešava i mislim da je država ta koja bi se morala boriti da se to tumači svaki dan. Mi smo u Zagrebu nosili čak i one bijele trake za Prijedor i nosimo male cvjetiće za Sreberenicu. Što se mene tiče, ja činim najviše što mogu. Ja znam da se dogodilo, ja sam bio tamo, ja sam vidio, prema tomu ja ne mogu čak ni da shvatim da ima ljudi koji kažu da se nije dogodilo - kazao je, između ostalog, Lustig.

On je tijekom Drugog svjetskog rata bio u koncentracijskim logorima Auschwitz i Bergen-Belsen. Kao najbolji producent nagrađen je dvjema filmskim nagradama Oscar, i to 1993. godine za film Schindlerova lista, te 2001. za film Gladijator. Dvostruki je dobitnik i nagrade Zlatni globus za ove filmove.

LUSTIG: 'Zločin je što se o genocidu u Srebrenici ne uči u udžbenicima!' | Slobodna Bosna
Haman2

#37 Re: ETNICKO CISCENJE I GENOCID U SREBRENICI

Post by Haman2 »

Istina nije Srebrenica u geografskom smislu ali jeste u onom drugom, u ubijanju ljudi zbog imena, vjere, istrebljenja jednog naroda na vaznom prostoru, prostoru koji smeta, remeti jednu zamisljenu cjelinu.
Ej, ja nisam Srpkinja na laži i krvi, već Srpkinja na istini i pravdi, u to ime se ponosim

Image

E, moj Prijedore, presudio si sebi za sva vremena, sa svojim jamama, grobnicama..,koje niču kao ..pečurke poslije kiše,,.

Hajde više da se ,,ne igramo mačke i miša,, recite gdje su i koliko ih je.., koliko puta ste premještali one koje ste ubili, pa je na jednom mjestu identifikovana lobanja, trup, dijelovi garderobe, a onda na drugom kosti ruku, nogu.. I taman, onaj očajnički smiraj porodica, bar su našli, sahranili svoje najmilije, a onda pismo o novoj DNK potvrdi.

Koliko puta pobijeni građani Prijedora nesrpske nacionalnosti trebaju biti sahranjeni. Ma, koliko puta hoćete više da ih ubijate !!!

Pucajući u nenaoružane nevine ljude, ubijajući svoje komšije muslimane, ubivši 102 djeteta, takozvana Republika Srpska je presudila sama sebi.

Stalna priča ko je prvi počeo je zastarjela tehnolodija.. Ako hoćete istinu Mi smo počeli, odnosno vi ste počeli jer ja nisam dio vas koji ste u zločinima ogrijezli, i čuj još za neke rat nije završen, pojedinci čekaju poziv pataloške nemani za neki novi rat.

Prijedore, presudio si sam sebi, ne pozivaj se i ne prozivaj ni presude Haškog tribunala, ni suda BiH za ratne zločine, ni suda tvoje ,,istorije,, dok su na tvojoj ikonografiji četnici na Kozari. Aloooo, Kozari!!! Šta nas snađe a Kozara je idol otporu fašizma i fašistički hordi.

Tu si se tek dokazao, Prijedore!!! Tu smo dokazali ko smo i gdje smo... Ništa više ne treba reći jer ta djela govore sa hiljadu riječi.

Srbi su sami sebi pucali u sljepoočnicu, sami sebi prosuli mozak.
Gnusobe.., samo ta riječ mi se uporno vrti u glavi cijeli dan. Gnusobe. Ne ja, jer ja i svi drugi koji misle kao ja nismo dio vas, Vas koji nemožete se suočiti i pogledati istini u oči.

Zašto mislite da živite u nekom ,,zlatnom dobu istorije i stvaralaštva,, varate se, vaše dob istorije i stvaralaštva Srpske države u državi je najveće srpsko pokvarenjaštvo, čiji stid, bol i sramotu kao bosanka nosim u srcu i duši svojoj.

Vrijeme je da zaplačeš Prijedore, imaš najveću masovnu grobnicu u Evropi poslije II svjetskog rata i ko zna koliko manjih, još neotkrivenih...

Vrijeme je da plačeš Prijedore i mi svi skupa stobom, istina uvijek se sazna, od istine niko nije mogao pobjeći.

Mi živimo u vremenu ljudi označenih srbstvom da ih tako nazovem patriotskih i pataloških lažova ili bolje rečeno patriotskih psihopata za koje se pitam da li uopće nešto ljudsko osjećaju, ako osjećaju onda su to emocije najpliće vrste, u vama su bizarne i samo-destruktivne stvari i potpuno ste imuni na konsekvence koje bi normalnog čovjeka ispunile osjećanjima srama ili griže savjesti.

Ono što drugi i sav normalan svijet dešavanja u Prijedoru smatra katastrofom, za vas predstavlja samo jednu malu nezgodu ili „čistu sitnicu". To za mene nisu sitnice, zločini nisu sitnice, silovanja ubijanje nejake djece nisu sitnice i želim da se kao Srpkinja ogradim od vas psihopata koji ste irnentni, koji ne podižete svoj glas protiv nepravde, protiv zulumćara, protiv vas idiota zbog kojih časni ljudi iste konfesije pognute glave hode ovom zemljom.

Ipak, kad bacim oko na činjenice u periodu 1992 – 1995 ogromna je većina ovog blentiteta od kojih ste sakrivali istinu dešavanja i stvarnog stanja, pa stoga ne stidim se poslati poruku.

Ej, ja nisam Srpkinja na laži i krvi, već Srpkinja na istini i pravdi, u to ime se ponosim.

(Nikolina Balaban, Prijedor)

http://bhmagazin.com/reportaze/ej,-j...e-ponosim.html
Haman2

#38 Re: ETNICKO CISCENJE I GENOCID U SREBRENICI

Post by Haman2 »

ANALIZA ANDREJA NIKOLAIDISA: Kako je Ratko Mladić ponovo postao čovjek iz komšiluka?

Moj odgovor onima koji zamjeraju da se “previše bavimo prošlošću” je jednostavan: mi se, baveći se prošlošću, zapravo bavimo budućnošću. Sačekajte još malo i vidjećete.

Image

Piše: Andrej Nikolaidis

Vučićev tabloid Alo je izvijestio: “Srbija u suzama. Sin Ratka Mladića saopštio tužne vesti!”. Ratni zločinac se ne osjeća dobro. Na samrti je, takoreći. A možda i nije, nego bi Srbija u suzama, među šljivama, da ga nekako prebaci u Beograd, da se čovjek ne muči u tuđini.

Doista: kamen bi proplakao. Zadnji put svijet je čuo tako tužnu vijest kada je objavljeno da je u Jerusalimu krepao Eichmann.

Vučićeva se Srbija, kao što je opštepoznato, ne stidi Mladića i njegovih djela, nego ga unaprijed, još živog oplakuje.

Da se podsjetimo – kakav je odnos prema Mladiću imala ona bolja, Druga Srbija, dok je bila na vlasti?

Prije deset godina, Federalna televizija iz Sarajeva objavila je snimke koji su dokazali da Srbija (koju su tada vodili veliki demokrata Boris Tadić i “fini beogradski svet” koji je oko sebe okupio) nije lagala kada je tvrdila da se Ratko Mladić ne krije u Beogradu. Nije se krio, nego slobodno šetao, družio i veselio.

Većina tada obavljenih snimaka Mladića nastali su u naselju Košutnjak u Beogradu, gdje se “Mladić pred kamerom slobodno kreće sa porodicom, veseli na svadbi i druži sa prijateljima i rodbinom. U Mladićevom društvu se pojavljuju i drugi optuženi za ratne zločine - Momčilo Perišić, Zdravko Tolimir, Manojlo Milovanović. Mladić je, osim u Srbiji, snimljen i 2000. godine na svadbi svog bivšeg pratioca u Istočnom Sarajevu, u restoranu Kula”. Tada je bosanskohercegovačkim entitetom Republika Srpska, kao i sada, vladao Milorad Dodik.

Tada ga je zdravlje držalo, veseo je čovjek bio Ratko Mladić. Dok sam ga gledao kako igra i pjeva u nagradnom životu koji je u Beogradu dobio za svoje bosanske zločine, neprekidno mi se vraćala jedna misao: ovako su se veselili i holandski vojnici, kada su napustili Srebrenicu i tako omogućili Mladiću da prolije svu onu krv koja je bila potrebna da bi se on, godinama kasnije, čuvan kao najveća dragocjenost države Srbije, radovao u Beogradu.

Odsustvo savjesti u pijanom veselju
Takvo pijano veselje ne donosi mirna savjest, nego odsustvo savjesti - nije to veselje onih koji se nemaju zbog čega kajati: to je veselje onih koji se nikada neće kajati.

Zašto su snimci Mladićevih derneka bili tako snažno uznemirujući?

Sjajni film Session 9 Brada Andersona donosi kraj koji je teško zaboraviti. U napuštenoj ludnici, na traci na kojoj je zabilježena posljednja, deveta sesija, pacijent psihijatru saopštava gdje on, zlo, živi: u slabosti i ranjivosti.

Ko tu slabost i ranjivost ne prepoznaje u ljudima oko sebe, i još važnije: u sebi, njemu preostaje da se čudi nad ničim izazvanim erupcijama zla koje je, nevjerovatno! nečuveno!, stiglo niotkuda. Preostaje mu da se nada da će se odnekud pojaviti Dobro koje će zalijepiti njegov svijet napukao pod udarom zla, da će odnekud stići neka viša pravda koja će na svoje mjesto vratiti sve ono što je zlo, kada je udarilo kao siloviti potres, oborilo.

Zato su beogradski snimci Ratka Mladića tako boljeli – jer su ruglu izvrgli našu vjeru u takvo dobro i pravdu.

Da, Ratko Mladić je sve vrijeme bio u Beogradu, gdje bi drugo bio. Da, njemu je tamo bilo odlično. Ne, nije čamio u memljivoj sobi 2 sa 2, opremljenom bijelim bolničkim krevetom i portabl televizorom, u toj sobi nije bio prepušten vlastitim mislima, u toj sobi se nije pitao gdje je i zašto pogriješio. Ne, nije se krio u strahu, nije se osvrtao na svaki šum. Ne, ljudima koje se svih tih godina sretao nije palo na pamet da ga prijave tamo gde treba, jer ti su ljudi mislili da bi bilo nepravedno da se Hag dočepa njihovog generala. Ne, Srbija nije imala većih posljedica zbog skrivanja Mladića, jer Srbija nije imala većih posljedica ni zbog vlastite uloge u bosanskom ratu, kao ni zbog skrivanja te uloge.

Image

Griješiti je ljudski, a opraštati?
Kada su objavljeni Mladićevi beogradski snimci, u medijima su se pojavile nove anegdote koje su trebale da, još jednom, posvjedoče o kakvom se monstrumu radi. Obaviješteni smo da se đeneralova kći navodno ubila zbog njega, jer je navodno skrivio smrt mladića kojeg je voljela, pa smo obaviješteni i o njegovim navodnim brutalnim seksualnim avanturama... Napor da se Mladić prikaže kao nešto ne-ljudsko bio je golem... i uzaludan. Tu smo mogli vidjeti razliku između umjetnosti i stvarnosti: umjetnost je, naime, prije svega stvar mjere, dok je stvarnost, po pravilu, odsustvo svake mjere: stvarnost je uvijek ili previše ili premalo. Nove anegdote o Mladiću bile su, hoću reći, posve izlišne: šta se uopšte još ima reći o čovjeku koji je počinio Srebrenicu?

Veliki, ogromni srpski pisac Borislav Pekić je jednom primijetio kako ljudi kažu “to je ljudski” samo kada treba opravdati neku svinjariju. Nikada nećemo čuti da nečiji veličanstveni gest praštanja ili žrtve bude objašnjen kao “ljudski”. Ali griješiti – to je ljudski.

Kad je već tako, preostaje reći još jedno da. Ako je neko sumnjao, da, Ratko Mladić jeste čovjek, kao što su ljudi i oni koji su ga juče skrivali i oni koji ga danas oplakuju. Kao što smo ljudi i mi. To je najbolje što se može reći o njemu. I to je najgore što se može reći o nama.

Čovjek decenijama živi u “miru i slozi” sa svojim susjedima. Pitajte bilo koga u kvartu za njega i reći će vam: miran, ljubazan, dobar. Ne govore li izvještaji u crnoj hronici uvijek isto, ne opisuju li ljudi uvijek istim riječima čovjeka koji je živio do njih a onda – iznenada! – počinio strašan, krvavi zločin. Do jednoga dana, on se povinuje društvenim konvencijama. Onda dođe dan kada se povinuje svojoj želji. Odlazi u kuću ljudi sa kojima je decenijama u miru i ljubavi živio i – sve ih ubije. Ko je taj čovjek, koji živi pored mene? Ko je zločinac iz naših ratova? Običan čovjek koji je 40 godina bio dobar susjed, a onda je, pod uticajem ideologije, religije, bilo čega, pukao i počinio zločin? Ili je to je ubica koji je 40 godina želio smrt svojih susjeda a onda jednoga dana napokon uradio ono što je oduvijek želio.

Postoji jedna stvar još užasnija od zla koje iznenada izbije iz ljudi kraj nas, ljudi sa kojima smo u dobru živjeli. Tu stvar ilustrovali su snimci iz Beograda: nakon sveg zla koje je počinio, Ratko Mladić je ponovo, kao prije njega i Radovan Karadžić, postao čovjek iz komšiluka – još jedan susjed kojega srećemo na zajedničkim veseljima i tugama, tek čovjek čiju je smrt “ljudski” oplakati. Zlo je ponovo navuklo masku svakodnevnog i običnog. Zato je moj odgovor onima koji zamjeraju da se “previše bavimo prošlošću” jednostavan: mi se, baveći se prošlošću, zapravo bavimo budućnošću. Sačekajte još malo i vidjećete.

Izvor: Al Jazeera
Haman2

#39 Re: ETNICKO CISCENJE I GENOCID U SREBRENICI

Post by Haman2 »

DRAGAN BURSAĆ: "Dalibor Maksimović, koji je 1992. ubijao, klao i silovao u Zvorniku i Bratuncu, danas mirno živi u Beogradu"
"Ti, ti i ti...", bira nišanom "kalašnjikova" trojicu ljudi. I zna šta mu je činiti odmah nakon toga - uperi pušku u preostalu masu straha i mesa, da se neko pobunio ne bi

Image

Dalibor je rođen na Dan Republike, na dan zemlje koje više nema, 29. novembra 1972. godine. Dalibor je pun života na dan 9. maj 1992. godine. Ima nepunih 20 godina, ima snagu, silu, ima oružje i ima onu klicu mržnje tako prijeko potrebnu da se napravi zlo. Ali, zlo ne dolazi samo i zlo se mora isplanirati i organizovati, piše Dragan Bursać za Al Jazeera Balkans.

Sve to zna Dalibor Maksimović Dačo tog poslijepodneva ‘92. dok u bratunačkom mjestu Repovac gleda grupu civila Bošnjaka kako se tisakju u smrtnom strahu na nekakvoj utrini. Gleda ih, a iz očiju mu isijava ona mržnja, ono ništenje. Ovako su bezopasni, misli se za sebe Dačo, a opet, to su Turci, nije im vjerovati. I na kraju, krajeva nije mu prvi put. Radio je to u aprilu u Zvorniku…

Prilazi onim jadnim ljudima, što se, kao ovce, zbijaju jedni uz druge, gleda ih i osjeća nalet adrenalina, koji samo podjaruje ono zlo u njemu. Taj čas, taj tren, pod nebom Bratunca, negdje na kraju svijeta, ironično, na Dan pobjede nad fašizmom, 9. maja, odvija se restaruracija fašizma. Baš od čovjeka koji je rođen na Dan umiruće zemlje.

Kad možeš, uništi cijelu lozu

“Ti, ti i ti…”, bira nišanom “kalašnjikova” trojicu ljudi. I zna šta mu je činiti odmah nakon toga – uperi pušku u preostalu masu straha i mesa, da se neko pobunio ne bi. Tako mu je lakše odvojiti žrtve. Tako je radio i u Zvorniku. Ne može biti drugačije ovdje, u Bratuncu. To su balije, a balije treba ionako sve pobiti, misli se u sebi. Dačo bira ovu trojicu. Baš za sebe i baš po sebi.

Gura ispred sebe rođake Husu, Nezira i Omera Salkića. Nekako mu se čini da je zlu najkrosniji kad ubija porodice, kad uništava čitavu lozu. A opet, ne može baš sve sam. Zove svoja dva kamarada četnika, pripadnika Vojske Republike Srpske, da mu pomognu. Samo puškama da pripaze dok izvodi ovu trojicu Salkića. Boji se, neki će mu balija pobjeći, pa će se ratne kolege po zlu i ubistvima smijati. To sebi ne smije dozvoliti.

Gura tako Dačo drhtave figure Salkića iza prikloce šlepera, koja je parkirana baš tu, na uzvisini repovačkoj. Postroji ih iza prikolice i gleda u njih. Tresu se, ruke im iznad glave, žicom vezane, pa se od grozinice i tremora ona žica još više usijeca u ruke ljudske, dok krv pišti i slijava se sa ruku na potiljak i niže curi po vratu. Sve to vidi Dačo i osjeća se moćno.

Eto, dao im je još koji tren, konstatuje u sebi Dalibor i povuče obarač. Reski zvuk, onaj miris baruta, kratki jauk, pa opet miris baruta. Salkići leže mrtvi pod prikolicom. Eto, to je to, koliko može biti jednostavno, a opet korisno i lako pobiti Turke, mantra monstrum. No, zvuk jauka, za čudo, ne prekida se. To onaj Huso, još živ, pokazuje da puška nije svetinja. Diše i miče se. Kao da mu ništa nije.

Kad zataji puška, tu je nož

Dačo-monstrum repetira pušku još jednom. A onda brzo zastade. Došlo je vrijeme da se i ja pokažem, struji mu kroz pulisrajući mozak. Prstima pređe preko korica noža koji mu je sve vrijeme bio za pojasom. Od Zvornika je beskoristan ovaj nož, a sad će da radi. Sad će se pokazati ko je pravi četnik, Dačo, govori ono zlo iz njega. Puškom može svako, ali ovo, ovo, urla mu utroba.

I sve je kao u filmu: i nož, i Huso, koji se otima, i koljač Dačko, koji prilazi ranjenom čovjeku sa leđa, drži mu glavu zabačenu unazad, vrat isturen, Adamova jabučica nabubrila od bola, stresa i straha. I onaj trzaj zgloba, i ona usjekotina u vratu, i vrela krv i život Husin, koji se izmiče tu pod njegovim rukama i curi preko noža sa krvlju dole na zemlju bratunačku.

A bio je Dan pobjede, 9. maj, i ubijeni su Salkići, ubio ih je Dačo od 20 godina. Sad je posve svoj, pribran, sa nešto krvi na rukama, sad je viđeniji u očima svojih kolega četnika, sad je ubio još tri nedužna čovjeka… A podne je tek prošlo!

Negdje oko dva sata, svega sat vremena nakon egzekucije, Dalibor Maksimović Dačo sjedi u automobilu sa još nekoliko četnika i prati autobus preduzeća “Vihor” iz Bratunca. Mjesto Glogova. Gleda kako na nekoj okuci autobus staje i kako u njega utrčava majka sa troje djece. Za njima čovjek, otac djece, pokušava da uđe u isti autobus.

Dačo dodaje gas i tu je, pred autobusom. Gleda, brzo poput kurjaka, i računa: majka možda i uđe, ali ovaj balija, ovaj Mujo Šaćirović, neće. Iskače Dalibor iz auta i opet rafal. Ovaj put u gornji dio tijela, odmah. Mujo pada i umire. Sve je lako nakon klanja, ovo i nije neko ubisto, misli se koljač Dačo.

Suze i urlici silovanih svjedokinja

Samo, dan je kratak, a treba činiti još zla. I još. Sjeda Dalibor u automobil, onako krvav, i odlazi u mjesto Repovac. Tu, zajedno sa svojim kamaradom, četnikom, pripadnikom VRS-a, gura u kola svjedokinje VS-1 i VS-2. Žene vrište, otimaju se, Dačo ih udara kundakom, smije se i to ga dodatno uzbuđuje. Pravac šuma iznad Milića. Tamo je prvi put silovao. Silovao je svjedokinju VS-1, dok su joj se suze i urlici stapali u jedno. Onda je dvije žene odveo svojoj kući u Miliće, zaključao ih u jednu sobu i tokom noći opet i opet silovao…

Image

U jednom danu. Toliko zla. U jednom jedinom danu! Tako je Dačo koljač, rođen na Dan Republike, proveo Dan pobjede, 9. maj 1992. godine, u okolini Bratunca.

A danas, danas u 2019. godini, Dalibor Maksimović je stanovnik Beograda, državljanin Srbije, koji se poigrava sa nespretnim i nesretnim sudskim sistemom. Proces protiv njega vodi se od 2015. godine. Jalov proces u sistemu koji ga ne želi osuditi. U tom kafkijanskom pravnom svijetu, u kome zločinac gotovo nikad ne bude kažnjen, treba izdvojiti sljedeće – Sud je dokumentaciju Tužilaštva smatrao nepotpunom, zato što nema potvrde da je, primjerce, porodica Salkić nestala, iako postoje izvađeni umrli listovi (sic!)

Amor Mašović za RSE o svemu ovome kaže: “Naravno, presuda, odnosno njeno obrazloženje, bit će uvjerljivije ukoliko, uz iskaze svjedoka, imate još i potvrdu da je osoba i 25 godina nakon izvršenog zločina i dalje nestala osoba. Ali, to ne može utjecati na presuđujuće na činjenicu da li je zločin izvršen ili nije.”

Ne može uticati, ali presude (još uvijek) nema. Ne može uticati, ali je Dalibor Maksimović bio slobodan čovjek sve ovo vrijeme, dok se za kosti mnogih od njegovih žrtava ni danas ne zna. Ne može uticati, ali se presuda godinama odlaže. I opet novi rok – 23. septembar, nakon junskog, julskog i ostalih propalih rokova. Porodice odavno nemaju čak ni duhovnu satisfakciju, a mnogi od svjedoka su odavno pod zemljom.

A danas je samo zločinac živ…

Nego, pitate se, zašto se koljač Dačo prisjećao aprila ‘92 i Zvornika? Jednostavno, tad je počeo ubijati. Tada je, kao pripadnik Teritorijalne odbrane Milići, u Karakaju počinio ubistva u objektu “Standard”, u kojem je na spratu bila stacionirana “srpska stanica javne bezbjednosti Zvornik”, a u prizemlju vojna jedinica iz Milića, takozvana Milićka četa.

Dalibor Maksimović je tada počeo svoj pir. Obučen u svježe novu maskirnu uniformu i naoružan automatskom puškom, istom onom koja je mjesec dana kasnije sijala smrt po Bratuncu, a sve u prisustvu drugih pripadnika svoje jedinice, ubio više civila bošnjačke nacionalnosti. Tijela tih ubijenih civila pronađena su 2003. godine u masovnoj grobnici Kazanbašča kod Zvornika.

To vam je Dalibor Maksimović Dačo, pripadnik VRS-a, koljač, silovatelj i ubica, rođen na Dan Republike, ubijao na Dan pobjede, kažnjen nikada. Jeste li pročitali tekst do kraja? E, sad dobro promislite – jedina živa, nepovrijeđena ili nekažnjena osoba u cijelom tekstu je Dalibor Maksimović Dačo. Mislite o tome!
Haman2

#40 Re: ETNICKO CISCENJE I GENOCID U SREBRENICI

Post by Haman2 »

GROBNICA ZA DJEVOJČICU A. B.

Bijeli papiri sudskih presuda kojima je historija pečatirala ovozemaljsku pravdu njeni su ćefini, a nebo, to sklonište vječne istine, njen je grob
Piše: Izet PERVIZ

Image

Usnula u pamučnoj bjelini, ona će zauvijek imati svojih neuništivih dvanaest godina. Bit će to, bila je to, to napokon jeste naša jedina utjeha. Slabašan je to zračak prosvjetljenja za svakog onog pod čijim prstima zašušte listovi ove hartije sabijene u tabake, zakatančene u nabrekle registratore, utamničene u hladnim sobama sterilnih sudskih arhiva, ali takva je povijest ljudskog roda. Kada bi neka silna vaseljenska ruka protrljala našu planetu kao što u pričama iz Hiljadu i jedne noći Aladin trlja svoju lampu, izašao bi naposljetku iz nje tako gorostastan duh, sačinjen od bola, poniženja i straha milijardi žrtava zagubljenih u čovjekovoj historiji, da bi pod pritiskom njegovog plinovitog tijela popucale i same granice svemira.

U smjernom razlistavanju kilometara stranica sudskih presuda nalazimo je pod inicijalima A. B. Kao da je samo nebesko priviđenje preodredilo da svaki put kada izgovorimo ova dva slova, kojima su sudski službenici zamijenili njeno ime, nanovo otvorimo abecedu, natjeramo cijeli jedan jezik da poteče i obuhvati sve ono što se jezikom obuhvatiti može. Bijeli papiri sudskih presuda kojima je historija pečatirala ovozemaljsku pravdu njeni su ćefini, a nebo, to sklonište vječne istine, njen je grob.

NA DRINSKOM MOSTU

Pokušamo li sve te pasuse koji sadrže njene inicijale razbacane po desetinama presuda najkrvoločnijim ratnim zločincima poredati niz vrijeme, sudarit ćemo se s paklenim danom ljeta na izmaku i s autobusom koji naglo koči nasred Drinskog mosta. U njemu su žene i djeca, mahom iz Miljevine, posljednji uznici zloglasne dvorane “Partizan”, iz koje su cijelo bogovjetno ljeto 1992. godine Karadžićevi nazoviborci izvodili žene, djevojke i djevojčice i iživljavali se nad njima po fočanskim stanovima i kućama.

Iz automobila, koji je uz škripu guma na vrelom asfaltu prepriječio put autobusu, iskaču vojnici. Užarbanim korakom lome tijelo mosta pod sobom, naređuju vozaču autobusa da otvori prednja vrata. Instinktivno, svi putnici nastoje glave zavući među ramena, pokušavajući da budu što manje vidljivi, žene manjoj djeci stavljaju dlan na usta, glave prestrašenih djevojčica zabadaju u svoja krila da se onima koji ulaze u autobus ne bi učinile starijima nego što jesu. Niko ne želi da bude skinut s ovog vozila punog nade, koje će ih napokon odvesti iz njihovog grada pretvorenog u mučilište, u stratište, u silovalište, u grob.

Ali, vojnici nisu ušli da još jednom proberu po cijelom autobusu, kako su to uobičajeno radili. Ne, oni tačno znaju koga traže. Jedan od njih izgovara njeno ime. Ona je već, otkako je u aprilu istrgnuta iz školske klupe, mnogo toga iskusila s ovim ljudima i zna da s njima nema šale. Zato se javlja sama. Dječije naivno pita: “Šta ću vam ja od 12 godina?”

Vojnici se cinično smiješe, istim onim smiješkom kakvim su pratili riječi kada bi izvodili djevojke i djevojčice iz “Partizana” ili Srednjoškolskog centra, govoreći da im trebaju očistiti stan ili oprati uniformu. “Vodimo te da vidiš jednog rođaka”, kaže jedan od njih.

B. izlazi. Iza nje ostaje muk. Niko ništa ne smije pitati, niko ništa ne smije reći, niko ne smije podići pogled. Izlazeći, A. B. se, eno, uspijeva otrgnuti vojnicima. U nekoliko koraka stiže do ograde mosta. Pokušava da se popne preko nje i hitne u hladnu Drinu, ali vojnici je sustižu. Hvataju je za kosu. Obaraju je na asfalt. Ona se grčevito drži za željezne šipke ograde koja je dijeli od Drine, od tako željene smrti. Zove upomoć, očajno se batrgajući tu, na Drinskom mostu, usred bijela dana. Ali taj grad više nije Foča. On je već Srbinje i niko ga više ne može prepoznati, ni oni koji su protjerani ni oni koji ostadoše u njemu.
“Rašo, ne daj me!”, dugo odjekuje glas djevojčice gluhim gradom.

U KARAMANOVOJ KUĆI

Rašo, kojeg djevojčica zove u nadi da joj samo on može pomoći, ustvari je Radovan Stanković, njen komšija iz Miljevine. On će 14 godina kasnije pred Sudom Bosne i Hercegovine biti osuđen na 20 godina. U tri od četiri tačke presude spominje se A. B., koja u tom trenutku, dok je vojnici uvlače u automobil, ne zna da je upravo on, Radovan Stanković Rašo, oformio logor za silovanje u kući Nusreta Karamana, gdje su je u nekoliko navrata odvodili prije nego će je skupa s ostatkom porodice odvesti u sportsku dvoranu “Partizan”.

U toj presudi od 14. novembra 2006, koja je postala pravosnažna 28. marta 2007, stoji da je Radovan Stanković, rođen 1969. u fočanskom selu Trebičina, kriv što je, kao pripadnik Miljevinskog bataljona Fočanske taktičke brigade VRS, u “kući Nusreta Karamana koja se nalazi u selu Miljevina, Opština Foča, u čijoj neposrednoj blizini se nalazio Štab Miljevinskog bataljona, zajedno sa drugim osobama, formirao zatočenički centar za žene, kojeg su vojnici zvali ‘javna kuća’”. Tu “je bilo zatočeno najmanje devet lica ženskog spola, i to: ‘A’, ‘D’, ‘N’, ‘B’, ‘M’, AB, J, JG, ‘C’, od kojih su većina bile maloljetnice, a AB i JG su bile djevojčice od 12 godina”. Zatočenički centar je formiran “nakon što je 3. avgusta 1992. godine Dragoljub Kunarac zvani Žaga doveo četiri djevojke u Miljevinu i to ‘A’, ‘D’, ‘B’ i ‘C’, koje su prethodno bile zatočene i zlostavljane u stanu u Ulici Osmana Đikića br. 16 u Foči, i predao ih komandantu bataljona”, po čijoj je naredbi centar i formiran. Komandant Miljevinskog bataljona bio je Pero Elez, a, pored Radovana Stankovića, za logor u Karamanovoj kući bili su zaduženi još i Neđo i Zoran Samardžić i Nikola Brčić.

U presudi se dalje navodi da je Sudsko vijeće, bez razumne sumnje, utvrdilo da je “Radovan Stanković izveo AB u prisustvu njene majke iz autobusa u Foči koji se kretao prema Goraždu i doveo je u zatočenički centar”. U obrazloženju ove stavke čitamo naprijed izloženu dramu: “Svjedokinja pod pseudonimom I, koja je ranije stanovala u Miljevini, inače majka djevojčice A. B., potvrđuje da je njena kćerka rođena 1980. godine, te da joj je kćerka ranije u par navrata odvođena u Karamanovu kuću. (…) U vezi sa odvođenjem kćerke iz autobusa prisjeća se da je kritičnog dana, preciznije oko sale ‘Partizan’ i oko autobusa, vidjela Radovana Stankovića, te ga zamolila da joj spase kćerku, jer su je neki htjeli odvesti već prilikom ulaska u autobus. Prisjeća se da se autobus u kojem se nalazila sa svojih troje djece, od kojih je AB bila najstarija, zaustavio, jer mu je policijski automobil prepriječio put, te da su vojnici koji su ušli po imenu i prezimenu prozvali AB, koja je molila riječima ‘Šta ću vam ja od 12 godina’. Vojnici su izveli AB iz autobusa uz izgovor da je vode da vidi nekog rođaka. (…)

Svjedokinja J je u svom iskazu datom pred sudom izjavila da je kritičnog dana i ona sa svojom djecom bila u autobusu u kojem je bila AB. Sjeća se da je AB sa svojom majkom i dvije sestre sjedila u prednjem dijelu autobusa. Ne sjeća se da je vidjela Radovana Stankovića, ali se sjeća da se AB po izlasku iz autobusa uhvatila za ogradu i da je htjela skočiti sa mosta. Međutim, jedan od muškaraca ju je uhvatio za kosu i spriječio je u tome. Takođe se sjeća da se u to vrijeme pričalo da je AB rekla: ‘Radovane, spasi me!’ (…) Saslušana svjedokinja K takođe se nalazi kritičnog dana u istom autobusu. Radovana Stankovića ona poznaje od ranije, jer su bili komšije – stanovali su u istoj zgradi, tj. svjedokinja K sa porodicom na prvom, a Radovan Stanković, njegova majka i brat na drugom spratu. Svjedokinja K se sjeća da je autobus zaustavljen na mostu. Radovan Stanković i još jedan su ušli u autobus i izveli djevojčicu AB, a djevojčica je govorila: ‘Rašo, ne daj me!’ Svjedokinja K se sjeća da su svi iz autobusa vidjeli kako se djevojčica uhvatila za ogradu mosta, vjerovatno jer je htjela skočiti u vodu, ali je u tome spriječena. I ova svjedokinja je potvrdila da je djevojčica AB sjedila u prednjem dijelu autobusa, a sama svjedokinja je sjedila u sredini. U navedene iskaze u potpunosti se uklapa iskaz svjedokinje A. Prema njenom iskazu, AB je sa još jednom djevojčicom odvedena iz Karamanove kuće, da bi je poslije izvjesnog vremena Radovan Stanković, nakon razdvajanja od majke i izvođenja iz autobusa, vratio u Karamanovu kuću. Ova situacija sa izvođenjem iz autobusa svjedokinji A je poznata jer joj je djevojčica AB sama pričala o tome po povratku u Karamanovu kuću.”

Kakve je sve priče pričala A. B. i kakve događaje opisivala svojim saputnicama i čemu se nadala, nikada nećemo saznati, ali zasigurno znamo da je u Karamanovoj kući ostala oko dva mjeseca. Ono što je tamo preživjela najbolje se iščitava iz druge stavke druge tačke presude Radovanu Stankoviću.

Tamo piše: “Podstrekivao je druge vojnike koji su povremeno navraćali u zatočenički centar da siluju i zlostavljaju zatočenice, imajući potpunu kontrolu nad njihovim životima i tijelima, pa je nakon što mu je komandant dodijelio ‘B’, koju je optuženi prisilio da spava sa njim u istom krevetu, ali je nije silovao jer mu se ista nije dopala, za sebe odabrao zatočenicu ‘C’, druga lica su izabrala JG i J, a treća ‘D’ i ‘A’, koje su kao i ‘M’, ‘N’ i AB bile silovane od strane ostalih vojnika koji su povremeno navraćali u zatočenički centar, uključujući i vojnike i civile kojima su Radovan Stanković i druga lica dopuštali ulazak u kuću, a neka lica je sam Stanković dovodio u zatočenički centar i dodijelio im AS, koju je silovalo jedno lice, i ‘A’, koju je silovao drugi.”

U naredna dva mjeseca A. B. je pretvorena u robinju. Njenim životom i tijelom upravljao je Stanković: “Tjerao je zatočenice na prisilni rad, koji se sastojao u pripremanju hrane za vojnike, čišćenju kuće, pranju vojničke odjeće, te kupanju vojnika, a takođe je naredio trima zatočenicama, ‘A’, ‘D’ i ‘C’, obavljanje fizičkih poslova van zatočeničkog centra, što se sastojalo od čišćenja stanova i prostorija i farbanju okvira prozora na zgradama i stanovima u Miljevini, uključujući i čišćenje stana koji je koristio on sam, i pri tome ih verbalno vrijeđao, nazivajući ih bulama ili drugim pogrdnim imenima.”

Djevojčica A. B. je bila među zatočenicama koje nisu bile dodijeljene određenom vojniku nego su bile “svačije”, kako to u svojoj izjavi kazuje svjedokinja “D”, koja je isto tako bila maloljetna i te kobne 1992. istrgnuta je iz drugog razreda srednje škole. Sestra svjedokinje “D” pripadala je Radovanu Stankoviću i on ju je, kako stoji u trećoj tački presude, “svake noći, izuzev par dana kada je bio ranjen, u dnevnom boravku, često u prisustvu drugih osoba, kao i u kupatilu, prisiljavao na seksualni odnos, te jednom prilikom u njenom prisustvu silovao njenu maloljetnu sestru ‘D’, a potom u mjesecu oktobru 1992. odveo je iz zatočeničkog centra i držao zatočenu desetak dana u jednom stanu u centru Miljevine, nakon čega ju je premjestio u stan u zgradi zvanoj ‘Lepa Brena’ u Foči te držao zatočenu u tom stanu do 1. novembra 1992., gdje ju je za čitavo vrijeme njenog boravka nastavio prisiljavati na seksualni odnos, istovremeno je tjerajući na prisilan rad kao što je pranje njegove odjeće, kuhanje, čišćenje stanova u kojima je bila zatočena, da bi je 1. novembra 1992. ilegalno preveo preko državne granice Bosne i Hercegovine i Crne Gore, a 2. ili 3. novembra 1992. odveo je na autobusku stanicu u Nikšiću i pustio je iz zatočeništva.” Radovan Stanković služi kaznu u zatvoru u Foči. U maju 2007. pobjegao je usred bijela dana na putu prema bolnici. Uhapšen je nakon četiri i po godine i za bjekstvo osuđen na dvije godine zatvora. Vraćen je u zatvor u Foči.

IZ ROPSTVA U ROPSTVO

U isto vrijeme kada i “C” i A. B. je odvedena iz Karamanove kuće, ali ona nije oslobođena ropstva. U presudi Suda BiH koja je postala pravosnažna 19. novembra 2007, kojom je Gojko Janković osuđen na 34 godine zatvora, nalazimo osobe koje su djevojčicu A. B. odvele iz Karamanove kuće.

Tačka 7 te presude glasi: “Krajem oktobra ili početkom novembra 1992. Gojko Janković je, zajedno sa Draganom Zelenovićem i Jankom Janjićem, iz zatočeničkog centra poznatog kao ‘Karamanova kuća’ u Miljevini izveo zatočenice FWS-75, FWS-87, A. S. i dvanaestogodišnju A. B., potovarili su ih u auto i odvezli u jedan stan u Foči u blizini ribljeg restorana, gdje je Janko Janjić naredio FWS-75 i A. B. da okupaju Jankovića, koji je u kupatilu silovao A. B., dok je Zelenović silovao FWS-78, a Janjić FWS-75.” Dragan Zelenović je pred Haškim tribunalom priznao krivicu i osuđen je na 15 godina; pušten je na slobodu 2015, nakon odležane dvije trećine kazne, i vratio se u Foču, gdje živi s porodicom. Janko Janjić se raznio bombom u oktobru 2000. prilikom hapšenja od SFOR-a.

Dalju sudbinu djevojčice A. B. donekle možemo pratiti iz presude Dragoljubu Kunarcu, Radomiru Kovaču i Zoranu Vukoviću. Dvojica posljednjih bili su pripadnici jedinice “Dragan Nikolić”, dok je Dragoljub Kunarac bio vođa izviđačke grupe od petnaestak ljudi, koja je bila u sastavu Fočanske taktičke grupe, a kasnije Fočanske brigade.

Oni su pred Haškim tribunalom osuđeni na ukupno 60 godina zatvora. U presudi piše: “(…) 30. oktobra 1992., ili približno tog datuma, Radomiru Kovaču predate su FWS-75, FWS-87, A. S. i dvanaestogodišnja A. B., koje su dovedene iz Karamanove kuće. (FWS-87 svjedoči da su je, nakon skoro dva mjeseca provedena u Karamanovoj kući, skupa sa FWS-75, A. S. i A. B., Dragan Zelenović, DP 6 i, čini joj se, DP 1, odveli u jedan riblji restoran u Ribarskom naselju, a dan kasnije u zgradu ‘Lepa Brena’ u stan Radomira Kovača.) Od, otprilike, 31. oktobra do 20. novembra 1992. on je FWS-75 i A. B. držao zatočene u jednom stanu u zgradi ‘Brena’ u Foči. Morale su obavljati kućanske poslove i bile su seksualno zlostavljane. Često su ih silovali Radomir Kovač i jedan drugi vojnik, Jagoš Kostić, a silovali su ih i drugi muškarci koji su dolazili u posjetu. Neutvrđenog dana, otprilike između 31. oktobra i 7. novembra 1992. FWS-75, FWS-87, A. S. i A. B. primorane su da se skinu gole i da plešu na stolu. Radomir Kovač je osim toga u stan doveo jednog muškarca i naredio FWS-75 da ima sa njim spolni odnos. Kada je to odbila, Radomir Kovač ju je istukao.”

“Dana 20. novembra 1992., ili približno tom datumu, Radomir Kovač je FWS-75 i A. B. odveo iz tog stana u jednu kuću u blizini hotela ‘Zelengora’. Tamo su držane dvadesetak dana i često ih je seksualno zlostavljala grupa vojnika kojoj je pripadao i Radomir Kovač. Oko 10. decembra 1992. FWS-75 i A. B. prebačene su u jedan stan u fočanskoj četvrti Čohodar Mahala. Ostale su tamo petnaestak dana i često su ih silovali isti vojnici koji su ih silovali i dok su bili u kući pored hotela ‘Zelengora’. Dana 25. decembra 1992., ili približno tog datuma, FWS-75 i druge žene vraćene su u stan u ‘Breni’. Radomir Kovač je prodao A. B. neidentifikovanom vojniku za 200 DM i otada nikada više nije viđena.”

Druge dvije djevojke su preživjele: “FWS-87 i A. S. bile su zatočene u stanu u ‘Breni’ od, otprilike, 31. oktobra 1992. do, otprilike, 25. februara 1993. Tokom tog razdoblja silovali su ih Radomir Kovač i Jagoš Kostić. Dana 25. februara 1993., ili otprilike tog datuma Radomir Kovač je prodao FWS-87 i A. S. crnogorskim vojnicima. Platili su mu po 500 njemačkih maraka za svaku. Oni su ih odveli u Nikšić, a zatim u Podgoricu, gdje su bile silovane i morale su raditi kao konobarice u kafićima. Negdje oko 5. aprila 1993. uspjele su pobjeći.”

NIZ BJELINU PAPIRA

Djevojčicu A. B, na kraju, nalazimo u presudi Suda BiH koja je pravosnažnom postala 5. septembra 2013, a kojom se Jasko Gazdić osuđuje na 17 godina zatvora zbog višestrukih silovanja.

Tamo piše ovako: “Tačno neutvrđenog dana, u vremenskom periodu od kraja decembra 1992. pa do kraja februara 1993., preuzeo od jedne muške osobe oštećenu mldb. B. A., koja je tada imala samo 12 godina, da bi je potom oko mjesec dana držao za sebe. U tom periodu odvodio ju je u razne stanove u kojima ju je seksualno iskorištavao i silovao, iako je bila u teškom psihičkom stanju, da bi je potom predao drugoj muškoj osobi, nakon čega joj se gubi svaki trag.” Ali, ovako piše u trećoj tački oslobađajućeg dijela presude. Sud nije poklonio vjeru svjedokinji “E”, na koju se kao žrtvu odnosi peta tačka osuđujućeg dijela presude i koja je u Karamanovoj kući provela oko tri mjeseca, i oslobodio je Jaska Gazdića krivice za ovu tačku optužnice. Ona je u svom iskazu navela da je u kritičnom periodu boravila u raznim stanovima s djevojčicom A. B., te da je “Jasmin Gazdić dovodio mldb. B. A. u tu garsonijeru i onda odvodio njih dvije u razne stanove gdje su i silovane”. Tvrdila je da je jedne prilike bila prisutna u garsonijeri kada je Jasmin Gazdić silovao A. B., “te dalje pojašnjava kako je čula mldb. B. A. kako u snu govori: ‘Pusti me, Jasko, pusti me, jeb’o te voz koji te dovuk’o’.”

Ipak, svjedočeći na glavnom pretresu, sam je Jasko Gazdić “naveo da je mldb. B. A. vidio 3-4 puta kada je njoj i svjedokinji ‘E’ nosio hranu, te da mu je Trivun Vladimir, zvani Boki, rekao da imaju dvije gospođe kojima treba nositi hranu obzirom da će on biti odsutan 5-6 dana, što je i činio.”

Ko je posljednji vladao životom i tijelom djevojčice A. B.? Da li je taj ispunio ukletu prijetnju kojom su zastrašivali zatočene djevojke govoreći im da će ih na kraju, kada završe s njima i kada nikome više ne budu potrebne, smaknuti, jer ne žele iza sebe ostaviti svjedoke… Svako pitanje otvara mnoštvo novih.

Današnja Foča šuti i najradije bi da se o fočanskim silovateljima i njihovim žrtvama nikako ne govori. Ali, sve i kada bi čestit čovjek i pristao na to, silina zla koja je učinjena djevojčici A. B. i strahote patnji kroz koje je prošla u mjesecima zatočeništva i silina nepravde koja se šutnjom i negiranjem svakim danom čini njenoj žrtvi neće dati mira našim savjestima za stotine vjekova, ili barem za toliko za koliko usred Foče stoji spomenik onima koji su “oslobodili” ovaj grad više od polovine njegovih žitelja i držali djecu kao seksualno roblje, iživljavajući se nad njima svakodnevno.

Tamo, na mjestu tog spomenika, koji odaje počast i Radovanu Stankoviću, i Dragoljubu Kunarcu, i Radomiru Kovaču, i Zoranu Vukoviću, i Gojku Jankoviću, i Neđi Samardžiću, i Ranku Stevanoviću, i Krsti Dostiću, i Žarku Vukoviću, i Jasku Gazdiću, i Miodragu Nikačeviću, i Milanu Todoviću, i Draganu Janjiću, i Milomiru Davidoviću, i Novici Tripkoviću, i svim onim silovateljima koje ruka pravde još nije ili ih nikada neće ni stići, tamo, dakle, treba stajati spomenik djevojčici A. B. i njenim saputnicama. Zar taj spomenik ne prkosi samom čovjeku i cijeloj jednoj civilizaciji?
https://stav.ba/grobnica-za-djevojcicu-a-b/
Haman2

#41 Re: ETNICKO CISCENJE I GENOCID U SREBRENICI

Post by Haman2 »

Stari I novi muslimani
Prof. Dr. Mustafa Ceric

Image

"Vi ste stari bosanski muslimani za koje kažu da su poželjni i kažu da im je žao što vas nema više, jer im smetaju novi muslimani koje nazivaju vehabijama. I nama je žao što hiljade „poželjnih“ starih bosanskih muslimana nisu preživjeli srebrenički genocid. Također, žao nam je što su stotine „poželjnih“ starih bosanskih muslimana morali proći kroz dreteljski i druge logore u Hercegovini i što u dvadeset prvom stoljeću „poželjni“ stari bosanski muslimani žive pod režimom apartheida. Neprihvatljivo je i zlonamjerno širiti strah od „novih“ bosanskih muslimana zato što su preživjeli genocid i zato što se protive apartheidskom režimu.
Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini je slobodna i sposobna da se nosi sa svim izazovima interpretacije islama i zato joj nije potreban ničiji paternalizam. Bosanski muslimani, ni „stari“, koje su ubijeni zato što su bili slabi i nejaki, ni „novi“ koji su spremni braniti svoju čast i slobodu, nisu i niti će ikada ugrožavali ničije pravo na život, vjeru, slobodu, imetak i čast".
Izvor iz moje stare arhive
Bosnjaci net - arhiva
Haman2

#42 Re: ETNICKO CISCENJE I GENOCID U SREBRENICI

Post by Haman2 »

Covjek se ne radja kao nacional-sovinista. On to postaje odgojem u porodici, skoli, uzoj i siroj drustvenoj sredini. Odnos prema Bosnjacim od strane Hrvata i Srba a posebno Srba u poslednjih stotinu pa i vise godina govori nam o pogresnom odgoju, to jest da odgajamo mladje generacije kao nacional-soviniste koji mrze sve drge koji nisu kao oni. To je izgleda karakteristika Balkanaca. Srbi ne mogu sa: Bugarima,Albancima, Makednoncima, Crnogorcima, Bosnjacima, Hrvatima a opcenito ni sa Madjarima. Hrvati su u sukobu sa Slovencima, Bosnjacima, Srbima a cesto isijevnu varnice kada su u pitanju Madjari.
Evo jedan primjer pogresnog odgoja. Poznata je stvar da Srbi Bosnjake proglasavaju Turcima i tako nalaze opravdanje za zlocine koje cine prama njima. Primjeri zlocina u I, II i ovom poslednjem ratu. Sjetimo se govora djenerala Mladica prilikom ulaska u Srebrenicu. To se u psihologiji naziva pogresno usmjerena agresija.

Drugi primjer pogresnog odgoja
Gajenje mrznje
Pise: Sead Fetahagic, novinar i knjizevnik

Image

"Vjerovatno ce mi mnogo zamjeriti ljuti Srbi, ali moram kazati da je proslava 200 godina od Prvog srpskog ustanka prevrsila svaku mjeru. Pitam se ima li kod Srba ista drugo nego istorija? Ako su cjelokupna kulturna desavanja jedino okrenuta velicanju i slavi Karadjordja, onda se bojim da ce taj svijet ostati u proslosti, dok savremeni vozovi prolaze, dok se Evropa mijesa, ujedinjuje, dok se zaboravlja stoljetna mrznja izmedju Nijemaca i Francuza. A na ovim prostorima se vracamo dva vijeka unazad, glorifikuje se jedna seljacka buna, ma koliko ona bila oslobodilacka.

Gledao sam glumca Aleksandra Sibinovica kako djeci u skoli docarava srpskog junaka iz davne proslosti. Natakario subaru na glavu, zalijepio brcine i govori kako je proburazio Turcina, a one druge Turke skratio za glavu, sa uzivanjem govori kako je rasporio onog turskog bega, onom prerezao grkljan, a onom junacki otfikario ruku. Razumijem glumca, mora jadan zaraditi honorar, ali je nesvatljiva ta pedagogija. Djeci predocavati istoriju kroz masakre kao junacka djela - to je veoma ozbiljno naopako vaspitanje. Ukoliko se namjerno ne zeli mladu generaciju uciti na ratu i krvi, govoriti joj da je smrt sveta stvar? Kako ce taj mladi covjek sutra u kaficu postupiti kad se nadje pred nekim koji drugacije misli? U nedostatku Turaka nasrnuce na tog drugacijeg, isukace noz da bi se pokazao junacan. Istorija u glavama nedoucenih amatera moze samo stvarati mrznju.

Uopste, danas pricati kako su Turci zli dusmani, zar ne izgleda blago receno deplasirano? Gledamo po evropskim timovima neke vrsne turske fudbalere, uzivamo u njihovoj igri, a djecu podsjecamo da su nam Turci neprijatelji. Odlazimo na prekrasne plaze u Antaliji (kazem to za bogatune) i uzivamo u hotelima izuzetnog kulturnog i civilizacijskog nivoa, kakvih na ovim nasim prostorima nigdje nema, a drzimo svecane govore podsjecajuci da su Srbima Turci najzesci neprijatelji. Nije li to sve skupa gajenje mrznje?
Napomena. S. Fetahagoc je vec rahmetlija, umro je prije mozda godinu ili dvije."
fakat

#43 Re: ETNICKO CISCENJE I GENOCID U SREBRENICI

Post by fakat »

Haman2 wrote:Covjek se ne radja kao nacional-sovinista. On to postaje odgojem u porodici, skoli, uzoj i siroj drustvenoj sredini. Odnos prema Bosnjacim od strane Hrvata i Srba a posebno Srba u poslednjih stotinu pa i vise godina govori nam o pogresnom odgoju, to jest da odgajamo mladje generacije kao nacional-soviniste koji mrze sve drge koji nisu kao oni. To je izgleda karakteristika Balkanaca. Srbi ne mogu sa: Bugarima,Albancima, Makednoncima, Crnogorcima, Bosnjacima, Hrvatima a opcenito ni sa Madjarima. Hrvati su u sukobu sa Slovencima, Bosnjacima, Srbima a cesto isijevnu varnice kada su u pitanju Madjari.
Evo jedan primjer pogresnog odgoja. Poznata je stvar da Srbi Bosnjake proglasavaju Turcima i tako nalaze opravdanje za zlocine koje cine prama njima. Primjeri zlocina u I, II i ovom poslednjem ratu. Sjetimo se govora djenerala Mladica prilikom ulaska u Srebrenicu. To se u psihologiji naziva pogresno usmjerena agresija.

Drugi primjer pogresnog odgoja
Gajenje mrznje
Pise: Sead Fetahagic, novinar i knjizevnik

Image

"Vjerovatno ce mi mnogo zamjeriti ljuti Srbi, ali moram kazati da je proslava 200 godina od Prvog srpskog ustanka prevrsila svaku mjeru. Pitam se ima li kod Srba ista drugo nego istorija? Ako su cjelokupna kulturna desavanja jedino okrenuta velicanju i slavi Karadjordja, onda se bojim da ce taj svijet ostati u proslosti, dok savremeni vozovi prolaze, dok se Evropa mijesa, ujedinjuje, dok se zaboravlja stoljetna mrznja izmedju Nijemaca i Francuza. A na ovim prostorima se vracamo dva vijeka unazad, glorifikuje se jedna seljacka buna, ma koliko ona bila oslobodilacka.

Gledao sam glumca Aleksandra Sibinovica kako djeci u skoli docarava srpskog junaka iz davne proslosti. Natakario subaru na glavu, zalijepio brcine i govori kako je proburazio Turcina, a one druge Turke skratio za glavu, sa uzivanjem govori kako je rasporio onog turskog bega, onom prerezao grkljan, a onom junacki otfikario ruku. Razumijem glumca, mora jadan zaraditi honorar, ali je nesvatljiva ta pedagogija. Djeci predocavati istoriju kroz masakre kao junacka djela - to je veoma ozbiljno naopako vaspitanje. Ukoliko se namjerno ne zeli mladu generaciju uciti na ratu i krvi, govoriti joj da je smrt sveta stvar? Kako ce taj mladi covjek sutra u kaficu postupiti kad se nadje pred nekim koji drugacije misli? U nedostatku Turaka nasrnuce na tog drugacijeg, isukace noz da bi se pokazao junacan. Istorija u glavama nedoucenih amatera moze samo stvarati mrznju.

Uopste, danas pricati kako su Turci zli dusmani, zar ne izgleda blago receno deplasirano? Gledamo po evropskim timovima neke vrsne turske fudbalere, uzivamo u njihovoj igri, a djecu podsjecamo da su nam Turci neprijatelji. Odlazimo na prekrasne plaze u Antaliji (kazem to za bogatune) i uzivamo u hotelima izuzetnog kulturnog i civilizacijskog nivoa, kakvih na ovim nasim prostorima nigdje nema, a drzimo svecane govore podsjecajuci da su Srbima Turci najzesci neprijatelji. Nije li to sve skupa gajenje mrznje?
Napomena. S. Fetahagoc je vec rahmetlija, umro je prije mozda godinu ili dvije."
Dobar tekst. Mnogi se cesto pitaju otkud tolika mrznja? Evo primjera dehumanizacije "drugih", kroz ovaj tekst. Izlozba strave i uzasa pod plastom nacionalnog romantizma. Da stvar bude jos gore, na ovoj temi opisane strasne zlocine su pocinile generacije odgajane u tkzv. bratstvu i jedinstvu.
Haman2

#44 Re: ETNICKO CISCENJE I GENOCID U SREBRENICI

Post by Haman2 »

TAKAV ZLOČIN SE NE PAMTI: Brutalna likvidacija koju su počinili pripadnici Arkanovih „Tigrova“ u Krajini i danas ulijeva strah u kosti… (UZNEMIRUJUĆI SADRŽAJ)
„Slobodna Bosna“ podsjeća na jedan od najvećih zločina u proteklom ratu
Jeste li znali

Image
Screenshot

Zločin u selu Sasina, jedan je od najvećih zločina tokom ratnog perioda koji se dogodio na području općine Sanski Most. Na današnji dan 1995. godine je na gublište u blizini katoličke crkve u tom selu dovedeno 67 nedužnih civila, odraslih muškaraca Bošnjaka i Hrvata, a među njima i jedna žena.

Dovedeni su iz logora „Šehovci“ i kotlovnice hotela „Sanus“. Oni su su brutalno likvidirani u noćnim satima ispred farova autobusa kojim su dovezeni na stratište. Zločin su preživjela dva svjedoka koji su svjedočili o ovome zločinu, ali zbog kojeg još uvijek nije niko odgovarao. Strijeljanje nedužnih civila je počinila zloglasna jedinica Arkanovaca, koji su tih septembarskih dana boravili na području Sanskog Mosta, a u tom periodu su još počinjeni i brojni drugi zločini.

Strijeljanje u Sasini su igrom slučaja preživjeli Safet Kurbegović i Zlatan Alagić, te su kasnije svjedočili o tim događajima. Kurbegović je ranjen metkom u predjelu stomaka, a nakon srijeljanja je uspio doći do bolnice u Sanskom Mostu gdje mu je pružena pomoć.

„Bilo je strašno, došao sam svijesti i konstatovao da sam okružen leševima. Imao sam snažne bolove u stomaku, ali sam nekako uspio prevaliti nekih pet šest kilometara do bolnice. Nisam rekao gdje sam ranjen, jer sam se plašio da bi me mogli ubiti kao svjedoka zločina“, prisjetio se Kurbegović.

Dodao je kako je o tome šta je preživio svjedočio u nekoliko suđenja pred Haškim tribunalom.

Masovna grobnica u selu Sasina ekshumirana je neposredno nakon što je Sanski Most oslobođen, a tijela nedužnih žrtava ukopana su na obližnjim grobljima.

UPOZORAVAMO NA UZNEMIRUJUĆI SADRŽAJ

Da se ne zaboravi, i ne ponovi!
NAPOMENA: Kliknite na link da pogledate VIDEO.Nisam mogao prebaciti neke fotografije.
Haman2

#45 Re: ETNICKO CISCENJE I GENOCID U SREBRENICI

Post by Haman2 »

Dok ocevi, braca i muzevi vrse egzekucije Srebenicana, njihove majke, suproge i sestre pljackaju kuce ubijenih. Kakav moral, kakva kultura, kakav odgoj i na kraju kakva mrznja.

Haman2

#46 Re: ETNICKO CISCENJE I GENOCID U SREBRENICI

Post by Haman2 »

Srebrenica – Novinarska sjećanja na najteže zadatke u julu 1995. godine
Autor: Denis Džidić and Admir Muslimović

U danima pred napad srpskih snaga na Srebrenicu naslućivala se tragedija, ali je o razmjerima zločina u zaštićenoj enklavi – zbog pokidanih medijskih veza i šutnje međunarodne zajednice – tek naknadno izvještavano, prisjećaju se ratni urednici, novinari i dopisnici.

“Srebrenica se pretvara u najveću klaonicu. Poginuli i ranjenji neprestano se dovlače u bolnicu. Nemoguće je opisati. Svake sekunde po tri smrtonosna projektila padnu na ovaj grad. U bolnicu je trenutno doneseno sedamnaest poginulih, pedeset i sedam teže i lakše ranjenih. Da li neko na svijetu može doći da vidi tragediju koja se dešava Srebrenici i njenim stanovnicima?”

Ove riječi predstavljale su posljednji glas radioamatera Nine Ćatića. Njegovo posljednje javljanje iz opkoljene Srebrenice 10. jula 1995. godine bilo je za program Radija Bosne i Hercegovine.

Ratni direktor Radija BiH Milenko Voćkić prisjeća se da su informacije o napadu srpskih snaga na Srebrenicu oko 10. jula “naslućivale na strašne žrtve”.

“Mi smo bili u blokadi. Niti smo mi znali koliko je tačno ljudi u Srebrenici, ni koliko vojske tamo ima, kojim se snagama napada. Kada smo dobili informaciju o padu Srebrenice, strašan muk je nastao među kompletnom ekipom koja je tu radila. Bio sam tu kad smo dobili posljednji izvještaj Nine Ćatića, poslije kojeg se on nije više nikada javio. To je bio glas koji je svojom bojom sve kazivao. Mi smo pod utiskom tog izvještaja dugo, dugo bili”, prisjeća se Voćkić.

Napad na Srebrenicu počeo je, kako je utvrđeno haškim presudama, 6. jula 1995. godine, a završen je pet dana kasnije ulaskom bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske (VRS) Ratka Mladića u zaštićenu enklavu.

Mladić je prošle godine u Haagu osuđen na doživotnu kaznu zatvora za genocid u Srebrenici i druge zločine počinjene u BiH. Haškim presudama utvrđeno je da je u danima nakon Mladićevog ulaska u zaštićenu enklavu počinjen genocid, tokom kojeg je ubijeno preko 7.000 muškaraca i dječaka.

Jedan od njih bio je Nino Ćatić, radioamater, koji se tokom cijelog rata javljao za Radio-televiziju BiH.

Njegova majka Hajra Ćatić kaže da je Nino oduvijek volio da piše, da je imao i objavljenu zbirku priča, kao i neobjavljenu dramu.

Image
Hajra Ćatić. Izvor: BIRN BiH
“Kad liježem i kad ustajem, liježem sa onom rečenicom: ‘Srebrenica se pretvara u najveću klaonicu.’ Mislim, to mi nikako iz glave ne izlazi, ne mogu da zaboravim”, prisjeća se ona.

Bivši prevodilac u snagama UNPROFOR-a u Srebrenici 1995. godine i autor studije o medijskom izvještavanju o genocidu Hasan Nuhanović kaže da je glas Nine Ćatića bio jedina medijska veza enklave sa svijetom.

“S obzirom da sam ja bio tamo na terenu, meni je poznato da 1995. nije bio niko od novinara osim Ćatića, tako da je Srebrenica potpuno bila nepokrivena i kad su u pitanju strani mediji i kad su u pitanju naši mediji”, naglašava Nuhanović.

U julu 1995. godine na području BiH su svakodnevno djelovali državna televizija i radio, kao i dnevni list Oslobođenje. Urednici ovih medija tvrde da su u danima prije napada na zaštićenu enklavu Srebrenica imali vrlo malo informacija s terena, zbog čega su se oslanjali na strane medije.

“Imali smo relativno dobre veze iz svijeta, dobijali smo najnovije informacije iz svijeta, u vrijeme u kojem se to dešavalo. To je ipak 1995. godina, ali iz te enklave smo praktično dobijali vrlo rijetke informacije i to isključivo zahvaljujući radioamaterima i najčešće, u najvećem broju slučajeva, preko našeg dopisništva u Tuzli”, kaže Mehmed Halilović, tadašnji urednik Oslobođenja.

Image
Mehmed Halilović. Izvor: BIRN BiH
Po ulasku Mladića i njegove vojske u Srebrenicu, u medijima u Sarajevu bilo je “više neizvjesnosti nego pravih informacija”, prisjeća se Voćkić.

“Nakon autobusa sa ženama i djecom pa, možemo reći, i međunarodnih medija, jer smo i odatle kupili dosta informacija, već se govorilo o velikom broju zatočenih i, tada se govorilo, sva je prilika i ubijenih. Tako smo mi negdje praktično iza 12. jula počeli da spoznajemo koja je to količina zločina”, kaže on.

Duška Jurišić, ratna voditeljica dnevnika, prisjeća se da je 11. jula bila dežurna i da se danima kriza pojačavala.

“Ako ćemo ljudski govoriti, ja ne znam u šta sam vjerovala. Da li sam vjerovala u čudo. Moram priznati da sam bila krajnje skeptična, nakon tri godine rata, da će intervenirati međunarodna zajednica. Negdje u poslijepodnevnim satima, u zgradu televizije došao je premijer RBiH Haris Silajdžić, on je uspostavio radiokomunikaciju sa Srebrenicom. Prvi put sam vidjela Harisa Silajdžića veoma tužnog. On je istinski bio tužan, razmjenjivali su informacije i samo u jednom trenutku veze je nestalo i Haris Silajdžić je rekao: ‘Gotovo je’”, prisjeća se Jurišić.

Dan nakon pada Srebrenice, hiljade žena, djece i odraslih počinje iz Potočara stizati na područje Tuzle, gdje su ih dočekali novinari koji su prvi zabilježili priče o odvajanju muškaraca.

Image
Almasa Hadžić. Izvor: BIRN BiH
“Ja sam prvu informaciju dobila 11. jula oko podne. Naredni su dan civili počeli stizati u Kladanj. Nikad neću zaboraviti, to je bilo 13. jula, sreli smo pored puta… Nena jedna stara i jedan stari dedo, leže pored puta i glave su naslonili na onaj svoj zavežljaj, i ja priđem, pitam je: ‘Neno, kako si?’ Ona plače. ‘Šta je?’ Kaže: ‘Pet sinova mi je otišlo šumom, sve su ih pobili.’ Rekoh: ‘Ma, ne, nije to istina, doći će oni.’ Kaže, ‘provezli su oni nas i kad smo naišli kod Konjević-Polja’ – a to je, kasnije sam vraćala film, to je u onom dijelom gdje je bila Zemljoradnička zadruga tamo – kaže, ‘oni su ležali k'o otkosi sijena’”, prisjeća se dopisnica iz Tuzle Almasa Hadžić.

Prema haškim presudama, u Zemljoradničkoj zadruzi u Kravici u noći 12. na 13. juli ubijeno je preko 1.000 muškaraca i dječaka. To je bio prvi od masovnih masakara – koji će kasnije biti ponovljeni u Branjevu, Pilici, Petkovcima i Roćeviću.

Nekoliko dana nakon dolaska žena i djece iz Potočara, na područje Tuzle počele su dolaziti grupe muškaraca koji su iz Srebrenice putem šume krenuli 11. jula.

Ratni fotoreporter Ahmet Bajrić zabilježio je prve fotografije ovih grupa i sjeća se nevjerice dok je gledao “jadne i iznemogle ljude”.

“Tek tamo smo mi od nekih ljudi saznali kako je bilo i šta se dešava – da su kolone isprekidane, da je put zatrovan, bacani bojni otrovi, da su zasjede, nema šta im se nije radilo”, ističe Bajrić.

Image
Vehid Jahić. Izvor: BIRN BiH
Jedan od onih koji su prvi razgovarali s preživjelima iz kolone bio je dopisnik Oslobođenja Vehid Jahić, koji je izvijestio kako je velika grupa muškaraca “ostavljena za odstrel”.

“Oni su već govorili o masovnim ubistvima. Sjećam se da mi je Havka Muminović govorila, dok su ih držali u Potočarima, da je izašla po vodu ili nešto i nabrojala je desetine tijela pobijenih. Oni su izvodili sve do 70 godina, i djecu u dobi adolescencije su izvodili pa ubijali. Nisu se vraćali. Izvodili su ih iz kamiona, iz autobusa. Praktično, ko je razmišljao mogao je prepostaviti da se tamo vrši masovna i sistematska likvidacija muškaraca”, kaže Jahić.

Dok su dopisnici iz Tuzle izvještavali o prvim potresnim pričama Srebreničana, o dešavanjima u enklavi i slušali priče o ubistvima i odvajanju muškaraca, mediji u Sarajevu su imali veoma mali broj informacija od UNPROFOR-a i domaćih vlasti.

Hasan Nuhanović pojašnjava da je njegova analiza medijskih napisa utvrdila da se prve informacije o ubistvima pojavljuju u medijima 16. jula, nakon što su muškarci koji su krenuli šumom došli do Tuzle.

“Izvlači se zaključak da se nije moglo iz stranih izvora, a pogotovo ne od UNPROFOR-a – koji je bio obavezan i dužan da izvijesti javnost, svjetsku i domaću, šta se dašava u Potočarima – nešto saznati. Dakle, holandski vojnici u Potočarima uopšte ništa nisu od tih informacija dali našim medijima ili bilo kome da bi to mogao da prenese u javnost, iako su imali informacije, znači znali su šta se dešava na terenu u smislu masovne egzekucije”, kaže Nuhanović.

Image
Ahmet Bajrić. Izvor: BIRN BiH
Snage UNPROFOR-a u Sarajevu svakodnevno su imale konferencije za medije, prisjeća se Voćkić i dodaje da je od njih bilo “malo koristi”.

“Iz tih press konferencija i informacija koje smo dobijali, jako malo smo mogli saznati, to su bile opšte fraze itd. Dakle, oni su djelovali po nekim svojim principima, po nama krajnje neefikasno”, kaže on.

U danima nakon srebreničkog genocida, mediji iz BiH, ali i strane kolege, nastavili su mjesecima izvještavati o masovnim egzekucijama i projektu skrivanja tijela. To je dovelo do dolaska prvih haških istražitelja, a zatim i podizanja optužnica za genocid.

“Mi smo znali da nam nisu potrebni egzaktni dokazi, snimci krvi, masakra, masovnih grobnica, da bismo se uvjerili šta se u Srebrenici dogodilo. To je očigledno bio sistematski zločin koji je pripreman dugo. Očaj majki, to je zapravo možda čak i na određeni način bilo i gore od same Srebrenice. Iz Srebrenice smo imali glasove, ljude, a iz Tuzle brojne žene koje traže svoje najmilije i stalno očekuju da se kroz šumu neko probije, da dođe, da dobiju nekakav znak. Vrlo brzo je bilo savršeno jasno da je riječ o masovnom zločinu”, prisjeća se Duška Jurišić.

Dopisnici iz Tuzle Vehid Jahić, Almasa Hadžić i Ahmet Bajrić zahvalni su međunarodnim medijima koji su izvještavali o srebreničkoj tragediji i osigurali barem nekakvu pravdu za žrtve.

“To naše pisanje možda je pomoglo da međunarodna zajednica malo više pomogne, da se probudi javno mnijenje u svijetu i Evropi, jer su političari i u Evropi i svijetu od vlastitog naroda krili šta su dozvolili u BiH”, kaže Jahić.

Image
Duška Jurišić. Izvor: BIRN BiH
Bajrić dodaje da se zahvaljujući novinarima saznalo za logore i za genocid.

“Kad sve uzmemo u obzir, novinari su najsvjetliju tačku u tom genocidu dali”, smatra on.

Novinar Nino Ćatić jedan je od simbola srebreničkog stradanja, ali kolegama novinarima on je i simbol posvećenosti profesiji.

“Šta reći nakon toliko godina od zločina u Srebrenici, kada se kosti Nine Ćatića još uvijek traže. Od Srebrenice je prošlo 23 godine, i ukoliko se do posljednjeg ne otkrije svaka žrtva Srebrenice, u BiH će postojati problem. On je utoliko veći zbog užasnog poricanja, koje je definitivno zadnja faza genocida. Otkrivanje posmrtnih ostataka Nine Ćatića i svih ostalih neophodno je za našu budućnost”, zaključuje Duška Jurišić.
http://detektor.ba/srebrenica-novinarsk ... 95-godine/
Haman2

#47 Re: ETNICKO CISCENJE I GENOCID U SREBRENICI

Post by Haman2 »

Image

Malo pisemo o Srebrenici. Izgleda da desavanja u njoj polako ali sigurno odlaze u zaborav. Onaj ko zaboravi proslost i bosnjacka stradanja, moze ocekivati da mu se ona ponove.
Last edited by Haman2 on 05/10/2019 21:24, edited 2 times in total.
Haman2

#48 Re: ETNICKO CISCENJE I GENOCID U SREBRENICI

Post by Haman2 »

Kako je počeo rat u Srebrenici?
Priča o Srebrenici prije rata, naoružavanju, prvim stradanjima i onim koja su uslijedila i bila uvod u masovne egzekucije iz jula 1995.

Image

Srebrenica je prije rata, do ’92.godine, živjela mirnim i prilično lagodnim životom. Gradsko stanovništvo, u lokalnom slengu „čaršijska raja“ funkcionisalo je kao jedna velika porodica ili se tako činilo. Nije bilo izrazitih podijela, barem vidljivo upadljivih, po etničkom, ekonomskom, socijalnom ili drugom osnovu. Bilo je manje ili više imućnih, dobrostojećih i siromašnih, ali socijalne razlike nisu bile izražene, nisu bole u oči. Sistem socijalizma i samoupravljanja davao je svima osjećaj, možda će neki reći, lažne sigurnosti i relativnog blagostanja, jer Srebrenica je bila među industrijski najrazvijenijim opštinama u bivšoj državi. Od oko 37.000 stanovnika gotovo jedna trećina je bila zaposlena. Srebrenica je imala u to vrijeme i veoma veliki broj mladih, školovanih ljudi o čemu recimo svjedoči podatak da je iz ovako malog grada tokom rata poginulo čak šest ljekara (pred rat u gradskom jezgru je živjelo oko 7.000 stanovnika).

Naoružavanje i nacionalne podjele

Krajem '91.godine počelo je tajno naoružavanje naroda. Naoružavali su se svi, manje ili više, iz različitih izvora. Proljeće ’92.godine donijelo je nemir i u Srebrenicu. Odjeci rata u Vukovaru i ovdje su se svakim danom činili bližim i glasnijim. Podjela Jugoslavije na šest državica, bivših republika bila je završena a u novom sistemu nacionalisti su zaposjeli vlast. Počele su podijele. Dijelilo se sve na srpsko i muslimansko: policija, vlast, ulice i teritorija. SDA i SDS su u Srebrenici podijelili sve što su mogli dogovorom a nisu prezali ni od sile. Javna preduzeća i ustanove prve su bile na udaru i podijeljene su kao što ih i danas stranke u BiH dijele imenujući im podobne a ne sposobne rukovodeće strukture. Tako početkom ’92. godine policija upada u prostorije lokalne radio stanice i pod prijetnjom sile istjeruje svo zaposleno osoblje. Sutradan su program počeli voditi i emitovati novi stranački kadrovi da bi, nakon desetak dana, bio miniran relejni stub na brdu Bojna i kako je nešto ranije miniran i relej sa tv-pretvaračem na brdu Kvarc, Srebrenica je ostala u medijskom mraku.
Bosnien und Herzegowina Srebrenica (DW/M. Sekulic)
Do napada na Srebrenicu dolazi 17. aprila 1992. godine. Sutradan u Srebrenicu ulaze i arkanovci. Za preostale Bošnjake u Srebrenici nastupili su dani terora

Dolazak paravojski iz Srbije i početak terora

Strah se uvlačio u ljude i počeli su odlaziti tamo gdje je ko mislio da će biti sigurniji. Najprije su Srbi odlazili preko Drine u Srbiju ili u susjedni Bratunac dok su nešto kasnije Bošnjaci kretali ka Tuzli i Sarajevu. Zavisno od uticaja, jedni drugim su postavljali ultimatume za predaju oružja.
Pripadnici tzv Vukovarskog korpusa, kako je narod zvao pripadnike raznih paravojnih grupa, prešli su preko Drine u Bratunac. Počelo je zatvaranje i maltretiranje, pa i ubijanje Bošnjaka na gradskom stadionu i sportskoj dvorani. Nekoliko uglednih Bošnjaka iz Srebrenice pozvano ja na sastanak u Bratunac 17. aprila 1992. Na tom sastanku traženo je da se podijeli MUP, kao i sam grad Srebrenica. Prema tom prijedlogu, rijeka Križevica trebala je da bude granica. Pod pritiscima naoružanih arkanovaca, opštinski predstavnici pristali su na podjelu Srebrenice, kao i na to da MUP u Srebrenici i sve policijske ispostave predaju naoružanje srpskoj policiji. Nekoliko Bošnjaka policajaca u Srebrenici čuvši za to, uzimaju oružje iz policijskog magacina i sa nekolicinom dobrovolajca odlaze u brda. Bili su to Naser Orić, Hakija Meholjić, Sidik Ademović, Akif Ustić, Suad Smailović i drugi.
Upad paravojske u Srebrenicu, pljačke, paljevine i ubistva
Do napada na Srebrenicu dolazi 17. aprila 1992. godine. Sutradan u Srebrenicu ulaze i arkanovci. Za preostale Bošnjake u Srebrenici nastupili su dani terora. U svega nekoliko dana, koliko je srpska vojska provela u Srebrenici, provaljena je i opljačkana robna kuća, opljačkane su i zapaljene mnoge kuće, a brojni Bošnjaci su ubijeni. Razularena rulja pljačkaša je na umu imala prvensteno pljačku svega što je vrijedno i tu nisu bili mnogo izbirljivi šta je srpsko, a šta muslimansko, kazuje jedan Srbin, svjedok događaja, koji ne žili da mu se ime pominje u javnosti
„Oni su pljačkali i otimali sve redom što im je zapelo za oko. Nisu oni gledali šta je čije. Jedina razlika je što Srbe nisu ubijali, ali otuđili su i nekoliko srpskih auta i drugih stvari“, kaže ovaj čovjek.
Preostali Srbi u Srebrenici su na divljanje njihovih sunarodnika ostajali uglavnom nijemi, plašeći se za svoju glavu, mada je bilo, istina rijetkih primjera da zaštite komšiju muslimana. O jednom takvom primjeru DW je pisalo u priči "Kako je Mile iz Srebrenice spasio Rami život?".
Bosnien und Herzegowina Srebrenica (DW/M. Sekulic)
Rodbina i prijetelji ubijenih se okupljaju svakog 8 .maja na mezarju u haremu Bijele džamije u Srebrenici

Uvertira u genocid

Na putu Srebrenica - Jadar- Skelani 7.maja '92.godine, ispod sela Osmače u muslimanskoij zasjedi su ubijeni Milojka Mitrović, Radosava Stjepanović, Nebojša Đorić, Zoran Vukosavljević, Simo Tanasijević, Milivoje Ilić i Danilo Petrović.
Goran Zekić, predsjednik SDS-a u Srebrenici, ubijen je 8. maja u zasjedi na putu iznad naselja Vidikovac. Istog dana srpske snage se povlače iz Srebrenice, ostavljajući iza sebe leševe i spaljene kuće.

Srebrenički Bošnjaci, koji su izbjegli u šumu, silaze u grad, gdje zatiču masakr. Čini se da je već tada posijano sjeme genocida. U kućama je ubijeno oko 30 Bošnjaka, žena i ljudi, starih, bolesnih i nepokretnih. Neke su i zapalili u kućama.
Prema svjedočenju očevidaca toga dana je zapaljeno 27 kuća i 12 ljudi, a 18 ih je ubijeno u centru grada. Istog dana, ubijeno je i 30 Bošnjaka u srebreničkim selima.

Hamed Gušić 64-godišnji penzioner ubijen je prvi i to pred kućnim vratima na Soloćuši, gdje je u njega ispaljeno trideset metaka. Stari trgovac u penziji Redžep Redžepović je zaklan pred bivšom samoposlugom, na mjestu današnjeg Motela “Alić”, dok je rudar u penziji Muharem Dizdarević ubijen na Trgu ispred robne kuče
Jedan od ubijenih je bio milicioner u penziji, invalid Safet Kulaglić. Njegov sin Amir Kulaglić govori:

“Mog oca su iz njegovog stana odveli u obližnju zgradu policije i tu je ubijen iz vatrenog oružja. Taj dan je ubijeno i više od 20 osoba u samom gradu. To su uglavnom bile starije osobe koje nisu predstavljale prijetnju nikome. Stari šumar Esed Fazlić i njegova supruga su živi zapaljeni u njihovom stanu", kaže Kulagić.

Nakon slijevanje izbjeglica u Srebrenicu uslijedio je najveći masakr na teritoriji Evrope od okončanja Drugog svjetskog rata
Na takav užasan način, osim Eseda i Izete Fazlić, ubijeni su još i Mehmed i Meva Salimović, Meho i Muša Vejzović, Avdo i Behka Jelkić u naselju Hrid. Istog dana u policijskoj stanici je ubijen i Jakub Abdurahmanović. Njegova supruga Šehida sa suzama u očima se prisjeća:

"Srpske paravojne snage su upale u naš stan u poslijepodnevnim satima. Moja djecu su tog dana doživjela traume i ostala bez oca. Prema informacijama drugih ljudi koji su bili u MUP-u, moj suprug je odmah pogubljen nakon dovođenja u MUP. Imao je tada 46 godina i bio je prosvjetni radnik", kaže Šehida Abdurahmanović.

Ubijena je cijela porodica Suljuć, Huso i njegova supruga Muška dvoje njihove maloljetne djece Nezir i Nisvet njihov rođak, takođe maloljetni Sabir Cvrk a ostala je živa jedino njihova kćerkica Sanela.
Jeziva su sjećanja Damira Škalera jednog od malobrojnih Hrvata koji je rat proveo u Srebrenci.
"Kada su zločinci napustiili Srebrenicu, nas nekoliko momaka je dobilo zadatak da sakupljamo ubijene civile. U toj grupi koja je sakupljala mrtve, pored mene su bili Nino Ćatić, dr Nijaz Džanić, Bucan i Mušo, ne sjećam se pravih imena ali tako smo ih zvali, to su sinovi šnajdera Alije Pašalića, zatim Nusret Begić, Ivica Hren, na žalost ne mogu se sjetiti dali je još netko bio. Mrtve smo kopali u mezarje kod Bijele džamije u centru grada. Samo tog dana smo ih našli 30.Osobno sam sve nabrojane Srebrenčane pronašao i ukopao “, kazao je Škaler.
Dolazak izbjeglica u Srebrenicu i stvaranje enklave
Nakon ovih događaja iz Srebrenice odlaze svi koji su to mogli Počinje rat i kolone izbjeglica se slijevaju u Srebrenicu. Bošnjaci, koji nisu stigli ni do Tuzle ili do stranih zemalja, nego su se našli između rijeke Drine na istoku i teritorije koje su kontrolisali Srbi, na zapadu, mogli su otići jedino u mjesta koja, barem jedno kraće vrijeme, još uvijek nisu bila okupirana: sela u rejonu Žepe, Cerske, Konjević Polja, i grad Srebrenica sa okolnim selima.. Ovi "džepovi" teritorije su bili bukvalno otsječeni od ostatka svijeta i ostali su u takvoj situaciji do konačne srpske ofanzive u julu 1995. kada su i potuno nestali sa geografske karte BiH.
https://www.dw.com/bs/kako-je-počeo-rat ... a-44596537
Last edited by Haman2 on 05/10/2019 21:30, edited 1 time in total.
Haman2

#49 Re: ETNICKO CISCENJE I GENOCID U SREBRENICI

Post by Haman2 »

Toliko od mene za danas.
Haman2

#50 Re: ETNICKO CISCENJE I GENOCID U SREBRENICI

Post by Haman2 »

RANJAVANJE I BOL U DUŠI
Autor: Amir Hasanović
Objavljeno: 15. October 2019. 22:10:24

Image

Tog hladnog decembarskog 31. dana ‘94 godine smo dignuti u jutarnjim satima iz pripravnosti u kasarnoj i hitno upućeni u reon Ban brda ... Već od jutarnjih sati naši borci su tamo trpili konstantne agresorske napade jedan za drugim. Došavši na Ban brdo brzo smo raspoređeni na dio linije na “Kosi” koja je bila najviše napadana. Tu smo zatekli ljude iz prve Tuzlanske brigade koji su već tri dana na smjeni. Snijeg je prestao padati i prije na dan otapanje je stalo naglim podizanjem minusa, tako da je na minus 19 sve poput stakla pucalo pod nogama. Tri čovjeka koja smo zatekli u tranšeji bili su nekih 40-tih godina, obradovali su se našem dolasku, kao obično svi... Malo nakon našeg dolaska uslijedio je jak napad četnika sa desne strane koji smo odbili, negdje oko 13 sati ponovo je otpočeo napad praćen podrškom 82-ki i 120-ki. Napad je bio silovit i uspijevali smo donekle da odbacimo prvi val, al’ odmah je krenuo i drugi, usredotočeni na dio loma terena ispred nas, četnici su sa desnog boka uspjeli da nam priđu veoma blizu. U jednom momentu sam samo vidio kad je moj suborac Nermin podigao 84-vorku preko moje glave. Dočekao sam se na lakat i pokušao preko stepenice da zauzmem položaj na desnu stranu. U tom momentu sam jasno vidio par vojnika u crnim kombinezonima i crvenim beretkama, tren, milisekunda i iz tog pravca je doletio projektil, da li zolja ili RB, strahovit prasak i detonacija su me odbacili nazad, osjetio sam jak bol u koljenu i desnom ramenu, ponovo još jedna detonacija, osjetio sam kako tijelo pada preko mene. Dim i zemlja koji su nas zasuli polako su se razilazili. Pokušavao sam da se iskobeljam ispod tijela, kad su iznad nas zatrestali rafali, sa lijeve strane sam vidio kako momci iz nase jedinice, preskaču preko tranšeje i upadaju u naš rov. Nastala je žestoka pucnjava, ustao sam i polahko naslonivši pušku na grudobran počeo da pucam u pravcu četnika. Ubrzo je sve prestalo, napad je odbijen. Podigli su me da pregledaju ranu na koljenu, ja sam gledao u beživotno tijelo čovjeka pored sebe. Pitao sam, šta je sa njim? Mirza mi reče gotovi su obojica.
Izveli su me iz tranšeje i još jednog lakše ranjenog gelerom i rekli da treba da idemo... Naša dva druga su nas svela do ceste gdje je bila naša 150-ka. Iz kuće je izašao jedan oficir i zovnuo našeg vozaca... Pitao sam ga šta je bilo. Da sačekamo kaže da povezemo ova dva poginula, da ne šalju vozila, jer očekuju ponovo napad, nemaju vozila, mnogo je ranjenika. Utovarili su ih pozadi i prekrili nekom dekom, ja sam pokušao da uđem u kabinu, al’ nije bio šanse da savijem koljeno. Pomozite mi, rekoh, da se popnem, i tako nađem mjesto i ispružim nogu, bol je nakon inekcije tu dobijene malo prestao. Tek tad sam vidio komad lima zabijen u moju jaknu ispod miške i krv koja je kapala kroz rukav, al’ već smo bili krenuli...

Onako šćućuren, promrzao pogled mi nije silazio sa blatnjavih čizama koje su virile ispod deke, a iz bočnog džepa na pantalonama je virio paket američkog suhog obroka, sjetih se mahinalno da su ovi stariji ljudi to ostavljali svojoj djeci da ponesu kad krenu kući. Koliko li ima djece, kolika su? Kako će im biti kad im dođe vijest o smrti najdražeg?! Milion pitanja, ni jednog odgovora u hladnoj noći. Iz razmišljanja me prenu muzika koja se prigušeno čula. Kroz kraičak cerade vidjeh osvijetljenje u diskoteci Kameleon u hotelu Tuzla odakle je dolazila muzika. Ljudi su išli gore dole, prolazili, radovali se, smijali se. Pored Omladinskog takođe sve veselo. Osjetio sam se kao da je nas kamion zalutao iz neke druge dimenzije, da ne pripadamo ovdje. Dođosmo do garnizone ambulante, i dva momka odmah pritrčaše da mi pomognu da siđem, vidjevši da je zavoj na nozi sav krvav, govorio je drugima uporno, polako, polahko, polahko... Okrenuh se i vidjeh kako kamion u kom sam dovezen polahko odlazi u mračnu ulicu, klizeći kao barka po mirnoj vodi. U sebi proučih Fatihu, da Allah vas kraj svog arsa posadi poželih šehidima našim, ako Bog da. U tom me prenu glas onog medicinara:

- "Momak, da uđemo, da to pogledamo”.
Ja se dočekah na njihova ramena i krenusmo uz stepenice. Kad sam sjeo u hirurškoj, on odvi koljeno, podiže glavu i pita me, bolil mnogo? Onako zagledan u njegove oči rekoh, ma ne boli mene koljeno.

On se uspravi i upita:

- Nego šta, jesi li još negdje ranjen?

Ma boli mene reko nešto drugo!

A bolilo me, bolilo negdje duboko u duši, u srcu, nije samo bolilo već i gušilo... Zato vi koji ste me danas ispravljali u nekim stvarima, nemojte. Jer uistinu me ne poznajete...
http://bosnjaci.net/prilog.php?pid=68582
Locked