Kutak za ateističko-religijski trenutak

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Bloo
Globalna šefica

#26 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Bloo »

insomnia78 wrote:A cetiri zene? Moremol i to?
Samo ti meni donesi foie gras i zanemari što se zovem Slobodanka i možeš sve.
insomnia78

#27 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by insomnia78 »

Bloo wrote:
insomnia78 wrote:A cetiri zene? Moremol i to?
Samo ti meni donesi foie gras i zanemari što se zovem Slobodanka i možeš sve.
Rekoh ja danas. Dvije Ivane i po jednu Mariju i Mil’cu
Bloo
Globalna šefica

#28 Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Bloo »

MarlboroGold wrote:Ja sam svo vrijeme mislio da je ovo bilo na ateizam vs religija. Oprostite :D
Nu!
Bloo
Globalna šefica

#29 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Bloo »

Izvrstan karikaturista. I jako dobar poznavalac stripa.
allem_77

#30 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by allem_77 »

Da li je danas treći dan? Možda Smrle uskrsne? :D Bilo bi to čudo. Macolom ga opalila, a on vaskrsnuo.
Mišo_Kovač

#31 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Mišo_Kovač »

Stiže Smrčak na letećem konju :izet:
Bloo
Globalna šefica

#32 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Bloo »

allem_77 wrote:Da li je danas treći dan? Možda Smrle uskrsne? :D Bilo bi to čudo. Macolom ga opalila, a on vaskrsnuo.
Ako je jedina svrha forumanja većine forumaša na ovom PF-u da budu reakcija na Smrčka...onda možda da se zapitamo.
Kuda ide ovaj PF?
Kuda ide ovaj svijet?
Koja je svrha forumanja na ovom PF-u?
Ima li života poslije banovića i da li moderatori sanjaju električne ovce...
Mišo_Kovač

#33 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Mišo_Kovač »

Bloo wrote:
allem_77 wrote:Da li je danas treći dan? Možda Smrle uskrsne? :D Bilo bi to čudo. Macolom ga opalila, a on vaskrsnuo.
Ako je jedina svrha forumanja većine forumaša na ovom PF-u da budu reakcija na Smrčka...onda možda da se zapitamo.
Kuda ide ovaj PF?
Kuda ide ovaj svijet?
Mislim realno, svakakvih vjerskih fanatika i zaluđenika sam sretao... Al toliku dozu pacijentologije, kao kod uvazenog kolege mi po struci (bljuv) - nisam. Lik je nevidjena pojava i logicno je da je njegov odlazak ostavio svojevrsni vakuum u forumskom korpusu :evil: :evil:
Bloo
Globalna šefica

#34 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Bloo »

Pa presaberite se!!!!

:twisted:
allem_77

#35 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by allem_77 »

Bloo wrote:Pa presaberite se!!!!

:twisted:

1. Profesor kojeg se svi boje
I dok ti neki drugi profesori popuštaju kad nemaš zadaću ili ti oproste jedan bod koji ti za bolju ocjenu nedostaje u testu, kod ovog profača to ti neće uspjeti. On je profesor kojeg se svi boje, poznat je po svojoj strogoći, a većina učenika nikako ga ne voli. On je jedan od rijetkih koji svaki sat provodi uz red, rad i disciplinu.

2. Zabavni profesor
Njemu je najvažnije da u razredu uvijek bude šale i smijeha, a misli da se uz zabavu najbolje može učiti. Ovog profača vole svi učenici jer kod njega nema vike, galame i pretjerane strogoće. Od učenika očekuje poštovanje, a kod davanja ocjena je uvijek blag. Više glumi frenda nego profesora, a upravo je to ono što je učenicima najbolje od svega.

Meni je draži ovaj pod rednim brojem 2. :D
Bloo
Globalna šefica

#36 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Bloo »

Da sam htjela da me vole, bila bih moderator na PF 18+ :oops:
MarlboroGold

#37 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by MarlboroGold »

Mišo_Kovač wrote:
MarlboroGold wrote: :thumbup:

Nisam znao da je to baš tako išlo... ali eto i da jeste opet ne mijenja činjenicu kakvo je zlo prouzrokovala.
Nisam rekao da nije... U isto vrijeme, uradila je i mnogo dobra. Ništa nije crno - bijelo :D Ulaskom u rani srednji vijek (kolokvijalno Mračno doba), Crkva je bila ta koja je sačuvala pismenost i tekovine antike (na zapadu, na istoku nije bilo potrebe čuvati tekovine antike jer iste nikad nisu bile ugrožene), sačuvala i oblikovala zakone koji su bili temelj moderne Europe, Crkva je oformila prve univerzitete, Crkva je držala bolnice i skrbila je o siromašnim. Kroz srednji vijek, bila je patron umjetnosti, arhitekture, nauke i medicine (što zvuči čudno, s obzirom da je bilo perioda kada su napredne ideje bile odbacivane, i ljudi se obicno pozivaju na to, medjutim generalno situacija je bila suprotna)... Itakodalje :D

S druge strane, Zapadna je crkva bila stub feudalnog poretka i raslojavanja drustva, ucestvovala je u velikim zločinima nad domorodačkom populacijom u Americi, i sukrivac je za najveću tragediju u historiji Europe, od koje se Europa nikada nije objektivno oporavila - pad Konstantinopolja i Istocnog Rima, utkala se u najtanje pore drustvenog zivota i prozela zivote obicnih ljudi nepotrebnim religijskim konzervativizmom koji je bio provodjen strogim kaznenim zakonima... Itakodalje :D

Uglavnom, ovo nema veze ni s islamom, ni s relgijom koliko ima sa historijom. Al kad si već pisao, da odgovorim :D
Ne sporim da je uradila i mnogo dobra. Rana crkva je bila sve drugo osim loša. Bez obzira što je kasnije postavila temelje moderne Evrope ujedno joj je porastao apetit jer se sve više pitala i donosila odluke. Zato i jesu učestvovali ili bili saučesnici u mnogim zločinima... progon, ubistva i konverzije saracena, saksonaca i skandinavaca, ratovi u Španiji i Africi, kolonizacija Amerike od strane konkvistadora i zločini nad domicilnim stanovništvom, tridesetogodišnji rat, križarski ratovi na bliskom istoku, inkvizicije i spaljivanje vještica, zagovaranje ropstva itd.

Za mene upravo zbog naprijed navedenog nijedna religija ne bi trebala zauzeti/preuzeti dominantnu ulogu u jednom društvu, jer se kroz historiju to pokazalo kao velika greška zbog načina na koji su postupali sa neistomišljenicima. Da je crkva ostala na onome što je na početku predstavljala i da nisu skrenuli sa puta Isusovog učenja danas ovo ne bi ni spominjali.
JVC

#38 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by JVC »

Dopada mi se naslov :-D
MarlboroGold

#39 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by MarlboroGold »

U svakom slučaju bolji od ateizam vs religija :)

@Bloo - sad je meni jasno zašto Mišo uzima Castle :D
Hakiz

#40 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Hakiz »

Šta, Marboro, nisi smio temu nazvati Ateizam vs Religija Vol 2. :evil:
Last edited by Hakiz on 27/06/2019 14:49, edited 1 time in total.
Hakiz

#41 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Hakiz »

Bloo wrote:
Kuda ide ovaj PF?
Kuda ide ovaj svijet?
NA prva dva pitanja ću ti ja odgovoriti.

Ka nestanku.

Kao i sve drugo, uostalom.
Hakiz

#42 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Hakiz »

Bloo wrote:Da sam htjela da me vole, bila bih moderator na PF 18+ :oops:
Ima neko pravilo da ne možeš biti moderator na oba? Neki etički kodeks koji kaže da ko je na 18+ nije podoban za religiju?

:oops:
planamac

#43 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by planamac »

Mnoge religije slave skromnost i poniznost kao vrline – a onda zamišljaju da su upravo one same nešto najvažnije u čitavom svemiru. Miješaju pozive na ličnu krotkost s najbezobzirnijom kolektivnom nadmenošću. Dobro bi bilo kad bi ljudska bića svih vjera malo ozbiljnije shvatila poniznost.
Od svih oblika poniznosti, najvažnija je možda poniznost pred Bogom. Kad govore o Bogu, ljudi i prečesto ispovijedaju krajnje samouniženje, a onda se služe imenom Božijim da bi gospodarila svojom sabraćom - drugim i drugačijim ljudima.

Moralnost ne znači „pridržavanje božanskih zapovijedi“, nego „smanjivanje patnji“. Otuda, da bi se postupalo moralno nije neophodno da se vjeruje ni u kakav mit ili priču. Potrebno je samo da se razvije duboko razumijevanje za patnju. Ako se zaista shvata kako se nekim postupkom može prouzrokovati patnja drugima ili sebi, prirodno je da će se od tog postupka uzdržati, odustati. Ljudi, bez obzira na to, ubijaju, siluju, pljačkaju... zato što samo površno shvataju jad koji to izaziva.
Fokusirani su na zadovoljenje svoje trenutne požude, pohlepe, strasti... ne brinući za posljedice koje će to imati po druge, pa čak i po njih same (posmatranao na duže staze).

Ljudi su društvene životinje i zato njihova sreća u velikoj mjeri zavisi od odnosa sa drugima. Ko može da bude sretan bez ljubavi, prijateljstva i pripadanja zajednici? Ako se živi usamljeno, fokusirano na sebe samog, gotovo je sasvim izvjesno da će taj neko biti nesrećan i nezadovoljan. U najmanju ruku, dakle, da bi neko bio srećan, mora da mari za svoju porodicu, prijatelje i druge ljude koji pripadaju (njegovoj) zajednici.
Izostanak saosjećanja, empatije, koji u suštini proizvodi povređivanje drugih, uvijek povređuje i mene na jednom neposrednom nivou. Svaki čin nasilja na svijetu počinje željom za nasiljem u nečijem razumu, koja remeti mir i sreću samom nosiocu te želje prije nego što će poremetiti mir i sreću nekom drugom. Ljudi zato rijetko kradu ako nisu u glavi „fasovali“ mnogo pohlepe i zavisti. Ljudi obično ne ubij(aj)u ako nisu u sebi nagomilali mnogo mržnje i bijesa. Pohlepa, zavist, bijes i mržnja su vrlo neprijatna osjećanja. Zato su takva osjećanja - mnogo prije nego je neko takav, pod takvim teretom, ubio nekoga drugog - ubila njegov duševni mir.

Snažna vjera u samilosnog boga koji nam naređuje da okrenemo i drugi obraz može nekim ljudima da pomogne da obuzdaju svoj gnjev i mržnju. U tome leži ogroman doprinos vjere miru i skladu u svijetu. Nažalost, u nekim drugim ljudima vjera zapravo raspiruje i opravdava bijes, posebno ako se neko usudi da im uvrijedi boga ili da se ne obazire na ono što žele. Koliko bog kao zakonodavac zaista vrijedi zavisi, dakle, na kraju od ponašanja onih koji u njega vjeruju. Ako zaista postupaju dobro, slobodni su da vjeruju u šta god hoće. Isto tako i vrijednost vjerskih običaja i svetih mjesta zavisi od toga na kakva osjećanja i kakvo ponašanje podstiču ljude. Ako odlazak u sakralni objekat uliva ljudima spokoj i sklad u dušu – odlično. Ako međutim jedan određeni hram izaziva borbe i nasilje, čemu će nam onda? Očigledno je posrijedi društveno disfunkcionalan hram.

Ajnštajn je bio Jevrej, ali teorija relativnosti nije „jevrejska fizika“. Kakve veze vjera u svetost Tore ima sa saznanjem da je energija jednaka masi pomnoženoj s kvadratom brzine svjetlosti? Poređenja radi, Darvin je bio kršćanin, i čak je studije na Kembridžu započeo s namjerom da postane anglikanski sveštenik. Podrazumijeva li to da je teroija evolucije kršćanska teorija?
Smiješno bi bilo navoditi teoriju relativnosti kao jevrejski doprinos čovječanstvu, isto kao što bi bilo smiješno pripisivati kršćanstvu zaslugu za teoriju evolucije.
Mišo_Kovač

#44 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Mišo_Kovač »

Ko naziva teoriju relativnosti židovskom, ili teoriju evolucij krscanskom ili krscanskim doprinosom civilizaciji? :P
MarlboroGold

#45 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by MarlboroGold »

Hakiz wrote:Šta, Marboro, nisi smio temu nazvati Ateizam vs Religija Vol 2. :evil:
Ne spominji. Ta je završila sa smrletom :D
beni-bu-man

#46 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by beni-bu-man »

:evil:
Tomahawk11
Globalni moderator

#47 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Tomahawk11 »

:lol: :lol: :lol:
Bloo
Globalna šefica

#48 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Bloo »

MarlboroGold wrote:U svakom slučaju bolji od ateizam vs religija :)

Uptight assh....ovaj inzinjer...
Mišo_Kovač

#49 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Mišo_Kovač »

Bloo wrote:
MarlboroGold wrote:U svakom slučaju bolji od ateizam vs religija :)

Uptight assh....ovaj inzinjer...
Pffft :D :evil:
MarlboroGold

#50 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by MarlboroGold »

:lol:
Post Reply