Zanimljivi stanovi na prodaju sa pik-a. Nasmijmo se malo

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
nepass1

#26 Re: Zanimljivi stanovi na prodaju sa pik-a. Nasmijmo se malo

Post by nepass1 »

patriota.sila wrote:90% stanova koji se prodaju na piku kada je u pitanju starogradnja su sa manom i to tolikom da mi nije jasno da netko dodje i kupi takav stan. Valjda ne konta odnosno za mjesec,dva skonta.
-Tipa 4-5 sprat bez lifta
-prizemlje
-raspored katastrofalan (razne varijacije)

A kada pogledam Tibru i novu otoku i one stanove gdje ti je pogled u susjednu zgradu na minimalnoj udaljenosti stvarno bi volio upoznati ili barem samo vidjeti glave osoba koje kupe tako pozicionirane stanove...mene to fascinira....ta odluka i momenat kad netko odluci i da 100k za nesta takvo:)
nisam kupio stan u tibri ni n otoci. otoka je bila opcija ali mi je bilo preskupo. tibru nisam htio ni gledati.
jednostavno ljudi nemaju toliko para da kupe stan na boljim lokacijama. jbg volio bih i ja 60 kvadratq u titovoj ili tqko nesta, ali nemam 180k. i onda ljudi kupe 60 kvadrata u tibri za 90k. i tu se zavale u kredit pa vracaju po 140k
HAVANA

#27 Re: Zanimljivi stanovi na prodaju sa pik-a. Nasmijmo se malo

Post by HAVANA »

Henry Chinaski wrote:
W0rM wrote:Bio sam nedavno u potraznji za kucu/stan, izbjegavao sam agencije u sirokom luku, razlog - nerealne cijene. Mislim da ce se dosta realnija cijena dobiti ako recimo stan koji oglasavan agencija odes i pogledas licno i porpicas s vlasnikom u "cetiri oka". Tada vec dolazni do formiranja neke normalne cijene gdje ce i kupac i prodavac biti zadovoljni.
U agencijama imaš najveću ponudu i imaš puno veći izbor nego kad tražiš sam. Ovo da je cijena kod njih veće, nije pravilo, Sve zavisi od konkretnog stana, vlasnika, dogovora sa agencijom i sl.
Mislim da izbjegavanje agencija nije dobra ideja. Zašto bi sebe ograničio na mali broj stanova, a ne pogledao sve? Niko te ne tjera da kupiš stan koji je skup ili ti se ne sviđa.
Apsolutno me ne zanima ko ga prodaje ako meni klikne u glavi da je to to.Sasvim normalna stvar da ljudi uzmu 3%.Ima tu posla.
W0rM
Grijem se na: sunčevu energiju
Vozim: se po mahali

#28 Re: Zanimljivi stanovi na prodaju sa pik-a. Nasmijmo se malo

Post by W0rM »

HAVANA wrote: Apsolutno me ne zanima ko ga prodaje ako meni klikne u glavi da je to to.Sasvim normalna stvar da ljudi uzmu 3%.Ima tu posla.
Super drug kad imas, svaka cast, ja sam samo iznio mmisljenje kako sam ja uradio. Naravno da ima oko toga posla, ok je sto uzmu procenat, ono sto ne ide na ruku prosjecnom BH gradjaninu/kupcu je sto nafuraju vlasnike da 50m2 na Grbavici vrijedi 144k. Znaci da je stan iz naucne fantastike ne vrijedi toliko (opet moje misljenje) naravno, sve je do trzista ponuda-potraznja koja nije u ovom trenutku takva da se na ove plate formiraju ove cijne, pa nismo mi velegrad od 3 miliona dusa pa da to bude cijena stana.
VladaFBiH

#29 Re: Zanimljivi stanovi na prodaju sa pik-a. Nasmijmo se malo

Post by VladaFBiH »

W0rM wrote:
HAVANA wrote: Apsolutno me ne zanima ko ga prodaje ako meni klikne u glavi da je to to.Sasvim normalna stvar da ljudi uzmu 3%.Ima tu posla.
Super drug kad imas, svaka cast, ja sam samo iznio mmisljenje kako sam ja uradio. Naravno da ima oko toga posla, ok je sto uzmu procenat, ono sto ne ide na ruku prosjecnom BH gradjaninu/kupcu je sto nafuraju vlasnike da 50m2 na Grbavici vrijedi 144k. Znaci da je stan iz naucne fantastike ne vrijedi toliko (opet moje misljenje) naravno, sve je do trzista ponuda-potraznja koja nije u ovom trenutku takva da se na ove plate formiraju ove cijne, pa nismo mi velegrad od 3 miliona dusa pa da to bude cijena stana.
ja ne znam s kakvim si ti agencijama radio ali one s kojima sam ja kontaktirao su uvijek pokušavale da stave što manju cijenu (davali su procjene koje su uvijek bile ispod cijena na PIK-u) kako bi se što prije riješili nekretnine. Agenciji je bolje da proda za mjesec za 90.000 i zaradi npr. 2,700KM nego da prodaje za 110.000 i možda nekad zaradi 3.300KM. U cijeloj priči najvažnije stvar je: cijenu ne određuje agencija već vlasnik jer agencija može samo da uradi procjenu i da prijedlog.
HAVANA

#30 Re: Zanimljivi stanovi na prodaju sa pik-a. Nasmijmo se malo

Post by HAVANA »

W0rM wrote:
Iz mog iskustva vlasnici su ti koji su nafurani na cijene.Agenciji nije u interesu da je stan preskup.U interesu im je da sto brze prodaju,sa sto manje reklamiranja,pokazivanja,objasnjavanja...Bar iz mog iskustva...
focko

#31 Re: Zanimljivi stanovi na prodaju sa pik-a. Nasmijmo se malo

Post by focko »

agencije dobro dodju da se dodje do vlasnika .... kad te agencija uvede u stan, ti lagano dogovoris sa vlasnikom da cete to zavrsiti mimo agencije ... cuj 3%, da im dam cunu 3%.
Haris.ba

#32 Re: Zanimljivi stanovi na prodaju sa pik-a. Nasmijmo se malo

Post by Haris.ba »

focko wrote:agencije dobro dodju da se dodje do vlasnika .... kad te agencija uvede u stan, ti lagano dogovoris sa vlasnikom da cete to zavrsiti mimo agencije ... cuj 3%, da im dam cunu 3%.
Pa jesi uspio to?
focko

#33 Re: Zanimljivi stanovi na prodaju sa pik-a. Nasmijmo se malo

Post by focko »

naravno ... dok razgledate stan .... sa gazdom u stranu i dogovorio se ... jebo ove lihvare, dam temi 5 joja vise da to zavrsimo.
dzipalo

#34 Re: Zanimljivi stanovi na prodaju sa pik-a. Nasmijmo se malo

Post by dzipalo »

Ocigledno da nisi, bar po tom tvom primjeru. Da je covjeku do tih 5 stoja ne bi ni zvao agenciju, a zvao ih je i zbog neke sigurnosti da ga neko ne prevari, pa onda nece da se zeza s notarima, itd. Suplja prica.
seoBIH

#35 Re: Zanimljivi stanovi na prodaju sa pik-a. Nasmijmo se malo

Post by seoBIH »

focko wrote:agencije dobro dodju da se dodje do vlasnika .... kad te agencija uvede u stan, ti lagano dogovoris sa vlasnikom da cete to zavrsiti mimo agencije ... cuj 3%, da im dam cunu 3%.
Koja fukareština. Pa jbte treba platiti i agenciju, koja te je dovela do stana. Ako nije htio tih 3% prodavač nije ni trebao angažovati agenciju. Čuj mimo agencije radi 3%.

Iako nisam vezan za agencije, drugar kada je unajmljivao stan NIKADA ALI NIKADA nije došao u kontakt sa prodavačem, već isključivo sa agentima.

Ne znam zašto bi prodavač koji je stan dao agenciji bio tu prilikom pregleda stana? Pa valjda je s razlogom stan dao agenciji, da završi sve do potpisa za njega.
tempuser

#36 Re: Zanimljivi stanovi na prodaju sa pik-a. Nasmijmo se malo

Post by tempuser »

W0rM wrote:
Ja sam 2 stana kupio/prodao preko agencije.
1. Cijenu stana odredjuje vlasni, agencija tu moze samo da sugerise.
2. Proviziju agenciji isplacuje prodavac tako da je kupcu svejedno da li ga za istu cijenu kupuje direktno ili preko agencije.
tempuser

#37 Re: Zanimljivi stanovi na prodaju sa pik-a. Nasmijmo se malo

Post by tempuser »

Ti si neki mLogo naostren lik, a pises napamet.
Prvo izmedju agencije i vlasnik postoji ugovor koji agenciju stiti od takvih strucnjaka kao ti tj. vlasnik ce platiti agenciji penale ako je zaobidje.
Drugo, tih 3% ne placas ti kao kupac nego prodavac.
tempuser

#38 Re: Zanimljivi stanovi na prodaju sa pik-a. Nasmijmo se malo

Post by tempuser »

patriota.sila wrote:
A kada pogledam Tibru i novu otoku i one stanove gdje ti je pogled u susjednu zgradu na minimalnoj udaljenosti stvarno bi volio upoznati ili barem samo vidjeti glave osoba koje kupe tako pozicionirane stanove...mene to fascinira....ta odluka i momenat kad netko odluci i da 100k za nesta takvo:)
Onome ko nema para, a mora rjesiti krov nad glavom, najbitnija je cijena, pa sve ostalo.
Zena sa sinom je prodala jednosoban stan na Cengic Vili (ona vojna zgrada) mozda max 30 m2 za 50k KM da bi za te pare kupila dvosoban od 45 m2 u Tibri i time rjesila sinu pitanje sobe.
nosara

#39 Re: Zanimljivi stanovi na prodaju sa pik-a. Nasmijmo se malo

Post by nosara »

Jedno pitanje... Ima li smisla cackati mimo pik-a, mislim direktno traziti po stranicama agencija ili je to gubljenje vremena?
Thorgerson

#40 Re: Zanimljivi stanovi na prodaju sa pik-a. Nasmijmo se malo

Post by Thorgerson »

nosara wrote:
Jedno pitanje... Ima li smisla cackati mimo pik-a, mislim direktno traziti po stranicama agencija ili je to gubljenje vremena?
Gubljenje vremena. Svi se oglašavaju na olx. Svi.
Thorgerson

#41 Re: Zanimljivi stanovi na prodaju sa pik-a. Nasmijmo se malo

Post by Thorgerson »

focko wrote:Ko prati pik zna da se zadnjih 2-3 godine uglavnom kruze isti stanovi. Sto neko rece da pripomognu oko formiranja trzisne cijene. Realno stan na dobrinji ili alpasinom je 1100-1300 kvadrat ... grbavica vrh 1500-1600. Ko da vise taj je lud.
Ma jest Dobrinja 1.100, Grbavica 1.500 KM...aha...

...al 2001. godine bilo tako.

:-)
HAVANA

#42 Re: Zanimljivi stanovi na prodaju sa pik-a. Nasmijmo se malo

Post by HAVANA »

nosara wrote:
Nista nije gubljenje vremena,rovi po google,agencije,pik...sve.A stari mi je najbolje nasao,zove kaze nasao ja.Gdje si bolan ti nasao,meni oci ispale nigdje nista.Kaze od babe.Kakve babe,gdje? Pa u oglasima. :lol: E cuj oglasi,nisam kupio ima 10 godina.Pa kaze sta mislis ti da ce metuzalemi ko ja stavljati oglase po piku i jebavat se s tim cudima.Odes fino i predas oglas. :lol: I fakat,kupili. :D
nosara

#43 Re: Zanimljivi stanovi na prodaju sa pik-a. Nasmijmo se malo

Post by nosara »

HAVANA wrote:
nosara wrote:
Nista nije gubljenje vremena,rovi po google,agencije,pik...sve.A stari mi je najbolje nasao,zove kaze nasao ja.Gdje si bolan ti nasao,meni oci ispale nigdje nista.Kaze od babe.Kakve babe,gdje? Pa u oglasima. :lol: E cuj oglasi,nisam kupio ima 10 godina.Pa kaze sta mislis ti da ce metuzalemi ko ja stavljati oglase po piku i jebavat se s tim cudima.Odes fino i predas oglas. :lol: I fakat,kupili. :D
:lol:
shape of despair

#44 Re: Zanimljivi stanovi na prodaju sa pik-a. Nasmijmo se malo

Post by shape of despair »

Na Koševskom bruka stanova i to adaptiranih a po realnoj cijeni, ništa se ne prodaje, faka ti nije jasno.
tempuser

#45 Re: Zanimljivi stanovi na prodaju sa pik-a. Nasmijmo se malo

Post by tempuser »

shape of despair wrote:Na Koševskom bruka stanova i to adaptiranih a po realnoj cijeni, ništa se ne prodaje, faka ti nije jasno.
U gro zgrada los kvalitet gradnje, u nekim nema cak ni betinski ploca, koliko znam na K. Brdu nema centralnog grijanja , lose rjesen gradski prevoz, a uzbrdo, malo broj prodavnica itd.
JoeyTribbiani

#46 Re: Zanimljivi stanovi na prodaju sa pik-a. Nasmijmo se malo

Post by JoeyTribbiani »

Pa ne bih baš rekao da je loš gradski prevoz, tj. lošiji nego u drugim naseljima. Imaš buseve za Koševsko i za Bare, a ni Marijin Dvor pješke nije daleko. Prodavnica ima, a sa ostalim se slažem. Nisu kakva sreća one zgrade, ako pričamo o onom dijelu kod Kineske ambasade.

Što se tiče ovog lupanja o cijenama na Dobrinji od 1.100,00 KM, Grbavica od 1.500 -1.600 :lol: , autor se sam isključio iz ozbiljne rasprave. A tako je to samouvjereno napisao.
HAVANA

#47 Re: Zanimljivi stanovi na prodaju sa pik-a. Nasmijmo se malo

Post by HAVANA »

Ja bi recimo volio da vidim taj jedan na grbavici.Eto moze i 2000m2.Da vidim na sta lici,koji je sprat,ima li lift...Gdje sta i kako?
stachu

#48 Re: Zanimljivi stanovi na prodaju sa pik-a. Nasmijmo se malo

Post by stachu »

shape of despair wrote:Na Koševskom bruka stanova i to adaptiranih a po realnoj cijeni, ništa se ne prodaje, faka ti nije jasno.
Vecina tih stanova o kojima ti govoris su iz zgrada poznatijih kao "kartonke", samo ti ime govori zasto se tako zovu, zgrade bukvalno nemaju fasade uopste, nemoguce ugrijati, pa su stanari koji su imali para i mogli, sami sebi fasadu postavljali, i sad te zgrade lice na sve osim na zgrade.... :-)
patriota.sila

#49 Re: Zanimljivi stanovi na prodaju sa pik-a. Nasmijmo se malo

Post by patriota.sila »

tempuser wrote:
Prvo izmedju agencije i vlasnik postoji ugovor koji agenciju stiti od takvih strucnjaka kao ti tj. vlasnik ce platiti agenciji penale ako je zaobidje.
@Tempuser
1.Kad kazete da prodavac plati agenciji proviziju a ne kupac. Da banalizujem: ja prodajem stan za 100k i dodjete mi Vi kao agent i ponudite da Vi oglasite moj stan odnosno da ide preko Vaše agencije. Kolika ce cijena stana biti (vlasnik,ja, sam vec gore rekao koliko ga cijenim i koja je zadnja)?

2.Taj ugovor koji ja potpisem kao vlasnik stana sa Vama kao agentom/agencijom jednostavno raskinem ili stavim član koji kaže da ja mogu prodati stan i mimo Vas sto je sasvim normalno.
3. Ja kad kupujem stan preko agencije, ključ je kad se odlučim da kupim stan, agent kaže: uplatite 3000 KM pologa na racun agencije i to Vam je kao garancija da stan nece biti prodan nekom drugom i tu se sva prica sa agencijom zavrsava. Sve ostale papire ganjas sa vlasnikom. Ja kao kupac sam platio 3000 km za sta ? Sto me je agent uveo u stan i rekao mi adresu koju i sam znam pronaći.
4. Kada su u pitanju agenti(citaj agencije) i kad nude nekakve prikrivene licitacije na koje kako reče neko gore imaju pravo onda to treba transparentno voditi, odnosno obično im ja tu dam ŠAH-MAT odnosno ponudu koja glasi: Moja ponuda je 100 KM viša od najviše ponude.Tačka. Agent mi obično kaze u tom slučaju da ne može to tako :)))
5. I jos kad mi kaže agencija ce Vaš stan oglasiti (čitaj staviti na pik) i vrhunac je kad agent sa 4 razreda srednje ili fakultetom izvrši procjenu stana i kaze gospodine ovaj stan ne vrijedi 2500 KM/m2 nego 1800 KM/m2 ili gospodine stan prodajete u bescijenje za 1800 KM moze komotno za 2200KM se prodati. Ma dajte molim Vas...
Last edited by patriota.sila on 07/05/2019 15:13, edited 1 time in total.
stachu

#50 Re: Zanimljivi stanovi na prodaju sa pik-a. Nasmijmo se malo

Post by stachu »

patriota.sila wrote:
tempuser wrote:
@Tempuser
1.Kad kazete da prodavac plati agenciji proviziju a ne kupac. Da banalizujem: ja prodajem stan za 100k i dodjete mi Vi kao agent i ponudite da Vi oglasite moj stan odnosno da ide preko Vaše agencije. Kolika ce cijena stana biti (vlasnik,ja, sam vec gore rekao koliko ga cijenim i koja je zadnja)?

2.Taj ugovor koji ja potpisem kao vlasnik stana sa Vama kao agentom/agencijom jednostavno raskinem ili stavim član koji kaže da ja mogu prodati stan i mimo Vas sto je sasvim normalno.
3. Ja kad kupujem stan preko agencije, ključ je kad se odlučim da kupim stan, agent kaže: uplatite 3000 KM pologa na racun agencije i to Vam je kao garancija da stan nece biti prodan nekom drugom i tu se sva prica sa agencijom zavrsava. Sve ostale papire ganjas sa vlasnikom. Ja kao kupac sam platio 3000 km za sta ? Sto me je agent uveo u stan i rekao mi adresu koju i sam znam pronaći.
4. Kada su u pitanju agenti(citaj agencije) i kad nude nekakve prikrivene licitacije na koje kako reče neko gore imaju pravo onda to treba transparentno voditi, odnosno obično im ja tu dam ŠAH-MAT odnosno ponudu koja glasi: Moja ponuda je 100 KM viša od najviše ponude.Tačka. Agent mi obično kaze u tom slučaju da ne može to tako :)))
1) Cijena stana ce biti 100K, njima 3% od prodajne cijene
2) Ne mozes, nema klauzule, akoraskine placas penale
3) Nije tacno, moji prijatelji (vise njih) su dosli samo na potpis ugovora, i povadili dokumene koju su mogli samo oni licno (u procesu sam takodje kupovine stana pa ti javi osobne utiske)
4) Sa tim se nisam licno, niti iko u mojoj okolici susretao.
5) Tvoje je pravo da procjenis stan na koju ti cijenu zelis, hoces ga prodati ili ne to je drugi par rukava
Post Reply