tempuser wrote:focko wrote:agencije dobro dodju da se dodje do vlasnika .... kad te agencija uvede u stan, ti lagano dogovoris sa vlasnikom da cete to zavrsiti mimo agencije ... cuj 3%, da im dam cunu 3%.
Ti si neki mLogo naostren lik, a pises napamet.
Prvo izmedju agencije i vlasnik postoji ugovor koji agenciju stiti od takvih strucnjaka kao ti tj. vlasnik ce platiti agenciji penale ako je zaobidje.
Drugo, tih 3% ne placas ti kao kupac nego prodavac.
@Tempuser
1.Kad kazete da prodavac plati agenciji proviziju a ne kupac. Da banalizujem: ja prodajem stan za 100k i dodjete mi Vi kao agent i ponudite da Vi oglasite moj stan odnosno da ide preko Vaše agencije. Kolika ce cijena stana biti (vlasnik,ja, sam vec gore rekao koliko ga cijenim i koja je zadnja)?
2.Taj ugovor koji ja potpisem kao vlasnik stana sa Vama kao agentom/agencijom jednostavno raskinem ili stavim član koji kaže da ja mogu prodati stan i mimo Vas sto je sasvim normalno.
3. Ja kad kupujem stan preko agencije, ključ je kad se odlučim da kupim stan, agent kaže: uplatite 3000 KM pologa na racun agencije i to Vam je kao garancija da stan nece biti prodan nekom drugom i tu se sva prica sa agencijom zavrsava. Sve ostale papire ganjas sa vlasnikom. Ja kao kupac sam platio 3000 km za sta ? Sto me je agent uveo u stan i rekao mi adresu koju i sam znam pronaći.
4. Kada su u pitanju agenti(citaj agencije) i kad nude nekakve prikrivene licitacije na koje kako reče neko gore imaju pravo onda to treba transparentno voditi, odnosno obično im ja tu dam ŠAH-MAT odnosno ponudu koja glasi: Moja ponuda je 100 KM viša od najviše ponude.Tačka. Agent mi obično kaze u tom slučaju da ne može to tako

))
5. I jos kad mi kaže agencija ce Vaš stan oglasiti (čitaj staviti na pik) i vrhunac je kad agent sa 4 razreda srednje ili fakultetom izvrši procjenu stana i kaze gospodine ovaj stan ne vrijedi 2500 KM/m2 nego 1800 KM/m2 ili gospodine stan prodajete u bescijenje za 1800 KM moze komotno za 2200KM se prodati. Ma dajte molim Vas...