Kineske investicije na Balkanu

King Theoden

#26 Re: Kineske investicije na Balkanu

Post by King Theoden »

Ali, zašto kina ili neko drugi?
Valjda je normalno da centralna banka finansira projekte od vitalnog značaja.
Autoputeve, magistrale, hidrocentrale, željeznice i sl treba da finansira centralna banka.
Japanska centralna banka finansira japan sa 0% kamate.
Sanjarko

#27 Re: Kineske investicije na Balkanu

Post by Sanjarko »

U normalnim drzavama. Nase devizne rezerve su na Novom Zelandu. Sto se tice Njemacke ne znam. Ovo vezano za robotiku itd. Kako znam Njemacka ima po glavi stanovnika najvise toga. Preko 100%.
King Theoden

#28 Re: Kineske investicije na Balkanu

Post by King Theoden »

Vizionar 1985 wrote:U normalnim drzavama
Sjedu tri čojka i naprave dogovor.
Drugo, ako ćemo na najjednostavniji način objasniti novac, reći ćemo da je to vjera.
Vjera da za obojeni papir možeš dobiti prave vrijednosti.
Da se sutra svi privrednici dogovore da će svoje robe prodavati isključivo u bitkoinsima, mi bismo preko noći imali gomilu bezvrijednog papira.
Kakvu to garanciju daju centralne banke velikih država koje pare "stvaraju iz ničega"?
Da nemaju slučajno neko zlatno pokriće? Naravno da nemaju.
Zamisli kako je perverzno to što jedna obična banka smije posuditi 10 puta više od onoga što ima na depozitu.
Al ok, hajde da se igramo nametnutih pravila koja našu marku vežu za euro.
Znači, možeš odštampati tačno onoliko maraka koliko imaš eura. 1€=1,95 km.
Sad, ako jedna njemačka kao država ima sparkasse kao svoju banku, šta to sprečava Bosnu, tačnije federaciju, da ima svoju, nazovimo je federalnu banku.
Neka to budu poslovnice centralne banke.
A i ne mora. Dovoljno je da federalna vlada da početni kapital.
Mi u Bosni imamo stalna primanja u vidu doznaka iz dijaspore u visini od oko dvije milijarde eura godišnje.
To je ono što uđe oficijelno tj preko računa a ne ono što prelazi iz ruke u ruku.

Ako usvojiš zakon da samo ta banka smije mijenjati eure, za vrlo kratak period ćeš imati toliko novaca da će ta banka bez problema finansirati sve naše infrastrukturne projekte.

Kao što rekoh, to je po pravilu u odgovornosti centralne banke u koju svake godine legnu dvije milijarde novih eura= četiri milijarde novih maraka koje mogu naštampati.
I onda neko priča bajke kako je nemoguće više od ovoga i da je nerealno očekivati recimo da imamo koji kilometar više autoputa.
Isti se mogao izgraditi za četiri godine bez podizanja akciza ili putarina.
JThomas

#29 Re: Kineske investicije na Balkanu

Post by JThomas »

isti se mogao izgraditi, da se gradio. zvuči grunfovski ali u našem konkretnom slučaju mislim da je to stvarno to.
King Theoden

#30 Re: Kineske investicije na Balkanu

Post by King Theoden »

To je nebitno. Bitno je da imamo ogromne količine novca kojim bismo riješili sve postojeće probleme.
Ako se ispravno kanališe, od bosne možeš napraviti jednu ogromnu bauštelu gdje bi bilo posla za sve i to u narednih 50-ak godina.
Pustite laži o hiperinflaciji. Ista nije ništa do babaroga modernog vremena.
Sanjarko

#31 Re: Kineske investicije na Balkanu

Post by Sanjarko »

Ma ima rjesenja raznih. Pa Amerika primjenjuje mnoga i dug joj samo raste, ali samim tim i GDP. Dok udio stranog duga nije ni velik. Sami sebi duguju pare. :-D

Oko 100 biliona dolara duguju ako se nevaram a ne oko 22 biliona. 22 biliona je neki drugi dug, ne znam koji, valjda Federalni. Ukupni je oko 100 biliona. Pisao sam o tome ovdje negdje nesto samo ne znam sta i gdje.
King Theoden

#32 Re: Kineske investicije na Balkanu

Post by King Theoden »

Pa eto, da je samo 22 biliona.
Evo jedan dobar link sa satom na kojem se lijepo vidi rast američkog duga.

https://www.gold.de/staatsverschuldung-usa/
Sanjarko

#33 Re: Kineske investicije na Balkanu

Post by Sanjarko »

Ma izvor ovih podataka je bio neki njihov Americki. Mislim da se zove nacionalni dug, national debt, tako nekako. Imaju dug oko 200.000 dolara po glavi a imovine oko 100.000 dolara. Sto znaci da duplo vise duguju nego sto imaju.

Ali velika kvaka u tome je sto sami sebi duguju. Dok se mi zaduzujemo kod IMF-a, EBRD-a itd., pa polako ulazimo u vrzino kolo.
King Theoden

#34 Re: Kineske investicije na Balkanu

Post by King Theoden »

Vizionar 1985 wrote:velika kvaka u tome je sto sami sebi duguju.
Da li je baš tako :zoka:
Ako bi neki hamdo otvorio banku i nazvao je bosanska banka, da li bi ti imao udjela u istoj samo zato što u nazivu ima prefiks bosanska?
Naravno da ne bi.
Isto je u americi gdje većina duga otpada na fed koji je dobrim dijelom privatna banka.

Da još jednom pojasnim kako to funkcioniše samo da ima političke volje. ili da znaju.
Godišnje u našu centralnu banku legnu dvije milijarde eura.
Da centralna banka otvori poslovnicu koju bi nazvala "bosanska razvojna banka" i prebaci joj te dvije milijarde eura kao startni kapital, ta ista banka bi na osnovu te dvije milijarde može izdati kredita u visini 20 milijardi minus 1%depozita kojeg moraju imati.
To se zove žiralni novac i u omjeru je 90 naspram 10.

Dakle,na osnovu te dvije milijarde eura imali bismo novac za sve infrastrukturne poduhvate poput završetka autoputa na koridoru 5c, nadogradnje magistralnog puta tz-sa tj kvalitetnog povezivanja tuzle i sarajeva, nove magistrale između tz i zenice, gradnje hidroelektrana i sl.

U tom slučaju bi bilo tako kao što govoriš tj bosanci i hercegovci bi se zaduživali kod sebe i gradili od stvarnih samo uvećanih novaca.
Recimo, naprave se ugovori da država novcem od akciza (60%) podmiruje taj kredit dok se ne isplati.
Ako je to nekih 300 miliona godišnje od akciza, autoput bi otplaćivali nekih 15-ak godina.
Kvaka je u tome što bi rate iliti taj novac koji bismo vraćali direktno lijegao na naš račun tj bio spreman za nove investicije. A to je samo djelić od gotovo 20 milijardi eura koje bi imao kao kreditno sredstvo.
To je blagoslov.
To je toliko novca da u narednih 10 godina sve bh gradove možeš povezati autoputom, renovirati bolnice i izgraditi nove, pa škole i druge obrazovne ustanove, itd.

Zašto nije tako? Ko je prepreka tome? Zašto se zaduživati kod bjelosvjetskih lihvara poput tzv. svjetske banke (primjer argentine najbolje objašnjava njihov način rada) i drugih?
p206

#35 Re: Kineske investicije na Balkanu

Post by p206 »

Dino34 wrote:
Vizionar 1985 wrote:velika kvaka u tome je sto sami sebi duguju.
Da li je baš tako :zoka:
Ako bi neki hamdo otvorio banku i nazvao je bosanska banka, da li bi ti imao udjela u istoj samo zato što u nazivu ima prefiks bosanska?
Naravno da ne bi.
Isto je u americi gdje većina duga otpada na fed koji je dobrim dijelom privatna banka.

Da još jednom pojasnim kako to funkcioniše samo da ima političke volje. ili da znaju.
Godišnje u našu centralnu banku legnu dvije milijarde eura.
Da centralna banka otvori poslovnicu koju bi nazvala "bosanska razvojna banka" i prebaci joj te dvije milijarde eura kao startni kapital, ta ista banka bi na osnovu te dvije milijarde može izdati kredita u visini 20 milijardi minus 1%depozita kojeg moraju imati.
To se zove žiralni novac i u omjeru je 90 naspram 10.

Dakle,na osnovu te dvije milijarde eura imali bismo novac za sve infrastrukturne poduhvate poput završetka autoputa na koridoru 5c, nadogradnje magistralnog puta tz-sa tj kvalitetnog povezivanja tuzle i sarajeva, nove magistrale između tz i zenice, gradnje hidroelektrana i sl.

U tom slučaju bi bilo tako kao što govoriš tj bosanci i hercegovci bi se zaduživali kod sebe i gradili od stvarnih samo uvećanih novaca.
Recimo, naprave se ugovori da država novcem od akciza (60%) podmiruje taj kredit dok se ne isplati.
Ako je to nekih 300 miliona godišnje od akciza, autoput bi otplaćivali nekih 15-ak godina.
Kvaka je u tome što bi rate iliti taj novac koji bismo vraćali direktno lijegao na naš račun tj bio spreman za nove investicije. A to je samo djelić od gotovo 20 milijardi eura koje bi imao kao kreditno sredstvo.
To je blagoslov.
To je toliko novca da u narednih 10 godina sve bh gradove možeš povezati autoputom, renovirati bolnice i izgraditi nove, pa škole i druge obrazovne ustanove, itd.

Zašto nije tako? Ko je prepreka tome? Zašto se zaduživati kod bjelosvjetskih lihvara poput tzv. svjetske banke (primjer argentine najbolje objašnjava njihov način rada) i drugih?
Zašto?
1. ne umijemo
2. "a gdje sam tu ja" - lopovski mentalitet (nije da su negdje drugo ljudi bolji,al ovdje nisu cvjećke)
3. ne bi nam dali - malo alibi argument ali mi ne upravljamo našom centralnom bankom...stranci su je postavili na noge, jer mi nismo znali i nismo se mogli dogovoriti, i naučili ove naše da to održavaju i ništa ne izmišljaju
4. ne bi nam dali 2...još jedan alibi argument, ali takvim poslovanjem bi sigurno nekome zasmetali od tih lihvara

odlična ideja, koja bi se mogla još razraditi i nadograditi, jer ovdje ima novca, ali ne cirkuliše
uostalom znam da postoji sličan fazon sa Raiffeisen bankom kod nas,i koja je prebacila novac na tzv RF invest "firmu"
King Theoden

#36 Re: Kineske investicije na Balkanu

Post by King Theoden »

p206 wrote:1. ne umijemo
Slažem se. Ali, ako ne znaju, zar nije vrhunac ljudskosti kazati "ja ne znam i ne mogu bolje. Dovedite na vlast one koji znaju" ili, barem angažovati dobre savjetnike iz oblasti ekonomije?
p206 wrote:2. "a gdje sam tu ja" -
Mogu otvarati firme i sebi namještati poslove. To dakle nije problem.
p206 wrote:3. ne bi nam dali - malo alibi argument ali mi ne upravljamo našom centralnom bankom...stranci su je postavili na noge, jer mi nismo znali i nismo se mogli dogovoriti, i naučili ove naše da to održavaju i ništa ne izmišljaju
Ovo je odgovor na ovu i sljedeću stavku tvog upisa.
Da, slažem se. Ali(uvijek postoji ovo "ali"), mi ćemo raditi po zakonu. Kako onaj naš žvaljo fino kaže: "sve po zakonu"
Ako fed kreditira ameriku uz 0% kamate, japanska centralna banka japan uz 0% kamate, može i naša banka nas.
Eto, dao sam prijedlog da to ne bude centralna banka, nego neka sestrinska.

Tu je i odgovor na našu političku situaciju.
Dokle god se ne ometaju strani lihvari dok izvlače milijarde iz bosne, političari mogu raditi šta god požele. Sve po zakonu :)
Ako dođe do nemira na tržištu uzrokovanog dodikovom retorikom, isti će letiti u roku 24h.

Sjećate li se ahme hadžipašića?
Koliko je love ostavio nasljednicima? Sve po zakonu, ili?
Evo par riječi iz službenog glasila Federacije čiji je premijer bio krepali hadžipašić. :)
U skladu sa ustavnim ovlastima Premijera/Predsjednika Vlade Federacije BiH, a u povodu zaključaka domova Parlamenta Federacije BiH o odlukama Vlade Federacije BiH koje su se odnosile na sanaciju Energopetrola d.d. Sarajevo putem privatizacije...
Dakle, hitna sanacija. :)

Ali, nema bošnje na ovakvim temama. Daj da on brblja o stvarima na koje nema AMA BAŠ NIKAKVOG uticaja.
"dešavanja u siriji", "dešavanja u srbiji", identiteti, hdz, izborni zakon, finci i ostale trla baba lan teme gdje će bošnjo laprdat a da ništa ne mora uraditi.
Nemoj da on radi. Drugi će. Help bosnia. Mmf, svjetska banka, evropska razvojna banka...
Kako to samo lijepo zvuči... Sve je to ba humanitarna. Garant. Vidi što nam daju.
ili, država je strano tijelo. Boli ih briga što se zadužuje.
Država će i vratit. On nije država!
Ali, kad dođe neka sestrinska firma od tobožnje svjetske banke i kupi elektrane ili vodovod kao u argrntini, pa fino izjednači cijenu litra vode i litre benzina, onda će bošnjo otvoriti temu na kliksu i žaliti se kako vodovod dere.
Doduše, pomoći će mu djeca koja peru guzice u njemačkoj.

Evo, doći će kinezi. Oni će izgraditi.
Pa nek je sa srećom :)
Post Reply