Naslov teme je glup i netacan.
Dakle,
mi smo vec u MAP-u. Nema tu odustajanja, daljeg ulazenja.
A ovi godisnji nacionalni programi su tehnicke stvari, naravno bitne, koje se trebaju odrađivati do punog članstva. Citava pompa je bespotrebno dignuta, a najvecim dijelom zbog politicke trgovine. A niko da narodu kaze (vecinski sprskom) da smo mi u MAP-u.
Taj proces može trajati kraće ili duže vremena (Makedonija dobila MAP 99 godine, ali njih je direktno blokirala članica NATO pakta - Grčka zbog spora. Nas u NATO-u nema ko blokirati, nit ima razloga za to). Ali proces je pokrenut.
Bitno je da smo mi dobili MAP. I bitno je da je NATO zainteresovan. Kako su nam vec sad progledali kroz prste zbog vojne imovine, ne vidim zasto ne bi ucinili jos nekih ustupaka, ako za to bude potrebe, a ucinit ce ih.
Jbg. Ne možeš pričati o nekakvoj neutralnosti, a ici svako malo kod Putina. Pa nisu ni ovi glupi.
Evo general je to malo bolje objasnio. E sad, moze Dodik blebetat okolo sta hoce, ovo su cinjenice.
Na pitanje da li sve ovo ima veze s pokušajem blokade nastojanja naše zemlje da budemo dio sistema NATO-a, general Mašović je kazao ono što se ne može tako precizno čuti u našoj javnosti.
“Ovo sada po prvi put ću reći. Ono što je vrlo bitno jeste činjenica da se od 5. decembra 2018. godine Bosna i Hercegovina već nalazi u MAP-u. Bosna i Hercegovina je već u MAP-u! Bilo kakve priče da se to neće dozvoliti, da nema mogućnosti aktiviranja MAP-a, ponavljam, BiH ima MAP, BiH je već u MAP-u! ANP (Godišnji nacionalni program) je proces samo tehnički proces aktivosti kroz put MAP i daljnjih nastavka aktivnosti prema dobijanju punopravnog članstva u NATO-u. To su stvari koji su jasno propisane. Nažalost, nekoga će rastužiti činjenica da smo mi od 5. decembra 2018. u MAP, neko će se obradovati, ali, evo, najbitnija stvar je da ljudi znaju stvarno stanje i istinu, bez dodatni političkih komentarisanja”, zaključio je general Mašović.