Zar su u kraljevini Bosni postojali Bosanci?pemanapemani wrote:Popis je pokazao da Bosanaca i/ili Hercegovaca ima malo više od 1%. Zajedno sa svim ostalim (od Roma, Jevreja do klingonaca i rokera) nas ima oko 3% u BiH.
Iskreno, nadao sam se da će nas biti više. Nadao sam se da će biti više ljudi koji neće pristati na to da im se izjednači etnički/narodni sa nacionalnim/državnim identitetom. Još konkretnije, da im se poništi državni identitet, posebno bosanski.
Nažalost, zajebao sam se i to je to. Ideja Bosanstva je jednostavno popišana. Na nju su urinirali svi, od četnika, ustaša, velikih Bošnjaka, ali i onih koji Bosanstvo izjednačuju sa jugoslavenstvom i bratstvom i jedinstvom.
Nekako se može svariti BiH, pa nekako prevaliti preko jezika i ono Bosanac i Hercegovac, ali od pojma Bosanac se većini diže kosa na glavi. Ukratko, cilj je uništiti državotvorni kontinuitet i povezanost današnje države Bosne i Hercegovine sa kraljevinom Bosnom.
Možda se ideja istinskog Bosanstva nekad ponovo probudi, ali moja malenkost iskreno misli da je ta ideja nepovratno umrla, bez mogućnosti uskrsnuća.
Jebi ga, ja sam rođen i umrijet ću kao Bosanac. Uvijek ću se tako izjašnjavati, pa taman nemao nikakva prava, boli me neka stvar. Ali sam se jednostavno pomirio sa činjenicom da apsolutna većina građana BiH ne misli poput mene.
Zasto su pro-Bosanci tolika "smetnja" u Bosni i Hercegovini?
- insomnia78
#26 Re: Zasto su pro-Bosanci tolika "smetnja" u Bosni i Hercegovini?
-
pemanapemani
#27 Re: Zasto su pro-Bosanci tolika "smetnja" u Bosni i Hercegovini?
Sto puta prežvakana tema. Ti naravno pitaš da bi mogao napisati već unaprijed donesen zaključak kako mrzim Bošnjake i kako su oni krivi za sve. Već viđeno sto puta od tebe.insomnia78 wrote:Zar su u kraljevini Bosni postojali Bosanci?pemanapemani wrote:Popis je pokazao da Bosanaca i/ili Hercegovaca ima malo više od 1%. Zajedno sa svim ostalim (od Roma, Jevreja do klingonaca i rokera) nas ima oko 3% u BiH.
Iskreno, nadao sam se da će nas biti više. Nadao sam se da će biti više ljudi koji neće pristati na to da im se izjednači etnički/narodni sa nacionalnim/državnim identitetom. Još konkretnije, da im se poništi državni identitet, posebno bosanski.
Nažalost, zajebao sam se i to je to. Ideja Bosanstva je jednostavno popišana. Na nju su urinirali svi, od četnika, ustaša, velikih Bošnjaka, ali i onih koji Bosanstvo izjednačuju sa jugoslavenstvom i bratstvom i jedinstvom.
Nekako se može svariti BiH, pa nekako prevaliti preko jezika i ono Bosanac i Hercegovac, ali od pojma Bosanac se većini diže kosa na glavi. Ukratko, cilj je uništiti državotvorni kontinuitet i povezanost današnje države Bosne i Hercegovine sa kraljevinom Bosnom.
Možda se ideja istinskog Bosanstva nekad ponovo probudi, ali moja malenkost iskreno misli da je ta ideja nepovratno umrla, bez mogućnosti uskrsnuća.
Jebi ga, ja sam rođen i umrijet ću kao Bosanac. Uvijek ću se tako izjašnjavati, pa taman nemao nikakva prava, boli me neka stvar. Ali sam se jednostavno pomirio sa činjenicom da apsolutna većina građana BiH ne misli poput mene.
Postojali su Bošnjani, Bošnjaci i Bosanci u zavisnosti od promjena u jeziku.
1993. godine je odlučeno da narod koji se do tada zvao Muslimani vraća stari naziv naroda Bošnjak. Zaista nemam ništa protiv, ali se ne mogu identificirati sa takvim bošnjaštvom, a posebno ne sa današnjim bošnjaštvom kojem je na prvom mjestu etnička identifikacija, pa tek onda pripadnost Bosni.
Dakle, današnje bošnjaštvo ima sličnosti sa srednjovjekovnim bošnjaštvom/bosanstvom, ali nije isto, jer je tadašnje bošnjaštvo podrazumijevalo sve stanovnike srednjovjekovne Bosne.
Da se današnje bošnjaštvo definiralo kao ideologija koja okuplja sve ljude kojima je Bosna i Hercegovina jedina domovina, bez obzira na religijsku pripadnost, moja malenkost ne bi imala ništa protiv da bude Bošnjak i onda bi smatrao da su pojam Bošnjak i Bosanac isto.
- insomnia78
#28 Re: Zasto su pro-Bosanci tolika "smetnja" u Bosni i Hercegovini?
Budi brate i stanovnik Dembelije. Libo me tuki
-
pemanapemani
#29 Re: Zasto su pro-Bosanci tolika "smetnja" u Bosni i Hercegovini?
I što se prije pomirimo bit će nam lakše i sačuvat ćemo više živaca.edo_79 wrote:
Vjeruj mi da nisi jedini prijatelju .... nažalost stvarnost je takva kakva jeste i s time se moramo pomiriti htjeli mi to ili ne.....
-
pemanapemani
#30 Re: Zasto su pro-Bosanci tolika "smetnja" u Bosni i Hercegovini?
Slažem se u potpunosti, ali eto ti prvi govoriš kako bosanstvo ne postoji. Jebi ga, to baš nisu odlike osobe koju boli kurac kako se neko izjašnjava.insomnia78 wrote:Budi brate i stanovnik Dembelije. Libo me tuki
Vozdra.
- edo_79
#31 Re: Zasto su pro-Bosanci tolika "smetnja" u Bosni i Hercegovini?
Ali to još uvijek ne znači da me neko može trpati u tor čiji dio ja ne želim da budem .... radije ću biti ostali nego dio nacionalnog torapemanapemani wrote:I što se prije pomirimo bit će nam lakše i sačuvat ćemo više živaca.edo_79 wrote:
Vjeruj mi da nisi jedini prijatelju .... nažalost stvarnost je takva kakva jeste i s time se moramo pomiriti htjeli mi to ili ne.....
- insomnia78
#32 Re: Zasto su pro-Bosanci tolika "smetnja" u Bosni i Hercegovini?
Pa jel postoji? I je li postojalo ikad?pemanapemani wrote:Slažem se u potpunosti, ali eto ti prvi govoriš kako bosanstvo ne postoji. Jebi ga, to baš nisu odlike osobe koju boli kurac kako se neko izjašnjava.insomnia78 wrote:Budi brate i stanovnik Dembelije. Libo me tuki
Vozdra.
- edo_79
#33 Re: Zasto su pro-Bosanci tolika "smetnja" u Bosni i Hercegovini?
Ma kakvi postoji, mi smo građani Bošnje i Hercegovine, imamo Bošnjačke pasoše i govorimo Bošnjačkim jezikom jelda? Nemoj molim teinsomnia78 wrote:Pa jel postoji? I je li postojalo ikad?pemanapemani wrote:Slažem se u potpunosti, ali eto ti prvi govoriš kako bosanstvo ne postoji. Jebi ga, to baš nisu odlike osobe koju boli kurac kako se neko izjašnjava.insomnia78 wrote:Budi brate i stanovnik Dembelije. Libo me tuki
Vozdra.
-
pemanapemani
#34 Re: Zasto su pro-Bosanci tolika "smetnja" u Bosni i Hercegovini?
Normalno, to se podrazumijeva.edo_79 wrote:Ali to još uvijek ne znači da me neko može trpati u tor čiji dio ja ne želim da budem .... radije ću biti ostali nego dio nacionalnog torapemanapemani wrote:I što se prije pomirimo bit će nam lakše i sačuvat ćemo više živaca.edo_79 wrote:
Više sam mislio na ovakve i slične rasprave. Obično završe tako da te optuže kako si jugosloven, pobornik bratstva i jedinstva, četnik, ustaša, ubačeni element, a anamo oni da si Alijin Srbin/Hrvat, bošnjački unitarist, islamist..., a nemali broj bi te rado i skratio za glavu. Prilično sam uvjeren da velikosrbi i velikohrvati više mrze Bosance nego Bošnjake.
- insomnia78
#35 Re: Zasto su pro-Bosanci tolika "smetnja" u Bosni i Hercegovini?
Pa dobro. Bio si gradjanin Muslimanije, imo Muslimanski pasos, pricao Muslimanski pa ne vidim u cemu je problemedo_79 wrote:
Ma kakvi postoji, mi smo građani Bošnje i Hercegovine, imamo Bošnjačke pasoše i govorimo Bošnjačkim jezikom jelda? Nemoj molim te
- edo_79
#36 Re: Zasto su pro-Bosanci tolika "smetnja" u Bosni i Hercegovini?
Opet ti brkaš babe i žabe drug moj ... ja sam rođen u Bosni i Hercegovini, imam pasoš Bosne i Hercegovine, građanin sam Bosne i Hercegovine, govorim Bosanski jezik, a to što ti sviraš qrcu sve ti je to džaba, Bosne je bilo, Bosne ima, i Bosne će biti i poslije mene i poslije tebe.insomnia78 wrote:Pa dobro. Bio si gradjanin Muslimanije, imo Muslimanski pasos, pricao Muslimanski pa ne vidim u cemu je problemedo_79 wrote:
Ma kakvi postoji, mi smo građani Bošnje i Hercegovine, imamo Bošnjačke pasoše i govorimo Bošnjačkim jezikom jelda? Nemoj molim te
Želje slušalaca su od 12 do 13 sati svakim danom tako da
-
pemanapemani
#37 Re: Zasto su pro-Bosanci tolika "smetnja" u Bosni i Hercegovini?
Mene 1991., izjasnilo kao Bosanac, a sam se 2013. izjasnio kao Bosanac.insomnia78 wrote:Pa jel postoji? I je li postojalo ikad?pemanapemani wrote:Slažem se u potpunosti, ali eto ti prvi govoriš kako bosanstvo ne postoji. Jebi ga, to baš nisu odlike osobe koju boli kurac kako se neko izjašnjava.insomnia78 wrote:Budi brate i stanovnik Dembelije. Libo me tuki
Vozdra.
Sad, da li postoji ili ne, pojma nemam.
- insomnia78
#38 Re: Zasto su pro-Bosanci tolika "smetnja" u Bosni i Hercegovini?
Sta brkam? Zar nisi do neki dan bio Musliman sa jugoslovenskim pasosem koji prica srpskohrvatski?
-
kakaljin
#39 Re: Zasto su pro-Bosanci tolika "smetnja" u Bosni i Hercegovini?
Bošnjak nije samo musliman
Hrvat nije samo katolik
Srbin nije samo pravoslavac.
Kod nas su se zamjenile teze i poistovjecuje se vjeroispovjest sa nacionalnoscu.
Kako se zovu drzavljani Njemacke?
Kako se zovu drzavljani Francuske?
Kako se zovu drzavljani Engleske?
Kako se zovu drzavljani Španije?
U svim ovim drzavama postoje razne nacije i vjeroispovjesti ali svi oni se zovu jednim imenom, samo se kod nas od toga stvara nesto drugo.
Neka se svako izjasnjava kako zeli i neka niko nikome ne namece kako ce se ko izjasnjavati, ali svi mi u BiH smo Bosanci i Hercegovci raznih nacija i vjeroispovjesti.
Hrvat nije samo katolik
Kod nas su se zamjenile teze i poistovjecuje se vjeroispovjest sa nacionalnoscu.
U svim ovim drzavama postoje razne nacije i vjeroispovjesti ali svi oni se zovu jednim imenom, samo se kod nas od toga stvara nesto drugo.
Neka se svako izjasnjava kako zeli i neka niko nikome ne namece kako ce se ko izjasnjavati, ali svi mi u BiH smo Bosanci i Hercegovci raznih nacija i vjeroispovjesti.
- edo_79
#40 Re: Zasto su pro-Bosanci tolika "smetnja" u Bosni i Hercegovini?
Ja sam i u Jugoslaviji bio građanin SR BiH, Jugosloven sa jugoslovenskim pasošem koji je govorio sh-hs jezikom .... ne nisam bio Musliman, bio sam Jugosloven ....insomnia78 wrote:Sta brkam? Zar nisi do neki dan bio Musliman sa jugoslovenskim pasosem koji prica srpskohrvatski?
- edo_79
#41 Re: Zasto su pro-Bosanci tolika "smetnja" u Bosni i Hercegovini?
kakaljin wrote:Bošnjak nije samo musliman
Hrvat nije samo katolik
Džaba prijatelju .... nemožeš ti to dokazati ovim KONSTITUTIVNIMA koji su sve pomiješali toliko da ni oni sami više neznaju šta je šta, a kamoli da naprave jasnu razliku između nacionalnosti i vjeroispovijesti ....
-
kakaljin
#42 Re: Zasto su pro-Bosanci tolika "smetnja" u Bosni i Hercegovini?
u Kraljevini Bosni su postojali Bošnjani koji su bili i katolici i pravoslavci i muslimani.insomnia78 wrote:Zar su u kraljevini Bosni postojali Bosanci?pemanapemani wrote:Popis je pokazao da Bosanaca i/ili Hercegovaca ima malo više od 1%. Zajedno sa svim ostalim (od Roma, Jevreja do klingonaca i rokera) nas ima oko 3% u BiH.
izvedenica od Bošnjanin je nastala Bošnjak i Bošnjak je i katolik i pravoslavac i musliman, ali neko je preokrenuo to i prisvojio da je Bošnjak samo musliman što nije tačno, a ostali hrvati i srbi su prihvatili i rekli da je Bošnjak samo musliman i da oni nisu Bošnjaci. Tj htjelu su da nas podjele i po ovome i a zalost usplevaju to da urade.
- insomnia78
#43 Re: Zasto su pro-Bosanci tolika "smetnja" u Bosni i Hercegovini?
Ko tacno? Jel ima neki trag o ovome?kakaljin wrote:u Kraljevini Bosni su postojali Bošnjani koji su bili i katolici i pravoslavci i muslimani.insomnia78 wrote:Zar su u kraljevini Bosni postojali Bosanci?pemanapemani wrote:Popis je pokazao da Bosanaca i/ili Hercegovaca ima malo više od 1%. Zajedno sa svim ostalim (od Roma, Jevreja do klingonaca i rokera) nas ima oko 3% u BiH.
izvedenica od Bošnjanin je nastala Bošnjak i Bošnjak je i katolik i pravoslavac i musliman, ali neko je preokrenuo to i prisvojio da je Bošnjak samo musliman što nije tačno, a ostali hrvati i srbi su prihvatili i rekli da je Bošnjak samo musliman i da oni nisu Bošnjaci. Tj htjelu su da nas podjele i po ovome i a zalost usplevaju to da urade.
Da se ne lazemo, da smo se nazvali gradjanima svijeta mislis da bi Srbi i Hrvati pristali da se tako zovu? Pa nisu oni zbog toga ratovali
- edo_79
#44 Re: Zasto su pro-Bosanci tolika "smetnja" u Bosni i Hercegovini?
Ja mislim da je to počelo od onog Filipovića i ekipe na Drugom bošnjačkom kongresu 28.09.1993 i tad je sve otišlo u qrackakaljin wrote: u Kraljevini Bosni su postojali Bošnjani koji su bili i katolici i pravoslavci i muslimani.
-
sumirprimus
#45 Re: Zasto su pro-Bosanci tolika "smetnja" u Bosni i Hercegovini?
nije bilo kriticne mase u startu nazalost i sad se vuku repovi, podjele jebga..
a nismo nikad ni imali drzavu da je to u startu bilo definisano
kraljevina i to srednji vijek, nije moderna drzava.ovo novijeg datuma 19 20 vijek
a nismo nikad ni imali drzavu da je to u startu bilo definisano
kraljevina i to srednji vijek, nije moderna drzava.ovo novijeg datuma 19 20 vijek
-
Fudo387
#46 Re: Zasto su pro-Bosanci tolika "smetnja" u Bosni i Hercegovini?
edo_79 wrote:Ja sam i u Jugoslaviji bio građanin SR BiH, Jugosloven sa jugoslovenskim pasošem koji je govorio sh-hs jezikom .... ne nisam bio Musliman, bio sam Jugosloven ....insomnia78 wrote:Sta brkam? Zar nisi do neki dan bio Musliman sa jugoslovenskim pasosem koji prica srpskohrvatski?
- edo_79
#47 Re: Zasto su pro-Bosanci tolika "smetnja" u Bosni i Hercegovini?
Mene su zvali i Šešeljevim učenikom, jugonostalgičarem, komunjarom, vakim nakim .... samo zato što nisam htio u tor .... niti sam, niti ću biti dio tora .... nisam odgojen takopemanapemani wrote:Normalno, to se podrazumijeva.
Više sam mislio na ovakve i slične rasprave. Obično završe tako da te optuže kako si jugosloven, pobornik bratstva i jedinstva, četnik, ustaša, ubačeni element, a anamo oni da si Alijin Srbin/Hrvat, bošnjački unitarist, islamist..., a nemali broj bi te rado i skratio za glavu. Prilično sam uvjeren da velikosrbi i velikohrvati više mrze Bosance nego Bošnjake.
- tandmand
#48 Re: Zasto su pro-Bosanci tolika "smetnja" u Bosni i Hercegovini?
@ocammog, pro-bosanac, Bosanac, zašto se ograničavaš na bosanski tor.
Šta će reći ljudi iz Republika Hrvatske i Srbije, koji razmišljaju kao i ti, koji pričaju naš jezik a ne žele da budu dio tora. Jesi li razmišljao da tvoja ideja iz Bosne pređe u regionalne okvire, pa da umjesto "Bosanac" bude "Regionalac"?
Kada BiH uđe u EU, zašto ne i "Europljanin"?
Šta će reći ljudi iz Republika Hrvatske i Srbije, koji razmišljaju kao i ti, koji pričaju naš jezik a ne žele da budu dio tora. Jesi li razmišljao da tvoja ideja iz Bosne pređe u regionalne okvire, pa da umjesto "Bosanac" bude "Regionalac"?
Kada BiH uđe u EU, zašto ne i "Europljanin"?
-
Fudo387
#49 Re: Zasto su pro-Bosanci tolika "smetnja" u Bosni i Hercegovini?
Ovi nas gradjani svijeta uopste nemaju losu ideju, ok je to ideal, gradjansko drustvo, drz nedaj...
Al’ momci, imate problem.
Nece Srbi i Hrvati da zive sa vama, bar debela vecina.
Ili, hoce, al’ samo ono sto bas moraju.
Ne jebu ljudi ni Bosnu ni Hrecegovinu 2%, najradije bi da je nema.
Bosnje se prilagodile, ne mozes glavom kroz zid.
Al’ momci, imate problem.
Nece Srbi i Hrvati da zive sa vama, bar debela vecina.
Ili, hoce, al’ samo ono sto bas moraju.
Ne jebu ljudi ni Bosnu ni Hrecegovinu 2%, najradije bi da je nema.
Bosnje se prilagodile, ne mozes glavom kroz zid.
-
sangajka
#50 Re: Zasto su pro-Bosanci tolika "smetnja" u Bosni i Hercegovini?
Ma sve ovu zajebanciju je počeo Bregović 1974. godine. On je pokrenuo lavinu nekakvom pjesmom o BOSANCU i sto je najgore pjesma se i danas slusa. Pridruzio mu Dino Merlin, veseli BOSANAC, a malo kasnije i Zlaja iz Crvene Jabuke (Mojca, Mojca). Svi oni pjevaju o BOSANCIMA, ljudima koji ne postoje.edo_79 wrote:Ja mislim da je to počelo od onog Filipovića i ekipe na Drugom bošnjačkom kongresu 28.09.1993 i tad je sve otišlo u qrackakaljin wrote: u Kraljevini Bosni su postojali Bošnjani koji su bili i katolici i pravoslavci i muslimani.
Vrijedi pomenuti sta je pisao, anonimus iz Zgareba, M.Krleza. Nije u rangu Jale, Bube i njima slicnim, al' moze proci.
„Neka oprosti gospođa Europa, samo Bosna ima spomenike. Stećke. Šta je stećak? Oličenje gorštaka Bosanca! Šta radi Bosanac na stećku? Stoji uspravno! Digao glavu, digao ruku! Ali nigdje, nigdje, nikad, niko nije pronašao stećak na kome Bosanac kleči i moli. Na kom je prikazan kao sužanj".
Izgleda da je lakse je dokazati da postoje Marsovci nego BOSANCI.