Samo ti ostani u Austriji i molim te ne glasaj na izborima. Ili glasaj za Hajdera...risno wrote:Ima ovdje u Austriji jedan Alfonst TV moderator poznati homoseksualac, da nisi ti taj il ga imitirasAlfons Kauders wrote:Koji infantilni i nepismeni komentari, nek nam Bog pomogne...
Alija je bio jedan od najnesposobnijih i najnaivnih politicara u Bosnjaka uopste. Mozda su njegove namjere bile casne, ali jednostavno covjek nije bio dorastao trenutku.
Izetbegovic
- Alfons Kauders
- Alfons Kauders
Argumenti ? Ja necu da puno polemisem, rijec je o mom misljenju i licnom uvjerenju, malo bi potrajalo da ja sad pocnem pricati o 10 godina njegove vladavine i svim njegovim promasajima (opet promosajima po mom misljenju).Frutek wrote:A zašto tako misliš? Argument?Alfons Kauders wrote:Koji infantilni i nepismeni komentari, nek nam Bog pomogne...
Alija je bio jedan od najnesposobnijih i najnaivnih politicara u Bosnjaka uopste. Mozda su njegove namjere bile casne, ali jednostavno covjek nije bio dorastao trenutku.
Zar stvarno misliš da je bio tada i genij nad genijima od političara, da bi bilo neke bitne razlike, tj. da rata ne bi bilo? Srbi su bili čvrsto naumili da urade ono što su uradili i ne bi se mogli spriječit ničim.
Alije se poneo odlično i hrabro u tadašnjoj situaciji (mada je on svoju hrabrost dokazo i u bivšoj Jugi, kad su ga zatvorili zato što se i tada borio za prava Bošnjaka). Ako nisi Bošnjak, onda razumijem tvoje negodovanje, ali i u tom slučaju trebao bi da ga poštuješ, jer živiš u BiH koje ne bi bilo bez ljudi kakav je bio Alija.
Nije bitno jesam li ja Bosnjak ili ne. To je bit Bosne, i to je nesto sto je, nazalost, u najvecem dijelu BiH, nestalo za sva vremena. Koliko je sam Alija odgovoran za to, e o tome neki drugi put...
-
risno
U Austriji sam radi firme zaradjujem pare i ulazem u Company u Sarajevo, i svaki put glasam za SDA.Alfons Kauders wrote:Samo ti ostani u Austriji i molim te ne glasaj na izborima. Ili glasaj za Hajdera...risno wrote:Ima ovdje u Austriji jedan Alfonst TV moderator poznati homoseksualac, da nisi ti taj il ga imitirasAlfons Kauders wrote:Koji infantilni i nepismeni komentari, nek nam Bog pomogne...
A sto se ovog homica Alfonsa tice sto ima isto ime kao ti, i on se preziva Haider.
Sumljiv si mi

-
mr__bosnjak
Alija Izetegovic je covjek koji je spasio ovu zemlju!
Dok je agresija trajala i dok su srpska vojska zbog svog oruzja osvajala sve vise Bosne i ubijala i napadala Bosnjake i gradove rusila i dok je i hrvatska vojska isto napala Bosnu i krenula Bosnjake ubijat i gradove rusit on je skupa sa svima koji su htjeli ovu zemlju da brane stvorio bosansku vojsku koja je branila Bosnu od svih agresora i htjela da oslobodi BiH od agresora i ubijanja i da spasi Bosnjake od da nestanu i zbog te vojske BiH je danas zemlja.
I jos je on i njegova vlada uveli bosanski nas jezik koji je tako dugo bio zabranjen i opet uveli nasu bosnjacku naciju koja je isto tako dugo bila zabranjena i tako zapoceli da se jednom opet ujedinje Bosnjaci koje su god vjere da opet sacuvaju Bosnu od agresora koji su ih rastavili da bi Bosnu unistili.
Jedino samo je pogrijesio kad se Hrvatskoj okreto i sto nije skroz(neznam ako je mogao) sprijecio te zlocine koje su se opet rijedje se desavale od bosanske vojske na ljude koji su se izjasnjavali i gledali kao Srbi i Hrvati i ako se to manje desavalo i ne kao zlocine sto je najvise srpska vojska radila ali i hrvatska vojska.
Sloboda Bosni!
Dok je agresija trajala i dok su srpska vojska zbog svog oruzja osvajala sve vise Bosne i ubijala i napadala Bosnjake i gradove rusila i dok je i hrvatska vojska isto napala Bosnu i krenula Bosnjake ubijat i gradove rusit on je skupa sa svima koji su htjeli ovu zemlju da brane stvorio bosansku vojsku koja je branila Bosnu od svih agresora i htjela da oslobodi BiH od agresora i ubijanja i da spasi Bosnjake od da nestanu i zbog te vojske BiH je danas zemlja.
I jos je on i njegova vlada uveli bosanski nas jezik koji je tako dugo bio zabranjen i opet uveli nasu bosnjacku naciju koja je isto tako dugo bila zabranjena i tako zapoceli da se jednom opet ujedinje Bosnjaci koje su god vjere da opet sacuvaju Bosnu od agresora koji su ih rastavili da bi Bosnu unistili.
Jedino samo je pogrijesio kad se Hrvatskoj okreto i sto nije skroz(neznam ako je mogao) sprijecio te zlocine koje su se opet rijedje se desavale od bosanske vojske na ljude koji su se izjasnjavali i gledali kao Srbi i Hrvati i ako se to manje desavalo i ne kao zlocine sto je najvise srpska vojska radila ali i hrvatska vojska.
Sloboda Bosni!
- Alfons Kauders
Glasaj care moj, to je tvoje ustavno pravo, i gradjanska duznost.risno wrote: U Austriji sam radi firme zaradjujem pare i ulazem u Company u Sarajevo, i svaki put glasam za SDA.
A sto se ovog homica Alfonsa tice sto ima isto ime kao ti, i on se preziva Haider.
Sumljiv si mi![]()
E sad to sto bi ja glasao za politicare koji koaliraju sa SDSom samo pod prijetnjom smrcu ili zescim batinama, to je moja stvar. Sta cu ti ja ako nemas neke moralne standarde poput mene, to je tvoj licni izbor. Bujrum glasaj i za SDS ako vec hoces, isto ti dodje, niko ti ne brani, al meni moj soj i odgoj ne dopustaju, ima se obraza prijatelju...
I Jerg se preziva Heider, pa glasaj za njeg, ako vec volis desno orijentirane stranke...
- Alfons Kauders
I Hercegovini vala...mr__bosnjak wrote:Alija Izetegovic je covjek koji je spasio ovu zemlju!
Sloboda Bosni!
- Alfons Kauders
S obzirom na to da je vjesto izbjegao mobilizaciju 1944. i 1945. to i mene zanima...kicky wrote:Vidiš za toga nisam čuo! U kojoj je on ofanzivi bio?!ado-šampion wrote:Ne smatram! Podržavam sve što si rekao! Rahmetli Alija je narodni heroj!
-
risno
Normalno Jörg Haider je nas, dok su Alfonsi pederiAlfons Kauders wrote:Glasaj care moj, to je tvoje ustavno pravo, i gradjanska duznost.risno wrote: U Austriji sam radi firme zaradjujem pare i ulazem u Company u Sarajevo, i svaki put glasam za SDA.
Sumljiv si mi![]()
E sad to sto bi ja glasao za politicare koji koaliraju sa SDSom samo pod prijetnjom smrcu ili zescim batinama, to je moja stvar. Sta cu ti ja ako nemas neke moralne standarde poput mene, to je tvoj licni izbor. Bujrum glasaj i za SDS ako vec hoces, isto ti dodje, niko ti ne brani, al meni moj soj i odgoj ne dopustaju, ima se obraza prijatelju...![]()
I Jerg se preziva Heider, pa glasaj za njeg, ako vec volis desno orijentirane stranke...
-------------------------------------------------------------------------------
Jerg Hajder prelazi na islam?
- Austrijski desnicarski vodja Jerg Hajder (Joerg Haider) tvrdi da je potomak arapskih emigranata i da namjerava preci na islam, izjavio je u srijedu u Parizu Seif al-Islam Gadafi, sin libijskog vodje Moamera Gadafija. 'On je Arapin, arapskog podrijetla. Njegova obitelj dosla je u Andaluziju prije 400 ili vise godine i zatim presla na krscanstvo. Oni su Arapi. On mi je to pricao', izjavio je Seif al-Islam Gadafi novinarima u Parizu. 'Rekao mi je da zeli preci na islam i zamolio da mu nabavim primjerak Kur''ana na njemackom jeziku. On zeli biti musliman i Arapin i zbog toga nas dvojica imamo tako dobre odnose', rekao je mladji Gadafi.
http://www.sehara.com/vijesti/aktuelnos ... kalID=2900
- Alfons Kauders
Uh, ne znam kome vise da vjerujem... Tebi il Gadafiju junioru... Vidim sve principijelni ljudi do jaja...risno wrote:Normalno Jörg Haider je nas, dok su Alfonsi pederiAlfons Kauders wrote:Glasaj care moj, to je tvoje ustavno pravo, i gradjanska duznost.risno wrote: U Austriji sam radi firme zaradjujem pare i ulazem u Company u Sarajevo, i svaki put glasam za SDA.
Sumljiv si mi![]()
E sad to sto bi ja glasao za politicare koji koaliraju sa SDSom samo pod prijetnjom smrcu ili zescim batinama, to je moja stvar. Sta cu ti ja ako nemas neke moralne standarde poput mene, to je tvoj licni izbor. Bujrum glasaj i za SDS ako vec hoces, isto ti dodje, niko ti ne brani, al meni moj soj i odgoj ne dopustaju, ima se obraza prijatelju...![]()
![]()
- Austrijski desnicarski vodja Jerg Hajder (Joerg Haider) tvrdi da je potomak arapskih emigranata i da namjerava preci na islam, izjavio je u srijedu u Parizu Seif al-Islam Gadafi, sin libijskog vodje Moamera Gadafija. 'On je Arapin, arapskog podrijetla. Njegova obitelj dosla je u Andaluziju prije 400 ili vise godine i zatim presla na krscanstvo. Oni su Arapi. On mi je to pricao', izjavio je Seif al-Islam Gadafi novinarima u Parizu. 'Rekao mi je da zeli preci na islam i zamolio da mu nabavim primjerak Kur''ana na njemackom jeziku. On zeli biti musliman i Arapin i zbog toga nas dvojica imamo tako dobre odnose', rekao je mladji Gadafi.
BTW, jel ti to mislis da je Alfons moje pravo ime, ili si samo tako nisko pao da nemas nikakvu kvalitetniju prozivku u arsenalu ?
Kakav si ti Bosanac ako ni prozvat ne znas, i to je stvar patriotizma, kojeg tebi haman ne manjka, potrudi se.
-
|@|€[~]|
Naravno da su se dogovarali nije valjda da si to tek sada skontao.No_Comment wrote:Sobzirom da su Franjo krivousti i Slobo kasapin imali cijelo vrijeme rata u svojim kabinetima telefonsku VEZU jedan sa drugim i dirigirali sta ce bit sa Vukovarom, posavinom, ugovorili podjelu Bosne,utanacili bljesak , oluju,i sa obzirom na sve ovo:
Aliji NIJE BILO LAHKO jer je bio u odnosu na njih naivan i posten covjek.
Zato rahmet mu dushi!!!
-
risno
http://www.islam-online.net/English/New ... cov27a.jpgAlfons Kauders wrote:Uh, ne znam kome vise da vjerujem... Tebi il Gadafiju junioru... Vidim sve principijelni ljudi do jaja...risno wrote:Normalno Jörg Haider je nas, dok su Alfonsi pederiAlfons Kauders wrote: Glasaj care moj, to je tvoje ustavno pravo, i gradjanska duznost.
![]()
-------------------------------------------------------------------------------![]()
BTW, jel ti to mislis da je Alfons moje pravo ime, ili si samo tako nisko pao da nemas nikakvu kvalitetniju prozivku u arsenalu ?![]()
Kakav si ti Bosanac ako ni prozvat ne znas, i to je stvar patriotizma, kojeg tebi haman ne manjka, potrudi se.
Evo Haider par dana prije bombardovanja Iraka, kod svoje brace Muslimana, da donese podrsku
-
cpt.picard
Da je mogao bolje, mogao je. Ono uvjek moze bolje, ali oni koji su ovdje bili u toko rata znaju da se vecina stvari radila instinktivno. Sjecate se samo kako je raja ginula na pocetku, padne jedna svi se okupe
Zivi smo (nazalost mnogi su morali dati zivot za to, a mnogi sad to ne cijene), bosna je kakva takva opstala. To mu je bio cilj, to je i ispunio.
O Aliji poslije rata tesko se moze govoriti.
S jedne strane svijet (dejton)
S druge srbi/hrvati
S trece nasi ratni profiteri, podrumasi i dijaspora
Po meni njegova najveca greska ikad je odluka da amnestira sve koji su zdusili u toku rata (mislim na vojno sposobne ljude, ne na djecu, zene, starce, ranjene).
Samo postavite ovu sliku, Frano T. > Alija I. < Slobodan M. Ja mu ne bio u kozi... Sve kezz, rukovanje a: tuci tamo, nema puno srpskog zivlja. Sjecate se toga...
Ako neko misli da se diplomatski moglo rijesiti, grdno se vara. Tog treba kao sto neko rece obiljezit markerom kao KURBAN i poslat u zapadnu herc ili Banja Luku.
Sve u svemu, valiki covijek. Ko pljuje po njemu, pljuje po sebi, poljuje po BiH. Rahmet mu dusi i hvala mu sto me spasio od zla.
O Aliji poslije rata tesko se moze govoriti.
S jedne strane svijet (dejton)
S druge srbi/hrvati
S trece nasi ratni profiteri, podrumasi i dijaspora
Po meni njegova najveca greska ikad je odluka da amnestira sve koji su zdusili u toku rata (mislim na vojno sposobne ljude, ne na djecu, zene, starce, ranjene).
Samo postavite ovu sliku, Frano T. > Alija I. < Slobodan M. Ja mu ne bio u kozi... Sve kezz, rukovanje a: tuci tamo, nema puno srpskog zivlja. Sjecate se toga...
Ako neko misli da se diplomatski moglo rijesiti, grdno se vara. Tog treba kao sto neko rece obiljezit markerom kao KURBAN i poslat u zapadnu herc ili Banja Luku.
Sve u svemu, valiki covijek. Ko pljuje po njemu, pljuje po sebi, poljuje po BiH. Rahmet mu dusi i hvala mu sto me spasio od zla.
- Alfons Kauders
Drago mi je da cujem takve stvari... Od ljubitelja naucne fantastike...
Nemoj sta zamjerit, nisam mogo odolit !
Nemoj sta zamjerit, nisam mogo odolit !
-
BECHO
Bio je heroj za Sarajevo, Zenicu, Travnik i ono malo fildzan drzave! Da pitamo raju iz Posavine, Semberije, Hercegovine sta misle o 'heroju' Alji?! '...mirno spavajte...' a granate rokaju po Derventi i Bosanskom Brodu! E upravo iz tog razloga, hebem ja njega i njegov merhametluk kao i onaj fakultet politickih nauka sto je zavrsio!
- alphonse kauders
Evo nešto iz arhive. Jedan od najboljih opisa politike A.I-a. Novinar Samir Šestan odgovara na pitanja-
1. Da li je Alija Izetbegović bio pozitivna ili negativna ličnost? Zašto?
- Rezultati vladavine Alije Izetbgovića su tako poražavajući, da gotovo bez značajnijeg pretjerivanja, možemo ustvrditi da se uopšte nije radilo o ličnosti, nego o- elementarnoj nepogodi! To što se još uvijek bavimo njime, govori više o nama samima nego o njemu. Ili, eventualno, govori o dubini septičke jame u koju nas je gurnuo. Poznato mi je naravno, da postoji čitava masa onih koji će istrajati na njegovoj pozitivnosti, no ta "pozitivnost" se, gotovo redovno, izvodi iz poređenja lošeg sa gorim i miješajući se sa elementima poltronstva, konforizma i klasične stupidnosti, završava kao komična antiteza naše stvarnosti.
2. Šta mislite o Aliji Izetbegoviću kao čovjeku?
-Taj šizofreni koncept, kojim se narodu ispire mozak, to tobožnje dvojstvo Političara i Čovjeka (dosad na taj način u istoriji nezabilježen!) stvoren je samo iz jednog razloga: da bude svojevrsna amnestija za posvemašnju nesposobnost za obavljanje posla koga se (objeručke) prihvatio i sve promašaje i katastrofe kojima nas je izložio, te, za izgradnju i učvrščenje kulta ličnosti (jer, bez toga ovdje izgleda ne može).
Jašući na tezi da je politika prljava i da je, u skladu s tim, uspješan političar redovno prepun loših ljudskih osobina, tvorci ove ublehe za široke narodne mase nas žele ubijediti da su sve greške Alije Izetbegovića Političara tobože proizvod toga što je on bio dobar čovjek. Koji kretenizam.
3. Šta mislite o Aliji Izetbegoviću kao političaru?
- Sjećate se onog vica o Muji i Hasi kad Husi neki manijak pali šamare, a Mujo ga brani govoreći ovome Hajd' još jednom, ako smiješ! sve dok Huso ne zavapi: Mujo, nemoj me braniti više, matere ti!!!?
E, ja znam i nastavak: Mujo je postao počasni predsjednik SDA, a Huso je još uvijek na Intenzivnoj njezi i povremeno ga moraju oživljavati šok terapijama.
4. Koji su najbolji potezi koje je Izetbegović povukao u svojoj političkoj karijeri?
- I to postoji??? Pa, dobro, da pokušamo.... Ako ne brojim odlazak u zatvor (koji i nije bio baš njegov potez, je li) onda je to bez sumnje- njegovo povlačenje iz politike. Mada, klasično izetbegovićevski ni ono nije dosljedno sprovedeno (šta ćete kad svaki dan ima prijepodne i poslijepodne).
5. Koji su najlošiji potezi koje je Izetbegović povukao u svojoj političkoj karijeri?
- Definitivno najlošiji potez kojeg je Izetbegović povukao u svojoj političkoj karijeri - u žestokoj konkurenciji sve samih katastrofa- je: odluka da osnuje stranku i da se bavi politikom. Iz ovog su proizašli svi drugi. Njihovo nabrajanje bi bio posao primjereniji nekom institutu i objavljivanju u višetomnim izdanjima, nego odgovoru na ankentno pitanje u novini sa ograničenim brojem strana, tako da sam prisiljen odustati i od pokušaja navođenja samo nekih od NEOPROSTIVIH(!).
6. Da li je SDA nako Izetbegtovićeve smrti više ili manje demokratska stranka u odnosu na vrijeme kada je on bio njen predsjednik?
- Razlika izmeđtu SDA sa i SDA bez izetbegovića u kontekstu priče o demokratičnosti zaista postoji, ali ne radi se o razlici u demokratičnosti, nego o mogućim posljedicama po one koji bi tu priču o demokratičnosti i slobodi shvatili ozbiljno. Dok ste za "Alijinog vakta" morali strahovati od "spontane reakcije" kakvog fanatizovanog Vođinog sljedbenika, danas u SDA, ne računajući možda Reisa, nema ličnosti čije bi riječi bilo ko, pa makar se radilo o notornoj fanatizovanoj budali, slijedio na taj način.
7. Ko je idealan nasljednik Alije izetbegovića?
- Sejfudin Tokić? Ili... Desnica Radojević, he-he!
Mislim, ne shvatam pitanje. U načelu, idealan nasljednik Alije Izetbegvoića u SDA bi bio onaj koji bi definitivno sahranio tu stranku ili je sve na podnošljivih 5-7 procenata. Hm.. u tom kontekstu mislim da je Sulejman Tihić sasvim dobro rješenje. Ne do bog da nađu nekog pametnog, prodornog, nekorumpiranog, reformistički nastrojenog pa da još i dobro izgleda.
8. Šta mislite o politčkoj karijeri Izetbegovićevog sina Bakira?
- Ne poznajem ga dovoljno niti me ustvari interesuje. U načelu, opsjednutost tim likom od strane sarajevskih medija mi izgleda kao loš čaršijski fazon koji baš i ne shvatam najbolje. Meni su svi ti kriminogeni tipovi isti i potpuno mi je svejedno ko će od njih zasjesti na tron. Problem nije u pretendentima, nego u tronu, a to nema veze sa Alijom Izetbegovićem ni sa SDA, nego sa nama, tj. sa ovim narodom koji izgleda nema namjeru prestati puzati i ima potrebu za stalnim nadzorom i starateljstvom, a koji, k tome, ima i zanimljiv običaj da više vjeruje Vođi nego sopstvenim očima.
Zanimljivo, nema šta:)..
- Rezultati vladavine Alije Izetbgovića su tako poražavajući, da gotovo bez značajnijeg pretjerivanja, možemo ustvrditi da se uopšte nije radilo o ličnosti, nego o- elementarnoj nepogodi! To što se još uvijek bavimo njime, govori više o nama samima nego o njemu. Ili, eventualno, govori o dubini septičke jame u koju nas je gurnuo. Poznato mi je naravno, da postoji čitava masa onih koji će istrajati na njegovoj pozitivnosti, no ta "pozitivnost" se, gotovo redovno, izvodi iz poređenja lošeg sa gorim i miješajući se sa elementima poltronstva, konforizma i klasične stupidnosti, završava kao komična antiteza naše stvarnosti.
-Taj šizofreni koncept, kojim se narodu ispire mozak, to tobožnje dvojstvo Političara i Čovjeka (dosad na taj način u istoriji nezabilježen!) stvoren je samo iz jednog razloga: da bude svojevrsna amnestija za posvemašnju nesposobnost za obavljanje posla koga se (objeručke) prihvatio i sve promašaje i katastrofe kojima nas je izložio, te, za izgradnju i učvrščenje kulta ličnosti (jer, bez toga ovdje izgleda ne može).
Jašući na tezi da je politika prljava i da je, u skladu s tim, uspješan političar redovno prepun loših ljudskih osobina, tvorci ove ublehe za široke narodne mase nas žele ubijediti da su sve greške Alije Izetbegovića Političara tobože proizvod toga što je on bio dobar čovjek. Koji kretenizam.
- Sjećate se onog vica o Muji i Hasi kad Husi neki manijak pali šamare, a Mujo ga brani govoreći ovome Hajd' još jednom, ako smiješ! sve dok Huso ne zavapi: Mujo, nemoj me braniti više, matere ti!!!?
E, ja znam i nastavak: Mujo je postao počasni predsjednik SDA, a Huso je još uvijek na Intenzivnoj njezi i povremeno ga moraju oživljavati šok terapijama.
4. Koji su najbolji potezi koje je Izetbegović povukao u svojoj političkoj karijeri?
- I to postoji??? Pa, dobro, da pokušamo.... Ako ne brojim odlazak u zatvor (koji i nije bio baš njegov potez, je li) onda je to bez sumnje- njegovo povlačenje iz politike. Mada, klasično izetbegovićevski ni ono nije dosljedno sprovedeno (šta ćete kad svaki dan ima prijepodne i poslijepodne).
5. Koji su najlošiji potezi koje je Izetbegović povukao u svojoj političkoj karijeri?
- Definitivno najlošiji potez kojeg je Izetbegović povukao u svojoj političkoj karijeri - u žestokoj konkurenciji sve samih katastrofa- je: odluka da osnuje stranku i da se bavi politikom. Iz ovog su proizašli svi drugi. Njihovo nabrajanje bi bio posao primjereniji nekom institutu i objavljivanju u višetomnim izdanjima, nego odgovoru na ankentno pitanje u novini sa ograničenim brojem strana, tako da sam prisiljen odustati i od pokušaja navođenja samo nekih od NEOPROSTIVIH(!).
6. Da li je SDA nako Izetbegtovićeve smrti više ili manje demokratska stranka u odnosu na vrijeme kada je on bio njen predsjednik?
- Razlika izmeđtu SDA sa i SDA bez izetbegovića u kontekstu priče o demokratičnosti zaista postoji, ali ne radi se o razlici u demokratičnosti, nego o mogućim posljedicama po one koji bi tu priču o demokratičnosti i slobodi shvatili ozbiljno. Dok ste za "Alijinog vakta" morali strahovati od "spontane reakcije" kakvog fanatizovanog Vođinog sljedbenika, danas u SDA, ne računajući možda Reisa, nema ličnosti čije bi riječi bilo ko, pa makar se radilo o notornoj fanatizovanoj budali, slijedio na taj način.
Mislim, ne shvatam pitanje. U načelu, idealan nasljednik Alije Izetbegvoića u SDA bi bio onaj koji bi definitivno sahranio tu stranku ili je sve na podnošljivih 5-7 procenata. Hm.. u tom kontekstu mislim da je Sulejman Tihić sasvim dobro rješenje. Ne do bog da nađu nekog pametnog, prodornog, nekorumpiranog, reformistički nastrojenog pa da još i dobro izgleda.
- Ne poznajem ga dovoljno niti me ustvari interesuje. U načelu, opsjednutost tim likom od strane sarajevskih medija mi izgleda kao loš čaršijski fazon koji baš i ne shvatam najbolje. Meni su svi ti kriminogeni tipovi isti i potpuno mi je svejedno ko će od njih zasjesti na tron. Problem nije u pretendentima, nego u tronu, a to nema veze sa Alijom Izetbegovićem ni sa SDA, nego sa nama, tj. sa ovim narodom koji izgleda nema namjeru prestati puzati i ima potrebu za stalnim nadzorom i starateljstvom, a koji, k tome, ima i zanimljiv običaj da više vjeruje Vođi nego sopstvenim očima.
-
No_Comment
A da se ti malo pozabavish sa Franjom i Slobodanom i njihovim biografijama...Alfons Kauders wrote:S obzirom na to da je vjesto izbjegao mobilizaciju 1944. i 1945. to i mene zanima...kicky wrote:Vidiš za toga nisam čuo! U kojoj je on ofanzivi bio?!ado-šampion wrote:Ne smatram! Podržavam sve što si rekao! Rahmetli Alija je narodni heroj!
!
-
dr.
alphonse kauders wrote:Evo nešto iz arhive. Jedan od najboljih opisa politike A.I-a. Novinar Samir Šestan odgovara na pitanja-
Mislim da ovakve nebuloze mogu napisati samo pederi-mazohisti. Ma boli me ona stvar sto neki cetnik govori ovako. O Aliji je sve rekao francuski filozof Bernard Anry Levi, najveci moderni filozof u Francuskoj, u svojoj knjizi Ljiljan i pepeo, kao i u dokumentarnom filmu Bosna. Levi je rekao za Aliju da je bosanski De Gol. Zato preporucujem svima da procitaju knjigu ili da pogledaju film, pa ce se mozda nauciti kako da postuju svoje lidere. A sto neki pedercic, koji zeli da izigrava mazohistu prica ovako, to ne cudi, jer bi vjerovatno da je zivio u doba Tvrtka I isto govorio ili za vrijeme Husein-kapetana...to je takav mentalni sklop koji samo zna pametovati iz udobne fotelje, i zalivat se rakijom u nekoj smrdljivoj rupi. Alija je isao u zatvor zbog nekih svojih ideala, zbog svoga stava, a ovaj novinar da zna sta je ideal, vjerovatno ne bi sebi srao u usta!
-
Dezze
#45 Re: Izetbegovic
PRVO: Pise se srPski, a ne sa bbih-pravda wrote:Historiske cinjenice:
Sa jedne strane nas napada profesionalna jugoslovenska narodna armija (armija u koju smo se toliko zaklinjali i koju smo toliko voljeli)
Sa druge strane nas napada Hrvatska
Sa trece strane Fikret Abdic okrece 10 000 ljudi protiv BiH
Sa cetvrte strane Hrvatska zatvara puteve humanitarne pomoci
Sa pete strane svijet nam namece embargo na oruzije
Sa seste strane Europa ravnodusno gleda kako 4 godine gori Sarajevo, Gorazde i cijela BiH
U svom tom moru ajkula, kada je i bosanska zemlja i bosansko nebo gorjelo, kada su nas tukli, klali, protjerivali i silovali sa obje strane granica nase prelijepe Bosne i Hercegovine, kada su srbski snajperisti ustimavali svoje nisane nad sarajevskom djecom, -rahmetli Alija Izetbegovic je u svom tom jadu i cemeru uspio da organizuje armiju BiH i da kao vrhovni komandant te slavne oslobodilacke armije brani i odbrani Bosnu i Hercegovinu od veliko srbskih i veliko hrvatskih ideja. Uspio je (ma kako to neki komentarisali) da sa armijom BiH iz rata izadje kao pobjednik, jer ipak trebalo je biti petlja i maher pa goloruk sa golorukim narodom i golorukom armijom odbraniti jedinu nam domovinu Bosnu i Hercegovinu. I ma koliko ga neki ljagali, nemogu pobiti cinjenicu da ma koliko Bosna bila nesavrsena, ona ipak postoi. I nemogu pobiti cinjenicu da se granice Bosne nisu ni milimetra promijenile od prije rata. I svi treba da priznaju sebi, ma koliko ga mrzjeli; da nije bilo Alije danas nebi bilo ni Bosne, a sada bi ovdje bila neka velika srbija u kojoj bi vladala Miloseviceva socijalisticka partija. I na kraju, svi vi koi ga mrzite znajte, da nije bilo Alije danas bi vase kosti lezale u nekoj masovnoj grobnici koju je posijala JNA, a sve to u duhu blazenog Jugoslovenskog bratstva i jedinstva.
Ali hvala Bogu, Alija je bio tu da nam otvori oci, koje nazalost ponovno zaklapamo, -- do narednog genocida!
S obzirom da neki pokusavaju da SDA(stranku koja je organizovala odbranu Bosne) izjednace sa zlocinackim HDZ-om i SDS-om (strankama koje su militarne i koje su organizovale mnoge zlocine), pitam vas;
Dali zaista smatrate da je Alija Izetbegovic bio nacionalista i FASISTA?????
DRUGO: Pise se velikosrpski, a ne veliko srpski
TRECE: Alija je dzamijski covjek. Vjerujem da nije bio losa dusa, ali niti za politike, a posebno ne za ratne politike. I daleko je on od heroja. Pitaj ljude koji su izgubili svoje najdraze, zahvaljujuci nesposobnostima Alije, sta misle o njemu i njegovim. Dalje, on je tolerisao lopovluk - kako bi inace njegova djeca imala to sve sto danas imaju, kako bi inace njegovi SDA-ovci radili sve sto su radili/krali do sada, kako bi njegova kcerka bila direktorica jedne srednje skole u Sarajevu od njenog osnivanja, da nije bilo BABE!?
-
Dezze
Ovo boldirano je izjava sedmice u mom zivotu!dr. wrote:alphonse kauders wrote:Evo nešto iz arhive. Jedan od najboljih opisa politike A.I-a. Novinar Samir Šestan odgovara na pitanja-
Mislim da ovakve nebuloze mogu napisati samo pederi-mazohisti. Ma boli me ona stvar sto neki cetnik govori ovako. O Aliji je sve rekao francuski filozof Bernard Anry Levi, najveci moderni filozof u Francuskoj, u svojoj knjizi Ljiljan i pepeo, kao i u dokumentarnom filmu Bosna. Levi je rekao za Aliju da je bosanski De Gol. Zato preporucujem svima da procitaju knjigu ili da pogledaju film, pa ce se mozda nauciti kako da postuju svoje lidere. A sto neki pedercic, koji zeli da izigrava mazohistu prica ovako, to ne cudi, jer bi vjerovatno da je zivio u doba Tvrtka I isto govorio ili za vrijeme Husein-kapetana...to je takav mentalni sklop koji samo zna pametovati iz udobne fotelje, i zalivat se rakijom u nekoj smrdljivoj rupi. Alija je isao u zatvor zbog nekih svojih ideala, zbog svoga stava, a ovaj novinar da zna sta je ideal, vjerovatno ne bi sebi srao u usta!
Alfonso hvala na citatu:)
- Fair Life
[size=150]Alija Izetbegovic[/size] wrote:Alija Izetbegovic, diplomirani pravnik, bivsi predsjednik Predsjednistva Bosne i Hercegovine i Stranke demokratske akcije, dugogodišnji nedvojbeni lider bosnjackog naroda, rodjen je u bosnjackoj (muslimanskoj) obitelji u Bosanskom Samcu u sjevernoj Bosni 8. kolovoza 1925. godine.
Zanimljivo je spomenuti da je obitelj Izetbegovic porijeklom iz Beograda, koji napustaju 1868. godine nakon poraza turske vojske od Srba. Od stanovitog bega Izeta uzimaju prezime i postaju Izetbegovici.
U Sarajevo doseljavaju 1928. godine. U Sarajevu Alija Izetbegovic krece u musku realnu gimnaziju. Vec u prvom razredu ide na popravni iz poznavanja prirode i gimnastike, u drugom pada iz geografije, dok u petom polaze popravni iz istorije. U sestom ga je skola konacno krenula - zbog prekida nastave uslijed pocetka rata svi ucenici dobivaju iste ocjene.
Za vrijeme Drugog svjetskog rata bavi se humanitarnim radom. Rasciscava rusevine sarajevskih dzamija i skriva Muslimane od cetnika. Kratko je vrijeme bio clan SKOJ-a, nakon cega se uclanjuje u Mlade Muslimane.
Dana 1. marta 1946. godine, za vrijeme odsluzenja vojnog roka, po njega dolaze pripadnici KNOJ-a. Zbog panislamske aktivnosti i pripadnosti organizaciji Mladi Muslimani osudjen je na tri godine zatvora.
Za vrijeme robije radi na izgradnji zgrade Centralnog komiteta SK BiH (Saveza komunista Bosne i Hercegovine). Nakon izlaska iz zatvora studira pravo i radi kao pravni savjetnik u tvtki Bosna. U to vrijeme nacionalno se izjasnjava kao Srbin. Uskoro ponovo otkriva da je Musliman i 1970. pise Islamsku deklaraciju.
Zbog toga je proglasen nacionalistom koji zagovara etnicki cistu Bosnu i Hercegovinu te je osudjen (tzv. Sarajevski proces) na 14 godina zatvora. Kazna mu je dva puta smanjivana, da bi na kraju, navodno, zalaganjem eminentnih pravnika Koste Cavoskog i Vladimira Seksa (Srbina i Hrvata) odrobijao pet godina i osam mjeseci. Kaznu je odsluzio u Foci, zavrsivsi u zatvoru tapetarski zanat. Iz zatvora je pusten 1988. godine.
O njegovu zalaganju za islamsku religiju govori i popis radova koje je objavio. Njegovo najpoznatije djelo 'Islam izmedu Istoka i Zapada' objavljeno je 1984. godine, kada je bio u zatvoru (zamisli koje li demokratije – on u zatvoru, a djelo mu se objavljuje), a zatim slijede 'Moj bijeg u slobodu', 'Problemi islamskog preporoda', te 'Islamska deklaracija'. Zapazeni su i njegovi memoari pod naslovom 'Neizbjezna pitanja'.
Po izlasku iz zatvora na poziv svog prijatelja Adila Zulfikarpasica odlazi u Zürich. Godine 1989. osniva Muslimansku stranku u Jugoslaviji (MSUJ). Ta stranka nije dugo opstala pa u maju 1990. osniva Stranku demokratske akcije (SDA).
Nakon prvih visestranackih izbora ulazi u Predsjednisvo BiH te biva izabran za prvog predsjednika Predsjednistva (sedmoclano tijelo kojeg su cinila po dva predstavnika Muslimana, Srba i Hrvata te jedan predstavnik ostalih etnickih grupa).
Za predsjednika ga je predlozio Fikret Abdic, koji je medju Muslimanima dobio najvise glasova na izborima, a kandidaturu je prvi podrzao Nikola Koljevic iz SDS-a (Srpska demokratska stranka).
Na toj duznosti ostaje sve do 1998. godine, u sto treba uracunati i dvogodisnji mandat koji je dobio nakon prvih poratnih izbora u BiH. Na novim izborima 1998. godine Izetbegovic ponovo dobiva mandat u troclanom drzavnom Predsjednistvu, no nakon nepune dvije godine odlucio je podnijeti ostavku zbog vec tada ozbiljno narusenog zdravlja.
Sam Izetbegovic zalio se da je kronicnu astmu, koja mu je i zadavala najvise problema, dobio tokom boravka u focanskom zatvoru, od cega se nikada nije oporavio.
Za vrijeme rata u Hrvatskoj umiruje gradjane tvrdnjama da rat u Bosni i Hercegovini nije moguc. Poznat je njegov biser: 'Spavajte mirno, rata nece biti !'
Istovremeno poziva regrute iz Bosne i Hercegovine da ne odlaze u JNA (Jugoslavenska narodna armija). U martu 1992. u Bosni i Hercegovini je odrzan referendum za nezavisnost BiH kada je vecina Muslimana i Hrvata glasala za nezavisnost BiH, dok je vecina Srba bojkotovala glasanje.
Izetbegoviceva vlada objavila je deklaraciju o nezavinosti Bosne i Hercegovine isti mjesec. Kao odgovor na to bosanski Srbi proglasili su vlastitu drzavu - Srpsku Republiku Bosnu i Hercegovinu, kasnije Republiku Srpsku.
U aprilu 1992. pocinje u Bosni i Hercegovini cetverogodisnja 'klaonica'. Niko ne spava mirno. Ponavlja se scenarij vec vidjen u Hrvatskoj - srpski nacionalisti zauzimaju dijelove BiH proglasavajuci ih autonomnim podrucjima (sada vec zaboravljene tzv. SAO - Srpske autonomne oblasti). Hrvatski nacionalisti nesto kasnije proglasili su Hrvatsku zajednicu Herceg Bosnu (HZ HB) na teritoriju koji su oni kontrolirali i oformili svoju vojsku - Hrvatsko vijece obrane (HVO).
Po povratku s konferencije u Lisabonu (Portugal) 1992. godine na sarajevskom aerodromu zarobljava ga general Djurdjevic, trazeci da se iz obruca u centru grada pusti general Kukanjac sa svojom vojskom. Srecom po Izetbegovica, dolazi do sporazuma 'posvadjanih' strana te Kukanjac izlazi iz Sarajeva sa svojim jedinicama, a Izetbegovic biva pusten.
U studenom 1995. Izetbegovic je s hrvatskim predsjednikom Franjom Tudjmanom i srpskim predsjednikom Slobodanom Milosevicem potpisao mirovni sporazum u Daytonu, Ohio.
Taj ugovor dao je 51 posto teritorija Bosne i Hercegovine muslimansko-hrvatskoj federaciji, a ostatak srpskoj republici. Sukladno tom ugovoru multinacionale vojne snage (IFOR) predvodjene NATO paktom rasporedjene su sirom BiH.
Politicki protivnici Aliji Izetbegovicu predbacuju preveliko oslanjanje na zatvorski krug prijatelja, kontinuirano los odabir kadrova i kolebljivost. Oni ostriji predbacuju mu da od Bosne pravi klasicni begovat. Ono sto je cinjenica jest da cim je postao predsjednik Predsjednistva BiH sina Bakira, arhitekta, postavlja na mjesto direktora za izgradnju grada, a kcerku Sabinu najprije za svog prevodioca, potom sekretaricu, a na kraju i za seficu kabineta.
Za vrijeme rata u BiH Izetbegoviceva supruga kao izbjeglica odlazi u Tursku, a kci neko vrijeme provodi na Bracu. Mi smo na neki nacin i Istok i Zapad; jer smo muslimani - mi razumijemo dileme islamskog svijeta; jer smo evropski narod - mi razumijemo dileme Zapada, teza je na kojoj je gradio svoje dobre odnose i sa Istokom i sa Zapadom.
Deklarativno se nikada nije prestao zalagati za cjelovitu i demokratsku Bosnu i Hercegovinu, ali unatoc tome njegov utjecaj nikada se nije proširio izvan bosnjackog naroda.
Za razliku od druga dva potpisnika Daytonskog sporazuma, Izetbegovic se 14. oktobra 2000. povukao iz politike i otisao u penziju napustivsi mjesto predsjednika Predsjednistva Bosne i Hercegovine.
Godine 2001. povukao se i s duznosti predsjednika SDA predavsi je Sulejmanu Tihicu. Izetbegovic je, medjutim, zadrzao utjecaj na unutarstranacka pitanja s pozicije njezina pocasnog predsjednika.
[size=150]Alijine mudrosti[/size] wrote:Kakav je smisao poruka iz Izetbegovicevih "govorancija"?
- "Mirno spavajte, rata biti nece" (A.I., Mart 1992, u vrijeme srpskih barikada u Sarajevu);
- "JNA nije agresor u BiH" (I.A., April 1992, izjavljuje upravo nakon sto je Predsjednik SAD-a ultimativno zatrazio povlacenje srpskog agresora, kad je JNA zauzela repetitor, blokirala mnoga industrijska postrojenja i prometnice);
- "Sa Karadzicem se moze pregovarati" (I.A., Mart 1992, izjava u Predsjednistvu nakon potpisivanja kantonizacije RBiH u Lisabonu);
- "Pregovarat se mora" (I.A., August 1992 i nadalje u cijelom periodu 1992-1995. Izjava od Augusta 1992 je data povodom prvog izlaska za pregovaracki stol sa ratnim zlocincima na Londonskoj konferenciji, nakon sto hiljada zrtava u nekoliko mjeseci u prvom talasu genocida); Ova spremnost pregovaranja, ne samo vojnih ili humanitarnih nego i pitanja Ustava, konkretno teritorijalnog integriteta RBiH mobilizirala je i dala jasne vizije svim neprijateljima RBiH u narednim godinama.
- "Bolje je godinu dana pregovarati nego jedan dan ratovati" (I.A., prihvata konferenciju o suverenoj RBiH, u Londonu, kada istovremeno Milosevic odbija konferenciju o Srbiji povodom Kosova);
- "Vazan je narod, a ne drzava" (I.A., Mart 1993; izjava pred Parlamentom, kada je opravdavao potpisivanje osnovnih nacela nove tri drzave prema V/O planu); U ovoj je izjavi Izetbegovic promovirao neistinu da su drzava I narod kontradiktorni, a "humanizmom" i "brigom" za narod prikrio namjeru ukidanja drzavnosti RBiH na nacin napustanja njenog ustavnog i teritorijalnog kontinuiteta.
- "BiH nece biti onakva kakvom smo je ZAMISLJALI" (I.A., Sept.1993, proglasava ZAMISLJANOM drzavu koja ima hiljadugodisnji kontinuit a upravo je medunarodno priznata, sto je za Bosnjake sam Boziji dar); S druge strane svoju zamisao o maloj Bosni nudi njenim stanovnicima kao jedinu realnost.
- "SVIJET nije ucinio nista da zastiti Bosnu" (I.A. cesto se poziva na svijet misleci na obicne posrednike u pregovorima koji i sami, kao Lord Owen, tvrde: "Mi smo samo posrednici". Ustvari I.A. tvrdi da je svijet ta sila koja mimo njega stavlja suverenitet RBiH na dnevni red. Premda je mandat da izlazi na te pogubne konferencije dobivao na osnovu patriotskih govora da ce zahtijevati rjesenja iz domena vojnih i humanitarnih pitanja upravo je on, korak po korak, drzavnost RBiH stavljao na dnevni red iznenadjujucim prihvatanjem nacela teritorijalne i ustavne podjele drzave).
- "BiH ce se jednog dana ujediniti kao sto se ujedinila Njemacka" (I.A. Nov. 1993. povijest BiH poredi sa povijescu agresorske Njemacke, koja nikad nije prihvatila podjelu, pa se zbog toga jednoga dana mogla legalno i bez veceg otpora ujediniti. Apsurdno, A.I. podjelu RBiH, koja je zrtva agresije, tri puta prihvata - kroz Lisabonsku i dvije Zenevske konferencije); U ovoj izjavi A.Izetbegovic bosanskom narodu nudi prevaru na infantilnom nivou koji je potpuno nevidljiv postenim ljudima, a posebno visokim intelektualcima.
-"Mi hocemo zajednicki zivot u Bosni, ali sta mozemo kada to nece oni". (A.I. nakon zenevske konferencije u jesen 1993) Jos jedna obmana i zamjena teza u cilju prepariranja svijesti Bosnjaka i njihove pripreme za prihvatanje "realnosti" o odustajanju od maticne drzave na osnovu argumenata sile. Za Bosnjake fatalno znacenje ove izjave vidi se u drugoj izjavi :Moramo pregovarati sa onim Srbima I Hrvatima koji pusku nose. Time je Izetbegovic legalizirao Srbe u bandama koljaca na stetu onih Srba u klupama Parlamenta BiH. Time je I potpuno neutralizirao dravotvorne Hrvate u Vladi I Predsjednistvu koji su se do tada ( Izbacivanje Kljijica I Komsica I ubacivenje Bobanovih ljudi u Vladu BiH) uspjesno opirali I Tudjmanu I Bobanu.
- "BiH sa Hrvatima i Srbima u Predsjednistvu nije moguca" (I.A. u govoru u Zenici, Nov. 1993. nakon poraza njegovih ideja o UNIJI na Bosnjackom saboru, u drzavotvornom saboru - Parlamentu - i u Predsjednistvu, gdje je vracena ustavnost uvodenjem Kljujica, Komsica i Durakovica; A.I. pripisuje subverziju legalnim i drzavotvornim Hrvatima i Srbima umjesto da je insistirao na ustavnoj poziciji Hrvata i Srba eliminacijom iz prava drzavljana svih nelojalnih Hrvata i Srba.
Kad je rijec o subverziji, bilo bi interesantno da Izetbegovic odgovori na pitanje zasto su propale brojne ponude nekih evropskih i arapskih vlada za satelitsku i TV deblokadu Sarajeva. U vrijeme Izetbegovicevih zenevskih sesija, otpor institucija i gradana podijeli RBiH, onemogucavan je prekidom svih telefonskih i fax-veza Sarajeva sa okolnim svijetom.
- "Ako potpisemo, imat cemo mir - a ako ne potpisemo, imat cemo rat" (I.A. Jan. 1993, povodom prihvatanja novih ustavnih nacela o tri Bosne u V/O planu); Ovako je A.I. presijecao argumentirane studije i analize nekih clanova zenevaskih timova i za svoj projekat pridobijao potpuno neupucene i informativno blokirane siroke mase iscrpljenog bosanskog stanovnistva.
- "Vance/Owenov plan je dobar zato sto u njemu nema 'Herceg-Bosne' " (I.A. dezinformira Parlament o sustini novog drzavno-teritorijalnog subjekta koji se do tada zvao Herceg-Bosna, a od tada "provincija sa hrvatskom vecinom"; jedna od tipicnih semantickih podvala u kojoj Herceg-Bosna napusta naziv, a dobija medunarodno priznanje, sto znaci nepovratno pa I jace od dokumenata berlinskog kongresa i kasnijih dokumenata koje ima sama Bosna i Hercegovina); Isti metod je ponovljen kasnije u Rimskom dogovoru gdje Izetbegovic ukidanje RBiH u korist Federacije tumaci kao nestanak "Herceg Bosne". To u nasem narodu prolazi kao "nuzni paralelalizam" iako je do tada Herceg Bosna bila fantomska tvorevina a RBiH medjunarodno pravni subjekt.
- "Vazno je da smo sacuvali drzavu" (tvrdnja A.I. nakon prihvatanja ugovora o Uniji, pa i separatnih dogovora sa srpskom i hrvatskom stranom o referendumu o otcjepljenju koje treba da uslijedi dvije godine nakon pregovora). Ponovna infantilna laz sracunata na recepciju najsirih masa, posebno muslimanskih, koje Izetbegovicevi vaspitaci ubjeduju da je cak I unija drzava u stvari drzava. Naime, Izetbegovicev projekat rekostrukcije RBiH pracen je teoretskim projektom, da je drzavljanstvo (Bosanci), narod (Bosnjaci) i vjera (muslimani) - jedno. Cilj ovog koncepta jeste da nakon srpskog i hrvatskog paralamenta u Bosni sada i Bosnjaci osnuju svoj paralament i odreknu se drzavotvornog Parlamenta, najvece svetinje u zajednickoj svjetskoj civilizaciji u cemu je udjel islama i samog serijata nezamjenjiv.
Izetbegovic od dolaska na vlast zajednickom svjetskom konceptu drzave nudi svoj koncept; u njegovom konceptu "drzave" dominira neki prostor koji pokriva iskljucivo jedna ideologija. Njegove rijetke pristalice idu cak dotle da tvrde da Bosnjaci sada, sa A. Izetbegovicem, prvi put u povijesti dobijaju svoju drzavu. Ova djecija misao, prijemciva intelektualno najpasivnijim dzamijskim strukturama, neizreciva je uvreda stotinama hiljada zrtava.
- "Vance/Owenov plan je najbolje od svih losih rjesenja". ( I.A. je to rekao za plan koji novim granicama presijeca puteve i rijeke, zile kucavice Bosnjackog naroda) . Uz to, zaboravlja da, bar za presjednika drzave, Ustav RBiH (1974 i 1990) mora da bude jedino rjesenje i okvir iz kojeg ne smije izlaziti, sve dok Parlamenat i gradjani ne donesu drugaciji. Odnos prema Ustavu RBiH je najjace mjesto Predsjednikove subverzije protiv RBiH. Izetbegovic sa mrznjom promovira tezu da je posljednji Ustav "komunisticki", sto bi navodno trebalo da bude nesto jezivo lose. Ustav se moze mijenjati jedino u Parlamentu BiH; to je i ucinjeno amandmanima koji su prvi i jedini legalno ukinuli njegov komunisticki karakter ali obezbijedili kontinuitet drzavnosti BiH, kao svetinju na koju se i Izetbegovic zakleo da ce j e cuvati prilikom preuzimanja polozaja clana Predsjednistva (S)RBiH.
Koliko je legalitet vazan i kolika je snaga samog Ustava pokazuje i izjava Lorda Owena kada je na prvoj plenarnoj sjednici u Zenevi (2. Jan. 1993) rekao: "Najveci problem nam je jaka ustavna pozicija opcina koja onemo gucava promjenu opcinskih granica unutar RBiH. U nasem radu (etnickoj podjeli BiH) postovali smo to koliko smo mogli". Koliko god je onemogucavao podjelu BiH Ustav je produzavao zivot Bosne i pobjedjivao neprijatelje Bosnjaka.
Sa svijescu da cak i same opcinske granice i Ustav onemogucavaju podjelu RBiH silom medjunarodnog legaliteta i obaveze postivanja suverenosti (Ustava), delegacija BiH je u otporu Owenu isla bas tim putem - da bi u narednim danima upravo Izetbegovic bio taj koji je, nakon sto je otvorio granice BiH za diskusiju, sada pristupio otvaranju opcinskih granica. Jednom rijecju, bilo je to bacanje drzave na drazbu -- "na dobos". Upozoravanja da otvaranje granica RBiH, a pogotovo granica opcina, ne odgovara Bosnjacima, jer su koncentrirani uz puteve i rijeke, Izetbegovica nije nimalo dojmilo.
Januara 1993. Zenevska konferencija je zvanicno sazvana na principima postivanja Ustava RBiH i nepovredivosti granica i cjelovitosti RBiH. Medjutim, kada je delegacija dosla na konferenciju, na stolu je bio gotov projekat podjele RBiH, pracen Owenovom strategijom u izjavi: "Princip ove konferencije je - UZMI ILI OSTAVI". Izetbegovic se nije suprotstavio izmjeni dnevnog reda i principa pozivnice za konferenciju. Nepoznato je da je diplomatska delegacija RBiH odbila rad i tako zaustavila Izetbegovica u potpisivanju pristanka na nove medjunarodno priznate drzave unutar BiH koji bi legalizirao "Herceg-Bosnu" na 35% teritorije BiH. Osnovni cilj te klopke je bio ubacivanje Hrvata u rat na strani Srba. Sve je to bilo moguce samo na osnovu relativiziranja ustavno-pravne i medjunarodno-pravne pozicije RBiH, na koje je Izetbegovic pristao. Mir koji je zenevski plan nudio Bosancima, kao i prostor unutar BiH, podrazumijevao je prethodno razoruzanja kao uvjet da bi se cetnici povukli sa dostignutih na provincijske granice. Na osnovi toga je Milosevic nagovarao paljanski "parlamenat " da prihvati zenevski plan i Karadzicev potpis u New Yorkujer " Srbi se nikada nece povuci sa dostignutih na dogovorene granice jer Plan predvidja da se to moze desiti samo mirnim putem, tj na osnovi slobodne volje Srba).
- "Nemam vecinu u Parlamentu" - bio je Izetbegovicev odgovor na pitanje zasto on, Owen, Boban i Karadzic vijecaju o buducnosti RBiH, a ne svi oni koji zele doci u Parlament suverene drzave. U to vrijeme, 1992. godine, vecinu u Parlamentu Izetbegovic nije mogao dobiti samo za podjelu Bosne. Kvorum se uvijek mogao skupiti u okviru mandata UN-a ako bi se to postavilo kao uvjet za izlazak na pregovore van RBiH. UNPROFOR jeste subjekt blokade Sarajeva, ali zahtjevi, koji bi igru UNPROFOR-a otkrili, nikad nisu postavljeni kao uvjet za jedan od mnogih potpisa o podjeli BiH koje je A.Izetbegovic dao. "UNPROFOR NAM TREBA" - bio je odgovor A. Izetbegovica na pitanje jednog renomiranog americkog, istrazitelja ucesca generala Mekenzija u silovanjima Bosnjakinja u kaficu "Sonja".
- "Nas potpis na V/O plan povuci cemo ukoliko se nasi uslovi ne ispune u razumnom roku". Umjesto da postavlja uvjete i rokove za izlaske na pregovore, on je nakon prihvatanja cjelokupnog paketa podjele BiH u New Yorku, proljeca 1993, obrazlozio da je to uvjetno. Problem nije u tome sto je "razumni rok" za Predsjednikove uvjete davno prosao, nego je problem sto ti uvjeti nisu dio potpisanog paketa, a jos veci problem je sto on, kao pravnik, vrlo dobro zna razliku izmedju formalnog i neformalnog uslova. Medjutim, najteze pada to sto je A. Izetbegovic upravo postavljanje neformalnih uvjeta iskoristio za stopiranje otpora Bosnjaka znajuci da vrijeme i zaborav spasavaju njega, a destrukciju RBiH podizu na novu osnovu na sljedecoj konferenciji.
- "Niko ne moze zatvarati oci pred cinjenicom da je etnicka podjela vec izvrsena" (I.A. izjava u septembru 1993. suprotna "Platformi Predsjednistva" /poziv gradjanima na odbranu cjelovite BiH/ s pocetka 1992.i Ustavu RBiH, donesenim rezolucijama UN-a koje definiraju situaciju u RBiH kao agresiju, te suprotno vazecim medunarodnim konvencijama o neprihvatanju promjena granice silom). Ovim se A. Izetbegovic prikljucuje osnovnoj strategiji neprijatelja Bosne - pretvaranju svake nove dostignute pozicije agresora u osnovicu buducih pregovora o Bosni.
- "Borit cemo se dok ne oslobodimo sve dijelove BOSANSKE REPUBLIKE (u BiH)". (I.A. suprotno posljednjim stavovima Parlamenta i vazecem Ustavu, prakticno oglasava podjelu Bosne i oslobodilacki rat svodi na rat za prostor na koji su strategijom uzasa stjerani Bosnjaci. Tome su prethodili Izetbegovicevi pristanci na demilitarizaciju kao prvi uvjet svih planova da bi se Srbi povukli sa dostignutih na dogovorene granice. I.A. pri tome ne uvazava da slobodni prostor Tuzle brane i protjerani Zvornicani, Bratuncani, Vlasenicani, da Sarajevo brane i Focaci i Visegradani, Mostar i Trebinjani i Gacani, srednju Bosnu Prijedorcani I Krajisnici - sa osnovnom motivacijom da se jednog dana vrate u svoj dom.Ovim Izetbegovic direktno rusi motivaciju i borbeni moral na strateskom podrucju cijele slobodene teritorije i odbrani pretpostavlja garancije i potpise smrtnih neprijatelja Bosnjaka. Slicna izjava je data i na Skupstini Gradskog odbora SDA (Sarajevo 12.01.94):
-"Boricemo se dok ne oslobodimo sve opstine sa vecinskim bosnjacko-muslimanskim stanovnistvom po popisu iz 1991." A.I. time direktno krsi Ustav republike BiH na koji je svojevremeno polozio zakletvu. KZ BiH sankcionira kao tesko krivicno djelo sve one po stupke i radnje koje ugrozavavaju suverenitet i cjelovitost drzave, RBiH. A.I. upravo to cini, iscrtavajuci zajedno sa Karadzicem i Bobanom granice novih triju drzava na teritoriji suverene RBiH, ciji je on, kojeg li paradoksa, Predsjednik Predsjednistva.
- "Banju Luku ne mozemo osloboditi jer nemamo snage". Ova Izetbegoviceva misao iz Novembra 1993. u Zenici mnogo je jasnija u kontekstu druge njegove misli iz Zeneve u januaru 1993: "Bijeljenu ne mozemo traziti jer tamo vise nema Muslimana". Svaki musliman bi citirao Kur'an i rekao: Istjerajte ih odakle su vas istjerali; nijedan drzavnik ne bi prihvatao fakticko stanje umjesto drzavnog subjektiviteta, a svaki normalan covjek ne bi rusio moral ljudi i boraca od kojih je vecina iz okupiranih krajeva i nakon genocida takvim izjavama prakticno cestitao krvniku i samim tim prizivao da se genocid nastavi. Tim izjavama Izetbegovic je gotovo direktno poslao signal cetnicima koji se moze definirati na slijedeci nacin: Sto god cetnici/JNA osvoje genocidom i ratnim zlocinima, bice im na medjunarodnim dokumentima potpisano rukom Alije Izetbegovica. Preostaje samo pitanje:Zar iko misli da bi cetnici ikada odbili ovaj dodatni poziv ?!
- Kombinacija neosjetljivosti i prema drzavi i prema narodu rezultirala je potrebom za virtuoznom retorikom u javnim nastupima sa osnovnom karakteristikom postavljanja neispravnih pitanja. Od clana Glavnog staba ABiH, Stjepana Sibera, trazio je pristanak na potpis sporazuma (podjelu Bosne) u januaru 1993. na sastanku u hotelu "President" u Zenevi, uputivsi mu pitanje: "Da li Armija BiH rat moze dobiti za godinu dana?"(!). Isto tako od preostalih clanova, a isto tako od naroda BiH, trazio je pristanak na srpske i hrvatske drzave u Bosni na osnovu argumentacije njegovog pravnog asistenta Kasima Trnke, da ce, zamislite, Bosnjaci biti bezbijedni u cetnickim provincijama "jer sam V/O plan predvidja cak pet instrumenata za zastitu elementarnih ljudskih prava"! Na skali stupnjevanja ljudskog integriteta, gdje iznad ljudskih prava, tj. vjerske i kulturne autonomije, postoji jos ustavni, konstitutivni i drzavotvorni narod, - Izetbegovic, voden ljubavlju prema vlastitoj ideologiji, narodu na koji se cesto poziva, nudi samo dno na skali integriteta i naroda I individue.
- "Trazit cemo izlaz na more za Bosansku republiku"; I.A. nakon prihvatanja etnicke podjele drzave BiH i privatanja logike etnickog prostora od BH Hrvata trazi izlaz na more drzave, RBiH, koja ima izlaz na more, osim ako A.Izetbegovic vec nije prihvatio da te drzave vise nema. Umjesto da otvoreno, prije odlaska na zenevske pregovore, narodu to I kaze, on je pravo na izlazak na pregovore krajem oktobra 1993. odbio tvrdeci da mu je cilj borba za humanitarnu pomoc ali vec prvih dana istom tom narodu priredio smrtne udarce veleizdaje prihvatajuci "osnovna nacela" ponudjene podjele Republike BiH.
Na konferenciji u Zenevi, u decembru 1993, Izetbegovic nije uradio nista drugo nego nastavio projekat unije koji je bosanski Parlament odbio u septembru '93. Ono sto nisu u stanju ni Owen ni Stoltenberg, u stanju je A.Izetbegovic, a to je da nosa projekat unije iz neformalnog prostora Zeneve u formalni prostor Savjeta sigurnosti, Bijelu kucu i islamske metropole, gdje zloupotrebljava dobrotu islamskih prijatelja Bosne tvrdeci da krscanski Zapad vrsi na njega pritisak.
- "Rjesenje za Sarajevo mora se hitno naci"; (I.A. u Novembru 1993. uvodi podjelu Sarajeva u dnevni red konf. o BiH na iznenadjenje cijelog svijeta, osim Karadzica. Golgotu Sarajeva Izetbegovic cementira tvrdnjom da se "nikada necemo povuci sa onih dijelova grada KOJE DRZIMO" i, opet racunajuci na djetinjastost slusalaca, ustrajava u objasnjavanju da to nije podjela grada nego da se radi o dva paralelna grada a da se "njemu taj Karadzicev prijedlog u osnovi svidja". Ta bi granica "dva paralelna grada" otprilike isla dolinom Miljacke, upravo linijom zbog koje su cetnici do sada ispalili milion i po granata na Sarajevo, bez obzira na vjeru i naciju Sarajlija, i ubili, poklali i silovali desetine tisuca njegovih zitelja. S druge strane, Izetbegoviceva "mirovna diplomacija" sa Karadzicevim trupama oko Sarajeva svodila se na brojne naredbe o povlacenju, a najmanje dva puta sa Vraca do same Miljacke, i to na samom pocetku agresije, kao i na zaustavljanje deblokade Sarajeva na pravcu Ilidze u ljeto 1992. Tada su cetnici vec bili savladani i pruzali otpor jos samo iz jedne zgrade -- ali, stize naredjenje o obustavljanju akcije. O ovome slucaju postoje brojni svjedoci medju borcima i komandantima te akcije, kao i filmski materijal o uspjesnom toku ove operacije do onog momenta kada stize naredba o povlacenju. Svoju namjeru da jos onda podijeli grad plasirao je, kao miroljubivost prema cetnicima izjavama tipa: "Evo, mi cemo se prvi povuci". Rezultat je bezbroj zaustavljenih djevojackih i djecackih snova sa Grbavice i Vraca koji su prosli cetnicke bordele i stratista. Sarajevo Izetbegovic i njegovi idolopoklonici desetljecima dozivljavaju kao "leglo" vlastitih ideoloskih neprijatelja -- koje treba i ideoloski, a ocigledno i fizicki (!), unistiti
-"Mi o razmjeni Gorazda nismo razgovarali" ( Odgovor I.A. na pitanje novinara o tome da li je tacno da se razgovaralo o ustupanju asresoru nekih sarajevskih opcina za 3,5 % teritorija KORIDORA- a ne grada Gorazda - za Gorazde i Srebrenicu). Izetbegoviceva zamjena teza budi najcrnje sumnje, ali samo kod onih koji su vec svjesni da Izetbegovic koristi djecije metode manipulacije.
- "Trazimo da Serbrenica, Gorazde i Zepa budu sigurnosne zone" (I.A. dok pregovara sa Karadzicem u vrijme konferencije koju redovito prati srpska ofanziva, stisava buru u Americi te izvlaci iz corsokaka svjetsku zajednicu koja je i sama sigurnosne zone okarakterizirala kao prijedlog koji nije dostojan ljudskoga roda).
- " Zelim reci Amerikancima kakve zlocine Srbi sve cine u Bosni" (I.A. najavljuje posjetu Al Gore-u, kao nacin da se pridruzi pregovarackom timu koji je ovaj put vodio Silajdzic u maju 1993., da bi za dva dana sluzbeno potpisao njujorsku verziju podjele Bosne, iako tada nije bio clan pregovarackog tima ). Naime, nakon sto je Al Gore-u rekao kakve zlocine Srbi cine, A.I. je ipak otisao u New York, gdje je Silajdzic vodio pregovore; tu je prakticno isti dan potpisao njuorsku verziju zenevskog dokumenta o podjeli RBiH. Ovaj potpis je poznat po tome sto ga je Izetbegovic pravdao kao uvjetni potpis gdje su uvjeti o prestanku artiljerijskih napada na civile i sl. trebali biti ispunjeni u "RAZUMNOM ROKU". Taj Izetbegovicev "razumni rok" davno je istekao, ali je zato on jos jednom uspio kompromitirati SAD pred bosanskom javnoscu. Naime, Amerikanci su tada bar iz razloga principijelne podrske legalitetu i moralu u medjunarodnim odnosima, tvrdili da nece prihvatiti nikakav plan koji sve tri strane u Bosni ne prihvate, misleci da ce bosanska strana shvatiti poruku i biti ta koja ce biti protiv. Medutim, mudrost A.I. je tu podrsku prevazisla te bosanska strana prihvata plan i omogucava Srbima da iskoriste americku strategiju za sebe i nakon par dana u "parlamentu" na Palama storniraju Karadzicev potpis; da ne budu cetnici krivi za prekid pregovora u New Yorku pobrinuo se A. Izetbegovic, odazvavsi se na totalno bezpredmetnu "Atinsku konferenciju" koju su na brzinu organizirali Owen i Micotakis. Usput je Karadzic melodramom u paljanskom "parlamentu" svijet upoznao da njegova para-drzava, "gradjena krvlju" (nevinih Bosnjaka) ima parlament, vladu, ustav, drzavu i narodnu demokratiju za koju jednostrane odluke cak i samoga Karadzica, ako se ticu suvereniteta "Srpske Bosne", ne moraju imati podrsku. Tako je Izetbegovic "nabacio loptu" Radovanu Karadzicu, da svijetu pred TV kamerama odrzi lekciju o "srpskoj demokraciji i drzavotvorstvu", a Bosnu jos vise bacio u blato konfuzije pred svjetskom javnoscu, itd.
-
hadzila
alphonse kauders wrote:Evo nešto iz arhive. Jedan od najboljih opisa politike A.I-a. Novinar Samir Šestan odgovara na pitanja-
Alfonso, ili kako ti je vec ime pod kojim se krijes,
Ukoliko ti, ili bilo ko drugi koji brani ili kudi djela umrloga Alije I. citiras necije fraze ili parafraze cije postojanje je upitno, i s time pokazujes da nisi dovoljno niti inteligentan, niti obrazovan da bi napisao nesto same od sebe, a kamoli izveo svrsishodne zakljucke o onome sto znas ili mislis, onda bi morao onome koja cita tvoja ukradena svrljanja makar kroz primjere da navedes, i ukazes na neke alternativne mogucnosti, to jest, ponudis neka alternativna rjesenja onoga sto doticni Alija I. nije vidio, to jest, nije ucinio, a ti jesi.
Ako to uradis, pri tome pokazujuci primjerno znjanje cinjenica s terena, odnosa u lokalnoj i inostranoj politici unutar, van i politike i odnosa ostalih prema BiH u vrijeme aktivnosti Alije I., onda imas pravo da nesto pises. U protivnom, ti si samo jedan mali anonimmni provokator i brljezgalo koje treba ignorisati, jer svaka budala, kako vidim, svaki kreten sa inteligencijom jednakom ili manjom onoj od krapinskog covjeka da sebi za pravo da brljezga takve budalastine koje ni sam ne shvata. Ukoliko si neki cetnik ili ustasa koji se krije pod tim imenom "alfonso" onda ti sve oprastam, jer ti meni nisi vrijedan nicega jer te ne smatram ljudskim bicem.
Vrlo je dobro poznata cinjenica da je BiH bila u maltene, bezizlaznom stanju, jer je bila teritorijalno fizicki napadnuta sa svih strana od strane superiornih neprijatelja (tzv. novopecenih, kao i svih ostalih prezivljelih sinova cetnika i ustasa iz drugog svjetskog rata). Osim toga, vanjski faktori, kao odnos tada nepostojuce Evrope kao cjeline (i jos uvijek nije cjelina), Rusije i Amerike (to jest "velikih sila") su bili uzasno nepovoljni za bilo kakav pozitivan ishod na ruku BiH. U svemu tome, Bosanci islamske vjeroispovijest su se po prvi put nasli u situaciji da, de fakto, moraju da postanu muslimani, ponavljam muslimani, jer su hrvatski i srpski nacionalizmi bili u kulminaciji. Prirodna reakcija je bila osvjescivanje i budjenje islamske nacionalne svjesti kod Bosanaca islamske vjeroispovijesti jer je u pitanju bio egzodus istih od strane hrvata i srba u susjednim republikama. U tom svom kosmaru i haosu, samo budala moze ocekivati da neki pojedinac, tj. lider BiH u to vrijeme stane na celo drzave (koju svi cerece, osim Bosanaca muslimana i nekih primjernih Bosanaca katolika i ortodoksa koji BiH su smatrali svojom jedinom drzavom) i neprikosnoveno je vodi (nebitno ko, musliman, katolik ili pravoslavac Bosanac) bez uslova za bilo kakav trijumf na kako ratnom, tako politickom polju.
Dakle, Alija I. je mogao biti bilo ko, i garantujem da je to bio covjek iz redova bilo koje druge vjeroispovijesti, Bosna bi se danas zvala ili Hrvatska ili Srbija, sto je ujedno i bio sav cilj rata 92-95, a sva ratna dejstvovanja, stradanja, etnicka pretumbavanja i strategija tog rata nisu nista drugo bili, vec pokusaj mudrolija i carolija Slobodana Cetnosevica i druga mu Franje Krivoustica da se na svaki moguci nacin dograbe Bosne. Zbog svih ovihj cinjenica, bilo kakav pokusaj kudjenja ili odobravanja Alije I. je neracional i samo praznoglava i totalna budala moze donositi svoj sud o tome, kada se znaju gore navedene cinjenice (i mnoge druge koje nisu spomenute) i faktori pod kojima su odluke donosene. Politika covjeka koji je bio lider BiH u to vrijeme (ma ko ta je to bio) mogla je biti samo politika iznudnice i zapravo reakcija na sve te sile koje su te rekcije zapravo IZNUDJIVALE (nadam se da svi ne-papci ovdje znaju sta znaci rijec iznudjivanje) i rijetko, gotovo nikako da su se odluke mogle donositi izolovano od tih faktora. Pozicija BiH kao cjeline, pogotovo njenih gradjana islamske vjeroispovijesti je bila tako mizerna da bilo kakva politika koja vodi u NE-TOTALNO-ISTREBLJENJE bosanskih muslimana je znacila TRIJUMF.
Dakle, politika Alije I. pod tim uslovima jeste bila pobjedonosna i pozitivna. Politika istoga covjeka, mjerena vodjena pod nekim sasvim drugim i pro-mirnodopskim okolnostima bi bila predmet diskusije i vrijedna analize. Svaki Bosanac, koji BiH smatra svojom drzavom bi trebao da bude svjestan ovoga. Siguran sam da onaj ko nije, niti je Bosanac, niti smatra BiH svojom drzavom, a bogami niti zasluzuje da u njoj bude. Izdajnika ima, oduvijek, oni su uvijek bili gori od neprijatelja, ali ipak tvrdim, da vecina napada na Aliju I. su djela anti-Bosanaca, to jest onih koji BiH nikad nisu svojom drzavom smatrali, niti je sada smatraju i ostalih gubitnika koji su se nadali da ce je rascereciti, ali su se ipak debelo i gorko zajebali.
......
- Fair Life
Procitaj post iznad...hadzila wrote:(...)
Ako to uradis, pri tome pokazujuci primjerno znjanje cinjenica s terena, odnosa u lokalnoj i inostranoj politici unutar, van i politike i odnosa ostalih prema BiH u vrijeme aktivnosti Alije I., onda imas pravo da nesto pises. U protivnom, ti si samo jedan mali anonimmni provokator i brljezgalo koje treba ignorisati, jer svaka budala, kako vidim, svaki kreten sa inteligencijom jednakom ili manjom onoj od krapinskog covjeka da sebi za pravo da brljezga takve budalastine koje ni sam ne shvata. Ukoliko si neki cetnik ili ustasa koji se krije pod tim imenom "alfonso" onda ti sve oprastam, jer ti meni nisi vrijedan nicega jer te ne smatram ljudskim bicem.
(...)
Najvece gluposti, kako ti kazes "baljezganje", je izbaljezgao Alija. Dugo ga niko nece premasiti. Iznad su ti 'boldovane' njegove rijeci, a u zagradi imas i mjesto i vrijeme kad je ih je baljezgao. Pa... razmisli da li su njegove rijeci bile primjerene politickom momentu u kojem su baljezgane.
Dovoljno je samo ovo ispod da se shvati sva sustina njegove besmislene politike...
- "Sa Karadzicem se moze pregovarati." (I.A., Mart 1992, izjava u Predsjednistvu nakon potpisivanja kantonizacije RBiH u Lisabonu; dakle, potpisao je podjelu BiH)
[size=117][color=red]Kako i zasto je ubijen Nedzad Ugljen, pomocnik direktora AID-a[/color][/size] [color=red][size=117]link:[/size][/color][size=150][url]http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtopic.php?p=421169#421169[/url][/size] wrote:(...)
A pricat ce se i o tome da Kemal Ademovic nije sam donio nijednu, a pogotovo ne odluku o likvidaciji Nedžada Ugljena, vec da iza njega stoje njegovi politicki mentori medu kojima su dosad najpoznatiji Izetbegovici - Otac i Sin?!
(...)
Last edited by Fair Life on 18/06/2005 08:15, edited 1 time in total.
-
halo
Potpisujem nije covjek bio za politiku i to nas je skupo kostalo jer to sto je on ostvario za Bosnjacki narod mogaoje pregovorima ostvariti i sa minimalnim zrtvama jer kako sad stvari stoje da je srbima dao pola bosne mozda nebi ni ratovali i hrvatima trecinu a svojim Bosnjama da je ponudio pola federacije prije rata odma bi ga skinuli.Pa mi smo ba vecinski narod u BH i sta imamo srbi RS hrvati cistu hercegovinu i sve ono sto je drzala armija opet i srbi i hrvati polazu pravo Jedino je Dudakovic uzo Abdica ali nazalost nasi ljudi to nevide ili nece da vide poa slijepo vjeruju.ALIJA je jedino valjo Sandjaklijama dao im naciju,ako ih to nebude skupo kostalo,mi smo platili 200000Alfons Kauders wrote:Koji infantilni i nepismeni komentari, nek nam Bog pomogne...