Promjena ulja ?
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
ado-šampion
Zna li neko gdje nabaviti "brtveni prsten" za poklopac (šaraf) kartera?
Gdje se mogu kupiti te stvari?
Gdje se mogu kupiti te stvari?
-
Coco_Marocco
Ado, to je obicna bakarna podloska, mozes je kupiti u svakoj prodavnici auto dijelova, samo izmjeri koliki je fi da ne uzmes manji ili veci.
-
Grozny
kao prvo nije tačno da balkanska ulja nisu odobrena od strane proizvođača auta a oni su najmjerodavniji!ado-šampion wrote:Neki proivođači propisuju intrval zamjene na čak 50000 km! Nešto što mnogi ne znaju a vrlo je važno: Tvornički propisan interval zamjene ne smije se produžavati, ma koliko kvalitetno ulje koristili! Znači ako tvornica kaže 10000 km, onda mijenjajte na 10000 (ili eventualno 8000-9000) i koristite bilo koje ulje koje odobrava tvornica, odnosno koje ispunjava tvorničku specifikaciju. Najvažnija je API specifikacija i prije kupovanja ulja važno ju je provjeriti na http://www.api.com, jer dosta proizvođača ulja piše neistine na svojim pakovanjima! Tako nijedno balkansko ulje ne ispunjava ni jednu API specifikaciju. Toga se treba čuvati. Za poznate proizvođače ulja (Castrol, Shell, Mobil1, Valvoline, Total/Elf) ne treba provjeravati, samo se čuvjate kopija! Svaka greška na pakovanju je sumnjiva!
Npr. Modriča Magnum ima VW Normu i odobrena je. I cini mi se i INA da ima jedno ulje.
drugo produzeni servisni interval (a to su 3000 intervali) nisu dozvoljeni za nase prostore. A produzene servisne intervale imaju auta koja su opremljena sa potrebnom opremom.
Kod nas je servisni interval 15000 (ulje plus filter)
pozdrav
-
ado-šampion
Ti si malo zaksnio odgovoriti na ovu temu, ali nema veze. Jesi il siguran da Optima Magnum zadovoljava VW normu? Po čemu si to zaključio? Koju normu? Skoro sva moderna ulja zadovoljavaju VW norme 500.00 i 505.00 (ovako ja mislim), tako da to nije neki jamac kvaliteta. API je zakon za te stvari. Ostale norme je malo teže provjeriti od API norme, ali možeš poslati mail zastupništvu VW-a (ali ne kod nas), pa pitaj ima li Optime među "odobrenim" uljima. Prema njihovom pakovanju imaju odobrenje i od BMW-a i od PORCHE-a (baš ovako piše).
Kao što Nineac reče, ta rafinerija ne radi a tehnologija je stara 15 godina, pa se može zamisliti koliko je moderno to ulje. Samo mi je krivo što sam to sr...e nasuo u svoje auto, pa sad do 4000/min maksimalno idem, prije sam ga nekad u prvoj pržio do blokade (7300/min).
Kao što Nineac reče, ta rafinerija ne radi a tehnologija je stara 15 godina, pa se može zamisliti koliko je moderno to ulje. Samo mi je krivo što sam to sr...e nasuo u svoje auto, pa sad do 4000/min maksimalno idem, prije sam ga nekad u prvoj pržio do blokade (7300/min).
-
nineac
Zadovoljava Modrica VW 505 ali ta norma datira iz 1989 godine, pa skontajte samo koliko je u skladusa vremenom!
Inace VW ima preko 20 normi, te ako odgovara VW-u jesteli sigurni da odgovara Opelu ili Peugeotu?
Takodje, nebi me cudilo da stave normu a da nemaju odobrenje.
Inace INA ide u skladu sa trendovima, te sva polusinteticka i sinteticka ulja zadovoljavaju dansanje osnovne norme. Takodje INA ima 5W40 ulje koje zadovoljava normu 505.01 za PD VW motore, kao i 5W30 ulje koje zadovoljava normu GM-LL-25 za zadnju generaciju OPEL-ovih diesel i benzinskih motora!
Inace VW ima preko 20 normi, te ako odgovara VW-u jesteli sigurni da odgovara Opelu ili Peugeotu?
Takodje, nebi me cudilo da stave normu a da nemaju odobrenje.
Inace INA ide u skladu sa trendovima, te sva polusinteticka i sinteticka ulja zadovoljavaju dansanje osnovne norme. Takodje INA ima 5W40 ulje koje zadovoljava normu 505.01 za PD VW motore, kao i 5W30 ulje koje zadovoljava normu GM-LL-25 za zadnju generaciju OPEL-ovih diesel i benzinskih motora!
-
Grozny
hehhe a zasto ne kod nas???ado-šampion wrote:Ti si malo zaksnio odgovoriti na ovu temu, ali nema veze. Jesi il siguran da Optima Magnum zadovoljava VW normu? Po čemu si to zaključio? Koju normu? Skoro sva moderna ulja zadovoljavaju VW norme 500.00 i 505.00 (ovako ja mislim), tako da to nije neki jamac kvaliteta. API je zakon za te stvari. Ostale norme je malo teže provjeriti od API norme, ali možeš poslati mail zastupništvu VW-a (ali ne kod nas), pa pitaj ima li Optime među "odobrenim" uljima. Prema njihovom pakovanju imaju odobrenje i od BMW-a i od PORCHE-a (baš ovako piše).
mislim da si sam sebi odgovorio zasto vise nemozes da przis preko 4000?!
nema tog ulja koje ce optimalno podmazivati na tim brzinama klipa.
-
ado-šampion
Daj mi brate navedi po čemu si "prezadovoljan" sa tim uljem? Ne razumijem kako neko može znati radi li ulje kako treba svoj posao ili ne!? I pusti više VW koncern, njihove norme za benzinske motore i dizele bez PD zadovoljavaju skoro sva ulja i ta oznaka ništa ne znači. U Ford na primjer u servisu sipaju Valvoline a samo SynPower (najskuplje, sintetičko) zadovoljava Fordovu normu za ulja. Btw. u Fieste i većinu Focusa sipaju DuraBlend koliko ja znam, a to ulje ne ispunjava Fordovu normu.Grozny wrote:moje informacije ne potiču iz modrice nego iz VW, gdje postoji jedna oficijelna lista ulja koja su dozvoljena nasuti u vozila VW koncerna a da pri tome se ne naruse uslovi garancija.
i ja licno sipam magnum i prezadovoljan sam.
I nije da je ne mogu preći 4000/min, nego neću zato što mi je ulje sr...e! I izvini al kakve su to gluposti da pri tim brzinama klipa ni jedno ulje ne podmazuje dobro!? Po tvojoj logici svako ko drži do motora ne bih smio prelaziti neke 3500/min? Pa gdje je tu onda radno područje? Većina benzinaca se "budi" na oko 2000-2500/min!
Da završimo priču oko Optime, da su to kvalitetna ulja poslali bi ih na testiranje API-ju da dokažu taj kvalitet, al kako da pošalju kad njihova tehnologija datira iz vremena iz kojeg dosta vozila nije ni u voznom stanju
-
ado-šampion
I još nešto: pri 3600/min moje auto razvije nekih 60 KS, što je manje od 70% snage. Pa zašto sam onda kupio auto od 90 KS reci ti meni?
- karanana
Da li je istina da kad jednom pocnes sipati recimo sinteticko ulje, za cijeli zivot auta se ne preporucuje sipanje bilo kojeg drugog ulja?
Ja nesto ne mogu da vjerujem da kad auto ostari i da se sa nekih 5-6 godina starosti i dalje mora sipati sinteticko.
Ja nesto ne mogu da vjerujem da kad auto ostari i da se sa nekih 5-6 godina starosti i dalje mora sipati sinteticko.
- Edin H.
Da li se ikome desavalo da vam se nekoliko sekundi nakon paljenja motora upali zuta lampica kao da nema dovoljno ulja i nakon 20-tak sekundi se ugasi i ne pali se vise do ponovnog paljenja motora?
Kada se auto ohladi - provjerim na sipki ulje na maksimumu
Da li to moze biti do toga da je mehanicar nasuo ulje pogresnog viskoziteta ili nesto slicno?
Kada se auto ohladi - provjerim na sipki ulje na maksimumu
Da li to moze biti do toga da je mehanicar nasuo ulje pogresnog viskoziteta ili nesto slicno?
-
nineac
Nije ti vjerovatno gljiva pritiska ulja uredu! Koje je auto?Edin H. wrote:Da li se ikome desavalo da vam se nekoliko sekundi nakon paljenja motora upali zuta lampica kao da nema dovoljno ulja i nakon 20-tak sekundi se ugasi i ne pali se vise do ponovnog paljenja motora?
Kada se auto ohladi - provjerim na sipki ulje na maksimumu![]()
-
ado-šampion
Gdje si to čuo? Nigdje veze. Možeš čak i mješati mineralno i sintetičko, mada to nije preporučljivo, ali nije ni zabranjeno. Možeš mješati i ulja različitih proizvođača. Zato ne vidim razlog zašto poslije sintetičkog ne bi nasuo bilo koje drugo ulje.karanana wrote:Da li je istina da kad jednom pocnes sipati recimo sinteticko ulje, za cijeli zivot auta se ne preporucuje sipanje bilo kojeg drugog ulja?
- karanana
To sam i mislio, nije mi imalo smisla ovo sto sam cuo.ado-šampion wrote:Gdje si to čuo? Nigdje veze. Možeš čak i mješati mineralno i sintetičko, mada to nije preporučljivo, ali nije ni zabranjeno. Možeš mješati i ulja različitih proizvođača. Zato ne vidim razlog zašto poslije sintetičkog ne bi nasuo bilo koje drugo ulje.karanana wrote:Da li je istina da kad jednom pocnes sipati recimo sinteticko ulje, za cijeli zivot auta se ne preporucuje sipanje bilo kojeg drugog ulja?
- Edin H.
Auto je bmw 330i.nineac wrote:Nije ti vjerovatno gljiva pritiska ulja uredu! Koje je auto?Edin H. wrote:Da li se ikome desavalo da vam se nekoliko sekundi nakon paljenja motora upali zuta lampica kao da nema dovoljno ulja i nakon 20-tak sekundi se ugasi i ne pali se vise do ponovnog paljenja motora?
Kada se auto ohladi - provjerim na sipki ulje na maksimumu![]()
Hvala lijepo nineac i dr.iver na savjetima.
Lampica gori nekad 5, nekad mozda 15-20 sekundi i onda se ugasi i vise se ne pali dok se ponovo ne upali motor, kao sto rekoh.
Bar da imam neku ideju prije nego odem do mehanicara.
-
JBL
Kod starijih motora koristis obicno ulje, sintetika ne dolazi u obzir. Ne kombiniraj razna ulja. Ako od pocetka koristis polusintetika (90%) ostani na tome.karanana wrote:To sam i mislio, nije mi imalo smisla ovo sto sam cuo.ado-šampion wrote:Gdje si to čuo? Nigdje veze. Možeš čak i mješati mineralno i sintetičko, mada to nije preporučljivo, ali nije ni zabranjeno. Možeš mješati i ulja različitih proizvođača. Zato ne vidim razlog zašto poslije sintetičkog ne bi nasuo bilo koje drugo ulje.karanana wrote:Da li je istina da kad jednom pocnes sipati recimo sinteticko ulje, za cijeli zivot auta se ne preporucuje sipanje bilo kojeg drugog ulja?
-
Dobitak
Neko spomenu stezanje filera ulja rukom a ne kljucem.Iole iskusniji majstor ako moze prici rukom steze filter rukom prethodno mazuci gumicu uljem,mascu poslje tog stezanja i sledeceg zamjena tog istog filtera nema boga da ga taj isti majstor popusti rucno iz razloga sto se od grijanja-hladjenja nadoji sama gumica koja zaptiva filter s nosacom filtera(kod novijih auta hladnjakom filtera) onda mora priskociti za kakvim kljucem za skidanje filtera koji ima citav asortiman od kaisa,specijalnih grc klijesta itd da ne nabrajam.
Sto se tice ulja necu nabrajati marke ali je dovoljno reci mineralno,polusintetsko i sintetsko ulje.Kod mene gdje radim auta prelaze sa sintetskim uljem oko 10 000 do 15 000 to su visokokvalitetna ulja koja ne gube na diskoznosti i pored mnogo predjenih km i vrlo su stetna jer se ne mogu razgradjivati kada se puste iz auta.Polusintetika je prihvatljivija za dzep nas obicnijih smrtnika s tim uljem bez problema mozete preci od 6000 do 10 000 dok je s mineralcima preporucljivo max do 6000 obrtaja drzati ulje u motoru
.
Neko spomenu potrosnju ulja na 1000 km.Prihvatljiva potrosnja to jos znam iz skole
je pola litre na 1000km sve iznad toga ukazuje na kvar(istrosenost difona-malih zaptivnih gumica izmedju ventila i vodjice ventila,dotrajalost karika ili pak dotrajalost nekih od dihtunga gdje se ulje gubi u tim neprihvatljivimkolicinama)
Sto se tice ulja necu nabrajati marke ali je dovoljno reci mineralno,polusintetsko i sintetsko ulje.Kod mene gdje radim auta prelaze sa sintetskim uljem oko 10 000 do 15 000 to su visokokvalitetna ulja koja ne gube na diskoznosti i pored mnogo predjenih km i vrlo su stetna jer se ne mogu razgradjivati kada se puste iz auta.Polusintetika je prihvatljivija za dzep nas obicnijih smrtnika s tim uljem bez problema mozete preci od 6000 do 10 000 dok je s mineralcima preporucljivo max do 6000 obrtaja drzati ulje u motoru
Neko spomenu potrosnju ulja na 1000 km.Prihvatljiva potrosnja to jos znam iz skole
-
ado-šampion
Pola litra na 1000 km je previše, danas je svaka potrošnja ulja iznad 0,25 l/1000 km zabrinjavajuća. Naravno pri razrađenom motoru. Pri nerazrađenom motoru proizvođači automobila tvrde da je i 1l/1000 km normalno. Meni nije, al eto...
-
StudioBa
Dali mozda neko zna gdje se moze ulje zamjeniti na ovim masinama sto ispumpavaju... Imam problem na autu posto sam zeznuo saraf ustvari navoj na karteru kolega mi je to zeznuo pa smo morali da zalijepimo saraf sa onom smijesom sto se stvori kao zeljezo tako da nemam druge opcije sad jedino da odvaljujem to....ako neko zna neka javi hvala
-
ado-šampion
Koliko ja znam, ulje možeš "izvući" na svim Energopetrolovim pumpama.