Granica BOGATSTVA

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Sanjarko

#26 Re: Granica BOGATSTVA

Post by Sanjarko »

Matris wrote: Sa aspekta pojedinca, vrste, ljudskosti, etike biti najbolji i najveci covjek koji mozes biti je uvijek pozeljno. Stvoriti vrijednost tamo gdje je nije bilo, zaposliti ljude, otvoriti fabrike, donirati onima koji nemaju itd. Ne vidim u kom konceptu bi to bilo negativno. Nisu oni uzeli ili oteli pare od nikog, ti to mislis na drzavu i otimanju kroz poreze :D Nije kriminal jedini nacin bogacenja. Covjek se moze obogatiti na nacin da stvori vrijednost tamo gdje je nije bilo. To nije otimanje pa da neko bude ostecen sto si se ti obogatio. Rast rast i samo rast.
Za prvo se slazem. Drugo isto tako. Trece i cetvrto isto tako. Peto i sesto isto tako. Kao i za sedmo. Samo ima zjb u tome sto se gomila kod pojedinaca sve to dok drugi trvotare. Plus gdje je u tom procesu gomilanja svega toga sto se u vecini slucajeva ne vodi briga za vrstu, okolis itd.

Primjer Mital. Spickao na vjencanje kcerke 100 miliona skoro a Zenicu truje i ko zna koje jos gradove gdje ima fabrike.

Nemoze se tako samo iz jednog pogleda gledati. Naravno ima i izuzetaka.
Maraschino

#27 Re: Granica BOGATSTVA

Post by Maraschino »

Je li bogatstvo kada te djeca prevazidju u svakom smislu(osim godina :D )?
Sanjarko

#28 Re: Granica BOGATSTVA

Post by Sanjarko »

Maraschino wrote:Je li bogatstvo kada te djeca prevazidju u svakom smislu(osim godina :D )?
Jest. I to je pozeljno. Da nebudu klonovi roditelja i slicno.
Sanjarko

#29 Re: Granica BOGATSTVA

Post by Sanjarko »

heal wrote:
Nije rast samo finansijske prirode.
Tako je. Ima raznih vrsta bogastava itd. Nekome su djeca bogastvo, nekome porodica, nekome ovo, ono, nekome lova i slicno.

Mene iskreno lova i materijalno ne zanima. Steta samo sto nisam ideje itd., mozda dao svijetu a mozda i nije steta.
Humljanin

#30 Re: Granica BOGATSTVA

Post by Humljanin »

Ne bih kvario party, ali mislim da je puno lakše a i korisnije odrediti granicu siromaštva u nasem društvu.
Milijunima nema granice, ali pfeninzima ima...

Valjalo bi kada bi znali koja je realna granica siromaštva i što ga određuje. Koliko treba za pristojan život dostojan čovjeka...itd
Mene to zanima
Sanjarko

#31 Re: Granica BOGATSTVA

Post by Sanjarko »

Po UN-u 2 dolara dnevno. Ja nemam ni to. Porodica mi se snalazi. Ustvari mati mi se snalazi i tako nas uzdrzava. Samo za osnovno imamo, po ostalom idemo u propast. Dugovi se gomilaju itd. A nema vise slabo koga da nas povremeno pripomogne.

To me rastuzuje i sikira ponekad jer sam nemocan da pomognem staroj. Iako sam pokusavao davno ali nemoze vise to danas a ja sam vecinu vremena u nekom svom svijetu nazalost.
zrakomlat

#32 Re: Granica BOGATSTVA

Post by zrakomlat »

Matris wrote:Bogat je onaj ko radi zato sto zeli a ne zato sto mora. Radi kad zeli i ono sto zeli.
Ako ti moras raditi da bi tvoji troskovi bili pokriveni onda nisi bogat. Bogat si onda kad tvoje investicije pokrivaju sve tvoje troskove bez da ti moras prodavati svoje vrijeme za novac.
Covjek koji ima mjesecno 1000KM od investicija (kirija, dividenta itd.) je bogatiji od covjeka koji radi za platu od 10,000KM a nema investicija.
Ovaj drugi kad se razboli ili dobije otkaz bez obzira kolika je ustedjevina to ce se istopiti.
Ovaj sa investicijom ne samo da ima pokrivene zivotne troskove, nego niti ne radi.
Bogatstvo je imati dovoljno novca da investiras da ne moras biti rob nekome 40 sati sedmicno.
Ovo bi bilo otprilike i moje mišljenje.
Matris

#33 Re: Granica BOGATSTVA

Post by Matris »

Vizionar 1985 wrote:Po UN-u 2 dolara dnevno. Ja nemam ni to. Porodica mi se snalazi. Ustvari mati mi se snalazi i tako nas uzdrzava. Samo za osnovno imamo, po ostalom idemo u propast. Dugovi se gomilaju itd. A nema vise slabo koga da nas povremeno pripomogne.

To me rastuzuje i sikira ponekad jer sam nemocan da pomognem staroj. Iako sam pokusavao davno ali nemoze vise to danas a ja sam vecinu vremena u nekom svom svijetu nazalost.
Jesi ti 85to godiste?
Odi na courseru ili edx. Izaberi programski jezik koji hoces. Uzmi neki reputable univerzitet kao sto je harvard, mit itd. Kazi da si iz bosne, napisi motivacijsko pismo i pustice te dzabe. Zapni dvije godine i uci programiranje. Upoznaj se sa ljudima koji uce sa tobom. U roku godinu dana mozes raditi negdje u Support. Za dvije godine koristeci kontakte koje si upoznao u tim kursevima nadji nekog da te ubaci u pravu firmu. Ocekuj prvu godinu do 40 hiljada dolara. Nastavi uciti i za 5 godina mozes imati platu 200 hiljada dolara godisnje. Ako bi da vodis projekte mozes imati i 400 hiljada dolara godisnje. Programiranja ce uvijek biti, ali dobrih programera koji hoce da uce, da rastu citav zivot, trci trci pa naleti jedan.
Nikad u povijesti ljudske vrste nije postojalo vrijeme kad se moglo za manje para obrazovati i nauciti zanat. Za max dvije godine grijanja stolice mozes poceti raditi. Imas internet, znaci nista te ne sprecava. Ovo je samo jedna opcija koja je otvorena za svakog ko ima pristup internetu, a svijet je veliki, kakvih jos sve mogucnosti ima offline.
Sanjarko

#34 Re: Granica BOGATSTVA

Post by Sanjarko »

Ma bi ja ali nisam ja za to vise, bio sam davno ko djecak potencijal sto se tice informatike i matematike, sad bas nemam koncentraciju za to. Da je negdje kao tester da budem ili nesto slicno. Dobar sam sto se tice toga mozda jer imam tu neku percepciju drugaciju od ostalih mozda. Ali gledano za malo sta sam vise. Obolio jbg pa sam sad za malo sta.

Vise se nadam da ostvarim neka prava pa da s tim prezivljavam. Ali u ovoj drzavi i do toga je tesko doci iako mi je receno da imam pravo na to i da bi trebao dobiti oko 150-200 km neko primanje.

E to @Humljanin primanje je siromastvo. Ali da je i to dobit. Bilo bi meni i staroj odmah lakse koliko toliko.
Matris

#35 Re: Granica BOGATSTVA

Post by Matris »

Vizionar 1985 wrote:Ma bi ja ali nisam ja za to vise, bio sam davno ko djecak potencijal sto se tice informatike i matematike, sad bas nemam koncentraciju za to. Da je negdje kao tester da budem ili nesto slicno. Dobar sam sto se tice toga mozda jer imam tu neku percepciju drugaciju od ostalih mozda. Ali gledano za malo sta sam vise. Obolio jbg pa sam sad za malo sta.

Vise se nadam da ostvarim neka prava pa da s tim prezivljavam. Ali u ovoj drzavi i do toga je tesko doci iako mi je receno da imam pravo na to i da bi trebao dobiti oko 150-200 km neko primanje.

E to @Humljanin primanje je siromastvo. Ali da je i to dobit. Bilo bi meni i staroj odmah lakse koliko toliko.
Ti ako si sposoban da pises po ovom forumu sposoban si i za programiranje. Taj fazon o koncentraciji to sam sebe lazes (da budem brutalan). Ljudi sa disleksijom naprave bogastva u zivotu, Hawking nije mogao pricati ni kretati se pa je napravio vise nego vecina "sposobnih" ljudi. Nesposoban si onoliko koliko si sebi umislio da si nesposoban. Svi mi imamo svojih problema a uspjesni ljudi su oni koji i pored problema bore se za svoje ciljeve. Dvije godine ce proci ti ucio programiranje ili pisao po forumu. Vjeruj mi da se ima vremena za obadvoje :D
Sanjarko

#36 Re: Granica BOGATSTVA

Post by Sanjarko »

Ma probo bi ja ali kazem slab sam sad sto se tice informatike. Nisam vise za nju. Evo pojma nemam kako zahtjevnije primjerice igrice pokrenuti u emulatoru. Nemam skills za to. Uz saradnju sa nekim programerima bi mogo nesto, mozda tester i slicno. Imam i ideja raznih ne samo za igre nego i tehniku. Problem je ne znam odakle da krenem jer sam prilicno nepismen.

Volio bi i ja da mogu ali treba biti realan. A trudim se da budem sto realniji. Steta sto mi se posao sa variocima izjalovio. Trebao sa njima nesto da radim. Ne kao varioc ali sa njima da. Jbg.
haubica_i_to_teshka

#37 Re: Granica BOGATSTVA

Post by haubica_i_to_teshka »

animals wrote:
haubica_i_to_teshka wrote:
sportman1 wrote:Pozdrav drustvo.
Zanima me kako bi definirali da je neko imucan, da je neko bogat a neko superbogat ili koliko treba imat neko da bi to bio.
Osim za bih moze i za druge drzave u kojima zivite ili ste zivjeli.
Ne znam koliko treba imat da bi bio "upisan" super bogate,ali..

prva komshinica ( ovdje provede godishnje maksimalno5-10 dana :-D ), u svoje vrijeme jedna od najljepshih modela,kasnije se udala (pa razvela) za MILIJARDERA. Oko kuce je uvijek osiguranje,ljudi koji odrzavaju kucu,jahta se redovno odrzava,placa usidrenje i tako te "sitnice".

Drugi komshija,poznati glumac...ista prica,samo ceshce "navrati'..uvijek se lijepo izvine shto helikopter pravi buku i shto nas uznemiri :-D

Sad koliko su sretni, ne znam ,ali nije ni tema :-D
I ti neki glumac, kad imas takve susjede..
Nisam, n i'vako/nako... finansijski ni blizu

Dobro sam se "ud'o". :-D
Jedan dio supruga posjedovala,jedan dio platio ,ostatak njena braca "halalili" :izet:

Nema misterije, slucaj rijeshen :-D nije ono da sam uspio u zivotu :sad:
Matris

#38 Re: Granica BOGATSTVA

Post by Matris »

Vizionar 1985 wrote:
heal wrote:
Tako je. Ima raznih vrsta bogastava itd. Nekome su djeca bogastvo, nekome porodica, nekome ovo, ono, nekome lova i slicno.

Mene iskreno lova i materijalno ne zanima. Steta samo sto nisam ideje itd., mozda dao svijetu a mozda i nije steta.
Meni su djeca bogatstvo. Zato ne zelim da citav zivot budu rob nekome za koru kruha. Ne bih mogao ih odgojiti u svijet gdje moraju biti rob 40 sati sedmicno.
Meni je porodica bogatstvo. Zato ne zelim da se muce kroz zivot i gledaju kako ce zaraditi od danas do sutra.
Meni je pomoci drugima bogatstvo. Zato moram zaraditi da bih im mogao pomoci.
Meni je putovati svijet, vidjeti druge kulture, vidjeti prirodu, posjetiti istorijske lokacije bogatstvo. Tesko je putovati ako moras biti rob 40 sati sedmicno.
Meni je najvece bogatstvo umrijeti znajuci da ostavljam iza sebe mnogo dobrih djela i znajuci da ce moja djeca, komsije i njihova djeca imati bolji zivot zahvaljujuci meni. Da ostavljam njima bolju kvalitetu zivota nego sto sam je imao ja.
Ko je bogat duhom, ne moze si pomoci a da ne bude bogat i u svakom drugom pogledu. Mrzim kad cujem ili citam i ljudi kazu "ja sam skroman". Nisi ti skroman, ti si sebican. Ne radi se o tebi, nego o drugima. Pogledaj oko sebe kolika potreba ima. Ne misli samo na sebe, misli na druge, zaradi za druge, pomogni druge i bices mnogo mnogo sretniji.Taj osjecaj kad mijenjas situaciju oko sebe, za sviju na bolje je bogatstvo.
HAVANA

#39 Re: Granica BOGATSTVA

Post by HAVANA »

Matris wrote:
Vizionar 1985 wrote:
heal wrote:

Meni su djeca bogatstvo. Zato ne zelim da citav zivot budu rob nekome za koru kruha. Ne bih mogao ih odgojiti u svijet gdje moraju biti rob 40 sati sedmicno.
Meni je porodica bogatstvo. Zato ne zelim da se muce kroz zivot i gledaju kako ce zaraditi od danas do sutra.
Meni je putovati svijet, vidjeti druge kulture, vidjeti prirodu, posjetiti istorijske lokacije bogatstvo. Tesko je putovati ako moras biti rob 40 sati sedmicno.
Meni je najvece bogatstvo umrijeti znajuci da ostavljam iza sebe mnogo dobrih djela i znajuci da ce moja djeca, komsije i njihova djeca imati bolji zivot zahvaljujuci meni. Da ostavljam njima bolju kvalitetu zivota nego sto sam je imao ja.
Ko je bogat duhom, ne moze si pomoci a da ne bude bogat i u svakom drugom pogledu. Mrzim kad cujem ili citam i ljudi kazu "ja sam skroman". Nisi ti skroman, ti si sebican. Ne radi se o tebi, nego o drugima. Pogledaj oko sebe kolika potreba ima. Ne misli samo na sebe, misli na druge, zaradi za druge, pomogni druge i bices mnogo mnogo sretniji.Taj osjecaj kad mijenjas situaciju oko sebe, za sviju na bolje je bogatstvo.
I koji je plan? Kako ces zaraditi i proputovati ako ne budes radio 40,50...sati sedmicno? Ako ne stvorim djeci radnu naviku a pruzim im sve materijalno,na sta ce to izaci?
Matris

#40 Re: Granica BOGATSTVA

Post by Matris »

HAVANA wrote: I koji je plan? Kako ces zaraditi i proputovati ako ne budes radio 40,50...sati sedmicno? Ako ne stvorim djeci radnu naviku a pruzim im sve materijalno,na sta ce to izaci?
Pa naravno da ces raditi, ali nije isto voditi firmu i robovati nekom. Ja vec imam investicije koje mi omogucuju da ne moram raditi nikad u zivotu. I dalje radim jer trenutno me placaju toliko da ne mogu reci ne :mrgreen:
Ako ti roditelji nisu obezbjedili start (a nisu kao ni meni, po nacinu tvog odgovora) onda ti moras odvojiti desetak godina svog zivota. Ako imas 30 godina, izaberi profesiju, zapni 5 godina i uci. Zavrsi fakultet, stekni znanje koje je cijenjeno. Idi tako gdje ima posla i gdje je placen. (hint: 2 hiljade maraka mjesecno nije placen posao, zaobidji te profesije). Onda narednih 5 godina radis i stedis dok nemas dovoljno da reinvestiras. Slijedeci korak ti je compund interest gdje od zarade investicija imas dovoljno profita da zivis i kupujes nove investicije.
Realno, potrebno ti je nekih pola miliona da investiras, sto i nije mnogo jer pola miliona mozes ustediti za manje od 5 godina.
Sto se rada tice ti si mene izgleda pogresno razumio. Naravno da ces djeci stvoriti radnu naviku. Niko se nije obogatio bez rada. Naucices ih da investiraju, zaposljavaju ljude, otvaraju firme, prepoznaju dobre prilike. Prepoznaju dobru investiciju itd. Nije poenta da ti dijete drzi lopatu 40 sati sedmicno, nego da bude gdje hoce a rad se sastoji u tome da ukljuci mozak i organizuje posao i investicije. Nije li bolje da ti dijete ima portfolio nekretnina i provede dan razmisljajuci koju nekretninu treba da proda a sta slijedece da kupi,da obilazi nekretnine, gleda sta treba obnoviti itd. ili da robija nekom cijeli dan?
Ne treba glorificirati "rad" kao nesto vrijedno samo po sebi. Rad je dobar jedino ako imaju rezultati tog rada. Uci ga umjesto toga da bude aktivan, bavi se sportom, sudjeluje u svojoj zajednici, bude etican, skroman, moralan. Sve je to rad. Stvaranje "radne navike" zvuci mi kao trening da bude rob. Ne uci dijete da radi, uci ga da zaradi, uci ga da zivi.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#41 Re: Granica BOGATSTVA

Post by _BataZiv_0809 »

Omoguci djetetu da ne mora kurcem mrdnuti u zivotu. To uvijek upali :run:
Matris

#42 Re: Granica BOGATSTVA

Post by Matris »

_BataZiv_0809 wrote:Omoguci djetetu da ne mora kurcem mrdnuti u zivotu. To uvijek upali :run:
Kako los izgovor da ne obezbjedis djetetu normalan start u zivotu. Sto se tice djece od bogatih roditelja puno vise ima uspjesne i vaspitane djece od ovih drugih. To sto neko ima novac ne znaci da je dobar roditelj. Losih roditelja ima podjednako medju bogatim i siromasnim.
Propale djece ima puno vise medju siromasnim jer iako neko moze biti dobar roditelj nema vremena da vaspita dijete jer mora raditi 2 posla pa ga nikad kod kuce. Niti ne vidi dijete osim vikendom. Siromasan roditelj tesko da zna osnove o vaspitanju, jer da ima neko obrazovanje o sociologiji, razvoju djeteta itd. vjerovatno ne bi bio siromasan. Vaspitace onako kako je on bio vaspitan misleci da je to najbolji put. Bogat roditelj bar ima vremena da nauci najbolji nacin kako se odgaja dijete, ako hoce.
Rekao sam prije, covjek treba rasti u svakom pogledu. Ne samo financijski. Ako ne zbog sebe, onda zbog djece.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#43 Re: Granica BOGATSTVA

Post by _BataZiv_0809 »

Matris wrote: Kako los izgovor da ne obezbjedis djetetu normalan start u zivotu. Sto se tice djece od bogatih roditelja puno vise ima uspjesne i vaspitane djece od ovih drugih. To sto neko ima novac ne znaci da je dobar roditelj. Losih roditelja ima podjednako medju bogatim i siromasnim.
Propale djece ima puno vise medju siromasnim jer iako neko moze biti dobar roditelj nema vremena da vaspita dijete jer mora raditi 2 posla pa ga nikad kod kuce. Niti ne vidi dijete osim vikendom. Siromasan roditelj tesko da zna osnove o vaspitanju, jer da ima neko obrazovanje o sociologiji, razvoju djeteta itd. vjerovatno ne bi bio siromasan. Vaspitace onako kako je on bio vaspitan misleci da je to najbolji put. Bogat roditelj bar ima vremena da nauci najbolji nacin kako se odgaja dijete, ako hoce.
Rekao sam prije, covjek treba rasti u svakom pogledu. Ne samo financijski. Ako ne zbog sebe, onda zbog djece.
Djetetu treba omoguciti polaznu osnovu. Za ostalo nek se samo bori i izbori.
HAVANA

#44 Re: Granica BOGATSTVA

Post by HAVANA »

Matris wrote:
HAVANA wrote: I koji je plan? Kako ces zaraditi i proputovati ako ne budes radio 40,50...sati sedmicno? Ako ne stvorim djeci radnu naviku a pruzim im sve materijalno,na sta ce to izaci?
Pa naravno da ces raditi, ali nije isto voditi firmu i robovati nekom. Ja vec imam investicije koje mi omogucuju da ne moram raditi nikad u zivotu. I dalje radim jer trenutno me placaju toliko da ne mogu reci ne :mrgreen:
Ako ti roditelji nisu obezbjedili start (a nisu kao ni meni, po nacinu tvog odgovora) onda ti moras odvojiti desetak godina svog zivota. Ako imas 30 godina, izaberi profesiju, zapni 5 godina i uci. Zavrsi fakultet, stekni znanje koje je cijenjeno. Idi tako gdje ima posla i gdje je placen. (hint: 2 hiljade maraka mjesecno nije placen posao, zaobidji te profesije). Onda narednih 5 godina radis i stedis dok nemas dovoljno da reinvestiras. Slijedeci korak ti je compund interest gdje od zarade investicija imas dovoljno profita da zivis i kupujes nove investicije.
Realno, potrebno ti je nekih pola miliona da investiras, sto i nije mnogo jer pola miliona mozes ustediti za manje od 5 godina.
Sto se rada tice ti si mene izgleda pogresno razumio. Naravno da ces djeci stvoriti radnu naviku. Niko se nije obogatio bez rada. Naucices ih da investiraju, zaposljavaju ljude, otvaraju firme, prepoznaju dobre prilike. Prepoznaju dobru investiciju itd. Nije poenta da ti dijete drzi lopatu 40 sati sedmicno, nego da bude gdje hoce a rad se sastoji u tome da ukljuci mozak i organizuje posao i investicije. Nije li bolje da ti dijete ima portfolio nekretnina i provede dan razmisljajuci koju nekretninu treba da proda a sta slijedece da kupi,da obilazi nekretnine, gleda sta treba obnoviti itd. ili da robija nekom cijeli dan?
Ne treba glorificirati "rad" kao nesto vrijedno samo po sebi. Rad je dobar jedino ako imaju rezultati tog rada. Uci ga umjesto toga da bude aktivan, bavi se sportom, sudjeluje u svojoj zajednici, bude etican, skroman, moralan. Sve je to rad. Stvaranje "radne navike" zvuci mi kao trening da bude rob. Ne uci dijete da radi, uci ga da zaradi, uci ga da zivi.
Ok,poslusacu te.Sve cu tako uraditi.Hvala.
Maraschino

#45 Re: Granica BOGATSTVA

Post by Maraschino »

Matris wrote: Meni su djeca bogatstvo. Zato ne zelim da citav zivot budu rob nekome za koru kruha. Ne bih mogao ih odgojiti u svijet gdje moraju biti rob 40 sati sedmicno.
Samo jedan cunami krize moze to tvoje sve da poljulja a sta ce djeca, cekati da im ti prineses.

Djeca se moraju vaspitavati da od svog rada zive a nase je da ih ako su posteni jos malo poguramo. Neka guraju paralelno sa mnom kroz zivot. Neka pogledaju kako im roditelji stoje a mi kao roditelji cemo stalno gledati da nisu gdje zapeli i treba li im sta pomoci.
Nista ponijeti necu ali ne volim ni parazite.
Ci-Nick

#46 Re: Granica BOGATSTVA

Post by Ci-Nick »

Vizionar 1985 wrote:Ma probo bi ja ali kazem slab sam sad sto se tice informatike. Nisam vise za nju. Evo pojma nemam kako zahtjevnije primjerice igrice pokrenuti u emulatoru. Nemam skills za to. Uz saradnju sa nekim programerima bi mogo nesto, mozda tester i slicno. Imam i ideja raznih ne samo za igre nego i tehniku. Problem je ne znam odakle da krenem jer sam prilicno nepismen.

Volio bi i ja da mogu ali treba biti realan. A trudim se da budem sto realniji. Steta sto mi se posao sa variocima izjalovio. Trebao sa njima nesto da radim. Ne kao varioc ali sa njima da. Jbg.
Iako većina ljudi vjeruje da su gospodari svojih života i sudbina volja čovjeka je samo jedan od faktora kojim putem će da krene dalje,.. ali opet ne razumijem te jer si premlad da odustaješ, da se predaješ, a čini mi se da si potpuno kapitulirao.
Probudi se malo,.. razdrmaj se,.. planiraš li šta više od vegetiranja,.
Matris

#47 Re: Granica BOGATSTVA

Post by Matris »

Maraschino wrote:
Matris wrote: Meni su djeca bogatstvo. Zato ne zelim da citav zivot budu rob nekome za koru kruha. Ne bih mogao ih odgojiti u svijet gdje moraju biti rob 40 sati sedmicno.

Samo jedan cunami krize moze to tvoje sve da poljulja a sta ce djeca, cekati da im ti prineses.

Djeca se moraju vaspitavati da od svog rada zive a nase je da ih ako su posteni jos malo poguramo. Neka guraju paralelno sa mnom kroz zivot. Neka pogledaju kako im roditelji stoje a mi kao roditelji cemo stalno gledati da nisu gdje zapeli i treba li im sta pomoci.
Nista ponijeti necu ali ne volim ni parazite.
Najlakse je raditi. Slusas sta ti se kaze i imas posao, ne slusas i budes gladan. Taj proces se nauci za pet minuta. Medjutim, ne zivi se od rada. Zivi se od zarade. Mozes raditi ko konj a da ne zaradis nista. Mozes zaraditi a bez puno ulozenog truda.
Procitaj ponovo sta sam napisao. Nauci djecu da zive. Nauci ih kako se pare zaradjuju.
Uzmi bilo kojeg privatnika i oduzmi mu sve sto ima. Za par godina on ce opet imati sto ima.
Uzmi sirotinju i dadni mu firmu. On ce je bankrotirati za par godina.
Nisu ljudi bogati zato sto imaju novac, oni imaju novac zato sto su bogati. - ko razumije sta hocu reci, razumije. ko ne razumije sta bi mu ja :D
"Nista ponijeti necu" -- Misli malo sire, Treba li tvojoj porodici bolji zivot nego sad sto imaju? Treba li tvojim komsijama? sugradjanima? Ne misli samo na sebe.
Ja sam jos daleko od toga, ali bio bih najsretniji da kad budem umirao znam da zivot ljudi oko mene je pozitivno promjenjen zbog mene. Da ne dodje do cega, usput i ja dobro zivim ali nije mi dovoljno da ja imam a da gledam oko sebe ljudi se muce. Zasto ne bi imao vece ciljeve i promjenio ne samo svoj zivot nego zivot ljudi oko mene? Uostalom, zar to nije ono sto covjeka cini sretnim?
Ci-Nick

#48 Re: Granica BOGATSTVA

Post by Ci-Nick »

Matris wrote:
Najlakse je raditi. Slusas sta ti se kaze i imas posao, ne slusas i budes gladan. Taj proces se nauci za pet minuta. Medjutim, ne zivi se od rada. Zivi se od zarade. Mozes raditi ko konj a da ne zaradis nista. Mozes zaraditi a bez puno ulozenog truda.
Procitaj ponovo sta sam napisao. Nauci djecu da zive. Nauci ih kako se pare zaradjuju.
Uzmi bilo kojeg privatnika i oduzmi mu sve sto ima. Za par godina on ce opet imati sto ima.
Uzmi sirotinju i dadni mu firmu. On ce je bankrotirati za par godina.
Nisu ljudi bogati zato sto imaju novac, oni imaju novac zato sto su bogati. - ko razumije sta hocu reci, razumije. ko ne razumije sta bi mu ja :D
"Nista ponijeti necu" -- Misli malo sire, Treba li tvojoj porodici bolji zivot nego sad sto imaju? Treba li tvojim komsijama? sugradjanima? Ne misli samo na sebe.
Ja sam jos daleko od toga, ali bio bih najsretniji da kad budem umirao znam da zivot ljudi oko mene je pozitivno promjenjen zbog mene. Da ne dodje do cega, usput i ja dobro zivim ali nije mi dovoljno da ja imam a da gledam oko sebe ljudi se muce. Zasto ne bi imao vece ciljeve i promjenio ne samo svoj zivot nego zivot ljudi oko mene? Uostalom, zar to nije ono sto covjeka cini sretnim?
Ja te potpuno razumijem,..
da se pitam uveo bi u srednje škole predmet, finansijsko obrazovanje ili bar predmet koji bi se zvao,. upravljanje kućnim budžetom. Ali banke i država nemaju interesa jer kako bi šišali poreske obveznike i dužnike.
Ljudi žive a ne znaju koliki su im mjesečni ili godišnji prihodi i rashodi, ne znaju gdje im novac curi,..
Ili još smješnije imaju kapital ( najčešće nekretnine u vidu rezervni stan, vikendica, kuća) koji im umjesto prihoda stvara samo troškove i obaveze.
Ja sam moju djecu nagovorio da im za njihovu ušteđevinu kupim dionica i fino kad naplatim dividendu isplatim im njihov dio.
I nije tu najbitnije tih par stotina maraka dividende koliko dobiju nego upravo to da osjete draž zarade na kapitalu.
Da uče raspolagati svojim novcem i imovinom.
teletrader

#49 Re: Granica BOGATSTVA

Post by teletrader »

Imam na poslu kolegu Svicarca koji je u svojim 50-tim , bavi se konsultanskim poslom jos od 90tih godina, privatno cesto odemo na rucak i dobro se razumijemo.
O parama i zaradi se u principu ne prica, ali mi jednom , kada je bilo nekog govorora o bogatstvu , otvori srce i rece kako ima nekih 30 tak stanova u raznim zemljama Evrope i svijeta, ali da bi sve to mjenjao da ima vlastito dijete. Ima sina kojega je prihvatio kao svog mada mu nije bioloski otac, ali bioloske djece na zalost nema :roll:

Pojam bogatstva mi je vrlo relativna i licno stvar posmatraca.
Mala digresija:
Nedavno na americkom PBSu gledam dokumentarac "Park Avenue"

http://www.pbs.org/independentlens/films/park-avenue/

One road,two very different worlds

Na jednoj adresi na Park Avenue zivi valjda vise milijardera nego bilo gdje na svijeta, izmedju ostalih i braca Koch, net worth oko 50 Milijardi US

U jednoj sceni filma, intervjuisu vratara koji je radio u toj zgradi, a cija jedina motivacija da prihvati taj posao je potencijalni X-Mas Check.
Mozete misliti njegovog iznenadjenja kada je od ove dvojice dobio 50 $ i to u vidu ceka :D :D :D

Neko se osjeca bogato, zato sto ima budzetski posao (tkz. siguricu) i sprat koji je nazidao nad ocevom kucom. :-)
Neko ko je malo bolji IT-ovac i ima preko 3 milje platu,u svojim ocima je mozda kokuz,zato sto posudjuje od kolega pare jer mu ne moze biti do prvog (a ne izdrzava ni bolesne roditelje ili clanove familije nego mjenja momcic auto svake godine)
Meni je licno imucan neko ko ima svoju nekretninu koju eventualno izdaje, (a koja je isplacena) ali prije svega zanimanje "zanatskog tipa" sa kojim uvijek moze zaraditi sebi finu platu.. ( stomatolozi sa svojom ordinacijom, doktori specijalisti i sl.)
A prije svega je imucan onaj koji je zadovoljan sa onim sto ima i svjestan da sve to moze nestati za dan.
muha_sa

#50 Re: Granica BOGATSTVA

Post by muha_sa »

teletrader wrote:Imam na poslu kolegu Svicarca koji je u svojim 50-tim , bavi se konsultanskim poslom jos od 90tih godina, privatno cesto odemo na rucak i dobro se razumijemo.
O parama i zaradi se u principu ne prica, ali mi jednom , kada je bilo nekog govorora o bogatstvu , otvori srce i rece kako ima nekih 30 tak stanova u raznim zemljama Evrope i svijeta, ali da bi sve to mjenjao da ima vlastito dijete. Ima sina kojega je prihvatio kao svog mada mu nije bioloski otac, ali bioloske djece na zalost nema :roll:

Pojam bogatstva mi je vrlo relativna i licno stvar posmatraca.
Mala digresija:
Nedavno na americkom PBSu gledam dokumentarac "Park Avenue"

http://www.pbs.org/independentlens/films/park-avenue/

One road,two very different worlds

Na jednoj adresi na Park Avenue zivi valjda vise milijardera nego bilo gdje na svijeta, izmedju ostalih i braca Koch, net worth oko 50 Milijardi US

U jednoj sceni filma, intervjuisu vratara koji je radio u toj zgradi, a cija jedina motivacija da prihvati taj posao je potencijalni X-Mas Check.
Mozete misliti njegovog iznenadjenja kada je od ove dvojice dobio 50 $ i to u vidu ceka :D :D :D

Neko se osjeca bogato, zato sto ima budzetski posao (tkz. siguricu) i sprat koji je nazidao nad ocevom kucom. :-)
Neko ko je malo bolji IT-ovac i ima preko 3 milje platu,u svojim ocima je mozda kokuz,zato sto posudjuje od kolega pare jer mu ne moze biti do prvog (a ne izdrzava ni bolesne roditelje ili clanove familije nego mjenja momcic auto svake godine)
Meni je licno imucan neko ko ima svoju nekretninu koju eventualno izdaje, (a koja je isplacena) ali prije svega zanimanje "zanatskog tipa" sa kojim uvijek moze zaraditi sebi finu platu.. ( stomatolozi sa svojom ordinacijom, doktori specijalisti i sl.)
A prije svega je imucan onaj koji je zadovoljan sa onim sto ima i svjestan da sve to moze nestati za dan.
:thumbup:
Post Reply