Antifasizam u BiH danas

Post Reply
4L0n3

#26 Re: Antifasizam u BiH danas

Post by 4L0n3 »

Sto se tice pravog antifa. naslijedja u BiH, smatram da nije dobra ideja traziti politicke nasljednike, vec to naslijedje treba traziti u ljudima koji zive ovdje. Mislim da je generalno govoreci toga najvise ostalo kod ljudi koji su iz porodica gdje su mjesoviti brakovi zastupljeni, svakom normalnom covjeku je jasno zasto je tim ljudima dosta teze imati fasisticke pretenzije (barem prema svim narodima u BiH) od ovih koji nisu u takvoj situaciji.

Pored toga, bitno je spomenuti i ljude koji su iz dobro situiranih i OBRAZOVANIH porodica, gdje postoji takva kultura ka obrazovanju kao necemu sto je prirodno covjeku i podrazumijevana stvar. Ovi ljudi takodjer cesto imaju (mada nije pravilo) sire vidike i zdravije razmisljanje od seoske sirotinje.
Ovo sve ne podlijeze nikakvim etnicitetima, tako da je ove ljude moguce naci u svim etnickim grupama.
insomnia78

#27 Re: Antifasizam u BiH danas

Post by insomnia78 »

Naravno da sam bio.
Sve je to ko sto rekoh normalno i ocekivano.
Primjere mozes naci sirom svijeta
Imo si situacije da ljudi koji izadju 95-e odjednom krenu izmisljati neke price samo da bi se dodvorili.
Pa ovdje lik koji je bio u samom vrhu francuske vojske hladno kaze da su arapi u istoj peta kolone al hajd optuzi Francuze da su fasisti
PM72

#28 Re: Antifasizam u BiH danas

Post by PM72 »

insomnia78 wrote:Naravno da sam bio.
Imo si situacije da ljudi koji izadju 95-e odjednom krenu izmisljati neke price samo da bi se dodvorili.
Pa ovdje lik koji je bio u samom vrhu francuske vojske hladno kaze da su arapi u istoj peta kolone al hajd optuzi Francuze da su fasisti
Kažem ti,nisi bio u ratu kao vojnik pa nisi neke stvari mogao vidjeti.Alija je bio svjestan šta bi mu se desilo da satre sve Srbe i Hrvate pod svojom kontrolom ili da počne crkve rušit.E tek bi onda vidjeli šta je ravnanje avionima jer bi Srbi definitivno dobili zeleno svjetlo da nas sataru.
insomnia78

#29 Re: Antifasizam u BiH danas

Post by insomnia78 »

Znaci svi smo isti. Alija bi bio isti ko Karadzic da se smio usuditi. Pička
Maraschino

#30 Re: Antifasizam u BiH danas

Post by Maraschino »

:lol: :lol:

odo se samoranit sta sve citam :run:
PM72

#31 Re: Antifasizam u BiH danas

Post by PM72 »

insomnia78 wrote:Znaci svi smo isti. Alija bi bio isti ko Karadzic da se smio usuditi. Pička

Nismo isti jer Alija nije bio u prilici da njemu to napravi.Šta ti misliš koliko bi bilo pobijenih civila da smo ušli s vojskom u Banja Luku? Pa ja sam dobio komandu prilikom deblokade 1995 da ni "ćumez nesmije ostati čitav" ako im uletimo među kuće.Naravno,usmeno jer je na papiru pisalo - poštovati ženevsku konvenciju...
Maraschino

#32 Re: Antifasizam u BiH danas

Post by Maraschino »

PM de malo popusti ziv bio
insomnia78

#33 Re: Antifasizam u BiH danas

Post by insomnia78 »

Ali pazi ovo. Amerika, ista ona koja spasi svijet od fasizms, u ratu protiv fasizma u trenutku kad pocne rat sa Japanom pokupi sve svoje Japance i zatvori ih u kampove. Ne stave ih u generalstab nego ih zatvore u kampove. Sta mislis da bi se dogodilo da su Japanci usli poklali i popalili Kaliforniju i krenuli opsjedati Vasington?

Jbt imas hiljade situacija da ljudi koji su bukvalno sinoc djedili s tobom, kumovi, kolege, prijatelji danas uzmu pusku i pucaju na tebe, zakolju ti dijete, siluju zenu ali eto mi cemo to sto je neko poprijeko pogledo Srbina nazvati fasizmom
PM72

#34 Re: Antifasizam u BiH danas

Post by PM72 »

Maraschino wrote:PM de malo popusti ziv bio
Nije tako bilo? lažem li ja?
insomnia78

#35 Re: Antifasizam u BiH danas

Post by insomnia78 »

PM72 wrote:
insomnia78 wrote:Znaci svi smo isti. Alija bi bio isti ko Karadzic da se smio usuditi. Pička

Nismo isti jer Alija nije bio u prilici da njemu to napravi.Šta ti misliš koliko bi bilo pobijenih civila da smo ušli s vojskom u Banja Luku? Pa ja sam dobio komandu prilikom deblokade 1995 da ni "ćumez nesmije ostati čitav" ako im uletimo među kuće.Naravno,usmeno jer je na papiru pisalo - poštovati ženevsku konvenciju...
Pa vidis da smo isti. Da je Alija smio ti bi otis’o i zaklo kuma srbina i njegovo dijete
Neg’o pogledaj malo koliko je ćumeza ostalo čisto po Evropi pgtv po Njemackoj nakon deblokade od strane Rusa i Amera.
Maraschino

#36 Re: Antifasizam u BiH danas

Post by Maraschino »

Evo ja ti kazem da sam stojao pred Alijom kada nam je odrzao govor(a cesto je to ponavljao i preko tv) da smo u teskoj situaciji, da nas ne smije obuzimati mrznja, da se ne smijemo svetiti nad neduznim, da jedino mozemo pobijediti ako se budemo ponasali kao partizani i da tudje ne diramo a civile zastitimo...lazem li ja?
scarface32

#37 Re: Antifasizam u BiH danas

Post by scarface32 »

Maraschino wrote:Evo ja ti kazem da sam stojao pred Alijom kada nam je odrzao govor(a cesto je to ponavljao i preko tv) da smo u teskoj situaciji, da nas ne smije obuzimati mrznja, da se ne smijemo svetiti nad neduznim, da jedino mozemo pobijediti ako se budemo ponasali kao partizani i da tudje ne diramo a civile zastitimo...lazem li ja?
I onda uvede sluzbeni pozdrav selam.
PM72

#38 Re: Antifasizam u BiH danas

Post by PM72 »

Maraschino wrote:Evo ja ti kazem da sam stojao pred Alijom kada nam je odrzao govor(a cesto je to ponavljao i preko tv) da smo u teskoj situaciji, da nas ne smije obuzimati mrznja, da se ne smijemo svetiti nad neduznim, da jedino mozemo pobijediti ako se budemo ponasali kao partizani i da tudje ne diramo a civile zastitimo...lazem li ja?
Ne lažeš i sve je to bilo ok.On lično nije naredio niti jedno ubistvo ili zločin ali jesu oni koje je on postavio pa se poslije pravio nemušt kad su mu pričali šta rade...
Maraschino

#39 Re: Antifasizam u BiH danas

Post by Maraschino »

scarface32 wrote:
Nas je pozdravljao sa ''pozdrav domovini'' a to sto se raja selamila medju sobom, to je drugo.
Maraschino

#40 Re: Antifasizam u BiH danas

Post by Maraschino »

PM72 wrote:
Ne lažeš i sve je to bilo ok.On lično nije naredio niti jedno ubistvo ili zločin ali jesu oni koje je on postavio pa se poslije pravio nemušt kad su mu pričali šta rade...
Eto vidis, prijedjosmo na komandnu odgovornost koju je tesko dokazati.
insomnia78

#41 Re: Antifasizam u BiH danas

Post by insomnia78 »

U kakvoj situaciji se bilo i protiv cega se imalo posla Alija je isp’o Gandi. Puno vece nacije koje u citavom svijetu vaze za nosioce antifasizma su padale na puno manjim ispitima
Haman2

#42 Re: Antifasizam u BiH danas

Post by Haman2 »

high_volume
Ti si zalutao na ovoj temi :-) Čovjek u naslovu i u početnom opisu pisao o antifašizmu u BiH, a ti se raspisao o nekim Afganistanima, Sirijama, Libijama, Moskvi itd. Jbt, pa jesi li u stanju pročitati šta je tema i o takvoj pisati :?
Kad govorimo o domacem fasizmu a taj fasizam se najlakse objasnjava onim vanjskim gdje je on uocljiv a o njemu se ne prica.Iz tog razloga sam i naveo one podatke. Tako i mi pricamo o antifasizmu a zaboravljamo koliko je ljudi nepravedno osudjeno, pogubljeno nakon zavrsetka Drugog svjetskog rata ili camilo po zatvorima a da nisu bili krivi, zaboravljamo koliko je imovine oduzeto ljudima jer je to bila " antifasisticka ideologija": kuce, ducani, zemlja i sve dato drugima i to dzaba. Mi na fasizam gledamo jednostrano. Fasisti su samo Hitler, Musolini, Franko i njihovi pomagaci, koje danas rehabilitujemo jer su nasi, nase komsije, ili pripadnici naroda kome pripadamo.
Last edited by Haman2 on 26/01/2019 20:01, edited 1 time in total.
scarface32

#43 Re: Antifasizam u BiH danas

Post by scarface32 »

Maraschino wrote:
scarface32 wrote:
Nas je pozdravljao sa ''pozdrav domovini'' a to sto se raja selamila medju sobom, to je drugo.
Samo raja medju sobom? mrsko mi postavljati par videa, mozes ih i sam naci.

A sto se tice antifasizma u BiH sada, skoro da ga i nema. Pokusali su svaki spomen na antifasizam unistiti, i ovo sto se obiljezava je trud pojedinaca.
U skolama se slabo ili nikako ne uci, a ljudi nece da shvate da nije bilo Tita i antifasizma u exYu danas ne bi bilo ni Bosne.
PM72

#44 Re: Antifasizam u BiH danas

Post by PM72 »

insomnia78 wrote:
PM72 wrote:

Pa vidis da smo isti. Da je Alija smio ti bi otis’o i zaklo kuma srbina i njegovo dijete
Neg’o pogledaj malo koliko je ćumeza ostalo čisto po Evropi pgtv po Njemackoj nakon deblokade od strane Rusa i Amera.
polako,ne leti,uzmi zraka...
On jeste propagirao merhametluk,zaštitu ljudskih prava,poštovanja ženevskih i inih konvencija itd jer je bio prinuđen,recimo,pustio je suzu pred fra Petrom kad je saznao za ubistvo dva fratra od strane Armije u Fojnici.Vjerovatno je bila i iskrena,samo,ja ne vidjeh da se nešto plaho otimao da kažnjava zločince u našim redovima,čak ih je slao na hadž...
4L0n3

#45 Re: Antifasizam u BiH danas

Post by 4L0n3 »

PM72 wrote:
Kažem ti,nisi bio u ratu kao vojnik pa nisi neke stvari mogao vidjeti.Alija je bio svjestan šta bi mu se desilo da satre sve Srbe i Hrvate pod svojom kontrolom ili da počne crkve rušit.E tek bi onda vidjeli šta je ravnanje avionima jer bi Srbi definitivno dobili zeleno svjetlo da nas sataru.
Meni samo jedna stvar nije jasna ovdje u ovome sto si ti rekao. Ko je to od bosnjaka popalio tolike crkve po istocnoj bosni pa su tamo smradovi dobili to 'zeleno svijetlo' od nekoga da se to podrucje etnicki ocisti?
insomnia78

#46 Re: Antifasizam u BiH danas

Post by insomnia78 »

Pa oni su to preventivno. Tako ispade
PM72

#47 Re: Antifasizam u BiH danas

Post by PM72 »

4L0n3 wrote:
PM72 wrote:
Meni samo jedna stvar nije jasna ovdje u ovome sto si ti rekao. Ko je to od bosnjaka popalio tolike crkve po istocnoj bosni pa su tamo smradovi dobili to 'zeleno svijetlo' od nekoga da se to podrucje etnicki ocisti?
Ponavljam,da je Alija naredio rušenje crkava kao državni projekt (kao Karadžić što je rušio džamije) i da je srušio recimo katedralu u Sarajevu ne bi dobio od zapada ni konzerve ni flaše ulja,povukli bi sve strane novinare koji su svjedočili o srpskom barbarizmu,povukli bi jedinice UN-a i sačekali sa strane godinu dana da onda uđu i da nas razvade,ako je ko živ ostao.
Maraschino

#48 Re: Antifasizam u BiH danas

Post by Maraschino »

4L0n3 wrote: Meni samo jedna stvar nije jasna ovdje u ovome sto si ti rekao. Ko je to od bosnjaka popalio tolike crkve po istocnoj bosni pa su tamo smradovi dobili to 'zeleno svijetlo' od nekoga da se to podrucje etnicki ocisti?
Odakle ti to ''masovno''.
Stradala je i crkva u mjestu koje smo oslobadjali(tacnije zvonik) na kojoj se nalazila osmatracnica i mitraljesko gnijezdo. Vrlo brzo nakon rata ta crkva je komplet renovirana. Crkva je svo vrijeme rata bila tu da je niko nije ''spalio''.
4L0n3

#49 Re: Antifasizam u BiH danas

Post by 4L0n3 »

PM72 wrote: Ponavljam,da je Alija naredio rušenje crkava kao državni projekt (kao Karadžić što je rušio džamije) i da je srušio recimo katedralu u Sarajevu ne bi dobio od zapada ni konzerve ni flaše ulja,povukli bi sve strane novinare koji su svjedočili o srpskom barbarizmu,povukli bi jedinice UN-a i sačekali sa strane godinu dana da onda uđu i da nas razvade,ako je ko živ ostao.
Pa dobro al sto nas onda ne satrase ti smradovi ako su mogli, nisu valjda cekali da alija krene paliti crkve po sarajevu ?
sto nisu cekali po istocnoj bosni ? to te pitam jer mi to nema smisla iskreno, moguce da si upravu nista ti ne oduzimam obzirom da si ti prosao sve to da ja ne moram, i hvala ti ali opet ne znam koliko je to ispravno sve tvrditi.
CPT

#50 Re: Antifasizam u BiH danas

Post by CPT »

PM72 wrote:Ponavljam,da je Alija naredio rušenje crkava kao državni projekt (kao Karadžić što je rušio džamije) i da je srušio recimo katedralu u Sarajevu ne bi dobio od zapada ni konzerve ni flaše ulja,povukli bi sve strane novinare koji su svjedočili o srpskom barbarizmu,povukli bi jedinice UN-a i sačekali sa strane godinu dana da onda uđu i da nas razvade,ako je ko živ ostao.
Zapaj koji je Milosevicu odobrio obracun sa BiH? jel to onaj isti Zapad koji je uveo embargo? nekoliko posmatrao unistavanje BiH?

valjda zbog simpatija sto "nije rusio crkve"

:roll:
Post Reply