VOLVO XC 60

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

kuli1961

#26 Re: VOLVO XC 60

Post by kuli1961 »

vješalica wrote:
kuli1961 wrote:Drzim se pravila da se o ukusima, kao i o stanju u džepu -ne raspravlja. Dakle, ko sta voli, i koliko ima novca.
Zato, samo da naglasim-nijednog momenta se nisam zeznuo kada sam juna 2014. kupio novog Duster-a 1,5 dci, 110 KS, 4x4, paket Laureate+tempomat+ zadnji parking senzori+ originalne gumeno/plasticne patosnice. Sve to za 29.800 KM. Jedino mi je žao što Dacia tada nije nudila AT mjenjac, da je bilo, uzeo bih bez razmisljanja.
OBC naravno laze, na očitanu potrošnju treba dodati oko 0,3- 0,5 l/100 km.
Duster mi je drugi auto u porodici (prvi je BMW x5 e 53, 2004.g.p.) i bembara NE može baš glatko proći tamo dgdje PRAŠINAR može.
Dobar, dovoljno prostran, dovoljno robustan, dovoljno "ugladjen", samo redovni servis i ne boli glava nizašta.
Tacno me je @vjesalica citirao, a i dandanas stojim kod svega sto sam rekao, vodeci racuna da je to drugi auto u porodici, a zasto sam kupio novog Dustera, postoje za mene bitni privatni razlozi.
Sto se tice BMW-a, motor je 3.0, 163 kW, cca 215 KS, a i to mi je previse..samo jednom sam probao da vidim "koliko moze".. moze i to puno, vise nego sto sam ja smio...ali mi ni toliko ne treba, pa mi vjerovatno d4 u XC60 odgovara, uz automatski mjenjac i cruise control.
Tuareg me ne zanima, i uopste nije opcija. Kodiaq- ok je, ali u datoj opremi (motor, mjenjac itd sve uvodno opisano) kosta vise nego sto mi npr. lokalni Hyndai dealer nudi za novog Tucson-a. Opcija uvoza necega polovnog iz npr. DE otpada, jer nemam nikakvu pouzdanu liniju da mi doveze, pa bih sam morao gore ici, cunjati, ganjati a to su troskovi (put, spavanje itd) ciji zbir bitno utice na isplativost uvoza.
A automatski mjenjac- zauvijek! Prema mom iskustvu, automatski mjenjac je zahvalniji u gradu. Cak, na BMW-u je to automatik starije generacije (nesto sporije salta nego danasnji) ali i to je premium u odnosu na klasicnog manuelca. A ako se bas naleti na neki gadan uspon, i ako automatik "kasni" sa saltanjem, prebaci ga se u manuelni mod, pa saltaj do mile volje...Taj BWM je eto star sada 15-ta godina, kod mene je od 2011- prevencije radi, cim sam ga kupio, promijenio sma mu ulje i filter i adio. Na jednom domacem BMW forumu, prije neke 3,5- 4 godine sam vidio iskustvo nekog naseg covjeka, radi u Sloveniji, ima E39- starija verzija BMW 5-mjenac mu se sasuo, i popravka je ovdje u Banjaluci,kostala oko 1000 Eur, a u Slo su mu trazili bruku para! igorm slucaja, znam taj servis, dobar sam sa vlasnikom, pokazali su mi specifikaciju radova i racun, i jeste tako bilo. Za ovih skoro 8 godina koliko je BMw u mojim rukama, od kvarova sam imao 3 grijaca (sitnica), 1 dizna (nije bilo jeftino, ali se to srecom desilo ubrzo po uvozu, pa nije bilo neprebolno) i najskuplje sto je bilo- crkla mi je ona dupla remenica, koja ide drito iz radilice, i preko remenja "pogoni" vodenu pumpu (izvedba kao gumigeleng na fići, -dva metalna dijela spojena livenom gumom, haha), servo, A/C i jos svasta nesto. Skupoca je bila u tome sto mi se to desilo na autoputu na prilazu u Gracu, Austrija, pa je bilo slepanje do servisa, oridjidji novi dio,a cijena ruku je bila prihvatljiva. Eto to su mi bili kvarovi na tom autu. Kako god, vrijeme je da neko drugi gušta BMW, a ja da sebi trazim nesto drugo, novije ...
Dakle, sustina mojih pitanja je- ako ovdje nadjem taj Volvo XC60 sa vjerovatno predjenih 140-150 000 km- mozda i vise, sta na tu kilometrazu predstoji od servisa na motoru, eventualno mjenjacu da se radi, i eventualno, da li neko zna za godiste 2014-2015, koja bi realna cijena bila?
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#27 Re: VOLVO XC 60

Post by sime_cipol »

Ja bih u svakom slučaju uradio veliki servis, ulje sa svim filterima. Ulje u mjenjacu i diferencijalima.
Ostalo po potrebi.
xamp

#28 Re: VOLVO XC 60

Post by xamp »

Vozim XC60 vec par godina i nikakvih problema nisam imao. Uzeo sam ga starog godinu i kusur i presao preko 100k.
D5, automatik i tona dodatne opreme. U porodici imam i druge terence sa 4x4, ali se ne mogu porediti sa Volvo pogonom. Na snijegu na istom brdu se ponasaju doslovno kao da su prednji pogon u odnosnu na Volvo.
Servise imas u Sarajevu (Kia + Volvo - s tim da su odvojeni majstori za Volvo zbog novih Volvo standardna - cak su morali odvojiti i boksove) i imas u Mostaru Nuic (odlicni su i oni)
Od kvarova nisam nista imao - neke sitnice koje su usput rijesene

Ako ti ne treba dodatna snaga D4 ti je mozda dovoljan, a sto se tice D3, znam da svi modeli nemaju AWD, vec da su samo prednji pogon, pa obrati paznju na to ako ti AWD znaci puno.
Ja se ne bih sada mogao vratit na manuelca, a ni na samo prednji pogon.
Post Reply