Nacionalnost ili etnicka pripadnost

Post Reply
mO k3

#26 Re: Nacionalnost ili etnicka pripadnost

Post by mO k3 »

Lincoln-Burrows wrote:
mO k3 wrote:
Lincoln-Burrows wrote:
Ne bih to po narodima, to netko ima netko nema, mene možeš pitati koja mi je nacionalnost,
narodnost, etnička pripadnoct, nacija bilo što, uvijek je isti odgovor i nemam dilemu oko toga.
Razumijem te , ali opet mogao bi dati misljenje
Pa evo ako tražiš mišljenje mislim da na hrvatskim forumima nisam naišao na ovakvu temu, na srpske ne zalazim a
ovdje se s vremena na vrijeme pojavi slična tema i obično je otvori Bosanac/Hercegovac/Ostali.
Ustvari većina ne postavlja ovo pitanje ali uvijek se netko nađe pa ne mogu to odjeliti po narodima.
diplomatski ....Ok razumio sam te , hvala
gazija54

#27 Re: Nacionalnost ili etnicka pripadnost

Post by gazija54 »

high_volume wrote:
gazija54 wrote:Sta mislite? Treba li razlikovati nacionalnost od etnicke pripadnosti? ....
Nije li nacionalna pripadnost uokvirena državom, a etnička grupama naroda koji se tako osjećaju i slijede svoju kulturu i tradiciju...

Odgovor na ovo pitanje definirano je poodavno
Da ali se rijetko primjenjuje u nasem okruzenju, pogotovo u B i H , gdje povodom toga imamo stalne tenzije i pretenzije....
animals

#28 Re: Nacionalnost ili etnicka pripadnost

Post by animals »

vani ako netko napravi kriminal, a iz BIH, kazu Bosnia..
bez obzira kojem narodu pripadao..
samo Mile, kaze..
nemoj ko da mi slucajno kaze Bosanac, ja sam srbin i pripadam srpskom narodu..
mislim da je to ludilo tesko..
mozes ti biti Srbin, ko ti brani..ali ciji ti je pasos, to si..
gazija54

#29 Re: Nacionalnost ili etnicka pripadnost

Post by gazija54 »

santo gral wrote:Ne pije to vode. Kakva kriza identiteta po nacionalnoj osnovi. Ovdje djeca kad se rode prvo nauce sta su. Nikad ne saznaju ko im je babo ali znaju odlicno kome pripadaju. Uvodjenjem religijske dresure u skole i onih 2% kolebljivih bivaju dresirani da grizu i napadaju druge. Da ih osjete po njuhu.
A ti kao prehladjen ne osjetis o cemu se tu radi...
animals

#30 Re: Nacionalnost ili etnicka pripadnost

Post by animals »

I jos ponosno kaze, ja koristim Srbijanski pasos, sta ce mi Bosanski..
a presjedavajuci predsjednistva BIH..
ludilo...u stvari on je idiot, a ludaci su oni koji to toleriraju..
gazija54

#31 Re: Nacionalnost ili etnicka pripadnost

Post by gazija54 »

animals wrote:vani ako netko napravi kriminal, a iz BIH, kazu Bosnia..
bez obzira kojem narodu pripadao..
samo Mile, kaze..
nemoj ko da mi slucajno kaze Bosanac, ja sam srbin i pripadam srpskom narodu..
mislim da je to ludilo tesko..
mozes ti biti Srbin, ko ti brani..ali ciji ti je pasos, to si..
Slazem se. Takvim postupkom Mile sam sebe trpa u nacionalnu manjinu, a onda za sve to optuzi mene. Nidje veze. Logicno je Srbija-Srbin, Hrvatska-Hrvat, Bosna-Bosanac.......
gazija54

#32 Re: Nacionalnost ili etnicka pripadnost

Post by gazija54 »

santo gral wrote:
gazija54 wrote:
santo gral wrote:Ne pije to vode. Kakva kriza identiteta po nacionalnoj osnovi. Ovdje djeca kad se rode prvo nauce sta su. Nikad ne saznaju ko im je babo ali znaju odlicno kome pripadaju. Uvodjenjem religijske dresure u skole i onih 2% kolebljivih bivaju dresirani da grizu i napadaju druge. Da ih osjete po njuhu.
A ti kao prehladjen ne osjetis o cemu se tu radi...
Osjetio sam ja to daaavnooo davno. Vidio niko me ne 'ebe i digo ruke. Eto vas tamo.
Ma razumijem te, i ovo je samo forumska diskusija, jedan vid druzenja, razmjena misljenja. Cak i malo forumskog verbalizma nije na odmet....
Last edited by gazija54 on 12/01/2019 16:02, edited 1 time in total.
Haman2

#33 Re: Nacionalnost ili etnicka pripadnost

Post by Haman2 »

Mi danas kazemo da su SDA, HDZ i SDS nacionalne stranke, neki ce cak tvrditi da su nacionalistike itd
SDA, HDZ i SDA nisu nacionalne niti nacionalisticke stranke, one su narodne stranke i mahom okupljaju etnicke, Bosnjake, Hrvate i Srbe

U BiH mi imamo tri konstituivna naroda: Bosnjake, Hrvatse i Srbe i puno manjinskih naroda. Svi oni zajedno cine bosankohercegovacku naciju. Tako imamo Nogometni kup nacija, i u bosanskohercegovackom timu imamo pripadnika naroda: Bosnjaka, Hrvat, Srba i ostalih. Mi iz nacionalnih i patriotskih osjecanja navijamo za nas tim.

SDA, HDZ i SDA su narodne straneke, a SDP, DF, Nasa stranke itd su nacionalne stranke jer u njom imamo pripadnike iz reda vise nadoda. Tako kad nam Niksic, Kojovic i njima slicni kazu da su SDA, HDZ i SDA nacionalisticke stranke, onda oni pokazuju koliko su nedorasli politicari.

Nacionalizam je ljubav prema svojoj naciji, u ovom slucaju ljubav prema svim narodima BiH.
Nacional-sovinizam je ljubav prema svom nardou, a mrznja prema drugim a posebno nekim narodima

Prema tome, nacionalizam je pozeljna covjekova osobina a naciona-sovinicam nepozelja Medjutim mi danas govorimo uopsteno kao npr. lijevi li desni nacionalizam, blagi i ekstremni nacionalizam itd. a sve zbog toga sto smo nacionalizm definirali krajnje uopsteno.
Kikibombona

#34 Re: Nacionalnost ili etnicka pripadnost

Post by Kikibombona »

lajkujMe wrote:Tanka je linija izmedju Nacionalnosti i etnicke pripadnosti.
Osjecaj je isti ali nije to to.
Naime Nacionalna pripadnost je novija verzija etnicke koja je nastala u 19 vijeku.
Nacionalnost je pripadnost drzavi a ne plemenu, ne kralju nego drzavi.
A etnicitet je zaostalost iz feudalnih vremena i ona je u biti pleme nista vise.
Sta vise kad pitate srbina iz Srbije sta je on rece da je srbin a ne Srbijanac kao sto bi trebalo.
I kod njih ne postoji nacionalna svijest ma koliko se to nama cini.
Pitaj francuza sta je on ce iz topa reci da je Francuz a ne npr Frank ili tako nesto.
Srbijanac?

Hrvatanac?
Hrvatskijanac?
Hrvatijanac?

Slovenijanac?
Englezanac?
Francuzanac?
Litvanijanac?
Spanijanac?
Bjelorusijanac?

:D
4L0n3

#35 Re: Nacionalnost ili etnicka pripadnost

Post by 4L0n3 »

sherbett wrote:Ja isto nisam nikad kuzila to Srbijanac.
Odakle i zasto to?
Vjerujem da je ideja iza toga da covjek moze zivjeti u Srbiji, a ne mora nuzno etnicki biti Srbin (naturalizovani gradjanin srbije ili jednostavno etnicki nesto drugo) i onda je ispravno za njega reci da je on srbijanac. U biti srbijanac je isto sto i kod nas bosanac i herceegovac -> geografska odrednica, ili nacionalna pripadnost. Interesantno je sto za hrvatsku nema nesto na taj fazon, vjerovatno iz semantickih razloga kao sto je kolega iznad implicirao
Haman2

#36 Re: Nacionalnost ili etnicka pripadnost

Post by Haman2 »

Ako nemamo jasne definicije a nemamo, onda mozemo pricati sve i svasta.
escobar__

#37 Re: Nacionalnost ili etnicka pripadnost

Post by escobar__ »

Srpsko-hrvatsko naci-fašističko ludilo je toliko uradilo na reafirmaciji bošnjačkog identiteta da to nije uspjelo ni Adilu Zulfikarpašiću i sličnim i na tome im hvala.

Ovih šaku jada (koliko ono, cca. 1% prema rezultatima posljednjeg Popisa) neidentifikovanih koji se svaki put kad srpsko-hrvatski fašisti naprave frku oko nečega dosjete porazgovarat s Bošnjacima o nacionalnoj i/ili etničkoj pripadnosti smatram da treba ignorisat.
4L0n3

#38 Re: Nacionalnost ili etnicka pripadnost

Post by 4L0n3 »

escobar__ wrote:Srpsko-hrvatsko naci-fašističko ludilo je toliko uradilo na reafirmaciji bošnjačkog identiteta da to nije uspjelo ni Adilu Zulfikarpašiću i sličnim i na tome im hvala.

Ovih šaku jada (koliko ono, cca. 1% prema rezultatima posljednjeg Popisa) neidentifikovanih koji se svaki put kad srpsko-hrvatski fašisti naprave frku oko nečega dosjete porazgovarat s Bošnjacima o nacionalnoj i/ili etničkoj pripadnosti smatram da treba ignorisat.
pa dobro drug, ne radi se ovdje samo o bosnjacima, mislim da bi se dosta moglo pricati o uticaju hrvatskog i srpskog nacionalizma na hrvate i srbe u bosni. Bas zato treba ova diskusija, jer je bitno odvojiti nacionalnu od etnicke pripadnosti da bi oslabio taj uticaj od komsijskih/susjednih drzava na nase stanovnistvo. Shodno tome, idealan proizvod bi bili bosanski hrvati i srbi koji, bez obzira sto su svjesni svoje etnicke pripadnosti, iznad toga imaju nacionalnu ideju bosne i hercegovine, tj. prvo su bosanci i hercegovci, pa onda srbi i hrvati.

Kod bosnjaka ovaj problem nije (barem kako ja to vidim) toliko zastupljen, jer su bosnjaci u velikoj mjeri svjesni svojeg bosanstva, tj. imaju predstavu o bosni i hercegovini kao svojoj drzavi, doduse kod bosnjaka je drugaciji slucaj, jer im niko nije dao nekog izbora, bosanstvo je bosnjaku doslo prirodno, jer je satjeran u cosak od strane ekspanzivnih fasistickih ideologija Srbije i Hrvatske (izmedju ostalih, ali najvise njih).
cyprus

#39 Re: Nacionalnost ili etnicka pripadnost

Post by cyprus »

hAZNADAR wrote:Image
This!
Novi_Nick

#40 Re: Nacionalnost ili etnicka pripadnost

Post by Novi_Nick »

Moramo znati osnovne stvari i zapamtiti ih zauvjek iz generacije u generaciju, da je u interesu Srbije i Hrvatske radi podijele teritorije Bosne i Hercegovine i njenih resursa, uvijek bilo i bice u buducnosti vazno, da mute vodu narodnog i nacionalnog identiteta temeljnom narodu u Bosni i Hercegovini Bosnjacima(Bosniacima), i onim iz drugih naroda koji se izjasnjavaju u Drzavnom/Nacionalnom smislu Bosanci i Hercegovci.

Situacija u Bosni i Hercegovini danas je slijedeca. Bosna i Hercegovina danas ima najvise gradjana iz:
1.etnickog Naroda Bosnjaka(Bosniaka) koji takodje imaju i drzavnonacionalni identitet Bosanci i Hercegovci.

2. Zatim imamo dijelove gradjana iz drugih manjinskih etnickih naroda kao sto je jedan dio Srba, Hrvata, Albanaca i drugih koji se u smislu Naroda sami nazivaju/izjasnavaju kao Srbi, Hrvati, Albanci i drugi ali se u drzavnonacionalnom smislu zele i izjasnjavaju kao Bosanci i Hercegovci.

3. Zatim imamo manjinske narode Srbe, Hrvate, Albance i druge koji se zele i izjasnjavaju kao Narodi Srbi, Hrvati, Albanci i drugi a tako se isto izjasnjavaju i u drzavnonacionalnom smislu kao Srbi, Hrvati, Albanci i drugi.

Najvise gradjana u drzavi Bosni i Hercegovini je pod tackama 1 i 2, kojih je oko 70% i koji se izjasnjavaju tako, a najmanje gradjana iz drzave Bosne i Hercegovine je pod tackom 3, koji se izjasnjava tako i njih je oko caa 30%. Ova danasnja struktura izjasnjavanja razlicitih narodnih i nacionalnih identiteta, odgovara u potpunosti i strukturi stanovnistva koji su se 1992 godine izjasnili na referendume drzave Bosne i Hercegovine, i izborili se za samostalnost njihove drzave Bosne i Hercegovine.

Eto to vam je takva prijasnja i danasnja struktura izjasnjavanja stanovnika drzave Bosne i Hercegovine, i to je sasvim u redu i korektno, i ispunjava osnovna demokratska ljudska prava stanovnika da se izjasnjavaju kako oni zele i u kakvu drzavu vjeruju.
animals

#41 Re: Nacionalnost ili etnicka pripadnost

Post by animals »

Novi_Nick wrote:Moramo znati osnovne stvari i zapamtiti ih zauvjek iz generacije u generaciju, da je u interesu Srbije i Hrvatske radi podijele teritorije Bosne i Hercegovine i njenih resursa, uvijek bilo i bice u buducnosti vazno, da mute vodu narodnog i nacionalnog identiteta temeljnom narodu u Bosni i Hercegovini Bosnjacima(Bosniacima), i onim iz drugih naroda koji se izjasnjavaju u Drzavnom/Nacionalnom smislu Bosanci i Hercegovci.

Situacija u Bosni i Hercegovini danas je slijedeca. Bosna i Hercegovina danas ima najvise gradjana iz:
1.etnickog Naroda Bosnjaka(Bosniaka) koji takodje imaju i drzavnonacionalni identitet Bosanci i Hercegovci.

2. Zatim imamo dijelove gradjana iz drugih manjinskih etnickih naroda kao sto je jedan dio Srba, Hrvata, Albanaca i drugih koji se u smislu Naroda sami nazivaju/izjasnavaju kao Srbi, Hrvati, Albanci i drugi ali se u drzavnonacionalnom smislu zele i izjasnjavaju kao Bosanci i Hercegovci.

3. Zatim imamo manjinske narode Srbe, Hrvate, Albance i druge koji se zele i izjasnjavaju kao Narodi Srbi, Hrvati, Albanci i drugi a tako se isto izjasnjavaju i u drzavnonacionalnom smislu kao Srbi, Hrvati, Albanci i drugi.

Najvise gradjana u drzavi Bosni i Hercegovini je pod tackama 1 i 2, kojih je oko 70% i koji se izjasnjavaju tako, a najmanje gradjana iz drzave Bosne i Hercegovine je pod tackom 3, koji se izjasnjava tako i njih je oko caa 30%. Ova danasnja struktura izjasnjavanja razlicitih narodnih i nacionalnih identiteta, odgovara u potpunosti i strukturi stanovnistva koji su se 1992 godine izjasnili na referendume drzave Bosne i Hercegovine, i izborili se za samostalnost njihove drzave Bosne i Hercegovine.

Eto to vam je takva prijasnja i danasnja struktura izjasnjavanja stanovnika drzave Bosne i Hercegovine, i to je sasvim u redu i korektno, i ispunjava osnovna demokratska ljudska prava stanovnika da se izjasnjavaju kako oni zele i u kakvu drzavu vjeruju.
Imas tri ravnopravna naroda i manjine..
sve ostalo su lupanja..
i oni svi pripadaju gradjanima BIH..
znaci gradjani su svi zajedno..
Novi_Nick

#42 Re: Nacionalnost ili etnicka pripadnost

Post by Novi_Nick »

sherbett wrote::zid:

Cuj temeljni narod.. fasisto!
Temeljni potijece od rijeci temelj. Narod Bosnjaci(Bosniaci) su temeljni/izvorni/autohtoni i najveci narod u drzavi Bosni i Hercegovini, i nadam se da ti nije krivo zbog tih cinjenica.
Last edited by Novi_Nick on 13/01/2019 15:43, edited 1 time in total.
animals

#43 Re: Nacionalnost ili etnicka pripadnost

Post by animals »

Novi_Nick wrote:

Temeljni potijece od rijeci temelj. Narod Bosnjaci(Bosniaci su temeljni/izvorni/autohtoni i najveci narod u drzavi Bosni i Hercegovini.
Pa i Hrvati i Srbi su isto tako..
a Bosnjaci od 93..
prije su bili muslimani..
BHCluster

#44 Re: Nacionalnost ili etnicka pripadnost

Post by BHCluster »

animals wrote:
Novi_Nick wrote:

Temeljni potijece od rijeci temelj. Narod Bosnjaci(Bosniaci su temeljni/izvorni/autohtoni i najveci narod u drzavi Bosni i Hercegovini.
a Bosnjaci od 93..
Sa veliko M.
Novi_Nick

#45 Re: Nacionalnost ili etnicka pripadnost

Post by Novi_Nick »

animals wrote:
Novi_Nick wrote:

a Bosnjaci od 93..
Broj 1, Mjesas narodne i religiozne identitete. Prije dolaska Turaka na Balkan su se zvali kao etnicki narod Bosnjani odnosno danasnji Bosnjaci(Bosniaci), i samo su vratili nazad svoje izvorno autohtono/temeljno ime. Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca im je ukrala i sakrila to ime, nazivajuci ih vjerskim imenom iz razloga otimanja od njih drzave i teritorije Bosne i Hercegovine. Za to je Srbiji i Hrvatskoj bilo potrebno zatirati njihovo autohtono ime Bosnajci(Bosniaci)

Broj 2. Autohtoni i temeljni znaci da su Bosniaci kao etnicki narod uvijek bili na prostoru Balkana prije sto su se druga slavenska plemena naselila na prostor Balkana i u danasnju drzavu Bosnu i Hercegovinu.
animals

#46 Re: Nacionalnost ili etnicka pripadnost

Post by animals »

Novi_Nick wrote:
Broj 1, Mjesas narodne i religiozne identitete. Prije dolaska Turaka na Balkan su se zvali kao etnicki narod Bosnjani odnosno danasnji Bosnjaci(Bosniaci), i samo su vratili nazad svoje izvorno autohtono/temeljno ime. Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca im je ukrala i sakrila to ime, nazivajuci ih vjerskim imenom iz razloga otimanja od njih drzave i teritorije Bosne i Hercegovine. Za to je Srbiji i Hrvatskoj bilo potrebno zatirati njihovo autohtono ime Bosnajci(Bosniaci)

Broj 2. Autohtoni i temeljni znaci da su Bosniaci kao etnicki narod uvijek bili na prostoru Balkana prije sto su se druga slavenska plemena naselila na prostor Balkana i u danasnju drzavu Bosnu i Hercegovinu.
znaci po tebi ti davni Bosnjani, su danasnji Bosnjaci, a druga dva naroda se doselila..
Novi_Nick

#47 Re: Nacionalnost ili etnicka pripadnost

Post by Novi_Nick »

sherbett wrote:
Novi_Nick wrote:

Temeljni potijece od rijeci temelj. Narod Bosnjaci(Bosniaci) su temeljni/izvorni/autohtoni i najveci narod u drzavi Bosni i Hercegovini, i nadam se da ti nije krivo zbog tih cinjenica.
Nije meni nista krivo.. meni je zao da ne priznajes cjelokupni narod BiH.. zagovaras i promices umisljene podjele
Nije tacno, zbog tvog ne znanja optuzujes mene. Procitaj taj moj prilozeni prilog vise puta, ako te nije sramota i ako se ne stidis, sve dok pravilno ne shvatis o cemu pisem i kako jeste.
Novi_Nick

#48 Re: Nacionalnost ili etnicka pripadnost

Post by Novi_Nick »

animals wrote:
Novi_Nick wrote:

znaci po tebi ti davni Bosnjani, su danasnji Bosnjaci, a druga dva naroda se doselila..
TACNO!
animals

#49 Re: Nacionalnost ili etnicka pripadnost

Post by animals »

Novi_Nick wrote:
animals wrote:
Novi_Nick wrote:

TACNO!
a bili prija katolici...
Novi_Nick

#50 Re: Nacionalnost ili etnicka pripadnost

Post by Novi_Nick »

"Novi_Nick"

"animals"

"Novi_Nick"
TACNO!

"animals"
a bili prija katolici...

"Novi_Nick"
Izmjesana religija takozvanih Bogumila i Katolika!
Post Reply