Je li Republika Srpska danas više država nego Bosna i Hercegovina?

Locked
asker

#26 Re: Je li Republika Srpska danas više država nego Bosna i Hercegovina?

Post by asker »

animals wrote:Nije problem RS, vec su problem Bosnjaci ai Hrvati sto su uopce dozvolili,
a i dalje dozvoljavaju, da se ta tvorevina uopce naziva RS..
sto se nisu napravila tri etniteta, u sastavu BIH, gdje bi svak bio jedna regija..
a Bosnjaci su to najvise opstruirali, jer su imali planove da utope Hrvate i da imaju svoju polovicu BIH..
ovako su Bosnjaci najvise zasluzni za RS..
Kakvi Hrvati? Sjecaju li se oni makar malo svojih domova u RS-u? Pominju li makar krisom na sijelima, sa ugasenim svjetlom i saputajuci da niko ne cuje??? Koja politicka opcija u Hrvata to propagira? Kako manifestuju protivljenje etnickom ciscenju svog naroda sa teritorije genocidne???
animals

#27 Re: Je li Republika Srpska danas više država nego Bosna i Hercegovina?

Post by animals »

asker wrote:
animals wrote:Nije problem RS, vec su problem Bosnjaci ai Hrvati sto su uopce dozvolili,
sto se nisu napravila tri etniteta, u sastavu BIH, gdje bi svak bio jedna regija..
a Bosnjaci su to najvise opstruirali, jer su imali planove da utope Hrvate i da imaju svoju polovicu BIH..
Kakvi Hrvati? Sjecaju li se oni makar malo svojih domova u RS-u? Pominju li makar krisom na sijelima, sa ugasenim svjetlom i saputajuci da niko ne cuje??? Koja politicka opcija u Hrvata to propagira? Kako manifestuju protivljenje etnickom ciscenju svog naroda sa teritorije genocidne???
Ne sjecaju se ni Hrvati a ni Bosnjaci..
ni jedni se nisu nesto trudili da se vrate u te dijelove..
Leverage

#28 Re: Je li Republika Srpska danas više država nego Bosna i Hercegovina?

Post by Leverage »

Kako vidim, ideja je da se ujedinimo oko SDA.

Jok.
azurna_obala

#29 Re: Je li Republika Srpska danas više država nego Bosna i Hercegovina?

Post by azurna_obala »

blut plut wrote:I to što kažeš, ali bez obzira na to što im je socijala imaju taj neki osjećaj za to praznikovanje.

Gledam i mladi im, to masovno po društvenim mrežama se lože i iskazuju patriotizam prema tom datumu.

Svi do jednog.

Televizije im isto. Političari su im govna kao i naši, pa o njima nema potrebe ni pričati.
Ne bih rekla da je to patriotizam, to je više inat i veličanje srpstva. Zapišavanje teritorije i potvrđivanje srpske ideologije.
Koga je realno briga od čega im narod živi, o tome se ne priča. Mnogo je važnije spiskati stotine hiljada maraka na
praznike i ići u Beograd kod Vučića.
bosan

#30 Re: Je li Republika Srpska danas više država nego Bosna i Hercegovina?

Post by bosan »

blut plut wrote:Ne bih previše tupio. Zbog čega se stvara utisak da Srbi u odnosu na ostala dva naroda u Bosni i Hercegovini imaju daleko veću patriotsku notu?
Zbog čega Bošnjaci nedovoljno pažnje posvećuju državnim praznicima Bosne i Hercegovine?
I zbog čega se više ne promoviše Bosna i Hercegovina?

Rijaliti pobjede su smjehotres, tako da time se ne bi hvalili.

Nije trol tema. Stičem utisak da komšije Srbi puno više računa vode o njima važnim datumima, nego mi, pa i Hrvati.
Jesil ti onaj Bosnjak sto gotivi Dodika ? :D :D Dzevad glavom i bradom :D :D
hAZNADAR

#31 Re: Je li Republika Srpska danas više država nego Bosna i Hercegovina?

Post by hAZNADAR »

blut plut wrote:
Nepravedno je Bošnjacima pripisivati zasluge za Republiku Srpsku i upirati prstom.
I time se uopšte po meni ne treba baviti. Već je ključno imaju li BOšnjaci potencijala da svoje praznike i praznike BiH približe običnom čovjeku i stvaraju taj kult i osjećaj pripadnosti? Šta god mi mislili o Srbima kod njih je to danas na puno višem nivou i koliko god neko tvrdio kako je to kič mora se priznati da oni uspjevaju tog 9.1. svi biti pod istom zastavom i slaviti kako oni kažu Dan Republike.
Neznam zasto toliki fokus na hebenom prazniku i paradiranju kao da je to formula osjecaja drzavnosti, patriotizma,... i sl. Imaju Srbi u RS to i bez parada i praznika.
A Bosnjaci iskreno receno jesu dosta krivi.
Nesloga brate, veci je jaz izmedju crvenih i zelenih, ljevice i desnice, Bosnjaka i Bosanaca, vjernika i ateista,.... unutar bosnjackog korpusa nego izmedju suceljenih nacija. U takvoj situaciji se neko koristi.
blut plut

#32 Re: Je li Republika Srpska danas više država nego Bosna i Hercegovina?

Post by blut plut »

Dodika volim ko i Mladena Ivanića nam. To što malog ljigavca Draška očima ne mogu gledati i njegovu jeftinu patetiku ne znači da volim Dodika faking Milorada faking profitera.

A tema je obilježavanje praznika.

Bošnjaci moraju podići nivo organizovanja važnih datuma za Bosnu i Hercegovinu.
blut plut

#33 Re: Je li Republika Srpska danas više država nego Bosna i Hercegovina?

Post by blut plut »

hAZNADAR wrote:
blut plut wrote:
Nepravedno je Bošnjacima pripisivati zasluge za Republiku Srpsku i upirati prstom.
I time se uopšte po meni ne treba baviti. Već je ključno imaju li BOšnjaci potencijala da svoje praznike i praznike BiH približe običnom čovjeku i stvaraju taj kult i osjećaj pripadnosti? Šta god mi mislili o Srbima kod njih je to danas na puno višem nivou i koliko god neko tvrdio kako je to kič mora se priznati da oni uspjevaju tog 9.1. svi biti pod istom zastavom i slaviti kako oni kažu Dan Republike.
Neznam zasto toliki fokus na hebenom prazniku i paradiranju kao da je to formula osjecaja drzavnosti, patriotizma,... i sl. Imaju Srbi u RS to i bez parada i praznika.
Nesloga brate, veci je jaz izmedju crvenih i zelenih, ljevice i desnice, Bosnjaka i Bosanaca, vjernika i ateista,.... unutar bosnjackog korpusa nego izmedju suceljenih nacija. U takvoj situaciji se neko koristi.
Nesloga. Poenta.
A za tu neslogu medju Bošnjacima najveću odgovornost snose svi oni koji su ih djelili do dana današnjeg.
hAZNADAR

#34 Re: Je li Republika Srpska danas više država nego Bosna i Hercegovina?

Post by hAZNADAR »

Leverage wrote:Kako vidim, ideja je da se ujedinimo oko SDA.

Jok.
Takvi principi ce nas i kostati. Pametne nacije se ipak ujedine oko bilo cega.

Sutra ce Dodik i Covic preuzeti sve poluge drzave ali nasi crveni i zeleni ce samo gledati na svoju carsiju. Znaci nije nam bitno i samim tim se ima priznati da RS vise lici na drzavu a njeni stanovnici i pored toga sto glasaju razlicito - politicki su zreliji.

Tolika fanaciticna mrznja prema Bakiru ili komunjarama je kod nas vise psiholoski sicojalni fenomen a ne politicki.
tandmand

#35 Re: Je li Republika Srpska danas više država nego Bosna i Hercegovina?

Post by tandmand »

blut plut wrote:Bošnjaci moraju podići nivo organizovanja važnih datuma za Bosnu i Hercegovinu.
To neće promijeniti stanje sa priznavanjem bosanskog jezika npr.
HDZ će i dalje držati Bakir za jaja npr.
.....
SaraFina

#36 Re: Je li Republika Srpska danas više država nego Bosna i Hercegovina?

Post by SaraFina »

Opet trollanje uoči obilježavanja genocidnog entiteta. Po koji put se ovaj lik registira na forum?

Smjehotresno.
vivaldi

#37 Re: Je li Republika Srpska danas više država nego Bosna i Hercegovina?

Post by vivaldi »

hAZNADAR wrote:RS vise lici na drzavu
to je rezutat jednonacionalne strukture i daleko jednostavnijeg uredjenja nego u fbih, a ne neceg drugog
hAZNADAR

#38 Re: Je li Republika Srpska danas više država nego Bosna i Hercegovina?

Post by hAZNADAR »

blut plut wrote:
hAZNADAR wrote:
Nesloga. Poenta.
A za tu neslogu medju Bošnjacima najveću odgovornost snose svi oni koji su ih djelili do dana današnjeg.
Jok,... odgovornost je na svima fanaticnim mrziteljima komunjara i mrziteljima vjernika.

U RS nema toga i samim tim su u prednosti.
Leverage

#39 Re: Je li Republika Srpska danas više država nego Bosna i Hercegovina?

Post by Leverage »

hAZNADAR wrote:

Jok.

Sutra ce Dodik i Covic preuzeti sve poluge drzave ali nasi crveni i zeleni ce samo gledati na svoju carsiju. Znaci nije nam bitno i samim tim se ima priznati da RS vise lici na drzavu a njeni stanovnici i pored toga sto glasaju razlicito - politicki su zreliji.

Tolika fanaciticna mrznja prema Bakiru ili komunjarama je kod nas vise psiholoski sicojalni fenomen a ne politicki.
De se vi dole ujedinite, zbijte redove, a ja ću da uživam u blagodetima jedne od najprosperitetnijih države EU.

Neka hvala.
blut plut

#40 Re: Je li Republika Srpska danas više država nego Bosna i Hercegovina?

Post by blut plut »

tandmand wrote:
blut plut wrote:Bošnjaci moraju podići nivo organizovanja važnih datuma za Bosnu i Hercegovinu.
To neće promijeniti stanje sa priznavanjem bosanskog jezika npr.
HDZ će i dalje držati Bakir za jaja npr.
.....
Pazi svaki detalj je važan pri izgradnji nacionalnog identiteta. Ne možemo mi sve podvesti pod koaliciju na državnom i kantonalnom nivou. Na nekakva primoravanja. Najlakše naći opravdanje nećemo da proslavljamo, mrsko nam izaći i proslaviti nezavisnost, mrsko nam organizovati nekakvu svečanost da ima smisla, snimiti neki promo spot, dati priliku mladim ljudima da se iskažu. Pogledaj Srbe šta rade..vrti im se 24 sata priča o uspješnim i mladim ljudima, o penzionerima o toj nekoj njihovoj simbolici pravoslavnoj koju ja ne razumijem jer nisam hrišćanin itd itd.

Oni znaju šta ih čeka već 10.1. i znaju da boljeg života teško da će biti, ali su okupljeni oko ideje, koliko god ta njihova ideja nama izgledala užasno ili nerealno, oni su jedinstveni. Iako i kod njih imaš 2 politička bloka.
hAZNADAR

#41 Re: Je li Republika Srpska danas više država nego Bosna i Hercegovina?

Post by hAZNADAR »

vivaldi wrote:
to je rezutat jednonacionalne strukture i daleko jednostavnijeg uredjenja nego u fbih, a ne neceg drugog
Mislis da bi jednonacionalna bosnjacka struktura dobro funkcionisala? Medju Srbima nema tolikog jaza i uzajamne mrznje. Suparnici se lakse dogovore,... Bosnjaci nikako. I kada najbrojniji faktor kojemu je stalo do drzave ne moze sam sa sobom - na sta lici drzava.
hAZNADAR

#42 Re: Je li Republika Srpska danas više država nego Bosna i Hercegovina?

Post by hAZNADAR »

Leverage wrote:
hAZNADAR wrote:

Jok.

De se vi dole ujedinite, zbijte redove, a ja ću da uživam u blagodetima jedne od najprosperitetnijih države EU.

Neka hvala.
Ovo je hebena tema i hebena misljenja a ne promocije, pozivi, reklame, kampanje,...

Sam svojim nastupom upravo i dokazujes ovo sto tvrdim. Nadji jos koju grupaciju medju nama koju prezires.
vivaldi

#43 Re: Je li Republika Srpska danas više država nego Bosna i Hercegovina?

Post by vivaldi »

hAZNADAR wrote:Mislis da bi jednonacionalna bosnjacka struktura dobro funkcionisala? Medju Srbima nema tolikog jaza i uzajamne mrznje. Suparnici se lakse dogovore,... Bosnjaci nikako. I kada najbrojniji faktor kojemu je stalo do drzave ne moze sam sa sobom - na sta lici drzava.
mislim da si ovo dosta pausalno opisao. ne znam o kakvom jedinstvu kod srba prica? jedinstveni su jedino oko postojanja rs-a ko sto su bosnjaci jedinstveni oko postojanje i ne dijeljenja drzave. sve ostalo je ostalo je u pet deki uz napomenu da za sve ocjenjivanja svega ostalog imas na umu dejtnosko uredjenje - u rs-u ko uzme 50+1 na izborima odmah sastavlja vladu i preuzima komplentu vlast u cijelom entitetu. u fbih imas 10 kantona sa ogormnim ovlastima, a prije toga trebas naci zajednici jezik sa hrvatima- daleko slozenije
asker

#44 Re: Je li Republika Srpska danas više država nego Bosna i Hercegovina?

Post by asker »

hAZNADAR wrote:
asker wrote:Je li drzava - nije. Vrijedjalo bi inteligenciju objasnjavati zasto nije.
Kurce li se RS-ovci bez pokrica - kurce.

Ovaj maskenbal sutra ce biti najveca pobeda jos od kad su Otomane poderali na Kosovu.

:-)
Nije ni BiH drzava kako treba - osim na papiru. Na terenu RS kada je proputujes uzduz i poprijeko, anketiras ljude,... vise lici na drzavu nego BiH. I bez parade.

Mozemo mi ismijavati njihovo paradiranje, ibretiti se njihovim fasizmom,.... ali su slozniji izmedju sebe i istrajniji u svome.

Samo ovo podvuceno, istina gola. Ostalo veze s vezom nema, kakva drzava i kurac.

To sto mene neki prosjecni RS-ovac mrzi me ne dotice nimalo.

Ti si dovoljno star da se sjetis one totalne nadmoci Srba pocetkom 90-ih, ne samo u Bosni vec sirom Yu. Ali totalna nadmoc, u svakom segmentu, sve im se poklopilo, ama bas sve sto je presudno za jednu uspjesnu superiornu naciju. Ovo se toliko zaboravlja da mi je stvarno cudno.
Od tih godina do danas sunovrat. Mic po mic ali sunovrat. Gubitak teritorija, uticaja, poluga moci, medjunarodnog ugleda itd. Sunovrat.

Nazalost unazadili su i sve druge narode kojih su se dotakli, bas dotakli, kao kuga, kancer, svako tkivo u dodiru s tom ideologijom je odumrlo, nazalost.

Uporediti nenadjebivu nadmoc 90-ih sa utjesnom nagradom u vidu parade drotova i postara je smijesno.

Bosnjaci, mada tema nije valjda o njima vec o drzavi, su cudom i nadljudskim sposobnostima opstali. Nismo mi imali neku kompaktnu nacionalnu drzavu pa je eto izgubili. I to je netacna teza koja se hinjski provlaci. Eto mi nesposobni nesto izgubili. Kakva je to zurka bila cudo i ne lajemo.
tandmand

#45 Re: Je li Republika Srpska danas više država nego Bosna i Hercegovina?

Post by tandmand »

Nismo državotvoran narod i gotovo. Treba nama prvo "duhovna obnova".
Sa Titom, partizanima, islamskom deklaracijom i ostalim promašenim ideologijama nismo daleko dogurali.

Koliko sam puta vidio svatove: hrvatski za zastavom naroda i Republike Hrvatske; srpski sa trobojkom i zastavom Srbije.

Bošnjo stavi zelenu sa mjesecom i zvijezdom, te eventulano "zajedničku" - Varta. :run:
hAZNADAR

#46 Re: Je li Republika Srpska danas više država nego Bosna i Hercegovina?

Post by hAZNADAR »

vivaldi wrote:
hAZNADAR wrote:Mislis da bi jednonacionalna bosnjacka struktura dobro funkcionisala? Medju Srbima nema tolikog jaza i uzajamne mrznje. Suparnici se lakse dogovore,... Bosnjaci nikako. I kada najbrojniji faktor kojemu je stalo do drzave ne moze sam sa sobom - na sta lici drzava.
mislim da si ovo dosta pausalno opisao. ne znam o kakvom jedinstvu kod srba prica? jedinstveni su jedino oko postojanja rs-a ko sto su bosnjaci jedinstveni oko postojanje i ne dijeljenja drzave. sve ostalo je ostalo je u pet deki uz napomenu da za sve ocjenjivanja svega ostalog imas na umu dejtnosko uredjenje - u rs-u ko uzme 50+1 na izborima odmah sastavlja vladu i preuzima komplentu vlast u cijelom entitetu. u fbih imas 10 kantona sa ogormnim ovlastima, a prije toga trebas naci zajednici jezik sa hrvatima- daleko slozenije
Probosanski blok ne postoji niti ga je moguce okupiti. srpski blok postoji i pametnom dosta.

To se ocituje i na terenu i opcem poimanju drzave. Znam kako se u BL odnose svi, ama svi prema RS a kako u Sarajevu prema BiH.
megaman4

#47 Re: Je li Republika Srpska danas više država nego Bosna i Hercegovina?

Post by megaman4 »

hAZNADAR wrote:
vivaldi wrote:
Mislis da bi jednonacionalna bosnjacka struktura dobro funkcionisala? Medju Srbima nema tolikog jaza i uzajamne mrznje. Suparnici se lakse dogovore,... Bosnjaci nikako. I kada najbrojniji faktor kojemu je stalo do drzave ne moze sam sa sobom - na sta lici drzava.
Normalno da medju srbima nema mrznje, kada su istrenirani da koce sve sto ima veze sa BiH. Do rata ih je bilo ukupno 36% u SRBiH i drzali su 75% svih republickih i opstinskih funkcija, i ako se iko pobunio, zna se sta ga je cekalo.

Sarajevo 80% sa Bosnjackom vecinom a 90% ulica i trgova srpskog porijekla. I opet srbi ugrozeni? :roll:

Isto bi ovo srbi radili u Hrvatskoj da je ostala RSK. Jednostavno oni ne zele kompromis, nego zele silom vladati. Zato su dobili sup kartu iz Hrvatske, a kako je Dodik krenuo, vrlo vjerovatno ih isto ceka i u BiH, gdje ce srbi srbima presuditi.

Ova patnja u BiH se mora okoncati kako god. Jedno je svima zajednicko - odlazak nase mladosti.
asker

#48 Re: Je li Republika Srpska danas više država nego Bosna i Hercegovina?

Post by asker »

animals wrote:
asker wrote:
Ne sjecaju se ni Hrvati a ni Bosnjaci..
ni jedni se nisu nesto trudili da se vrate u te dijelove..
Hajde bolan popusti, branis neodbranjivo.

Kikibombona

#49 Re: Je li Republika Srpska danas više država nego Bosna i Hercegovina?

Post by Kikibombona »

vivaldi wrote:
Vivaldi, zasto su penzije u RS toliko manje nego u FBiH?

Sto se tice ove im parade - nabijem ih na qrac, zajedno sa praznikom. Narod odlazi, zivotari, a oni prave cirkus.
SaraFina

#50 Re: Je li Republika Srpska danas više država nego Bosna i Hercegovina?

Post by SaraFina »

hAZNADAR wrote:Vjernici, ateisti, jugonstalgicari, jugokriticari, cetnici, partizani, dijaspora, glasaci razlicitih partija, regionalci,.... u RS- svi su tamo nekako slozniji i sa manje podjela,... mogu se svadjati ali se ne mrze i zajednicki gard i nastup uvijek, ciljevi isti, granica u kompromisu ista,...
Osim toga imaju zastavu i himnu koju vole, ponosni(i pretjerano), nemaju rasprave kako im se zove nacija i jezik, Ne psuju RS niti je nazivaju crnom rupom, vlast lakse uspostave...

Ali i mitomani, genocidni, slave ratne zlocince, nemaju savjest ni empatiju prema drugima a brutalni su i prema svojima ako ugrozava cilj.

Cini mi se da pored svih mana - znaju vise sta hoce i da su u tome istrajniji.

Samim tim i odgovor na pitanje - Da, vise su drzava nego BiH. Praznici i parade su tu najmanji pokazatelji i najmanje bitni.

RS je tumor. Kakva država? To što su ozakonili genocid, etnička čišćenja, masovna silovanja i egzikucije.... ne čini ih nikakvom državom. Nego tumorom. Koji je iz dobro znanih političkih razloga, nakačen na relativno zdravo tkivo i nagriza ga godinama.
Sutra da se stvarno odvoje, ne bi mogli preživjeti bez "aparata MZ i MMF-a " a priznanje ne mogu dobiti.
Stara ravaku Europa, dozvolila im je da ozakone sve sporno i gore navedeno, ali zato plaćaju i cijenu. Život u BiH!
Pa će im tako život proći u državi koju mrze.
I u toj mržnji naspram BiH, je njihova sloga. Srbuj makar kamenje jeo.
Na kraju, šta god željeli dvaseset i više godina nisu dobili. Niti će u skorije vrijeme. Na svjetskoj političkoj sceni, moraju se desiti tektonski poremećaji, da bi se bilo koji velikosrpski mokri san ostvario. Ovo sa Donaldom, jačanjem desnice u EU i islamofobijom im je zadnji voz.
To što priredjuju parade, a Nova Godina i Božić su im prošli gore nego u sjevernoj Koreji, zarad protesta ...SAMO je u inat balijama i da Dodik pokaže kontrolu.
Prazna ljuštura, na kostima Bošnjaka, nikad država neće niti može biti.
Nego tumor koji i idućih 20 godina može vještački na aparatima opstajati, dok se neko ne dosjeti i isključi ih.
A hoće.
Jer je preskupo njegovo "liječenje" a nema ni svrhe nikakve.
Locked