Zatamnjena stakla

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#26 Re: Zatamnjena stakla.

Post by bitanga_sa_otesa »

Travnički Noćni Šetač wrote: da... isto je i kod mene .... samo jednom su me pregledali ali dok su vidjeli da je na svakom staklu ugraviran dio broja sasije samo su se kulturno zahvalili i pozeljeli sretan put....
mene su 2 puta zaustavili i peglali me ,jednom u sarajevu ,drugi put u republiki mrskoj i kad sam rekao da zadnju sajbu skinem za 3 minute i da se vidimo na sudu, na suocenju , odmah mi vratise dokumente.
Travnički Noćni Šetač

#27 Re: Zatamnjena stakla.

Post by Travnički Noćni Šetač »

Ma hvataju na foru... kazna moze ici samo na dodatno zatamnjivanje zadnje sajbe ili prednjih stakala i to je sve...
Ali na gravirana stakla odmah odustanu....
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#28 Re: Zatamnjena stakla.

Post by bitanga_sa_otesa »

Travnički Noćni Šetač wrote:Ma hvataju na foru... kazna moze ici samo na dodatno zatamnjivanje zadnje sajbe ili prednjih stakala i to je sve...
Ali na gravirana stakla odmah odustanu....
mene ne moze na foru,a nisu odustali dok im nisam rekao sudsko odlucivanje .pokusao lijepo,kazem ja nisam cuner ni debil,auto je takav izasao iz fabrike,nisam nista dirao...vidim nismo na istoj frekvenciji ,dobro reko vidicemo sta kaze sudija na to sve,on je mjerodavniji od nas dvojice :D
Last edited by bitanga_sa_otesa on 07/01/2019 20:28, edited 1 time in total.
Travnički Noćni Šetač

#29 Re: Zatamnjena stakla.

Logično... Treba poznavati propise i samo kulturno objasniti ljudima... u mene kad se upale svjetla onda se dnevna svjetla koja su posebno (nisu unutar fara) zdimaju u pozicije... i onda me patrola zaustavi kao upaljene su maglenke... prvo sam im objasnio da to nisu maglenke jer sam ih upalio poslije posebno a onda sam im fino objasnio da maglenke vise nisu ni kaznjive... za corner svjetlo nisu poslije ni pitali...
славянин

#30 Re: Zatamnjena stakla.

Post by славянин »

Da se nadovezem - koje kazne uzrokuju kaznjavanje i pravnog subjekta i odgovornog lica ? Ne mogu da vjerujem to pa znaci firma treba da bude saobracajac ako radniku dadnes auto ccc.
Travnički Noćni Šetač

#31 Re: Zatamnjena stakla.

Imaš druže u kaznenim odredbama u ZOBS-u opisane kazne gdje se pored fizičkog lica kažnjava i pravno lice i odgovorno lice u pravnom licu...
славянин

#32 Re: Zatamnjena stakla.

Post by славянин »

Travnički Noćni Šetač wrote:Imaš druže u kaznenim odredbama u ZOBS-u opisane kazne gdje se pored fizičkog lica kažnjava i pravno lice i odgovorno lice u pravnom licu...
ZOBS je cini mi se prilicno dug za citati a ne planiram postati saobracajac niti advokat :D zato i pitam na forumu ako neko moze ukratko. :)
Sodom1

#33 Re: Zatamnjena stakla.

Post by Sodom1 »

I ja bi volio znati tu regulativu ali bojim se da je to sve sereno iliti ga kakav te milicajac potrefi.
Jednistavno neke stvari se ne isplati bio ne bio u pravu.
Npr ti iz Sa , safaca te milicajac u Do , i ti si u pravu i trazis sudsko odlucivanje i pobjedis ali se ne isplati jer:
ti moras jedan dan extra doci pred sudiju , gorivo platiti SVOJE vrijeme i jos tamo nekakvih bezveznih troskova.
Znaci platis odmah i zivio , nakaradno jeste ali tako je . To je BIH , ko je voli dzaba mu je :lol:
Bakir1

#34 Re: Zatamnjena stakla.

Post by Bakir1 »

Isplati, on snosi troškove ukoliko ga dobijes na sudu.
Mene su u Kladnju privodili :lol: pa su na sudu pali :mrgreen:
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#35 Re: Zatamnjena stakla.

Post by Chmoljo »

славянин wrote:
Travnički Noćni Šetač wrote:Imaš druže u kaznenim odredbama u ZOBS-u opisane kazne gdje se pored fizičkog lica kažnjava i pravno lice i odgovorno lice u pravnom licu...
ZOBS je cini mi se prilicno dug za citati a ne planiram postati saobracajac niti advokat :D zato i pitam na forumu ako neko moze ukratko. :)
Nije samo po zobsu, nego svaki put kada se izrekne kazna firmi od strane nadležnog organa, a to može biti i inspektor rada, sanitarni, porezni i sl. ide kazna i odgovornom licu.

Gdje si ti sadaku dijelio pa ko privatnik za ovo prvi put čuješ :roll:
славянин

#36 Re: Zatamnjena stakla.

Post by славянин »

Chmoljo wrote:
славянин wrote:
Nije samo po zobsu, nego svaki put kada se izrekne kazna firmi od strane nadležnog organa, a to može biti i inspektor rada, sanitarni, porezni i sl. ide kazna i odgovornom licu.

Gdje si ti sadaku dijelio pa ko privatnik za ovo prvi put čuješ :roll:
Pa kupio vozilo i reko ajde na firmu - i sve super eto mjeseci prodjose kad ova dvojica padobranaca me razbudise sa ovim kaznama i lijevo i desno ... Ali nelogicno mi malo sve to - znaci sada firma treba da trco za vozacima ako ih ima i mase prstom kao i direktor :-)

A kazna za porez i sl ide odgovornom licu ako je svjesno napravilo prekrsaj.
Travnički Noćni Šetač

#37 Re: Zatamnjena stakla.

славянин wrote:
...
Pa to je bilo najkraće moguće... naveo sam ti samo odjeljak "kaznene odredbe" a ne čitav ZOBS... konkretno evo:

https://bihamk.ba/bs/sigurnost/zobs/118#/182

Od stranice 180 počinju kaznene odredbe do stranice 200... Takođe od člana 252 imaš ovlaštenja za donošenje Pravilnika a zatamnjivanje stakala je definisano Pravilnikom o dimenzijama, ukupnoj masi i osovinkom opterećenju vozila, o uređajima i opremi koju moraju imati vozila i o osnovnim uvjetima koje moraju ispunjavati uređaji i oprema u saobraćaju na putevima, odnosno konkretno izmjenama člana 46. stav 3 istog Pravilnika...
Sodom1

#38 Re: Zatamnjena stakla.

Post by Sodom1 »

Bakir1 wrote:Isplati, on snosi troškove ukoliko ga dobijes na sudu.
Mislis troskove mog puta? Dnevnica , folovi golovi==?
славянин

#39 Re: Zatamnjena stakla.

Post by славянин »

Travnički Noćni Šetač wrote:
славянин wrote:
...
Pa to je bilo najkraće moguće... naveo sam ti samo odjeljak "kaznene odredbe" a ne čitav ZOBS... konkretno evo:

https://bihamk.ba/bs/sigurnost/zobs/118#/182

Od stranice 180 počinju kaznene odredbe do stranice 200... Takođe od člana 252 imaš ovlaštenja za donošenje Pravilnika a zatamnjivanje stakala je definisano Pravilnikom o dimenzijama, ukupnoj masi i osovinkom opterećenju vozila, o uređajima i opremi koju moraju imati vozila i o osnovnim uvjetima koje moraju ispunjavati uređaji i oprema u saobraćaju na putevima, odnosno konkretno izmjenama člana 46. stav 3 istog Pravilnika...
Hvala mnogo :thumbup:

Ps: povlacim hvala - ne radi link :lol:
Last edited by славянин on 07/01/2019 21:12, edited 1 time in total.
Travnički Noćni Šetač

#40 Re: Zatamnjena stakla.

Sodom1 wrote:
Da... ali se moraš na sudu izjasniti da tražiš troškove...
Travnički Noćni Šetač

#41 Re: Zatamnjena stakla.

славянин wrote:[
Hvala mnogo :thumbup:
:thumbup:
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#42 Re: Zatamnjena stakla.

Post by Chmoljo »

славянин wrote: Pa kupio vozilo i reko ajde na firmu - i sve super eto mjeseci prodjose kad ova dvojica padobranaca me razbudise sa ovim kaznama i lijevo i desno ... Ali nelogicno mi malo sve to - znaci sada firma treba da trco za vozacima ako ih ima i mase prstom kao i direktor :-)

jes, i ako kažeš, joj ja slučajno pogriješio onda ništa :D

niko ti ba ne dokazuje namjeru tu. prekršaj je prekršaj, i ako firma "strada", ide kazna i za odgovorno lice.
Bakir1

#43 Re: Zatamnjena stakla.

Post by Bakir1 »

Pa ko daje vozacu auto?
Zijo :lol:
славянин

#44 Re: Zatamnjena stakla.

Post by славянин »

Chmoljo wrote:
славянин wrote: Pa kupio vozilo i reko ajde na firmu - i sve super eto mjeseci prodjose kad ova dvojica padobranaca me razbudise sa ovim kaznama i lijevo i desno ... Ali nelogicno mi malo sve to - znaci sada firma treba da trco za vozacima ako ih ima i mase prstom kao i direktor :-)

jes, i ako kažeš, joj ja slučajno pogriješio onda ništa :D

niko ti ba ne dokazuje namjeru tu. prekršaj je prekršaj, i ako firma "strada", ide kazna i za odgovorno lice.
Ja i sada naprimjer imas agenciju koja ti vodi racunovodstvo / oni pogresno upisu pdv prijavu i direktor kriv jel ? Ili direktor treba da bude i pravnik,ekonomista,konsultant i sve moguce tj. Sve da zna :roll:
славянин

#45 Re: Zatamnjena stakla.

Post by славянин »

Bakir1 wrote:Pa ko daje vozacu auto?
Ima li vozacku ? Ima , ko mu je dao vozacku ? Drzava - sretno prijatno - ili treba glumiti psihologa i instruktora voznje pa provjeravati i ici za vozacem gledati vozi li preko ogranicenja :oops:
Travnički Noćni Šetač

#46 Re: Zatamnjena stakla.

Ukratko... bojim se da je OT ali evo osnovne crte: Firma mora imati Pravilnik o radu a ako ima svoja transportna sredstva onda mora imati i poseban Pravilnik o radu posada motornih vozila, gdje mora propisati sva pravila rada... Takođe direktor je odgovoran za zakonitost poslovanja firme znači vozač ne može koristi sluzbeno vozilo bez putnog naloga i naloga za sluzbeno putovanje...
Firma može kazniti vozača ako nije poslušao nalog odgovornog lica, ali odgovorno lice je u ime firme odgovorno pred Zakonom za greške...
Bakir1

#47 Re: Zatamnjena stakla.

Post by Bakir1 »

славянин wrote:
Ima li vozacku ? Ima , ko mu je dao vozacku ? Drzava - sretno prijatno - ili treba glumiti psihologa i instruktora voznje pa provjeravati i ici za vozacem gledati vozi li preko ogranicenja :oops:
Ali jel ti kontas sta je odgovorna osoba?
Ti si mu ga dao ti si za njegove postupke odgovoran...
samo pozitiva

#48 Re: Zatamnjena stakla.

Post by samo pozitiva »

Sodom1

#49 Re: Zatamnjena stakla.

Post by Sodom1 »

Travnički Noćni Šetač wrote:
Sodom1 wrote:
Da... ali se moraš na sudu izjasniti da tražiš troškove...
Kolege hvala vam , ipak se na forumu nesto da nauciti .
славянин

#50 Re: Zatamnjena stakla.

Post by славянин »

Bakir1 wrote:
славянин wrote:
Ali jel ti kontas sta je odgovorna osoba?
Ti si mu ga dao ti si za njegove postupke odgovoran...
Odgovorno lice za firmu a ne tata i mama vozacu koji ako odluci da vozi brze od 60 ja treba da ga posaljem u cosak jel ? Odgovorno lice tipa da firma ispunjava pravno i zakonski sto treba (primjer djelatnost metalska industrija a ja uzgajam krave - tu je odgovorno lice u prekrsaju) ali znaci .. upravu ste ovo je Bosna :bih: :lol: nista kada dadnem auto da voza radnik , upozorit cu da ce doboti prutom ako bude brzo vozio :lol:
Post Reply