mene su 2 puta zaustavili i peglali me ,jednom u sarajevu ,drugi put u republiki mrskoj i kad sam rekao da zadnju sajbu skinem za 3 minute i da se vidimo na sudu, na suocenju , odmah mi vratise dokumente.Travnički Noćni Šetač wrote: da... isto je i kod mene .... samo jednom su me pregledali ali dok su vidjeli da je na svakom staklu ugraviran dio broja sasije samo su se kulturno zahvalili i pozeljeli sretan put....
Zatamnjena stakla
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#26 Re: Zatamnjena stakla.
- Travnički Noćni Šetač
#27 Re: Zatamnjena stakla.
Ma hvataju na foru... kazna moze ici samo na dodatno zatamnjivanje zadnje sajbe ili prednjih stakala i to je sve...
Ali na gravirana stakla odmah odustanu....
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#28 Re: Zatamnjena stakla.
mene ne moze na foru,a nisu odustali dok im nisam rekao sudsko odlucivanje .pokusao lijepo,kazem ja nisam cuner ni debil,auto je takav izasao iz fabrike,nisam nista dirao...vidim nismo na istoj frekvenciji ,dobro reko vidicemo sta kaze sudija na to sve,on je mjerodavniji od nas dvojiceTravnički Noćni Šetač wrote:Ma hvataju na foru... kazna moze ici samo na dodatno zatamnjivanje zadnje sajbe ili prednjih stakala i to je sve...
Last edited by bitanga_sa_otesa on 07/01/2019 20:28, edited 1 time in total.
- Travnički Noćni Šetač
#29 Re: Zatamnjena stakla.
Logično... Treba poznavati propise i samo kulturno objasniti ljudima... u mene kad se upale svjetla onda se dnevna svjetla koja su posebno (nisu unutar fara) zdimaju u pozicije... i onda me patrola zaustavi kao upaljene su maglenke... prvo sam im objasnio da to nisu maglenke jer sam ih upalio poslije posebno a onda sam im fino objasnio da maglenke vise nisu ni kaznjive... za corner svjetlo nisu poslije ni pitali...
- славянин
#30 Re: Zatamnjena stakla.
Da se nadovezem - koje kazne uzrokuju kaznjavanje i pravnog subjekta i odgovornog lica ? Ne mogu da vjerujem to pa znaci firma treba da bude saobracajac ako radniku dadnes auto ccc.
- Travnički Noćni Šetač
#31 Re: Zatamnjena stakla.
Imaš druže u kaznenim odredbama u ZOBS-u opisane kazne gdje se pored fizičkog lica kažnjava i pravno lice i odgovorno lice u pravnom licu...
- славянин
#32 Re: Zatamnjena stakla.
ZOBS je cini mi se prilicno dug za citati a ne planiram postati saobracajac niti advokatTravnički Noćni Šetač wrote:Imaš druže u kaznenim odredbama u ZOBS-u opisane kazne gdje se pored fizičkog lica kažnjava i pravno lice i odgovorno lice u pravnom licu...
- Sodom1
#33 Re: Zatamnjena stakla.
I ja bi volio znati tu regulativu ali bojim se da je to sve sereno iliti ga kakav te milicajac potrefi.
Jednistavno neke stvari se ne isplati bio ne bio u pravu.
Npr ti iz Sa , safaca te milicajac u Do , i ti si u pravu i trazis sudsko odlucivanje i pobjedis ali se ne isplati jer:
ti moras jedan dan extra doci pred sudiju , gorivo platiti SVOJE vrijeme i jos tamo nekakvih bezveznih troskova.
Znaci platis odmah i zivio , nakaradno jeste ali tako je . To je BIH , ko je voli dzaba mu je
Jednistavno neke stvari se ne isplati bio ne bio u pravu.
Npr ti iz Sa , safaca te milicajac u Do , i ti si u pravu i trazis sudsko odlucivanje i pobjedis ali se ne isplati jer:
ti moras jedan dan extra doci pred sudiju , gorivo platiti SVOJE vrijeme i jos tamo nekakvih bezveznih troskova.
Znaci platis odmah i zivio , nakaradno jeste ali tako je . To je BIH , ko je voli dzaba mu je
- Bakir1
#34 Re: Zatamnjena stakla.
Isplati, on snosi troškove ukoliko ga dobijes na sudu.
Mene su u Kladnju privodili
pa su na sudu pali 
Mene su u Kladnju privodili
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#35 Re: Zatamnjena stakla.
Nije samo po zobsu, nego svaki put kada se izrekne kazna firmi od strane nadležnog organa, a to može biti i inspektor rada, sanitarni, porezni i sl. ide kazna i odgovornom licu.славянин wrote:ZOBS je cini mi se prilicno dug za citati a ne planiram postati saobracajac niti advokatTravnički Noćni Šetač wrote:Imaš druže u kaznenim odredbama u ZOBS-u opisane kazne gdje se pored fizičkog lica kažnjava i pravno lice i odgovorno lice u pravnom licu...zato i pitam na forumu ako neko moze ukratko.
Gdje si ti sadaku dijelio pa ko privatnik za ovo prvi put čuješ
- славянин
#36 Re: Zatamnjena stakla.
Pa kupio vozilo i reko ajde na firmu - i sve super eto mjeseci prodjose kad ova dvojica padobranaca me razbudise sa ovim kaznama i lijevo i desno ... Ali nelogicno mi malo sve to - znaci sada firma treba da trco za vozacima ako ih ima i mase prstom kao i direktorChmoljo wrote:Nije samo po zobsu, nego svaki put kada se izrekne kazna firmi od strane nadležnog organa, a to može biti i inspektor rada, sanitarni, porezni i sl. ide kazna i odgovornom licu.славянин wrote:ZOBS je cini mi se prilicno dug za citati a ne planiram postati saobracajac niti advokatTravnički Noćni Šetač wrote:Imaš druže u kaznenim odredbama u ZOBS-u opisane kazne gdje se pored fizičkog lica kažnjava i pravno lice i odgovorno lice u pravnom licu...zato i pitam na forumu ako neko moze ukratko.
Gdje si ti sadaku dijelio pa ko privatnik za ovo prvi put čuješ
A kazna za porez i sl ide odgovornom licu ako je svjesno napravilo prekrsaj.
- Travnički Noćni Šetač
#37 Re: Zatamnjena stakla.
...славянин wrote:ZOBS je cini mi se prilicno dug za citati a ne planiram postati saobracajac niti advokatTravnički Noćni Šetač wrote:Imaš druže u kaznenim odredbama u ZOBS-u opisane kazne gdje se pored fizičkog lica kažnjava i pravno lice i odgovorno lice u pravnom licu...zato i pitam na forumu ako neko moze ukratko.
Pa to je bilo najkraće moguće... naveo sam ti samo odjeljak "kaznene odredbe" a ne čitav ZOBS... konkretno evo:
https://bihamk.ba/bs/sigurnost/zobs/118#/182
Od stranice 180 počinju kaznene odredbe do stranice 200... Takođe od člana 252 imaš ovlaštenja za donošenje Pravilnika a zatamnjivanje stakala je definisano Pravilnikom o dimenzijama, ukupnoj masi i osovinkom opterećenju vozila, o uređajima i opremi koju moraju imati vozila i o osnovnim uvjetima koje moraju ispunjavati uređaji i oprema u saobraćaju na putevima, odnosno konkretno izmjenama člana 46. stav 3 istog Pravilnika...
- Sodom1
#38 Re: Zatamnjena stakla.
Mislis troskove mog puta? Dnevnica , folovi golovi==?Bakir1 wrote:Isplati, on snosi troškove ukoliko ga dobijes na sudu.
Mene su u Kladnju privodilipa su na sudu pali
- славянин
#39 Re: Zatamnjena stakla.
Hvala mnogoTravnički Noćni Šetač wrote:...славянин wrote:ZOBS je cini mi se prilicno dug za citati a ne planiram postati saobracajac niti advokatTravnički Noćni Šetač wrote:Imaš druže u kaznenim odredbama u ZOBS-u opisane kazne gdje se pored fizičkog lica kažnjava i pravno lice i odgovorno lice u pravnom licu...zato i pitam na forumu ako neko moze ukratko.
Pa to je bilo najkraće moguće... naveo sam ti samo odjeljak "kaznene odredbe" a ne čitav ZOBS... konkretno evo:
https://bihamk.ba/bs/sigurnost/zobs/118#/182
Od stranice 180 počinju kaznene odredbe do stranice 200... Takođe od člana 252 imaš ovlaštenja za donošenje Pravilnika a zatamnjivanje stakala je definisano Pravilnikom o dimenzijama, ukupnoj masi i osovinkom opterećenju vozila, o uređajima i opremi koju moraju imati vozila i o osnovnim uvjetima koje moraju ispunjavati uređaji i oprema u saobraćaju na putevima, odnosno konkretno izmjenama člana 46. stav 3 istog Pravilnika...
Ps: povlacim hvala - ne radi link
Last edited by славянин on 07/01/2019 21:12, edited 1 time in total.
- Travnički Noćni Šetač
#40 Re: Zatamnjena stakla.
Da... ali se moraš na sudu izjasniti da tražiš troškove...Sodom1 wrote:Mislis troskove mog puta? Dnevnica , folovi golovi==?Bakir1 wrote:Isplati, on snosi troškove ukoliko ga dobijes na sudu.
- Travnički Noćni Šetač
#41 Re: Zatamnjena stakla.
славянин wrote:[
Hvala mnogo
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#42 Re: Zatamnjena stakla.
jes, i ako kažeš, joj ja slučajno pogriješio onda ništaславянин wrote: Pa kupio vozilo i reko ajde na firmu - i sve super eto mjeseci prodjose kad ova dvojica padobranaca me razbudise sa ovim kaznama i lijevo i desno ... Ali nelogicno mi malo sve to - znaci sada firma treba da trco za vozacima ako ih ima i mase prstom kao i direktor
niko ti ba ne dokazuje namjeru tu. prekršaj je prekršaj, i ako firma "strada", ide kazna i za odgovorno lice.
- Bakir1
#43 Re: Zatamnjena stakla.
Pa ko daje vozacu auto?
Zijo
Zijo
- славянин
#44 Re: Zatamnjena stakla.
Ja i sada naprimjer imas agenciju koja ti vodi racunovodstvo / oni pogresno upisu pdv prijavu i direktor kriv jel ? Ili direktor treba da bude i pravnik,ekonomista,konsultant i sve moguce tj. Sve da znaChmoljo wrote:jes, i ako kažeš, joj ja slučajno pogriješio onda ništaславянин wrote: Pa kupio vozilo i reko ajde na firmu - i sve super eto mjeseci prodjose kad ova dvojica padobranaca me razbudise sa ovim kaznama i lijevo i desno ... Ali nelogicno mi malo sve to - znaci sada firma treba da trco za vozacima ako ih ima i mase prstom kao i direktor
niko ti ba ne dokazuje namjeru tu. prekršaj je prekršaj, i ako firma "strada", ide kazna i za odgovorno lice.
- славянин
#45 Re: Zatamnjena stakla.
Ima li vozacku ? Ima , ko mu je dao vozacku ? Drzava - sretno prijatno - ili treba glumiti psihologa i instruktora voznje pa provjeravati i ici za vozacem gledati vozi li preko ogranicenjaBakir1 wrote:Pa ko daje vozacu auto?
Zijo
- Travnički Noćni Šetač
#46 Re: Zatamnjena stakla.
Ukratko... bojim se da je OT ali evo osnovne crte: Firma mora imati Pravilnik o radu a ako ima svoja transportna sredstva onda mora imati i poseban Pravilnik o radu posada motornih vozila, gdje mora propisati sva pravila rada... Takođe direktor je odgovoran za zakonitost poslovanja firme znači vozač ne može koristi sluzbeno vozilo bez putnog naloga i naloga za sluzbeno putovanje...
Firma može kazniti vozača ako nije poslušao nalog odgovornog lica, ali odgovorno lice je u ime firme odgovorno pred Zakonom za greške...
Firma može kazniti vozača ako nije poslušao nalog odgovornog lica, ali odgovorno lice je u ime firme odgovorno pred Zakonom za greške...
- Bakir1
#47 Re: Zatamnjena stakla.
Ali jel ti kontas sta je odgovorna osoba?славянин wrote:Ima li vozacku ? Ima , ko mu je dao vozacku ? Drzava - sretno prijatno - ili treba glumiti psihologa i instruktora voznje pa provjeravati i ici za vozacem gledati vozi li preko ogranicenjaBakir1 wrote:Pa ko daje vozacu auto?
Zijo
Ti si mu ga dao ti si za njegove postupke odgovoran...
-
samo pozitiva
- Sodom1
#49 Re: Zatamnjena stakla.
Kolege hvala vam , ipak se na forumu nesto da nauciti .Travnički Noćni Šetač wrote:Da... ali se moraš na sudu izjasniti da tražiš troškove...Sodom1 wrote:Mislis troskove mog puta? Dnevnica , folovi golovi==?Bakir1 wrote:Isplati, on snosi troškove ukoliko ga dobijes na sudu.
- славянин
#50 Re: Zatamnjena stakla.
Odgovorno lice za firmu a ne tata i mama vozacu koji ako odluci da vozi brze od 60 ja treba da ga posaljem u cosak jel ? Odgovorno lice tipa da firma ispunjava pravno i zakonski sto treba (primjer djelatnost metalska industrija a ja uzgajam krave - tu je odgovorno lice u prekrsaju) ali znaci .. upravu ste ovo je BosnaBakir1 wrote:Ali jel ti kontas sta je odgovorna osoba?славянин wrote:Ima li vozacku ? Ima , ko mu je dao vozacku ? Drzava - sretno prijatno - ili treba glumiti psihologa i instruktora voznje pa provjeravati i ici za vozacem gledati vozi li preko ogranicenjaBakir1 wrote:Pa ko daje vozacu auto?
Zijo
Ti si mu ga dao ti si za njegove postupke odgovoran...