Korupcija u nasoj drzavi
-
criticos
#26 Re: Korupcija u nasoj drzavi
Korupcija nije ovaj prevarant što su ga odradili novinari Žurnala, korupcija je kada vidiš da novinar bez ikakvog uloženog napora ovo odradi a znaš da policija, inspektori i tužiteljstvo kao retardirani sjede u svojim uredima i ne čine ništa po ovomu pitanju. Ovo nije posao novinara i zato je korupcija na državnom nivou i trebaju se pohapsiti odgovorni u policiji i tužilaštvu kojim je ovo posao bio da odrade davnih dana. Postaviti pitanje nadležnim, zašto ovo nije završen slučaj, već ga novinari završavaju usput? Postaviti pitanje, za šta oni primaju plaću?
- JThomas
#27 Re: Korupcija u nasoj drzavi
piše da će danas objaviti kako su slali tužilaštvu bih, a ništa nije bilo.
-
lajkujMe
#28 Re: Korupcija u nasoj drzavi
Pa glavni uzrok korupcije je sto ljudi ne rade posao za koji su placeni.
Ona salterusa napravi sebi kvotu toliko cu raditi a ovoliko kafu.
Onaj tuzilac, zna da mu ne mogu nista, sigurica posao, ne gleda on svoju karijeru on se obezbjedio.
Ja mislim da je jedno od rjesenja cistokrvna surovost.
Unijeti ne sigurnost za zaposlene. Pogotovo drzavne poslove.
Glavni tuzioci trebaju biti birani od naroda i imati mandat.
Uz fazon da odgovaraju krivicno za svoj rad i ne rad sebe i svog tima.
Svaki drzavni posao staviti na odredjeno uz mogucnost instant otkaza u slucaju ne dovoljnog zalaganja i rada.
Mora biti jasno dokazano da ako ne radis da si zamjenljiv.
Nama je drzava unistena od silne birokratije, za svaki problem moras proci kroz hiljadu prepreka.
Meni prica prijateljica kako je jedan uposlenik skole prijetio drugome ubistvom, otkazom, nobing, policija bila upletena.
Medjutim lik u sindikatu jak ko beton a mrze ga svi u kolektivu. Nikad nista cak ni disciplinska.
Ma odmah otkaz uz tuzbu za nanijetu dusevnu i profesionalnu bol i oduzet mu sve sto ima i pljunut ga na ulicu e tako se to radi u europi.
Ona salterusa napravi sebi kvotu toliko cu raditi a ovoliko kafu.
Onaj tuzilac, zna da mu ne mogu nista, sigurica posao, ne gleda on svoju karijeru on se obezbjedio.
Ja mislim da je jedno od rjesenja cistokrvna surovost.
Unijeti ne sigurnost za zaposlene. Pogotovo drzavne poslove.
Glavni tuzioci trebaju biti birani od naroda i imati mandat.
Uz fazon da odgovaraju krivicno za svoj rad i ne rad sebe i svog tima.
Svaki drzavni posao staviti na odredjeno uz mogucnost instant otkaza u slucaju ne dovoljnog zalaganja i rada.
Mora biti jasno dokazano da ako ne radis da si zamjenljiv.
Nama je drzava unistena od silne birokratije, za svaki problem moras proci kroz hiljadu prepreka.
Meni prica prijateljica kako je jedan uposlenik skole prijetio drugome ubistvom, otkazom, nobing, policija bila upletena.
Medjutim lik u sindikatu jak ko beton a mrze ga svi u kolektivu. Nikad nista cak ni disciplinska.
Ma odmah otkaz uz tuzbu za nanijetu dusevnu i profesionalnu bol i oduzet mu sve sto ima i pljunut ga na ulicu e tako se to radi u europi.
- insomnia78
#29 Re: Korupcija u nasoj drzavi
Radi kurac. Ni u Evropi nije lako nogirati nekog iz drzavne firme
- ovo_malo_duse
#30 Re: Korupcija u nasoj drzavi
Ma sta ce da bude. Ovaj iz skole ima politicara za ledjima koji ga je postavio i vjerovatno uzima pola love i jos ko zna sta sta mu ovaj iz skole odradjuje. Sa druge strane taj isti politicar ima za ledjima stranku koja drzi tuzilastvo, on za stranku odradjue on iga pokrivaju. Svi skupa su hobotnica koja ima pipke u svemu. To je tesko razbiti jer sve ide skupa u paketuJThomas wrote:piše da će danas objaviti kako su slali tužilaštvu bih, a ništa nije bilo.
Mislim i prije je toga bilo ali je bilo na nizem nivou. Sjecam se ispita na faxu i tipa koji nije bio na ispitu a na oglasnoj izasao polozio. I svi smo mi to vidjeli i niko nije pisnuo. U 60% evropskih zemalja bi letilo sve od profe preko dekana, rektora pa do ministra. Kod nas je ne talasaj, pojest ce te mrak.
Jebes ga nema hajra ovdje kad su se 3 - 4 generacije vec odgojile u tom sistemu i ne znaju za drugacije. Prva generacija vec dobija svoju djecu
Bez radikalnih promjena nema hajra. Protektorat ili da neki lud pokret pokrene neku revoluciju,
- JThomas
#31 Re: Korupcija u nasoj drzavi
pa dozvola da ovo radiš i pošteno se ne može ni kod nas dobiti ovako za 17 dana. naravno da je politika iza.
- KatarinaKosaca
- Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova
#32 Re: Korupcija u nasoj drzavi
Policija i Tuzilastvo da ovo krenu rjesavati, prvo bi od svojih redova morali krenuti. Policijski inspektori (VSS, pretpostavlja se), pisu Bosanski jezik, Srpski jezik velikim pocetnim slovom. A pisu zapisnike. Javna je tajna da upis u policijsku skolu na Vracama kosta izmedju 15 i 20 k km i netko mozda ko zeli, moze, ima predispoziciju i ko bi uzivao u svom poslu, ne moze ni uci u skolu ako ne plati. Tuziteljstvu se po rezultatima vidi kako im ide i ko ih i kako postavlja. Zato institucijama nije u cilju ovo rijesavati, jer su te skole i faksovi prvenstveno namjenjeni za uhljebe. Njemci priznaju samo drzavne skole i faxove i sto se ima vise radnog iskustva u struci, lakse se nostrificira diploma. A ovo je namjenjeno gradjanima BIH da im dajemo place kroz budzet, a da svaki papir vadimo od treci put, jer su nepismeni i pada im sistem. I nije do njih, naravno.
-
hAZNADAR
#33 Re: Korupcija u nasoj drzavi
Za protektorat te niko nece, a revoluciju nema ko izvesti niti razloga buduci da imamo izbore.ovo_malo_duse wrote:
Ma sta ce da bude. Ovaj iz skole ima politicara za ledjima koji ga je postavio i vjerovatno uzima pola love i jos ko zna sta sta mu ovaj iz skole odradjuje. Sa druge strane taj isti politicar ima za ledjima stranku koja drzi tuzilastvo, on za stranku odradjue on iga pokrivaju. Svi skupa su hobotnica koja ima pipke u svemu. To je tesko razbiti jer sve ide skupa u paketu
Mislim i prije je toga bilo ali je bilo na nizem nivou. Sjecam se ispita na faxu i tipa koji nije bio na ispitu a na oglasnoj izasao polozio. I svi smo mi to vidjeli i niko nije pisnuo. U 60% evropskih zemalja bi letilo sve od profe preko dekana, rektora pa do ministra. Kod nas je ne talasaj, pojest ce te mrak.
Jebes ga nema hajra ovdje kad su se 3 - 4 generacije vec odgojile u tom sistemu i ne znaju za drugacije. Prva generacija vec dobija svoju djecu
Bez radikalnih promjena nema hajra. Protektorat ili da neki lud pokret pokrene neku revoluciju,
Korupcija je problem mentaliteta, uvijek toga bilo i bice. Samo sto je sada ufatilo furseta pa se rade stvari koje su nekada bile nezamislive.
Radikalne promjene koje bi smanjile korupciju su spor i dug proces opce edukacije, kampanje, promocije standarda, pa ako treba i obrazovnog i medijskog ispiranja mozga. Interesantno je da smo na Balkanu svi korumpirani a na Zapadu manje ili nikako. Tako lako u nekom drugom sistemu prihvatimo pravila igre gdje nema korupcije. Mozda je u pitanju ona "kud svi Turci tu i mali Mujo",.. kada skontamo da gomila, vecina,.. oko nas igra po nekim pravilima - onda i mi.
-
DonieBrasco
#34 Re: Korupcija u nasoj drzavi
Nema instance na najvecem mogucem nivou u ovoj drzavi da nije korumpirana, kada je novac u pitanju sve nacionalne, etnicke, vjerske prepreke postaju moguce za preskociti.
- insomnia78
#35 Re: Korupcija u nasoj drzavi
Korupcije ima svugdje. Doduse ne ovoliko “sitne”
-
aratet
#36 Re: Korupcija u nasoj drzavi
Naravno, ima je svugdje i u Njemackoj i kod nas, nije do nas sigurno.insomnia78 wrote:Korupcije ima svugdje. Doduse ne ovoliko “sitne”
-
lajkujMe
#37 Re: Korupcija u nasoj drzavi
Da je bogdom samo na najvecim instancama.DonieBrasco wrote:Nema instance na najvecem mogucem nivou u ovoj drzavi da nije korumpirana, kada je novac u pitanju sve nacionalne, etnicke, vjerske prepreke postaju moguce za preskociti.
To imas i u Svedskoj.
Problem je kad ti je ama bas sve korumpirano.
Od Domara do Sudije.
Mene cudi da uz ovoliku korumpiranost mi nemamo vecu stopu teskog kriminala.
Da se razumijemo nasa zemlja statisticki gledano izgleda kao raj za sigurnost.
- KatarinaKosaca
#38 Re: Korupcija u nasoj drzavi
Da. Upravo tako. Sve je, vise, trulo od korupcije. Uslo je u mentalne sklopove. Gotovo u genetski kod. Eticki postulati ne postoje. Budala je onaj ko ne trazi stelu. Zavidan onima koji imaju komsinicu Fatimu koja zna Senada iz ministarstva da pogura. Ipak, u civiliziranim drzavama, pravna drzava reagira kako tako. Spanjolski kraljevski zet je u zatvoru radi pronevjere javnog novca. Sudilo se i princezi, njegovoj zeni. Dobra poruka gradjanima. A ovdje se gradjanima svakodnevno, svakosatno, svakominutno porucije da nisu jednaki pred zakonom i ako uce da su glupi, ako ne traze "stele", da se nisu snasli. Netko je spomenuo da nam je u mentalitetu. Jeste. I da je oduvhek bilo. Jeste. Ali, ni priblizno ovako masovno i ovako primitivno bahato.lajkujMe wrote: Da je bogdom samo na najvecim instancama.
To imas i u Svedskoj.
Problem je kad ti je ama bas sve korumpirano.
Od Domara do Sudije.
Mene cudi da uz ovoliku korumpiranost mi nemamo vecu stopu teskog kriminala.
Da se razumijemo nasa zemlja statisticki gledano izgleda kao raj za sigurnost.
-
criticos
#39 Re: Korupcija u nasoj drzavi
Korupcija nije izum sa Balkana i ništa se ne razlikuje od korupcije u drugim razvijenim zemljama. Tamo gdje se razlikujemo od drugih zemalja leži u činjenici da nemamo zakon o porijeklu imovine i što je na snazi takav zakon da tužiteljstvo mora predočiti dokaze da dokaže da si kriv, umjesto da je obrnuto tj. da optuženi dokazuje da nije kriv dostavljajući dokaze na samu sumnju tužiteljstva ili financijske policije. Zato je kod nas korumpiranost od portira do ravnatelja izražena u svakoj pori i šupljini društva. A razina korumpiranosti jedne zemlje se odražava na kvalitet sprovedbe zakona o porijeklu imovine. U prevodu, da mi sada počnemo striktno sprovoditi neki novi usvojeni zakon o porijeklu imovine računajući od današnjeg dana, korumpiranost od portira do ravnatelja bi opala za 80% u vrlo kratkom vremenskom periodu, pa i kada bi podvukli crtu i kazali da sve ono do današnjeg dana ne potpada pod dokazivanje, jer u suprotnom bi 90% političara završilo iza brave isti tjedan.
- KatarinaKosaca
-
elcaliente
#41 Re: Korupcija u nasoj drzavi
I ko je sada kriv ovaj sto kupuje diplomu ili onaj sto prodaje?
Ovaj sto je kupio diplomu je pocinio krivicno djelo kupovinom lazne diplome, krvicno djelo predavanje lazene diplome na stranu ambasadu, unosenje laznih podataka o sebi u formularima za dobijanje vize, odlazak u stranu drzavu na osnovu laznih podataka, laganje poslodavcu i dobijanje zaposlenje na osnovu falsifikovane diplome.
I sve to sa cistom savjesti.
A starom Nijemcu je totalno svejedno ko ce mu podaprati jaja i oprati guzicu vazno je samo da su ruke njezne.
Njemacka drzava vjerovatno zna da im dolaze nekvalifikovani radnici ali im je svjedno sve dok su ruke njezne i neizazivaju alergiju po njemackim pakasima.
Ovaj sto je kupio diplomu je pocinio krivicno djelo kupovinom lazne diplome, krvicno djelo predavanje lazene diplome na stranu ambasadu, unosenje laznih podataka o sebi u formularima za dobijanje vize, odlazak u stranu drzavu na osnovu laznih podataka, laganje poslodavcu i dobijanje zaposlenje na osnovu falsifikovane diplome.
I sve to sa cistom savjesti.
A starom Nijemcu je totalno svejedno ko ce mu podaprati jaja i oprati guzicu vazno je samo da su ruke njezne.
Njemacka drzava vjerovatno zna da im dolaze nekvalifikovani radnici ali im je svjedno sve dok su ruke njezne i neizazivaju alergiju po njemackim pakasima.
-
elcaliente
#42 Re: Korupcija u nasoj drzavi
Kako nasi mediji prenose nasi radnici su jako cijenjeni u njemackim starackim domovima. Vaze za jedne od naboljih sa najnjeznijim rukama.
Stoga nema mjesta sa frku.
- KatarinaKosaca
#43 Re: Korupcija u nasoj drzavi
ti privatni fakulteti i skole nisu za Njemacku, nego za drzavnu sluzbu prvenstveno. Njemacka priznaje drzavne diplome sa radnim iskustvom u struci.elcaliente wrote:Kako nasi mediji prenose nasi radnici su jako cijenjeni u njemackim starackim domovima. Vaze za jedne od naboljih sa najnjeznijim rukama.
-
elcaliente
#44 Re: Korupcija u nasoj drzavi
Nije istina, sa diplomama iz Gracanice iz Sirokog i iz Zivinice se ide sa za Njemacku.KatarinaKosaca wrote:ti privatni fakulteti i skole nisu za Njemacku, nego za drzavnu sluzbu prvenstveno. Njemacka priznaje drzavne diplome sa radnim iskustvom u struci.elcaliente wrote:Kako nasi mediji prenose nasi radnici su jako cijenjeni u njemackim starackim domovima. Vaze za jedne od naboljih sa najnjeznijim rukama.
Isto kao sto platis dipkomu platis i pripravnicki npr na Gradini u Tuzli ili u Mostaru. Dobijes papir i pravac ambasada.
To nije nije novo i radi se vec godinama i sada su odjednom u cudu svi. A stotine ljudi je tako otislo.
-
elcaliente
#45 Re: Korupcija u nasoj drzavi
Diplome iz Sirokog su navikane mene se cini da ljudi iz Zenice to vise zavrsavaju preko Gracanice barem ove sto ja znam.
-
mishic
#46 Re: Korupcija u nasoj drzavi
Ove diskusije pokazuju da smo mi sami sebi davno prestali biti bitni. Više nas brinu Švabe nego mi sami
Pitanja su ko u ovakvom sistemu upravlja ovom zemljom, ko nas lijeći, ko nam odgaja i obrazuje djecu, kome mi povjeravamo vlastitu buducnost...
Ne kupuju diplome samo oni što idu odavdje. A njih svakako čeka provjera njihove osposobljenosti šta god da budu radili gore. Problem je ovdje gdje se sa kupljenom diplomom zaposli a onaj što se legalno školuje nema posla, što kada se uhljebi više ne da nema provjere sposobnosti i stručnosti nego je i cijelo okruženje takvo i propada se i tone, a niko ni za šta ne snosi odgovornost.
Pitanja su ko u ovakvom sistemu upravlja ovom zemljom, ko nas lijeći, ko nam odgaja i obrazuje djecu, kome mi povjeravamo vlastitu buducnost...
Ne kupuju diplome samo oni što idu odavdje. A njih svakako čeka provjera njihove osposobljenosti šta god da budu radili gore. Problem je ovdje gdje se sa kupljenom diplomom zaposli a onaj što se legalno školuje nema posla, što kada se uhljebi više ne da nema provjere sposobnosti i stručnosti nego je i cijelo okruženje takvo i propada se i tone, a niko ni za šta ne snosi odgovornost.
-
elcaliente
#47 Re: Korupcija u nasoj drzavi
Pa vecina to i radi da izlevati Njemce i da odu za Njemacku, mali postotak ce to uraditi da bi dobio posao u Bosni. Pogotovo sto ga ljudi znaju u njegovom gradu do jucer bio automehanicar sada odjednom radi u bolnici.
Ovako Njemcima prodaju muda pod bubrege a Njemci zadivoljni jer nemaju drugog izbora.
Ovako Njemcima prodaju muda pod bubrege a Njemci zadivoljni jer nemaju drugog izbora.
- JThomas
#48 Re: Korupcija u nasoj drzavi
ukratko - šta ima veze.
- JThomas
#49 Re: Korupcija u nasoj drzavi
naravno, korupcija nije izmišljena kod nas. nije kod nas ni najgora. ali ako se vodimo standardima evropskog, a ne azijskog ili afričkog kontinenta, svakako jesmo na samom dnu. i ljude ubija ta sveobuhvatnost, od vrha do dna. osjećaj da ti treba štela da kupiš dobar krompir.
-
elcaliente
#50 Re: Korupcija u nasoj drzavi
Ukratko kakava potraznja takva ponuda.
Da ljudi nezele kupljenje diplome nebi se ni prodavale.
Te diplome su namanji problem ima milion drugih stvari za koje Bosanac vrlo rado stavlja pare u kovertu.
5 godina ljudi kupuju diplome i odjenom sada to kao udarna vijest.
Vrlo me podsjeca na nacisticku Njemacku kada poslije 5 godina narod kaze da oni nisu imali pojma da se te stvari sa konc logorima desavaju.
Da ljudi nezele kupljenje diplome nebi se ni prodavale.
Te diplome su namanji problem ima milion drugih stvari za koje Bosanac vrlo rado stavlja pare u kovertu.
5 godina ljudi kupuju diplome i odjenom sada to kao udarna vijest.
Vrlo me podsjeca na nacisticku Njemacku kada poslije 5 godina narod kaze da oni nisu imali pojma da se te stvari sa konc logorima desavaju.